Jump to content

Vad lyssnar du på just nu?


vita

Recommended Posts

1 hour ago, AlfaGTV said:

Det här är tokläckert! Rekommenderas till alla som gillar Tinariwen och liknande rytmiskt driven musik. Strålande bra ljud också!
tS5HP2W.png

Idan Raichel var Israelisk soldat som gillade musik han blandar gärna sånger med inslag av Etiopiska toner och sång

Link to comment
Share on other sites

Livekonsert ikväll igen! Norrlandsoperans symfoniorkester bjöd på b.l.a. Schuberts 9:e symfoni och premiär för B Tommy Anderssons Beyond The Senses, påminde starkt om Stravinskys eldfågeln.

 

B59C185E-9709-4ECB-8860-A21BA703DF9C.jpeg.a0a8f760a74cf4fac212ed7aa44ba6e0.jpeg

 

50731B70-9B68-449D-93CD-42BBF209000F.jpeg.16df3d05b4c3e41fbf74e3ef9671b058.jpeg

 

Och för er som inte hade nöjet att vara där finns det en väldigt bra inspelning på strömningstjänsterna! 

 

6kcDM8j.png

Link to comment
Share on other sites

calle_jr: Tack för tipset. Aldrig hört talas om, men enligt Tidals förslag på liknande artister ser det ut som något jag skulle kunna uppskatta (Current 93, Grouper, Jenny Hval). Hon har dessutom samarbetat med Jackie-O Motherfucker och Ariel Pink vilket säger en del. Ska bli spännande att få lära känna.

Link to comment
Share on other sites

On 2019-05-12 at 12:25, shifts said:

något jag skulle kunna uppskatta (Current 93, Grouper, Jenny Hval)

 

@shifts kolla in det senaste projektet av David Tibet (C93) och Andrew Liles (Nurse With Wound) vid namn Nodding God om du inte redan gjort det. Ett ganska speciellt album med texter på språket Akkadian, om nu det säger något... :) Du måste nästan läsa lite om det först....

 

https://thequietus.com/articles/26443-nodding-god-play-wooden-child

 

0CvpYtu.png

Link to comment
Share on other sites

unisai9111.jpg.a03ed357a16237c7a043f3c6837b9c08.jpg

 

Mäktig och vacker, denna symfoni nr 10 från dec -53. För mig är detta en stor symfoni som tillhör mina favoriter. Ödesmättad. Stalin dog detta år i mars. När symfonin komponerades är nog inte helt klart, men Shosta själv menar under sommaren samma år, men det finns uppgifter om skisser från -46 och att den var färdig -51. Det var mycket politik för musiker och tonsättare i Sovjet under denna tid, även om den enda yrkesgrupp Stalin inte mördade var musiker och dansare, men alla var nog rädda. Shosta var visst mycket rädd. När man kan den ryska Stalinerans kommunistiska och diktatoriska historia så hör man i detta stycke de umbäranden befolkningen gick igenom under de ca 30 år Stalin skötte i stort sätt allt... på sitt sätt. Det var medveten svält, mord, tortyr och Stalin skydde inga medel alls för att skapa den "bästa av världar" och det var fullskalig kommunism ända ut i Sovjets alla hörn, det var inte lätt och det kostade. Jag tycker mig höra detta. 

Kraften i Stalins maskineri hörs ödesmättat i 1a satsen. Här byggs allt upp och det är lugnt men det går inte bra.  I sats 2 blir det Shostakovich-kaos i musiken som det kan bli, men det är en arg snabb takt i det hela som är mycket målmedveten. Rasande målmedveten. Jag ser kollektiviseringen framför mig då Stalin på slutet av -20 talet tvingade landsbygdens verksamheter och gårdar in i staten med mord på de som motsatte sig eller bara lite slumpmässigt på vaga indikationer och ineffektivitet i jordbruket med våldsam matbrist och svält i början av 30-talet som följd. Kanske en av de största humanitära katastroferna någonsin. Oförtrutet fortsatte Stalin trots uppenbar oduglighet i systemet. Han tittade på och var mycket nöjd. Kommunismen segrade i hela Sovjetunionen. Det är så här genomförandet av Kollektiviseringen låter. Kommunism till varje pris. Inget människovärde/människoliv var överordnat Stalins dröm.

3e  satsen är ljuvt ledsam och lugn. Sorg. Övergår i lite marsch. 2a världskriget, där Sovjetiska soldater gödslades ut i fronten och ca 20miljoner dog. Stalin vann kriget mycket pga Hitlers dumhet på slutet. Åter igen ordnat kaos skriar mot slutet av 3e satsen som slutar eftertänksamt sorgset och lugnt... Så börjar även 4e satsen. Men med en slags ljuv daggdrypande framtidstro och morgon. Trevande grynings känsla avbruten av historiens vingslag i då och då, dovt mörkt, men så nästan omärkligt börjar klangen glida över och blir ljusare och och hoppet väcks till liv och det ljusnar, solstrålar får daggen att lätta. Hela tiden med enstaka tillbakablickar mot de mörka kall sorgsna tiderna, så att vi aldrig glömmer.  

En annan av mina favoriter Mahler måste varit givit inspiration invävt i ffa 4e satsen, men otvetydigt på Shostas vis. I slutet på 4 satsen känner man igen vad som skall komma i Shostas senare cellokonserter. Jazz takter. Det slutar pampigt dramatiskt. Så på något vis samlar han historien och lyckas gör en cliffhanger på vad som komma skall. Fruktansvärt snyggt gjort. 

Hur tusan lyckas Shosta göra detta vackert. Balansen mellan det politiskt korrekta och det konstnärliga uttrycket plågade Shosta. Allt detta går fram... i smyg. Han lurade dem alla. Han fick fram sitt budskap. Säregen begåvning. För mig en av de största.

 

Löp och köp. :77:

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...