Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

1 hour ago, figge said:

Det här börjar bli en längre väntan på paketöppning än på julafton.🎅

 

Ja men verkligen, dessutom är jag rädd att jag kanske kan komma att behöva skjuta upp julafton lite då jag inte riktigt vet om jag kommer hinna paketera det hela så snyggt fram tills utannonserad tidsangivelse, man vill ju iaf försöka författa någons slags beskrivning och tanke om varför det blev som det blev. Vi får se! Jag jobbar på det iaf, kan man säga... :) 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

Det var inte Grinchen som stal julen i (g)år, det var Peter Pan... :D

 

Men idag! Idag blir det paketöppning.... :) 

 

Då blev det väl försent för paketöppning i natt antar jag? Ser framemot dagen - spännande att få se ”snurrvalet";)

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Låt säga att man har ett ganska väletablerat och känt varumärke, man kanske är verksam i musikbranchen t.ex och släpper påkostade och fina utgåvor av CD's och vinylskivor. Sen får man en vision om att man vill vara en större del i kedjan för att kunna förmedla återgivningen av dessa fina skivor ännu bättre, och såklart även tjäna mer pengar då väldigt få sådana verksamheter är idéella av förklarliga själ och i slutändan vill ju alla tjäna pengar, så är det.

 

Hur som helst, hur går man till väga för att uppnå sin vision nu då? Man kan ju välja lite olika vägar, ett relativt vanligt koncept är väl att man tar hjälp av någon OEM tillverkare och i stort sett bara sätter sitt namn och logo på en mer eller mindre färdig produkt (se på alla dessa switchar t.ex). Man har en låg utvecklingskostnad och kan maximera vinsten om det nu är så att ens varumärke är tillräckligt attraktivt för att folk ska köpa produkterna. Recensioner och användarbetyg kanske inte blir toppnivå, men kanske ändå helt okej, och man har ju sitt starka varumärke att luta sig mot.

 

Ett annat sätt skulle kunna vara att låta visionen ta form under 15 års tid medans man anlitar t.ex John Schaffer (tidigare Wadia) och Allen Perkins (Spiral Grove) att bygga en så välljudande skivspelare som möjligt för en helt annan budget än vad dessa herrar vanligtvis verkar inom, där de skulle få möjlighet att pröva sina idéer på mer prisvärda nivåer. När man sen ska sätta nån form av anti-vibrations fötter på mästerverket så kan man ju alltid kontraktera välkända HRS för ändamålet så blir det säkert bra. Eftersom man dessutom är ett stolt amerikanskt företag så litar man inte på någon annan och därför kanske man väljer att tillverka allting i egna fabriker i Michigan av alla ställen.

 

Mmm, så skulle man också kunna göra.

 

Det är väl dock ingen som är så korkad? Eller? Herrarna på Mobile Fidelity tyckte iaf att det verkade vara en bra idé, och därför satte de den sistnämnda planen i verket.

 

image.thumb.png.39590dcef42dc61aeceb0d9f93ff0a00.png

 

Genom att satsa helhjärtat så lyckades man iaf få alla stora HiFi tidningar med sig, awards och beröm delades ut från höger och vänster, den relativt lågt prissatta skivspelaren sades i recensioner sopa mattan med spelare för mer än dubbla pengarna. Den jämfördes inte bara med hög nivå av vinylåtergivning utan sades dessutom återskapa ljudet mer på ett sätt som bara en R2R rullbandspelare kan göra. Lovorden fann med andra ord inga gränser och succén var ett faktum. Sen om detta var pga en ny amerikansk tillverkare och dess historik inom sin bransch, det är en bra fråga. Man får ju även ha i åtanke att det som alltid finns skivspelare på olika nivåer, och inte glömma bort att ta det mesta man läser med en nypa salt.

 

ACtC-3c7q3yTo7q-wwNYXBNV3ZMkuLv3HBpv4pzS

 

Jag fick tidigt i min process rekommendationen att svänga förbi Bengt på Sound By Vinyl a.k.a Vinylbutiken på Skeppargatan i Stockholm, han har sålt vinylspelare lääänge, och här finns en hel del roliga märken att sondera bland. Jag önskar bara jag hade gått dit tidigare, och när jag väl pallrade mig dit så hade jag litegrann tappat hoppet och velade väldigt mycket fram och tillbaka, men här fick jag ny inspiration och energi! Han visade ett par olika alternativ i min prisklass och jag gick hem och funderade.

 

Ju mer jag funderade och läste om MoFi Ultradeck desto mer charmad och nyfiken blev jag. Jag förstår att det inte är en AMG Viella, Giro eller Brinkmann Bardo, det gör jag verkligen, och även om det här var spelare som figurerade längs processens gång så är jag nöjd med att ha sansat mig något och landat där jag nu gjort. Inom min reviderade budget där det i slutspurten handlade om en begagnad Rega P8 och denna så blev det MoFi, kanske pga att jag tyckte det kändes roligt att välja något lite annorlunda, något man inte ser i varenda HiFi butik man går in i, kanske för att jag haft Rega tidigare, och kanske inte av någon större anledning egentligen. Jag tror att jag hade blivit nöjd med Regan också och jag tror inte skillnaden är superstor mellan dem.

 

ACtC-3fXZ_Wp2kGwYJ3eHtXua4qXke3ZlgOFY6Om

 

Rent handhavningsmässigt så gillar jag att det är smidigt att byta mellan 33/45 varv med en enkel flipp av den gula remmen. Det finns bara en on/off knapp och den är designad för att symbolisera knappen från den stora Studer rullbanspelaren i MoFi studion i Californien. Det är inte den snyggaste skivspelaren jag sett, men det är heller inte den fulaste. Den har lite stilfulla inslag och den ser helt okej ut, jag gillar enkelheten. Känns också ganska ovanligt att strömkabeln går rakt in i skivspelaren, men jag gillar det! Liksom löstagbara kablar.

 

Nånting jag slås av direkt är att även att trots att det är nystädat här hemma så känns det som en skivspelare ALLTID är dammig, jag vet inte var det kommer ifrån, dammet liksom dras till den som en magnet! Jag är dessutom så ivrig att fota så jag glömmer alltid att borsta rent, ni får ursäkta.

 

ACtC-3c2ociDW-e1hjyM-3iPvRQXtiR67-NxJAzB

 

Så, här har vi alltså det hela... MoFi Ultradeck, Audio-Technica AT-ART9XI och Whest Audio whestTWO.2 utgör numera den analoga delen av min anläggning. Är det slutet, eller början på nånting nytt? Det återstår att se. Nu tror jag att den där skivtallriken behöver snurra ett par varv och pickupen bli lite varm i kläderna. Sen får vi göra nån form av utlåtande kring hur det låter, fundera över alternativa kablar, och få svar på den ständiga frågan, bättre eller sämre än digitalt osv.

 

ACtC-3csJGTsg3GAWmqZ9yaqpOLgnG8zLuyi6xSr

 

Stort tack för att ni varit med mig längs den här resan! :) Nu är det dags att vända sida IGEN, pust och stöööön!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Den skivspelaren har jag aldrig hört och inte heller sett….. tror jag? Men hoppas få göra det någongång i framtiden?!

 

Grattis och kul med valet du gjort:cool: Hoppas verkligen att du tycker att det ska bli kul att spisa vax igen, det är lite speciellt att få känna på konvoluten och läsa lite på dito. Jag tycker nog själv att jag kommer in i ett skönt mood snabbare vid lyssning via vinyl än streamat, vet inte varför men det känns så iaf. I em blir det vinyl här hemma oxå vilket känns lite spännande beroende på senaste gångens intryck, men det blir nog bra!

 

Lyssna väl och berätta om intrycken du får redan under resans gång.

 

/byZan

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, byZan said:

Den skivspelaren har jag aldrig hört och inte heller sett….. tror jag? Men hoppas få göra det någongång i framtiden?!

 

Grattis och kul med valet du gjort

 

Tack! Det kommer säkert tillfällen att få bekanta sig med denna spelaren... :) 

 

28 minutes ago, byZan said:

Lyssna väl och berätta om intrycken du får redan under resans gång.

 

Man har ju lärt sig att inte dra förhastade slutsatser för tidigt, men självklart när det är så enkelt att spela samma låt och byta ingång så måste man ju göra lite snabba jämförelser. Första skivan som spelades, Flunk's "Chemistry And Math", tyckte jag det var klar fördel för det digitala, efter att ha spelat ett gäng skivor så hörde jag sedan nästan ingen skillnad på Cure's "Faith", men eventuellt ett litet övertag till the analoga. Jag kommer nog få anledning at återkomma till detta då jag inser att det både har med inspelning att göra, men även pressar, mastring och annat.

 

Jag blir också väldigt sugen på att uppgradera kablarna, men det är både en phono kabel, en signalkabel och en strömkabel som ska till. Jag MÅSTE avvakta lite. Likaså MoFi's skivpuck vore väldigt trevligt, de som provat påstår att det inte ens är ett alternativ utan.

 

Känns iaf lovande det här tycker jag, och helt klart på en annan nivå än mina tidigare vinyläventyr.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, shaft said:

Grattis!

 

Tack! :) 

 

11 minutes ago, figge said:

Grattis till ett ”udda” val, ser riktigt läcker ut i sin enkelhet. Verkar vara ett seriöst tänkande bakom design.

Säkert första steg i vinvärlden.

 

Tack! :) Jag gillar funktionen på de fjädrande HRS fötterna, även om jag kan tycka att de ser lite "billiga" ut, det ska nog mycket till för att spelaren ska bli obalanserad tror jag. Och jag har hittills inte märkt några problem med vibrationer eller känslighet, den verkar stå där stabilt och bra.

 

Jag tror att om jag hade fått upp ögonen för den här spelaren lite tidigare så hade jag nog faktiskt valt att gå med nån av deras egna pickuper också, vilket är så de i regel säljs. Nu hade jag redan köpt min pickup, och även om jag fick erbjudande om inbyte så kände jag att jag ville behålla den.

 

Nånstans kommer nog Thoréns spelaren fortsätta figurera i bakhuvudet, men jag känner mig ändå nöjd med mitt val. 

Link to comment
Share on other sites

Kul att det lirar och fina bilder oxå!

 

2 hours ago, VoicesInMyHead said:

Likaså MoFi's skivpuck vore väldigt trevligt, de som provat påstår att det inte ens är ett alternativ utan.

 

Jag har testat några genom mina öron ett antal ggr och det blev Clearaudio’s skivpuck eller klämma rättare sagt som valet föll på då jag skulle ha en. Anledningen var att jag faktiskt inte hörde några avgörande skillnader då och priset var mer accepterat (tror plastbiten kostade ca 300kr), sedan var den lätt och om jag skulle tappa den. Allt den berörde på sin väg mot golvet skulle inte kunna skada något, inte ens vinylskivan vilket jag tyckte var en god egenskap. Sedan påverkar den inget så som lager etc pga sin ringa vikt, tunn är den oxå så jag tror inte ens den kan vara vägen för någon PU vid skivans slut. Har den kvar fortfarande och den fyller sin funktion med betyget klart godkänd. Utseendemässigt kanske den inte är så flashig men vem bryr sig, inte sitter jag och tittar på en skivpuck vid lyssning?!

Har någon Clearaudio järnklump du kan få testa om du vill men själv skulle jag tveklöst satsa på plastbiten även denna gång om det inte har dykt upp något revolutionerande de sista åren som jag har missat?

 

Spisa vidare och det kommer att bli än bättre när allt är inspelat. Förresten så tyckte jag att ditt riaa verkar ha en stor potential av det ”lilla" jag hört av den:thumbsup:

 

Trevlig helg och om det blir innesittare väder gör inget va?

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, byZan said:

Jag har testat några genom mina öron ett antal ggr och det blev Clearaudio’s skivpuck eller klämma rättare sagt som valet föll på då jag skulle ha en. Anledningen var att jag faktiskt inte hörde några avgörande skillnader då och priset var mer accepterat (tror plastbiten kostade ca 300kr), sedan var den lätt och om jag skulle tappa den. Allt den berörde på sin väg mot golvet skulle inte kunna skada något, inte ens vinylskivan vilket jag tyckte var en god egenskap.

 

Haha, det där med vikten och tappa den känns inte som en jätteviktig faktor för mig, men jag kan se att det kan ha sina fördelar. Att välja en puck från samma tillverkare kan ju dock kännas nära till hands kan jag tycka, så att den passar fint och så, både fysiskt och estetiskt (för de som nu lyssnar på musik med öppna ögon).

 

21 minutes ago, byZan said:

Har någon Clearaudio järnklump du kan få testa om du vill men själv skulle jag tveklöst satsa på plastbiten även denna gång om det inte har dykt upp något revolutionerande de sista åren som jag har missat?

 

Hehe, då ska jag som nybliven 'expert' på området berätta vad du missat... :D

 

Ansuz har tagit fram något som varken är en skivpuck eller klämma, det bygger på deras Darkz teknik och är en tyngd man lägger ovanpå, men som inte klämmer fast skivan eller för den delen skruvas fast. Den ska tydligen ligga still där och hålla skivan på plats medans den snurrar runt.

 

image.png.866a455b3727a5ac1cc5914bd4597b10.pngimage.png.84b8bc3dd8e5ea91c424d52b596ee8f4.png

 

Det finns lite mer att läsa om den på deras hemsida nedan.

https://ansuz-acoustics.com/products/record-stabilizer

 

Hade väldigt gärna provat en sådan, men jag är rädd att den billigaste förmodligen kostar mer än hela min skivspelare, RIAA och pickup tillsammans. Men tänk vad bra det förmodligen skulle bli?

 

 

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, byZan said:

Spisa vidare och det kommer att bli än bättre när allt är inspelat. Förresten så tyckte jag att ditt riaa verkar ha en stor potential av det ”lilla" jag hört av de

 

Ja men verkligen, det var riktigt synd att det inte lirade rakt av och hade varit kul att höra i jämförelse, men men. Det viktiga är att jag känner mig nöjd, men det känns som det är bra potential i det. Faktum är att jag är nästan lite imponerad och förvånad över hur lika det digitala och analog ändå låter, det roliga är att jag vet inte om det är beröm till min DAC eller skivspelare.... :)  

 

32 minutes ago, byZan said:

Trevlig helg och om det blir innesittare väder gör inget va?

 

Detsamma. Och jag är en stor förespråkare av innesittande, oavsett väder och vind... :) 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Haha, det där med vikten och tappa den känns inte som en jätteviktig faktor för mig, men jag kan se att det kan ha sina fördelar.

 

Vänta tills den dagen är kommen, då önskar du att du lyssnat med eller utan plastbit;)

 

4 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Ansuz har tagit fram något som varken är en skivpuck eller klämma, det bygger på deras Darkz teknik och är en tyngd man lägger ovanpå, men som inte klämmer fast skivan eller för den delen skruvas fast. Den ska tydligen ligga still där och hålla skivan på plats medans den snurrar runt.

 

Clearaudio och andra tillverkare har gjort liknande men inget som imponerat på mig och absolut inte prismässigt ha de fått mig att vilja ha.

 

7 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Att välja en puck från samma tillverkare kan ju dock kännas nära till hands kan jag tycka, så att den passar fint och så, både fysiskt och estetiskt (för de som nu lyssnar på musik med öppna ögon).

 

Kan mycket väl vara en väg att gå.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Azur said:

Vilken snygg skivspelare! Måste erkänna att jag aldrig hört talas om denna..

Grattis och lycka till på den fortsatta vinylfärden mot välljud:)

 

Tack... :) Även om det inte var en medveten strategi att välja något ovanligt eller okänt så tycker jag ändå det är lite roligt att leta fram lite udda prylar. Sen är ju MoFi som märke välkänt i andra sammanhang, men kanske har deras skivspelare inte ännu lyckats etablera sig eller blivit tillräckligt "erkända" ännu. Kanske är det svårare eller tar längre tid för ett amerikanskt märke också i konkurrens med t.ex Rega här i Europa.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, YYZ said:

Gratulerar så mycket!
Fin recension från Juli 2019.

 

Tack! :) 

 

Ja, jag har som vanligt läst HELA Internet och lite till när det kommer till research arbetet... det finns ett gäng bra recensioner. Sen är det ju som bekant nästan svårt att hitta en dålig recension om nånting, men ändå... :)  

Link to comment
Share on other sites

Efter att ha lyssnat på massor med vinyl hela helgen så kan jag bara konstatera att jag är fortsatt väldigt nöjd med mina senaste inköp. Det låter väldigt trevligt och på en HELT annan nivå än vad jag varit på vinylsidan tidigare, givetvis är det skillnad på bra och dåliga pressningar, men en riktigt bra vinylskiva låter fantastiskt trevligt. Det är knäpptyst och minimalt med både knaster och annat brus.

 

Det viktiga här tror jag är att jag inte längre känner att digitalsidan är mer överlägsen är vinylsidan, det får liksom inte BARA vara för att det är nostalgi och roligt att pilla med skivor som är anledningen till att ha en vinylspelare, inte för mig iaf, då lägger jag hellre de pengarna på en ännu bättre DAC. Nu är det betydligt jämnare mellan dem där det kan vikta över till fördel åt båda håll vad det verkar som.

 

Rent pengamässigt så är det fortfarande tung övervikt i investerade kronor på digitalsidan, vilket får ses som en klar vinst för vinylen att konkurrera på mer eller mindre samma nivå. Om intresset håller i sig så finns det ju som sagt tidigare potential för uppgradering på kabelsidan så det kan kan komma att jämnas ut lite kanske, men än så länge så är jag imponerad och väldigt nöjd! :)

Link to comment
Share on other sites

Jag har alltid varit smått fascinerad av DAC:ar och tycker det är väldigt roligt av någon anledning, kanske för att det är en del i anläggningen vars område jag fortfarande tycker utvecklas och går framåt. Det känns som diskussionen har varit under ganska lång tid nu, händer det egentligen så mycket på DAC fronten? Jag tycker ju fortfarande att det gör det, kanske inte så revolutionerande, men trots allt så forsätter DAC:arna att bli bättre.

 

Idag lyssnade vi på ett relativt tungviktsmöte mellan DAC:ar, det kommer ju såklart alltid finnas bättre och ännu mer ouppnåeliga nivåer som jag dock finner ganska ointressant, men Lumin X1, Mola Mola Tambaqui och MSB Discrete tillhör alla ändå en kategori som jag tycker känns spännande. Samtliga hade dessutom inbyggd Roon streaming vilket ju är väldigt trevligt.

 

Jag känner nästan alltid samma sak vid sådana här tillfällen, konstigt att man aldrig lär sig, men medans man lyssnar på den första DAC:en så tänker jag att hur ska jag kunna höra skillnad på det här, men sen blir det ändå väldigt tydligt att det verkligen är skillnad, inte nödvändigtvis bättre eller sämre, men skillnad, annorlunda, och kanske väldigt mycket en smaksak.

 

Nu tänker en del kanske att jag är galen, att jag har precis köpt nya högtalare och skivspelare, ska han köpa ny DAC nu också?! Såklart inte, ibland får man bara vara med som sällskap och bollplank, och helt enkelt bara njuta av att lyssna utan att gå i egna köptankar. Jag tänkte först nästan skriva smakråd också, men tänker att det där är svårt, det är något personligt och ett eget beslut som ska fattas enligt olika ljudideal och matchning i anläggning osv.

 

Efter att ha lyssnat på 3 ganska olika DAC:ar så kan man tänka att det skulle vara enkelt att välja och man skulle fått alla sina frågetecken besvarade. Roligt nog (för mig!) så kändes det som att det kom nya frågor och funderingar istället, och att man kanske trots allt vill se vad det finns mer där ute och vad man kan få i relation till vad vi precis hört. Mm... det ska bli spännande att se vart det här tar vägen, om vi lyssnade på rätt kandidat redan idag, eller om det blir något helt annat. Det här är nästan lika roligt som att köpa en egen DAC... :) 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

Jag känner nästan alltid samma sak vid sådana här tillfällen, konstigt att man aldrig lär sig

John Coltrane var känd för långa solon vilket irriterade Miles Davis i vars kvintett Coltrane ingick. Miles var på honom att han måste lära sig spela kortare solon. Coltrane svarade att han kunde inte låta bli, efter en idé kommer en ny och sedan en til... Miles avbröt honom och sa att det är kvalificerat skitsnack. Man tar munstycket ur munnen så blir det tyst...

 

Men jag känner igen mig i dina äventyr. I yngre dar hade jag samma hypis som du. Knappt hade jag köpt ny pickup förrän jag ville prova en ny. Det brukar lugna ner sig vad det lider... man lär sig trots allt.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Bebop said:

Men jag känner igen mig i dina äventyr. I yngre dar hade jag samma hypis som du. Knappt hade jag köpt ny pickup förrän jag ville prova en ny. Det brukar lugna ner sig vad det lider... man lär sig trots allt.

Jag tror man lugnar ner sig när man har hittat "rätt" och vet vad man gillar. Det är en process man måste gå igenom, tror jag. Så känns det i alla fall för mig :)

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bebop said:

Det brukar lugna ner sig vad det lider... man lär sig trots allt.

 

7 hours ago, triomio said:

Jag tror man lugnar ner sig när man har hittat "rätt" och vet vad man gillar.

 

1 minute ago, byZan said:

att det lugnar ner sig med tiden och att man lär sig mycket under tiden.

 

Jo, så är det ju, och när jag kom hem igår kväll så hade jag en sån där härlig lyssnings session där planeterna står i linje och hifi gudarna sitter samlade vid lägerelden, allting bara stämmer och är magiskt. "Borta bra med hemma bäst" (för mig) liksom. Jag känner att jag sitter väldigt lugnt i båten med min DAC, liksom förstärkare och högtalare, här har jag nog hittat hem för stunden tror jag. Men det är ju ändå kul att höra andra prylar och även om just de här DAC:arna kanske inte är aktuella för mig så är det ju intressant att höra vad det finns för annat där ute, inte minst på den här nivån. En av de nya kandidaterna som dök upp känner jag skulle kunna vara ett tänkbart alternativ även för mig om jag nu skulle få för mig att byta, men för att veta måste man ju lyssna.

 

Sen tycker jag det är kul att ta del av mina vänners hifi resor också ska sägas, inte bara min egen... även om det är helt andra förutsättningar vad gäller högtalare, förstärkare och rum och kanske till viss del även ljudideal. 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, byZan said:

Jag skulle inte velat ha den perioden i livet ogjord.

 

Men eller hur! Det är ju hela grejen att man måste (vill) gå igenom alla olika faser och prova olika saker. Det vore väldigt tråkigt att köpa sin 'endgame' anläggning det första man gör kan jag tycka.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...