Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

8 minutes ago, byZan said:

när öppnas dörren så man får se vad som gömmer sig bakom eller är det så att du inte riktigt vet vilken dörr du ska ta? Antar att du själv vet vad som döljer sig bakom dessa eller gör du som jag, chansar hej vilt?

 

Hehe, lite chansning är det ju alltid och man ska väl passa sig för att ta ut något i förskott, jag har ju t.ex ännu inte hört hur det låter bakom dörren och om den ens passar till vårt hus. Men med rätt verktyg så ska det väl kunna gå klämma in den tänker jag, det vore väl själva *** annars och världens anti-klimax. Som det är just nu så är det iaf en glasdörr och jag kan se väldigt tydligt vad som befinner sig bakom den. Det är mest en fråga om leveranstid och det är ju väldigt oklart hur lång tid det tar i dessa dagar.

Link to comment
Share on other sites

Innan stora paket kommer små paket, eller vad säger man? :cool:

 

Efter att ha blivit minst sagt positivt överraskad av Sablon Audio's 2020 USB kabel, där känslan är litegrann att det inte längre finns någon kabel mellan min streamer och DAC, så kände jag att jag var tvungen att prova Mark Coles nya 2020 version av Ethernet kabel också. Till skillnad mot den supertunna och smidiga USB kabeln så är ethernet kabeln en minst sagt bångstyrig historia med flera lager skärmning vilket gör att man inte kan böja den som man vill riktigt, den ringlar sig dit den vill och det är bara att gilla läget. Jag kan så här i efterhand minnas att han sagt något att man kan välja hur man vill ha kontakterna och om jag kunde backa bandet så skulle jag nu då vilja ändra så de inte är åt samma håll, men men, det spelar inte så stor roll.

 

Det absolut viktigaste när det kommer till ethernet kablar är tydligen själva kontakterna om jag förstått det hela rätt. Den nya kabeln är utrustad med Telegärtner Cat 8.1 kontakter som sägs ha en enorm bandbredd och vara den avgörande skillnaden.

 

Den lilla saken som ser ut att blivit av med sin svans är en liten bonus present som han skickat med de första beställningarna, den ska in i routern och jag antar att den ska fungera likt Ansuz Sparkz eller motsvarande för ström, dvs motverka störningar från andra enheter på något magiskt sätt.

 

ACtC-3d7B6sc_1ywctGv6p2Zh4JcPFQdLA6OXGR5UNPGoi4zfhU6zDaCvIfrBOcsd6M5rWoL8v36LrZbL3DkMO5BCtIEROsClgvQowZR7o7C4ZZ5g-xkZfiEkUgpxNPWbU2qUwvEK2CgFEPqzVqFdtr4SsPFRA=w1998-h1498-no?authuser=0

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, VoicesInMyHead said:

Den lilla saken som ser ut att blivit av med sin svans är en liten bonus present som han skickat med de första beställningarna, den ska in i routern och jag antar att den ska fungera likt Ansuz Sparkz eller motsvarande för ström, dvs motverka störningar från andra enheter på något magiskt sätt.

 

 

Den där har jag sett diskuteras på nått annat forum och även vad de är. De är om jag minns rätt motstånd i den som terminerar Rx och Tx med motstånd så de inte är en öppen krets så att säga.

 

"Here’s an easy and rewarding diy project. Inspired by the Kanai Maru link below (open in Chrome for translation from Japanese), I used Takman metal film resistors in a Telegaertner rj45 plug. You just plug into one of the spare ports of your router and enjoy a nice drop in noisefloor. I found that using two deadened the sound quality."

 

https://www.whatsbestforum.com/threads/network-improvements-and-their-impact-on-sound-quality.30455/post-643071

 

 

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, octavia rs said:

Den där har jag sett diskuteras på nått annat forum och även vad de är. De är om jag minns rätt motstånd i den som terminerar Rx och Tx med motstånd så de inte är en öppen krets så att säga.

 

Jag har faktiskt aldrig sett en sån här innan, men Acoustic Revive verkar ju haft den i sitt sortiment i ganska många år. Deras LAN isolator har jag ju sett dock.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Alltså, finns det något bättre än att ha varit bortrest ett par dagar (inom i stort sett tillåtna reseavstånd) och man kommer hem, sitter i mörkret strax innan midnatt och lyssnar på fantastisk musik och bara njuter? Balkongdörren står öppen och det är helt vindstilla och tyst utomhus med bara en sval bris som strömmar in. Jag inser att jag har nog aldrig varit så nöjd med anläggningen som jag är nu, det här är magiskt.

 

Kvällens skiva....

 

image.png.d96f7b2842ccd187ddcdd9342eab3992.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det är inte lätt det här med kablar, eller, det brukade vara lättare kanske jag borde säga. Men när man väljer mellan en väldigt bra kabel och en annan väldigt bra kabel, och dessutom redan har en väldigt bra kabel, då blir det ganska snabbt kabeltrassel i huvudet. Ibland känns det som man skulle vilja ha dem allihop, samtidigt. De gör olika bra saker med anläggningen, och egentligen vill jag inte hamna i en situation där jag byter fram och tillbaka och jämför den där cymbalen eller den där trumpeten, jag vill föredra en "helhet", men det är kanske lättare sagt än gjort ibland.

 

Vad nu då?! Skulle han inte köpa högtalare och här sitter han och tjatar om KABLAR.... IGEN!? :dead: Jo, så var det ju sagt, men när det har dragit ut på tiden av olika anledningar så kom jag ändå till en punkt där jag inte kunde hålla mig från att börja testa lite kablar. Något kul måste man ju få ha, inte minst i dessa sitta-hemma-och-lyssna-på-musik tider eller hur?

 

Jag har heller aldrig gjort någon hemlighet av att jag gillar Ansuz kablar, det gör jag verkligen och jag kommer fortsätta köra Ansuz i min anläggning, ingen tvekan om den saken. Däremot så står mina högtalarkablar näst i tur vad gäller uppgradering, och som kanske bekant så blir det snabbt ganska dyrt med Ansuz och nästa nivå handlar om en anselig summa guldmynt. Därför känner jag mig lite öppen för att prova något annat på just högtalarkablarna, och kanske ta nästa nivå lite åt ett annat håll. Snett uppåt liksom, frågan är bara om det är snett uppåt höger eller snett uppåt vänster vi pratar om här. :39:

 

Sen är det ju det här med utseende, form och design också, för en del kanske ointressant eller betydelselöst, det är ju ljudet som räknas eller hur? Är det för övrigt lättare att avgöra om något ser bra ut eller om det låter bra? Kanske. För mig har design alltid varit en stor del av helheten och jag är rädd att jag just nu föredrar en av de fulaste kablarna jag nånsin sett! Tro mig, detta orsakar mer eller mindre kortslutning mellan öronen på mig!!! :Cry: På ett sätt känns den väldigt "icke high-end" i sitt extremt spartanska och enkla utförande, samtidigt skvallrar känslan av de egentillverkade kontakterna trots allt om en väldigt hög nivå.

 

Jag var tvungen att kolla när jag bytte mellan kablarna senast i relation till när jag skrev ovanstående inlägg där jag utryckte mig i starka ord som att "jag aldrig varit så nöjd som nu". Tja, vad ska man säga, några dagar senare så bytte jag tydligen kablar till de här fula och det verkar ju som att det faktiskt blev snäppet bättre, igen. Skit också!

 

Sen ska ju sägas att på den här nivån så är det inte direkt så att någon kabel är dålig och jag skulle väl kunna leva med vilken som utan att vara allt för ledsen. Och sen när jag väl köper nya högtalare så kanske det blir tvärtom mot hur det är nu, vem vet. Jag inser ju själv det ganska osmarta i att testa högtalarkablar innan högtalarna är på på plats. Men men... man kan ju inte alltid vara så smart.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det kom en leverans...

 

ACtC-3frlmautoLrR6C5H2IwQXSh11NhaBM-ncUEHh3I-nLe-xRFAbr8DSF6JZ-bIam83CO83Kyr8X9RqfXQaWRmAuxuDCk-S1jxegmKoJE9z5S5WBJLwNvNi3wBoemJOO-wSC_-ElDm26bupXz9E0bVaE-2qA=w2128-h1596-no

 

Hastigt och lustigt, efter en massa velande fram och tillbaka, lite missförstånd, sjukt många siestor, och sedan låååååååång väntetid, COVID-19 och lockdown på fabriken, ännu mera väntetid så dök de faktiskt till slut upp.

 

Det är knappt så man ens behöver @AlfaGTV's skarpa korpgluggar för att se vad det står på kartongen, så det blir inte så mycket till hemlighet.

Link to comment
Share on other sites

Visst är det Kroma Audio Thais i specialbeställt helvitt utförande. Hemlånet av Mimi förra sommaren gav ju minst sagt mersmak och jag har inte kunnat släppa dem ur tankarna riktigt.

 

Tyvärr har jag haft fullt upp hela dagen och fick möjlighet att koppla in dem först nu på kvällen så har bara hunnit lyssna lite snabbt och tänker inte ge några omdömen riktigt ännu. 

 

Riktigt tunga rackare är det också mot mina tidigare högtalares mått mätt, 30 kg styck i 30 graders värme. Tur man har en sjö i närheten så man kunde svalka sig lite efter att ha packat upp och burit dem hela vägen uppför trappan.

 

Mm, klockan börjar närma sig min favorittid på sommardygnet för musiklyssning, men kan inte riktigt dra på som jag skulle önska.... jag sitter här och njuter ett tag till iaf, så får det bli mer drag under galoscherna imorgon!

 

ACtC-3d0qxfTO6nJbqTIDvAL3AvEpewp6jFgNCw0xHFxZ6YNw2xyrEiK_Qljbi1HoFf2l5b7gafRzvkVl3O2YFK8TjobjqGqqlDdhTqwKssij9K7sHUhyNtKVua7uVIRCFHfjYCQ7G4hiEMcqWfoDtPyJHHMhg=w1198-h1596-no

Link to comment
Share on other sites

Nånting som jag inte är helt förtjust i är dessa fötter som följer med, visst, högtalarna är urfrästa så de passar perfekt in och håller sig på plats så länge ingen får för sig att flytta lite på högtalarna, men de är också väldigt vassa och det känns som att våra svenska parkettgolv är alldeles för mjuka för dessa, inte minst om man ska lassa på 30 kilo ovanpå. Ett terracotta klinkers golv hade nog varit perfekt. De ser något annorlunda ut än de jag testade med Mimi för ca ett år sedan. de hade inte den här svarta plasttoppen, men om det är en förbättring vet jag inte, känns snarare som de om möjligt blev ännu vassare?!

 

Jag vet inte, känner mig lite skeptisk till dem som sagt, men har inte vågat prova ännu då jag fortfarande har spår i golvet från tidigare erfarenhet. Funderar lite på alternativ, antingen att ha något under mot golvet eller nånting helt annat, t.ex IsoAcoustics Orea.

 

ACtC-3cL4NIlN3DzHQc1txC5AZkhSTJMZf2T6ZGHwmoY-xMI3KqEQeaV1j_2ro3DaYXpJzhmAMpmFAIO8QBFe6_RMzmHHBr4RX7mPc4vQmyLW6cpO56ta1HZe-72gjlSbyh-3Kxxh3-9-7OhctHYwCJcux91fQ=w1198-h1596-no

 

Nu undrar man ju mest hur länge resten av huset ska sova egentligen?!?!? Eller om det inte är härligt att vakna till lite musik kanske? :65:

 

Edited by VoicesInMyHead
Link to comment
Share on other sites

Helvitt skulle det vara som sagt, vanligtvis så har Kroma högtalarna en färgad glasskiva i svart eller brunt och något mönster på sidorna. Vi föredrar det lite mer minimalistiskt, stilrent och enkelt för att passa in i övrigt möblemang och inredning. En "nackdel" med detta kan vara att det blir tydligare att skivorna är ihopmonterade och inte utfrästa i en och sömlös konstruktion, likt mina vackra PMC högtalare. Men men, man kanske inte alltid kan få allting.

 

Materialet är som sagt tidigare Krion vilket är väldigt likt Corian som kanske är mer vanligt förekommande i Sverige till kök. Googlar man lite snabbt så är Krion ett väldigt hårt men icke poröst material som är både anti-bakteriellt (inte att underskatta i dessa tider), lättstädat och enkelt att underhålla från eventuella märken och annat, dessutom brandsäkert(!) och 100% återvinningsbart. Låter som ett modernt och bra material helt enkelt.

 

Är kanske lite i trångaste lagret med min bänk och väggar, men vad ska man göra?! Däremot är de inte alls lika djupa som mina PMC så jag får mer luft till väggen än vad jag haft på väldigt länge vilket känns bra.

 

ACtC-3c3YAfOpOwFujcGlOeWlMhg18slxdt77uKLXjfj_9TnmU1YfW2IjKwPJTMGryQqrfM4_j03gwqIaHW2ijf60hWKGQbskrrQXi9TNCWjB1JzGKA1urZYoOpxfHB5d6SzAKc52mgRODKTqRBmLQqJY__c2Q=w2046-h1535-no

 

Edited by VoicesInMyHead
Link to comment
Share on other sites

Håller med om de här träkonerna, är det något att vara kritisk till så är det just dessa! 

Mina Mimi stativ står på en tjock mdf skiva med kuddar mot parketten vilket funkar relativt bra. 

Måste hitta något som jag blir nöjd med!

 

Har försökt i omgångar använda konerna men det slutar alltid med att de plockas bort, det blir alldeles för svajigt och ser synen framför mig att någon stöter till högtalaren som följdaktligen åker i golvet... :Cry:

 

Tycker de ser riktigt fina ut, passar bra i övriga miljön! :)

 

Hoppas övriga i huset pallrat sig upp så du kan få en härlig musik lördag, varför vara ute i solen när man kan utvärdera Thais!! :D

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Dala66 said:

Har försökt i omgångar använda konerna men det slutar alltid med att de plockas bort, det blir alldeles för svajigt och ser synen framför mig att någon stöter till högtalaren som följdaktligen åker i golvet...

 

Ja, kan verkligen tänka mig det, har du fått de där fästkuddarna förresten? Jag ska såklart testa konerna under Thais också och jag tror inte de borde kännas riktigt lika rangliga som stativarna. Min fru säger att jag inte behöver vara så rädd om golvet (jag anar att hon vill byta det!).

 

Måndag-onsdag ser det ut att bli välbehövligt regn, det blir perfekt!

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, AlfaGTV said:

Grattis Rickard! Hoppas du blir nöjd med dessa! Kroma har helt passerat mig förbi lyssningssammanhang men de verkar ju ha en uppskattande skara som vittnar om goda prestanda. Noterar också en anrik favorit i mellan/bas segmentet från ScanSpeak! 

 

Tackar tackar! Det hoppas jag också... :) Just Kroma Mimi som är minsta modellen känns som en riktig fullträff vad gäller pris/prestanda tycker jag, en spännande liten högtalare som är väldigt fängslande och charmig. Med Thais så springer det snabbt iväg dock, men visst låter det trevligt även här och man känner ju att det finns betydligt mer tyngd bakom.

 

Även om jag spenderade större delen av förra sommaren tillsammans med Mimi så har det förutom att det gått ett år även hänt ganska mycket i anläggningen sedan dess så svårt att säga så mycket mer om skillnaderna dem emellan egentligen. Det är MYCKET bas just nu, den saken råder det inga tvivel om, men det känns som det alltid är med nya komponenter och man får ge dem lite tid att sätta sig, och för mig att vänja mig... och kanske ett kabelbyte eller två på det... :) 

 

4 hours ago, Dala66 said:

Kan tänka mig Thais lämpar sig bättre för konerna, golvare har inte benägenhet att välta! 

 

Jag placerade konerna under högtalarna nu, de står ganska bra men känns läskigt om nån försöker flytta på dem som sagt. Sen är golvet något ojämnt också vilket gör att det blir lite  rangligt. Det ser lite coolt ut att de "svävar" i luften dock.

 

Jag tänkte på det också att jag är ganska bra på att direkt lyfta fram en massa fel på allt, det är ju lätt att tro att jag inte uppskattar saker och ting, så är det dock verkligen inte. Jag försöker snarare alltid förbättra saker och ting i mitt huvud. Det här är en riktigt trevlig högtalare. Utseendemässigt tycker jag den blev skitsnygg rent ut sagt och den passar perfekt in här hemma. Sen hade det ju inte gjort något om jag hade haft lite större utrymme, här finns det nog ännu mer potential att hämta tror jag om de hade fått lite mer svängrum.

 

4 hours ago, Dala66 said:

Kan vara något lurt på gång när frugan säger så!

 

Haha, jo, jag VET ju att hon vill byta golvet, men det kommer inte hända än på ett tag iaf. Så då kan jag slita lite på det så länge...

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

Jag tänkte på det också att jag är ganska bra på att direkt lyfta fram en massa fel på allt,

Ja, jag ska inte heller klaga egentligen, vet vad jag gav mig in på beträffande stativ högtalare då jag slagit ner en i unga år, därav min nojighet! ;)

 

Men de här Mimi har gett mig en sådan glädje lyssna på musik så de här träkonerna är en piss i Mississippi! Tidigare var det mer söka små effekter, ett pling där en symbal där... 

Det är svårt sätta ord hur de spelar men det är avslappnat, naturligt och fritt från hårdhet så tänker inte det är högtalare man lyssnar till, ja du vet ju själv efter förra sommarens utvärdering :Sing: 

 

Det enda som gnager är att de är värda en bättre förstärkare...tror nog jag kan få hjälp på den punkten av den eminente försäljaren av Kroma! :)

 

Beträffande bas fick jag göra smärre justeringar igår kväll, hade blivit lite för mycket av det goda i mitt lilla rum nu när de är ordentligt inspelade. 

Kan tycka Mimi trotsar fysikaliska lagar beträffande bas så kan bara ana med vilken pondus Thais kan spela!! 

 

Mycket fina högtalare och hoppas inte det blivit allt för mycket märken i golvet, vore synd om bytet påskyndas pga det!! ;)

Link to comment
Share on other sites

Kroma låter hälsa att det är golvskydd på gång i syfte att komplettera konerna och skydda känsliga golv. Utmaningen är att man använder utvalda material till konerna med särskilda egenskaper - Tankwood/Panzerholz, och i Thais fall även Krion till spetsarna hos dessa. Den enkla lösningen hade varit justerbara fötter och golvskydd i metall, men då man försöker att undvika metall genomgående i sina konstruktioner så är detta inget alternativ i praktiken.

/ Marcus, www.perfect-sense.se

Edited by Perfect sense
Link to comment
Share on other sites

On 2020-06-26 at 23:38, VoicesInMyHead said:

Visst är det Kroma Audio Thais i specialbeställt helvitt utförande.

 

Då får man gratulera och hoppas på en snar upplysning om hur de låter?

Specialbeställt i vitt var läckert och ser ut att passa väl så bra in i övriga rummet, ett grattis till!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Då får man gratulera och hoppas på en snar upplysning om hur de låter?

Specialbeställt i vitt var läckert och ser ut att passa väl så bra in i övriga rummet, ett grattis till!

 

Tackar tackar... ja, hur låter de egentligen? Jag får ursäkta mig med att konstant 30 graders värme har minst sagt minimerat lyssnings tillfällena något de här dagarna och helt enkelt be om att få återkomma längre fram. Utseendet däremot verkar faktiskt till och med gå hem hos min bättre hälft som inte sagt så mycket hemskheter om dem ännu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jag insåg en sak igår som nästan skrämde mig litegrann, om jag nu köper nya högtalare på den här nivån så innebär det mer eller mindre "game over" inom överskådlig framtid. För första gången så kommer jag sitta med en anläggning där jag i dagsläget inte ser hur jag skulle kunna byta ut någonting.

 

- Förstärkaren, big no no (och dessutom förbjuden att byta)
- DAC:en, har aldrig känt mig så nöjd
- Streamern, vad mer finns det?
- Högtalarna, har nog kommit för att stanna länge

 

Visst, jag kan alltid byta lite kablar och tillbehör, jobba med akustik osv, om inte annat för att variera och experimentera litegrann och nånting kul måste man ju ha att syssla med. Men på det stora hela så kommer jag landa i en anläggning som jag i grunden kan luta mig tillbaka med ett bra tag utan några egentliga tankar eller planer för framtiden med.

 

Men visst, om något år så kommer det väl en ny DAC som man bara "måste ha" eller en ny streamer som är oemotståndlig och man ska aldrig säga aldrig, jag känner ju inte mig själv som någon som kan sitta still allt för länge. Nånting lär man väl hitta på.

 

Spännande känsla iaf, att sitta nöjd... :)

Link to comment
Share on other sites

Det där är väl allt bara positivt – eller är byteskarusellen en del av det roliga? Satan i gatan vad du kan djupdyka i mjukvaran istället. Och att gå in för att göra det bästa av din akustiksituation kommer ta din anläggning till nya höjder! Tycker du ska vara nöjd med insikten om var du befinner dig på resan och inte låta dig skrämmas. Det är svårt att sitta nöjd.

 

Under min egen resa har jag själv hela tiden varit inriktad på att bygga ut med funktioner som jag ansett mig behöva och har insett att jag nog fortfarande är där. När jag var yngre med mindre medel var det helt enkelt det mest ekonomiska sättet att ta min anläggning vidare, men känner att det fortfarande svårt att motivera vidare inköp om nytillskott inte vidareutvecklar anläggningen på något sätt och inte bara går i sidled (även om esoteriska värden ökar).

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, shifts said:

Det där är väl allt bara positivt – eller är byteskarusellen en del av det roliga? Satan i gatan vad du kan djupdyka i mjukvaran istället. Och att gå in för att göra det bästa av din akustiksituation kommer ta din anläggning till nya höjder! Tycker du ska vara nöjd med insikten om var du befinner dig på resan och inte låta dig skrämmas. Det är svårt att sitta nöjd.

 

Absolut, jag menade det inte som något negativt utan mer bara som en insikt. Jag skulle säga att byteskarusellen definitivt är rolig och hör till på något sätt, det finns väl ingen som INTE tycker det är kul med nya grejer? Men det är också väldigt skönt att ha landat i grejer man tycker väldigt mycket om såklart. Akustiken och rummet som absolut inte ska underskattas, vet jag att jag har en del utmaningar med, men är i dagsläget svårt att göra så mycket åt tror jag, däremot den dagen vi bygger nytt hus....

 

15 minutes ago, shifts said:

Under min egen resa har jag själv hela tiden varit inriktad på att bygga ut med funktioner som jag ansett mig behöva och har insett att jag nog fortfarande är där. När jag var yngre med mindre medel var det helt enkelt det mest ekonomiska sättet att ta min anläggning vidare, men känner att det fortfarande svårt att motivera vidare inköp om nytillskott inte vidareutvecklar anläggningen på något sätt och inte bara går i sidled (även om esoteriska värden ökar).

 

Känner helt klart igen mig, efter att jag bytt DAC vid ett tillfälle så fick jag frågan om det inte var mer av en sidogradering än uppgradering, det där har fastnat litegrann och jag försöker numera alltid tänka mer uppåt än i sidled. Jag har genom åren känt ett behov av att byta grejer, dels för att lära mig, men även för att det är kul och intressant att prova saker. Jag har testat rör, transformatorer, passivt, class d, försteg, monoblock, integrerat, balanserat, massa tweaks och kablar hit och dit osv osv, och det har varit superkul längs hela resan. Sen om jag blev så mycket klokare i slutänden vet jag inte, men det var iaf roligt... :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...