Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

Det här den sprillans nya Paul Hynes SR4-12 "Turbo" ifrån den första batchen som skickades ut efter lanseringen. Jag hade gjort beställningen av en vanlig SR4-12 några veckor innan, och när de gick ut med den här nya upphottade versionen bad jag direkt om att få uppgradera. Om det är värt mellanskillnaden har jag ingen aning om, men det kändes som något jag ville göra. Vem vill inte ha turbo liksom?!

 

m7GsDmeHvQAkuXsjI6AOSpDjaNg_ZWc-Yvjd_0BtJ7eSBZihg48SZnGVKe16j-KeRRRlYG-J31BldewHmgjjT5S4WjFC51_w8QEYeWVrQSpC2fld0OiuopsJAxgLCwIVIhJbVDNBlCbH8Wd0WLkQb5yndSaesun20uKMjsJC-1k_2dtte8AE0p6Wu3yX9yeQEDHHIPGUW7GjXv43dGNDBweGx-f5a7vaLwWbrUYRobTgbZSe6PsiWHVxHeuZqDoMbM7_2aa3VkQkpoFsPKu7cPvhPKC4UzlYgy6J_2fa6FBPfCAn4QeqDO1q4v6f3YuQ4jhXHjCoidLGavOwdMN963nRQTdSNVAgsGzqeuiYo9g7Ohd0dDbZoJ_3jrzeQ1vGtG6KZdVYtx5SrgDuzNvn-aMQWrqqRaxQdykBdbKXGR4Zpzwhb8efuVvhCpqwOMceVsN8MvkYa6SLjJeV2NKIqXLXybN66uPreKPYyxrmF-xpEZc9za-B4NVQ9W0uDKAsJu6sevh2STftLBzFboZIHImrnfsQmv9SVEvnSssQUg1mewZsWU3VJxarAdBeWdNxFP_RNqkLT6y1qMvfFzPmP2tSJANGJYdVCLVVilT7mTGIt4UqndGYiFqW8G7aP4Fw0fkO-crH0IsKzvCVC03Xnq_pXPhQjKiS3mcyfzLm9Z0MYzgPe3q18THeJSr-Yh5p7XDly9GnWDlnI0F_sMyTvjqt4Xy1hNorGQsQTAE5YpZsck9pKvHitKA=s1596-no

 

Även om jag gick in i det här tilltänkta projektet utan nån brådska och väl medveten om att Paul Hynes är kända för långa leveranstider så hade jag inte riktigt räknat med Corona viruset och att det skulle bli mer eller mindre helt stopp av leveranser från andra delar av världen. Så just nu har jag tyvärr inget att koppla in den där fina lilla 2.1mm kontakten i och jag får väl återkomma mer om det framöver helt enkelt..

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, rikard said:

Även om jag gick in i det här tilltänkta projektet utan nån brådska och väl medveten om att Paul Hynes är kända för långa leveranstider

 

Kul att du fått din psu.

 

Paul har på senaste tiden strukturerat om sitt företag så nu byggs det inte mer än standard lösningar i serierna SR4, SR4T, SR5 och SR7 och fler anställda så nu ska de inte vara allt för långa leveranstider.

 

https://www.paulhynesdesign.com/

 

Första gången jag diskuterade psu med Paul så byggde han bara special byggda med exakt de spec man ville ha även moduler som man själv kunde bygga med.

De som jag vet han är lite annorlunda med är att trafon är kopplad som bilden under. Paul tyckte det gav bättre resultat med regulatorn som kommer efter.

 

center-tap-full-1-1024x734.jpg.08e06101a359b41b1888dab496d42156.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

När jag köpte min första Lumin D2 vilken kändes som en "riktig" och "seriös" streamer så tänkte jag att nu får det vara slut med diverse tweaks och trixande. Ganska snart dök det upp ett Sbooster Kit som möjliggjorde att byta den interna SMPS nätdel som sitter i D2/T2/U1 Mini med relativt enkla medel. Det gjorde mig såklart nyfiken men jag var ändå lite avvaktande och tänkte att jag sitter nöjd. Resonerade som att utvecklingen av SMPS har kommit långt osv.

 

Men, man är väl inte sämre än att man kan ändra sig! :cool:

 

Däremot så tänkte jag att jag skulle krångla till det lite extra då bra ström är något jag tror väldigt starkt på och jag inte är helt övertygad om Sboosters "förträfflighet" på området. Jag ville använda en erkänt "bättre" PSU där valet föll på Paul Hynes SR4T. Problemet är att Sbooster Kitet använder en specialkontakt, förmodligen för att undvika såna som mig, men jag tänkte att hur svårt kan det vara och funderade i lite amatörmässiga DIY tankar, rådfrågade nån som faktiskt kan nånting (@octavia rs) och hade till slut fått klartecken från Ghent Audio att de skulle hjälpa mig tillverka vad jag behövde i adapterväg med deras DC kablar av hög kvalitét.

 

Sen kom Corona och all produktion samt leveranser från Kina totalstoppades.

 

Tillbaka på ruta ett. Nästan iaf, för jag hade redan tidigare hittat ett företag i Canada (Audio Sensibility) som modifierar Sbooster kitet till en vanlig 2.1mm DC ingång, nästan precis vad jag ville ha, om än inte med lika hög kvalitét på kablarna som jag hade tänkt mig, men ändå ett mer standard utförande vad gäller anslutningen så man är fri att använda vilken PSU man vill. Det var väl bara att bita i äpplet och beställa det där kitet då.

 

Med facit i hand så var det ändå ganska lyxigt att få med alla verktyg man behövde och enkla steg-för-steg instruktioner. Man är ju trots allt inte något proffs på att meka i apparater på det här viset.

 

image.thumb.png.e1a31414efb6f78f92ce4e20f957f12b.png

 

Det enda som bar emot litegrann, och som gjort att jag också dragit mig för detta är att jag var tvungen att klippa en liten kabel i Lumin, så återställande till 100% blir svårt. Bye bye till garanti och allt sånt där. Så självklart testade jag så att jag fick ljud och att det lät lovande innan den klipptes. Så här i efterhand så känner jag dock inga som helst tvivel kring detta längre, det finns inte på kartan att jag skulle vilja gå tillbaka till original PSU igen, och vad gäller garanti så kanske jag är naiv, men jag har svårt att se vad som skulle gå sönder. Om man hellre föredrar att köra "open air" eller kanske försöka "squeeza" ut kabeln mellan chassit så kanske det är en möjlighet, om inte annat kanske ett tag tills man känner sig tillräckligt övertygad, jag är dock väldigt nöjd med hur det blev som sagt.

 

Första intrycket var väl ändå lite sådär, det lät som att det kunde vara något bättre men kanske inte någon natt och dag skillnad, ju varmare den nya PSU'n blivit i kläderna desto mer imponerande har det dock blivit. Ljud och prestandamässigt så ÄR det nu ett rejält steg upp, det är alltid svårt att beskriva i ord så jag nöjer mig med att konstatera att det är betydligt bättre på alla plan, det känns som om den lilla mini Luminen har blivit vuxen och den spelar på en helt annan nivå än tidigare. Jag är supernöjd och så glad att jag tog det här steget! Kanske när Corona hysterin lagt sig att jag ger mig på att uppgradera kablarna, men det får bli ett senare projekt.

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, rikard said:

Det enda som bar emot litegrann, och som gjort att jag också dragit mig för detta är att jag var tvungen att klippa en liten kabel i Lumin, så återställande till 100% blir svårt. Bye bye till garanti och allt sånt där. Så självklart testade jag så att jag fick ljud och att det lät lovande innan den klipptes. Så här i efterhand så känner jag dock inga som helst tvivel kring detta längre, det finns inte på kartan att jag skulle vilja gå tillbaka till original PSU igen, och vad gäller garanti så kanske jag är naiv, men jag har svårt att se vad som skulle gå sönder.

 

Roligt - tack för att du delar med dig :).

Jag kan lugna dig med att säga att vi har haft exakt 0 reklamationer sedan dag 1 på Lumins produkter efter >50 sålda enheter i Sverige.

 

/ Marcus, www.perfect-sense.se

 

 

Link to comment
Share on other sites

Aha! Stöddigt att våga förverka garantin i en nästan ny apparat, som inte är jättebillig direkt! :) Kudos för den upptäckarglädjen!

 

Givetvis ett grattis till uppgraderingen också, och att det verkar ha gett så pass bra effekt. Jag har ju "nosat" på Minin i eget system och tyckte den lät riktigt bra redan från början. Jag kanske har dåligt minne (eller är lat) men vad har du för serverlösning?

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Perfect sense said:

Jag kan lugna dig med att säga att vi har haft exakt 0 reklamationer sedan dag 1 på Lumins produkter efter >50 sålda enheter i Sverige.

 

Härligt att jag står för 6% av alla de sålda apparaturerna... :)

 

Nej, men det känns inte som det borde vara någon fara. Isåfall får vi lösa det då... kanske med en svart modell istället! :)  Jag kan också genom den här modifikationen tänka mig att U1 (ej Mini modellen) faktiskt kan låta bra mycket bättre än vad U1 Mini gör, och för de som inte vill mecka att det faktiskt också är ett bra alternativ om man vill uppåt. 

 

7 minutes ago, AlfaGTV said:

Aha! Stöddigt att våga förverka garantin i en nästan ny apparat, som inte är jättebillig direkt!

 

Mmm, glömde bort att den faktiskt kostade lite pengar också.... :65:

 

Det är frågan om jag hade vågat göra samma sak med min T2 där det är ännu mera "pengar på spel", men eftersom det är samma nätdel så är jag så här i efterhand övertygad om att den kan få ett minst lika stort lyft, förmodligen ännu större eftersom även den inbyggda DAC:en förmodligen skulle dra fördel av den bättre strömkvalitén. Kanske kan vara värt att köra utan lock ett tag om inte annat.

 

8 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag har ju "nosat" på Minin i eget system och tyckte den lät riktigt bra redan från början.

 

Det gör den definitivt. Men allt kan ju tydligen alltid bli bättre...

 

11 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag kanske har dåligt minne (eller är lat) men vad har du för serverlösning?

 

En vanlig enkel NUC för Roon ROCK. Någon annat förslag?

Link to comment
Share on other sites

Har ju nästan glömt att rapportera om ett annat litet projekt jag tagit mig för nyligen. När jag fick min nya DAC så insåg jag att de Ansuz Darkz fötter jag ville använda under den var för låga, och jag vill verkligen undvika att ta bort originalfötterna. Detsamma gäller ju för min Ypsilon förstärkare, där jag hittills har kört dubbel uppsättning Darkz. Tro mig, man vill inte ens börja räkna på kostnaden för det, så jag insåg till slut att det inte längre var hållbart och började fundera på alternativ.

 

Först var jag inne på att jag kanske skulle kunna såga itu eller till och med borra hål i IKEA's berömda skärbrädor för att komma upp lite höjdmässigt så att Darkzen skulle kunna få fotfäste (haha). Efter ett tag kom jag ju dock ihåg att jag kan ju knappt sätta upp en tavla på väggen så det kanske vore bäst att lägga dessa hantverkarsysslor åt sidan.

 

Sen sprang jag på dessa IsoAcoustics som ni alla använder som högtalarfötter nu för tiden (Gaia) och insåg att de även har lösningar för elektronik och högtalare som inte har gängor. Dessa går under namnet Orea och finns i lite olika storlekar och viktanpassningar. De var dessutom lite högre än mina Darkz så det kunde ju absolut vara något.

 

image.png.37be96db608e3dd954f37cf39f547f53.png

 

Eftersom man vill supporta sin lokala hifihandlare i dessa Corona tider så var det väl lika bra att beställa en uppsättning och prova. Det finns nog inte en hifi handlare i Sverige som INTE säljer dessa just nu ganska hypade fötter så det är bara att välja fritt. Enligt performance kurvan nedan (stulen från deras hemsida) så vill man hålla sig inom vissa viktgränser, där vikten är belastning per Orea.

 

image.png.07bcc175d7c7ed57c66955be7ef34dcc.png

 

image.png.976a38e9b11b36c216f53e77b5f797e7.png

 

Därav blev beställningen som nedan.

 

3st Orea Bronze till LampizatOr DACen (11kg)
3st Orea Bordeaux till Ypsilon förstärkaren (35kg)

 

Till DAC:en blev det höjdmässigt precis på millimetern, det hade inte gjort något om de varit något lite högre, men men, fortfarande bättre än Darkzen. Till förstärkaren blev det perfekt, den kom upp precis lagom höjdmässigt och att slippa ha dubbla Darkz som "skallrar" ganska mycket när man rör förstärkaren känns också som en liten vinst i det hela.

 

Prestandamässigt skulle jag nog dock ändå säga att Darkzen nog är snäppet vassare, men rent prismässigt och valuta för pengarna håller jag Orea's väldigt högt. Funktionsmässigt skiljer de sig åt då Oreas använder sugproppar och fastnar under apparaterna (och tyvärr även i underlaget) vilket gör att de känns mera permanent och som en del av apparaten, medans Darkz är fria och enklare att flytta runt. Smaksak vad man föredrar. Jag kommer fortsätta köra med Darkz under Lumin och strömprodukter, men kanske blir det Oreas under högtalarna framöver.

 

Om året 2020 börjat katastrofalt dåligt på alla sätt och vis så har iaf min anläggning fått sig en hel del omtanke och förbättringar. På måndag kommer det en lite längre AudioQuest strömkabel så att jag kan ställa Lumin och Paul Hynes bredvid varandra i hyllan också. Då kan vi äntligen luta oss tillbaka ett tag igen och bara njuta, att lyfta den där förstärkaren på raka armar in och ur ett skåp tog på krafterna... :) 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, rikard said:

En vanlig enkel NUC för Roon ROCK. Någon annat förslag?


Nejdå, inte alls! :) Hade bara glömt.. (Tror jag "firar" genom att spela lite Saga - Amnesia från Worlds Apart! ;)  )

 

Men det betyder indirekt att du inte nyttjar Lumins gränssnitt primärt antar jag. Har du provat mappa upp din Roon-servers lagring som nätverksshare och spela med Lumin-appen? Jag ska inte förleda dig in på mera avvägar än jag redan gjort, men en del hävdar ju skillnader! ;) 

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, AlfaGTV said:

Men det betyder indirekt att du inte nyttjar Lumins gränssnitt primärt antar jag. Har du provat mappa upp din Roon-servers lagring som nätverksshare och spela med Lumin-appen? Jag ska inte förleda dig in på mera avvägar än jag redan gjort, men en del hävdar ju skillnader!

 

Jo, jag vet att en del hävdar att Lumin låter bättre än Roon, men för min del så är Roon så pass mycket bättre att jag accepterar eventuella ljudmässiga skillnader. Så nej, det är inget jag varit intresserad av att testa.

 

Tillägg: Även om vi alltid jagar ljudmässiga förbättringar, så finns det ibland (för mig) utrymme att kompromissa med funktion, användarupplevelse, utseende eller vad det kan vara. Det är ändå oftast relativt subtila skillnader vi pratar om, som t.ex Orea vs Darkz i inlägget ovan, även om jag höll Darkz snäppet bättre så blev det totalt sett bättre för mig med Orea på en del positioner. Men visst, kanske iaf borde testa Lumin appen nån dag... :) 

 

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, octavia rs said:

varför behövde du klippa sönder kablar? Vad jag förstått på Sbooster kitet så är det helt utan åverkan.

 

Kabeln från on/off switchen gick inte att ta loss (på ett enkelt sätt iaf) ifrån strömkontakten, och eftersom man vill placera den nya kontakten där så måste den avlägsnas. Jag försökte litegrann innan jag gav upp och gjorde som det stod i instruktionerna, dvs "cut the red wire"...

 

Tycker mig också läst lite olika versioner av det där med åverkan eller inte och var beredd på det, det är möjligt att det går, eller så kanske det skiljer sig åt i olika Lumin modeller? Känns mer hardcore att klippa kablar dock... :D

 

Nej, men hade ju såklart varit trevligt att slippa detta, annars behöver man nog vara ganska övertygad om att detta är rätt innan man ger sig in på det.

 

Edit igen: Mitt 500:de inlägg, woho! :64:

 

Edited by rikard
Förtydligade lite
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, rikard said:

Jo, jag vet att en del hävdar att Lumin låter bättre än Roon, men för min del så är Roon så pass mycket bättre att jag accepterar eventuella ljudmässiga skillnader. Så nej, det är inget jag varit intresserad av att testa.

 

Jag har sett liknande saker om Roon vs. dCS egna Mosaic app att de ska låta bättre direkt via Mosaic men de lilla jag provat så vet jag inte om så är fallet i min anläggning och även om de skulle låta lite bättre så väljer jag Roon precis som du @rikard

 

2 hours ago, rikard said:

Känns mer hardcore att klippa kablar dock... 

 

Ingen kommer ihåg en fegis :blush:

 

4 hours ago, rikard said:

Prestandamässigt skulle jag nog dock ändå säga att Darkzen nog är snäppet vassare, men rent prismässigt och valuta för pengarna håller jag Orea's väldigt högt.

 

Vilka Darkz har du (modell alltså)? Jag har D-TC under högtalarna men funderar starkt på Orea till elektronik då priserna för Darkz är lite väl magstarka eller flytta Darkz till elektroniken och skaffa annat till högtalarna kanske RevOpods :39:

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, octavia rs said:

Vilka Darkz har du (modell alltså)? Jag har D-TC under högtalarna men funderar starkt på Orea till elektronik då priserna för Darkz är lite väl magstarka eller flytta Darkz till elektroniken och skaffa annat till högtalarna kanske RevOpods

 

Jag hade Diamond under högtalarna tidigare, men sålde dem för jag tänkte jag skulle köpa nya högtalare "när som helst" och de bättre kunde behövas för att hjälpa till med finanserna, men det drog ju ut lite på tiden och pengarna... ja, de försvann de oxå... :) 

 

Nu har jag bara D-TC rakt igenom kvar, hade en tanke om att kanske ställa högtalarna på dem först men iom att de inte är Adjustable utan "vanliga" Darkz så blir det nog lite för riskfyllt, jag har ju problem med att städerskan har en förmåga att flytta på högtalarna så vet inte om jag vågar riktigt. Tänkte att Orea kanske kan vara bättre därför, men de fastnar ju även i golvet så kanske blir samma problem. Gaia eller RevOPod är nog bättre, men mina förhoppningsvis framtida högtalare har inga gängor för dem, så därav Orea isåfall, tycker även de verkar bygga lite för mkt på höjden när de gängas på högtalarna, plus att min fru skulle bli tokig om högtalarna fick Musse Pigg fötter.... :) 

 

Jag ångrar nog på sätt och vis lite att jag bytte mina Darkz under förstärkaren mot Orea, ljudbilden blev något mindre och basen något mindre tight, framförallt det sistnämnda blev ännu tydligare iom att Luminen växte några nummer, samtidigt kompenserades storleken på ljudbilden, så det är lite ge och ta hela tiden, och som jag var inne på tidigare så var det inte hållbart kostnadsmässigt att ha så många Darkz D-TC under en komponent så det är väl bara att gilla läget, plus att jag inte tänker lyfta förstärkaren igen inom överskådlig framtid. Men prova först med Orea under elektroniken och se vad du tycker, prisskillnaden är ju som sagt ganska stor och ibland är det "good enough".

 

Har en annons ute på de överblivna Darkzen (tydligen för billigt dessutom enligt en rolig brevskrivare :ShameOnYou:), blir jag inte av med dem kanske de får hamna under högtalarna så småningom ändå. Just till högtalarna är ändå där jag tidigare upplevt störst skillnad och kanske är det ändå där jag borde prioritera Darkz framför något annat.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Jag har sett liknande saker om Roon vs. dCS egna Mosaic app att de ska låta bättre

I min värld är den typen av omdömen oseriösa intill jag ser en vettig förklaring. Appen talar ju bara om för servern vilken fil den skall skicka över ethernet till nätveksbryggan. Den är ju överhuvudtaget inte med i ljudsignalen. Jag har provat både Linn Kazoo, Esoteric och JRivers app men håller mig till Lumïns som jag tycker är den bästa jag har kommit över i fråga om hantering, användning och sökning. Esoterics app är exakt densamma men då kan man inte använd omsampling och konvertering. Det går bara med Lumïns egen vad jag vet.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Appen talar ju bara om för servern vilken fil den skall skicka över ethernet till nätveksbryggan. Den är ju överhuvudtaget inte med i ljudsignalen.

 

Jag ska förtydliga att när man använder Roon så går filen ifrån tex Tidal, Qobuz genom Roon Core (servern) när man spelar till en Roon ready ljudbrygga. Kör man dCS egna lösning Mosaic (både lösningen i maskinen och appen heter Mosaic) då går streamen ifrån Tidal, Qobuz direkt till dCS streamern utan att passera någon server i det egna nätverket.

 

Så bortse ifrån själva app delen det är inte den som skulle kunna påverka utan att den streamade filen ifrån nätet låter bättre när den inte passerar genom Roon Core.

 

Så det skiljer hur filen ifrån Tidal,Qobuz hanteras när man kör Roon vs. en direkt lösning i streamern via deras egna app.

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, octavia rs said:

Jag ska förtydliga att när man använder Roon så går filen ifrån tex Tidal, Qobuz genom Roon Core (servern) när man spelar till en Roon ready ljudbrygga. 

Det är ju något helt annat. Men, det har ju inget med appen att göra. Då är det ju en jämförelse mellan olika signalbehandlande ljudbryggor s a s. Det kan säkert skilja en del även om jag inbillar mig att det är på yttersta marginalen om systemet i övrigt är väl anpassat.

Link to comment
Share on other sites

Som du skriver @Bebop så har det inget med appen att göra men det är samma ljudbrygga oavsett Roon eller direkt via Mosaic i mitt fall ända skillnaden är vägen via servern i Roon fallet.

 

Så de blir inte direkt en jämförelse av ljudbryggor mer hur signalen färdas i nätverket och om den extra vägen via Roon servern påverkar det negativt.

 

Jag har provat och jämfört men skillnaderna är små om ens hörbara hos mig så jag lägger ingen större energi på det :)

Link to comment
Share on other sites

Alltså, jag måste bara hoppa tillbaka till ämnet för Lumin U1 Mini uppgraderingen med Paul Hynes PSU. Så här några dagar efteråt så har den vuxit något oerhört, det är en HELT annan musikspelare, jag känner knappt igen den och det finns ingenting som kan benämnas som "mini" över den längre, jag tror jag behöver börja referera till den som Maxi! :D Om U1 låter bättre än så här så blir jag imponerad. Jag blir nästan rädd för vissa instrument som kommer emot mig med sådan ursinnig kraft och realism.

 

Ni får ursäkta, det känns lite som att alla modifieringar och uppgraderingar jag gjort på sistone kan beskrivas som de "största jag gjort", och jag försöker ju allt jag kan att hålla tillbaka från dessa stora ord och superlativ i alla dess former när jag beskriver förändringar, men ja, jag vet inte vad jag ska säga riktigt, allting addar väl upp liksom. Alla grejer gör varandra bättre på något sätt. Jag använder fortfarande dessutom en budget strömkabel till Paul Hynes, det ska bli intressant att se vad som händer den dagen jag får råd med en "riktig" kabel.

 

Och just ja, råkade visst beställa en ny liten spännande USB kabel för test också... :65:

 

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, rikard said:

Alltså, jag måste bara hoppa tillbaka till ämnet för Lumin U1 Mini uppgraderingen med Paul Hynes PSU. Så här några dagar efteråt så har den vuxit något oerhört, det är en HELT annan musikspelare, jag känner knappt igen den och det finns ingenting som kan benämnas som "mini" över den längre, jag tror jag behöver börja referera till den som Maxi! :D Om U1 låter bättre än så här så blir jag imponerad. Jag blir nästan rädd för vissa instrument som kommer emot mig med sådan ursinnig kraft och realism.

 

Ni får ursäkta, det känns lite som att alla modifieringar och uppgraderingar jag gjort på sistone kan beskrivas som de "största jag gjort", och jag försöker ju allt jag kan att hålla tillbaka från dessa stora ord och superlativ i alla dess former när jag beskriver förändringar, men ja, jag vet inte vad jag ska säga riktigt, allting addar väl upp liksom. Alla grejer gör varandra bättre på något sätt. Jag använder fortfarande dessutom en budget strömkabel till Paul Hynes, det ska bli intressant att se vad som händer den dagen jag får råd med en "riktig" kabel.

 

Och just ja, råkade visst beställa en ny liten spännande USB kabel för test också... :65:

 

Hej Rickard

jag gratulerar dej till din uppgradering. Som jag skrivit i en annan tråd så tycker jag nätdelen påverkar ljudet mycket, mer än många tror. Om man streamar så är hela kedjan uppströms Dac :n mycket viktig. Har precis lånat hem Melco switch S100. Påverkan på ljudet var större än jag trodde. Man bör se över hela kedjan uppströms när det gäller nätdelar , kablar och switchar för att få optimalt ljud

tycker tommy

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Hans-Tommy said:

jag gratulerar dej till din uppgradering. Som jag skrivit i en annan tråd så tycker jag nätdelen påverkar ljudet mycket, mer än många tror. Om man streamar så är hela kedjan uppströms Dac :n mycket viktig. Har precis lånat hem Melco switch S100. Påverkan på ljudet var större än jag trodde. Man bör se över hela kedjan uppströms när det gäller nätdelar , kablar och switchar för att få optimalt ljud

 

Tack Tommy. Visst är det så, och just ström är lite "min grej" skulle jag säga och jag tycker mig nog stå ganska stabilt på den fronten egentligen. Insikten är väl ändå på nåt vis att det alltid kan finnas anledning att ifrågasätta om saker och ting är tillräckligt bra eller om det kan göras ännu bättre. På sätt och vis kan man ju tycka att en produkt av Lumin U1 Minis kaliber kanske skulle kunna ha en bättre nätdel, men, då hade den också kostat betydligt mer (vilket jag tror Lumin själva svarat på i frågan) och som produktföretag vill man kanske också sprida ut tekniken över en produktlinje i olika prisgrupper, alla produkter kan ju inte ha allt av det bästa. Sen är det ju inte så att den var dålig på något sätt innan, tvärtom betydligt bättre än mycket annat, men som bekant finns det alltid en nivå till. Hur som helst så var det ett intressant projekt.

Link to comment
Share on other sites

I min värld finns det en mytbildning kring detta som också styr förväntningarna som påverkar hur vi reagerar. Jag tror inte på effekter typ ”oerhört mycket bättre” och liknande. Möjligen kan det finnas på marginalen och då kanske mer förändringar snarare än förbättringar.

 

Jag har inte hört skillnaden med just Lumin så jag vet ju inte. Men jag har hört andra källor där man gått över till linjär strömförsörjning och jag har inte reagerat på något särskilt sätt. Det finns ju också elektronik som inte alls förordar linjesteg typ Chord, Lyngdorf och Devialet. 
 

Jag har varit i kontakt med Li hos Lumin flera gånger. Han säger till mig att skillnaderna är så små idag att det finns i regel andra områden att jobba på som ger betydligt mer. Om jag får möjlighet skall jag prova men jag köper inget i blindo,

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med till viss del @Bebop, och tidigare erfarenheter av att byta all form av SMPS till LPS med t.ex HDPlex har inte heller varit något jag direkt reagerat över som någon större skillnad utan det har mer känts som en renhållnings åtgärd. Första intrycket när jag slog på den var också lite "ok, jag hade kanske hoppats på mer", men det tog sig verkligen efter 1-2 dagar. Jag anser också att det kanske inte är här man bör börja, jag har satsat ganska mycket på bra ström och kablar genom åren vilket jag anser har gett bra resultat och som jag skrev ovan så tror jag att jag nu befinner mig i ett läge där alla förbättringar verkligen påverkar varandra på ett gynnande sätt.

 

En Sbooster återförsäljare hävdade ungefär 25% förbättring, jag valde att gå med en erkänt ännu bättre PSU i Paul Hynes då jag inte har något förtroende för Sbooster, och den skillnaden (eller förbättringen) som jag upplever är inte liten, det är en helt annan Lumin som kommer till jobbet idag. Hur stor den faktiska skillnaden är mellan Paul Hynes och Sbooster har jag ingen aning om dock, men visst hade det varit kul att testat det också. Sen tror jag som sagt att omgivning i övrigt så klart påverkar och som med allt får man olika resultat i olika anläggningar.

 

Jag har sagt tidigare att jag tror att SMPS utvecklingen kommit långt och att en LPS nödvändigtvis inte alls automatiskt behöver vara bättre, många väldigt respektabla tillverkare använder SMPS idag och vad jag läst mig till så är det både betydligt svårare och mer kostsamt att tillverka en riktigt bra LPS än en helt okej SMPS. Däremot tror jag alltid man kan uppnå högre kvalitet och den standard Mean Well RS-25-12 SMPS som sitter i Lumin kostar drygt 160 kr inkl moms hos Elfa, även om pris såklart inte alltid speglar prestanda så ligger det kanske ändå någon liten indikation där, och även om den har fått väldigt bra omdömen så kan jag inte se att det inte skulle finnas utrymme att ersätta den med en betydligt mer påkostad och bättre PSU och på så vis uppnå bättre resultat. Dessutom, är det precis det jag upplever efter att faktiskt ha provat... :)

 

Jag skulle inte rekommendera någon att göra detta ingrepp dock, garantin ryker och man kan säkert göra sin Lumin helt obrukbar om man har otur. Det här är något man behöver vara övertygad om själv om man nu vill ta steget eller inte. När jag sökte information om modifieringen så saknade jag faktiska rapporter på resultat, många pratar om att de ska göra det och sen återkommer de aldrig, jag ville bara berätta hur jag upplevt det, sen får ni tolka det som ni vill. Att Lumin själva inte rekommenderar att man ska göra det här kanske inte är så förvånande? Men varför har de andra nätdelar i sina större modeller?

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, rikard said:

Men varför har de andra nätdelar i sina större modeller?

Det är väl ett vanligt sätt att sätta större och dyrbarare komponenter i sina referensmodeller. Det ger också underlag för att motivera en högre prisbild. Jag har inte läst om några övertygande berättelser att t ex U1 (som har en linjenätdel) skulle låta särskilt mycket annorlunda än U1 Mini. 

 

Då tror jag mer på att nätdelar spelar större roll i de modeller som innehåller även en dac. Där finns ju också en analogdel. 

 

Priser på delar är en indikator som inte säger så mycket. Att linjekälla kostar mer att tillverka är inte så märkligt med tanke på fler komponenter och mer arbetsinsats. Burr Browns finaste dac 1792A kostar $ 7,21 styck. Kostnaden ligger i implementeringen med övriga komponenter i kedjan och utveckling av dessa. En transistor kostar heller så många kronor.

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Bebop said:

Det är väl ett vanligt sätt att sätta större och dyrbarare komponenter i sina referensmodeller. Det ger också underlag för att motivera en högre prisbild. Jag har inte läst om några övertygande berättelser att t ex U1 (som har en linjenätdel) skulle låta särskilt mycket annorlunda än U1 Mini.

 

Om jag hade köpt en U1 för 78.000 kr så hade iaf jag förväntat mig att den lät betydligt bättre än U1 Mini. Vilket jag också är övertygad om att den gör. Den stora skillnaden verkar vara just nätdelen.

 

7 minutes ago, Bebop said:

Då tror jag mer på att nätdelar spelar större roll i de modeller som innehåller även en dac. Där finns ju också en analogdel. 

 

Japp, håller helt och hållet med. Jag önskar jag hade vågat testa detta med min T2, men då är det också helt andra pengar som står på spel.

Link to comment
Share on other sites

Just nu finns det en begagnad Lumin U1 till salu på Hifitorget till ett bra pris, den är jag ju rejält sugen på kan jag säga och hade jag haft pengarna hade jag slagit till direkt. Det spåret jag tagit nu är ju ett mer ekonomiskt val jag gjort... men drömmen vore ju så småningom att kunna ta steget upp "på riktigt".

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, rikard said:

Om jag hade köpt en U1 för 78.000 kr så hade iaf jag förväntat mig att den lät betydligt bättre än U1 Mini.

Jag är inte så säker på det, men jag vet inte. Såvitt jag kunnat läsa mig till så är det i stort sett samma maskin förutom nätdel och aluminiumfräst solitt skal. Den klarar också pcm-upplösning på 768 mot 384 och dsd 512 mot 256. 
 

U1 började utvecklas 2010 och jag tror snarare att det är så att man sett både större möjlighet att få en större marknad plus att man faktiskt kunnat behålla kvaliteten i en billigare modell. Jag har letat men inte några indikationer på att U1 idag skulle låta bättre än U1 Mini. 10 år är en lång tid när det gäller digital utveckling. Men, visst, det finns flera som vittnar om att det blir bättre med linjär strömkälla och att dyrast är bäst. Jag försöker ställa mig vid sidan om den typen av påståenden. Jag tror helt enkelt inte på det.
 

 

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Bebop said:

U1 började utvecklas 2010 och jag tror snarare att det är så att man sett både större möjlighet att få en större marknad plus att man faktiskt kunnat behålla kvaliteten i en billigare modell.

 

Det har du ju faktiskt rätt i, U1 Mini har nog egentligen mer gemensamt med D2.

 

33 minutes ago, Bebop said:

Jag försöker ställa mig vid sidan om den typen av påståenden. Jag tror helt enkelt inte på det.

 

Det är som sagt var helt upp till var och en, jag rapporterar bara vad jag upplever, sen får alla tro vad de vill... ;)

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Bebop said:

Men, visst, det finns flera som vittnar om att det blir bättre med linjär strömkälla och att dyrast är bäst. Jag försöker ställa mig vid sidan om den typen av påståenden. Jag tror helt enkelt inte på det.

 

Som jag ser det så handlar det väl mest om hur man implementerat de olika strömförsörjningarna i apparaten. Har man en switchad nätdel så kommer det ju troligtvis linjära dito på kretskortet som tar ner spänningen till det som behövs för komponenterna och då kompensera för de troligtvis rätt höga ripple värden en standard SMPS har (en Mean Well likt de som sitter i en Lumin har runt 100mV ripple eller mer vilket ju är markant mer än en Paul Hynes PSU som har 0,8uV).

 

Eftersom jag satt och sökte runt lite på nätet så hitta jag denna film på Youtube ifrån Manley Labs om deras övergång till SMPS designade av Bruno Putzeys (Hypex) kolla ifrån 38.30.

 

 

I slutändan så är det ju mest väsentligt vad som kommer ut ur analogdelen på din DAC och hur/om den påverkas av faktorer innan in nätverk/usb/psu osv. skiljer säkert ifrån fall till fall så de går inte att säga att de "alltid" blir bättre med de ena eller de andra och vi upplever saker och ting olika.

 

I de stora hela så är den PSU @rikard köpt överkomlig i pris (£420 ink. frakt) sen kan man ju alltid diskutera effekten av den och om de är värt det men de spenderas mycket mer pengar på mer tveksamma saker tycker jag inom vår hobby och sen förekommer det nog väldigt mycket överdrifter på de flesta forum hur saker och ting påverkar men de är min högst personliga åsikt :blush:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag ju egentligen inget egenintresse av att förespråka det ena eller andra och har absolut inget behov av att övertyga någon utan alla får göra sina egna val här i livet. Men om @Bebop eller någon annan för att övertyga sig själva känner att de vill komma farandes med sin Lumin U1 Mini under armen för en direkt jämförelse nån gång framöver efter att Corona krisen lagt sig så är jag väl öppen för det. Att gå runt och tro att det inte skulle göra någon skillnad känns i min värld bara dumt... ;) hehe...

 

1 hour ago, octavia rs said:

överkomlig i pris (£420 ink. frakt) sen kan man ju alltid diskutera effekten av den och om de är värt det men de spenderas mycket mer pengar på mer tveksamma saker tycker jag inom vår hobby

 

Jag räknade ihop allting nu och totalt landade kalaset på 7350 kr inkl kablar och adaptrar, frakt, PayPals urusla växlingskurser och liten tull avgift. Det är mer än dubbelt upp mot vad Sbooster kitet kostar inkl deras nätdel och det är helt klart en ansenlig summa. Jag gjorde dock ett väldigt medvetet val här och även om jag inte ska tjata mer om det nu så anser jag personligen att det var värt varenda krona och skulle göra det igen. Som du säger @octavia rs så har man nog lagt pengar på betydligt mer tveksamma saker genom åren. :)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

I slutändan så är det ju mest väsentligt vad som kommer ut ur analogdelen på din DAC

Precis så resonerar jag. Det finns ju också något som man kan beteckna som överspecifikation, dvs det är bättre i termer av mer eller mindre, men gör det någon skillnad i slutändan? Det finns nog exempel åt båda hållen. När det gäller t ex distorsion typ THD, så menar många (de flesta som kan ämnet, tror jag) att det säger inget alls trots att det kan skilja en hel del. Distorsion och svaj är lägre på cd än vinyl. Betyder det att låter bättre? Jag tycker bättre om digitala inspelningar om det är bra inspelningar och mixningar, men det är det långt ifrån alltid så.
 

Sen står allt dessutom i relation till något annat man kan göra. Vi går på olika bollar, helt enkelt.

1 hour ago, rikard said:

Det är som sagt var helt upp till var och en, jag rapporterar bara vad jag upplever, sen får alla tro vad de vill... 

Jag är helt enig med dig om det. ”Problemet” med mig är att jag har en kritisk hållning till mycket kring hifi. Framför allt inom områden där rösterna skiljer sig så diametralt från varandra. Jag läste t ex någonstans att det största ljudlyftet man kan göra med Lumin är att köra AES som ”ger mer body och basfundament etc”. Är det då sant? Vet inte, men det är i vart fall en upplevelse och olika upplevelser kan inspirera. Det görs även jag och i slutändan kanske jag också landar i en ny nätdel. Vi får se, men jag är skeptisk.

 

In short, the USB option turned out to be the worst case scenario. Although perfectly adequate for the job, it was audibly inferior to the AES/EBU. The former sounded stiffer in comparison, sported slimmer, boomier and less round low FR with a bit limited downstairs reach. Imaging wise it also lacked order and was flatter to be finally viewed as less vivid and three-dimensional, whereas sensible textural paleness pretty much closed the case. In a nutshell, USB in general sounded less lively and more artificial, whereas all remaining connections performed similarly on general voicing and quality counts. It was in fact difficult to tell any differences between them.

(HiFi Knights om Lumin U1 Mini)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...