Sign in to follow this  
Transient Design

Karis Wave by Diapason

Recommended Posts

Ni som gillar handbyggda högtalare från Italien kan här finna ert lystmäte. För mer handgjort och konstnärligt än så här blir det knappast... Men det finns även ljudmässiga fördelar med denna konstruktion / utförande, inte bara det estetiska. För med ojämn väggtjocklek och icke parallella ytor uppnår man ännu mindre resonanser och en större frihet i ljudet. Alessandro själv säger att denna modellen låter klart bättre än standard Karis III som den bygger på konstruktionsmässigt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Denna modell går nu att beställa och tillverkas bara i 100 par för hela världen. 20 par blev sålda redan på premiären i Munchen och för den som önskar får man välja valfritt serienummer på dem. 

karis wave77169.jpg

Edited by Transient Design

Share this post


Link to post
Share on other sites

Högtalarna byggs helt i homogen valnöt (vilket bara det tar månader i olika steg med torkning mellan varje moment) och sedan sitter det en man och för hand skär ut varje "våg" med ett stämjärn. Det ligger många timmar bakom varje par. Och de blir alla lite olika pga detta. Ett konstverk och hantverk som dessutom låter förbaskat bra! 

karis wave77172.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Den normala modellen Karis III som också släpptes som en helt ny modell i våras finns på Vinylbutiken i Stockholm att lyssna på och är en av Bengts favorithögtalare oavsett pris. Pris 30 000kr per par. Stativen kostar 6500kr/par i svart järn. 

diapason-karis-376798.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dessa högtalare var först i världen (1985) med att använda denna "diamant-form" på kabinetten som sedan blivit så kopierad genom åren av andra tillverkare. Karis har sedan ursprunget sett nästan exakt likadan ut och de kan också renovera alla gamla par som gjorts med nya element och filter. Elementen är från Seas i Norge och är special-modeller som bara tillverkas för deras räkning. 

 

Detta är ju inte så stora högtalare och de har också begränsning i hur högt och djupt de kan spela men då basen spelar helt utan filter i signalvägen så blir de mycket snabba och transparenta i sin spelstil med massor av känsla i ljudet. Fungerar bra med en rad olika typer av förstärkare och gärna rör. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this