Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

Jag tänkte skifta fokus lite, man ska väl kanske egentligen inte gå händelserna i förväg, det är inte alls säkert att det blir så här i slutändan, men jag tänkte ändå att jag skulle sammanfatta lite hur det kommande bygget av min musikserver ser ut i dagsläget då det börjat trilla in en del pusselbitar. Den går för tillfället under det interna spexiga projektnamnet "ViMH Music Server", inspirationen till den och de val som gjorts är kraftigt hämtade ifrån den HÄR tråden på AudiophileStyle och jag ska inte ta cred för så mycket mer än att ha funderat över vad som passar bäst för mig. Jag tänkte inte göra det här till någon DIY tråd, men en liten förklaring till hur jag resonerat kanske ändå kan vara intressant för någon?

 

ACtC-3cfyEqJa4LT8-am4DBdoK2GEfavnX-s_jS5

 

- Intel Core i7-10700 Comet Lake CPU - 8 kärnor 2,9 GHz - Intel LGA1200
- ASUS ROG STRIX Z490-I GAMING Intel LGA1200 socket

 

Det här är inte den snabbaste CPU'n och inte den långsammaste, det är en kompromiss vad gäller värmeutveckling och strömförbrukning. Det KANSKE hade varit ett bättre val med i7-10700K, men jag vågade inte då den är specad till 95W medans i7-10700 till endast 65W. Förmodligen kommer jag dock ändå göra viss underklockning för att hålla nere strömförbrukningen ytterligare och kanske hade det då inte spelat någon roll, jag vet inte. Jag kommer använda Thermal Grizzly Kryonaut pasta till CPU kylningen.

 

Det lilla Mini-ITX moderkortet är specat till endast 30W TDP vilket också är bra siffror. Tyvärr har det endast en PCIE plats så det kan bli aktuellt att använda en M.2 slot med en adapter (M.2 to PCIE riser) för ett eventuellt framtida nätverkskort, men hur som helst så tänkte jag försöka ta en sak i taget, inte minst sedan PhoenixNET intåg på nätverkssidan.

 

ACtC-3cQHOu_-QVFHVnpTXPB-JHuS_a0PNxgGRcU

 

- Apacer 2x4GB D31.23185S.001
- Intel Optane Memory M10 M.2 2280 - 32GB

 

RAM minne av industristandard och oerhörd låg latency, Apacer sägs vara det absolut bästa för ljuduppspelning enligt alla djupdykare på AudiophileStyle. Intel's Optane SSD lagring har jag nämnt tidigare i tråden, det här är ett litet 32GB lagringsmedia som räcker gott för att husera Roon och lämpligt operativsystem på. Dels är det oerhört snabbt, och dels är det inte i närheten lika brusigt som en traditionell SSD disk. Köpte det egentligen till min NUC, men det blev istället startskottet till det här bygget.

 

Jag tänker mig ingen lagring i övrigt inuti servern utan jag kommer ha kvar min NAS för lokala filer. Här har jag resonerat som så att investeringar på nätverkssidan, den tydliga trenden av allt mer lyssnande från streamingtjänster samt att jag gärna slipper det extra brus en intern SSD disk medför väger tyngre än fördelarna med lokalt sparade filer för mig.

 

- HDPLEX H3 V3 Fanless PC Chassis
- HDPLEX 400W HiFi DCATX (External AC adapter required)
- (Taiko DC-ATX converter)

 

HDPlex gör kanske inte de snyggaste chassi lådorna av högsta kvalitét, men kanske däremot några av de mest flexibla och bäst anpassade. De har även bättre kylning än en del andra alternativ. Här har jag brottats en del med mig själv dock, det finns en större modell H5 som egentligen vore ett mer framtidssäkert och bättre val med större utbyggnadsmöjligheter, ännu bättre kylförmåga, mer plats över lag och enklare att jobba i osv. Jag vill dock inte att den här servern ska ta för stor plats i anläggningen och jag vill försöka hålla nere det fysiska avtrycket så gott det går, så jag tänkte använda H3 lådan som är lite mindre. Kanske att jag istället bygger en till server i framtiden om det här faller väl ut, vem vet.

 

Det finns även en tanke om att eventuellt beroende på hur saker och ting utvecklar sig, uppgradera från HDPlex 400W HiFi DC-ATX till Taiko's DC-ATX converter när den blir tillgänglig för DIY marknaden inom kort.

image.thumb.png.99c5008088d983448fbedead9705fee4.png

- JCAT USB Card XE
- (JCAT NET Card XE)

 

Om man räknar bort det nyligen lanserade Taiko Extreme USB kortet, som de nu tyvärr valt att behålla för sig själva, så tillhör nog JCAT's senaste tillskott ändå toppen av de absolut bästa USB korten som finns tillgängliga att köpa idag. Jag överväger även Pink Faun kortet med Ultra UCXO klocka, men dels är det mer än dubbla pengarna och dels är det lite äldre. Jag kommer förmodligen satsa på JCAT här, och tänker att jag så småningom istället kan baka in ett nätverkskort för de pengarna.

 

Jag övervägde för en kort stund även Pink Fauns SPDIF AES/EBU brygga, men kommer efter lite funderande fortsätta att köra USB och kan behålla min kabel osv. Ackumulerad effekt med extern re-clocker är fortfarande något jag funderar över och är nyfiken på. Ideon? Innuos? Eller tillräckligt bra utan?

 

- Sean Jacobs DC3

 

Det här är själva grundfundamentet till min server och delvis varför jag tror att det faktiskt kommer bli väldigt bra. Tittar man kostnadsmässigt så kommer jag i fas 1 ha spenderat 65-70% av budgeten på strömdelen, efter fas 2 (med bättre USB kort, kablage, licenskostnader m.m) så ligger vi fortfarande på nästan 45%. Ström är helt enkelt oerhört viktigt och prioriterat i min server, det är detta som kommer få den att lyfta en eller tre nivåer till.

 

Som redan nämnts så använder Innuos PSU:er designade av Sean Jacobs internt i sina produkter, så jag tänkte att det kan få duga för mig också. Den som jag beställt är dual-rail 19V/5A (med boost modul) och 5V/1.5A där jag kommer strömförsörja servern för sig och USB kortet för sig. Det här är också anledningen till val av CPU ovan, jag har på papperet bara 95W att förhålla mig till, även om Sean Jacob's PSU:er sägs kunna leverera långt över dessa siffror så vågar jag inte chansa i det här läget, jag måste komma igång med bygget för att kunna testa lite helt enkelt.

 

- Kablar

 

Det lutar just nu starkt åt Neotech 7N internt i Sean Jacobs DC3 PSU'n, mellan denna och servern, samt inuti servern. Sean Jacobs DC3 kommer standard med GX16 kontakter och från början hade jag specialbeställt den med Neutrik XLR kontakter (samma som HDPlex) så att jag skulle kunna använda mina Sablon Audio DC kablar, men jag har backat på detta nu, dels pga att det ändå blir fel kontakter i andra ändan, och kommer därför köra Neotech hela vägen med GX16 kontakterna.

 

- Euphony OS med Roon

 

Efter att ha testat Euphony OS ett tag nu så ser jag ingen återvändo till något annat. Det som eventuellt skulle få mig att köra Roon ROCK till en början är att EuphonyOS inte har stöd för nätverksdelen som sitter på Asus moderkortet ännu, men det sägs komma i en framtida uppdatering. Köper jag JCAT nätverkskortet så löser det detta problemet också, vi får se.

 

- - - - 

 

Sammanfattningsvis så känns det lite som att bygga en egen server är fullt med kompromisser och val som ska vara kompatibla med varandra. Det som är trevligt är att man verkligen kan välja själv vilken nivå man vill lägga sig på och komplettera efter hand och att det är lite kul att googla runt och kolla upp saker och ting. Jag vet att jag hade kunnat göra andra val, maxat saker och ting ytterligare på olika sätt, men jag tror ändå det här kan bli helt okej till att börja med. Nu väntar jag framförallt på HDPlex lådan innan jag kan sätta igång, och sen återstår väl egentligen bara att se om jag lyckas få ihop nånting och hoppas att det inte brinner upp... :smilingeyes:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, VoicesInMyHead said:

….jag skulle sammanfatta lite hur det kommande bygget av min musikserver ser ut i dagsläget...

Sammanfattningen tror jag är bättre du väntar med tills jag fattar hur det låter och användarvänligheten presenteras:winking:

Hajar nada med vad du håller på med, men hoppas och tror att du vet vad du gör med alla paket som verkar droppa in från när och fjärran? Blir nog bra detta?!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, byZan said:

Sammanfattningen tror jag är bättre du väntar med tills jag fattar hur det låter och användarvänligheten presenteras:winking:

Hajar nada med vad du håller på med, men hoppas och tror att du vet vad du gör med alla paket som verkar droppa in från när och fjärran? Blir nog bra detta?!

 

Användarvänligheten kommer vara på topp, man slår på den (inte fysiskt med våld alltså) och första gången får man välja en ny Roon Core ifrån sin Roon klient bara, sen kommer allt vara som vanligt.

 

Inte meningen att framställa det som krångligt, det är mest bara en presentation av de komponenter som kommer ingå i servern. Lyckas man bara sätta dem på rätt plats allihop så borde det funka sen... :smile:

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, AlfaGTV said:

Kul bygge! Tänker du starta datorn från sticka och köra OS i RAM/Optane eller ska du ha en m.2-disk också? 

 

Optane minnet fungerar som en M.2 disk så OS:et kommer ligga på den.

 

9 minutes ago, AlfaGTV said:

Sean Jacobs DC3 är en LPSU 12V DC eller? För du tänker ju ändå köra med de oscillerande ATX-konvertrarna för att strömförsörja moderkort och allt vad det innebär?

 

Man kan beställa Sean Jacobs LPSU'n efter egna önskemål, så den jag beställt är som sagt 19V/5A + 5V/1A. Och precis, jag kommer använda ATX konverterarna till det här bygget, mest för att hålla det hela på en rimlig nivå för min egen skull, det blir snabbt lätt för avancerat annars. Taiko's kommande ATX konverterare sägs vara grym dock.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, VoicesInMyHead said:

19V/5A + 5V/1A

Okaj, men 3.3V då? 

Äh, jag fattar , du trycker ju in 19V i HDPlex 400w ATX-adaptern...

 

Och jag har ingen erfarenhet av Optane, men i min värld är M10 Optane inte avsett för permanentlagring, däremot finns H10 som kombinerar cache-möjlighten hos Optane med icke-volatil lagring hos en NVMe hårddisk.

Men jag har kanske inte sett ljuset?

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, AlfaGTV said:

Okaj, men 3.3V då? 

 

Nja, 19V kommer gå in till DC-ATX konverteraren inuti servern, därifrån försörjs moderkort och CPU. 5V kommer att gå direkt till JCAT USB kortet på utsidan, om du kollar på bilden ovan så syns det en 5V DC ingång nedanför USB portarna. JCAT kortet är dessutom så smart så att om det INTE får ström från utsidan så tar den det från moderkortet automatiskt. Användarvänligt... :smile:

 

16 minutes ago, AlfaGTV said:

Och jag har ingen erfarenhet av Optane, men i min värld är M10 Optane inte avsett för permanentlagring, däremot finns H10 som kombinerar cache-möjlighten hos Optane med icke-volatil lagring hos en NVMe hårddisk.

 

Det ska gå bra vad jag förstår det som, H10 modellernas syfte är väl främst att få en kombinerad allt-i-ett lösning med större lagringsmöjligheter, där man med M10 behöver kombinera med en traditionell SSD disk om man vill upp i TB lagring.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, VoicesInMyHead said:

Det ska gå bra vad jag förstår det som

Har du fått nåt grepp om varför en m.2 NVMe SSD skulle vara "brusigt" som du skrev?

Den förbrukar ju ungefär samma ström och sitter i samma sockel som en Optane, och inget OS jag känner till (utöver Win10) kan nyttja  på det sätt den bör för att fungera som snabb cache? 

Jag orkar inte med audiophile style, det är lite för frikyrkligt för mig, därför frågar jag istället... :) 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Har du fått nåt grepp om varför en m.2 NVMe SSD skulle vara "brusigt" som du skrev?

Den förbrukar ju ungefär samma ström och sitter i samma sockel som en Optane, och inget OS jag känner till (utöver Win10) kan nyttja  på det sätt den bör för att fungera som snabb cache? 

Jag orkar inte med audiophile style, det är lite för frikyrkligt för mig, därför frågar jag istället... :) 

 

Hehe, man kan ju tycka vad man vill om andra forum men det finns enormt mycket kompetens i tråden jag länkade till och många skribenter som jag har stort förtroende för. När det kommer till hur och varför Optane diskar rent tekniskt är att föredra eller är bättre så har jag ingen aning, men det är det nästan svårt att hitta nån som bygger en server utan dem just nu, det räcker för att övertyga mig och jag känner egentligen inte att jag behöver grotta ner mig så mycket mer i det. Vi får väl se när jag väl testat om det är något att ha... :smile:

Link to comment
Share on other sites

Eftersom det mest frustrerande jag vet är att vänta och att det känns som att jag knappt gör annat nu för tiden så har jag försökt fördriva tiden, gått händelserna i förväg ytterligare litegrann och ritat upp det hela hur tanken är att det ska bli, om allting nu blir som det är tänkt då vilket man ju såklart aldrig vet. Jag tänkte att eftersom jag ändå avslöjat alla delar så kan jag visa visuellt hur planen ser ut också.

 

Man läser "schemat" på det här sättet; strömmen kommer underifrån (lila kablar), musiken kommer från WiFi bryggan till vänster (röda kablar), där nätverkstrafik såklart kan gå åt båda hållen men primärt till anläggningen. Servern agerar Roon Core OCH uppspelare. Vad själva prylarna är för något får man gissa sig till om man inte känner igen dem på bild, genom färgkodningarna och "lathunden" i övre vänstra hörnet så kan man dock använda uteslutningsmetoden.

 

ACtC-3ecQ7uHxfgVgcg9hoyvhyWbC52QSqoxkqm8

 

Det har såklart varit mycket fokus på min framtida serverlösning på sistone men jag skulle vilja säga att man inte ska glömma bort min DAC i sammanhanget, den är hur grym som helst, och det jag försöker göra är helt enkelt att förse den med så optimala förutsättningar som möjligt. Den är fortfarande huvudattraktionen i min digitala kedja.

Link to comment
Share on other sites

Det bästa med att lägga upp ett schema och att exponera sig på det här sättet är att det blir väldigt tydligt var de svaga länkarna är någonstans. I mitt fall så var det min iFi iPower som gick till min Asus WiFi brygga vilket @octavia rs inte var sen att påpeka... :smile: Faktum är att den där WiFi bryggan har stört mig under en längre tid och jag hade gärna blivit av med både den och iFi:n helt och hållet. Tack vare octavia så insåg jag att jag hade svaret precis framför mig hela tiden, min trådlösa Ubiquiti UniFi FlexHD accesspunkt! Jag kopplade in den in i PhoenixNET med hjälp av den medföljande POE-injectorn (strömtillförsel) och skippade helt enkelt Asus:en. Om det rent tekniskt blir mindre störningar och läckage är svårt att säga, men för mig blir det iaf mindre prylar och jag känner mig väldigt nöjd med denna lösning. Jag uppdaterade bilden ovan också.

 

Andra förändringar som skett i dagarna är att jag efter diskussion med Sean Jacobs gänget beslutade mig för att INTE hålla på och krångla med att försöka behålla mina fina specialbeställda DC kablar vilket jag nämnde i sammanställningen ovan. De är nu till salu och har man en HDPlex och fortfarande använder de billiga standardkablarna som följer med så kan de vara ett väldigt bra alternativ.

Link to comment
Share on other sites

Jag hade som sagt var inte tänkt att göra det här till någon DIY tråd utan jag hade bara tänkt bygga ihop min server och sen bara talat om för alla hur bra den blev, men efter lite mailkonversationer så har jag förstått att det är några som befinner sig i lite liknande situationer och tycker det är intressant att följa. Så det kanske kommer lite status uppdateringar emellanåt, för det här kommer ju uppenbarligen ta en tag.

 

ACtC-3fLrrrKM70l8IenTDUDRzu4wexwfTP5-WeD


Nu förstår jag vad @Sammy menade med platta paket och dåliga instruktioner. Man kan väl säga som så att jag helt skippade instruktionerna och kollade på videon på HDPlex hemsida istället vilket gav betydligt mer och så provar jag vilka skruvar som verkar lämpliga och passar. Tyvärr så är jag dock i samma situation som @AlfaGTV att kylningen till CPU'n kommer i ett separat paket om sisådär 3 veckor eller nånting, och jag som trodde att jag redan hade väntat i just 3 veckor eller nånting. Tålamod, tålamod... :rollingeyes:

 

Jag har ju dock inte kunnat hålla mig utan byggt ihop det hela så gott som det går även om det blir lite i fel ordning. Jag fick dessutom mästerlig hjälp av ingenjör Dobby, här i full färd med att fatta tag i skruvmejseln för att sedan montera bakstycket.

 

ACtC-3d6ynyF9ZONYyy586CYMZbEZWzVsIKNXV4w

 

Apropå skruvmejslar, det här kan ha varit mitt bästa köp idag. Jag insåg ganska snabbt att jag behövde utöka vapenarsenalen och det här kitet har varit minst sagt ovärderligt hittills. Det har bara svikit mig en gång och det var när DC-ATX konverteraren skulle monteras mot frontpanelen, där gick det åt en mer traditionell liten skruvmejsel. Men annars kan jag varmt rekommendera detta iFixit Mako kit för 399 kr, dvs det verkar helt galet att ens påbörja ett sånt här bygge utan detta kit.

 

ACtC-3errjWiGtjRuYHqjbn8STBZ7-IkQRpcYExH

 

Fortsättning följer...

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, AlfaGTV said:

Hoppas det ordnar sig med kyl-pryl'sen! Jag köpte heatpipes från ComputerSalg istället, avsedda för mitt Streacom-chassi. Och de har anlänt! 

 

Skönt att höra. Streacom lådan är ju dessutom snyggare. Jag var precis på väg att avboka min beställning och satsa på en Streacom istället när jag fick aviseringen om att paketet hade skickats från HDPlex, och även om jag misstänkte att det kunde bli för mig som det blev för dig så valde jag att sitta lugn i båten. Tydligen är det en uppdaterad kylningslösning som kommer från HDPlex där bara kopparbasen i sig väger över 1kg och anslutningen är omgjord för att passa högre moderkort. Vi hamnade lite oturligt mitt i skarven mellan nytt och gammalt, men jag håller med om att informationen kunde ju definitivt varit bättre.

 

37 minutes ago, AlfaGTV said:

Kul att du väljer att beskriva ditt bygge, jag tycker det blir mer och mer relevant även på ett hififorum! :)

 

Tack, och kanske är det lite relevant, och även om man inte tänker bygga sin egen server kanske ändå intressant få en liten inblick i vad det handlar om.

 

På rekommendation från @Perfect sense så lyssnade jag faktiskt igår på en intressant podcast i ämnet. Det är en intervju med Nuno Vitorino från Innuos och han pratar just om att bygga en egen server kontra köpa en färdig, om hur allting i kedjan påverkar, om hur och varför USB från början fick dåligt rykte men att det kanske inte är helt befogat längre idag, lite hur de gör lyssningstester hos Innuos osv. Det hela började lite sådär och jag höll på att stänga av, men så fort Nuno kom in i bilden så blev det väldigt intressant. Rekommenderas!

 

https://theoccasionalpodcast.libsyn.com/everything-makes-a-difference-music-server-edition

 

Link to comment
Share on other sites

Att vänta i 3 veckor på kylsystem för CPU'n är en lång väntan. Jag bestämde mig för att montera fläkten till CPU'n så länge så att jag kan komma vidare, uppdatera och konfigurera BIOS, kontrollera så att allting funkar osv. Det blir lite extra jobb att göra om en massa saker sedan, men jag kan inte sitta still och bara vänta. Kablarna som används just nu är ytterst temporära, jag kommer byta ut dessa mot Neotech 7N som sagt så döm mig inte för hur det ser ut för tillfället.

 

Nu skulle jag bara haft 2st 10 meter långa nätverk och USB-kablar så jag hade sluppit flytta på allting, men jag måste ju testa om det kommer nån musik så jag får väl göra det helt enkelt. Rent tekniskt så är det inte så mycket vunnet från min nuvarande NUC i det här skedet, det är en något bättre CPU såklart, ett annorlunda moderkort, men det är fortfarande en fläkt som används för kylning och jag har ännu inte något bättre USB kort eller min Sean Jacobs LPS. Det skulle väl vara för känslan att köra "nercabbat" då kanske och känna vinden (från fläkten?) i håret... :smile:

 

ACtC-3easqGqcR2boC6EEZcWnen8I4YJA6gZh_gy

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, VoicesInMyHead said:

 

Skönt att höra. Streacom lådan är ju dessutom snyggare. Jag var precis på väg att avboka min beställning och satsa på en Streacom istället när jag fick aviseringen om att paketet hade skickats från HDPlex, och även om jag misstänkte att det kunde bli för mig som det blev för dig så valde jag att sitta lugn i båten. Tydligen är det en uppdaterad kylningslösning som kommer från HDPlex där bara kopparbasen i sig väger över 1kg och anslutningen är omgjord för att passa högre moderkort. Vi hamnade lite oturligt mitt i skarven mellan nytt och gammalt, men jag håller med om att informationen kunde ju definitivt varit bättre.

 

 

Tack, och kanske är det lite relevant, och även om man inte tänker bygga sin egen server kanske ändå intressant få en liten inblick i vad det handlar om.

 

På rekommendation från @Perfect sense så lyssnade jag faktiskt igår på en intressant podcast i ämnet. Det är en intervju med Nuno Vitorino från Innuos och han pratar just om att bygga en egen server kontra köpa en färdig, om hur allting i kedjan påverkar, om hur och varför USB från början fick dåligt rykte men att det kanske inte är helt befogat längre idag, lite hur de gör lyssningstester hos Innuos osv. Det hela började lite sådär och jag höll på att stänga av, men så fort Nuno kom in i bilden så blev det väldigt intressant. Rekommenderas!

 

https://theoccasionalpodcast.libsyn.com/everything-makes-a-difference-music-server-edition

 

Har lyssnat igenom podcasten nu. Kan bara hålla med, väldigt intressant. 

 

Link to comment
Share on other sites

Efter lite strul med nätverksdelen så lyssnar jag faktiskt på musik från min nybyggda server nu. Måste säga att det redan låter ganska trevligt, trots att det saknas en hel del komponenter. Som tillverkare har jag även satt 300 timmars inspelningstid på den innan den kommer prestera på topp.

 

Som jag hade läst om litegrann så kunde det vara strul med det inbyggda nätverksporten från Intel på det här moderkortet. Jag brukar dock tänka att det "händer inte mig" men så gör det det ändå! :knocked: Spenderade ett antal timmar på att googla och prova olika inställningar, uppdatera firmware på nätverkskortet osv. Ingenting hjälpte. Till slut började jag tänka mer kreativa lösningar som andra nätverkskort och kanske köpa något billigt tillfälligt i väntan på att köpa ett JCAT NET XE. Då kom jag på att jag hade en LAN-USB adapter liggandes i en låda, in med den och så funkade det direkt! Inte optimalt kanske men det får duga för stunden.

 

ACtC-3dx08wUs0MHa5g5jYxCuSDWuGHd_lVXwuRT

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, MatsT said:

Vad är det i en dator som behöver spelas in?

Tja, om det tar tid för ett rör att "sätta sig". så finns det ca 189.000.000 transistorer i proppen i Rickards bygge.. ;)

Det hade man ju kunna försökt lura i  gubbarna som flög till månen o tebaks med processorkraften hos ett digitalt armbandsur!

Link to comment
Share on other sites

Tänkte bara förtydliga en sak ifall någon skulle känna sig inspirerad och "gå i mina fotspår" med ett serverbygge, Z490 moderkortets ethernet strul är inte att underskatta, jag har trots en massa försök INTE fått det att fungera under Linux ännu. Jag installerade t.om Roon ROCK först för jag trodde att det kanske skulle hjälpa men icke. Det sägs att en nyare Linux kernel ska göra så det funkar, men varken ROCK eller Euphony OS är där ännu, och båda dessa är stängda system så man kan inte uppdatera kerneln eller drivrutiner själv. Lösningen för mig är just nu en LAN-USB adapter, men på längre sikt förmodligen ett JCAT NET kort. Dvs, det finns förmodligen bättre moderkort.

 

Medans jag tillfälligt gick tillbaka till Roon ROCK så insåg jag förresten hur mycket jag saknade nedanstående dialog från Euphony OS, även om den var ganska ointressant medans jag använde min NUC så är den ju guld värd nu när jag bygger min egna server då det gäller att ha lite koll på framförallt värmeutvecklingen. Man tänker också när man sitter och ska köpa minnen att 8GB är väldigt lite, lika bra att slå till på 16GB. Som synes så är jag inte ens i närheten av att maxa 8GB. Siffrona visar musikspelning från Roon.

 

image.thumb.png.b87e81543a1dbfb8708faf6601e0e518.png

Link to comment
Share on other sites

Du kan ju ha glädje av 16Gb ram framledes. För övrigt, cachear inte EuphonyOS i RAM när du spelar musik? För jag tvivlar ju starkt på att man utvecklat stöd för att nyttja Optane-minnet som den cache det är byggt för?

Och jag håller med om att man hade önskat återkoppling om systemprestanda även i Rock. Det finns en tråd på Roon-forumet där Danny efterfrågar vad vi vill se i RoonOS 2.0, där jag och flera andra har önskat detta och faktiskt fått med det på listan "för övervägande" iaf! :)

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, AlfaGTV said:

Du kan ju ha glädje av 16Gb ram framledes. För övrigt, cachear inte EuphonyOS i RAM när du spelar musik? För jag tvivlar ju starkt på att man utvecklat stöd för att nyttja Optane-minnet som den cache det är byggt för?

 

Man får skilja på Euphony OS och Euphony Stylus, jag använder ju i första hand Roon under Euphony OS, kanske kommer jag experimentera mer med att använda Stylus som endpoint-brygga framöver dock.

 

Och nej, jag tror inte heller de har fullt stöd för Optane's alla möjligheter, men Optane diskarna sägs av de som testat och förstår mer än vad jag gör ändå vara klart fördelaktiga i sammanhanget, det finns ingen anledning för mig att tvivla på det. Det är så jag till stor del valt komponenter över lag, genom att läsa en massa trådar på forum om DIY byggen för audio sammanhang och valt vad jag tror blir bra för mig. Man kan såklart välja vilka minnen eller lagringsmedia man vill.

 

12 minutes ago, AlfaGTV said:

Och jag håller med om att man hade önskat återkoppling om systemprestanda även i Rock. Det finns en tråd på Roon-forumet där Danny efterfrågar vad vi vill se i RoonOS 2.0, där jag och flera andra har önskat detta och faktiskt fått med det på listan "för övervägande" iaf! :)

 

Det vore trevligt, och känns som det borde vara relativt enkelt för dem att lägga till.

Link to comment
Share on other sites

Jag hade ju egentligen tänkt vänta liiite med JCAT USB kortet, men hur kul hade det varit?! Nu när jag ändå är en bit in i bygget så kan man ju inte bara sitta och vänta så det var lika bra att köra på. Snabb leverans också, hade bara UPS levererat när det var planerat så hade jag haft det redan i fredags, men jag fick försöka överleva helgen med vetskapen av att det låg på en terminal i närheten.

 

Jag var så otålig att stoppa i kortet så jag glömde helt bort att fota när jag hade packat upp det, så det fick bli en bild monterat på plats istället. Det kom monterat med ett full-size PCI bläck så snabbt fram med skruvmejseln och byta till det mindre, ta bort 2 jumpers för att min DAC inte behöver 5V över USB och sedan montera dit kortet.

 

Direkt ur lådan, utan att Emerald OCXO klockan fått en tillstymmelse till chans att värma upp och utan dedikerad 5V strömtillförsel så låter det riktigt lovande. Det här kommer bli bra känner jag redan nu, jag kan bara tänka mig hur det kommer bli när det så småningom får lite finström från Sean Jacob's PSU'n också. Känner mig mycket nöjd! :smilingeyes:

 

ACtC-3dVTpIZYLkCo736CegmFMfYrqICeSIAHh79

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, AlfaGTV said:

Ser välgjort ut, och snyggt förpackat också för övrigt! Vad tycker du skillnaden blir med USB-anslutning till JCAT istället för moderkortets portar? Är det "svärta", bandbredd, klarhet eller alltihop?

 

Jag känner att jag är rätt dålig på att beskriva ljud i ord och försöker undvika det då det lätt blir fokus på fel saker, men säg så här... hittills har bygget kanske varit marginellt bättre än min NUC, jag har fortfarande en fläkt till CPU'n och kör med en laptop PSU. Med JCAT USB kortet så tog det hela ett rejält kliv uppåt och började låta bra på riktigt, nu händer det saker, och då har jag som sagt var fortfarande inte försett kortet med dedikerad ström vilket sägs vara halva grejen. Om jag hade några tveksamheter innan ifall det var värt pengarna eller inte så är de tankarna bortraderade.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...