Jump to content

Vad lyssnar du på just nu?


vita

Recommended Posts

IMG_1409-2.jpg.19029260533fc5b13a32a1e12476dd43.jpg

 

Under gymnasietiden i slutet av 80-talet gick jag på några konsert med Helge Antoni. Helge resta normalt runt jorden på de stora scenerna men gjorde några konserter på västkusten i slutet på 80-talet när han ändå hälsade på en vän, tror jag det var. Helga har ju studerat Grieg lite extra och hans sätt att spela Grieg väckte mitt intresse. Jag blev ganska tagen av det och detta album spelades flitigt under många år och jag blev mycket förtjust i Griegs små korta pianostycken. De är karaktärsfulla med tydliga teman och fina att lyssna på. När jag några år senare arbetade i Stavanger åkte vi så klart till Bergen och tog en tur till Griegs hus med en guidad tur. Det är intressant hur miljön och musiken hänger ihop. Miljön låter som Griegs musik och hans musik ser ut som miljön, naturen och klimatet. Att Helge studerat Grieg lite extra hörs tydligt. Det finns ett slags "sväng" och takt i Griegs kompositioner samt en klang som jag gillar skarpt. Han får till en melankoli som med en positivt vackert klang ger ett slags trygg lugn känsla. Helge tycker jag är mästerlig på att få fram allt detta i Griegs stycken. 

 

Mycket bra musik att ha till frukost och att start en fin vårdag med. 

 

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Strmbrg said:

Har du skrivit något om dem någonstans här på forumet?

Inte som en egen tråd. Men finns en del bilder och info i mitt avsomnade projekt om ett försteg: här. Från sida 3 och framåt.

 

Det är en svårighet att beskriva för mycket då man köper ritningarna till så bör man inte avslöja allt om filter och dylikt.

Link to comment
Share on other sites

Lite eljest, men underhållande! :) 

CeLW0cu.png

Ett band från Sydafrika, jag kan inte påstå att jag känner till några fler?

Det är bröderna Kongos, söner till Johnny Kongos, med hitlåten He's Gonna Step On You Again.

 

Det här är tribalt, lite gypsy, balkan och pop, med bra hooks! Till och med dragspelet funkar! ;) 

Link to comment
Share on other sites

Klassisk jazz med gitarrtrio står högt hos mig med bl a de som leddes av Barney Kessel. Skivbolaget Contemporary var Barneys skivbolag. Förutom honom själv bestod trion av basisten Ray Brown och trummisen Shelly Manne. Under 50-talet närmast prenumererade de på förstaplatserna i omröstningarna i tidningarna Down Beat, Playboy, Esquire och Metronome. De blev storsäljare under gruppnamnet The Pollwinners. De gav ut ett antal album på Contemporary under det namnet som fortfarande klassas högt. Här ett par av dem.


6E91B06E-02F9-4A73-8DC6-A7DCDA55D9A9.png
 

E742B3BC-D5E1-4203-8ECD-7C329EDA3E20.png


Barney Kessel var banbrytande på flera sätt. Han var en av de första arvtagarna till Charlie Christian som var den första jazzgitarristen med förstärkare, brukar det sägas. Charlie C var en ”singelstring”-spelare, vilket Barney utvecklade vidare med ett kombinera med sitt ackordspel som i sin tur utvecklades vidare av bl a Jim Hall. Jag minns ett TV-program där man pratade om Barneys sound. Han visade då att han hade en unik förmåga han var ensam om. Han kunde vinkla vänsterhandens ringfinger 90 grader i yttersta leden och kunde ta ackord ingen annan klarade. Han tog också gitarren från swingen till bebopen. 

 

Han blev en av de mest anlitade studiomusikerna där han stöttade allt från Beach Boys och Monkees till hela jazzscenen. En ytterst kompetent och lite bortglömd musiker som du kan läsa mer om här https://en.wikipedia.org/wiki/Barney_Kessel

Link to comment
Share on other sites

Albin är en spännande artist och en riktig karaktär. Jag har missat detta album som släpptes i somras och där han sjunger på svenska.
Det blev en riktig kul överraskning för det här riktigt bra. Lyssna t.ex. på "Vuxet Barn".

fJavKFL.png 

 

För er som aldrig har hört Albin tidigare så lyssna på ett tidigare alster.
 

 

Link to comment
Share on other sites

VersionenVi fortsätter sätta eld på Tidal såhär i valborgstider va?

muAeJUJ.png

Radioheads Ok Computer remastrade specialversion på 96khz/ 24bitar låter fantastiskt bra. Detta album är det album som jag upptäckte gruppen med. Och det har gått mycket hemmavid. Via en Linn rigg. En italia rigg med Sonus Faber och Pathos, och nu high rez på mina jänkare och esoterik. Det enda jag längtar tillbaks på är att upptäcka detta album för första gången! 

Link to comment
Share on other sites


Quboz vill inte se sig enbart som ett logistikföretag utan även stötta musiken. Nu har man startat med att ”beställa” och arrangera inspelningar med både hög musikalisk kvalitet och ljud. Först ut är en ”supergrupp” på en EP under ledning av basisten Christian McBride med bl a gitarristen Mike Stern. Musiken är inspelad och mixad i 24/192 och slutresultatet streamas ograverat från och med idag på Quboz. Kanonbra.

 

7C01BB46-24EE-45C2-BAAA-F0191186717D.png
 

Här kan du läsa mer.

 

https://www.wbgo.org/music/2021-04-29/hear-a-burning-new-track-by-christian-mcbride-from-his-qobuz-ep-the-q-sessions

Link to comment
Share on other sites

Lite ovanligt stökig inledning på morgonen med en hyllningskoncert till maestro Peter Green och tidiga Fleetwood Mac. Det börjar bra och förhoppningsvis håller det hela albumet... det kan vara lite si och så med det men den här typen av album. Det här är min ungdomsmusik från början av 70-talet i nya tolkningar. (HiRes 24/48). I köpealbumet ingår även konserten på BlueRay

 

17E28909-019C-4391-AAFD-11A6C061EBE1.png
 

Edit: Nu har jag lyssnat på den. Kul som en liten hyllning men inte mer. För den som vill lyssna på den äkta varan så rekommenderas följande album som en god start. Därifrån kan man sedan fördjupa sig mer:

 

35CAB1D5-B9C6-48E8-9595-742101DC1394.jpeg
 

A193326B-9F78-496F-9F45-8ABA8ED92744.jpeg

 

O

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...