Jump to content

Vad lyssnar du på just nu?


vita

Recommended Posts

pictures.JPG.c9263b7fa669f90834ab800cc5fd3285.JPG

 

Avlyssnat via Tidal.

 

Helt makalös tolkning och jag hade ingen aning om att det gick att locka fram sådana klanger ur en flygel som hon lyckas med här. Jag brukar föredra Ravel's orkestrering men nu har jag nog fått en ny favorit, orkesterversionen målar tavlorna med tjocka penslar i jämförelse.

 

Att Valentina kan ersätta en hel orkester har hon visat förr.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr blir det lite musik för tungsinne, när vädret inte muntrar upp eller karantänen blir lite tung. 

 

RoonShareImage-637430362531013740.png.a79c48209cc80fddff6261bb3d20bde1.png

 

Då kan man vältra sig i lite finstämda mollackord och konstatera precis som titeln att sommaren är slut, men det kommer en ny och den första ordinarie patienten i England har fått sin shot. Lite ljus i tunneln finns det ändå!:thumbsup:

Med musik kan man resa vart som helst, när som helst!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Jag är inte särskilt religiös om man exkluderar den fantastiska musik som skrivits för bibelns texter. Det var ju först med Mozart och Haydn som musiken fick en mer uttalad sakral roll. Händel var ute än tidigare i det mer fria England där kyrkans makt var mindre påtalad än i det katolska bältet. Så här års brukar jag spela en hel del mässor och kantater. Det blir mycket Bach men det finns även andra fantastiska stycken. Jag kommer att tipsa om några guldkorn i mina öron framöver.

 

Gabriel Fauré var en fransk kompositör (1845-1924). Han har skrivit mycket bra musik som jag upptäckt först på senare år. Det brukar sägas att han var en romantiker men mer återhållen än t ex Robert Schumann. Bland hans elever fanns Maurice Ravel. Ett av Faurés mest omtyckta och spelade verk återfinns hans Requiem - Mass for the dead. Jag tycker det är magiskt och oerhört vackert. Jag har inte koll på alla utgåvor förstås men jag har inga problem att rekommendera denna inspelning med London Symphony Orchestra (LSO) under ledning av Nigel Short. Albumet innehåller också lite Bach men huvudnumret är Requiem. Stycket Pie Jesu är något av det vackraste som skrivits.

 

Se till att skapa lugn kring dig, skruva ner ljuset och fokusera på aktiv lyssning utan störande moment en dryg halvtimme och res dig sedan med ny kraft.

 

Faure-Requiem.jpg

 

Det går naturligtvis inte undvika Johann Sebastian Bach (1685-1750) i detta sammanhang som hel rättvist brukar kallas den västerländska musikens fader; inte bara för musiken som sådan men även kompositionstekniskt och nya implementeringar av instrumentering, kontrapunkt och liknande. Inget är dåligt men en del tycker jag sticker ut lite extra. Bl a Matteuspassionen. Handlingen kretsar kring Jesus lidande och är ju därför musik med större anknytning till påsken. Men jag följer inte med texterna utan koncentrerar mig på musiken och den kvalar in även nu.

 

Efter Bachs död föll han snabbt i glömska. Musik då som nu skrevs i hudsak för sin samtid och efter Bach trädde nya kompositörer fram. 80 år efter Bachs död dök en 20-årig "uppstickare" vid namn Felix Mendelssohn på scenen som dammat av en mässa av Bach som han ansåg vara kristenhetens mest framstående verk. Han fick sin vilja igenom och mässan presenterades åter igen med stor framgång. Det var Matteuspassionens återkomst men inte bara det. Det var också återupptäckten av Bach. Det bildades Bachsällskap runt om i Europa. Bach fick en framskjuten plats i musikhistorien och på den vägen är det. Mycket musik bär fortfarande influenser av Bach. I just Matteuspassionen hittar vi ursprunget av Paul Simons An American Tune nästan not för not. Inspelningen nedan är ganska färsk och jag tycker den är utmärkt. Den leds av John Eliot Gardiner, en av de mest framstående Bach-tolkarna idag.

 

374093.jpg

 

Den största och förnämsta mässorna av alla anses Bach H-mollmässa vara. Det mest repekterade magasinet för klassisk musik, Grammophone har t o m röstat fram den som det viktigaste verket i hela musikhistorien (om jag minns rätt). Det brukar sägas att detta är ett verk som innehåller 25 år av Bachs produktion med olika delar som han sedan satte ihop från 1724 till 1749. Vad man vet uppfördes aldrig hela verker under Bachs levenad. Uruppförandet tros ha gjorts kring 1835 i den våg av Bachintresse som startade med Mendelssohn. De första noterna trycktes på 1850-talet.

 

Det är ett mäktigt verk som tar 2 timmar och en kvart att lyssna igenom. I och med att musiken spänner över 25 år blir det aldrig monotont. Det är som att lyssna på en resa. Jag går lyssningen i helgen i tre omgångar. Min favoritinspelning är med Robert Shaw från 1960.

 

41N0J5xTSrL.jpgì

 

Fortsättning följer...

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, MatsT said:

H-moll är B-Minor och det är det senare som är mer normalt

Det är delade meningar om det. Jag vet inte vad som är vanligast. I Sverige säger vi "H" rent allmänt och i USA är det "B". C-skalan här när jag lärde mig spela var C, D, E, F, G, A, H, C. I ackordböckerna stod det t ex H7, inte B7 men det kanska har ändrats över tid. Wikipedia är inte så tydliga. De säger både och. Frågan är dock av mindre vikt...

 

Stycket kallas H-mollmässan då H är den tyska benämningen av det som i stort kallas B i Sverige. Under den största delen av svensk musikhistoria har tonen även här kallats H och därför använder vi detta namn. (Wikipedia)

 

Link to comment
Share on other sites

Unknown-12.jpeg.c96826d25c57714d9fed53a9ed6843e5.jpeg

 

Efter massa Jazz i ett sträck konstant hela dagen från 10.30 utan lunch blir det Massive Attack, Heligoland efter middagen för att blåsa ut systemet.

Massive Attack är allt annat än skvalmusik. Det har ett djup och ett konstnärligt uttryck som skiljer dem från mängden. Kombinationen med röster, akustiska instrument, synthesizer och  elektroniska basgångar hanteras otroligt snyggt. De vet vad de gör vill jag påstå. Hypnotiserande.

Detta är ett album som bör spelas på hög volym för att det skall ge allt det denna musik har att ge. Mycket coola arrangemang. Genomgående är det mycket fysik och dynamik som skall avnjutas på rätt sätt.

Det är coolt, tungt, kraftfullt, rätt lugnt, majestätiskt och mörkt. 

 

Det krävande för prylarna. Klarar de detta kan de fylla hela kroppen med vällust, både för hjärta och hjärna... som bara riktigt bra musik klarar av.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ana Diaz som är med i Så mycket bättre har imponerat på mig. Jag hade ingen aning om att hon har skrivit låtar åt Världsstjärnor när hon bodde i USA. Det var innan hon började skriva låtar år sig själv. Egentligen är hennes musikstil inte min favoritmusik men det här gillar jag. Musik är härligt!

B8WtIpD.png

Link to comment
Share on other sites

image.thumb.png.2f464d32b6d8ce752483980b60e86012.png

 

Jag såg programmet om Beethovens nia på SVT ikväll och bland annat så figurerade Teodor Currentzis ("Mr. Tchaikovsky no.6") vid flera tillfällen och delade med sig av sin passion för Beethoven. Väldigt intressant att höra dirigenter prata om kompositörer och deras verk. Bland alla dessa mästerdirigenter så får han väl anses vara relativt ung med sina blott 48 år. Dessutom verkar han ganska modig och räds inte att utmana eller gå sin egen väg...

 

Jag blev hur som helst väldigt sugen på att höra vad han gjort med Beethoven hittills och detta är verkligen inte dumt alls.... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...