Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

9 hours ago, Harryup said:

Vet inte om flera leverantörer gör det men Linn använder också FPGA.

 

Det finns faktiskt flera, däribland PS Audio, vilket har varit en av nycklarna till deras framgångar med en plattform som går att utveckla och förbättra mjukvarumässigt längs vägen. Inte så dumt inom detta snabbrörliga segment.

 

Det ska bli intressant att se och höra vad de svenska herrarna hittar på!

 

/ Marcus

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Bebop said:

Jag har hittat ett "flow chart" över ESS Sabre. Såvitt jag kan förstå av den så konverteras och uppsamplas både pcm/dsd till samma ingångsformat till omvandlaren. Jag är dock ingen specialist på att läsa flödesschema. Hade varit intressant att se en nivå till.

 

es9018-1.gif

 

Jag hittade också det flödesschemat häromdan när jag sökte runt. Jag har kikat på lite kretsscheman med ESS Sabre DAC'ar eftersom jag funderar på att ansluta ett eget analogsteg på en sådan DAC. Så vitt jag kan se kommer signalen ut på samma ställe oavsett format och där behövs bara en I/V-omvandlare och ett utgångssteg. Det är alltså en strömutgång om jag har tolkat det rätt och en sådan består av ett antal parallella strömgeneratorer som adderar ström motsvarande den bit de motsvarar och då måste det vara PCM först.

 

Jag kan ha fel eftersom jag inte hunnit så långt i min undersökning men jag tror att de gör om allt till det de kallar "32-bit HyperStream". Inte rå DSD alltså men det låter bra så för min del kan det nog passera. Jag ska jämföra DSD-filer så småningom med olika uppspelare men det lär väl dröja som allt annat. :)

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, MatsT said:

ett antal parallella strömgeneratorer som adderar ström motsvarande den bit de motsvarar och då måste det vara PCM först

Klockrent.

Men det är inte så att man bara kan låta en dsd-signal passera?

Obs att det såklart även skiljer mellan pcm och dsd på chippets ingångspinnar.

 

Link to comment
Share on other sites

Det är lördag, jag är ensam hemma, inga andra förpliktelser eller bestyr inplanerade. En hel dag att helt ostört bara lyssna och njuta av musik helt enkelt, vad mer kan man önska sig?

 

Det är bara ett problem.

 

Det låter förj***igt!!

 

Det är inte njutbart någonstans och foten vägrar stampa takten av välbefinnande. Jag lyssnar på musik jag inte brukar lyssna på, jag lyssnar på det jag alltid lyssnar på, jag flyttar runt på högtalare, jag tänker att jag sitter för högt och sjunker ner i min lyssningsstol, jag funderar på att kasta ut både det ena och andra från balkongen, funderar på vad jag gjort för förändringar på sista tiden och börjar fett ångra både det ena och andra.

 

Jag har tänkt mycket på högtalare på sista tiden då det trots allt vore kul att ta saker och ting till "nästa" nivå. Nu känner jag helt plötsligt att det börjar bli akut, så här kan man ju inte ha det, har det alltid varit så här hemskt? Har resten av min anläggning blivit FÖR bra av alla uppgraderingar?! Högtalarna klarar inte mer helt enkelt, det låter som musiken försöker pressa sig ut genom dem, burkigt och boxigt och fruktansvärt.

 

På mina högtalare så finns det reglage för att justera bas och diskant i 3 lägen. Mer, neutral och mindre av respektive. Tro det eller ej, men HELT av sig själva så har de hamnat i FEL positioner. Nu minns jag tyvärr inte hur de hade hamnat, men det var helt fel i alla fall. För efter lite switchande så låter det sådär bra som det brukar göra igen. Puuuuhhhh.....

 

Vilken dag! Full av ånger, lidande och begynnande depression. Men en erfarenhet rikare.

 

När man som jag har relativt begränsade möjligheter till positionering så är de här högtalarna guld värda, det kommer inte bli lätt att ersätta dem.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, rikard said:

När man som jag har relativt begränsade möjligheter till positionering så är de här högtalarna guld värda

PMC är förmodligen då ett intressant alternativ för mig.
Skönt att det löste sig:NailBiting:

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, YYZ said:

PMC är förmodligen då ett intressant alternativ för mig.
Skönt att det löste sig:NailBiting:

 

Jag var förvånad att det kunde göra så stor skillnad, men de var väl ställda i helt olika lägen oxå förmodligen så det blev konstig harmoni mellan dem. Det var nåt som inte stämde helt enkelt....

 

Har man begränsat med utrymme så är PMC ett riktigt bra alternativ skulle jag säga, de har ju dessutom basanordningen framåt så de kan stå nära väggen utan problem. Jag har provat en del högtalare tidigare i samma position som inte alls funkat. Jag tror basgrejen egentligen är det stora i det hela, men de här reglagen tar det hela till ännu en nivå vad gäller placeringsvänligheten.

 

OM jag hittar nånting att uppgradera till så kan du ju alltid köpa mina... :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, P-pan said:

Varför får jag en känsla av att du gjort mer än bara "spanat" ... :39:

 

haha, jaaaa.... det brukar kunna gå undan när jag är ute efter nånting, men det här med högtalare har gäckat mig ett tag nu. Jag började fundera lite redan för 1.5 år sedan eller nåt, där jag även lyssnade på ett antal olika modeller. Bland annat Kaiser Chiara, Stenheim Alumine Two, Boenicke W8 och W11 där jag tyckte framförallt de sistnämnda rent ljudmässigt var allt jag önskade och även är väldigt roliga musikförmedlare. Det är dock många parametrar som ska stämma när det kommer till högtalare och av olika anledningar så blev det ingen av ovanstående modeller då och sedan blev jag lite misspepp varvat med att jag tyckte mina nuvarande högtalare är mer än tillräckliga och då bytte jag ut all elektronik istället(!). Så nu är det lite andra förutsättningar som gäller.

 

Jag har en liten lista på intressanta kandidater... den inkluderar t.ex fortfarande Stenheim men kanske framförallt Wilson Benesch. Häromdagen blev jag återigen lite sugen på TAD som jag även tänkt på tidigare litegrann, och sen har jag även kvar den enda broschyr jag tog från Sthlms mässan från Aequo Audio. Mmmm.... vi får se vad det blir av det hela. Det var dock nån klok person som en gång sa att om man ska uppgradera så ska man göra det ordentligt och inte hålla på och gå sidledes.... så, jag antar att det är lika bra att sikta mot månen!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 2019-03-09 at 23:03, rikard said:

sen har jag även kvar den enda broschyr jag tog från Sthlms mässan från Aequo Audio. 

Spännande högtalare. Har aldrig sett dem.

Vilken modell var det du lyssnade på?

 

 

Quote

Ideal ratio between resolution and damping in the midbass

Det var mycket text men ganska sparsamt med fakta på hemsidan. Såg att de skrev såhär, och förstår inte helt vad de menar.

Link to comment
Share on other sites

Ku,l men samtidigt den svåraste  i uppgraderingsdelen  att välja ny högtalare. Blir på ett sätt ett val som har ganska stor inverkan på ljudbilden och hur man vill att presentationen skall ske rent musikaliskt. Jag har nog hört alla de högtalare du nämner och alla är goda musikförmedlare. Precis som du säger så är det tveksamt att gå sidledes och bättre att vandra uppåt och lägga mycket krut på högtalaren som man sannolikt kommer att leva med ganska länge. Tiden mellan mina högtalarbyten har nog aldrig varit kortare än 5 år. Men så har jag hållit mig till en konstruktör som jag tidigt fastnat för och som jag har följt uppåt i kedjan och aldrig blivit besviken. Samma grundfilosofi fast mer sofistikerad mellan varje modellbyte som nu är uppe i min femte högtalare. Det är ett annat sätt att attackera problemet om man gillar den tanken. Skall bli spännande och se var du landar.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calle_jr said:

Spännande högtalare. Har aldrig sett dem.

Vilken modell var det du lyssnade på?

 

Den mindre "Stilla" modellen, de andra modellerna är tyvärr lite för excentriska i design för min smak (och över budget ska sägas). Efter mässan så blev det ju lite googlande såklart och de har fått fantastiska lovord från både senaste München-mässan och inte minst Six Moon recensionen där de fick en Blue Moon Award. Halvt aktiva/passiva är ju en intressant tanke, och kanske speciellt för mig som har något begränsat med placeringsmöjligheter i dagsläget, antingen funkar det eller inte, men här finns möjligheter till anpassning via DSP. Boenicke gör lite samma sak med sin större W13 modell t.ex, så det verkar ligga lite i tiden. Frågan är väl kanske dock om man ska ge sig in i det aktiva så kanske man borde göra det fullt ut, och jag kan inte låta bli att tycka att det kanske skulle kännas lite... tråkigt. Jag har ju typ redan skalat ner till en minimalistisk lösning med bara en integrerad förstärkare och streamer. Nån måtta får det kanske vara, även jag kan behöva skynda lite långsamt ibland.

 

11 minutes ago, calm said:

Ku,l men samtidigt den svåraste  i uppgraderingsdelen  att välja ny högtalare. Blir på ett sätt ett val som har ganska stor inverkan på ljudbilden och hur man vill att presentationen skall ske rent musikaliskt.

 

Ja inte är det lätt inte, det känns som en större grej att byta högtalare som sagt, och även om jag "bara" är på mitt 4:e år med de nuvarande så har det hänt mycket genom åren med övriga saker i kedjan, det känns som de följt mig på den här resan och vuxit med uppgiften och gjort det väldigt bra. Men ombyte förnöjer som sagt och jag är öppen för att kontinuerligt förändra ljudbilden, jag ser det lite som en del i resandet och därför är jag även öppen för att byta märke. Tidigare var jag helt insnöad på Totem, har haft två par och var på väg att köpa ett tredje, liksom ett antal olika Naim och LampizatOr produkter men nånstans fick jag upp ögonen för att det "finns ju annat" där ute också som är kul att prova så jag försöker att undvika att fastna i ett märke nu för tiden även om det är väldigt logiskt att man tittar uppåt på det man redan gillar.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

lm8g6xGc8Y4DxcjB4sSFDeHy2awNq1sarcPVFIbQ

 

Jag har blivit mer och mer attraherad av stativhögtalare på sista tiden, där jag nästan gjort en 180 graders manöver då jag tidigare enbart sett åt golvhögtalare. Någon klok person sa vid något tillfälle att man inte ska köpa för stora högtalare och det har liksom fastnat hos mig litegrann, eller, ja... typ.

Link to comment
Share on other sites

K8F0S42GoxMjvXTQp-c8eOIWIoK0dM_ojmB0SqcZ

 

Jag har haft det stora nöjet att få möjligheten att bekanta mig med Wilson Benesch Discovery II på hemmaplan. Man tänker stativhögtalare och att de ska var lite mindre, smidigare och kanske till och med ganska behändiga. De tankarna gick direkt i kras när det var på håret att kartongerna ens fick plats i bilen, att sedan forsla in kartongerna själv och packa upp och bära högtalarna var en utmaning i sig. Men skam den som ger sig, och när belöningen är väntande välljud finns det ingen tid att spilla eller hur?

 

Med tanke på det lite udda moderna utseendet med en låda som pekar åt alla håll och kanter med utstickande "Isobariska Drivsystem" så måste man vara försiktigare än vanligt och bära på ett lite speciellt sätt. Jag kom fram till att det var ungefär som att bära en gigantisk jättebebis, man behöver stödja ordentligt under nacken medan resten av kroppen också ska följa med. 30kg styck är kanske inte orimligt ändå, men jag som inte spenderat många minuter på gym i mitt liv fick det ändå ganska svettigt.

 

Små fjuttiga stativhögtalare? Glöm det. Det här är rejäla och stabila prylar som spelar därefter. Man ska nog faktiskt helst vara två för att manövrera dem. Alla små hints om att de ÄR stora, de BEHÖVER mycket utrymme osv bortsåg och ignorerade jag gladeligen. Jag kände redan att jag hade en relation med de här högtalarna, en relation som behövde få bära eller brista och därmed sättas på prov.

 

Så hur låter de då? Jag är verkligen ingen expert på att förmedla ljud i ord, men det är utan tvekan det bästa ljud jag nånsin hört här hemma. Från början var de lite burkiga och basen slog igenom, men efter att ha positionerat och flyttat ut dem en bra bit så blev det väldigt mycket bättre. De spelar ganska mörkt, här kan en del säkert behöva lite tid att vänja sig men jag gillar det och jag tror också att det borgar väldigt mycket för att man inte blir lyssningstrött. Akustiska instrument låter levande, cello har den här tyngden i sig och det river liksom till så man blir nästan rädd. Det är stort, det är organiskt, det är maffigt och det plipprar och plopprar överallt. Basen var ett frågetecken för mig innan, men det var absolut inget fel på den och definitivt ingen bristvara, tvärtom på alla sätt faktiskt, väldigt väldigt trevlig. Jag kan spela snudd på hur högt som helst utan att det låter dåligt eller blir jobbigt att lyssna.

 

Min förstärkare sägs vara en "match made in heaven" med dessa och jag är beredd att hålla med. Det har varit en magisk tid tillsammans med dem där det är sådär kul med musik och man bara måste lyssna på en låt till innan man får gå och lägga sig. Ibland när jag jag lyssnat på nån skiva i bakgrunden så har de ändå pockat på min uppmärksamhet då jag snudd på blivit förstummad över hur bra det låter. Extremt beroendeframkallande musikförmedlare av absolut toppklass! De har definitivt tagit död på alla eventuella tvivel jag haft om stativ- vs golvhögtalare.

 

Men, det stora MEN... de kommer trots alla lovord tyvärr inte bli kvar hos mig denna gång och det har mest med praktiska och utrymmesmässiga skäl att göra (och kanske lite ekonomiska också). De behöver mer utrymme än jag kan ge dem och vad som är praktiskt för mig. De vill nog gärna komma ut en bra bit från både sidoväggar och främre vägg för att trivas riktigt bra. Men en sak är säker, de har verkligen satt ribban på en nivå som är så hög så jag vet inte om jag nånsin kommer nå upp till densamma igen. I ett framtida större och luftigare vardagsrum så känns det som deras plats hade varit given.

 

Det bär mig verkligen emot att packa ner dem i sina kartonger igen, och det inte enbart pga att de är tunga och otympliga...

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, rikard said:

Men, det stora MEN... de kommer trots alla lovord tyvärr inte bli kvar hos mig denna gång och det har mest med praktiska och utrymmesmässiga skäl att göra (och kanske lite ekonomiska också). De behöver mer utrymme än jag kan ge dem och vad som är praktiskt för mig. De vill nog gärna komma ut en bra bit från både sidoväggar och främre vägg för att trivas riktigt bra. Men en sak är säker, de har verkligen satt ribban på en nivå som är så hög så jag vet inte om jag nånsin kommer nå upp till densamma igen. I ett framtida större och luftigare vardagsrum så känns det som deras plats hade varit given.

 

Det bär mig verkligen emot att packa ner dem i sina kartonger igen, och det inte enbart pga att de är tunga och otympliga...

 

Fina högteknologiska högtalare Wilson Benesch Discovery II!

Låter som du står i kyrkan med ringarna i handen och tackar nej till den vackra bruden och springer ut ur kyrkan, med alla bröllopsgäster sittande förvånade i bänkraderna. :)

Skall bli intressant vad du väljer istället! Eller behåller det du redan har kanske?

Sitter själv nöjd med ett par stativare Dynaudio Contour 20, som jag kan rekommendera!

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Muffin said:

Låter som du står i kyrkan med ringarna i handen och tackar nej till den vackra bruden och springer ut ur kyrkan, med alla bröllopsgäster sittande förvånade i bänkraderna. :)

Skall bli intressant vad du väljer istället! Eller behåller det du redan har kanske?

 

haha, det är en bra liknelse... det är väl ungefär så det känns... :Cry:

 

Jakten går vidare, min avsikt är att byta högtalare, men det är samtidigt ingen desperat jakt. Jag har några andra potentiellt intressanta kandidater i pipen som bör utvärderas.... men jag ställer mig ändå frågandes till om de egentligen kan toppa dessa rent prestandamässigt.

Link to comment
Share on other sites

Måste bara fråga, vad gör den där "droppstoppen" under själva högtalaren?

Edit: Nevermind, jag ser nu (vid inzoomning) att det är ett högtalarelement som är "felmonterat" :) 
Och vid ytterligare en genomläsning ser jag att du faktiskt nämnt det!

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, AlfaGTV said:

Måste bara fråga, vad gör den där "droppstoppen" under själva högtalaren?

 

Det finns en del tekniska godbitar att fördjupa sig i med dessa högtalare. Från hemsidan:

 

image.png.7b6daca262e227b7f8cfe961d24ca8e2.pngimage.png.bd892dbee1d29c6b20a3aa49ec6108eb.png

 

På undersidan av Discovery II kombineras två Tactic II-drivenheter för att skapa ett "Isobaric Drive System", vilket reproducerar otroligt tät och kontrollerad basrespons som integrerar perfekt med Tactic II-enhetens midrange.

 

Isobaric Drive System resulterar i två blixtsnabba och mycket dynamiska baswoofers som skapar hela bas spektrat upp till 25Hz. Även om Isobaric Drive-systemet arbetar med en mycket högre belastning än midrange enheterna, delas lasten av två enheter som arbetar tillsammans, vilket gör att Isobaric Drive System kan förbli helt integrerat med midrange enheterna. Denna grad av hastighet och dynamik kan inte uppnås med konventionella stora wooferdesigner.

 

Det här var nånting som Linn började med och även patenterade, jag har inte sett några andra än WIlson Benesch som använder det, men de har ju å andra sidan gjort en grej av det genom att exponera dem synligt vilket man kanske inte måste göra.

 

I övrigt så är de tillverkade i en blandning av kolfiber och glasfiber i en rundad form för att undvika raka kanter och att ljudvågor studsar mot dem, utan snarare leder dem bort och på så vis kan skapa en bred och stor ljudbild där högtalarna "försvinner" ur ljudbilden. Det är de ju såklart inte ensamma om dock, men kolfiber är ju däremot en av deras grejer.

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, rikard said:

Det här var nånting som Linn började med och även patenterade, jag har inte sett några andra än WIlson Benesch som använder det, men de har ju å andra sidan gjort en grej av det genom att exponera dem synligt vilket man kanske inte måste göra.

 

Tror både KEF och Dali utnyttjat det, satt 4st 8" i var och en av mina gamla Dali40 i en isobarisk koppling, men två av elementen var dolda invärtes i lådan. Intressant att man tillämpar det i en så pass möbleringsvänlig högtalare, trodde det krävde lite mera volym för att få ut effekten.

Tack för info!

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, rikard said:

Fast är det inte just av den anledningen, att de får högtalarna att faktiskt låta större än vad de är genom den här tekniken?

 

Absolut! De isobariska kopplingarna ger väl en markant effektivitetshöjning inom ett specifikt arbetsområde. Jag hade uppfattningen att det var svårt att få det att integrera väl med övriga register dock, men det verkar inte så! :D 

Link to comment
Share on other sites

Wikipedia förklarar den isobariska lösningen kärnfullt och begripligt tycker jag:

The Isobaric loudspeaker configuration was first introduced by Harry F. Olson in the early 1950s, and refers to systems in which two or more identical woofers (bass drivers) operate simultaneously, with a common body of enclosed air adjoining one side of each diaphragm. In practical applications, they are most often used to improve low-end frequency response without increasing cabinet size, though at the expense of cost and weight.

/ Marcus, www.perfect-sense.se

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, rikard said:

... så det är därför de är så satans tunga! :) 

 

Kabinett och stativ bidrar också till det. Men, de dubbla baselementen i "clamshell" konfiguration vända emot varandra väger givetvis en del med sina tunga magneter.

 

/ Marcus, www.perfect-sense.se

Edited by Perfect sense
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...