Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

Just now, rikard said:

Jag läste nånstans att det här magnetfältet är ganska starkt och att man inte ska gå i närheten med pacemakers eller liknande... vore jobbigt att få en hjärtinfarkt av att lyssna på musik.

 

Haha... Det har jag faktiskt aldrig sett eller hört, men det är kanske bäst att vara på den säkra sidan ;)

 

/ Marcus, www.perfect-sense.se

Link to comment
Share on other sites

Från manualen....känns väl mer som en disclaimer och att de inte vill hållas ansvariga för nånting, men ändå lite roligt formulerat...

 

Magnet Precautions 

 

The motors used in all Wilson Benesch speakers are built from the most powerful magnetic material in the world, Nd.Fe.B. Do not bring any metallic objects or sensitive electronic, electromagnetic or mechanical systems into close proximity of these devices. This includes pace makers or other critical devices. The company cannot accept responsibility for any damage or injury caused to any such systems as a result of accidental exposure. Extreme care must be taken with all Wilson Benesch Isobaric speakers as the driver motor is exposed in these systems.

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

On 2019-06-19 at 16:45, rikard said:

Små fjuttiga stativhögtalare? Glöm det. Det här är rejäla och stabila prylar som spelar därefter. 

Det verkar som de är lite högre placerade också eftersom mellanregistret sitter över diskanten.

Det lurar också ögat ifråga om storleken.

 

Wilson Benesch är minst sagt finurliga.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, tipo901C said:

Det går en legend bland gubbarna att det bästa magnet läcker inte utanför gapet och de diggar religiöst alnico. Sant eller falskt?

Hmm. Jag vet inte, men det låter osannolikt att en magnet inte påverkar magnetiska material som kommer i närheten.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

spkQ3YL0GsZrB72gHagLX81ck-fgxugjpCTHprZs

 

¡Ay, caramba!

 

Bilden ovan föreställer högtalarna Kroma Audio Mimi, det var alltså de som låg i lådan i inlägget ovan. Uppställningen ska vara lite längre ut och toe-in, men jag behövde flytta in dem pga städning och sedan blev de kvar så här, jag tyckte även de kom fram bättre i bild rakt framifrån. Dessutom är de relativt tunga för sin storlek och jag råkade visst repa parketten lite, hmm....

 

När jag lämnade tillbaka Wilson Benesch högtalarna så passade jag även på att lyssna på dessa som precis hade kommit in. Dess kvalitéer var omedelbart väldigt uppenbara och jag kom snart på mig själv att både sitta och le stort och stampa takten med foten. Det som stod framför mig var väldigt musikaliskt och levande, precis vad jag letat efter.

 

Jag visste redan där och då att jag behövde låna hem dem för att se hur de skulle trivas hos mig, men det blev först en vecka senare och under denna tid så var det svårt att släppa dem ur tankarna. Lite som man är nykär liksom, man vill bara spendera all ledig tid med sin nya bekantskap.

 

Mimi är den minsta och "billigaste" modellen i Kroma Audio's lineup. Jag har inte sett någon komplett prislista ännu, men det springer snabbt iväg i 100k steg för varje modell. De fick oerhörda lovord från München mässan och de blev även kvar i Srajan Ebaen's (6Moons) privata kollektion med högtalare efter att han testat dem.

 

Det här är ett par väldigt speciella högtalare, tillverkade i Spanien av alla ställen. Kan man verkligen bygga högtalare i Spanien? Aldrig hört talas om innan, men det är klart man kan, och som man kan det! Finishen är oklanderlig och både högtalarna och stativen är tillverkade i Krion material, vilket är Spaniens motsvarighet till Corian som vi mest använder som diskbänkar i Sverige. Väldigt hårt material, och helt fritt från resonanser. De har dessutom inte en enda metallskruv i sig. Stilfullt värre.

 

Så hur låter de då? Det är som vanligt svårt att beskrivas i ord och man behöver nästan lyssna på dem för att få en riktig uppfattning. Men om jag ska göra ett försök, så låter de som sagt var väldigt "levande" och naturliga, vilket många högtalare gör såklart, men här är det ännu mer på riktigt på nåt sätt. Högtalarna försvinner helt ur ljudbilden och man tänker inte på att ljudet kommer från dem, det bara är där liksom, så oerhört oansträngt och väldigt närvarande. Jag tror det är helt omöjligt att bli lyssningstrött på det här.

 

En klassiker som hängt med länge när det kommer till att jämföra högtalare är precis bortgångne Joao Gilberto's "The Girl from Ipanema". Man kan dividera om ifall den kvinnliga rösten ska ligga till höger eller vänster, men oavsett så brukar det vara väldigt framträdande vilken högtalare den kommer ifrån. Det kan jag höra här också, men jag får lyssna noga och det känns verkligen som att den bara är något till vänster i ljudbilden (i mitt fall) och inte alls ifrån högtalaren, den ligger liksom mer naturligt i mixen, och inte på ett dåligt sätt.

 

De har en känslighet på 90dB och är väldigt lättdrivna, min Ypsilon Phaethon blir inte ens ljummen efter en hel kvälls spelande. Den brukar bli väldigt varm av att bara stå påslagen vilket nästan känns lite märkligt hur det kan skilja så mycket. Hur som helst så lär man inte behöva någon monster förstärkare för att driva dem. De är lite mjukare i sin karaktär och bör paras ihop med något naturligt klingande och inte för färgat förstärkarmässigt.

 

Jag som är van vid golvhögtalare och aldrig haft något annat kanske kan sakna lite botten eller vad man ska säga, en annan typ av ljudbild, men frågan är om det egentligen är vad jag saknar eller om det bara låter så pass annorlunda mot det mesta annat jag hört att det mer handlar om att jag behöver vänja mig.

 

Hur som helst så är det här en väldigt rolig liten högtalare som jag inte annat kan än rekommendera att lyssna på.

 

Om de kommer bli kvar här hemma? Vi är inte riktigt där ännu, men det beror inte på mig att det finns några som helst tveksamheter. Vi får se!

 

Edited by rikard
Uppdaterade fotot
Link to comment
Share on other sites

Det är så rent o prydligt att jag nästan skäms! ;) 

Roligt att höra om en tillverkare jag inte alls känner till! Men att corian skulle vara resonansfritt låter lite som en bilförsäljar-floskel? Speciellt material är det dock!

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, AlfaGTV said:

Det är så rent o prydligt att jag nästan skäms!

 

Äsch, det finns en charm med att ha allting synligt också som jag såklart kan sakna ibland, och det är inte alltid så lätt att leva upp till den här rena och minimalistiska prydligheten må du tro.... :)

 

30 minutes ago, AlfaGTV said:

Roligt att höra om en tillverkare jag inte alls känner till! Men att corian skulle vara resonansfritt låter lite som en bilförsäljar-floskel? Speciellt material är det dock!

 

Såklart är det lite floskler inblandat som med allt säljmaterial, men kanske var min snabba formulering och översättning lite olycklig och väl stark, men låt säga "relativt resonansfritt" då... :) Så här skriver de ordagrant på sin hemsida.

 

"Cabinet made entirely in Krion, a non-conductive and non-magnetic material that stands out for its high mass and the absence of resonances, resulting in no sound colorations."

 

"The absence of metallic elements in the manufacturing of the cabinet. Not one metal screw is used: neither in the chassis, nor in the filter, not even in the fastening of the drivers."

 

"Selected filter components chosen for their top sound quality, such as brand names Duelund and Mundorf, combined with very special NOS components."

 

Jag tror helt ärligt att det här är bara början av vad vi ser av Kroma Audio, jag känner mig nästan lite "priviligerad" att sitta med dem här hemma "så här tidigt". Jag vet inte om jag lyckas förmedla riktigt hur speciella, annorlunda och charmiga de faktiskt är. Sen känns det lite udda med en högtalare från Spanien, men jag har ju en grekisk förstärkare så jag tänker att det kan passa ganska bra med lite medelhavs tema.

 

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, rikard said:

Om de kommer bli kvar här hemma? Vi är inte riktigt där ännu, men det beror inte på mig att det finns några som helst tveksamheter. Vi får se!

 

Ser oförskämt snyggt ut för ögat och matchningen med det övriga möbelemanget kan aldrig bli bättre.

WAF på högsta nivå skulle jag vilja säga.

Fyller du vaserna på bänken med lite olika nivåer av vatten så kan du ju dessutom "voica" det sista sett till ljud och klangkaraktären :cool:

Rent estetiskt så är det helt klart en... "no brainer" :thumbsup:

Har "chefen" synpunkter... :shocked: ???

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Kjellpo said:

Hur står dom sig mot dina PMC, annat än lite avsaknad av botten?

 

Jag tycker personligen att Fact 8 modellen är PMC's absoluta sweetspot både vad gäller det ljudmässiga så som prismässigt. Efter lite valutaförändringar och prishöjningar genom åren så ligger de faktiskt ganska nära varandra prismässigt, runt en hundring. Jag har varit supernöjd med mina PMC och jag kommer nog behöva byta fram och tillbaka några gånger här i sommar för att se om jag faktiskt kan motivera prisskillnaden det trots allt skulle innebära att byta. På ett sett påminenr det litegrann om varandra tekniskt, genom att de inte har någon bakre basport utan de har någon framåtriktad basteknik, vilket gör dem båda ganska lättplacerade och de kan stå nära väggar osv vilket inte ska underskattas.

 

Med det sagt.... så spelar Kroma i mina öron väldigt roligt, de har den där levande känslan som jag försöker få fram, det liksom bara "är musik" och det är inte påfrestande på något sätt. På den här nivån så är väl de flesta högtalare ganska bra och det blir lite mer av en smaksak vad man föredrar och vad som kanske passar bäst till den musik man lyssnar på. PMC kanske ger lite mera "slam" och "tyngd" från en golvhögtalare vs stativhögtalare. För min del så lutar det ju väldigt mycket åt Kroma just nu med det ljudliga.

 

Nån som vill köpa ett par PMC? :) 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, P-pan said:

Ser oförskämt snyggt ut för ögat och matchningen med det övriga möbelemanget kan aldrig bli bättre.

WAF på högsta nivå skulle jag vilja säga.

Fyller du vaserna på bänken med lite olika nivåer av vatten så kan du ju dessutom "voica" det sista sett till ljud och klangkaraktären :cool:

Rent estetiskt så är det helt klart en... "no brainer" :thumbsup:

Har "chefen" synpunkter... :shocked: ???

 

Ahh, riktigt bra idé med vattenfyllda vasar! :) haha...

 

Jag tycker verkligen de funkar estetiskt, det kanske är en vanesak dock, men chefen har synpunkter, o så mycket synpunkter.... låt se...

 

- de lutar

- de har svart glas på sidorna

- stativen är fula

- stativen har en brun platta

- elementen ser ut som en robot

- logon är ful och synlig

- man ser kablarna eftersom det är stativ

 

Jag har säkert missat något, jag började hålla för öronen efter ett tag.... :Cry:

 

Det ska sägas att min chef är väldigt petig när det kommer till inredning...

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, rikard said:

Det ska sägas att min chef är...

 

... väldigt mån om boendets andrahandsvärde ?

 

Lösningen blir ju då att bygga ut boendet med ett x-tra rum som t.ex kan användas som lyssningsrum... :65:

Kombinerat med en bäddsoffa kan det ju tillfälligtvis också fungera som gästrum vilket chefens sociala umgänge kan dra nytta av... :closedeyes:

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, rikard said:

- de lutar

- de har svart glas på sidorna

- stativen är fula

- stativen har en brun platta

- elementen ser ut som en robot

- logon är ful och synlig

- man ser kablarna eftersom det är stativ

 

Jag har säkert missat något, jag började hålla för öronen efter ett tag.... :Cry:

 

Det ska sägas att min chef är väldigt petig när det kommer till inredning...

 

Känner igen detta. Stativare är också uteslutet här. :39:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, P-pan said:

Lösningen blir ju då att bygga ut boendet med ett x-tra rum som t.ex kan användas som lyssningsrum... :65:

Kombinerat med en bäddsoffa kan det ju tillfälligtvis också fungera som gästrum vilket chefens sociala umgänge kan dra nytta av...

 

Jo, så gör ju en del, och det blir ju väldigt fint och praktiskt på alla sätt. Men om jag hade en sådan cave att krypa in i skulle jag bara få skäll för att jag alltid satt där inne och inte var social...

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, JWE said:

Känner igen detta. Stativare är också uteslutet här. :39:

 

Mmm, jag skulle gärna gå upp på nästa nivå som heter Thais, det är en ganska smärt och slank golvare. Enda problemet är att man får 2 par Mimi för samma pengar, vilket är ganska mycket högtalare för pengarna trots allt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2019-07-07 at 22:14, P-pan said:

Vi kommer nog på något ska du se :thumbsup:

 

När du skrev det där så kände jag mest förtvivlan och hopplöshet, men nu befinner vi oss ändå på ett stadie där vi pratar om saken mer än kastar saker omkring oss, så det ska nog ordna sig i slutändan tänker jag. Kroma verkar kunna erbjuda lite olika alternativ vad gäller finish osv, så vi får se vad de kan göra.

 

Sen spökar ju tankarna litegrann åt ett annat håll också, när ens bättre hälft säger nej till stativ, då finns det väl bara en sak att göra och det är väl att titta på golvmodeller ett steg upp i kedjan? Kanske kan lösningen som gör att ALLA blir nöjda återfinnas i bilden nedan, kanske lite åt vänster?

 

image.png.8e6d5c77df8c0249a59de4a5ca1d21bd.png

Bild lånad från Perfect Sense

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, rikard said:

 

När du skrev det där så kände jag mest förtvivlan och hopplöshet...

 

 

... det var verkligen inte min mening att det skulle få dig att känna på det viset... sorry, om det har varit dig till börda.

Men du verkar ju, allt till trotts, fått ett hyfsat fotfäste till ett par golvare ? :)

 

Ett par-tre tips på vägen...

 

Vad vill din käresta helst se i form av "integrerad finish/design" till den övriga inredningen / möbleringen ?

- Färger som synkar.

- Träslag som kompletterar.

- Design/utformning som passar in.

- Prylar som matchar rent "luftmässigt" i rummet så att det inte ser trångt eller stökigt ut.

- Plus allt annat som jag för stunden inte kommer på inom ramen för heminredning... s.a.s.

 

... ???   

 

Ett par golvare/stativare  som får uppgiften att samtidigt vara piedestaler för blommor och högtalare är ju inte direkt någon önskedröm tänker jag här, men du kanske förstår vart jag försöker komma fram till ... :cool:

 

Kruxet blir ju hur en VÄLDIGT design/färganpassad högtalare eventuellt också låter sett till hur du vill att det ska låta... :39:

 

Vi får kanske anledning till att boka upp ett "returmöte" så vi kan gå till botten med problemet ?

Om inte det hjälper så får vi skicka hela ärendet på remiss... :Idea:

Någonstans så lär det finnas en konsult på området som kan luta sig mot ett prejudikat och med dennes hjälp så ... voilá... kanske saken är biff :app: 

 

Hoppet är det sista som lämnar en sann hifi-entusiast i samlevnadens tuffa vardag... :thumbsup:

Kanske ett hemma-hos-mig besök av er båda kan få gränserna att flexa till båda eras belåtenhet ?

Du/ni är alltid välkomna :6:

 

... jag tror fortfarande att det kommer att lösa sig till båda eras belåtenhet :64:

 

Link to comment
Share on other sites

Fina högtalare!

 

On 2019-07-07 at 12:32, rikard said:

De har en känslighet på 90dB och är väldigt lättdrivna

Golvmodellerna ser fina ut.

Danska drivers från Scan-Speak och Hiquphon.

Det finns en version med 20mm soft dome som är platinapläterad och spelar 2-22kHz -3dB med 90dB känslighet.

Det verkar vara Classic 18W/8545-01 som sitter i Thais, och om kabinettet är portat kan det nog låta som fullregister.

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, P-pan said:

... det var verkligen inte min mening att det skulle få dig att känna på det viset... sorry, om det har varit dig till börda.

Men du verkar ju, allt till trotts, fått ett hyfsat fotfäste till ett par golvare ? :)

 

Haha, det blev kanske lite syftningsfel från min sida, jag menade snarare "kring tidpunkten" som du skrev det där. Ingen fara på taket dock! Jag kan tillägga att om man har bra minne och läst hela den här tråden så kanske man kommer ihåg att jag varit i den här situationen en gång tidigare, när jag hittade mina "första" drömhögtalare från Audio Physic, därav den uttryckta hopplösheten ... :) 

 

9 hours ago, P-pan said:

Vad vill din käresta helst se i form av "integrerad finish/design" till den övriga inredningen / möbleringen ?

 

Hon vill bara se våra nuvarande högtalare, endast, ingenting annat. PMC Fact.8 ska det vara, det är tydligen den ultimata stilrena inredningsdesignerns drömhögtalare alla kategorier. Hon frågade så sent som igår kväll varför de inte duger längre? Vad svarar man på det? Klart de "duger" ...

 

9 hours ago, P-pan said:

Ett par golvare/stativare  som får uppgiften att samtidigt vara piedestaler för blommor och högtalare är ju inte direkt någon önskedröm tänker jag här, men du kanske förstår vart jag försöker komma fram till ... :cool:

 

Mmmm, jag ser också möjligheten till att INTE köpa piedestaler här ... :D vi får se, det är stor skillnad i peng dock, och månadspengen är inte riktigt vad den brukade längre.

 

9 hours ago, P-pan said:

Kruxet blir ju hur en VÄLDIGT design/färganpassad högtalare eventuellt också låter sett till hur du vill att det ska låta...

 

Jag har försökt förklara att det handlar inte bara om utseendet ... att det är insidan som räknas. :Sing:

 

9 hours ago, P-pan said:

Vi får kanske anledning till att boka upp ett "returmöte" så vi kan gå till botten med problemet

 

Det skulle vara trevligt! :) Jag insåg efter att jag kom hem senast att jag kommer få skämmas över avsaknaden av Svanå vingar dock. Mitt rum är nog ganska kallt och hårt trots allt, men ni kan ju tänka er hur den diskussionen skulle se ut. :ShameOnYou: HiFi intresset har ju vuxit en del sedan vi flyttade in i huset, och idag vet i sjutton om jag ens hade gått med på att köpa huset då det inte direkt är perfekta akustikförhållanden.

 

9 hours ago, P-pan said:

Kanske ett hemma-hos-mig besök av er båda kan få gränserna att flexa till båda eras belåtenhet ?

Du/ni är alltid välkomna

 

Det skulle OCKSÅ vara trevligt... :)

 

9 hours ago, P-pan said:

... jag tror fortfarande att det kommer att lösa sig till båda eras belåtenhet

 

Det tror jag också. Jag har som sagt var kollat runt efter högtalare under ganska lång tid nu och känslan är ändå att jag aldrig varit så här nära ett beslut. Sen om man väl bestämt sig och för vad, så är det ju lite jobbigt med lång leveranstid, för när de inte har siesta så ska de tydligen ha semester i Spanien också! Jag är egentligen lite mer för snabba beslut och snabba leveranser, men man kanske inte alltid kan få allt.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calle_jr said:

Golvmodellerna ser fina ut.

Danska drivers från Scan-Speak och Hiquphon.

Det finns en version med 20mm soft dome som är platinapläterad och spelar 2-22kHz -3dB med 90dB känslighet.

Det verkar vara Classic 18W/8545-01 som sitter i Thais, och om kabinettet är portat kan det nog låta som fullregister.

 

Ahh, det här är mer detaljer än vad jag visste om. Kroma Audio har ganska lite teknisk information på sin hemsida och specifikationerna listar t.ex inte frekvensområden, vilket verkar vara trenden bland flera tillverkare på senare tid.

 

Thais och Stella, golvmodellerna på bilden ovan, lanserades i München i våras och det finns ganska få bilder och information om dem. Jag TROR att den port som sitter på framsidan på Mimi har flyttat till baksidan på dessa större modeller. Lite som den uppförstorade affischen på väggen skvallrar om.

 

AVShowReports fångade Stella på film dock... "The Robots" med Kraftwerk av alla låtar.

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, rikard said:

Ahh, det här är mer detaljer än vad jag visste om. Kroma Audio har ganska lite teknisk information på sin hemsida och specifikationerna listar t.ex inte frekvensområden, vilket verkar vara trenden bland flera tillverkare på senare tid.

Ja.

Man kanske får förlita sig på att Stereophile gör jobbet att redovisa prestanda på ett begripligt sätt utan att dränka det i MBS.

 

Link to comment
Share on other sites

"Hemma... hos"... är alltid bäst...

:6:

 

Jag fick tillfälle att besöka Rikard under den gångna dagen så för intresserade tänkte jag visa lite bilder och fälla några kommentarer

kring dessa...

 

... kan det vara något som "församlingen" kan tänka sig vara okej ?

:39:

 

 

Rikard har redan givit sitt samtycke till att jag "skräpar ner" tråden så på den fronten är det lugnt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...