Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

Min mest kvalificerade gissning är att det är en Sputnik du har köpt, att ryssarna på senare tid förstått vilken streaming potential dessa gamla satelliter har. Ljudsignaturen i dessa är det närmsta analogt man kommit någonsin:

this-day-in-history-10041957---sputnik-l

Den ryske montören gör de sista finjusteringarna med streamern, Google chromecast installeras och enheten är nu redo för Spotify HiFi.

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, VoicesInMyHead said:

Tro mig, INGEN är mer otålig eller vill att det här ska gå snabbare än jag! I det här fallet är jag dock helt utlämnad till en massa extreeeemt långsamt arbetande människor. Det kan iofs vara som så att de har väldigt mycket att göra och att jag råkar stå sist i kön. Det kan tydligen ta lite tid att bygga bra grejer också.

 

Har du köpt en Taiko Etreme :D

Link to comment
Share on other sites

On 2021-02-25 at 18:52, VoicesInMyHead said:

Minns ni den här gula saken? Den dök upp för ett tag sedan man jag har inte orkat packa upp den ur sin kartong då den inte ingår i mina framtidsplaner längre. Jordning ska ju bara spela roll för prylarna på A sidan av en etherRegen vill jag minnas, och i den för tillfället gällande framtiden ser jag bara en pryl på A sidan.

 

image.png.bfeb2a023fdd6b232e81d55774dfa992.png

 

MEN, nu fick jag för mig att jag skulle koppla in den hur som helst. Och den gör saker! Helt klart. Det är bara det att jag vet inte om jag gillar det!? Det känns som all musik går i slowmotion, vilket den såklart inte gör, det känns som det blev en dovhet över allting, och basen är förändrad inte minst. Kanske en vanesak, jag vet inte. Skulle nog behöva testa lite mer med och utan.

 

@octavia rs och @LPL mfl som kan sånt här, kan jag dra ur och sätta i kontakten "on the fly" medans jag lyssnar, eller bör jag stänga av grejerna emellan? Tänker så det inte börjar ryka eller så?

Hej VoicesInMyHead

 

Jordning (potentialutjämning) av (multimedia)utrustning kan ibland ställa till det, skapa oväntade resultat, om man inte gör åtgärderna systematiskt.

 

Eftersom elektroniken i obalanserade utrustningar (se En ovanligt balanserad tråd) använder en signalreferens som måste förmedlas vidare till nästa apparat vid överföring mellan två apparater, och att denna jord i många fall sammanbinds med ”jordning av utrustning av säkerhetsskäl” så uppstår ibland olika ”fenomen” vid denna signalöverföring.

 

Om vi lämnar området ”jordning av utrustning av säkerhetsskäl” d.v.s. för att skydda person och egendom och tittar på potentialutjämning för att minska störningar att utbreda sig i en anläggning, så är det en tydlig skillnad på analog och digital signalöverföring.

 

Vid analog signalöverföring hör vi snabbt om ”extra” strömmar (och spänningar) adderas vid signalöverföringen eftersom det adderas till den analoga signalöverföringen och kan därför direkt höras i ljudet i en ljudanläggning.

 

Vid digital signalöverföring är det betydligt mer komplicerat. Oftast tål en digital signalöverföring betydligt mer av att ”extra” strömmar (och spänningar) adderas vid signalöverföringen innan det blir en påverkan av signalöverföringen.

 

Dessutom så finna i det flesta digitala kommunikationer en felkorrigering, vars uppgift är att ”införa rättelser” i bitströmmen om extrapulser adderas eller om pulser i bitströmmen uteblir.

 

Beroende på hur felkorrektionen, och hur den digitala signalöverföringen är utförd så ”tål” olika signalöverföringar olika mycket av felaktigheter innan signalöverföringen påverkas så mycket att det märks i informationen (i ljudet i en ljudanläggning i bilden vid en bildsignal).

 

Eftersom vi dessutom är olika känsliga för påverkan av ljud och bild information så tillkommer ytterligare skillnader hur mycket vi ”märker” av störningar i överföring.

 

Du skrev ”Jordning ska ju bara spela roll för prylarna på A sidan av en etherRegen vill jag minnas, och i den för tillfället gällande framtiden ser jag bara en pryl på A sidan. MEN, nu fick jag för mig att jag skulle koppla in den hur som helst. Och den gör saker! Helt klart. Det är bara det att jag vet inte om jag gillar det!? Det känns som all musik går i slowmotion, vilket den såklart inte gör, det känns som det blev en dovhet över allting, och basen är förändrad inte minst. Kanske en vanesak, jag vet inte. Skulle nog behöva testa lite mer med och utan.”

 

Om du med A-sidan menar analoga sidan så delar jag inte din uppfattning att jordning inte har betydelse på den digitala sidan (D-sidan).

 

Tvärtom så är det, rimligen, betydligt svårare att inse att den digitala blir störd och att kunna förutse hur t.ex. ljudet påverkas eftersom bl.a. det är svår att förutsäga resultatet i den digitala bitströmmen och resultat vid insatser av den tidigare omnämnda felkorrektionen.

 

Detta innebär i sin tur att det blir extra svårt att bedöma påverkan om du flyttar en jordning "runt" i din anläggning.

 

Jag bedömer att det är bättre att ha en genomtänkt ”jordningsstrategi” (strategi för potentialutjämning) i sin anläggning. Sedan man genomfört denna kan man bedöma ”om det låter bra”.

 

Tyvärr är det nog svårt att vid digital signalöverföring att testa sig fram och bedöma ”bästa ljud”, bl.a. på grund av de orsaker jag framfört tidigare.

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, CommonMode said:

Om du med A-sidan menar analoga sidan så delar jag inte din uppfattning att jordning inte har betydelse på den digitala sidan (D-sidan).

 

Nja, inte riktigt. En etherRegen har 2 sidor, den är ju lite special så inte så lätt att veta, en "A" sida som är mer som en "vanlig switch" medans "B" sidan är den polerade och extra fina porten som man ansluter sin streamer till. "A" sidan har 4 portar och enligt tillverkaren så är det bara när man har flera enheter inkopplade på den här sidan som jordningen spelar någon roll. Men jag vet inte. För min framtida lösning så kommer det dock inte behövas som det ser ut just nu.

 

I övrigt tack för en väldigt bra förklaring... :smile: :thumbsup:

 

image.png.503948eb1c444059ae09aed3d0897eda.png.  image.png.0cf13b137d8e570e35835170d3923694.png 

Link to comment
Share on other sites

Det är ju nästan så man får lite vårkänslor av att städa ut saker ur anläggningen, eller är det snarare på grund av att temperaturen var lite mer behaglig tidigare i veckan kanske? :think: Hur som helst, när det är nya saker på väg in så får man ju se till att göra sig av med annat. På sista tiden så har jag sålt:

 

- Paul Hynes PSU
- 3x(!) Ansuz kablar
- HDPlex PSU
- Lumin U1 Mini
- 2x Sablon Audio ethernet kablar
- Två saker som jag vill vänta lite med att nämna
- Lite annat smått och gott

 

Otroligt nog så kommer det forfarande ljud ur högtalarna och man funderar ju nästan på vad man ska göra med alla pengarna som nu befinner sig på kontot. Tråkigt nog får man ju inte resa nånstans och vi har precis köpt ny bil så jag väl bränna dem på nya HiFi grejer helt enkelt. :shrugging:

 

2 nya grejer är beställa men lååång leveranstid, en grej kommer jag få avvakta med då det känns lite osäkert för tillfället, 3 nya kablar ligger och väntar på mig men jag kommer nog behöva några till inser jag nu, en grej kom häromdan men fungerade inte, arghghh! Vilket dock gjorde att jag fick möjlighet att testa en annan lite mindre grej som visade sig vara klart intressant och prisvärd, mer om detta framöver. Spännande nästan hela tiden är det iaf.

 

Känns hur som helst väldigt skönt att ha förberett för nykomlingar i anläggningen, och att inte bli sittandes med något. Jag är härmed redo för våren. :winking:

Link to comment
Share on other sites

Man kommer förmodligen alltid debatera om USB är lämpligt att överföra ljud med över huvud taget, men USB har trots sina brister även en del fördelar och beroende på implementation så behöver det inte vara så illa, med de ovetenskapliga tester jag gjort i min anläggning så föredrar jag USB och har landat i att använda det, medans andra väljer t.ex AES eller SPDIF, vilket är helt okej såklart.

 

För ett par år sedan så kändes det nästan som att jag köpte varenda liten USB tweak som dök upp, med tiden så blev både kablar och USB korten i DAC:ar och streamers bättre och behovet av dessa tweak minskade eller försvann helt. Det var faktiskt ganska skönt att städa bort en massa grejer ifrån signalvägen. Jag ska villigt erkänna att jag sedan inte haft nån större koll på det här produktsegmentet.

 

Sen dök Innuos PhoenixUSB upp som bland annat @calm övertygades av nyligen, det kändes lite som "nästa generation", eller version 5 eller 6 av USB tweaks. Nu hade man tagit det till ytterligare en nivå och nu handlar det om seriöst bra ström och bättre klockning och inte minst riktigt snyggt paketerat.

 

När saker och ting inte alltid går som man tänker sig så uppstår ibland andra möjligheter, i mitt fall så fick jag lite av olika anledningar chansen att bekanta mig med en trevlig liten pryl med det väldigt långa namnet Ideon 3R USB Renaissance mk2 Blackstar Edition vilken @magnuskan nämnt här på forumet tidigare. Den kostar bara en bråkdel av PhoenixUSB, jag har inte jämfört dem med varandra, men det råder förmodligen ingen tvekan om att PhoenixUSB är ännu bättre inte minst pga dess kraftiga PSU.

 

Som ett mer "budgetvänligt" alternativ så skulle jag dock säga att den här lilla Ideon inte är att förakta.

 

ACtC-3eLMEIfGYKhqFWsHqHGM1cbFSE_YylwiFpr

 

Det är kanske inga dramatiska skillnader med och utan den lilla Ideon, men det är definitivt skillnader och jag tror faktiskt inte att jag vill vara utan de här förbättringarna efter att ha hört dem. Det här är min frus ord om den lilla Ideon "det låter inte riktigt lika vasst och gällt" och jag kan bara hålla med, det är betydligt mer avslappnat och behagligare att lyssna på musiken och vi båda föredrog att ha Ideon Renaisssance i anläggningen. Bra ström och klocka är viktigt inom det digitala har det visat sig, både vad gäller USB och EtherNet vilket vi även ser på alla fina switchar som kommer nu.

Link to comment
Share on other sites

Den har passerat mig förbi! Jag har dock en liknande apperat mellan min Roon Core och den DAC som är direkt ansluten (över USB, då). Min är iFi iUSB Nano 3.0 eller nån liknande rotvälska. Jag och min entusiastiske vän S har på agendan att köra ett rejs, med tre USB de-crapifiers, från Audioquest jitterbug (duktigt dissad på ASR-forumet), min iFi och slutligen hans Innuos Phoenix. 

 

Tycker du själv att det är ngn nämnvärd skillnad på dessa eller är det viktigast att det finns en extra galvanisk avskiljning/separat strömförsörjning?

(Lite som mina tanka runt hifi-switchar, att närvaron av en är viktigare än vad det står på prislapp/märke)

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, AlfaGTV said:

Den har passerat mig förbi! Jag har dock en liknande apperat mellan min Roon Core och den DAC som är direkt ansluten (över USB, då). Min är iFi iUSB Nano 3.0 eller nån liknande rotvälska. Jag och min entusiastiske vän S har på agendan att köra ett rejs, med tre USB de-crapifiers, från Audioquest jitterbug (duktigt dissad på ASR-forumet), min iFi och slutligen hans Innuos Phoenix. 

 

Hehe, jag är inte säker på att flera decrappifiers på varandra är lösningen, men prova ni såklart, det kan ju vara intressant om inte annat... :smile: Jag skulle tro att Phoenix gör det tillräckligt bra på egen hand och nånstans vill man ju lite motsägelsefullt förvanska signalen så lite som möjligt också, eller "göra så lite fel" som möjligt, som inte går att reparera i ett senare skede.

 

6 hours ago, AlfaGTV said:

Tycker du själv att det är ngn nämnvärd skillnad på dessa eller är det viktigast att det finns en extra galvanisk avskiljning/separat strömförsörjning?

(Lite som mina tanka runt hifi-switchar, att närvaron av en är viktigare än vad det står på prislapp/märke)

 

Jag kommer inte ens ihåg vad alla USB produkter jag använde heter, som jag skrev tidigare så tyckte jag det vars skönt att plocka bort dem en efter en i takt med att kablar och USB kort blev bättre och tweaksen inte längre tillförde något positivt, men jag minns att innan dess så var det helt klart skillnad mellan olika USB tweaks. Den här lilla Ideon är den klart bästa jag kan minnas att jag testat, den färgar inte ljudet på egen hand utan det låter snarare bara mer naturligt, och då ska sägas att jag har aldrig haft ett så bra USB kort i min DAC och aldrig så bra USB kablar som jag har idag. Min USB kabel kapar ju dessutom 5v.

 

Den upplevda skillnaden beror såklart på vad man har för grejer, men trots att mina förutsättningar ändå är ganska okej så kunde den lyfta det hela liiiite till. I mitt fall tror jag inte att det enbart handlar om galvanisk isolering och ström. Jag kör den just nu med ström ifrån HDPlex (som egentligen är såld och väntar på att levereras) och inkopplad mellan DAC och NUC/ROCK. Jag ser den helt klart som ett vettigt alternativ för den som inte kan eller vill lägga pengarna på en PhoenixUSB.

 

Finns mer info här:

https://www.metawave.se/produkter/re-clocking/ideon-3r-usb-renaissance-mk2-blackstar-edition/

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, VoicesInMyHead said:

flera decrappifiers på varandra

Oj, det var inte så jag menade! Jag menade att de skulle ersätta varandra, eftersom de representerar någon form av kvalitet-/komplexitet-/pris-stege. 
 

Jag tror, som du, att både "sändare" och "mottagare" har förbättrats de senare åren och att behoven av dessa tweaks minskat. Just Phoenix tycker jag ändå har sin plats i vissa riggar. Se en annan tråd nära dig inom en snar framtid för en "tillbakablick" på det som var hetast för 3-4 år sedan! :D

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, AlfaGTV said:

Oj, det var inte så jag menade! Jag menade att de skulle ersätta varandra, eftersom de representerar någon form av kvalitet-/komplexitet-/pris-stege.

 

Haha, okej... jag läste kanske lite snabbt och missförstod...:smile:

 

3 hours ago, AlfaGTV said:

Just Phoenix tycker jag ändå har sin plats i vissa riggar. Se en annan tråd nära dig inom en snar framtid för en "tillbakablick" på det som var hetast för 3-4 år sedan!

 

Det tror jag också, definitivt, jag har mest försökt undvika att tänka på det, men börjar fundera på om det kanske inte är oundvikligt ändå... Ser fram emot en spännande tillbakablick. :smile:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, magnuskan said:

Rikard, saknar du Lumin streamern eller är det så att Ideon "burken" har gjort att den ljudmässiga eventuella skillnaden mellan de två

har minskat?

 

Hm, bra fråga... det är väl lite som så att när jag väl bestämt mig för ett nytt spår så är det på nåt vis det som gäller. Jag försöker att inte tänka så mycket på det som varit utan snarare hur det kan bli. Som streamer så tycker jag ju fortfarande att Lumin är helt okej, den tar allt, är ren plug'n'play, det bara funkar och är superstabilt, supporten är fantastisk osv, men jag har liksom redan gått vidare i mina tankar.

 

Jag befinner mig just nu i nån slags mellanläge innan allting faller på plats, men ja, jag skulle nog säga att den lilla Ideon förmodligen minskat den eventuella saknaden av Luminen rent ljudmässigt. Jag är nog allt lite förvånad över hur bra det trots allt låter direkt från min NUC just nu. Men det ska nog kunna bli ännu lite bättre snart hoppas jag... :winking:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

"Vart är vi på väg”? och sedan får man se lite bilder för att försöka finna svaret, men här i tråden saknas det sådana ledtrådar, varför?:winking:

 

haha, ja den enkla anledningen är väl att allting tar en så förgrymmad tid, jag uppdaterar ju mer eller mindre i realtid vad som händer här.

 

jag skulle såklart kunna berätta vad det är jag tänkt köpa, men det hade blivit så omständigt att förklara sig hela tiden då det ju har ändrats ett par gånger nu, och säkert kommer ändras igen... det är lite dag för dag som gäller liksom.

 

jag kan iaf stilla den brinnande nyfikenheten lite med att berätta att jag fick ett paket idag, och ett brev (fast brevet var inte hifi relaterat)

 

ACtC-3fO5GOJj7O_mLHqL3r1hQlQQJ4OHkc5vms5

 

Link to comment
Share on other sites

Plötsligt händer det som man säger! 

 

Ibland har man lite tur och lyckas fynda begagnat, och även då jag inte aktivt letade efter att förbättra eller uppgradera min strömdistributör så får man passa på när tillfälle bjuds och man dessutom faktiskt råkar ha möjligheten pga att man sålt av en massa grejer. Tajmingen var med andra ord helt perfekt. Även om jag nu faktiskt inte har kvar några Ansuz kablar längre så är jag fortsatt väldigt nöjd med min Ansuz Mainz 8 strömdistributör som jag tycker tillför rent ut sagt magiska egenskaper i min anläggning.

 

Jag har nu haft modellerna 8D, C2, D2 och nu DTC där varje modell har varit ett stort steg upp, och då vill jag verkligen påpeka att redan den första av den äldre generationen 8D imponerade stort och jag vet att jag tidigare har beskrivit den känslan som att jag undrade vad sjutton som hände, att hela min anläggning fick ett rejält lyft och nästan spelade utöver sin förmåga (hur nu det skulle vara möjligt). Det kan ha varit någon mindre genomtänkt men spontan svordom av glädje inblandad också. :smilingeyes:

 

ACtC-3cGDkfXWHVWJVCpGLnb7cssJo17Php8OOAA

 

Tyvärr var det samtidigt lite dåligt tajming då jag igår till slut även blev tvungen att separeras från min HDPlex 300W, men jag är tacksam till köparen att jag kunnat haft kvar den i min anläggning så pass länge ändå. Så medan allting fick sig en rejäl skjuts från ny strömdistributör så blev NUC, etherRegen och WiFi bryggan förpassade till sina gamla medföljande standard strömkällor. Vi får väl se vad vi kan göra åt detta lilla problem framöver... :winking:

 

Det blir lite knepigt att göra en direkt jämförelse när så många andra parametrar ändras samtidigt, men mitt första intryck var att det kändes som mer luft mellan tonerna, allting är lite större, lite mer 3D, lite kraftfullare, lite "verkligare", lite bättre. Jag hajar till lite ibland medans jag lyssnar och nånting swishar förbi eller sticker ut lite mer än vanligt. Det känns som ytterligare ett eller några kliv på den klassiska Ansuz stegen, ju högre upp man klättrar desto bättre blir det helt enkelt.

 

Jag var så otroligt nöjd att jag hade lyckats ta mig upp till D2 nivå, DTC har däremot aldrig ens funnits i tanken att det skulle kunna bli verklighet. Nyp mig någon!

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Jag var så otroligt nöjd att jag hade lyckats ta mig upp till D2 nivå, DTC har däremot aldrig ens funnits i tanken att det skulle kunna bli verklighet. Nyp mig någon!

Grattis! Kul när man får till något som man knapps ens drömt om:thumbsup: Känns helt rätt att prioritera god ström och ge hela anläggningen de bästa förutsättningarna.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, LPL said:

Grattis! Kul när man får till något som man knapps ens drömt om:thumbsup: Känns helt rätt att prioritera god ström och ge hela anläggningen de bästa förutsättningarna.

 

Tack! :smilingeyes:

Jag tror att jag ganska tidigt ändå fick upp ögonen för bra ström och att det kunde påverka på ett positivt sätt, men det var egentligen med min första Ansuz strömlist som jag förstod på riktigt vad det faktiskt kunde innebära. Sedan dess har jag varit såld på ström. Tyvärr har jag inte möjlighet att dra en dedikerad lina och då får man göra så gott man kan på annat sätt istället.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Tyvärr har jag inte möjlighet att dra en dedikerad lina och då får man göra så gott man kan på annat sätt istället.

Så är det och det ena utesluter inte det andra. Hur bra man än får till det med en dedikerad hifi-matning så är jag övertygad om att en bra strömfördelare vid anläggningen är väldigt viktig och jag tror att du i princip kommer att ha lika stor nytta av Ansuz-listen även om du får till en dedikerad lina i framtiden.

 

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, LPL said:

Så är det och det ena utesluter inte det andra. Hur bra man än får till det med en dedikerad hifi-matning så är jag övertygad om att en bra strömfördelare vid anläggningen är väldigt viktig och jag tror att du i princip kommer att ha lika stor nytta av Ansuz-listen även om du får till en dedikerad lina i framtiden.

 

Det tror jag definitivt, jag brukar säga att Ansuz listen är mitt stabila grundfundament som allting annat vilar på. Faktum är att samtliga modeller har varit ett av mina bästa köp.

 

Såå, nu när det högst oplanerat blev en DTC list bara sådär så får vi väl ställa in alla andra tänkta uppgraderingar, eller?! :think:

 

Mmm.... snudd på kanske. Taiko Extreme servern får iaf strykas från listan, attans oxå! Men det kan nog eventuellt dyka upp några (eller ett gäng!) lite mindre paket inom kort!

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, triomio said:

Grattis till listen! Hoppas den skickar ljudet till sjunde himlen.

Ser fram emot fler paket :grin:

 

Tack tack :smilingeyes: Ja, vem gillar inte paket, jag hoppas på att ett litet kanske kan dyka upp nästa vecka. Vi får se!

 

1 hour ago, j_bloom said:

Det var som f*n! Galet pris får hoppas att det låter galet bra :)

 

Det som är mest galet är nog jag... :winktongue: nej, men jag kommer nog kunna leva med det här känns det som.

Link to comment
Share on other sites

Jag räknade efter lite hur många "paket" jag går och väntar på, bara för att ge en liten bild av mitt lilla projekt så är det inte mindre än 7(!) stycken! Nu är det dock inte riktigt så illa som det låter, tre av dessa hör litegrann ihop kan man säga och är kanske inte så spännande egentligen. En är en lite sådär "nice to have" grej bara, men de resterande 3 ser jag väldigt mycket fram emot. Sen lite beroende på utfall och sådär så kanske det blir läge att sticka till en liten extra kabel eller nåt också.

 

Det värsta är att prylen som egentligen initierade det här är inte medräknad i ovanstående. Det blir till att skjuta lite på framtiden med den tyvärr och kanske blev det lite av ett antiklimax totalt sett. Men annars så finns det tro det eller ej något som liknar en slags plan och tanke med det hela, även om vissa delar får hållas lite öppna helt enkelt så kommer det nog bli väldigt bra ändå skulle jag tro.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...