Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

31 minutes ago, VoicesInMyHead said:

jag har provat olika ingångar på Absolaren, och min tanke var ju först att prova den nya kabeln och se om den kanske funkade. men ska se om jag kanske kan få låna ytterligare en annan kabel att testa med också.

Är du säker på att det är ett jordproblem?
Har du provat att flytta bandaren längre ifrån förstärkaren och övrig elektronik?

Link to comment
Share on other sites

Försvinner problemet när du lyfter skyddsjorden i bandaren @VoicesInMyHead så är där uppenbarligen nått som får en ström att flyta i jorden och orsakar brum sen om de är en inducerad störning eller en potentialskillnad som orsakar det de kan man säkert försöka reda ut.

 

Prova andra xlr kablar, flytta spelaren längre ifrån.

 

https://www.google.com/amp/s/www.soundonsound.com/sound-advice/q-do-balanced-connections-prevent-ground-loops%3famp

 

qa_03-0110-0KlvwDZaVQFGYI1__RuzFlo16c7nuy1h.jpg.3c4da8467303a032c1a3aa44699812c0.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Ifall brummet inte försvinner när man kör balanserat är det ett tecken på fel i konstruktionen av den balanserade kopplingen. Kanske fel i kabeln, fuskbalanserat på utgången eller ingången osv.

 

Flytta runt på kablar, t ex samla ihop kablarna så de går parallellt med varandra och apparatlådorna. Ta sedan en kabel i taget och dra ut den till en stor ögla. Det brukar höras tydligt när man hittat kabeln som fångar brummet.

 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, conan said:

Ta sedan en kabel i taget och dra ut den till en stor ögla. Det brukar höras tydligt när man hittat kabeln som fångar brummet.

 

Felet är bara där när bandspelaren är inkopplad och lyfter @VoicesInMyHead skyddsjorden till bandspelaren försvinner brummet jag "tror" inte man behöver leta mer i systemet än just i kopplingen mellan bandspelare och förstärkare.

 

Utan att veta hur de ser ut i bandspelaren så skulle detta kunna vara vad som oftast kallas "Pin 1 problem" att man inte kopplat Pin 1 i XLR kontakten direkt till chassit utan att den kan vara kopplad till 0V i apparaten vilket då kan skapa en jordloop genom PSU och ut via anslutningskabeln bryter man skyddsjorden i anslutningskabeln försvinner loopen.

 

Som sagt ska man reda ut detta så får man nog öppna bandspelaren och kolla hur det ligger till i den.

 

020514v.jpg.23f7dde894b660c2779af7653e0109fe.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

tack för alla hjälpsamma idéer och förslag! :foldedhands: jag har provat att flytta lite på bandspelaren och även kopplat om kablar lite, jag tycker det borde skett någon förändring i tonen även om jag inte flyttade så mycket. jag kan eventuellt prova med andra XLR kablar ikväll, och nästa vecka hoppas jag kunna gå loss på pin 1 på ett par billigare kablar. det jag finner lite märkligt är att det bara är brum i ena högtalaren, och om jag skiftar kablarna från bandspelaren så byter brummet inte sida, men det kanske bara är så det funkar. :shrugging:

Link to comment
Share on other sites

ikväll testade jag tre XLR kablar som jag fick med mig från @byZan, jag tror att det var en Nordost Valhalla(?), Transparent Reference XL och en Tara Labs av okänd modell. tyvärr samma resultat med alla kablarna, brum!!! brum!!! :rollingeyes: jag misstänker att @byZan inte tycker jag ska klippa i hans kablar så planen väl tyvärr är att invänta de billiga kablarna jag beställt och testa om det gör nån skillnad med pin 1 ur bilden, vilket ju trots allt verkar vara rekommendationen.

 

får se om jag orkar göra ett kabeltest till DAC:en istället nån dag kanske... :think:

 

EDIT: Ska säga att jag först blev jätteglad för det var helt tyst i högtalaren när jag testade den första kabeln, men sen kom jag på att jag glömt stoppa i strömkontakten... :rolllaughing:

Link to comment
Share on other sites

Pavement, alternativ/indierock från Kalifornien intog på måndagskvällen Cirkus i Stockholm. Bandet var helt okänt för mig sedan tidigare då jag inte hade så mycket till övers för hela indievågen under 90-talet och kanske framförallt inte om den dessutom kom ifrån USA med ännu mera gitarr skrammel än vanligt. Med tiden så blir man ju dock mer öppen för "annan" musik och har lärt sig uppskatta både det ena och andra, så även viss indierock. Pga sjukdom hos en Pavement fantast så blev jag iaf tillfrågad om jag ville följa med istället och jag tänker att det alltid är roligare att tacka ja än nej, spontana konserter och att se något nytt kan ju alltid vara kul!

 

Vi började med middag i restaurangen på Cirkus vilket jag måste säga är klart underskattat, så otroligt smidigt att bara bege sig direkt ifrån bordet till själva konserten strax innan det börjar helt utan någon slags stress. Nästa gång jag går på konsert på Cirkus så måste middag på plats återigen vara en del av ritualen känner jag. God mat och dryck som toppades av desserten som bestod av stekt kanelbulle och glass! Det lät så pass spännande att jag var tvungen att testa och jag blev inte besviken som den gottegris jag är! :drooling:

 

AL9nZEUdncArlFn0mnAlstNdmT_FvyMuguyDcq-g

 

Konserten var faktiskt bra, riktigt bra, de var rejält samspelta och tajta, det märks att de hållit på ett tag och att de är ett riktigt bra liveband som förmodligen turnerat ordentligt i sina dagar. Till skillnad från den stora majoriteten av publiken så hade jag ju inga riktiga nostalgikänslor, men publiken var med på noterna till alla låtarna, och mycket låtar blev det, 25 stycken för att vara exakt (enligt Aftonbladet). en del korta och en del längre jammande. En oväntat trevlig måndagskväll så här på höstkanten helt enkelt! :smilingeyes:

Link to comment
Share on other sites

En test/artikel om JPLAY XACT S1 streamer på polska, men funkar rätt okej med Google translate's översättning i Chrome.

 

https://highfidelity.pl/@main-4325

 

En lite intressant sak är att operativsystemet ligger på ett SD kort som man enkelt byter på baksidan. tydligen kan man välja genom att byta SD kort att köra servern som en renodlad switch istället (därav alla nätverksportar). Det blir en ganska kostsam switch för €10,500 men möjligheten verkar finnas om man nu är sugen. Om man på något sätt skulle kunna få in Roon ROCK på ett SD kort så hade det ju varit spännande att testa om det också funkar.

image.png.9c16ea50700aeed7da36d4a7bb32b017.png

Link to comment
Share on other sites

Vad händer om man kopplar utan switch? Tar man en dator av något slag så brukar det ju gå att ha flera nätverkskort i dom på något sätt och då kan man ju köra mot nätet med ett kort och mot streamern mot något annat. Personligen känns den där grunkan inte ganska kostsam utan helt oseriös. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Harryup said:

Vad händer om man kopplar utan switch? Tar man en dator av något slag så brukar det ju gå att ha flera nätverkskort i dom på något sätt och då kan man ju köra mot nätet med ett kort och mot streamern mot något annat. Personligen känns den där grunkan inte ganska kostsam utan helt oseriös. 

 

tja, det får man väl säga om det mesta inom streaming isåfall? man KAN göra mycket med digital teknik, man kan spela musik från sin laptop eller vilken dator som helst och få ljud. switchar från t.ex Nordost, Innuos, Melco mfl försöker ju på något vis optimera och förbättra förutsättningarna inom ett område som vi fortfarande håller på och lär oss väldigt mycket om vad det är som påverkar på olika sätt. en del anser ju att de dessutom lyckas ganska bra med detta.

 

JCAT/JPLAY är sedan länge tillverkare av både USB och Ethernet kort som är bland de bästa på marknaden, de har även sin egna UPnP programvara JPLAY FEMTO som av många anses låta väldigt bra, och de har också ett par olika LPS:er i olika prisnivåer från överkomligt till "mindre överkomligt". Man skulle kanske kunna säga att den här servern/streamern/switchen är deras produkter och samlade kunskap/erfarenhet kombinerade i en.

 

sen skapar den såklart frågor och funderingar, är den seriös? vilken nivå ligger den egentligen på? hur står den sig mot andra produkter inom samma prissegment? det är ju sådant som man behöver testa för att få svar på. jag vet inte... :shrugging: jag tycker bara det är kul när det kommer nya produkter som av olika anledningar verkar intressanta och som gör något annorlunda.

 

beskrivningen nedan är från "press releasen".

 

Designed from scratch, XACT S1, is a purist’s dream for those in the know. Based on JCAT’s ZeNA (Zero-Noise-Architecture) motherboard, the S1 does not rely on switching DC-DC converters. Instead, super-low-noise linear regulators are used exclusively making XACT S1 the world’s first music server running on linear power alone.

 

The market lacked a genuine audiophile-grade motherboard. Most of the available streaming products are assembled using general-purpose PC motherboards. According to Marcin Ostapowicz, JPLAY & JCAT Founder, such motherboards with noisy switching converters all over the place should not be used in a high-end audio system.

 

XACT S1’s proprietary motherboard, apart from linear regulation, features extremely low-jitter OCXO clock with ±5 ppb frequency stability. The extensive power supply section based on JCAT’s renowned OPTIMO linear PSU delivers 140 000 uF of capacitance provided by Nichicon’s flagship Muse and Fine Gold capacitors series.
 

Link to comment
Share on other sites

om jag var på väg att köpa en ny streamer idag i prisklassen <100k så skulle jag definitivt vänta på Innuos PULSAR och se vad den går för.

 

The PULSAR is the star of our PULSE Series. Sporting a full bead-blasted and anodised high-grade aluminium chassis yet the best is still reserved for the inside.  

 

Packing a custom ARC6 module with Active Rectification, over 130000uF of Mundorf Capacitors, a Mundorf Output Cap, a large high-end inductor and a massive 300VA audio-grade toroidal transformer. 

 

Instead of SPDIF and AES/EBU outputs, the PULSAR offers an optimised USB output to take sound quality to a whole new level by incorporating a PhoenixUSB Lite Reclocker. 

 

The innuOS Operating System’s SSD is also upgraded to a SLC (Single-Level Cell) module, as opposed to the more common TLC (Triple-Level Cell) for the best durability and lower operating power noise.

 

The PhoenixUSB Lite board and SSD are powered by 2 independent CX Regulator Modules with Audionote KAISEI capacitors for a smooth yet fast and detailed sound. 

 

Overall, the PULSAR will deliver you a large, deep soundstage with incredible instrument separation and true-to-life sound textures that brings true musical emotion to your home. Listen to what you have been missing! 

Link to comment
Share on other sites

Personligen ser jag produkten som lite märklig om man bygger in en switch i en streamer när man borde undvika onödiga nätverkskopplingar. En streamer utan switch borde inte vara sämre och mera anpassad till ett minimalistiskt nätverk för att undvika yttre störkällor. Och streamern borde rimligen stå vid stereon och varför skall man där ha en massa nätverkskablar ifrån andra apparater. De flesta har ju inte sin router vid stereon och har man en NAS så låter ju i regel den en del så den vill man väl inte heller ha vid stereon. Så för min del borde möjligheten till fiber in i den där grunkan vara vad jag skulle ha velat se för dom pengarna och inget mer.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Harryup said:

Personligen ser jag produkten som lite märklig om man bygger in en switch i en streamer när man borde undvika onödiga nätverkskopplingar. En streamer utan switch borde inte vara sämre och mera anpassad till ett minimalistiskt nätverk för att undvika yttre störkällor. Och streamern borde rimligen stå vid stereon och varför skall man där ha en massa nätverkskablar ifrån andra apparater. De flesta har ju inte sin router vid stereon och har man en NAS så låter ju i regel den en del så den vill man väl inte heller ha vid stereon. Så för min del borde möjligheten till fiber in i den där grunkan vara vad jag skulle ha velat se för dom pengarna och inget mer.

 

jag kan också tycka att det är lite konstigt att de byggt in en hel switch i den, men de har säkert sina anledningar och jag är övertygad om att då de har koll på optimeringar och brus o övrigt också sett till att detta såklart funkar utan att göra avkall på något. som jag förstod det så väljer man om man vill köra den som en "high-end" switch eller streamer genom olika operativsystem på SD kortet. vad gäller fiber så är jag personligen ingen anhängare, jag ser hellre en bra ethernet lösning.

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Harryup said:

Jo, fast jag tänkte snarare en fiber för just ethernetkopplingen så att man slipper elektriskt överförbara störningar, om det nu gör en skillnad.

 

fiber kommer med sina problem istället, det är bara ett annat sätt att angripa det hela. jag tror i slutändan så handlar det väl om förtroende, om man litar på en tillverkare eller inte. just när det kommer till nätverksbitarna så är det väl där mycket av JCAT's förtroende hos mig ligger sedan tidigare, både genom sina egna nätverkskort (som jag försökt klara mig utan), men även att de säljer produkter som t.ex M12 Switch Gold som har ett rätt bra rykte också.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, conan said:

Vilka chip har de i lådan? I slutändan brukar det ändå koka ner till ett kretsblock (IP) som är generellt. Nästan inget bolag har muskler att designa egna kisel. Men om de här gör detta så hatten av!

 

jag vet inte, kretskortet är monterat upp och ner då de förmodligen vill behålla några hemligheter för sig själva, som många andra.

 

image.thumb.png.88d115cc841eb39e451f931f5beae4a4.png

Link to comment
Share on other sites

I min följetång om jordbrum så fick jag häromdagen äntligen(!) hem ett par billiga XLR kablar som jag klippte pin 1 på enligt rekommendation och stalltips. det hade tyvärr omvänd effekt, brummet blev typ 10 gånger högre så det funkade inte alls kan man säga.

 

Det börjar bli slut på idéer och saker att pröva, så idag åkte jag in till Ljudmakarn och lånade hem en iFi Audio GND Defender mellanpropp att testa, lite som en sista utväg.

 

AL9nZEWilNNYtyUuVfrvKaGLV_qeGz7PQaF1Q6EK

 

Snyggt blev det ju inte direkt, och både mellanproppen och kabeln sitter ganska löst så de viker sig lite av tyngden.

 

Men det FUNKAR!!! :grinsmilingeyes:

 

Hello darkness, my old friend
I've come to talk with you again
Because a vision softly creeping
Left its seeds while I was sleeping
And the vision that was planted in my brain
Still remains
Within the sound of silence

 

Även om det inte brummade jättehögt så var det ändå sjukt störande, man inser inte hur skönt det verkligen är med tystnad förens man förlorat den och sedan har den tillbaka igen.

 

TACK @octavia rs för tipset! :foldedhands:

Link to comment
Share on other sites

Det här är ett av de bästa klippen på Youtube någonsin, man blir lika glad varje gång det dyker upp i diverse flöden! :smilingeyes: EBM legenderna Front 242 uppträder på en scen i ett köpcentrum och tysk TV sänder spektaklet (1987). Man förstår ju att det här blev stort i Tyskland, de stackarna hade inte en chans att värja sig. EPISKT! 35 år senare så är de ute på en turné som sägs vara den sista i USA/Kanada någonsin där de kommer till Göteborg och Malmö i slutet av November och till Stockholm den 15:e April nästa år! Det återstår att se om det blir de sista spelningarna även i Europa eller hur de tänkt där, alla börjar ju bli lite till åren och de fick t.ex flytta spelningar tidigare i år pga hälsoskäl.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att jag såg dem första gången runt 1986-87. Minns att det första gången på Kåren i Göteborg var ett obehagligt tryck. Jag kunde lyfta upp fötterna och man hängde kvar. Jag blev upputtad mot slutet upp på scenen och satt fast med benen.

Lite udda att de kommer till Göteborg nu igen, såg dem så sent som i vintras på samma ställe. Faktiskt en överraskande bra spelning.

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, fredrik said:

Jag tror att jag såg dem första gången runt 1986-87. Minns att det första gången på Kåren i Göteborg var ett obehagligt tryck. Jag kunde lyfta upp fötterna och man hängde kvar. Jag blev upputtad mot slutet upp på scenen och satt fast med benen.

Lite udda att de kommer till Göteborg nu igen, såg dem så sent som i vintras på samma ställe. Faktiskt en överraskande bra spelning.

 

najs, där hade man ju velat vara! 1987 var jag dock för liten för att gå på konserter, speciellt i läskiga storstaden Göteborg! hela konserten finns faktiskt på YouTube om du vill bli nostalgisk och drömma dig tillbaka... :smilingeyes: ser verkligen grymt ut! jag hade en taskig VHS inspelning från Kåren som jag fick nöja mig med, men jag tror att det måste varit något år senare till och med. Sen hade de ju en liten dipp mitt i karriären där de tappade bort sig något, men på senare år verkar det som de förstått vad det var publiken gillade och nu är de ute och spelar så mycket de bara kan.

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, VoicesInMyHead said:

inspelning från Kåren som jag fick nöja mig med, men jag tror att det måste varit något år senare till och med

Jag vill minnas att de var på Kåren tre gånger inom loppet av några år där i slutet av 80-talet. Jag var på de två första och hade väl inför den tredje tröttnat lite på Front, så när en snubbe ville köpa min biljett vid entrén sålde jag den och knallade ner till Domus Avenyn och köpte de två första LPna med dileva istället. Det säger väl en del hur min musiksmak hade ändrats där.

 

Men Front-spelningarna var något alldeles extra, tillsammans med Skinny Puppy på Draupner 1988 något av det roligaste jag sett i genren.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, fredrik said:

Jag vill minnas att de var på Kåren tre gånger inom loppet av några år där i slutet av 80-talet. Jag var på de två första och hade väl inför den tredje tröttnat lite på Front, så när en snubbe ville köpa min biljett vid entrén sålde jag den och knallade ner till Domus Avenyn och köpte de två första LPna med dileva istället. Det säger väl en del hur min musiksmak hade ändrats där.

 

haha, det är ju en sjukt rolig historia i sig... :rolllaughing:

 

8 minutes ago, fredrik said:

Men Front-spelningarna var något alldeles extra, tillsammans med Skinny Puppy på Draupner 1988 något av det roligaste jag sett i genren.

 

jag har ju alltid "lidit" av att jag var några år för ung när "min" musik peakade som mest. 1987 var jag liksom bara 11 jordsnurr gammal, det dröjde ända till år 2000 och Doomsday festivalen i Dresden innan jag fick möjligheten att se Skinny Puppy live första gången. även om det inte var samma sak som när det begav sig på 80-talet så var det en väldigt minnesvärd spelning, jag är ju inte troende på något vis men mot slutet när himmelen öppnade sig och dränkte hela stan i vatten så kändes det nästan lite gudomligt på något märkligt sätt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...