Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

1 hour ago, octavia rs said:

Det är precis så jag tänkte när jag en tid funderade på att köra vinyl, skaffade en enklare spelare som jag körde till min Devialet. Ägde inte en ända vinyl och köpte på mig lite skivor men insåg snabbt att de här kommer aldrig fungera att bygga upp en samling som är nått att ha så jag sålde av allt och valde att satsa på det digitala helt och hållet. Jag tyckte det var bättre att satsa ordentligt på en grej än halvhjärtat på två där jag antagligen ändå kom att använda den digitala delen primärt

 

Det var så jag kände oxå att jag ville satsa 100% på det digitala, och har så gjort under de senaste åren. Men jag har ändå ett gäng skivor som jag inte kan lyssna på just nu, så det vore trevligt (och roligt) att komplettera med en vinylspelare. Sen hur mycket man kommer lyssna på vinyler vs streaming återstår ju att se, där har jag nog ändå en ganska realistisk syn på det hela tror jag. Men man vet ju aldrig... :) 

 

Visst hade det varit trevligt med en ny nätdel till min etherREGEN t.ex, men det får ju vänta lite nu, så jag antar att jag bara är på 90% trots allt... :)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Kristian said:

Hej, jag kör en Technics 1210 med Ortofon MC Quintet Black S och riia från bmc audio(har föregångaren till nedan) och det lirar fin fint.

http://bmc-audio.com/index.php/bmc-phono-mcci-30.html 

 

Lycka till!

 

Tack! Jag hade med Technics tidigt i funderingarna inte minst pga tidigare rekommendation av @Apexorca och då det är en klassisk spelare på alla sätt. Men jag vet inte, den föll bort av någon anledning och kanske kan jag komma att få ångra det.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Jag håller med om att det digitala är väl så bra numera men funderar ändå på om det kan vara så att de streamade albumen kommer från bättre inspelningar jag själv har i vissa fall?

Jag har inga streamingtjänster och tänker inte skaffa heller. Jag köper det jag vill ha antingen som high res-filer eller på cd. Jag har inte använt min cd-spelare på flera år. Allt är rippat, över 4,000 album. Det är bekvämt och överskådligheten över musiken är superb. Det låter bättre med rippade filer över Lumin än att spela cd. Det är kanske det du uppskattar från streamingtjänsten. De har ju också någon form av rippade filer.

Link to comment
Share on other sites

Jag gjorde lite framsteg i helgen, mest inuti mitt huvud, men ändock. En massa beslut fattades, ändrades, togs tillbaka, omprioriterades, men till slut tror jag ändå att jag landat i nån slags rimlig konsensus med mig själv som en majoritet av mig ändå tycker känns ganska okej. Jag har faktiskt beställt ett RIAA, det blir en ...överraskning! :cool:

 

Sen hade jag tänkt att vara lite hardcore och köpa pickup separat. Det känns ju väldigt enkelt att välja ett färdigmonterat alternativ, och här velar jag väl också lite fram och tillbaka, kommer jag få ihop allting i slutändan? Förmodligen inte, men det kan ju vara kul att pröva att göra det från scratch på egen hand tänker jag, om jag nu ska köra vinylupplevelsen fullt ut. Jag försöker tänka ungefär som jag resonerade när jag skulle lära mig köra bil, en förbluffande massa människor lyckas trots allt hålla sig på vägarna, då borde jag väl också kunna klara det? Eller är det en dum idé tro? :39:

 

Japp, det blir lite ihopplock, utan att ha lyssnat på hela kombinationen, men det kändes mer eller mindre omöjligt till slut, så jag förlitar mig på en massa folks omdömen och vad som skrivs till höger och vänster. Det här kommer inte bli den bästa setupen någonsin och jag har valt bort många betydligt finare prylar längs vägen, men ibland får man nöja sig helt enkelt, och jag tror att det kan bli ganska okej trots allt.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, VoicesInMyHead said:

Det här kommer inte bli den bästa setupen någonsin och jag har valt bort många betydligt finare prylar längs vägen, men ibland får man nöja sig helt enkelt, och jag tror att det kan bli ganska okej trots allt.

 

Jag tror du gör rätt som börjar med något som är ”enklare”, för någonstans ska man börja. Jag har lyssnat massor hos Mirre på ”enklare” grejer som har låtit fantastiskt fint (men så är han duktig/expert på att få till det med enkla medel) och njutbart. Ska bli kul att se vad det blev och om du kommer att gilla ”träsket" du nu hamnar i;)

 

Lycka till med inställningar etc och lyssna väl!

 

/byZan

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

image.png.5b49f20c557a94170e62b4faef41b820.png

 

Det blev inte en Thoréns TD1600/1601. När jag funderar på varför så var det egentligen inte av någon direkt anledning, jag tycker fortfarande den är nostalgiskt charmig och väldigt attraktiv, den ser riktigt trevlig ut och jag tror att jag förmodligen hade blivit väldigt nöjd med den. Jag var och klämde och lyssnade lite på den i butik, eller, jag lyssnade lite snabbt på en anläggning som den spelade i, vilket kanske inte säger så mycket egentligen, men det lät och kändes trevligt.

 

Det var ändå de nya Thoréns spelarna som fick mig att vilja återvända till vinylen, att bli nyfiken igen, och på ett sätt är det lite tråkigt att jag inte föll för den första impulsen och slog till, men jag började ju som sagt kolla runt lite och även om den fortfarande var kvar bland de 3 sista kandidaterna och att jag vid mer än ett tillfälle "bestämt mig" för att köpa den, så blev den till slut ändå nedprioriterad. Nåväl, den kommer för alltid finnas kvar i mitt hjärta.

 

 

image.png.f4a25e01e8158019c346234c7af3431b.png

 

Det blev inte heller en Rega P8. Egentligen var det ju P10 som först pockade på min uppmärksamhet, men P8 dök sedan upp som ett mer "prisvärt" och mer rimligt alternativ. En av de största anledningarna till att den föll bort till slut var nog faktiskt att jag haft en Rega tidigare och att det för mig personligen kändes lite tråkigt och fantasilöst att gå med nästan samma spelare en gång till.

 

Nog för att P8 ändå är ett par nivåer vassare än vad min RP6 var, men ändå. Andra saker som jag har svårt att förstå på den här nivån är fast monterade kablar som inte går att byta, vad handlar det om liksom? Jag var trots detta väldigt nära att slå till på en P8.

 

 

Andra högintressanta spelare...

 

...som fanns på min radar var bland annat AMG Viella & AMG Giro, Brinkmann Bardo, Dr. Feickert Woodpecker, Michel Gyro SE, Vertere DG-1 & Vertere MG-1, Nottingham Analogue Ace Space, Rega P10 mfl. Som synes spelare i en faslig blandning och olika prisklasser, flera av dem var begagnade dock. Jag satte från början en uppskattad budget, som jag först inte hade några problem med att tänja på, det är alltid lätt att skena iväg litegrann då man inser att "om jag bara lägger till lite till så kan jag ta mig till nivån över".

 

Till slut tog jag ju som sagt var mitt förnuft(?) till fånga och backade några steg, jag kommer totalt sett med både skivspelare, RIAA och pickup nu hamna under min tilltänkta budget och även en bra bit under vad flera av bara skivspelarna ovan kostar. Det blir förhoppningsvis en rimlig instegsnivå för mig, så får vi se vart det leder så småningom. På ett sätt synd att veta att man går miste om väldigt fina skivspelare till väldigt bra erbjudanden såklart, men det får bli till en eventuell framtida uppgradering helt enkelt.

 

Man kan ju köpa skivspelare på olika sätt, i en perfekt situation så hade jag ju velat jämföra dem allihopa, med samma pickup, samma RIAA, helst i hemmamiljö. På högre nivå så blir det ju nästan ett måste såklart, men där jag till slut landade så kändes det som att jag får chansa lite och gå på rekommendationer, försöka läsa lite mellan raderna av vad som skrivs och sägs. Detsamma gäller ju för övrigt även både RIAA och pickup. Visst hade jag kunnat gå till en handlare och suttit och lyssnat på en kombination av grejer, men jag hade ändå behövt låna hem hela paketet om det skulle ge något. Dessutom så tycker jag ju att lite av hela grejen är själva "research" arbetet och försöka hitta grejer som jag attraheras av.

 

Nu har jag hur som helst fattat ett slutgiltigt beslut! :) 

 

Edited by VoicesInMyHead
Link to comment
Share on other sites

Det är härligt med trådar där det är lite drag i aktiviteterna och här går det ju undan. Ska bli kul att se vad du valt och hur du kom fram till det valet. Särskilt intressant är denna tråd inte bara för att den låter oss ta del av hifientusiam som smittar, utan även för att jag själv är där i startgroparna och ska bygga upp vinylavspelningsdelen av min egen anledning hyfsat snart.
 

Några av dina kandidater är sådana jag ögnat på en del. Har bestämt mig för att lägga mig på en lägre nivå budgetmässigt också, men ännu inte bestämt alls vad det blir egentligen. Så ser fram emot mer inspiration här framöver. :)

Link to comment
Share on other sites

Spännande! Kanske en överraskning man inte räknat med? En säker fel gissning från min sida på vilken det är :39: skulle jag vilja gissa på en Torque Audio en av de snyggaste skivspelare som är som ögongodis https://perfect-sense.se/varumarken/torqueo-audio men då de är okända så kanske vågar man sig inte på en sådan!

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, AlfaGTV said:

Hahaha! Du är ju helt oregerlig i ditt urval av kandidater! :D Därmed blir det helt omöjligt att gissa vad det bidde, men inte mindre intressant att följa för det!

 

Eller hur! Jag har ju tyckt att det varit minst lika roligt själv att gå in i det här med öppet sinne och välja och vraka från olika håll. Sen precis som jag sagt innan också så har saker och ting en förmåga att bli så att en sak leder till en annan, olika dörrar öppnas beroende på tidigare val osv. Sen har jag fått kompromissa med mig själv lite vilket kanske också styrt saker i olika riktningar.

 

5 hours ago, shifts said:

Det är härligt med trådar där det är lite drag i aktiviteterna och här går det ju undan.

 

:) 

 

5 hours ago, shifts said:

Har bestämt mig för att lägga mig på en lägre nivå budgetmässigt också, men ännu inte bestämt alls vad det blir egentligen.

 

Vi kanske kan få grupprabatt om vi köper 2st... :) 

 

4 hours ago, triomio said:

Ja, ja. Vi vet vad det blev. Du kunde helt enkelt inte stå emot frestelsen

 

Hehe, det hade kanske varit något... vi får väl se!

 

2 hours ago, Sammy said:

Spännande! Kanske en överraskning man inte räknat med? En säker fel gissning från min sida på vilken det är :39: skulle jag vilja gissa på en Torque Audio en av de snyggaste skivspelare som är som ögongodis https://perfect-sense.se/varumarken/torqueo-audio men då de är okända så kanske vågar man sig inte på en sådan!

 

Jag tror att det kanske kan bli en liten outsider och överraskning. Om jag tittar på min övriga setup och även vad jag haft för grejer genom åren så skulle jag nog inte säga att jag är nån som bara kör med säkra kort. Jag vill iaf tro att jag vågar sticka ut lite med mina val ibland iaf.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, figge said:

Vad står det på sidan, det är frågan?

Bara en kartong?

 

Det här var kartongen som låg i kartongen om man ska vara petig, det var en sån där brun ful pack kartong oxå, men det var ändå bara en kartong om man tänker kartonger som i kollin.

 

Vad det står på sidan kan man ju fundera lite på medans jag utvecklar det hela tänkte jag, men förhoppningsvis så raderade jag all läsbar och informativ text... :) 

Link to comment
Share on other sites

Jahopp, om jag kanske skulle ta och skriva lite om vad det faktiskt blev i slutändan då nu när det börjar dra ihop sig. Lite skämtsamt när jag gick in i det här så skrev jag att det skulle få vara en process som kunde få ta allt ifrån 2 veckor till 2 år, och även om jag inte känt någon brådska och faktiskt(!) har tagit det väldigt lugnt så är det ju som så att när man väl börjat kolla runt och hittar grejer man gillar, inte tar det några 2 år då att komma fram till något beslut här inte. Nope! :D

 

Jag googlar och läser mycket vilket ofta leder mig från ett ställe och vidare till nästa, och det var lite kul för när jag påbörjade det här projektet så kan jag inte direkt påstå att jag var bekant med tillverkaren av det RIAA steg som jag ganska snart fick upp ögonen för, men jag HADE faktiskt läst om dem i trådar här på Euphonia visade det sig då mitt googlande även tog mig tillbaka till välbekanta trådar här. Men eftersom det inte var aktuellt tidigare så lade jag väl helt enkelt inte namnet på minnet. Nu vet jag bättre.

 

Efter ett samtal med en annan forumvän där jag nämnde vad jag kollade på så blev jag inte desto mindre intresserad när jag hörde hans entusiastiska reaktion, trots att han aldrig heller hade lyssnat till det! Det verkade ändå som att jag var något intressant och spännande på spåret, förvisso helt olyssnat, men som folk ändå hört gott om och själva varit nyfikna på. Det kanske skulle kunna duga för lilla mig att börja med trots allt tänkte jag och blev nästan lite stolt över vad jag lyckats gräva fram på relativt kort tid.

 

Ett RIAA steg kan som jag förstått det vara en ganska betydande del av en vinylrigg, dess betydelse bör åtminstone inte underskattas kanske vi kan enas om. Är man inte så insatt är det lätt att tänka att det bara är någon tråkig burk som man måste ha. Eftersom jag är så VÄLDIGT insatt och erfaren så förstod jag att jag ville upp på en "lagom" nivå utan att för den delen sikta för högt, men man vill ju som alltid försöka få så mycket valuta som möjligt för sina hårt intjänande guldpengar.

 

En tillverkare vars produkter återkom i diskussioner gällande pris/prestanda och som en "giant killer" var ett brittiskt litet specialiserat företag med ett par olika nivåer på sina RIAA's. Det som jag lagt mina vantar på är deras ingångsmodell, och den ser ut så här...

 

ACtC-3fC_aET1TfybHaW_mH5YOH14kjLRQIA864K

 

Vad den heter går väl knappast att ta miste på, det står på så många ställen i stora bokstäver så det går inte dölja. Det är hur som helst ett whestTWO.2 RIAA från Whest Audio i svart utförande. De skickar även med lite "standard kablar" vilket är bra då jag har lite kort om kablar för tillfället, här är väl tanken att det kan uppgraderas lite så småningom, men att det får duga så här tillsvidare.

 

ACtC-3fkpEIkeWR5LXswX9iCngQYvreGVAMjGzK4

 

Om man behöver eller av någon anledning känner att man vill ändra ohm och gain inställningar så tror jag att man får skruva bort det lilla plåtbläcket på undersidan och justera dip-switchar så som man tycker sig vilja ha dem. De frågar vad man har för pickup och skivspelare vid beställning så att de kan ställa in dem därefter.

 

ACtC-3ebB39kC4m1G-4n4Cru2N4s1unPGRJwAdR5

 

Sååå ja, efter en ganska snabb genomgång om vad det fanns för lämpliga alternativ på marknaden så fastnade jag för det här, det har fått väldigt bra omdömen och låg bra till i pris, på nåt sätt kändes det roligare än övriga kandidater jag tittade på även om det är lite av en chansning. Men som sagt tidigare så kändes det ändå ganska omöjligt att lyssna på både RIAA, pickup och skivspelare i hemma miljö, så lika bra att chansa ordentligt helt enkelt.

 

Tack @Peo för inspiration i din tråd, även om du är på en helt annan nivå... :)

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, figge said:

Spännande val, har varit på min lista som tillverkare. Bra test i tysk tidning.

Whest

 

"Zweifellos eine Top-Phono-Maschine für absolut ernsthafte Vinylfreaks", jo jag tackar jag, vem vill inte ha en sådan liksom? :D

 

Ja, jag har ju tyvärr inte så mycket att jämföra med så jag vet inte om jag kan rekommendera den eller inte, men jag tycker iaf den ser ganska bra ut där den står och så. :) 

 

Whest Audio var hur som helst top-notch att ha och göra med, väldigt trevliga! Som diskuterats tidigare i @Peo's tråd så sålde Marten tydligen dem i Sverige tidigare men det är inget jag har någon koll på, mer än att så inte är fallet längre och att handla direkt av Whest var inga konstigheter alls.

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Sammy said:

Spänningen är olidlig... Undras vad det blir för vinylsnurra! :Thinking:

 

Jag undrar varför det ska behöva ta så lång tid, det är väl bara och berätta NU?;) Skivspelare, PU och kablar ligger väl i pipen nu, snart faller skynket, eller?

 

Fint Riaa som fått fina omdömen, jag har heller ingen erfarenhet även om jag lyssnat via Whest Audio några ggr.Ska bli spännande och få höra om dina intryck senare.

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Jag får gratulera till ett mycket bra val. Du kommer garanterat att bli nöjd med ditt RIAA-steg.

53 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Whest Audio var hur som helst top-notch att ha och göra med, väldigt trevliga!

Ja, visst får man ett trevligt och f.f.a. ett proffsigt bemötande.

Var det James Henriot du hade kontakt med?

 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, byZan said:

Jag undrar varför det ska behöva ta så lång tid, det är väl bara och berätta NU?;) Skivspelare, PU och kablar ligger väl i pipen nu, snart faller skynket, eller?

 

Hehe, jag tycker väl ändå att jag är ganska snabb på ett rapportera och avslöja saker i relation med många andra här? :) Jag hoppas alla förstår att det här är ett LIVE reportage? Jag har ju inte ens hunnit koppla in kablarna i RIAA't innan jag skriver om det här, haha... kanske iofs för att jag inte har nånstans att koppla kablarna ännu. Men med det sagt kan jag väl passa på att göra ett litet announcement också...

 

Val av skivspelare kommer avslöjas på ett välkänt forum imorgon Torsdag 10/9 kl 19.30. Berätta för alla ni känner. Kom med högt satta förväntningar. Varmt välkomna! :65:

 

9 minutes ago, byZan said:

Fint Riaa som fått fina omdömen, jag har heller ingen erfarenhet även om jag lyssnat via Whest Audio några ggr.Ska bli spännande och få höra om dina intryck senare.

 

Tack, jo jag är själv ganska nyfiken också, inte för att jag kommer veta vad det är som egentligen låter, men ändå... :) 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Peo said:

Jag får gratulera till ett mycket bra val. Du kommer garanterat att bli nöjd med ditt RIAA-steg.

 

Tack, jag tror det också. Det känns väldigt bra än så länge iaf... :)

 

2 minutes ago, Peo said:

Ja, visst får man ett trevligt och f.f.a. ett proffsigt bemötande.

Var det James Henriot du hade kontakt med?

 

Jag hade kontakt med James och Sarah. James känns väldigt passionerad och verkar verkligen älska det han gör. Han är rätt flitig med att posta bilder och videos på Instagram, och han utrycker gärna vad han tycker om olika saker på ett väldigt ärligt sätt. Han hade till viss del lite att göra med val av både pickup och skivspelare i slutändan.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Hehe, jag tycker väl ändå att jag är ganska snabb på ett rapportera och avslöja saker i relation med många andra här?

 

Håller med:thumbsup: Och du jag kommer lite innan kl 19.30 om det är okej, gillar inte kalla sweetspots;)

 

8 minutes ago, Peo said:

Ja, visst får man ett trevligt och f.f.a. ett proffsigt bemötande.

 

Ja visst är det och det blir så mycket roligare då:thumbsup:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Val av skivspelare kommer avslöjas på ett välkänt forum imorgon Torsdag 10/9 kl 19.30. Berätta för alla ni känner. Kom med högt satta förväntningar. Varmt välkomna! :65:

Låter ju nästan som en teaser likt ett Apple event som man sitter bänkad framför datorn och väntar med iver! 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Vox said:

Grattis till ett bra val av RIAA. Jag har storebror PS.30RDT och är mycket nöjd med det.

Även mitt val av påverkades av @Peoför ett antal år sedan.

 

Tack tack! PS.30RDT hade ju varit en dröm såklart, men jag måste börja nånstans och känner mig väldigt nöjd med att valt whestTWO.2 som instegsmodell. Sen får vi väl se om det blir någon framtida uppgradering.

Link to comment
Share on other sites

Ja just ja, det var ju faktiskt en sak till... @figge var ändå inne lite på det där med kartonger. Om man tittar på bilden ovan med innehållet i kartongen så ser det väldigt tomt ut i nedre högra facket. Det känns som att det kanske skulle kunna få plats nånting mer där. Varför det är så vet jag inte, ett "bra att ha" utrymme liksom, förhoppningsvis så har de inte glömt något, men i min kartong så hade de i alla fall lyckats klämma in en annan, om än dock ganska liten kartong i detta fack.

 

Jag brukar inte titulera mig själv som någon vidare fotograf, men den här bilden tyckte jag blev väldigt fin, det hade nästan kunnat vara en officiell produktbild... :)

 

ACtC-3dlTx7sO-WgtRP2zK47a5nGNW1kDiNUoX7f

 

Jag fastnade i ett tidigt stadie för Audio-Technica AT-ART9 som pickup, jag kan egentligen inte motivera det mer än att jag återigen har läst, läst och läst om den, läst om andra, läst om den igen, och kanske spelade det också in att jag var ganska säker på att det skulle bli någon av de två skivspelarna som jag skrev om häromdan, med vilka den hade varit en bra matchning enligt många som "vet" då det verkar vara en ganska vanlig kombination.

 

Audio-Technica har precis uppdaterat och ersatt AT-ART9 med AT-ART9XI, och samtidigt gjort det lite förvirrande då AT-ART7 numera blivit AT-ART9XA. Detta kanske är en smart grej egentligen på längre sikt då de har lite olika inriktningar och egentligen inte konkurrerar med varandra, men hur som helst så blev det lite funderingar kring vilken modell jag egentligen skulle ha.

 

Jag landade iaf till slut i den sprillans nya Audio-Technica AT-ART9XI pickupen enligt filosofin att nya modeller ALLTID är överlägsna gamla modeller (ironi), nej men kanske framförallt för att insättningen tydligen är väldigt mycket förbättrad då skruvhålen numera är gängade om jag förstått det rätt, och att jag i övrigt inte har nån aning.

 

ACtC-3eH29YP-cPYbkOhZJ9iVg8xs7DLfkJmlLm2

 

Funderingarna gick ju fram och tillbaka och i cirklar om ifall jag skulle satsa på en dyrare skivspelare och hålla igen på RIAA och pickupen eller tvärtom, eller satsa fullt ut på allt eller inget. Det vettiga och smarta hade väl kanske varit att köpt en billigare pickup, men samtidigt så påstår ju "alla" att den är så viktig och stor del i vinylriggen, så jag fick svårare och svårare att prioritera bort min "drömpickup". Här har vi alltså ett scenario där inte bara skivspelaren är viktig, både pickup och RIAA är tydligen också mer eller mindre minst lika viktiga.

 

För alla YouTube fantaster där ute så finns det här en liten jämförelse mellan alla 3 ovan nämnda pickuper 'in action'...

 

 

 

Japp, det var det. RIAA och pickup avklarade, då återstår bara nånting att koppla in kablarna i och montera pickupen på... vad nu det kan tänkas vara för något? :39:

 

Edited by VoicesInMyHead
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...