Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

12 hours ago, VoicesInMyHead said:

Den här kanske har nämnts tidigare men jag kan hur som helst rekommendera att kolla på dokumentären "Herbert Blomstedt och musiken" som finns att se på SVTPlay året ut.

Tack för att du slår ett slag för den. :satisfied:
 

Jag är helt säker på att det är många som inte vet eller inser hur stor Herber Blomstedt är i musikvärlden. Inte minst i Leipzig, den klassiska och västerländska musikens främsta vagga med kompositörer och musiker som J.S. Bach, Robert Schumann, Richard Wagner och Felix Mendelssohn. Den sistnämnde skapade Leipzig stolthet nummer ett, Gewandthausorchester, en av världens top 5 orkestrar. Det var också Mendelssohn som ”återupptäckte” Bach och hans musik ca 100 år efter hans död. Många av våra mest älskade klassiska stycken från 17-1800-talen hade sina utuppföranden i Lepzig med Gewandthausorchester. 
 

Herbert Blomstedt var chefdirigent där 1998-2005 och gästspelar där varje år fortfarande. Han är oerhört respekterad och älskad där. I mitten av juli ägnar Gewandthaus en hel vecka med firande av Blomstedts 95-årsdag.

 

 

Bl a görs en av konsersalarna till biosalong där dokumentären visas för allmänheten.

 

88059EFC-FB5F-4F9E-BDE6-7D8774FEF4C3.jpeg

34B9BFA7-FC5D-4543-81D6-BD851DE898E4.png
 

Man avslutar firandet med två utomhuskonserter till Blomstedts ära i klassiska Rosenthal, Lepzig som varje drar enorma publikhav. Det finns de som anser att den klassiska musiken är en smal kulturform…:monocle:

 

EE66459C-95A1-4B9E-BE98-57F72284B534.jpeg
 

0EE192C3-B853-47DA-86E6-C1BC0FD711F3.png


Lepzig är en pärla som jag varmt kan rekommendera ett besök. @calle_jr, fru Bebop och jag besökte stan 2018:

 

 

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Bebop said:

Jag är helt säker på att det är många som inte vet eller inser hur stor Herber Blomstedt är i musikvärlden.

 

jag har upptäckt honom enbart pga alla ni som postat om honom här på Euphonia. Jag älskar hans Beethoven och han är den första som fått mig att uppskatta Mozart, hans Brahms är jag inte så inlyssnad på men är nog det jag vill ta mig an härnäst. sen är det väl som vanligt, man har svårt att ta till sig att en svensk så kallad lokal förmåga kan vara bland de bästa i världen. Nu har han väl spenderat merparten av sitt liv i andra länder än Sverige iofs, men han verkar ändå ha en skön relation till Sverige fortfarande.

 

han är tillsammans med Jordi Savall den dirigent jag mest av alla skulle vilja se och höra live och ska göra mitt bästa för att försöka få det att hända, inte minst då det kanske även börjar bli lite bråttom i Herberts fall då han inte är någon ungdom längre.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, VoicesInMyHead said:

bland de bästa i världen

Jag tycker han är en sann världsmedborgare.

Han rör sig fritt och säkert mellan olika språk och kulturer, och är ju inte främmande för moderna kompositörer heller.

Sedan är han ju inte hur bred som helst, men det inger enbart en trovärdighet, tycker jag.

 

Link to comment
Share on other sites

Linea Aspera Live på Hus 7 (Slakthusområdet), Stockholm

 

Små klubbspelningar är ofta de trevligaste tycker jag, sen är det roligt med stora arena spelningar emellanåt också och det ena behöver ju såklart inte utesluta det andra, men det blir onekligen mer intimt och mysigt på en mindre scen och närmre kontakt mellan artist och publik. I onsdags satt jag långt upp, långt bort från en stor scen i Globen och tittade ner på några små figurer på scenen med en bländade ljus och videoshow och i fredags så stod jag längst fram vid den lilla scenen på Hus 7 utan vare sig det ena eller andra. Kontraster kan man säga.

 

Linea Aspera är/var ett litet dark wave/minimal band som hade en kortvarig aktiv period för drygt 10 år sedan och nu är ute på en liten re-union turné igen. Deras debutalbum börjar bli lite av en klassiker i genren. Musik förknippas ju ofta med minnen och Linea Aspera är för mig väldigt mycket att vi köpte vårt hus, men det dröjde nästan ett år innan vi lämnade stan och flyttade ut permanent och innan vi hade inrett ordentligt och hade någon form av musikanläggning osv så blev det en del musikvideos från YouTube, och framförallt Linea Aspera's "Malarone" rullade flitigt under denna period.

 

AM-JKLXc9a5NZivaE58A6zN6uPJ6COfqktsQYtVk

 

Vi skulle faktiskt även sett dem när de var här och spelade på Nalen Klubb för ett gäng år sedan, vi var till och med där och satt och väntade, men av olika anledningar så blev vi tvungna att åka hem innan(!) konserten börjat. Jag har alltid känt mig lite snuvad på den konsertenen så det var kul att äntligen få se dem live! Jag blev inte besviken.

 

De är ju trots allt fortfarande rätt unga om man jämför med alla "nostalgi spelningar" jag varit på den sista tiden så det var inga konstigheter alls, det lät och kändes precis som det skulle. Publiken var fantastisk och även om Alison Lewis håller masken under låtarna så var det rejäla leenden som inte gick att hålla tillbaka mellan dem när hon kände av publikens kärlek.

 

 

Konserten i sig var dock bara början på kvällen för sen fortsatte den genom att dörrarna öppnades ut mot gården där den gamla anrika synthklubben Tech Noir hade en Open Air danstillställning. Det var längesen jag höll igång till kl 3 på dansgolvet och sedan var besviken över att det inte var öppet till 5 någonstans där vi kunde fortsatt lite till i den ljumna sommarnatten. Under hela gårdagen blev man därför påmind om att man inte ska göra sånt här för ofta utan det blev soffan hela dagen. Men så värt det, det var en av de trevligaste kvällarna på länge!

 

Link to comment
Share on other sites

Tänk om Gryphon och Aavik skulle få en baby tillsammans... :think: det är nämligen precis vad de verkar ha fått då Gryphons grundare och designer Flemming Rasmussen ju sedan en tid tillbaka jobbar tillsammans med Michael Börresen på Aavik och deras paraplyorganisation Audio Group Denmark. Nu börjar det synas lite tycker jag.

 

En ren Class A historia och lite av ett monster.

 

image.thumb.png.ab826d52e4cf5bf3ab7089f57b697878.png

Bild lånad från Mono and Stereo

 

image.png.58d8041eef35ccb894b172f89a3f26e9.png

Bild lånad från Stereophile

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jag har suttit här några dagar nu och verkligen känt att det låter så fantastiskt trevligt. Det är ändå ett tydligt steg upp från tidigare, så pass att jag började fundera lite på vad det är som egentligen har gjort det och tänkte därför att jag skulle sammanfatta lite vad som hänt i anläggningen på sista tiden.

 

- JCAT XE USB -> Innuos PhoenixUSB
- Sablon Audio Evo USB kablar 2st
- SR Purple säkringar till Innuos PhoenixNET/USB, LampizatOr, Absolare och Sean Jacobs PSU
- Sablon Audio Evo signal och högtalarkablar
- Woo Audio 6F8G->6SN7 adapter
- RCA 6F8G rör till LampizatOr
- Amperex 7316 & Tungsram E80CC rörkombination till Absolare
- Sablon Audio strömkabel till server/streamer, DAC och förstärkare
- Graphite Audio IC-35 koner under DAC och server

- Graphite Audio CIS-35 kabellyftare (GLÖMDE!)

- Tungsram E80CC till Absolare och RCA 12BH7A till LampizatOr (UPPDATERAD!)

 

Jag har säkert glömt något, men det började nog egentligen med att jag fick för mig en galen idé om att kasta ut JCAT XE USB kortet ifrån servern och köpa en Innuos PhoenixUSB re-clocker att placera mellan server och DAC istället. Jag har länge varit motståndare till just detta pga kostnaden, hur mycket ska det få kosta att "fixa USB" liksom. Att ha ett högpresterande USB kort inbyggt i servern är såklart det mest kostnadseffektiva.

 

Till en början ska jag erkänna att jag blev lite rädd och undrade om jag gjort rätt för det lät lite som en oönskad slöja låg över allting, lite som man förr brukade beskriva DAC:ars påverkan fast omvänt, dvs inte så positivt. Mer inspelning och byte till SR Purple säkring löste dock detta och resultatet blev till slut väldigt mycket bättre än utgångsläget och en ännu mer naturlig presentation.

 

AM-JKLUmW3f0PBTC6cu8oBhudHpF2mBrt_353IE0

 

De nya Sablon Evo kablarna har jag väl skrivit tillräckligt om kanske, men.... faktum är att det hade inte blivit vad det är utan dem, en helt annan nivå från varenda kabel jag testat. Helt klart står de tillsammans för den största förändringen där de låter övriga komponenter komma fram på ett väldigt fint sätt. Det har varit rejäla steg för varje kabel jag stoppat in i anläggningen där jag varje gång tyckt att "den här är den som gjort absolut störst skillnad", men det är väl förmodligen nån form av synergi effekt kanske.

 

De där Woo adaptrarna var inte billiga och till en början tyckte jag att det blev lite väl ljust och var rädd att de kanske inte var för mig riktigt, men nu efter några veckor så verkar de blivit inspelade och de har bara bidragit ännu mer till ett renare och klarare ljud. Detsamma kan nog sägas om Graphite Audio konerna, jag tänkte att underläggen skulle passa med mina högtalarkoner men det blev inget bra, däremot är konerna på egen hand riktigt bra under DAC/servern.

 

Allt detta (förutom kablarna då kanske) är ju mest tweaks och småfix egentligen, men det har verkligen gjort sitt. Men det ska såklart sägas att det inte började här, min server är på en riktigt bra nivå med den nya strömförsörjningen, Absolare förstärkaren bidrog med en större och kraftigare ljudbild och min DAC växer ju bara för varje dag som går, högtalarna behöver vi inte ens prata om osv... allting hänger liksom ihop!

 

Nåväl, nöjd för dagen.... men trots det så är det några små spännande grejer på ingång, för det kan ju ALLTID bli bättre! :smilingeyes:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

.. allting hänger liksom ihop!

 

Grattis till en finfin anläggning som jag under senaste 1.5 år fått äran att följa ganska nära. Att bolla med varandra utveckling, teknik tror jag är jätteviktigt. Sedan sporrar det ju också att bli bättre eller kanske får det att låta bättre. Jag har dock ännu inte fått lyssna på den men som sagt det hoppas

jag få göra i augusti. Samtidigt så vet du hur mycket min anläggning förändrats sedan du o din fru var här förra sommaren. Det mesta är utbytt och nu börjar även jag känna mig väldigt nöjd. Visst finns det saker o förbättra men för mig så tror jag källan är den enskilda del som påverkat mest. 

Tack kompis!!:smile: :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, magnuskan said:

Grattis till en finfin anläggning som jag under senaste 1.5 år fått äran att följa ganska nära. Att bolla med varandra utveckling, teknik tror jag är jätteviktigt. Sedan sporrar det ju också att bli bättre eller kanske får det att låta bättre. Jag har dock ännu inte fått lyssna på den men som sagt det hoppas

jag få göra i augusti. Samtidigt så vet du hur mycket min anläggning förändrats sedan du o din fru var här förra sommaren. Det mesta är utbytt och nu börjar även jag känna mig väldigt nöjd. Visst finns det saker o förbättra men för mig så tror jag källan är den enskilda del som påverkat mest. 

Tack kompis!!:smile: :thumbsup:

 

Tack själv! :smile: Vi får hoppas att allting är på maximal nivå i Augusti och att jag inte hamnat vilse på några konstiga avtagsvägar långt ute i skogen, jag ska jobba för det.... :winking:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, magnuskan said:

He he, om jag känner dig rätt så har du förmodligen någon ny pryl i systemet dagarna innan vi kommer:smile:

 

det finns alltid en liten risk för det, men jag ska försöka håll mig lugn ett tag tänkte jag.... :smile:

 

1 hour ago, magnuskan said:

Vad är det du fått idag förresten? Konerna kanske?

 

äsch, bara ett litet paket som jag nämnde i en annan tråd häromdagen (ledtråd!), tänkte jag skulle skriva lite om det nu.

 

det blir inga fler koner just nu, det råkade komma en annan sak emellan.... mer om det... senare! :winking:

Link to comment
Share on other sites

AM-JKLWpk4o1L4IjI72ewUEgreCTlmYqCRcdGfth

 

Jag har sedan en tid tillbaka insett att jag inte kommer orka börja om från början och bygga en ny server, även om det kändes som att jag ville korrigera saker och ting jag lärde mig längs vägen och göra om och göra rätt den här gången så är det inte samma sak att göra om resan, det är ju första gången som är rolig och det är dessutom en del jobb med det. Så jag tänkte därför sälja moderkortet som jag köpte för ändamålet ifall nån är intresserad. Jag tror fortfarande starkt på det här moderkortet och om jag bara hade orkat sätta planerna i verket så hade det varit med det här kortet.

 

https://hifitorget.se/visa_annons.php/asus_rog_strix_b550_e_moderkort_helt_nytt_ej_oppnad_kartong_158158.htm

Link to comment
Share on other sites

Jag tänkte först att jag skulle kidnappat kaffetråden för det här inlägget men det kändes inte helt rätt. Hur som helst, sådana här svala dagar som det är idag så är det ju gott med någon lite värmande dryck. Jag har tänkt emellanåt att jag skulle vilja hitta ett gott te, jag tycker ofta jag får te som smakar underbart hos "andra" eller på caféer osv, men när jag står där och själv väljer på tehyllan hos Coop eller ICA så känner jag mig helt inspirationslös och väl hemma så smakar det aldrig som jag tänker mig.

 

Inspirerad av en tråd på WBF om just English Breakfast te så gjorde jag bara slag i saken och beställde Engelskt te från Frankrike, det är ju ändå en global värld på nåt vänster. Jag gick rakt av på vad som nämndes i tråden, han som skrev är ändå en riktig gammal analog audiophile så han borde ju ha bra smak vad gäller te också tänker jag?

 

Fin praktisk låda som man kan öppna på flera sätt, ett sätt är att ha den ståendes och liksom dra ut påsarna ur det lilla facket.

 

AM-JKLV_X1jgXPFk4m1kTKqqAByoavQhPRHuuf3x

 

Jag hade en chef från England en gång som jag minns att jag diskuterade te med (vad ska man annars prata med engelsmän om liksom?), jag är inte så förtjust i löst te då jag tycker det är meckigt och jag vill minnas att han tyckte det var helt okej med påsar och att han använde det själv. Så om engelsmännen själva kör med påsar så tänker jag att jag också kan göra det. Nu är kanske min undersökning om engelsmännens tevanor inte helst statistiskt säkerställd, men ändock, 100% av 1 säger ändå nånting.

 

Nu gäller det bara att lyckas få vattnet till exakt 90 grader och sedan ta tid på hur länge påsen är i koppen. En första provsmakning efter att ha höftat lite med graderna så känns det ändå lovande tycker jag. Jag kunde dock inte låta bli att ha i lite socker för att lyfta det hela lite till vilket kanske inte är helt bra, men gott gott. Köpte även en Rooibos Citrus smak som ska prövas vid senare tillfälle.

Link to comment
Share on other sites

image.png.4be997d72300fed9f08c4df2b4d2e6e2.png

 

LampizatOr Amber 4, dvs minstingen i familjen och så kallad instegsmodell har vuxit till sig och fått ärva display från storebror Pacific!

 

Det här är ett av de större designförändringar jag varit med om under min Lampi tid. Jag var ingen stor fantast av den tidigare displayen man använde så detta är ett klart steg framåt, även om den inte är lika tjusig som Pacific i övrigt.

 

Jag har själv testat inbyggd volymkontroll och preamp funktion i min tidigare Golden Atlantic men jag ersatte den sedan med ett externt försteg och föredrar sedan dess att DAC:ar är så rena som möjligt utan en massa lull lull. Men det är ju en smaksak hur man vill ha det.

 

Nedan är iaf en recension av den nya Amber 4.

 

https://www.enjoythemusic.com/magazine/equipment/0722/LampizatOr_Amber4_Stereo_DAC_Preamplifier_Review.htm

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, figge said:

Lysande recension.

 

är inte alla recensioner det då? :think::winking:

 

nej, men allvarligt talat så är Amber en trevlig modell om man inte vill ha en massa fula utstickande rör och ägna sitt liv åt att leta efter rör från ett annat århundrade. Dessutom till en rimligare/överkomlig peng. Om Amber 3 var strålande så verkar Amber 4 som sagt vara lysande....

Link to comment
Share on other sites

När frugan somnar i soffan efter en lång arbetsvecka så är det perfekt att kolla på lite av alla musikdokumentärer på SVT Play. Igår blev det Union Carbide Productions och Oscar Peterson. De förstnämnda är ett ju klassiskt svenskt band som jag egentligen aldrig riktigt lyssnat på men alltid varit medveten om eller vad man ska säga, det var på den tiden man upptäckte nya band genom att lyssna på lite "alternativa" radioprogram där de frekvent spelades, jag tyckte deras namn var grymt coolt och att de stack ut ifrån mängden på nåt sätt men de var lite för stökiga (punkrockiga för mig). Jag lärde mig låååååångt långt senare att det var Ebbot Lundberg och att de senare blev Soundtrack Of Our Lives.

 

image.png.6a5ac387fc244a71d1b2731a66cce1b0.png

 

https://www.svtplay.se/video/33973022/the-golden-age-en-film-om-union-carbide-productions

 

Oscar Peterson är ju ett namn man springer på inom jazzen emellanåt, kan inte påstå att jag är speciellt inlyssnad på honom heller men det var en intressant dokumentär/hyllning till en av jazzens stora pianister.

 

image.png.49c8aa2a3508c2b3a168759c2c2ad8d4.png

 

https://www.svtplay.se/video/35605921/oscar-peterson-en-jazzens-jatte

 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-06-30 at 10:06, VoicesInMyHead said:

- SR Purple säkringar till Innuos PhoenixNET/USB, LampizatOr, Absolare och Sean Jacobs PSU

Jag vet att audiofilsäkringar är ett kontroversiellt ämne och har själv testat AHP och Furutech (gillade nog AHP bättre och gjorde störts skillnad i förstärkare). Vilken är din erfarenhet och var köpte du dom från?

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Josaa said:

Jag vet att audiofilsäkringar är ett kontroversiellt ämne och har själv testat AHP och Furutech (gillade nog AHP bättre och gjorde störts skillnad i förstärkare). Vilken är din erfarenhet och var köpte du dom från?


jag tycker inte det är så kontroversiellt, investerar man i bra strömprylar i övrigt, strömrening, kablar osv så tycker jag det är en no-brainer att även byta säkringarna, men det är kanske inte där man börjar!

 

jag har tidigare kört med SR Black säkringar men då jag hade bytt ut alla prylar så var det dags att se över allt på nytt. Jag köpte QSA Yellow då de ansågs vara bättre än SR Orange som varit ett väldigt populärt val de senaste åren. De gav en rätt stor dynamik kick och kändes väldigt högupplösta, det var absolut inget fel på dem, men strax efteråt så släpptes de nya SR Purple och det var i samma veva som jag sålde min förstärkare så då köpte jag sådana till den nya istället och bytte sedan ut alla andra för att vara konsekvent. För mig känns de lite mer avslappnade, lite mer naturliga och mer i min smak men jag vet flera som älskar sina QSA säkringar också och är supernöjda.

 

jag köpte dem härifrån (både SR och QSA) då jag inte vet om någon svensk återförsäljare:

 

https://www.kempelektroniksshop.nl/brands/synergistic-research/synergistic-research-purple-fuse-5x20-mm.html

Link to comment
Share on other sites

On 2022-06-30 at 18:14, VoicesInMyHead said:

Jag tror fortfarande starkt på det här moderkortet

Fint!

Har efter alla år med stationär pc med kontinuerlig ombyggnad valt att pensionera den och skaffade en Asus ROG Strix G15.

 

 

On 2022-07-01 at 15:35, VoicesInMyHead said:

beställde Engelskt te från Frankrike

Det ser bra ut, vad man kan se på påsen.

De vanliga påsarna brukar se ut som tespill, detta ser ut som riktigt te.

Undrar hur en fransman uttalar "breakfast".

 

 

Link to comment
Share on other sites

AM-JKLU1lwkwd0EKWszhv-SgX-HoiPKO98CXSqTa

 

Oj oj... :openmouth: idag för 3 år sedan (enligt Google som brukar hålla koll på sådant). Tiden går fort när man har roligt och det har hänt en del här kan man väl säga. Framförallt så störde man sig ju sjukt mycket på att Lumin T2 inte stod i mitten av bänken, några vaser var ju helt klart tvungna att försvinna för så här kunde man ju inte ha det, och T2:an likaså till slut. Högtalarna var ju bara på lån men de var ändå början på en ny resa och ett kärt minne. Inuti skåpet döljer sig Ypsilon Phaethon och en enklare strömlist men inte så hiskeligt mycket mer faktiskt. Det var en slimmad anläggning. Roon servern stod på kontoret och DAC:en var ju inbyggd i Lumin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...