Jump to content

Vad lyssnar du på just nu?


vita

Recommended Posts

3 hours ago, calle_jr said:

:D

Det var långsökt för mig. Men jag har förstås aldrig lyssnat på Karen Carpenter.

Jag gillar starkt Karen Carpenters sångröst och därmed även Natalie Merings. Fantastiskt behaglig sångröst.

Link to comment
Share on other sites

En platta jag föll för omedelbart, men som sedan trillade mellan stolarna i perioder. Jag kommer alltid tillbaka till den dock:

Mattafix - Signs of a struggle

En härlig blandning av karibiska toner, electronica, dub och en karismatisk röst!

Screenshot_2019-06-01-23-24-00.png

Link to comment
Share on other sites

Frukost konsert.

Dessa Ryssar... Varför blev de så bra och nytänkande? Svaret blir naturligtvis deras samtid med stora omvälvande händelser i Ryssland och problematiska regimer. Kontrasten till västvärldens öppnare samhällen drev dessa fritänkare och konstnärer väster ut. De hamnade många gånger i Paris som blev för trångt för alla musikskrivande Ryssar och vissa tog sig tillbaka till Moskva som tex Prokofiev och andra hamnade i USA.  Stalin ville få hem dem och det var minst sagt morot och piska i det förhållandet. Shostakovich riskerade livhanken ett antal gånger, men Stalin värnade endast musiker av alla grupper i Sovjet, även om de hade det svårt och balanserade på en knivsegg. När man hör ryssarnas musik kan jag inte tänka bort att det ofta handlar om totalitära regimer både Tsarer och kommunister gjorde livet svårt för folk. Detta hörs i deras fantastiska musik.

Prokofiev var så klart ett underbarn och 26 år gammal, samma år som Oktober-revolutionen 1917, skrev han klart den  1a Violinkoncerten som verkligen var modern och på en ny väg. Prokofiev liksom andra ryssar var kritiska mot regimen i ryssland och senare Sovjetunionen, och fick passa sin taktpinne så att den höll sig på rätt sida gränsen. Stravinsky's Rite of Spring hade banat vägen redan 1913, men med mycket negativ kritik. Folk var inte redo visade det sig och det blev slagsmål på premiären i Paris. Det var visst vägen framåt eftersom detta verk blev hela 1900-talets viktigaste musikstycke för fortsättningen av musikens utveckling. 

Prokofiev tog alltså tag i denna stafett pinne. Här finns dissonanta toner som hela tiden skapar en spänning i verket. Det finns massvis att läsa om detta och om hur det påverkar oss psykologiskt mm, mm. Tempot och takten är bitvis grymt fräck. Olika teman går in i varandra och byter plats. Det är verkligen annorlunda mot "vanliga" smäktande violinkoncerter. Ansatsen i vissa partier börjar romantiskt och lyriskt ffa 1a satsen. Rent och fint , men går över i "det nya musikspråket"  och som många ryssar blandar han typsikt ryska inslag med europeiska tongångar. 

Jag kan inte spela violin men den verkar inte lätt att spela denna konsert. Itzhak flyger dock lätt och oansträngt genom alla kluriga partier med stor inlevelse och perfektion.

Det är ett otroligt inspirerande och intressant stycke att lyssna på. Jag har aldrig lyssnat mycket på detta stycke förrän nyligen, men tycker de tillhör eliten bland violinkonserter. Kräver lite koncentration och några gångers lyssning för att ta till sig det ordentligt. Grymt bra tycker jag. 

Körde den 4 gånger i till frukost.

 

R-6398985-1451528356-1904.jpeg.jpg.28353f53d373eb24f60f67291f9408bf.jpg

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Så landade den till slut. Vi är några fans som bidragit med pengar i ett "crowdfunding project". Märkligt att artister måste gå med håven för att finansiera sina projekt.

 

https://www.artistshare.com/Projects/Experience/367/507/1/Patricia-Barber-Higher?utm_campaign=artistshare_1657&utm_source=storyblaster_facebook&utm_medium=organic&utm_content=0_157353

 

Patricia Barber ; Higher.

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calm said:

Märkligt att artister måste gå med håven för att finansiera sina projekt

Njae, så är det väl inte?

Om artisten som i detta fall, vill gå utanför sitt skrå som normalt finansieras av bolaget hon har avtal med, så kan jag förstå det.

Om jag jobbar som IT Arkitekt och har mitt anställningsavtal med arbetsgivaren formulerat runt detta kan jag ju inte bara plötsligt tycka att jag skall jobba med personal och administration i några månader?

Jag tror också att Patricia i detta fallet får friare tyglar eftersom det inte handlar om ett commissioned work s.a.s. Det står henne fritt att släppa sin kreativa ådra lös.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Njae, så är det väl inte?

Om artisten som i detta fall, vill gå utanför sitt skrå som normalt finansieras av bolaget hon har avtal med, så kan jag förstå det.

Om jag jobbar som IT Arkitekt och har mitt anställningsavtal med arbetsgivaren formulerat runt detta kan jag ju inte bara plötsligt tycka att jag skall jobba med personal och administration i några månader?

Jag tror också att Patricia i detta fallet får friare tyglar eftersom det inte handlar om ett commissioned work s.a.s. Det står henne fritt att släppa sin kreativa ådra lös.

 

Jag är rädd att det är värre än så. Patricia har inte släppt ett riktigt album sedan Smash 2013 eller om man skall vara noga finns ett en liveupptagning med enkla medel från 2016 från Green Mill Café, men begränsad till nedladdning. Hennes turnerande är nog det som håller skutan flytande. Hon är lite för smal och har inte samma backning som mer kommersiella artister som Diana Krall som också är mer mainstream och mer stylad. Den musik som Patricia ägnar sig åt slår bättre på mindre scener. Skulle förmodligen kunna öka sin försäljning genom att bli mer utslätad, vilket hon har för  hög musikaliskt integritet och är lite för artistisk för.  Jag misstänker att det finns nog betydligt större artister som använder sig av crowdfounding som finansieringsform. Det handlar som i bokbranschen om konstnärlig frihet och priset på den.:)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

kSqDRXy.png

 

 

Uppstigning 04.30 och på med kaffemaskinen samt göra några mackor, ut på altanen och insupa en riktigt fin sommarmorgon.

Sedan blev det lite klassisk musik med bl a dessa två, samtidigt som jag ser ut på ett kav lugnt vatten, denna morgon ska jag ha i minnet och ta fram när vintern är som strängast härnäst.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, octavia rs said:

6wAGBl7.png

 

Jag blir alltid lite nostalgisk när jag ser Billy Idol's tidiga skivomslag, utan att egentligen lyssnat på dem. När jag var liten så köpte jag mycket skivor på postorder, jag älskade att bläddra i skivkataloger och jag minns en av de större (kan det varit "Skivor & Band" kanske?) som hade färgomslag på alla skivorna. Jag tyckte han såg så cool ut i sitt blonda hår och tuffa attityd, men jag vågade aldrig köpa hans skivor. Det var mest Depeche Mode som gällde på den tiden och det tog nog ett bra tag innan jag ens hörde Billy Idol. Till slut blev det ändå en kassett(!) med honom, när han långt senare (och lite väl sent kanske) började flirta med "Cyberpunk" vågen. Eller om jag fick den på nåt vis, har inget minne av att jag köpte den.

 

En annan rolig grej från den tiden var nån form av skivklubb där det kom ett litet häfte en gång i månaden som man fick välja 2 skivor ifrån. Känns helt bisarrt idag. Hur som helst så höll jag alltid utkik i alla tidningar efter skivkataloger man kunde beställa. Hot Stuff i Älmhult blev ju såklart min guldgruva när jag hittade dem, men jag minns även t.ex Jannes Wax i Skövde, vars butik jag också fick syn på när vi var på husvagns-semester(!) med familjen. Kom därifrån med en hel bunt med Gary Numan skivor och nån fräck Art of Noise bildskiva. Sen fanns det många som försökte, som inte var så mycket mer än några kopierade skrivmaskinsblad, de kunde ha en del roliga skivor men blev kanske inte alltid så långvariga.

Link to comment
Share on other sites

Ett axplock av de senaste dagarnas skörd, men inte på vinyl som vanligt, det här var LIVE på Sweden Rock.
Som vanligt var det en fantastisk tillställning och vad kan gå fel när man är tillsammans med 35000 likasinnade. 

image.png

Blackberry Smoke 
Powerwolf
Krokus
Arch Enemy


Def Leppard
Magnum
Lisa Lystam Family Band
Uli Jon Roth


ZZ Top
Dream Theater
Danko Jones 
Styx


UFO
Saxon
Hammerfall
Ritchie Blackmore's Rainbow

 

Plus en del band som jag inte kommer ihåg namnet på.

Link to comment
Share on other sites

On 2019-06-05 at 23:17, new order said:

Denna låt är hifi nirvana. Förutom att det är en suverän låt från ett suveränt soundtrack. Tror ni inte att tidal kan låta bra. Testa denna låt och kryp sedan till korset. Det är bara fördjävla bra!

Screenshot_2019-06-05-23-13-44.png

Bra musik men hårt komprimerad och nivåhöjd. Att de aldrig vill lära sig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...