Jump to content

En hifinörds bekännelse


Recommended Posts

Intressant. Jag brukar alltid säga att den absolut största förbättring med bättre strömkablar jag upplevt var när jag hade en Class D förstärkare, och kanske går det hand i hand med att även den var utrustad med Hypex SMPS1200A700 PSU’s. Kombinationen med Ansuz strömdistributör och kablar kanske funkar lite extra bra helt enkelt.... :) 

Det "jobbiga" med att Lumin T2 har DSD512 stöd är att jag kommer bli sugen på att uppgradera min server för att kunna hantera det också.... aj aj....

Link to comment
Share on other sites

Michael Börresen (Aavik/Ansuz/Börresen) säger så här angående switchade nätdelar:

 

"Vanlige netdele kan kun trække strøm fra nettet når at spændingen er høj nok til at dioderne åbner. Resonant mode forsyninger kan med deres powerfactor correction i praksis altid trække strøm, det gør at støjniveauet kan laves lavere på de switchede typer. På effektforstærkere betyder der en videre at Rail-sag op udgangs-trinnet kan minimeres til nærmest ingenting. I min optik er de traditionelle forsyning a thing of the past, lidt som regnestokken i forhold til computeren."

 

Michael utmanar som vanligt gängse normer :)


/ Marcus

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

IIHVZoGK6flACZyHNYCWoXy1fiCbK2W0F6Y9lJwH

 

The Next Generation

 

Det här är en kartong som tyvärr kommer LÄMNA mig i dagarna, i och med hela mitt nerskalningsprojekt med förstärkaren, så blev jag ju också mer och mer attraherad av en kombinerad streamer och DAC lösning. Där det tidigare varit ganska hårt förknippat med två produkter så känner jag att begreppet streamer och DAC är nånting som börjar kännas mer och mer naturligt att ha i en och samma låda, det känns även som att det är mer och mer DAC:ar som kommer förberedda för nätverksanslutning på ett eller annat sätt. Med CD-spelare så pratades det ganska sällan om externa DAC:ar vad jag vet, och kanske är tiden nu mogen också för streamer+DAC att bli ett på riktigt.

 

Så var drar man egentligen gränsen mellan vad som är streamer med inbyggd DAC och för vad som är DAC med inbyggd streaming? Egentligen är det ju funktionsmässigt mer eller mindre samma sak, men positionerat på olika sätt. I vissa fall kanske det är ganska uppenbart var man lagt fokus, men i mer avancerade lösningar där både DAC och streaming är av lika hög kvalitet och inte bara en liten minidator instoppad för att lösa det där med nätverket så blir gränsen suddig och otydlig. På D/A omvandlingssidan så räcker det ju inte heller bara att använda ett erkänt bra DAC chip och så är det klart, utan det handlar lika mycket om implementation av detta som allt annat.

 

I somras när jag bestämde mig för att byta ut min streaminglösning så hade jag ganska snabbt ögonen på Lumin vars produkter jag studerat på håll tidigare, det jag kände då var dock att de modeller som fanns på marknaden hade hunnit få några år på nacken, DAC chipen som användes var redan drygt 7-8 år gamla, DSD uppspelning var begränsad och överlag så började de kännas lite daterade osv. Dessutom hade instegsmodellen precis kommit i en uppdaterad version (Lumin D2), så det kändes inte bara lite utan ganska mycket som att en uppdatering av hela startfältet var på gång. Däremot ska sägas att Lumin har varit fantastiskt bra på att förse sina produkter med mjukvaru uppdateringar under åren med ny funktionalitet för alla sina modeller.

 

Hur som helst så kom det först en helt ny toppmodell, Lumin X1, vilken kanske skulle kunna vara intressant att jämföra med MSB's Discrete modell med streaming modul för ungefär samma pengar? Jag befinner mig dock inte riktigt där uppe ännu, utan jag var egentligen mest sugen på en uppfräschning av mellanmodellen T1 som jag känner kan vara en rimlig nivå för mig och där jag prismässigt känner att jag vill hålla mig. Med en stark övertygelse om att en T2 var på gång så valde jag att ta klivet in i Lumin världen med instegsmodellen så länge.

 

Denna lilla D2 har dock överträffat alla mina förväntningar och jag har inte varit annat än supernöjd med den, för pengarna så är det verkligen en kanonbra streaming produkt som inte lämnar mycket i övrigt att önska. Allt ifrån installation, funktion till ljudkvalitet och stabilitet är av riktigt hög kvalitet. Det är tveksamt om det kan bli mycket enklare vilket jag uppskattar och Lumin's support och närvaro på diverse engelskspråkiga forum är dessutom oslagbar.

 

På måndag sägs det att T2 kommer till Sverige, det återstår fortfarande att se om den kommer vara värdig namnet som på något sätt förpliktar, men det tror jag den kommer göra, den ersätter precis som Marcus skrev ovan dessutom inte bara T1 utan även A1 som varit steget ovanför och mest känd för sin varma och "analoga" presentation, vilket låter lovande. Med tanke på de uppgraderingar som gjorts så blir det trångt på fältet, det är nästan så man undrar hur de ska klämma in en uppdatering av den återstående S1 modellen för att inte kannibalisera för mycket på X1. Hur som helst så känner jag mig väldigt taggad att testa denna efterlängtade T2 i veckan som kommer!

 

To be continued...

 

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

Väldigt intressant detta! Walking in my shoes, jag är precis i dina fotspår och känner igen tankegångarna. Dac/nätverkstreamer hänger löst men vilken? Lumin och Auralic är det första som ska testas ljudmässigt. Sedan handhavande.

 

 

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, juha said:

Lumin och Auralic är det första som ska testas ljudmässigt. Sedan handhavande.

 

Tror att det är riktigt bra val och presterar kanon av de ggr jag hört dessa, att det sedan finns och kommer att komma nyare och bättre i framtiden får man såklart räkna med men man måste tillåta sig att vara nöjd oxå. Min Lumin S1 var en klart positiv överraskning och köptes olyssnad med garanti på återlämning om den inte skulle passa mig. Men den gjorde precis såsom tänkt och bara plug’n play vilket gillades skarpt av en dator fientlig person som jag är i mångt och mycket. Tror absolut oxå på dag/streamer lösningen med en ethernetkabel rakt in är det bästa idag (har inga belägg för detta men erfarenhet vid jämförelse i egna system).

 

Ska bli kul att följa er resa och se vart ni hamnar i för lösning, kör på och testa väl!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, juha said:

Väldigt intressant detta! Walking in my shoes, jag är precis i dina fotspår och känner igen tankegångarna. Dac/nätverkstreamer hänger löst men vilken? Lumin och Auralic är det första som ska testas ljudmässigt. Sedan handhavande.

 

Det är ju väldigt lätt hänt att man hypar och talar väldigt entusiastiskt om grejer som man själv redan fastnat för och använder dagligen, jag tycker dock i all min partiska objektivitet att Lumin förtjänar mer uppmärksamhet och erkännande än vad de kanske hittills fått i Sverige. Jag kan inte annat än varmt rekommendera att testa dem och de har en modell för alla plånböcker och system... :) Till skillnad från byZan så anser jag mig ju vara ganska bevandrad vad det gäller det här med datorer osv, men jag har ändå inställningen att jag inte vill att musikspelandet ska vara krångligt och beroende av en massa parametrar som kan strula osv, så vi har ändå samma mål med det hela. Lumin lever upp till den här enkelheten att det bara funkar.

 

Det ska sägas att Auralic har en sjystare display än vad Lumin har, för min del så är det dock ointressant då jag stänger av displayen helt och har prylarna i ett skåp, men jag kan se hur man till en början kan attraheras av den displayen.

 

16 minutes ago, byZan said:

Ska bli kul att följa er resa och se vart ni hamnar i för lösning, kör på och testa väl!

 

För min del så kommer jag ju garanterat landa med T2, det är den modell jag önskar fanns i somras när jag köpte min D2, så det har egentligen mest bara varit en väntan på att den skulle komma. Jag kan inte riktigt se hur den inte skulle leva upp till mina förväntningar eller göra nånting sämre än vad min D2 gör idag så att jag skulle bli besviken på något sätt.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, rikard said:

Till skillnad från byZan så anser jag mig ju vara ganska bevandrad vad det gäller det här med datorer osv

 

Du är lyckligt lottad du;)

 

1 hour ago, rikard said:

jag har ändå inställningen att jag inte vill att musikspelandet ska vara krångligt och beroende av en massa parametrar som kan strula osv

 

Me like:app:

 

1 hour ago, rikard said:

För min del så kommer jag ju garanterat landa med T2

 

Tror att det är ett mycket bra val och är av senaste snitt som jag förstår det?

 

/byZan

Edited by byZan
borttaget ord
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, byZan said:

Du är lyckligt lottad du

 

Eller så spenderade jag bara alldeles för många timmar bakom en dator när jag växte upp när jag borde varit ute och gjort annat istället...

 

14 minutes ago, byZan said:

Tror att det är ett mycket bra val och är av senaste snitt som jag jag förstår det?

 

Jo, men det känns så. Och även om jag tycker prislappen för denna är där den ska vara så kan jag ibland ändå inte låta bli att tänka att de extra Ansuz kablar som hade krävts för en separat DAC mer eller mindre täcker hela kostnaden av Luminen vilket gör det löjligt prisvärt. Senaste snitt och allt, jag attraheras ju av dessa nymoderniteter, det är kul med nya grejer och ny teknik, eller så är jag kanske bara ett offer för marknadsföring.... :)

Link to comment
Share on other sites

Ska bli lärorikt o kul att följa denna resa! :) Kör du din(a) Lumin med Lumins app eller som Roon endpoint?

Eftersom min Aries är OpenHome kompatibel så har jag provat styra den med ett par appar som har stöd för detta, nämligen Linn Kazoo och Lumins.

Utan att raljera allt för mycket kan jag väl säga att jag föredrar respons och gränssnitt i Linn Kazoo, hur upplever du den egna appen och gränssnittet?

Link to comment
Share on other sites

Jag har tyvärr inte provat appen, jag är Roon troende sedan dag ett jag hörde talas om det. Jag har inget direkt intresse i att använda appar från hårdvaru tillverkare vilket bara ger mig en känsla av att vara inlåst i deras värld. OpenHome är väl en standard som iofs ska försöka motverka detta, men jag ser hellre server-endpoint lösningar som Roon och Spotify Connect, och det ultimata vore ju om man kunde enas om en sådan standard så småningom. Jag vet inte om @byZan kanske provat Lumin appen, han kör väl oxå Roon vad jag vet.

 

Det lilla jag sett av Lumin appen genom konfigurationen ser väl inte jätteimponerande ut dock kan jag tycka, men det är ju nånting man gör en gång bara. Jag tycker mig ändå ha läst på forum och recensioner osv att gränssnittet verkar uppskattas av de som använder det, men det beror väl i mångt och mycket på var man kommer ifrån och har för krav.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, rikard said:

Jag vet inte om @byZan kanske provat Lumin appen, han kör väl oxå Roon vad jag vet.

 

Jo jag kör Roon och i Lumin har jag bara ställt in det som behövs för att kunna lyssna.

Vivaldi’n och deras appar är inställda på samma vis som Lumin, m a o så är det Roon gäller fullt ut för mig oxå och jag tycker att det fungerar riktigt bra.

 

@AlfaGTV kom inte med något nu som ställer till det i min fullt fungerade datalösning;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Hahaha! :) Nejdå, jag skall inte ställa till något alls! Bara nyfiken på hur ni använder era pryttlar, och jag köper fullt ut att man väljer Roon som musikspelare när det är möjligt, det gör jag ju själv också.

I det egna fallet så behöver jag ju Lightning DS för t.ex. Qobuz och Internetradion (eller Linn Kazoo, som sagt) och jag kan tycka det är trivsamt att ha möjligheten att välja det man föredrar för stunden.

T.ex. har ju Lightning DS möjligheten att köra i "portrait" mode, och bläddringen blir lite annorlunda etc.

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, rikard said:

Japp, valfrihet är inte dumt... :)

 

Kör du Qobuz med nån proxy? Eller funkar det ifrån Sverige om man bara har reggat ett konto?

 

Nej, ingen proxy, det behövs inte om man lyckas regga ett konto. Och även om jag försökt köpa mig ett abonnemang så envisas de med ett istället erbjuda en "gratis provmånad", gång på gång.. :) Jag beskrev detta i en annan tråd, ska se om jag hittar på den.

 

Edit:

 

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

On 2019-01-20 at 15:39, rikard said:

Kör du Qobuz med nån proxy? Eller funkar det ifrån Sverige om man bara har reggat ett konto?

 

 

Qobuz kommer till Roon ? nu @AlfaGTV och @rikard

 

https://darko.audio/2019/01/roon-v1-6-qobuz-tidal-pandora-for-lossless-lovers/

 

https://community.roonlabs.com/t/roon-1-6-is-now-live/58657

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

Så kom den då äntligen, helt oannonserat och utan förvarning dessutom, jag hade ju "förutspått" att en uppdatering inte kunde vara långt borta och har väntat på den, frågan var väl bara när den skulle anlända. Jag älskar när nya produkter bara dyker upp från ingenstans, istället för att de annonseras och sen får man gå och vänta i ett halvår och hinna tröttna innan de ens har släppts.

 

Som innehavare av förmodligen en av de första enheter som levererats till kund i världen så förpliktigar det väl att jag måste säga några väl valda ord om den. Och hur mycket jag än lovordat instegsmodellen D2 i tidigare inlägg, så sent som för bara några dagar sedan, så var första intrycket efter att precis kopplat in T2 och de första tonerna spelades, att det här är en annan nivå.

 

De klassiska och kanske förväntade skillnaderna när man klättrar uppåt på stegen som större ljudbild, mer holografisk, mera detaljer, bättre baskontroll osv är där, men det som kanske slår mig allra mest är hur enkelt och obehindrat musiken framträder ur en knäpptyst bakgrund, det är ett enormt lugn över hela ljudbilden, något som är väldigt lätt att uppskatta.

 

Det här är fortfarande tidiga första intryck dock, jag minns från D2 att den växte med tiden, oavsett vad man anser om inspelning så är iaf min personliga erfarenhet att Lumin mår bra av det och att det bara kan bli bättre. Min nuvarande Roon-server klarar att upsampla till DSD256 utan problem vilket är det jag gör för tillfället, men en ny server är beställd som även ska kunna hantera DSD512, vilket jag är övertygad kommer leda till ytterligare dimensioner av välljud. Apropå Roon så är installationen busenkel och klaras av på några sekunder, Roon hittar den direkt och det är bara att lägga till den och börja spela. Kan inte bli enklare.

 

Lumin som företag fortsätter att imponera på mig, allt ifrån hur man hanterar en produktlansering, paketering, support och närvaro på forum till högkvalitativa produkter och hur man verkar göra allt rätt just nu. Jag gillar även att man till skillnad från många andra "high-end" märken har en instegsmodell i D2 som inte enbart ligger bra till prismässigt, men även levererar på väldigt hög nivå och är en fantastisk inkörsport till Lumin världen. Där det trots allt finns utrymme att klättra uppåt med stor belöning om och när man har möjlighet.

 

Pris vs prestanda så känns det verkligen som att denna T2 modell ligger perfekt i sweet spot, vilket deras egen marknadsföring vill påtala, men jag håller med! Om man dessutom kommer ifrån en setup med separat DAC och streaminglösning med kablar av hög kvalitet till och mellan dessa burkar så kan den snudd på nästan betala sig själv. Streamer + DAC = kärlek!

 

Nu börjar det nästan kännas på gränsen till att jag kanske får betalt av både Lumin och dess återförsäljare för det här inlägget, om det bara vore så väl, men jag är tyvärr bara ännu en väldigt nöjd användare... :)

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, K-man said:

Provar du att köra direkt till slutsteg med....eller enbart via försteg?

 

Ingetdera, jag har en integrerad förstärkare... :) 

Det här ger mig totalt 2 burkar om man bortser från strömdistribution osv, en väldigt minimalistisk och stilren anläggning.

 

Även om det kanske är möjligt att köra den direkt till slutsteg så skulle jag personligen vilja ha någon form av volymreglage, och inte enbart via mjukvara vilket det skulle bli isåfall.

 

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, rikard said:

 

Ingetdera, jag har en integrerad förstärkare... :) 

Det här ger mig totalt 2 burkar om man bortser från strömdistribution osv, en väldigt minimalistisk och stilren anläggning.

 

Även om det kanske är möjligt att köra den direkt till slutsteg så skulle jag personligen vilja ha någon form av volymreglage, och inte enbart via mjukvara vilket det skulle bli isåfall.

 

Härigt med minimalistiskt....ditåt strävar jag med...och är en bit på väg...men har fortsatt monosteg ute vid talarna, så med en streamer/dac/försteg komplett så skulle det bara vara en synlig del...samt då helt appstyrd så inte heller den egentligen behöver synas...

 

\\K-man

Link to comment
Share on other sites

Grattis till nya Lumin T2 och att du blev nöjd!

 

Jaha, då funderar jag ju på om Lumin T2 är ett steg upp i ljudkvalitet från min sMS-200ultra, eller om jag skall sitta nöjd! :Thinking:

Du får ta ut lite komp-tid och åka hem och lyssna mer på T2 :cool:

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Muffin said:

Grattis till nya Lumin T2 och att du blev nöjd!

 

Jaha, då funderar jag ju på om Lumin T2 är ett steg upp i ljudkvalitet från min sMS-200ultra, eller om jag skall sitta nöjd! :Thinking:

 

Tack! Jag känner mig väldigt nöjd, sen är ju allting relativt sägs det, och inte minst på ett forum som detta så är det många som sitter på fina anläggningar och betydligt bättre grejer än vad jag har att tillgå. Det är ju lätt hänt ibland att man får saker och ting att framstå som det bästa som hänt mänskligheten, men man får försöka läsa mellan raderna och ta det för vad det är, väldigt personliga upplevelser och omdömen.

 

Jag har aldrig testat SOtM streamern, men jag hade tidigt deras USB kort och LAN filter m.m, och sedan körde jag hela micro/ultraRendu racet med UpTone's LPS-1 samt Regen/ISO Regen produkterna. Det är ingenting som jag saknar om jag säger så, men var sak har sin tid och det var en grymt spännande utveckling av både USB och streaming möjligheterna.

 

Om Lumin är bätte än SOtM? Det finns bara ett sätt att ta reda på det... :)

Link to comment
Share on other sites

Fråga från en icke påläst.................lägger man in Roon ROCK på Lumin T2, eller finns det redan där från fabrik, eller skall man fortfarande ha den separat på en NUC eller liknande?

Edited by Muffin
stavning
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Muffin said:

Fråga från en icke påläst.................lägger man in Roon ROCK på Lumin T2, eller finns det redan där från fabrik, eller skall man fortfarande ha den separat på en NUC eller liknande?

 

Lumins enheter är endast Roon "endpoints" där man behöver en serverinstallation på nätverket av Roon "Core".

 

/ Marcus

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...