Jump to content

Vad lyssnar du på just nu?


vita

Recommended Posts

Efter en äventyrlig resa till Stockholm och dess busar (som blev tomhänta)...

 

DSC_0097~2.JPG

 

... var det skönt att komma hem till LP och lugna ner sig med favoritmusik, både för öra och själ. Då blir det aldrig fel med Schuberts Pianotrio. Detta är en av mina favoriter. Den gavs ut på SACD men idag finns den bara för nerladdning som högupplöst PCM eller DSD. Jag har köpt den som SACD och den låter magiskt och tillika är det en fin tolkning. Det är inte alltid så att båda dessa krav uppfylls. 


0FD9BD60-260A-4D55-9407-FCF017715819.png

 

 

Pentaton säljer idag mest CD och PCM-filer upp till 24/96. Men på deras hemsida finns en hel del även i DSD-format. Skillnaderna mellan högupplöst pcm och dsd tycker jag är marginella men ändå dras jag åt dsd om det är "måste-musik". Om det är värt 50-150 kronor mellan högupplöst och dsd är dock diskutabelt. Här låter jag fåfängan diktera villkoren.:blush:

 

Hur jag kom hem? En rulle bubbelplast, en sax och tejp inhandlades på Claes Olsson. Gick utmärkt. Ny ruta kommer på plats nästa vecka.

 

DSC_0099~2.JPG

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, YYZ said:

Stanley Clarke - Journey to love

Det var en riktig höjdare när den kom och till många grannars förtret. För en del var det också en orsak till klippande förstärkare och likströmsbrända baselement. De flesta förstärkare vid denna tid var strömsvaga levererade en så där 15-20 watt i 8 ohm och inte mycket mer i 4 ohm, ibland t o m mindre.

 

Kul att bli påmind om den plattan.

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Bebop said:

 

Efter en äventyrlig resa till Stockholm och dess busar

 

Vadå? Jag var i stugan!😉

 

ursäkta OT men för jävligt att råka ut för dessa vandaler, två ggr har jag drabbats själv utan att de fick något med sig, undrar hur de tänker eller om de tänker alls?

 

/byZan 

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, AlfaGTV said:

Det såg ut som en exploderad bakruta, är du säker att någon "gjort" detta?

Jag har funderat på den möjligheten också eftersom bilen var tom på prylar att sno. Jag lär inte få ett riktigt svar på det. Om det är så var det bra att det hände nu. Vi kör ut på Europa-semester om 10 dagar i några veckor. Det sker i vart fall med en ny ruta.

Link to comment
Share on other sites

Igår fick jag Patricia Barbers nya ”Clique” som spelades in samtidigt som hennes förra ”Higher” 2019. Där spelade hon egna låtar. Här är det standards. Jag tycker Patricia kan vara lite enformig, entonig och ojämn men här tycker jag hon har lyckats rätt bra redan efter första avspelningen. Ljudet är förstklassigt. Inspelad av hennes långvarige partner i studion Jim Anderson och mastrad av Bob Ludwig. Inspelning och mixning är gjord i DXD (32/352,8) som sedan mastrats till DSD både i stereo och surround pressats på SACD. Där ligger också ett CD-skikt som är MQA-kodat. Om man inte har MQA-dac innebär det lägre upplösning än cd’ns 16/44,1 om jag förstått det korrekt (?). Den kommer säkert upp på Tidal men frågan är Qobuz får upp den och i så fall vilket format? De stödjer ju inte MQA. Den släpps också som MQA-kodad CD.

 

Det här ett album helt i @calm smak.

 

E8DF83F1-EFE6-44BE-B9D1-B9A1245F9E48.jpeg
 

29A28418-B13E-41B8-8256-4C46719E4C6E.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Den här tar sig mer och mer...

 

 

Salvatore Accardo_155.JPG

 

...inspelningen låter nästan lite väl "på" och dynamisk sett till ljudets karaktär.

Men det är väl kanske ett resultat efter att man inte pillat med mixerbord och annat krafts efter att mikrofonen slukat ljudvågorna.

 

... :unsure:

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, new order said:

En bra skiva. Rekommenderas.

Provade tidigare idag, jag blev lite förvånad faktiskt. Jag har lyssnat en del på St Germain till o från men inte den plattan. Skönt sound dock, men jag tyckte det lät lite daterat? Snarare 90-tal än "noughties"! Nåväl, det tarvar mer lyssning!

 

Nu snurrar denna på skivspelaren:

aomk6VF.png

En platta som växer, den kändes lite tam först men jag tror nog den är mognare helt enkelt. Finneas och Billie gör fantastiska saker i hemmamiljön, tveklöst!

Och, vinylen kändes lite lyxig, väldigt fin tryckkvalitet på omslaget, fin gatefold och vinylerna upplevs tysta och av hög kvalle även dessa. Kanske var värt 400:- iaf då...

Link to comment
Share on other sites

Man kan lägga på tredje albumet på vinyl förstås. ABBA är för mycket schlager-pop för min smak, men det går inte att undgå att höra de finurligt utmejslade arrangemangen, en tight och tydlig basgång samt kanske oväntat naturligt framfört. Jag menar att sånt som tonsäkerhet och nyanser i sången hörs och tillför en ny dimension. Mycket av dagens musik saknar det här.

rps20210903_082942.jpg.dc7cf7fbb9a777cea323284aeb4d8f49.jpg

Link to comment
Share on other sites

Isländske pianisten Víkingur Ólafsson har blivit en av mina samtida störste favoriter. Normalt har jag lite svårt att behålla koncentrationen för solopiano men det finns några undantag och Víkingur är definitivt en av dem. Hans anslag och ton är fullständigt avväpnande och jag dras in i musiken på ett sätt som få lyckas med. Repertoaren spelar naturligtvis roll men jag har andra Mozarttolkningar med t ex Alfred Brendel och Mitsuki Uchida. De är mycket bra de också men det är en ny nivå av magik med Víkingurs spel eller hur jag skall uttrycka det, som ger mig en ny dimension av njutning.

 

Det här är ingen bakgrundsmusik. Lägg ifrån dig läsplattor, mobiler eller andra distraktioner och tillåt dig följa med på Víkingurs resa med Mozart (och ett par andra samtida kompositörer). Det här är musik där jag kommer ut som en bättre människa efter genomlyssning.

 

På Qobuz ligger den upplagd som 24/192 och om några minuter har jag den i mitt eget bibliotek. Jag vill inte riskera att den försvinner från nätet eller dyker upp senare i en sämre utgåva. Den här typen av album är ett måste för mig. Det är ett dubbel-cd-album som kostar ca 290:-. På Qobuz finns den att köpa både som 24/192 eller 24/96 för 392 kr respektive 340 kr. Med sublime-abonnemang är priserna 196 kr respektive 170 kr. I CD-upplösning kostar den 284 kr. Qobuz promotar Hi-res i första hand.
 

 

B3327C57-1F34-439A-91A5-842F6BF3344D.png

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, AlfaGTV said:

Du har provat Vikingurs andra inspelningar också utgår jag ifrån?

Ja, jag har köpt hans Bach-inspelning och Debussy/Rameau som jag också gillar skarpt. Han har gjort några till men de har jag inte lyssnat på ordentligt ännu. Jag är lite nyfiken på hans Philip Glass-album men har inte lyssnat in mig ännu om den faller mig i smaken. Men den borde gå hem även om jag inte är fullständigt såld på Glass repeterande teman. Kan dock tänka mig att Víkingur gör stor konst även av det.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Det här är ingen bakgrundsmusik. Lägg ifrån dig läsplattor, mobiler eller andra distraktioner och tillåt dig följa med på Víkingurs resa med Mozart

Har nu precis avverkat denna inspelning lätt tillbakalutad i fåtöljen och måste erkänna att det blev en resa emotionellt som gjorde gott, tack för tipset @Bebop och jag ska absolut höra fler av hans andra inspelningar

 

/byZan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...