Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

51 minutes ago, P-pan said:

Ja men... äntligen är den absoluta Absolaren tillbaka... :thumbsup:

Det första som slår mig är ju att få fråga om skillnaderna i ljud jämfört med Rivera'n ?

Eller är det för tidigt för dig att fälla kommentarer kanske ?

 

Det har ju (som vanligt?) hänt lite här på sista tiden, från att Levanten fick en något trevande start så tycker jag det verkligen tagit sig här på slutet och häromdan så började jag nästan känna separationsångest för att den ska lämna och funderade på om Absolaren var så bra som jag mindes den med tanke på hur mycket hela anläggningen har vuxit medans den varit borta.

 

Efter att ha kånkat alla de 33 kilona uppför trappan och fått den på plats och började lyssna på musik så var väl första reaktionen lite.... sådär. Jag vet inte varför jag egentligen plockade ut min SR Purple säkring innan jag skickade iväg den, kanske var jag rädd ifall Absolaren skulle försvinna på vägen så hade jag iaf haft säkringen kvar?! :shrugging: Hur som helst så satte jag den på fel håll så jag fick byta efter en stund, och sen testade jag även några olika rörkombinationer.

 

Serviceteknikern ringde igår och frågade om jag fått tillbaka den ännu, så då fick jag en lite utförligare beskrivning av vad han hade gjort, vilket jag inte kommer ihåg så att jag kan repetera det här och nu, men kontentan var iaf att vissa komponenter var utbytta mot nyare modeller, vilket faktiskt skulle kunna ses som en liten uppgradering, och troligtvis kräver dessa lite inspelning också. Men jag säger som Sven Melander, om det var lite sisådär tidigare idag så.... "nu börjar det ordna upp sig!" :winking:

 

Absolaren spelar större och mäktigare medans Levanten går på djupet och mer efter de små detaljerna. Levante är för mig i ett ord "kontroll" medans Absolare är "pondus". Båda väldigt charmiga på sitt sätt och jag har verkligen lärt mig uppskatta Levanten här på sista tiden. Jag är på ett sätt glad att jag inte "behöver välja" för det skulle helt ärligt inte vara ett helt enkelt val. Det är hur som helst kul med omväxling och det har varit väldigt trevligt att leva med Levanten ett par veckor.

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Absolaren spelar större och mäktigare medans Levanten går på djupet och mer efter de små detaljerna. Levante är för mig i ett ord "kontroll" medans Absolare är "pondus". 

 

Helt enig med dig angående den beskrivningen.

Törs du låna 82:or att rulla i Absolaren så vet du var jag finns :winking:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Så sent ändå som 1988 så satt jag hemma och spelade in på kassettband från radioprogrammet Bommen. En av de skönaste låtarna som förgyllde mitt “Best of Bommen” band var 22-Pistepirkko med “Frankenstein”, härligt punkig rock’n’roll blues på finskt vis! Jag minns t.om att jag hade lite knastrande störningar i mottagningen på inspelningen vilket bara gjorde sitt till känslan. Jag var ju totalt insnöad synthare på den tiden så att 22-Pistepirkko gick hem hos mig var nog ändå lite udda och inte helt självklart, men det var något speciellt med dem.
 
 
 
image.png.042664c12ece9ee1056f5edfd6b9c13d.png
 
Störtskön biografi från deras hemsida där de beskriver sig själva som bara de kan. Jag ska väl inte säga att jag varit något jättestort fan egentligen, men det är ändå ett band som följt mig genom åren litegrann och något som jag tycker om att lyssna på emellanåt, speciellt deras lite lugnare alster där det inte blir för rockigt, långt ifrån allt är bra som sagt, men så blir det väl lätt med en karriär som sträcker sig över 40 år.
 
Jag brukar fortfarande tycka det är kul att uttala deras namn på finska vilket blir typ “kaksikymmentäkaksi pistepirkko” och låter nästan som en hel mening när man säger det, namnet i sig betyder “22 prickig nyckelpiga”, jag vet inte var det kommer ifrån eller hur många prickar nyckelpigor vanligtvis har. Däremot så kom det en nyckelpiga och satte sig på mitt ben när vi hoppade in i en Uber förra helgen. Det kanske var ett tecken?
 
 
Jag blev hur som helst väldigt glad när jag såg att de släpper ny skiva den 23:e september och att den nya låten “Snake Charmer” nedan faktiskt är väldigt trevlig, lite repeat varning på den faktiskt även om videon kanske inte var det spexigaste jag sett (men den finns ju på Qobuz också). Kanske ännu roligare är att den 29:e november så spelar de på Debaser (Bar Brooklyn) i Stockholm! :smilingeyes:
 
image.png.e9985f20a6b8bfa85b79839dd6e0c2a9.png
 
Link to comment
Share on other sites

Kul att höra om din 22-Pistepirkoberättelse! 

Jag minns ett radioprogram, kanske det var Bommen, där någon hade skrivit in och önskat "Let your body learn med det tyska synthbandet Nitzer Ebb". Som varandes ett riktigt ebbhead i fjorton/femtonårsåldern tyckte man ju då att det var fruktansvärt att både brevskrivaren och programledaren hade så dålig koll.:ShameOnYou:  Nitzer var ju från britter från Chelmsford! Det visste ju varenda människa som läste OKEJ!

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, P-pan said:

Appropå Nitzer Ebb...

 

https://www.whatsbestforum.com/threads/whats-spinning-tonight.1575/post-820667

 

Kanske det finns ett visst hifi-intresse hos vissa av bandmedlemmarna :smile:

 

Roligt! Bon är ju den som satt i studion och filade och har även jobbat en del som producent vill jag minnas. Jag tror många musiker tycker det är kul att lyssna på sin musik i lite finare anläggningar.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sitta nöjd?

 

Jag har under de senaste veckorna testat lite med mjukvaror som förändrar ljudbilden en del på min server, låt oss kalla det “tweaks” helt enkelt. På ett sätt ganska intressant hur mycket mjukvara faktiskt påverkar i den digitala domänen, men efter att ha testat både olika operativsystem (Windows, Windows Server, Linux), optimering och reducering av dessa i olika grad samt olika programvaror för uppspelning av musik, justering av inställningar till drivrutiner osv så borde jag väl egentligen inte bli så förvånad längre.

 

Jag tycker inte det är så konstigt att folk upplever att t.ex Roon låter annorlunda än Innuos Sense, JPlay Femto, Euphony eller JRiver osv, eller hur Taiko Extreme användare nu är helt exalterade över deras nya/kommande XDMS spelare jämfört med TAS som den tidigare hette. I en streaming värld så vill man självklart ha den bästa hårdvaran man bara kan, men mjukvaran inuti den ska inte heller underskattas, och kanske speciellt inte om hårdvaran är på riktigt hög nivå. Precis som man kan välja hårdvarukomponenter med omsorg så kan man konstruera mjukvara på olika sätt med olika effekter och resultat. Sen är det ju inte så mycket man själv kan göra åt detta när man köper färdiga produkter, men det är ju ändå intressant.

 

Med de här senaste testerna så har jag två favoriter, där en låter lite mjukare, gosigare och varmare och en lite mer neutral och naturligt, medans jag helt kan bortse ifrån en massa annat jag testat som på olika sätt mer eller mindre på längre sikt varit destruktivt, även om det ibland kanske känts lovande och förföriskt från början. Det är väl lite det här som kanske varit det roligaste med att bygga ihop sin egen server och sen spenderat en massa tid med att optimera, fixa och trixa med allt, att man dragit lärdom och kommit till olika insikter längs vägen. Man kan kalla det “voicing” precis som med andra komponenter. Kanske synd att jag är så oorganiserad och inte fört några anteckningar över allt, men så har jag ju heller inget intresse av att göra om det hela.

 

Det låter iaf förbaskat trevligt nu tycker jag och det är ju huvudsaken.... :smilingeyes:

 

Högtalare, förstärkare, DAC och kanske kablar inte minst. Jag har nästan svårt att ta in vilket lyft det blivit av hela anläggningen bara de senaste veckorna/månaderna, och då är det en process som dessutom pågått ett tag där flera steg tagits successivt allt efter som.

 

Som alltid när jag suttit nöjd ett tag så dyker det ju såklart upp något nytt i tankarna. Kanske att man borde ge sig på att “ta nästa steg” inom något område osv. Resan fortsätter troligtvis med andra ord, men vart? Jag säger som min chef som precis tagit körkort svarade på en fråga om vart första turen skulle bära av, han hade inget planerat utan får se vart vägarna tar honom. Det är väl lite så det är kanske... :shrugging:

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Tubeman_66 said:

Så vad är det du har provat ?

 

jag har provat det mesta tänkte jag säga, men nu på sista tiden så har jag fördjupat mig lite mer i en programvara som jag kört ett tag men hittills mest gått på andras rekommendationer då det är lite bökigt att testa och utvärdera då det måste ske lite mer över tid. Det är en serie program som går under namnen Majiority Clean, Lemonade Elitest och Exercise Stabilizer från en och samma utvecklare. Det finns drygt 300 olika versioner som utvecklats under 3 års tid och det kommer nya i en rasande takt, alla gör "nånting" mer rätt eller fel och ofta så är det en kombination av en eller flera av dessa som ger trevliga resultat.

 

Jag ska inte gräva ner oss så mycket mer i det här, men är man intresserad så rekommenderas den snart 200-sidiga tråden på JPLAY forumet med namnet "Pink HQ + Minorityclean". Det är lite trixigt hur man ska köra dem så en installer som en kille som kallar sig HungryBear i ovanstående tråd knåpat ihop är att föredra.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, byZan said:

Kul men verkligen inget för min del, plug’n play is da shit:winking:

 

nej, det är inget för de flesta skulle jag säga. man gör klokast i att hålla sig till plug'n'play, och det finns som sagt var andra forum om man nu önskar fördjupa sig mer i sånt här. jag ville mest bara dela med mig av att jag kommit till vissa insikter och att jag känner mig väldigt nöjd med resultatet, och att saker och ting gör skillnad även med mjukvara. det är som med det analoga där både pickup, drivverk, tonarm och RIAA osv påverkar, men inom det digitala så handlar det kanske mer om nätverk, mjukvara och D/A omvandling. Samma lika, fast annorlunda... :winking:

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Tubeman_66 said:

Har du provat Roon och Jplay classic,

 

Ja, men tycker skillnaden är minimal och inte riktigt värt besväret, lite så att jag nog föredrar att hålla det enkelt med att köra ren Roon istället. Med JPLAY Femto så är skillnaden hörbar på ett helt annat sätt.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Tubeman_66 said:

Är inte så svårt som det kanske låter,

Bara att installera Jplay Classic och välja det som output i Roon,

Då får du det bässta av två världar

 

nja, jag menade inte att det är svårt, jag tycker inte det var värt det ljudmässigt med JPLAY Classic när jag testade, plus att jag inte tycker den där förbindelsen någonsin har funkat 100% stabilt från Roon's sida. men jag kanske ska testa igen, det var ändå ett tag sedan. det ultimata hade ju varit om de lanserade UPnP stöd om 4 dagar... :smile:

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, RGB said:

Du syftar väl på detta:

Get ready.

Our extraordinary journey starts on 20 September, 2022

The most exciting update in our history is just around the corner - and it’s going to transform the way you use Roon forever.

 

Lite spänd på detta faktiskt :)

 

ja, det blir intressant att se vad de hittat på när de går ut så hårt i marknadsföringen....

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

om de lanserade UPnP stöd om 4 dagar

Ain’t gonna happen! 😃

 

Men visst, det påverkar hur man ser på Roon-konceptet. Det är inte världsomvälvande för alla Roonies, men visst har det ändrat mina användningsmönster och även min infrastruktur.

Link to comment
Share on other sites

image.png.06040a32cb922196000598934023caa4.png

 

Har testat att växla mellan båda nu ett par gånger men känner inte att det blir så mycket bättre, ska testa att köra med JPLAY Classic ett tag för att se hur jag upplever det över lite längre tid. Jag känner dock lite så när det kommer till signalvägar att om det inte tydligt tillför något så försöker jag gärna hålla det så rent och enkelt som möjligt. Men jag fortsätter testa lite... :smile:

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Tubeman_66 said:

Har du jämfört Kernel och Wasapi samt olika daclinks  

 

Japp, testade rätt mycket med detta i början när jag gick över till JPLAY, dels för att få det att fungera stabilt, jag experimenterade även en del med Hibernate mode men man ska väl helst ha 2 burkar för det även om jag fick det att fungera hyfsat bra. Jag kör iaf Kernel Streaming och ~10 Hz DAC Link som det är nu. Olika ASIO buffert inställningar på USB drivrutinen hade också förvånansvärt stor inverkan, både på stabilitet och ljud.

Link to comment
Share on other sites

Lite gullig video med Marcin Ostapowicz från JPLAY där han pratar nätverk... kanske inte så intressant att se hur han kopplar in en nätverkskabel, men det var en ganska öppen och ärlig inspelning där han visar sin passion för några av sina produkter som JCAT NET korten och den hyfsat spektakulära M12 SWITCH GOLD switchen, han hymlar dessutom inte med sina åsikter.

 

 

Link to comment
Share on other sites

I förra veckan fick jag konstatera att mina favoritrör i Absolaren, Amperex 7316 från Holland nog tyvärr är på väg att ge upp, de fick maka på sig till förmån för ett par RCA 12BH7 från 60-talet. De här rören har jag ju provat som hastigast tidigare men då jag insåg att de var lite väl mikrofoniska så jag tog ut dem igen, men efter att ha lyssnat på dem ett par dagar nu så... j-klars vad bra de låter alltså! :openmouth: Sådan skillnad i dynamik och bas. Helt plötsligt så blev förlusten av Amperex rören inte lika smärtsam längre, och så länge det mikrofoniska inte blir störande så kan jag nog leva med de här ett tag.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...