Jump to content

Vad lyssnar du på just nu?


vita

Recommended Posts

15 minutes ago, calle_jr said:

Alexandre Kantorow 

Låter spännande. Skall ladda ner ett par album...

 

Khatia är duktig, framför allt det jag hört live. Brukar köpa hennes album men tycker hon sackar för mycket tempo. Hennes andante blir snarare molto andante. Just Schubert är den slöaste tolkning jag har hört. Rachmaninovs pianokonsert kör hon också i för mycket i slow motion men inte live. Där kanske dirigenten har mer att säga till om(?) Men hennes anslag är magiskt.  
 

 

Link to comment
Share on other sites

elgar-enigma-variations-gardiner-wiener-philharmoniker-1-cd-dg.jpg.c763edd200b99bc2b72b483cc260be2a.jpg

 

Detta är en härlig platta. Har lyssnat igenom den 3 ggr sedan i går.

 

Engelsmannen Edward Elgar var mitt i den klassiska smeten i slutet av 1800 och början av 1900-talet. 

 

Hela plattan är bra men det är något särskilt med Enigma-variationerna. Dels är det intressant och härlig att lyssna på rent musikaliskt, men historien bakom gör den ännu mer intressant. Uppkomsten var lite som en syn eller en skänk från ovan för Edward. Efter en dags hårt arbeta satte han sig vid pianot och började  improvisera. Hans fru fastnade för temat och han improviserade vidare med detta. Sedan byggdes det vidare.

Varje variation är skriven med en person som Edward kände i åtanke. Många var det som försökte gissa vilka detta var. Först efter Edwards död berättade en vän till Edward vilka personerna var. Dessutom hade Edward sagt att det finns ett dolt tema i variationerna som är en gåta. Många är det som försökt hitta detta dolda i Enigma, men inte lyckats. 

Verkets namn Enigma (grekiska) är ju just gåta. 

 

Jag har hört detta verk sedan barnsben, men först när jag hörde temat på premiären av den första filmen Matrix ihop med moderna beats och kraft och tyngd grep den hårdare tag i mig och på ett djupare sätt på ett. Konstigt egentligen för nu hör jag orginalet bättre också. Matrixmusiken var liksom ögonöppnaren för detta verk. Ffa denna låt från Matrixmusiken återkommer jag till och den är stark och cool. Detta har vi i grunden Edward Elgar att tacka för.

 

OM någon är intresserad heter låten Clubbed To Death i Matrix filmen. 

 

Link to comment
Share on other sites

Här kommer lite mer info.

 

 

"Clubbed to Death" is an instrumental composition by Australian music producer Rob Dougan. It was first released on Mo'Wax records in 1995, then appeared in the 1997 film Clubbed to Death and was given renewed attention in 1999 due to its inclusion in the film The Matrix. It was re-released as a single in 2002 with new remixes. Vasyl Lomachenko uses the song as his ring entrance music.[1]

 

The subtitle Kurayamino variation is based on the Japanese for "of the darkness" (暗闇 の(くらやみ の)kurayami no. It denotes Dougan's own mix in a tragic style, as well as his stated inspirations from dark Japanese writers like Yukio Mishima or Yasunari Kawabata.[2]

"Clubbed to Death" samples "It's a New Day" by Skull Snaps and "City of the Angels" by Wang Chung

The short strings introduction is an excerpt from the first movement of Edward Elgar's Enigma Variations,and the piano solo is improvised around Enigma Variations.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Var med barnbarnen och såg "Frozen 2". Som vanligt när det gäller Disney så är det otroligt välgjort. Filmen börjar med en tillbakablick där Anna och Elsas mor sjunger en vaggvisa för sin flickor. En vacker sång som sjungs av Evan Rachel Wood. Evan, som tidigare var gift med Marilyn Manson, gör här en fin insats i stämningsfyllda "All Is Found".
Låten har fastnat i skallen på mig.
 

 

Link to comment
Share on other sites

Lyssnar på en musikrekommendation från @Bebop ”Death and the Maiden” Jag kan bara hålla med vad @Bebop skriver om sitt senaste skivinköp. Fantastisk musik och en mycket bra inspelning. Dock har jag inte lyssnat via nedladdad fil, CD eller vinyl. Utan från min nya favoritsida för strömmande klassisk musik IDAGIO.com 

 

https://app.idagio.com/albums/death-and-the-maiden-live?utm_source=pcl

 

954B7C96-046C-46B2-8E77-EB15A20873E1.jpeg.94e16033613a4966e3670b8fead50920.jpeg

 

 

/shamrock

Edited by Shamrock
Link to comment
Share on other sites

1 timme och 50 minuter har jag suttit klistrad framför tv:n. 

SVT2 bjöd på något storartat. 

Fantastisk musik, artister och historia. 

Motown Drömfabriken. 

En teaser för att locka er andra att för egen vinning se, lyssna och njuta av hela dokumentären. 

 

Edited by Bolstad
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...