Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

jag håller med i allt ni säger @Neve, @magnuskan och @byZan. Jag tycker inte tweakande eller byte av prylar är av ondo vilket jag inte tror ni menar heller, däremot får vi kanske ibland vara uppmärksamma på vad som faktiskt händer. Jag tror inte nån egentligen skulle säga att man INTE vill att det ska vara musikaliskt, levande, naturligt, engagerande, dynamisk och alldeles alldeles underbart osv, men det är lätt att trilla dit. Är den där klarheten eller otroliga svärtan verkligen vad vi vill ha i längden, hur påverkar det andra saker osv. Alla HiFi produkter är olika, vilket är bra för det finns en till oss alla... oavsett hur man vill att det ska låta. Men återigen så finns det ju egentligen heller inga fel.

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, VoicesInMyHead said:

jag håller med i allt ni säger @Neve, @magnuskan och @byZan. Jag tycker inte tweakande eller byte av prylar är av ondo vilket jag inte tror ni menar heller, däremot får vi kanske ibland vara uppmärksamma på vad som faktiskt händer. Jag tror inte nån egentligen skulle säga att man INTE vill att det ska vara musikaliskt, levande, naturligt, engagerande, dynamisk och alldeles alldeles underbart osv, men det är lätt att trilla dit. Är den där klarheten eller otroliga svärtan verkligen vad vi vill ha i längden, hur påverkar det andra saker osv. Alla HiFi produkter är olika, vilket är bra för det finns en till oss alla... oavsett hur man vill att det ska låta. Men återigen så finns det ju genetligen heller inga fel.

Det kan var mycket lätt o trilla dit som sagt:smile:. Man kanske tycker att något låter bättre men är det bättre eller bara annorlunda? 

Ett eget exempel: Min linjära strömförsörjning till min router gick sönder för ett par dagar sedan. Jag skulle precis montera en bätre DC kabel när den började lukta illa osv. Jag bytte då tillbaka till min original smps som medföljde min Asus router och bytte också uttag. Efter någon dag så kan jag nog nästan leva med detta ljudet också. Lite mindre dynamiskt kanske men ändå väldigt spelglatt. Ibland kan det vara bra att ta ett steg tillbaka för att se om bytet verkligen var bättre eller bara annorlunda. 

 

Linn och Lejonklou har ju sitt eget sätt att jämföra produkter och tweaks med varandra enligt Tune dem eller Tune method som Lejonklou kallar sitt. Jag själv använder det lite grann men inte fullt ut. 

Men det kanske är bra om man känner man gått vilse helt i pannkakan.

 

Använder ni andra någon metod eller är det bara erfarenhet och lyssning vid jämförelse?

 

https://www.lejonklou.com/wp-content/uploads/2014/10/Tune-Method.pdf

Link to comment
Share on other sites

Tycker det handlar om två olika faser. Den första är en uppbyggnad av återgivningen i rummet tills man når sin egen tröskel för bra ljud. Det är säkert lite olika för alla vad som ingår i tröskeln. Lite av det handlar säkert om psykologi vad man tror man behöver fixa och sätter man den psykologiska gränsen på fel sätt så tror jag man aldrig blir nöjd någonsin.

 

Den andra delen är när återgivningen är OK och då upptäcker man mer av karaktären på inspelningen av instrument och sång, mixning, effekter och annat som händer i kedjan. T ex med kompression sent i kedjan förstörs ljudbilden och det låter nästan som en monoinspelning. Ibland har jag hört att man lagt på ljudförstorande effekter ovanpå. Det låter, men är det bra? Blir som en ljudsoppa.

 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, VoicesInMyHead said:

Jag tycker inte tweakande eller byte av prylar är av ondo vilket jag inte tror ni menar heller, däremot får vi kanske ibland vara uppmärksamma på vad som faktiskt händer.

Precis vad jag menade. Det är lätt att fastna på en specifik parameter och förlora sig i det. Jag har varit helt nöjd flera gånger, men tycker det är en del av hobbyn att tweaka och förändra. Precis som jag själv förändras med tiden. Musiken per se kan jag njuta av i de flesta konstellationer sålänge ljudet inte är obehagligt för öronen. 
 

Även om man äter världens godaste maträtt, så vill man förnya sig efter ett tag. Haltande jämförelse kanske men klockan är sent😏 och jag kommer inte på bättre. 

Link to comment
Share on other sites

Igår knackade DHL Express på dörren med ett paket, det var ju bara det att efter att mer eller mindre suttit hemma varje dag hur länge som helst så råkade jag vara på kontoret inne i stan för en dag. Jag blir lika förbluffad varje gång hur de åker LÅNGT ut i skogen för att komma till mig utan att ringa först utan bara förutsätter att man är hemma. Hur som helst, tack vare bra service(!) kunde jag snabbt styra om det till ett uthämtningsställe så jag kunde plocka upp det på vägen hem istället.

 

Paketet från Taiwan som knappt vägde någonting visade sig vara FULLT med rosa bubbelplast! Hur gulligt som helst. :smilingeyes:

 

AM-JKLXX_XAq_ADM1-HBnfrEumqyHp2S2lT3k-e9

Link to comment
Share on other sites

On 2021-09-30 at 09:30, magnuskan said:

Använder ni andra någon metod eller är det bara erfarenhet och lyssning vid jämförelse?

 

Jag är alldeles för oorganiserad och ostrukturerad för att använda mig av processer eller metoder. Jag går alltid på känslor och intuition, oavsett vad det handlar om... :smilingeyes:

 

Jag tyckte det var intressant att han skrev att man inte skulle använda samma låtmaterial för länge när man lyssnade dock och där brukar jag väl på ett sätt försöka variera mig lite även om man såklart ofta återkommer till vissa spår, men jag försöker ändå byta ut dem lite med tiden och i takt med att både jag och anläggningen åldras/mognar. Som jag var inne på lite att när man byter olika grejer så kan man fastna för nya saker i andra låtar man inte riktigt tänkt på tidigare även om man inte spelat sönder dem och suttit och lyssnat på dem fram och tillbaka genom åren.

Link to comment
Share on other sites

On 2021-09-30 at 09:40, conan said:

Tycker det handlar om två olika faser. Den första är en uppbyggnad av återgivningen i rummet tills man når sin egen tröskel för bra ljud. Det är säkert lite olika för alla vad som ingår i tröskeln.

 

Jag tycker man ofta läser i olika sammanhang att man ska fixa rumsakustiken som nummer ett, det är A och O, det absolut viktigaste osv. Det kan jag väl hålla med om till viss del, men ibland tycker jag det blir rätt överdrivet också, de flesta av oss använder våra vardagsrum för HiFi anläggningen och det är en del av vardagen och familjeliv osv. Sen är det ju som vanligt med Internet diskussioner att man vet aldrig vad folk utgår ifrån och man har olika referensramar kring vad man menar, ibland ser man helt kala rum utan vare sig mattor på golven, tavlor, hyllor, kuddar, blommor osv. Då kan jag hålla med om att man definitivt behöver se över rumsakustiken, men i ett hyfsat inrett vardagsrum så kan det mycket väl duga som det är och det finns ingenting som hindrar iaf mig från att tweaka och uppgradera saker i anläggningen. Men det är ju egentligen samma problematik där att man har olika referensramar och det ofta är högst oklart vad man pratar om.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Neve said:

Även om man äter världens godaste maträtt, så vill man förnya sig efter ett tag. Haltande jämförelse kanske men klockan är sent😏 och jag kommer inte på bättre.

 

Ombyte förnöjer verkligen och det är något jag alltid känt egentligen att jag varit öppen för att ljudbilden kan (och får tillåtelse att) förändras i olika riktningar. Jag har bekanta som om de bara byter minsta lilla del så blir de väldigt fundersamma över om de kan leva med detta, det ska ju vara som det var förut.... som det ALLTID har varit... :smile: Det är såklart okej det också och alla är vi olika, jag gillar verkligen förändring, nya saker, omväxling. Min fru brukar kontra med att då vill jag väl byta ut henne också, men nejdå, hon får vara undantaget som bekräftar regeln (som min svenskalärare alltid tjatade om på högstadiet).

Link to comment
Share on other sites

Det här känns lite som ett sånt där kontroversiellt inlägg från mig igen som ni har lärt er att älska, men iaf... :winktongue::ghost:

 

Så hur låter då en hårddisk i en musikserver egentligen? Den låter såklart inte alls, men som jag nämnde tidigare så kan den förmodligen orsaka olika nivåer och olika typer av störningar som påverkar resten av servern på olika sätt. Vad vet jag, jag är inget proffs på sånt här, men att det gör skillnad, ganska stor sådan till det bättre dessutom, det vet jag iaf nu för det har jag precis upplevt! :smilingeyes:

 

AM-JKLVMDq8t1mE5nE7x2T3D3MC0CN7DROVC9T5T

 

Ganska otroligt egentligen, men det bekräftar väl egentligen mina tankar och idéer om att precis allting påverkar i en digital miljö, sen får väl folk tro och tycka vad de vill, men det bästa är ju alltid om man kan bilda sig en egen uppfattning efter att faktiskt ha provat. Den här Femto NVMe disken var inte helt gratis, men det var en bra uppgradering som jag sitter väldigt nöjd med!

 

Som vanligt ska väl också sägas som disclaimer att det är kanske inte med SSD disken man börjar sin resa med ett serverbygge, men när man befinner sig på en hyfsad nivå och redan börjat blunda för alla tokigheter i världen så känns det för mig som en nobrainer efter att ha installerat denna idag. Tänk ansvarsfullt dock, välj SSD disk med omsorg efter hur mycket gröt ni vill äta.

 

Jag använder min Farad Super 3 LPS att strömförsörja den. Som synes på bilden nedan så går det inte så bra att montera locket pga kabeln som står rakt upp, placeringen av M.2 kontakten är på tok för nära CPU'n (korta signalvägar) vilket inte är bra för värmeutvecklingen och det blir också svårt att på sikt montera den kylfläns som de också håller på och tar fram. Det börjar bli trångt nu, och det här ger mig väl egentligen bara ännu en anledning till att satsa på en större HDPLEX låda så småningom. Tills vidare får jag nog koppla bort LPS:en och testa hur stor skillnad det gör.

 

AM-JKLWWoX1kHLXozV-oy3QTAIuk3fGqtD2MrhnQ

 

Jag ska bara... fortsätta att köra nedcabbat och lyssna njuta lite till... :smilingeyes:

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, magnuskan said:

Härligt att resultatet blev så bra. :thumbsup:

Det får en att fundera hur man ska lagra sina lokala filer. Nu kör du väl bara OS på den antar jag.

 

Japp, bara OS... och som synes på bilderna så är den bara på 320GB så man får prioritera vad man ska ha på den om man vill lagra musik på den.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

 

Jag är alldeles för oorganiserad och ostrukturerad för att använda mig av processer eller metoder. Jag går alltid på känslor och intuition, oavsett vad det handlar om... :smilingeyes:

 

Jag tyckte det var intressant att han skrev att man inte skulle använda samma låtmaterial för länge när man lyssnade dock och där brukar jag väl på ett sätt försöka variera mig lite även om man såklart ofta återkommer till vissa spår, men jag försöker ändå byta ut dem lite med tiden och i takt med att både jag och anläggningen åldras/mognar. Som jag var inne på lite att när man byter olika grejer så kan man fastna för nya saker i andra låtar man inte riktigt tänkt på tidigare även om man inte spelat sönder dem och suttit och lyssnat på dem fram och tillbaka genom åren.

Ja texten är ju intressant o läsa i alla fall och kanske kan väcka lite tankar. 

Link to comment
Share on other sites

Klart bra med SSD. Men var det inte någon som läste in allt data i RAM och spelade därifrån? Då kan man ju stänga av alla periferienheter utom DAC:en och fjärren. Jag vet att man kan bygga en Linuxserver med allt inbyggt i kärnan så man i princip kan stänga av all diskhantering efter boot.

 

Lite som den där statement-vinylspelaren som laddade batterier för driften och när man spisade vaxet så kopplades elnätet bort. Snyggt jobbat ... men behöver man ladda batterierna med finström eller räcker det med fulström?  😎

 

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, conan said:

Klart bra med SSD. Men var det inte någon som läste in allt data i RAM och spelade därifrån? Då kan man ju stänga av alla periferienheter utom DAC:en och fjärren. Jag vet att man kan bygga en Linuxserver med allt inbyggt i kärnan så man i princip kan stänga av all diskhantering efter boot.

 

Jo, Euphony som jag använder har en funktion man kallar för Ramroot som lägger hela operativsystemet i minnet, då bör man ju lämpligtvis inte ha någon SSD disk alls utan istället boota upp på USB stickan för att sedan kunna plocka ut den. Om en SSD disk fortfarande är inkopplad så har man ju inte vunnit så mycket om man tänker på störningar och strömförbrukning osv. Det är hur som helst ett lite halvmeckigt sätt att spela musik på kan jag tycka.

 

Det finns även liknande funktion inbyggd för att koppla bort nätverket när man trycker på play av playlist/album. Sen kan man inte nå servern för att t.ex skippa en låt eller trycka på stop förrän spellistan är avklarad. Man skulle även kunna se det som medicin mot låthoppande om man nu har problem med det... :winking:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, VoicesInMyHead said:

hyfsat inrett vardagsrum så kan det mycket väl duga som det är

Så kan det vara men det har ju också lite att göra med vad man är ute efter. Om det bara är ombyte, omväxling och prylar som står högst kan det ju vara hur som helst. Om jag spelar med ett par stativare eller mindre golvare i mitt rum så hade jag inte behövt göra något. Men jag var ute efter stor ljudbild med fullregisterhögtalare som kan prestera ordentligt tryck, framför allt med symfonisk musik typ Mahlers 2:a symfoni som kräver ordentlig volym för att spela ut och för att få en känslomässig koppling till verkligheten. Så länge det går att fixa för rimliga resurser så vägrar jag ”låta det duga”. De ingrepp jag har gjort kostade ungefär vad ett par Transparent Ultra MM2 går på och gör att jag kan få ut det jag investerat i min anläggning.
 

Mina tidigare Dynaudio C4 klarade det hyggligt men satte igång noder kring 47 Hz som kändes något besvärande. Riktigt ohållbart blev det när jag bytte till deras Evidence Temptation. Det var näst intill ospelbara. De satte igång hela husstommen och peakade med 18 dB vid 47 Hz plus några lite mindre peakar vid 75 och 110 Hz. Djupbasen bakom dessa peakar (buskage) försvann också Det finns inga kablar eller förstärkare i värden som kan fixa detta. Man måste gå på rummet eller tagga ner med t ex ett par stativhögtalare som inte har samma kraft att sätta rummet i självsvängning eller flytta till något annat ställe. Men som du säger, så behöver det ju inte vara i ett annat hus. Ett exempel på det är nya rummet hos @plind. Det verkar vara väldigt bra redan från början.

Link to comment
Share on other sites

År 2002 köpte jag min första Mac och med åren så har Windows helt försvunnit ur mitt liv, både privat och i jobbsammanhang. Man behöver dessutom inte gå långt tillbaka här på forumet där jag vill minnas att jag skrev något om att jag ABSOLUT inte kunde tänka mig att ha en Windows dator i musikanläggningen.

 

Well, here we go again....

image.thumb.png.d3dbba76c448659c2f19028bb115a2aa.png

Det var faktiskt väldigt oväntat måste jag säga, och ni ska veta vad jag bokstavligen har SLITIT mitt hår för att komma hit. Att inte ha tillgång till en endaste Windows dator i min närhet gjorde inte det hela enklare, för att installera Windows smärtfritt och utan friktion så krävs nämligen... Windows! :rollingeyes: Nåväl, åtskilliga timmar av frustration och försök där jag fått ge upp för att sedan återkomma med nya friska tag är numera förbi. Men jag kan ju säga att jag nästan tröttnat på det här innan jag ens lyckades installera nånting.

 

Så varför då? Varför utsätta mig för detta självplågeri? Boota upp på en Roon ROCK USB sticka, välj hårddisk att installera på och man har en server up and running inom några minuter som dessutom inte kräver något som helst underhåll därefter. Varför denna galenskap?!?! Jag önskar jag det visste... nej, men det handlar ju om nyfikenhet så klart. Det finns fördelar med Windows framför Linux, en sådan kan t.ex vara att även om alla ljudmässigt anpassade Linux distributioner är superenkla att använda och optimerade på alla sätt så använder de ändå generiska drivrutiner för t.ex USB kort och DAC:ar. Sådant KAN spela ganska stor roll, men överlag så är det ju ett helt annat operativsystem och det finns sjukt mycket man kan pilla på. Kanske är det bara därför som jag inte kunde låta bli.

 

Vi får väl se var det här landar, men det är iaf vad jag tänker försöka testa och utvärdera här näst...

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Varför denna galenskap?!?!

När du hittar svar på den frågan vill jag ta del av svaret! :D 

Jag är själv också i processen att bygga ytterligare en server, för jag vill också prova andra OS. Men, oviljan att riva i den suveränt fungerande Roon OS-baserade maskin som används dagligen gjorde att det blev en till istället. (Och, jo, jag tycker det är roligt att bygga dessa!)

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, AlfaGTV said:

När du hittar svar på den frågan vill jag ta del av svaret! :D 

Jag är själv också i processen att bygga ytterligare en server, för jag vill också prova andra OS. Men, oviljan att riva i den suveränt fungerande Roon OS-baserade maskin som används dagligen gjorde att det blev en till istället. (Och, jo, jag tycker det är roligt att bygga dessa!)

 

Tanken och förhoppningen är ju att det i slutändan ska låta annorlunda och kanske till och med bättre. Första intrycket är faktiskt positivt måste jag säga, och då har jag inte gett mig in på några som helst optimeringar ännu. Sen får man väl väga allt krångel, meck, skruvande, underhåll osv mot smidigheten med en ROCK installation. Det är ju helt klart tidskrävande på ett helt annat sätt. Men förhoppningsvis kanske man kan släppa taget efter ett tag...

 

Visst är det kul att bygga, och jag förstår vad du menar med att det kan vara väldigt skönt att ha något som fungerar att falla tillbaka på då vissa förändringar man ibland ger sig in på KAN innebära att det blir musiklöst ett tag... :shrugging:

 

Apropå "testlåtar" och 3D effekter... den här är ju rätt rolig. Katterna blir alltid helt tokiga här hemma av den...

 

Lw5p2qm.png

Link to comment
Share on other sites

Jag ska inte dra igång ännu en Roon vs allting annat diskussion, men om någon råkar köra en Windows baserad musikserver och vill testa något roligt så kan jag rekommendera att ladda ner JPLAY FEMTO som UPNP Renderer och sedan använda BubbleUPNP till Android (mConnect till iPhone) och spela musik den vägen. Jag har själv inte lagt in någon server funktionalitet för lokala filer eller så utan streamar bara från Qobuz och jag kör trial mode på både JPLAY och Bubble. Det låter ganska bra måste jag säga. UPNP appar verkar tyvärr aldrig bli 100% användarvänliga av någon anledning men BubbleUPNP verkar ändå vara hyfsat okej, sökfunktionen kunde varit trevligare dock.

 

Grejen med JPLAY FEMTO + BubbleUPNP kombinationen är att den fungerar lite som Spotify Connect, dvs Bubble talar bara om för JPLAY vad den ska spela för något, sedan hämtar JPLAY filerna/streamen på egen hand, och den gör det väldigt väldigt bra.

 

image.thumb.png.6f59a85d0ef93af9c03d1cc2067f7f32.png

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, AlfaGTV said:

:) Vet inte om jag är redo för några såna övningar! Men, det du beskriver är ju precis som alla UPnP renderers fungerar? Dvs, kontrollen skickar i princip spellistan till renderern, och sedan etablerar den kontakten med media servern? (Och Kontrollen kan tas bort när uppspelning startats)

 

Så är det ja, det jag tänkte egentligen var att det bara är BubbleUPnP/mConnect som har stöd för Qobuz/Tidal, vilket är vad jag vill använda för att streama. Inte ens de officiella apparna verkar ha UPnP stöd utan de rekommenderar dessa två, vilket är lite synd.

 

Som ett mellanting kan man även använda JPLAY som ASIO driver ifrån Roon, detta är dock JPLAY Classic (vilket även används till Roon i Taiko Extreme servern).

Link to comment
Share on other sites

Ett "problem" med UPnP appar är att det aldrig känns som att de är anpassade för ett specifikt ändamål, dvs spela musik. Det känns fortfarande som lite gammalt tänk med "folder baserade" sökresultat osv. Njaaaa.... jag har aldrig riktigt blivit övertygad även om BubbleUPnP idag ser bättre ut än vad jag minns det, men det är fortfarande rörigt och "för mycket" av allt överallt.

 

MEN, vilken tur att JPLAY då faktiskt tänker släppa en alldeles egen app för iOS som hanterar både Qobuz/Tidal och lokala filer. Chris Connaker skrev på AUdiophileStyle häromdan en artikel som egentligen handlade om UPnP och HQPlayer, men han lyckades även klämma in lite förhandsinfo och sneakpeeks på den nya JPLAY iOS appen som just nu är i beta och förväntas släppas senare i år. Vilken otroligt bra tajming kände jag nu.

 

"JPLAY for iOS is easily the best control point app I've used to date. JPLAY for iOS combines Qobuz, Tidal, and local content in a single interface in addition to offering excellent features such as album info and artist bios, links within the app to other content from each artist, record label filters (think displaying only ECM content etc...), among many others I've yet to discover on my own. Searching each streaming service and local content can be done individually or combined into a single search. The user interface is beautiful and very easy to use. One of the extremely audiophile features in this app is the ability to adjust what's called polling time. This can be set to a maximum level, so once albums/tracks are selected for playback, the app is completely silent. It doesn't send any network traffic to the server or renderer. "

 

https://audiophilestyle.com/ca/bits-and-bytes/streaming-local-content-through-hqplayer-a-nice-alternative-with-the-sonictransporter-r1048/ 

 

Det kanske är nu jag måste köpa en iPad Pro helt enkelt... :think::shrugging:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...