Jump to content

Vad lyssnar du på just nu?


vita

Recommended Posts

När jag "på riktigt" började intressera mig för klassisk musik för bara något år sedan så stod det ganska snabbt klart för mig att Beethoven ändå är "the one" liksom. Det vara bara ett problem, det finns så många legendariska framföranden av stora dirigenter som i sig nästan fått untouchable stämplar över sig som folk vägrar släppa taget om. Radioinspelningar i mono från 50-talet i all ära men i kombination med ett high-end hifi intresse så kan det lämna mer att önska.

 

Ett namn som dykt upp i flera sammanhang på senare tid är Mariss Jansons, och faktum är att hans Beethoven svit med den Bayerska Rundfunks orkestern är både välljudande, livfullt energisk och magiskt bra på samma gång. Riktigt riktigt trevlig och rekommenderas varmt. En ny personlig favorit.

 

MI0003641789.jpg

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, Bebop said:

Roligt att du upptäckt Mariss. Jag rekommenderar skarpt hans Mahler symphony no 2. Både tolkning och ljud är magisk. Finns för nerladdning 24/48.

 

Tror det var genom denna jag först såg Mariss namn, och om det inte var tips härifrån till och med. Vet att jag har sparat undan den men inte hunnit lyssna så mycket, Mahler (och just den 2:a med Ivan Fischer) var faktiskt vad som fick mig intresserad av att börja djupdyka ner i klassisk musik. Min Mahler period har sedan fått stå lite i skymundan för att bredda mig lite och upptäcka de andra kompositörerna.

Link to comment
Share on other sites

Det här är nåt riktigt kul som jag inte längre minns hur det hamnat i mitt musikbibliotek!

lARnZup.png

Genrebeskrivningen är långt ifrån heltäckande vill jag påstå, det här sträcker sig mellan Rock, Folk och Progressiv rock och även Jazz och roots/blue grass nästan. Ge det en chans om ni vill prova nåt gränsöverskridande!

Edit: Dessutom bra inspelat och bearbetat!

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

On 2019-04-27 at 10:09, rikard said:

När jag "på riktigt" började intressera mig för klassisk musik för bara något år sedan så stod det ganska snabbt klart för mig att Beethoven ändå är "the one" liksom.

 

Beethoven är en gigant och har gjort fruktansvärt mycket bra musik. MEN han är inte ensam. Dra inte för snabba slutsatser nu @rikard. :D Du kommer säker hitta fler "the one" tror jag. Så är det för mig i alla fall. Det finns oändligt med klassisk musik och öppnar man en ny dörr kommer man till himlen igen och igen. I den klassiska musiken finns flera olika undergenrer kan man säga och olika tidsepoker har sina "the one". Ryssarna på 1800-talet och in i Sovjettiden på 1900-talet har enormt fantastisk musik. 

Hörde Mahlers 1a symfoni med vår egen internationella gigant Herbert Blomkvist på konserthuset i Göteborg i lördags. Alldeles fruktansvärt bra. Herbert är gammal men han gjorde en fruktansvärt bra tolkning av 1a symfonin. Bra tempo tex. Vilket drag det är ibland. Det är ett ljudtryck och dynamik som är enormt... och helt utan distorsion... :cool: Bara att konstatera att det är mycket svårt att ens likna detta genom även världens bästa HiFi system. 

Mahler är svår att räkna bort liksom.

 

IMG_0954.jpg.fcce66b826771e7656f47f721f332d05.jpg

 

Pianomusiken med tex List och Chopin. 

Jag kan räkna upp ett gäng till om du vill som kan bli "the one" . 

 

Lyssna runt mycket, men inte för flackande. Håll dig till en kompositör ett tag och läs gärna in dig lite. Det öppnar troligen sinnet när du lyssnar och det blir bättre än om man hoppar mellan kompositörer fram och tillbaka när man skall försöka hitta det man gillar. 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Jag skulle också sätta en peng på Mozart som har gjort odödligt vacker musik för själen. Om Beethoven är den intellektuella/ matematiska musiken så är Mozart känslans mästare. Sedan finns det en hel kader av duktiga kompositörer i dåtid och nutid.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

&Min första ingång i den klassiska musiken var Schubert som på sin tid levde i skuggan av Beethoven som var hans stora idol. Schuberts musik är lätt att ta till sig. Oerhört melodiös och innerlig. Man brukar säga att Beethoven var den stora utvecklaren som följde helt sina egna vägar och gjorde musik som poesi att uttrycka sina egna känslor snarade än att behaga andra som rådde innan med framför allt Mozart och Haydn. Beethoven bröt ny mark med sin 3:e symfoni, kallad "Eroican".

 

Om Beethoven var den store förnyaren så brukar man säga att Schubert var den store fördjuparen, fast det insåg man inte förrän man fick upp ögonen för hans musik 50-60 år efter hans död. Under sin levnad var han bara känd för sina sånger för en mindre publik. Schubert var en mästare att sätta färg med små medel genom att använd svårspelade tonarter. Kan låta enkelt men svårspelat. Här är några "säkra" ingångar för att lyssna på Schubert och då har jag inte ens med stråkkvartetterna. Schubert var oerhört produktiv.

 

  • 8:e symfonin (den ofullbordade)
  • Musiken till Rosamunde
  • Forellkvintetten
  • Hans två pianotrio
  • Oktetten
  • Impromptu opus 90
  • Pianosonat D960 (hans sista)
  • Symphoni nr 6 och 9 (The great)

 

Hasse å Tage var förtjusta i Schubert. I Spader Madam använde de musik från framför allt 6:e, 9:e och Rosamunda. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, Apexorca said:

Beethoven är en gigant och har gjort fruktansvärt mycket bra musik. MEN han är inte ensam

 

Helt riktigt, han är långtifrån ensam. Men på en topplista så vill jag nog ändå placera honom väldigt högt, om inte överst.

 

Min strategi när jag gav mig på klassiskt (efter att ha misslyckats att fastna ett par gånger tidigare) var att fokusera på de stora kompositörerna, de kändaste verken osv. Och sedan ta det därifrån. Jag fastnade ganska snabbt tycke för Mahler, Dvorak, Beethoven, Schubert och Shostakovich. Något som inte funkar lika bra för mig är just Mozart, men kanske har jag bara inte hittat rätt väg in ännu. Sen finns det ju såklart en massa moderna kompositörer, men tyvärr (för dem) så finns det oändligt med material att sysselsätta sig med från de redan legendariska namnen...

 

17 hours ago, Bebop said:

Min första ingång i den klassiska musiken var Schubert som på sin tid levde i skuggan av Beethoven som var hans stora idol

 

Schubert var inte bara ett stort fan av Beethoven, jag tycker även det är lite kul att han var kistbärare på Beethovens begravning och blev själv ett år senare begravd i närheten av sin mästare och inspirationskälla. Sedan blev han uppgrävd och ompaketerad en gång innan han slutligen grävdes upp för att flyttas och begravas en tredje gång på en annan gravplats, bredvid Beethoven. Händelserikt efter döden minsann.

 

Schuberts "Fantasie" (ECM releasen nedan är grym) och även "Death and the Maiden" är två enkla verk att komma in i som nybörjare och som jag själv fastnade för och fortfarande tycker är bland hans bästa.

 

14307337359031.jpg

Edited by rikard
syftningsfel
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...