Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

@Simon76 man kan vända på den och köra in på B-sidan och ut via SFP porten på A-sidan den är symmetrisk så de blir samma effekt. Man ska dock inte ansluta fler saker på A-sidans vanliga LAN portar om man vill ha bästa möjliga isolation. 

 

Så i ditt fall router till B-sidan och sen SFP porten till din Lumin X1 SFP port.

Link to comment
Share on other sites

Ett nytt kapitel?

 

OK, det här kommer vara en process, en process som kan ta två veckor eller två år, men jag har iaf börjat fundera lite. Inspirerad av diverse trådar här på forumet och inte minst då jag numera är såpass nöjd på digitalsidan att jag inte känner behov av uppgraderingar - så kanske det börjar bli dags att återvända till vinylen. Min senaste vinylspelare, en Rega RP-6 med Rega Exact 2 MM puppa och RIAA från Heed Audio hängde inte riktigt med min DAC och jag kände där och då att antingen behöver jag uppgradera rejält på vinylsidan, eller så skjuter jag det på framtiden och fokuserar på det digitala för stunden.

 

Jag valde det sistnämnda, men... kanske är framtiden här nu?

 

Jag är med på hela den emotionella grejen med att plocka fram en vinylskiva och lyssna på den koncentrerat, det är najs. Jag behöver dock att det låter minst lika bra som via DAC:en, gärna bättre såklart, men det får inte vara sämre för då kommer vinylen snart tappa sin funktion och intresset kommer snabbt dala igen. Jag vill satsa seriöst, men det finns gränser såklart. I slutändan kanske man ändå måste väga vad den totala kostnaden skulle innebära för en ny DAC t.ex.

 

Det är svårt att förmedla vad man är ute efter när man inte riktigt vet själv och dessutom har jättedålig koll på marknaden. Ett kriterie, hur ytligt det än må låta, är ju att det måste se snyggt ut om den ska få en framträdande och synlig plats i anläggningen och inte bli instoppad i ett skåp. Det ska helst inte vara "för mycket mekande" och för "krångligt" heller, vissa inställningar osv kan jag ju göra, men jag vill helst inte bygga om hela spelaren för hand för att den behöver sin årliga service. Kom ihåg, jag är novis på det här.

 

Jag har sammanställt en liten lista på skivspelare, puppor och RIAA's (helt utan ranking) som jag för stunden tycker verkar intressanta och skulle vilja kolla närmare på. Det är ingen slutgiltig lista på något sätt utan en början. Jag tar gärna emot förslag på alternativ, synpunkter och andra tips. Är pupporna och RIAA i balans med skivspelarna t.ex? Bör man satsa mer eller mindre på något osv? Vad ska man tänka på? Det är ju en hel djungel för en oinsatt!

 

Skivspelare:

1. Thorens 1601
2. Dr. Feickert Woodpecker
3. Vertere DG-1

 

image.thumb.png.6f7facd52e8d7d99c7841db3e145b34d.png

Puppor:
1. Audio-Technica AT-ART9
2. Ortofon MC Quintet Black

image.png.4119f3d04cfcd39a2e9574bb8cac1a66.png

RIAA:
1. Gold Note PH-10
2. Vertere Phono-1

image.thumb.png.0836a291218e0572eaeffd5ad9d2e574.png

Link to comment
Share on other sites

Vad gäller skivspelarna ovan så attraheras jag av Thorens enkla och klassiska retro design, Dr. Feickert's slimmade helsvarta minimalistiska utseende, och egentligen inte så mycket alls(!) av Vertere's utseende när jag tänker efter, det är nog de äldre spelarna och modellerna över som jag egentligen tycker är snygga, medans den här är mer i rimlig prisnivå. Det handlar såklart inte enbart om utseende, men det har en inte helt obetydlig vikt i det här fallet. Jag gillar även när tallriken är lite högre, ännu fler poäng till Feickert där, och helst skulle den ju vara Brinkmann hög, men det blir dock fel prisklass direkt.

 

Med pupporna och vad jag läst de senaste dagarna så känns det som att det inte kan bli fel med nån av ovanstående, där jag trots allt håller Audio-Technica som en liten personlig favorit just nu, helt utan grund dock, bara en känsla och det kan säkert komma att ändras längs vägen.

 

Phono förstärkare, här är jag helt 'lost' om jag ska vara ärlig, jag har väldigt dålig koll på vad det finns för något där ute, vilken prisklass jag borde lägga mig i, och hur stor betydelse det egentligen har. Gold Note verkar väldigt smidig, mycket inställningar och en enkel display, Vertere av betydligt enklare modell, men verkar precis som Gold Note få väldigt fina omdömen.

Link to comment
Share on other sites

Du går inte fel med någon av de spelarna. Ta den du tycker är snyggast och matcha den så att den låter som du vill. Quntet Black S är en mycket prisvärd pickup med Shibataslipning. Det enda dilemmat med de slipningarna är att de kräver mycket nogranna inställningar för att gå rätt i spåret och inte bli ett skärverktyg. För det krävs en arm där du kan juster avspelningsvinkel både i höjd och sidled (Azimuth). Jag hade också sneglat på Ortofon Cadenze Red som har en liten mer alround spelstil med Fine Line-slipning. Även den går djupt i spåret vilket ger lågt skivbrus.

 

Cadenza-Red-1-.jpg

 

Benz har också flera bra pickuper som låter bra, t ex Bentz Micro Glider och Benz Wood för ungefär samma peng. De spelar bra och sticker inte ut på något anmärkningsvärt sätt.

benz-micro-wood-s-l-cartridge-925-p.jpg

 

Benz_Micro_Glider_SL.jpg

 

 Audio Technica ansågs förr lite spetsiga i ljudet. Det lär ha förbättrats i de senaste versionerna. Se till att det blir en sådan i så fall. De senaste uppdateringarna har en microridge-slipning. Jag har dock inte hört dem själv. Vilken av dessa du tycķer bäst om kan bara du själv avgöra. De låter inte så olika. Om du vill ta ytterligare steg uppåt så har både Benz och Ortofon alternativ men då öppnar det upp även för Lyra Delos som är en mycket bra pickup och mer likheter med Ortofon än med Benz. De jag är mest tveksamma kring är Audio Technica men det handlar troligen mest om min oerfarenhet av vad de kan prestera idag.

 

3b62279cdcc3765fec39eea4176148b5_1600x.png

 

Jag kan inget om Veteres riaa men den är säkert bra. En viktig aspekt är att du skaffar en riaa med flexibilitet så du kan växa med den med olika pickuper utan beöva byta riaa. Det klarar definitivt Gold Note och den lär låta bra också. Ett annat alternativ som är fantastisk väljudande och flexibel är ASR Mini Basis i glänande svart plexiglas.

ASR-mini-basis.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Bebop said:

Du går inte fel med någon av de spelarna.

 

Tack för input och förslag på alternativa puppor. Jag tänker att jag får försöka landa i en spelare först och även om man såklart är nyfiken och vill göra allt på en gång och såklart kollar runt litegrann på puppor och RIAA så måste spelaren ändå komma först, och sen får jag försöka matcha den med lämplig kringutrustning.

 

27 minutes ago, Bebop said:

Jag kan inget om Veteres riaa men den är säkert bra

 

Inte jag heller, men den passar utseendemässigt bra med min LampizatOr.. :) Närå, vi får se när vi kommer dit, Gold Note verkar ju väldigt smidig med displayen för en amatör och novis som mig. Får kolla in ASR oxå!

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Simon76 said:

Jag kollar också på vinyl och är lite inne på Kuzma Stabi R.

 

Spännande! :) 

 

Hade du inbyggt RIAA i din D'Agostino eller hur tänker du där? Det känns som en sån där grej som hade varit trevligt att haft integrerat kan jag känna just nu, det hade sparat lite kablar.

 

Bestämt dig för puppa?

Link to comment
Share on other sites

Utan att racka på vare sig beslut eller produkter så tror jag nog att en Rega RP6 är fullt kapabel att spela skjortan av de flesta digitalister? Men, jag måste också säga att jag aldrig lockats lyssna på mera musik när puppan varit en Rega MM. Och Heed har jag inte lyssnat till så där kan jag intet förtälja.

 

Om jag ändå var inne på att byta pryttlar skulle jag nog titta i min personliga kristallkula och titta specifikt efter hur jag tror att spelaren kan placeras. Skall den stå på en "traditionell vardagsrumsmöbel" skulle jag nog luta åt en fjädrad spelare. (Thorens, Linn Majik, Michell Orbe SE etc) Din Rega trivs ofta väldigt bra på väggmonterad hylla. I ett dedikerat stereorack/möbel hade jag personligen vänt mig mot massiga, stela spelare, men det är ju en smakfråga. (De är oftast mindre kinkiga på inställningar och pyssel)

 

När verket är valt skulle jag välja en puppa av god kvalitet, men inte tokdyr. Tycker @Bebop förslag är mycket goda, och de är hyfsat likartade när det gäller krav på förstärkning. 

Av RIAA-stegen du klurat kring har jag bara hört Gold Note och den är som du säger, oerhört anpassningsbar. Jag tycker inte det har låtit fel eller konstigt på något sätt, och du kan ju också uppgradera med extern PSU! ;) Jag är personligen mera inne på färre finesser och mera krut på grundkonstruktionen dock, det återspeglas väl i mitt tycke för Tom Evans produkter.

 

Det här är givetvis personliga erfarenheter, tagna ur sitt sammanhang. 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, AlfaGTV said:

Utan att racka på vare sig beslut eller produkter så tror jag nog att en Rega RP6 är fullt kapabel att spela skjortan av de flesta digitalister?

 

RP6:an såldes för ca 4 år sedan, det här är isåfall tänkt att bli min comeback till vinylen... :) Det är möjligt att om jag hade kostat på den bättre kablar, bättre puppa, bättre RIAA osv att den hade stått sig bättre mot digitalsidan av min anläggning där och då, det var det beslutet handlade om, men jag var inte beredd att göra det vid tillfället och valde därför att gå skilda vägar istället, för att återkomma vid senare tillfälle när jag kände mig mer redo....

 

Som av en händelse så satt jag precis och kikade på Rega Planar 10 som också tilltalar mig estetiskt och skulle passa VÄLDIGT bra in här hemma. Det känns ju LITE tråkigt att köpa samma märke igen, men.... mmm, får fundera på den. Och så får man ju bara spela vita vinylskivor! Men som sagt, jag kikar mest runt lite nu för att bekanta mig vad som finns där ute och få bättre koll rent allmänt, känner att jag verkligen inte har koll.... och det känns också långt kvar till nån slags beslut.

 

image.png.7a8248d122075928ff18e8794059367d.png

 

Alla erfarenheter, tips och synpunkter är varmt välkomna och intressanta! Stort tack för input! Jag tar till mig vad som sägs, så får vi se vad det resulterar i slutändan. 

Link to comment
Share on other sites

Måste säga att Thorens 1601är en stilfull skapelse som även gör sig väl inredningsmässigt!  Dr. Feickert Woodpecker är ju också väldig minimalistisk och ren i sitt utseende!

När det gäller puppa så vet jag att Hana har intressanta produkter för vettiga pengar de har en som kostar ca 7000:- som spelar häpnadsväckande bra. Själv har jag varit sugen på att testa Hana M om inte jag haft Soundsmith the Voice!

https://www.akkelisaudio.com/skivspelare-tillbehor/pickuper/hana-abis/hana-mlmh.html

 

Jag har bara hört bra omdömen om ASR Mini Basis.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, VoicesInMyHead said:

 

Spännande! :) 

 

Hade du inbyggt RIAA i din D'Agostino eller hur tänker du där? Det känns som en sån där grej som hade varit trevligt att haft integrerat kan jag känna just nu, det hade sparat lite kablar.

 

Bestämt dig för puppa?

 

Jag har inte inbyggt RIAA men det finns att beställa. Än så länge så har jag inte bestämt någonting, har bara precis börjat skumma igenom alla alternativ som finns.. 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har ett gold note ph10 som jag är väldigt nöjd med.

Känns som ett väldigt flexibelt riaa för en novis inom vinyl. Du har balanserade och obalanserade utångar, dubbla ingångar om du har två spelare/ pickuper eller jämföra två spelare. Den har em tydlig display som är lätt att manövrera med vredet som både snurras och trycks på. Lådan håller hög klass och vågar stå synlig.

 

Ljudmässigt är den betydligt mer homogen och naturlig i sin återgivning än det tidigare riaa jag hade som var från just heed (enklaste modellen),

 

Tror ph10 är en bra väg in i vinylträsket.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Sammy said:

Jag har bara hört bra omdömen om ASR Mini Basis.

 

Har kollat lite mer på den nu och den verkar intressant, jag lägger till den på listan över RIAA's att kolla närmare på.  Jag kan uppskatta dess enkelhet, och kanske är det bättre för mig än att ha en massa inställningar.

 

44 minutes ago, Njingan said:

Jag har ett gold note ph10 som jag är väldigt nöjd med.

 

Tack för input, och kul att du är nöjd! Den fick lysande betyg när jag läste lite snabbt om den. Den är med på listan.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, VoicesInMyHead said:

Jag kan uppskatta dess enkelhet, och kanske är det bättre för mig än att ha en massa inställningar.

Den är inte utan inställningar. Den har de viktigaste. Man får lyfta av locket och ställa in kapacitans (mindre viktigt för mc), belastningsresistans, förstärkning 30-70 dB. För de pickuper jag nämnde handlar det om ca 57-62 dB och belastning på ca 100 ohm (förutom Benz som brukar vilja 200 - 1000 ohm - man brukar säga 10-20 gånger pickupens internimpedansen för mc-pickuper). Sedan kan man hålla fingrarna borta tills man köper ny pickup om ens då.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Bebop said:

Den är inte utan inställningar. Den har de viktigaste. Man får lyfta av locket och ställa in kapacitans (mindre viktigt för mc), belastningsresistans, förstärkning 30-70 dB. För de pickuper jag nämnde handlar det om ca 57-62 dB och belastning på ca 100 ohm (förutom Benz som brukar vilja 200 - 1000 ohm - man brukar säga 10-20 gånger pickupens internimpedansen för mc-pickuper). Sedan kan man hålla fingrarna borta tills man köper ny pickup om ens då.

 

Aha, då förstår jag... :) 

Link to comment
Share on other sites

 

@VoicesInMyHead; har du mycket LP eller varför ska du skaffa vinylspelare?

Det kommer låta annorlunda, men om den ska vara snygg, inga inställningar, inget mekande och låta bättre 

än din nuvarande digitalkälla så blir det en svår eller omöjlig quest.

En vinylrigg innebär minst en handfull komponenter som ska kombineras och passa ihop. Det får man räkna med att kämpa med för att åstadkomma. Väl där är man på ruta 1 och då börjar finliret.

 

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, calle_jr said:

@VoicesInMyHead; har du mycket LP eller varför ska du skaffa vinylspelare?

Det kommer låta annorlunda, men om den ska vara snygg, inga inställningar, inget mekande och låta bättre 

än din nuvarande digitalkälla så blir det en svår eller omöjlig quest.

En vinylrigg innebär minst en handfull komponenter som ska kombineras och passa ihop. Det får man räkna med att kämpa med för att åstadkomma. Väl där är man på ruta 1 och då börjar finliret.

 

Helt klart en berättigad fråga. Jag gjorde en ganska stor utrensning i samma veva som jag gjorde mig av med alla CD's, men jag behöll en del och har väl ca 200-250 LP's idag. Jag är egentligen inte så mycket för att samla fysiska ting, så på ett sätt är det motsägelsefullt, och ibland kan jag känna att det vore skönt att inte ha några skivor alls, jag kan nästan tycka att filer på en hårddisk är tillräckligt betungande då streaming tar över mer och mer... :) Men jo, även om det kanske inte verkar så så är jag ju uppvuxen med vinyl och var dessutom ganska sen med CD, däremot kan jag väl känna att min musiksmak och vad jag lyssnar på för typ av musik har ändrats ganska mycket på senare år, så kanske är det mer nostalgi än vardagslyssning bland dem.

 

Jag har alltid haft som tanke att en dag återvända till vinylen, men det kommer förmodligen aldrig bli min primära ljudkälla igen och jag ser det mer som ett roligt/trevligt komplement. Precis som med både CD och digital musik när jag var yngre så lyssnade jag på väldigt mycket musik i alldeles för dåliga anläggningar, och kanske extra mycket med just vinyl eftersom den kom först såklart, det här är något jag vill ändra på och det skulle vara kul att även ta en vinylrigg några steg uppåt mot vad jag upplevt tidigare. Sen vet man ju inte hur det blir förrän man prövat, det kan bli både flipp och flopp.

Link to comment
Share on other sites

Ett litet snabbt digitalt inspel bara mitt i allt det analoga. Att etherREGEN gjorde skillnad hos mig var det inget snack om. Efter att ha testat en massa tweaks genom åren och i takt med att elektronik och kablar blivit bättre så har jag känt mindre och mindre behov av att ha onödiga saker i kedjan, utan snarare uppskattat att hålla det så rent och minimalistiskt som möjligt. etherREGEN är en switch för nätverket, byggd för ett ändamål, att vara en så bra switch som möjligt till en musikanläggning, därför ser jag den inte riktigt som ett "tweak". Däremot är det en pryl som jag sagt tidigare, jag inte trodde att jag behövde, jag hade ju redan en fungerande nätverkskoppling.

 

Jag måste säga att jag faktiskt är lite överraskad, och det på ett positivt sätt. Min enda oro när nånting blir så här bäcksvart och dödstyst med sjuka detaljer, en enorm ljudbild och superbas är lite som jag beskrivit med kablar tidigare, kan det liksom bli FÖR perfekt? Finns det risk att man tappar den naturliga känslan i det hela? Jag tror det var @AlfaGTV som postade en bild på ett foto där man dragit upp skärpan för mycket som jag tyckte var en bra liknelse. MEN, nu säger jag inte att det är så med etherREGEN, utan det är bara en oro jag har inom mig, jag tror att efter en 2-300 timmars inspelning så kommer den här har satt sig ordentligt och jag ska inte säga så mycket mer om den innan dess. Men det låter väldigt lovande, och som sagt, väldigt förvånande att en nätverks-switch kan göra sådan skillnad.

 

Min setup ser ut som så att jag kör trådlöst till en WiFi Bridge i närheten av anläggningen, från den går just nu (i brist på annat) en Supra CAT8 kabel till etherREGEN, sedan vidare med en Sablon Audio kabel in i Lumin. Man skulle ju kunna tro att jag skulle vara "skyddad" från en massa brus och hemskheter på nätverket genom det trådlösa, men så är det ju såklart inte. Jag använder just nu medföljande standard PSU, men den kommer bytas ut så småningom.

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, AlfaGTV said:

Utan att racka på vare sig beslut eller produkter så tror jag nog att en Rega RP6 är fullt kapabel att spela skjortan av de flesta digitalister? Men, jag måste också säga att jag aldrig lockats lyssna på mera musik när puppan varit en Rega MM.

 

Det här är givetvis personliga erfarenheter, tagna ur sitt sammanhang. 

 

Kan supporte litt med att min tidigare P3 (m/tangospinner sub platter) och P6/Exact...nog er av dom analoge källor som skänkt mig mest uforbeholden musik glede, dom gjorde definitivt inte alt ”hifi-korrekt” men musik glädjen med att lyssna analogt va stor, större enn mina tidigare och betydligt kostsammare riggar klarade av leverera...

Cd er nog mitt format, men vill endog ha en kul å överbevisande analog källa, ska man ha derimot analogt "top notch"...kostar det oftast mycket, imo.!

 

mvh

Link to comment
Share on other sites

Idag köpte jag min första vinylskiva på några års tid. Flunk - Chemistry And Math. Här kan man ju också fundera över vem det är som egentligen tjänar pengar i musikbranschen, jag tycker det ser ut som att det är fraktbolagen?! :Thinking:

 

Subtotal of Items: £6.99
Shipping via International Tracked & Signed: £12.00
Total for this Order: £18.99

 

image.thumb.png.707208cf84a07443f86fe782e454fa72.png

(bild lånad från deras Kickstarter kampanj)

 

Hur som helst, nu måste det väl bli en spelare också snart då'rå. Nånstans inbillade jag mig att den här processen kunde/skulle bli långdragen, men jag inser att jag nästan är lite för effektiv när jag börjar kolla runt efter saker och gör min research. Det har faktiskt gått snabbare än jag trodde att komma framåt och det känns som jag börjar få lite koll. Det ena leder verkligen till det andra också, erbjudanden och möjligheter poppar upp från höger och vänster och det är SÅÅÅ lockande att bara sträcka sig liiite till och få ännu mer "valuta" för pengarna. Det skenar väldigt lätt i väg kan man säga och listan på högintressanta men också dyrare spelare växer snabbt.

 

Jag anser ju egentligen att ska jag köpa något så är det lika bra att göra det ordentligt för annars kommer jag snart vilja uppgradera och så blir det bara ännu mer kostsamt i slutändan. Jag satte från början en budget för mig själv och den har det ju inte varit några problem att överskrida, MEN, jag funderar på att ta mitt förnuft till fånga och backa iaf ett eller t.om några steg. Kanske behöver jag trots allt vara lite mer övertygad om att mitt pånyttfödda intresse kommer hålla i sig innan jag siktar för högt.

 

Jag har nog bestämt mig för att jag iaf måste kolla in (och lyssna) på den där nya Thoréns spelaren, det var trots allt den som satte känslorna i gungning från början. Nån som sett till den i Stockholmstrakten? Som vanligt ser ju gräset grönare ut på andra sidan, dvs Göteborg och Akkelis i det här fallet. Men det är ju lite långt (inte gräset alltså!). Sen har jag en annan kandidat, en begagnad spelare i en lite högre prisklass som känns minst sagt spännande, men det är som sagt var en fråga om vilken nivå jag vill landa på.

 

När det kommer till pickuper så har jag fått känslan av att beroende på vilken spelare man tittar på så rekommenderas det lite olika pickuper, eller olika pickuper verkar mer eller mindre vanligt förekommande snarare. Det var egentligen så jag snöade in på Audio-Technica för Thoréns spelaren kan fabriksmonteras med Audio-Technica AT33EV och deras egna nya/kommande pickup sägs vara väldigt lik/baserad på ART9 och just denna verkar förespråkas och förekomma i en del tester och olika forum. Det känns som ett säkert kort och bra matchning. Men kanske borde jag bara "nöja" mig (börja) med en mer rimligt prissatt pickup, det går ju alltid uppgradera senare.

 

Angående RIAA så tänker jag lite samma sak, jag kanske får backa lite där också för att hålla nere totalkostnaden. Jag har en liten spännande joker i tankarna som jag ska klura lite mer på, så får vi se vad det blir där.

 

Funderingarna fortsätter... :)

Link to comment
Share on other sites

Intressant att följa. Många kloka ord här. Någonstans får vi inte heller glömma att digital avspelning kan låta oerhört bra. Har man inte drömpressen på vinyl så låter det digitala ofta bättre hur man än gör...Fast rätt ofta så följs formaten åt ljudmässigt. Jag vet inte hur många gånger jag lyssnat på en original jazz press från 50/60-tal som låtit "sådär", dvs lite mörk och murrig eller helt enkelt trist. Så till CD's eller Spottan med samma skiva och det låter.....i princip likadant. Inspelningen avgjorde helt enkelt.

 

Med det sagt så är det ju mkt roligare att spela vinyl!

 

Att du inte lägger till RIAA't iiFi Audio iPhono3 Black Label?

 

Angående Audio-Technica så finns det en jämförelse på Youtube mellan Audio-Technica AT-ART9 och Audio-Technica AT-33PTG/II och 33PTG vinner helt klart så mycket jag nu kan höra på youtube. 

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, shaft said:

Intressant att följa. Många kloka ord här. Någonstans får vi inte heller glömma att digital avspelning kan låta oerhört bra. Har man inte drömpressen på vinyl så låter det digitala ofta bättre hur man än gör...Fast rätt ofta så följs formaten åt ljudmässigt. Jag vet inte hur många gånger jag lyssnat på en original jazz press från 50/60-tal som låtit "sådär", dvs lite mörk och murrig eller helt enkelt trist. Så till CD's eller Spottan med samma skiva och det låter.....i princip likadant. Inspelningen avgjorde helt enkelt.

 

Jo, jag ska väl inte uttala mig för tidigt här, men jag lyssnar ständigt till musik och jag tänker ofta att jag skulle vilja höra en vinylspelare överträffa det jag hör för stunden. Men som du också säger så är det ju mycket annat som spelar in vid vinyl lyssnande.

 

55 minutes ago, shaft said:

Att du inte lägger till RIAA't iiFi Audio iPhono3 Black Label?

 

Deras konstruktion med "genompasserande" kablar på fram/baksida funkar inte för mig, jag förstår faktiskt inte riktigt hur de tänker med den designen. Det skulle innebära att den blir placerad bland kablar på golvet hos mig, vilket känns fel. Nja, jag passar på den.

 

1 hour ago, shaft said:

Angående Audio-Technica så finns det en jämförelse på Youtube mellan Audio-Technica AT-ART9 och Audio-Technica AT-33PTG/II och 33PTG vinner helt klart så mycket jag nu kan höra på youtube. 

 

Jo, det lär ju alltid finnas något som är bättre än det som jag väljer i slutändan, just nu lutar det åt att hålla igen lite på pickup sidan så AT-33PTG kanske kan vara intressant, precis som AT-OC9XML. Om jag nu ska köra på Audio-Technica spåret.

Link to comment
Share on other sites

Hade jag gått in för musik med bra återutgivning idag har jag svårt att tro att jag skulle satsat på vinyl. Jag ser egentligen inga rationella skäl till det annat än möjligen sociala. Anledningen till att jag fortsätter är ett antal tusen album i mina hyllor inköpta i huvudsak från ca 1967-1990 plus kanske ytterligare tusen vinyl efter det av jazzplattor inspelade under 50/60-tal i allt från original till olika typer av återutgåvor.

 

Idag låter min digitala domän så pass bra att jag ser inga ljudliga skäl att köpa fler vinyl. Det finns LP som låter både bättre och sämre än CD/digitalt och omvänt, men det är inget jag oroas över. Jag köper ju inte en av var. Skall det låta riktigt, riktigt bra från vinyl krävs det faktiskt en hel del både av intresse för tekniken om hur allt hänger samman plus ganska höga investeringar. Det kan låta bra även innan man nått dit men det riktiga nirvana nådde inte jag förrän jag tagit rätt stora kliv framåt både i tid, kunskap och investeringar. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Precis, jag förväntar mig egentligen inte att det ska bli "bättre", men jag vill ändå att det ska vara på en någorlunda hög nivå. Jag har ju till skillnad från @Bebop och många av er andra ingen gigantisk vinylsamling att falla tillbaka på, och jag avser inte att börja köpa skivor som en galning heller så det kommer ju troligtvis inte bli mitt primära lyssnings sätt. Det är väl kanske här jag börjar se svaren på mina funderingar, det är ju väldigt lockande att bara ta ett litet steg till, men det kanske också är dumt innan jag egentligen vet om det är berättigat och det känns som vinyl är grejen för mig. Svårt att säga innan jag testat faktiskt.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

Idag låter min digitala domän så pass bra att jag ser inga ljudliga skäl att köpa fler vinyl.

 

Jag håller med om att det digitala är väl så bra numera men funderar ändå på om det kan vara så att de streamade albumen kommer från bättre inspelningar jag själv har i vissa fall? Jag tror att det kan vara en anledning? Den andra anledningen kan vara att man kanske lärt sig hur det låter från de digitala källorna? Själv har jag svårt att låta bli den analoga musiklyssningen om jag vill njuta fullt ut, iofs ingår det då lite av pysslet med det fysiska arbetet som ändå ger en form av tillfredställelse.

Men precis som du skriver så vete tusan om jag skulle vilja börja från scratch igen, tveksamt, mycket tveksamt? Men har man som vi hyfsade riggar för vinyl så kör man på och njuter av det svarta guldet när den delen av hjärnan pockar på. 

 

2 hours ago, VoicesInMyHead said:

Svårt att säga innan jag testat faktiskt.

 

Såklart! Tycker att dina funderingar är kloka och hoppas att det är de som får råda och inte vad vi andra tycker eller skriver;) Det går säkert att låna ihop något för testande också, men det har du säkert redan koll på!

Lycka till och jag fortsätter att följa dina förehavanden med stor glädje och med lika stor spänning:thumbsup:

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, byZan said:

Men precis som du skriver så vete tusan om jag skulle vilja börja från scratch igen, tveksamt, mycket tveksamt? Men har man som vi hyfsade riggar för vinyl så kör man på och njuter av det svarta guldet när den delen av hjärnan pockar på.

 

Det är precis så jag tänkte när jag en tid funderade på att köra vinyl, skaffade en enklare spelare som jag körde till min Devialet. Ägde inte en ända vinyl och köpte på mig lite skivor men insåg snabbt att de här kommer aldrig fungera att bygga upp en samling som är nått att ha så jag sålde av allt och valde att satsa på det digitala helt och hållet. Jag tyckte det var bättre att satsa ordentligt på en grej än halvhjärtat på två där jag antagligen ändå kom att använda den digitala delen primärt

 

Har man som tex @Bebop och många anda börjat samla vinyl under en tid då det inte fanns nått annat och byggt upp ett bibliotek med hundratals kanske tusentals skivor då är det ju rätt naturligt att man har ett större intresse i att spela sina skivor och även via en bättre avspelningskedja men att idag börja från noll med vinyl de är kanske inte det vanligaste.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Såklart! Tycker att dina funderingar är kloka och hoppas att det är de som får råda och inte vad vi andra tycker eller skriver;) Det går säkert att låna ihop något för testande också, men det har du säkert redan koll på!

Lycka till och jag fortsätter att följa dina förehavanden med stor glädje och med lika stor spänning:thumbsup:

 

Tack! Nog är det mina funderingar alltid, men de baseras ju såklart på input från allt och alla, både från detta forum och andra. Jag är som en dammsugare på jakt efter information... :) Det som kanske är svårast med detta köp är just rimligheten och nivån på ett sätt som jag inte känt tidigare, men jag börjar mer och mer luta åt att sätta hårdare gränser för mig själv. Jag funderar just nu kring 4 spelare, där 2 av dem hamnar precis under min först uppskattade budget och 2 av dem strax ovanför den övre gränsen. Hur svårt ska det vara att hamna precis i mitten liksom? ;) 

 

RIAA och pickup tror jag att jag mer eller mindre bestämt mig för redan (japp, olyssnat!) så det finns inte så mycket mer att balansera med där. Mmm..... vi får se!

 

Svårigheten ligger ju även i att lyssna och jämföra såklart, inte minst med alla komponenter inklusive RIAA och pickup. Man kanske får vara glad bara man lyckas lyssna på 2 spelare av intresse i samma butik tänker jag. Sen kan man ju vara en "pain in the ass" och låna hem från flera butiker samtidigt, men jag vet inte om jag orkar eller vill vara sån. Hemlån för mig (om inte specifikt för just testning) är mer eller mindre lika med köp om allt känns bra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...