Jump to content

Vad lyssnar du på just nu?


vita

Recommended Posts

13 hours ago, AlfaGTV said:

Det här är enbart covers (eller ska man kalla det standards när det är jazz?)

Intressant fråga som det har tjabbats mycket kring på musikplattformer genom åren. Du är rätt på det. Jag är inte säker på att det finns en fastställd definition. Det beror nog på vem man frågar. En vanlig (?) förklaring är att en cover är ett framförande som utgår ifrån en bestämd artists framförande som någon form av original. Ett bra exempel är Peter Greens ”Black Magic Woman” som Santana gjorde en cover på som blev än större succé än originalet. Men i huvudsak följer Santanas version originalet ganska väl. Ett äldre exempel är Gene Kelleys cover av ”Singing in the Rain” 1952. Originalet är från 1929.

 

En ”standard” utgår snarare från en komposition än ett framförande där man ger sin tolkning där man inte har som ambition att efterlikna någon form av original. Ingen är s a s mer rätt än den andra, däremot kan de vara eller uppfattas olika bra. Det är ju lite av jazzens signum; att utgå från något och ge det ny form. När tillräckligt många gett sig på en och samma grundkomposition blir det en ”jazzstandard”. All the Things You Are anses av jazzkommunen vara den mest spelade av alla. Alla jazzmusiker kan harmoniken på denna och många andra låtar bygger på dess harmonik (ackordföljd). Så kan man den så kan man improvisera på flera låtar. De mest kända standardlåtarna är som bekant från The Great American Songbook” där de flesta alstren kommer från 30-40-talets musikaler med musik av Gerschwin, Porter, Arlen, Berlin och några till. Burt Bacharach har också bidragit på senare år.

 

På 90-talet gjorde Herbie Hancock ett ordentligt avtryck som var lite kritisk till jazzens konservativa inställning med att alltid harva samma gamla material. Han menade att det skrivs bra musik även idag från pop/rock/folk som kan bli framtida jazzstandards. Det visade han genom att ge ut albumet ”New Standard” 1996 med låtar av Kurt Cobin, Babyface, Don Henley med flera som ges rätt fria tolkningar. Rekommenderas.

 

7A99FA4B-824A-4AB6-B74B-92B6FF2958B0.jpeg

8DC145B0-E71B-40B3-A8B4-D36F381E034A.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, triomio said:

På CD förstås.

För de som är intresserad av att spela Naxos numer utmärkta inspelningar i högupplöst studioformat rekommenderar jag den svenska nerladdningssiten https://www.eclassical.com/ (ägs och administreras av skivbolaget BIS). De flesta Naxos av senare år finns där i 24/96 och kostar ca 70:-. 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, P-pan said:

Riktigt bra inspelningar får jag lov att säga, för att inte nästan säga "bästa möjliga" :thumbsup:

 

Deras skivor är fantastiskt bra både musikaliskt och inspelning. Senaste skivan har inte kommit på Qobuz än den jag leta efter egentligen :)

 

Detta var de första jag skaffa av dem.

 

https://www.soundliaison.com/index.php/408-carmen-gomes-inc-dont-you-cry

 

Inspelad med en mick.

 

https://audiophilestyle.com/ca/reviews/sound-liaison-one-mic-recordings-r813/

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, octavia rs said:

 

Deras skivor är fantastiskt bra både musikaliskt och inspelning. Senaste skivan har inte kommit på Qobuz än den jag leta efter egentligen :)

 

En mick, en tagning med samtliga musiker och vokalist igång samtidigt lär väl ställa lite krav på samtliga inblandades tekniska kunskaper.

Jag tycker närvarokänslan i inspelningarna är väldigt, väldigt bra :tongue:

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...