Jump to content

Vad lyssnar du på just nu?


vita

Recommended Posts

Härlig lördag! Lek med barnbarn & DIF Svenska mästare. Nu är även nattning (efter att ha läst favoriterna Pettson & Findus) avklarat och det är dags för lite avkoppling igen.
Ibland är det bra härligt att leva! Börjar kvällen med något jag inte har spelat på länge.

mYU3JWj.png

Link to comment
Share on other sites

Unknown.jpeg.5a03207852c03852a341d26751ffbf4d.jpeg

 

e.s.t live in gothenburg är en liveplatta. Konserten var i Göteborgs Koncerthuset 2001 och anses var kanske den bästa trion gjort. De var i zonen.

Jag tycker också denna konsert är otroligt bra. Jag tröttnar inte på e.s.t. De känns alltid aktuella för mig. Akustiken i Göteborgs Konserthus är mycket bra och denna upptagning är härlig att lyssna till. Det är inte som på en liten stökig klubb med jazzklubb-livekänslan, men man känner ändå rummet och atmosfären där i ljudbilden. Mycket varm, klar och ren inspelning. Mycket bra. Känslan i Esbjörns pianospel är helt otrolig. From Gagarin's point of view är helt klar den bästa versionen jag hört. Så silkeslena perfekta anslag får mig att sväva som Gagarin själv. Hur gör men så med ett piano??? 

Musiken är magisk det är bara att ge denna platta så högt betyg det går att få.

 

För mig är detta musik när den är som bäst och när den ger mig maximal musikupplevelse.

 

Tråkigt att Esbjörn gick bort i förtid av flera anledningar så klart, men vad mer genialt hade han åstadkommit musikaliskt? Troligen mycket mer. 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Jag måste hålla med @Apexorca  i beskrivning av plattan och Esbjörns storhet och innovationsförmåga i modernt jazzsammanhang. ACT som var trions sista bolag har gjort en kulturgärning som släppt denna platta. Tidigare tyckte jag Live in Hamburg var den bästa plattan men denna är bättre och vinner vid varje spelning. Det har gjorts en del försök att hitta en ersättare till Esbjörn men kanske inte alltid så lyckat. Den senaste konstellationen Rymden är den jag gillar bäst. Men då har gruppen flyttat sig från att vara en blek kopia av e.s.t. till att självständigt rört sig i en egen riktning tack vare Bugge Wesseltoft som har en annan profil. Såg dem förra året i Berwaldhallen och det var en upplevelse.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, calm said:

Ibland glider man in på helt oväntade spår som att först lyssna på Jojje Wadenius och Kettil Björnstad och sedan låta Roon välja.

 

Det är just detta jag gillar med Roons radio funktion att de hittar sånt som man glömt bort att man har och som både Tidal/Qobuz (kommer troligtvis avveckla Tidal vad tiden lider) användare hittar det sånt som jag troligtvis aldrig skulle ens leta efter :)

Link to comment
Share on other sites

Evenemang på Konserthuset i Stockholm på torsdag och lördag, lyssnar nu på en upptagning från London med Velery Gergiev.

Andra symfonin är Gustav Mahlers mest storslagna och allomfattande. Christoph Eschenbach leder Kungliga Filharmonikerna och solisterna i en musik som gestaltar livet självt och dess mest grundläggande existentiella frågor; en skildring av människans resa från död och förtvivlan till återfödelse och kärlek. En symfoni där konsten och livet sammanfaller, och förmodligen just därför drabbar oss med sådan kraft.

Frågor om metafysik, kosmologi, religiösa problem och existentialism fascinerade Mahler. Tankarna om livets mening och det paradoxala med döden uppehöll honom ständigt och symfonin är en lika magnifik som storslagen musikalisk manifestation av hans föreställningar om livet, döden och återfödelsen. Den kallas också Uppståndelsesymfonin.

För att kunna återskapa sina visioner om livets alla tillstånd och känslor har Mahler tagit i anspråk en jätteorkester, kör, sopran- och altsolist. Till formen omsluter två dramatiska yttersatser de mer uppsluppna mittensatserna. Första satsen är en dramatisk begravning som får en skarp kontrast i andra satsens sorglösa andante. Tredje satsens inledande skarpa pukslag bryter tvärt den behagfulla stämningen. Osäkerheten breder ut sig och humor, känslor av triumf och allvar avlöser varandra.

I fjärde satsen, Urlicht (Urljuset), hör vi ett upphöjt vackert altsolo med text ur folkvisesamlingen Des Knaben Wunderhorn (Gossens förtrollade horn), som bokstavligen hade drabbat Mahler. Kören träder in först i sista satsen och vi förs uppåt, mot en högre himmelsk sfär.

Edited by figge
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, figge said:

Frågor om metafysik, kosmologi, religiösa problem och existentialism fascinerade Mahler.

Bra beskrivning kring det som drev Mahler. Han sökte vägar till det gudomliga och vägen dit, brukar Herbert Blomstedt beskriva det som. För att illustrera detta brukar Blomstedt nämna Bruckners musik. Bruckner sökte inte himmelriket. Han beskrev det i sin musik. Han var redan där, menar Blomstedt.

 

Jag har köpt en masterbandkopia (3 band) från EMI's upptagning av Otto Klamperers klassiska inspelning. Magiskt är bara förnamnet. Köpte för ett halvår sedan en 24/88-inspelning med Mariss Jansons med hans Münchenfilharmoni (Bayrischen Rundfunksorkester). Den är också mycket bra med en superb upptagning. Rekomenderas.

 

Ibland hade jag önskat jag bott i Stockholm... men bara ibland.:closedeyes:

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, figge said:

inga uppslag på musik en fredag?:unsure:

Inleder med lite DOORS, har FF så jag kan välja volym själv.:D

Jodå, har kommit hem, ätit middag, nattat barnbarn och är nu redo för att koppla av. Med musik! Härligt med FF.
Börjar kvällen med lite musik från en artist som nog inte är så vanlig här. Caroline kommer från en musikalisk familj från Mississippi:

9dI6LrS.png
 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-11-02 at 15:57, calm said:

Ibland glider man in på helt oväntade spår som att först lyssna på Jojje Wadenius och Kettil Björnstad och sedan låta Roon välja.

 

RoonShareImage-637083067117979800.png.865490bb1dd9f3fb78de0d17383b5c0f.png

 

För mig både   helt okänd genre och  nabo fra  Norge, men bra och okomplicerad rock!

 

Calm

Va? Kör herrn Roon???

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...