Jump to content

Gigas Vintage Sony


Gigas

Recommended Posts

Eftersom jag så totalt har snöat in på vintageprylar i allmänhet och Sony i synnerhet vill jag visa upp en del av dem här och nu!

Detta påminner om när barnen var små och i skolan fanns det ett ämne "Show and tell" där det var fritt fram för de små att ta med en sak till skolan, visa den för klassen och berätta lite om den.

Varför då Sony när det finns så mycket andra fina märken. Tja det är svårt att besvara men det råkade bli så bara då jag läste en hel del om olika entusiaster som pratade om komponentval, layout, ljudkvalitet, design och annat vilket fascinerade mig och jag började samla. Jag har trampat den långa vägen inom HiFi där min första stereo var en 33/303 Quad med tillhörande Thorens TD-150 Mk2, AKG K340 lur, allt inköpt på Radiolagret Göteborg 1969. Nog om detta nu blir det "show and tell" av Sony!

 

Först ut är denna integrerade förstärkare med beteckningen TA-1120 som kom ut 1965. Ett svar från Sony att bemöta McIntosh, Marantz och andra bättre produkter från de gyllene åren 1964-1974.

Här klädd i sin TAC låda i original, fanerad i valnöt på plywood och de säregna bruna rektangulära knappar och släta rattar i aluminium. Foto har jag tagit i min källarstudio.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Alla mina apparater är servade och kontrollerade samt utbyte av slitna och trötta delar av min vän och kunnig tekniker i Göteborg. Detta är ett absolut måste med tanke på elsäkerheten, driftsäkerheten och en nöjd brukare. Ska man dessutom sälja någon dubblett så är det mitt krav!

Link to comment
Share on other sites

Härligt att se lite mer vintageprylar här (utöver R2R då), du kommer få se lite vintage från mig till sommaren. 
Borde verkligen skaffa mig en träkabinett till min Mcintosh, ser ju så fränt ut.

Ser fram emot fortsättningen!

Link to comment
Share on other sites

Ca. 1500:-/styck. Det är för små serier och den första körningen är ju den mest besvärliga innan man får rätt flow på de olika momenten. Det ska mätas, helst en gång för mycket, passa in på apparaten och ev. justeras. Fanns det underlag för en serie på 50 lådor skulle priset bli något annat.

Link to comment
Share on other sites

Snygga byggen!

 

Väldigt skojigt att se lite välbehållen retro-HiFi tycker jag som också har några apparater från den tiden. En del av funktionaliteten som finns på din Sony saknar man i moderna apparater som t.ex möjligheten att separera för- och slut-steg, urkopplingsbar tonkontroll, mono-koppling i olika former, tape monitor och inte minst dess eleganta yttre. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

I de äldre apparaterna så fanns det en särskild omtanke för konsumenten kan jag tycka men det är till stora delar borttaget på dagens "moderna" apparater. RIAA-steget i dessa maskiner är mycket bra om än inte med samma möjligheter som i förstegen TA-2000 och 2000F som jag kommer att visa längre fram.

Link to comment
Share on other sites

En tuner eller två hör väl till  integrerade  förstärkare så här kommer den första Sony ST-5000 med de typiska bruna knapparna på fronten. Denna presenterades 1965 tillsammans med TA-1120. Känslig mottagning och suveränt ljud när man lyssnar på konserter på P2.

_DSF2086xx

 

Link to comment
Share on other sites

Vintage prylar är bra mycket snyggare än nya som regel. Skulle gärna gå full vintage om jag hade plats för ett system till. Ljudkvaliteten på äldre prylar är ju dessutom inte sämre, och mycket oftare mer välbyggda. Jag skulle gärna göra en test mellan en vintage förstärkare och en ny. Är inte alls så säker på utgången.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...