Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

18 hours ago, AlfaGTV said:

Ja, det var ditt "fel" kan vi nog konstatera! :D Men det tackar jag för!

PurePi gör ordentlig åverkan på de små pajerna, och bara i den enkla tillämpning du ser på bilden har den fått både en o annan att höja förskräckt på ögonbrynen. Även de lyssnare som delar min uppfattning att det är väldigt svårt att särskilja nivåkalibrerade DAC'ar, reagerar tydligare på förändringar hos transporten och denna var inget undantag, till det bättre.

 

Nästa nivå blir dock ett lite kymigare beslut, och relativt kostsamt. Jag tänker två varianter av IAN Canadas prylar, där den ena bygger en digital transport och den andra en påkostad DAC baserad på ESS Sabre-chippen. Båda hamnar runt 5.000:- i runda slängar och jag har lite beslutsångest för vilken väg jag vill gå.

PurePi kan användas som bas för båda dessa dock, men man kan även toppa den med separata nätdelar för pajen och transport-bitarna.

 

Tackar för din återkoppling.

 

IAN Canada har många intressanta kort. 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har varit på besök ikväll, till en gentleman "på andra sidan älven"! :)

Hemma hos B serverades den här vyn (och bakverket!)

C6FE6C39-4462-4CE9-840A-DCDD6189A2BC.jpeg

Ursäkta den usla bilden, men det bidde bara ett par #snapshots#...

 

Musiken som serverades var i första hand streamingbaserad, men en o annan seedee fanns att tillgå, faktiskt runt 2.000 stycken, snyggt sorterade i rummet bakom.

 

Ja, högtalarna var stora och välljudande:

D41785BC-494F-452F-9AFE-265CB1DFA10E.jpeg

 

Elektroniken var Marantz, rakt igenom, väldigt snyggt och en härlig kvalitetskänsla i dessa smycken:

9A150302-FDAB-4446-978B-0876D62A19D5.jpeg

SA-10 på toppen, NA-11S1 i mitten och nederst en PM-11S3 om jag inte missförstod nåt.

NA-11 matade SA-10 via coax, som i sin tur kopplades med Supra Sword XLR till förstärkeriet.

 

Jag hade nog väntat mig att bli "omruskad" och nästan lite skraj, men det spelade lent, snyggt och putsat. Släppet på röster var riktigt, riktigt bra och ljudbilden var enorm. (6m mellan högtalarna!)

Vi inledde med Spotify Connect, och gick vidare till AirPlay till CD, och sedan fixade vi till Qobuz streaming via mConnect till streamern. Alla steg var tydliga i sin förbättring och den väna återgivningen från Spotify (Marantzen är riktigt bra på detta!) blev mer och mer tydlig och med bättre och bättre klipp och ljudbild vid varje steg. Systemet är färskt, likväl som kablar, strömlister och annat och "husse" skall experimentera vidare med "filtrering" i strömlist och sådant.

 

Ser fram emot återbesök framledes!

 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, AlfaGTV said:

Marantzen är riktigt bra på detta!

Kul att se och höra om någon som uppskattar Marantz. Jag tycker de har ett omotiverat lågt intresse hos ljudvänner. Redan deras instegsprodukter håller hög kvalitet och övre sortimentet låter mycket bra. Kan det bero på avsaknad av exklusivitetsimage eller att de är förpackade i stort sett samma ytterhölje tro… :Thinking: Någon koppling till ljud har det knappast.

 

Jag exemplifierar med deras instegsspelare CD6007 som är en CD-spelare i samma designhölje som deras referensspelare SA-10. Enbart vikten tyder på att innehållet skiljer en hel del. CD6007 väger 8,8 kg medan SA10 väger 18,4. Interiört ser de ut så här (CD6007 till vänster). 

 

  FB581C4B-740A-431D-B951-1E49D643D413.jpeg  AEE58A0B-9635-483A-BDA5-0BFAD076DFFC.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Bebop said:

ett omotiverat lågt intresse hos ljudvänner

Ja, det är möjligt, men de är också väl sedda bland "instegs-audiofiler" om man vågar uttrycka sig så. Kanske de inte är prissatta rätt för att betraktas som hi end? 

 

Men resonemanget kan nog tillämpas på många av de japanska tillverkarna, jag tänker Technics, Teac/Esoteric, Pioneer/Onkyo och såklart Denon/Marantz. De är tekniskt mycket duktiga de japanska ingenjörerna och utvecklarna, men de har också an annan syn på hur man bör spisa musik... Jag tänker att man inte riktigt greppat vikten av appstyrning och streamingens attraktion och kraft, ffa på yngre lyssnare men även i audiofillägren.

 

Givetvis svårt att bedöma enskilda komponenter i en obekant setup, men SA-10 lät väldigt trevligt. Tror den är en riktig juvel faktiskt, om man uppskattar vad DSD-konvertering gör med digitala källor iaf. (Och då menar jag att man möjligen försakar lite direkthet och råhet men istället erbjuder en mjukhet i återgivningen tillsammans med en mellanregisterlyster som sällan PCM erbjuder)

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

men de har också an annan syn på hur man bör spisa musik...

Ja. Bland audiofiler i Japan används mycket horn och små rörsteg och inte minst Ortofons SPU-pickuper. Ortofons referensteam för utveckling av SPU-pickuper leds av japaner, enligt deras 100-års jubileums-bok och som Leif Johansen gärna berättar om på demos. Dessutom är både CD och SACD fortfarande stort liksom vinyl.
 

Utöver de märken du nämnt finns ju även Accuphase, Luxman, Air Tight och Yamaha. Jag kan inte hävda att de skulle ha en speciell japansk ljudsignatur. Samma sak med pickuper från t ex Koetsu, Audio Technica, Phasemation, My Sonic Lab, Miyajima  och ZYX pickuper. De ”spretar” väl lika mycket åt olika håll oavsett var de kommer ifrån.

 

Många nya prylar, framför allt digitala produkter, kommer från Kina och där pratar man, märkligt nog, inte om kinesisk ljudsignatur.

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Bebop said:

Jag kan inte hävda att de skulle ha en speciell japansk ljudsignatur.

Det var inte vad jag skrev eller menade, bara att sättet att utnyttja apparaterna sannolikt skiljer sig en del för väst och Asien. :) 

 

Men Yamaha glömde jag, och det är sannolikt att utbytet kanske gick åt båda hållen där? Visste ni förresten att NS-1000M utrustades med förstärkare i Finland (Genelec S45), av det då ganska nya företaget Genelec? Jag gillar tanken på aktiva NS-1000! :) 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bebop said:

Det är väl tvärtom… Yamaha byggde deras skivspelare. Senare köpte de Audio Pro patent som de använde i sina subwoofrar. Yamahas högtalare, t ex NS-1000 som Sveriges Radio köpte kom väl oberoende av Sonab?

Nä, tydligen så när Yamaha hade enbart musikinstrumenten så fick en svensk konsult som var inblandad i Sonab förfrågan om att starta upp Yamahas HiFi avdelning. Vilket också gjordes.

Link to comment
Share on other sites

On 2022-10-28 at 11:44, lindvall said:

"jaha, var det inte bättre än så"

Hur uppfattar du dem idag? Jag använde mina ganska mycket, och tycker de fungerar bra för musik o film, men jag har svårt att prata i telefonen med dem. (Dessutom får jag kritik från samtalsparten att det låter sisådär..)


Men, jag gillade friheten utan sladd och bestämde mig därför att hålla mig till "the walled garden" och prova ett par 🍏!

BE56FCAC-B211-4560-83F3-A848C42807D2.jpeg

AirPods Pro Gen 2 måste jag säga låter mycket bättre än vad jag väntat mig! Trots blåtandskopplingen så är de behagliga, utan artefakter från överföringen, de har ett fylligt ljud utan att vara "Sony-basigt" och de går djuuupt om materialet kräver det. Sen är noice cancellingen mycket bättre än vad jag väntat mig, ingen "lock i örat"-effekt alls utan bara en behaglig tystnad.

Med NC avslaget och även spatial-ljudet, lyssnandes på musik är jag riktigt imponerad faktiskt. Av alla mina plutt-lurar är nog dessa de som faktiskt mäter sig med mina gamla favoriter Sony MDR-EX90 (som inte finns längre) när det gäller mina önskemål.

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, AlfaGTV said:

jag gillade friheten utan sladd

Jag lyssnar mest på radio när jag är ute och går men oftast inte alls. En bidragande orsak till det är att jag har ännu inte kommit över några ”ploppar” som passa mina trånga örongångar. De ramlar ut. Så här års funkar det någorlunda med att dra mössan över. Hörlurar är heller inget för mig. Jag tycker de är obekväma att bära.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Bebop said:

som passa mina trånga örongångar

Nä, och jag tror att däri ligger hemligheten med "In Ears" faktiskt. De skall både vara tättslutande och bekväma för att bli nyttjade. De blir bättre och bättre på detta dock, tillverkarna. Mina gamla Sennheiser IE800 är helt OK ljudmässigt men jag kan inte skratta/nysa/hosta eller ens äta/dricka något medan jag lyssnar, för då hamnar de på sniskan och blir otäta. De Sony (WF C500) jag skrev om senast passar mig helt OK, och är inte så besvärliga. Äppellurarna är ännu lättare att få på plats och sitter kvar bra.

De senare erbjuder "pluttar" i både S och XS faktiskt, och jag tänker mig prova dem på gumman som också har svårt att hitta nåt som sitter och passar bra pga smala hörselgångar.

 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Bebop said:

Jag lyssnar mest på radio när jag är ute och går men oftast inte alls. En bidragande orsak till det är att jag har ännu inte kommit över några ”ploppar” som passa mina trånga örongångar. De ramlar ut. Så här års funkar det någorlunda med att dra mössan över. Hörlurar är heller inget för mig. Jag tycker de är obekväma att bära.

Shure se215 är lösningen. Har använt sådana på jobbet i över två år. Tidigare hade jag samma problem som du. När man lärt sig att sätta fast dessa lurar så sitter de på plats. Jag har till och med lyckats att kränga på mc hjälmen utan att de ramlat ur.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, new order said:

Shure se215 är lösningen.

Det är ju med sladd… känns opraktiskt. Då måste man ju också ljudkällan med sig.

 

Det finns en del trådar om detta och många tips, bl a in-ear från Jay som skall vara de minsta. Men även de har fel form. Det bästa tipset tycks vara gjutna ploppar för de egna öronen. De appliceras utanpå befintliga vilket innebär att de sticker ut som om skallen var trädd på ett grillspett. Dessutom dyrt. Jag är också tveksam att täppa till hörselgångarna med hermetisk stängning av örongångarna (vaxbildning, vaxpackning, fukt, irritation).
 

Jag har funnit mig i mitt handikapp som är lätt att leva med.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Det är ju med sladd… känns opraktiskt. Då måste man ju också ljudkällan med sig.

 

Det finns en del trådar om detta och många tips, bl a in-ear från Jay som skall vara de minsta. Men även de har fel form. Det bästa tipset tycks vara gjutna ploppar för de egna öronen. De appliceras utanpå befintliga vilket innebär att de sticker ut som om skallen var trädd på ett grillspett. Dessutom dyrt. Jag är också tveksam att täppa till hörselgångarna med hermetisk stängning av örongångarna (vaxbildning, vaxpackning, fukt, irritation).
 

Jag har funnit mig i mitt handikapp som är lätt att leva med.

Den har sladd....om du vill! Eftersom pluggarna har mmcx anslutning kan du konfigurera dom hur du vill.

https://www.shure.com/en-US/products/bundles/se215tw2

 

Jag har både sladdanslutning och bluetooth till mina. Jag köpte ett reservpar för ett år sedan när det var rea bara för att de är så jäkla bra och tåliga!

Link to comment
Share on other sites

On 2023-02-07 at 07:36, AlfaGTV said:

Hur uppfattar du dem idag? Jag använde mina ganska mycket, och tycker de fungerar bra för musik o film, men jag har svårt att prata i telefonen med dem. (Dessutom får jag kritik från samtalsparten att det låter sisådär..)


AirPods Pro Gen 2 måste jag säga låter mycket bättre än vad jag väntat mig!

 

Jag tycker de funkar rätt bra, Sonysarna. Lite klumpiga. Men 600 kr är mycket mindre än 3 100 kr, så nog hade jag valt Apple också om det inte handlade om pris. Jag litar inte på att dyrare lurar håller bättre och de är lika lätta att tappa bort som de billigare.

Link to comment
Share on other sites

Här i lyssningsrummet har det skett en liten rockad i eftermiddags. Jag har under några månader använt Bladde Embla som streamer och DAC och har tyckt det varit riktigt roligt att lyssna till det digitala. Lite meck är det med Embla, och det handlar om "dieten" som serveras måste vara av lite anpassad karaktär. När det gäller streamingbiten så har jag lärt mig att konfigurera min Minim2-server, för att dels bättra funktionen, men även ljudet! 

Jag har börjat realtidsomkoda i servern med Minim Streamer för att UPnP-strömmen till Embla (och andra renderare) skall landa i 24bitars WAV istället. Utöver detta har jag fipplat lite med presentationen av innehållet, och har faktiskt hittat ett mervärde i UPnP via Embla-appen eller mConnect.

 

Trots den lite nyfunna affektionen för streaming via Embla så kommer man inte förbi att Roon erbjuder både ett mycket bättre gränssnitt och suveräna möjligheter att massera ljudströmmen för att passa "kinkiga" enheter. Embla låter kanon som DAC, men en förutsättning är hårdvarubufferten som tyvärr begränsar insignalen till 44.1, 48, 96 och 192kHz. Det betyder att DSD och PCM 88.2kHz och 176.4kHz inte accepteras... Hmmm... En villkorsstyrd omsampling via min IAN Canada Pi med SPDIF-utgång löser detta galant och jag kan spela vad jag vill, utan att det behöver klappas om eller göras specifika val av material.

Och det låter riktigt toppen!

 

Men idag fick en besökare mig att koppla bort pajen och istället plocka tillbaka Denafrips Ares och SOtM sMS-200 Ultra Neo. 

7F6E5FEE-1434-465A-BE28-731DB063D83C.jpeg

Det här var bara en av de tre sladdar som kommer genomlysas i min kuppe, men den får tuff konkurrens av både "hemmalaget" (Tyr2 m.m.) och den andra lånesladden!

Link to comment
Share on other sites

Nu blev bytet till SOtM/Denafrips något fördröjt, då den förra hojtade om firmware-uppgradering, vilket inte händer så ofta.

Och, det kommer med en farhåga. Min Denafrips har fått sig någon form av kyss från de bedrövliga linjära nätdelar jag köpte för ett tag sedan. Det innebar att dess USB-interface sedan dess endast talar med Mac'ar och SOtM'en på ett stabilt sätt. Det handlar inte om överföringen, utan hur den svarar på den initiala handskakning som utförs av USB-enheter och deras värdar.

 

Så jag tvekade en stund inför att uppgradera (och riskera anslutningen) men kom på att jag ju såklart kunde bränna den senaste på ett annat SD-kort. Sagt och gjort, en pilsner senare petade jag i det nya kortet i SOtM och tryckte igång prylarna.

 

Medan jag väntade på uppstart läste jag inlägg av May från SOtM, och hennes konstiga beskrivning av en ny funktionalitet som jag tror enklast kan översättas med "CPU-optimering"... SOtM hävdar att det gör saker för ljudet, men inte hur. Och säkerligen är jag färgad av både de färskaste ljudminnena (Embla) och att jag "kunde vänta mig förbättringar". Oavsett gick det utmärkt och kombinationen startade tryggt och stabilt!

 

Men faktum är att Denafripsen lät riktigt trevligt och utan tvekan matchade Embla när den nu matades av SOtM med senaste firmware. SOtM har alltid låtit trevligt i mina öron, men kanske lite mindre scen och en viss "förmörkning" av ljudet i förhållande till t.ex. gamla Auralic Aries G1. Lite som en vältrimmad Linn LP12 kanske?

Jag tycker strukturen har blivit bättre, scenen större och djupet markant mera definerat. Kanske lite tunn möjligen.

 

Den sista biten förändrades när jag bytte USB-kabel till nästa lånesladd! :D 

(cliffhanger de luxe)

Link to comment
Share on other sites

Eftersom jag varit i stugan i helgen, njutit vackert senvinterväder och fått mig lite motion, så har det dröjt med utvärderingarna.

DEE09A9B-CEDD-437B-8877-89E7DD1C7B7F.jpeg

Jag kan lova att den grillade korven med räksallad satt fint efter ett par mil på skoterspåren!

 

Men, hemmavid har Denafrips fått vara försökskanin för följande:

73B16024-8F23-4101-A2F0-CF0F9C2EB8A1.jpeg

 

Det är alltså en LassesHiFi Flow X1, min Tyr2 och Supra Excalibur och slutligen en Bertram The Wave Ultima (prototyp).

Jag har skiftat dessa mellan SOtM sMS-200 Ultra Neo/sPS-500 och Denafrips Ares II, kört ut musik från spellistor via Roon.

Hela tiden har referensen varit min trogna Roon Server med ett SOtM txUSB Ultra PCIe via en "plain vanilla" Supra USB på 4m till Audiobyte Black Dragon. Att kunna växla mellan en referens och setupen där kablarna varierar ger en större trygghet i bedömningen. Men nu skall sladdarna få en chans igen, allihopa och sedan en runda i en annan setup!

 

Edit: Bytt den mediokra bilden på sladdarna!

Link to comment
Share on other sites

Mina kabelövningar drar ut på tiden, men man får passa på och njuta vädret! Idag har det blivit skidtur på sjön i solskenet,  underbart!

Och på eftermiddag fick jag tillfälle att besöka Lasse (Hifi-Lasse) och se och höra vad han spelar på hemmavid för tillfället. 

C1C02EAB-0D4F-4CFB-8010-166534C72192.jpeg

Här fick jag njuta till både digital och analog underhållning i form av skivor, alltså CD och vinyler! Ljudalstrare var de YG Carmel 2 som jag fått njuta av hemma hos @Gryphon300 tidigare. Dessa är ett par av de mest ärliga, kvicka och rena högtalare jag lärt känna, få andra högtalare med konventionella element kommer i närheten.

 

Vi bytte inte förstärkare, utan det var Mimetism som stod för förstärkningen, trots det stora urvalet! :) Lasse hade testat sig fram till att detta var den kombo han trivdes bäst med givet hans musiksmak, lyssningsnivåer och preferenser. Det lät verkligen öppet, ärligt och fortfarande inbjudande och engagerande. Jag fann ljudbilden något mindre än vad jag är van vid, men vi skuffade runt YG och ytterligare en knapp deci in i rummet så satt ljudbilden som en smäck för mig, med den härliga 3D-effekten de är kapabla till.

2679EA30-A8C8-4555-9F35-6DF13FB40C53.jpeg

Trots ett mindre påtagligt fundament än jag förväntat mig (rummet & golvet käkar bas!) och minns av dem hos Gryphon300 tyckte jag det var toppen.

 

Jag går ju igång på skivspelare, och faktiskt även sådana som spelar CD-plattor!

Den här är inte att leka med, vilken pjäs:

:EF122FC7-9B92-413A-BACC-5C114688661B.jpeg

Speciellt när den får hjälp med "farthållningen" av en Esoteric Grandioso G1 klockenhet!

 

Men det är onekligen den här pjäsen som får mig att dregla, den är så oerhört läcker:

1D886886-59BE-4167-A732-4D55A9972007.jpeg

En Thorens TD-124 MkII, renoverad till nyskick av Riverside Audio i Schweiz, inklusive deras specialnätdel.

Den skarpögde noterar en riktigt spännande puppa, och kanske en smula oväntad för spelaren och armen, nämligen en Ortofon Verismo!

Otroligt mjukt, detaljerat och engagerande spelade den, med det i sammanhanget blygsamma RIAA-steget Goldnote PH-10. 

 

Vad som kanske inte var så blygsamt, var strömkablaget, till samtliga enheter: Bertram Audio OCC Silver! Bertram stod för signalöverföring också, men högtalarna anslöts med Lasses egen kabelserie, LassesHiFi Flow X1.

 

Kanonkul att få besöka en handlare och "kika bakom kulisserna" lite, tack Lasse!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag lackade ur på digitala kabeltester och tyckte det var dags att låta Hana ML få lufta sig lite i Brinkmanns 10.0-arm.

0FD8AB5D-029C-4764-A5AD-8AD57EE41CC6.jpeg

Efter några månader med Miyajima Takumi var det uppfriskande och roligt med en av de mera högupplösta pupporna på Brinkmann. Inte för att Miyajima är dålig, inte alls men den är mera fokuserad på de bredare penseldragen än Lyrorna och Hana t.ex.

 

Bardo har fått ärva Nordost Tyr som tonarmskabel, och det är en trevlig kombination. Jag har haft en annan tonarmskabel inkopplad i ungefär en vecka som hade en ganska markant annorlunda tonalitet. Den är i en ansenlig del silver i sina ledare vad det nu kan innebära men summan av kardemumman är att jag inte trivdes med den. När den andra kopplades in kunde den nyss urkopplade Tyr betraktas som en "blyg viol" med god värme och fyllighet. Häromdagen hade jag besök i musikrummet och då lyssnade vi några låtar på den nye, och bytte sedan till Tyr. Tillvänjning av den nya kabeln fick oss nu att tycka Tyr var lite "blöt" och grötig, men ändå mera homogen i tonaliteten.

Det tog dock bara 20minuter med musik innan Tyr åter kändes både dynamisk, frisk och med bra driv och muskler, och utan spotlightade frekvensregister.

 

Den nye skall få en chans med Hana ML som motor också, så får vi se om det är en roligare kombo.

 

Jag har Viella med sin 12J2, Lyra Etna och NO Valhalla 2+ som referens under dessa övningar, och ju mer jag spelar där, desto tydligare blir det vad Valhalla bidrar med. Och det är uppenbart positivt. Den är lite på en annan planet på nåt sätt, och har den där egenskapen att bara "kliva åt sidan" och låta signalen passera oförvanskad. 

Fyra komponenter i egen anläggning har gett liknade effekt; AMG Viella, Tom Evans Mastergroove, Aries G2.1 och Valhalla 2+ tonarmskabel.

Link to comment
Share on other sites

Nudå, har jag fått moraliskt stöd att klura vidare över USB-kablarna! Tack @Gryphon300! :) 

Och inte nog med det, han tog dessutom med sig sin Valhalla 2 USB! 

Utöver denna så fick min gamla trogna Heimdal 2 utgöra någon form av hemmabas.

Spellista var denna:

9DB7F18C-558A-4F27-A96F-017316A5D1BD.jpeg

 

Nordost Heimdal 2 - Den här får nog betraktas som min "referens" och den jag lyssnat mest till i olika sammanhang. En sund USB-kabel utan konstigheter som låter bra, men inte bäst.

 

Supra Excalibur - Den här köpte jag mest för att den har ett (i sammanhanget) oförskämt lågt pris, under lusentappen. Den är bra, förbaskat bra med hänsyn till priset. Den är dock lite "kantig" och lite valhänt med musiken, men inget allvarligt. Upplever en bred scen som känns lite "fejkad".

 

LasseHifi Flow X1 - Den här är lite längre än de övriga, värt att nämna kanske. En vettig kabel som hos mig uppvisar lite mera detaljer o luft och struktur i ett fast fundament. Rätt matchad, ett bra val för den som vill friska upp ljudet litet. 

 

Nordost Tyr 2 - Oj, här växer anläggningen! Det här är ingen blyg viol, utan en kraftkarl som verkligen ger musiken fri lejd. Dynamik, fysik, detaljer, ja det låter som om ljudnivån åker upp när vi växlar till Denafrips som matas med denna. (Den är kalibrerad att vara likvärdig, så det är ingen reell skillnad) Det är skoj, och engagerande, men möjligen en liten, liten smula grovt i de övre oktaverna.

 

Bertram The Wave Ultima (Prototyp) - Här kommer nästa kraftkarl, med liknande fysik som Tyr, men tyglar topp och övre mid som ger den en mjukare, balanserad framtoning. Jag gillar den, den ger en lugn och snygg återgivning som  kan vara ett självklart val för den med "digtialitis". 

 

Nordost Valhalla 2 - Det var ett tag sedan jag hade en Valhalla hemma på prov, och jag hade en förhoppning om att den inte skulle "dra ner byxorna" på övriga sladdar, men jag fick släppa den idén efter bara några takter med Hubert Sumlin...

Precis som Bertram så blir allt lugnt och naturligt, men med dynamiken och engagemanget från TYR. Både Hubert S och Wes Montgomery är ju naturliga inspelningar med mycket luft, och här är det lätt att höra hur brusgolvet försvinner när jag växlade till setupen med Valhalla. Det var ingen annan kabel gjorde detta och det är fortfarande ett mysterium för mig hur detta ens kan ske. Det sker dessutom inte på bekostnad av mikrodynamik och detaljer, utan dessa framstår nästan än tydligare.

 

Hela testet gjordes med växling mellan Audiobyte Black Dragon (som matades via en 5m Supra USB från SOtM txUSB Ultra i min server) och Denafrips Ares II som matades via aktuell USB-sladd från SOtM sMS-200 Ultra Neo. De båda ljudzonerna grupperades i Roon, och spelade därmed samma ljudström.

Att förlita sig på ljudminnet vågar inte jag göra, därav den här "fasta referensen" i form av Audiobyte. 

 

Summeringen då? Jag skulle allvarligt överväga att betala för en begagnad Valhalla om någon skulle dyka upp, men i realiteten så kan jag leva vidare med den redan inskaffade Tyr. De övriga har varit ett nöje att få provsmaka, och ingen gör bort sig. Jag har fått löfte om att nöta på dem vidare så det finns ju möjligheter att de får mer "sändningstid" framöver! :) 

 

Och som brukligt poängterar jag att det är förhållandevis små skillnader, där det i vissa fall varit svårt att hitta någon skillnad alls mellan de båda DAC'arna vid växling. Samtidigt har preferensen lutat mot Audiobyte Black Dragon med de "enklare" kablarna, men Denafrips har svarat fint på kabelbyten och ganska klart varit att föredra med t.ex. Tyr, Bertram och Valhalla.

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, AlfaGTV said:

Supra Excalibur - Den här köpte jag mest för att den har ett (i sammanhanget) oförskämt lågt pris, under lusentappen. Den är bra, förbaskat bra med hänsyn till priset. Den är dock lite "kantig" och lite valhänt med musiken, men inget allvarligt. Upplever en bred scen som känns lite "fejkad".

Köpte den också för att jag var nyfiken. Upplever den precis så som du beskriver den, men något känns lite off. För pengarna är den ett riktigt fynd men hos mig hamnade den i ”att säljas någon gång lådan”

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, AlfaGTV said:

Nudå, har jag fått moraliskt stöd att klura vidare över USB-kablarna! Tack @Gryphon300! :) 

Och inte nog med det, han tog dessutom med sig sin Valhalla 2 USB! 

Utöver denna så fick min gamla trogna Heimdal 2 utgöra någon form av hemmabas.

Spellista var denna:

9DB7F18C-558A-4F27-A96F-017316A5D1BD.jpeg

 

Nordost Heimdal 2 - Den här får nog betraktas som min "referens" och den jag lyssnat mest till i olika sammanhang. En sund USB-kabel utan konstigheter som låter bra, men inte bäst.

 

Supra Excalibur - Den här köpte jag mest för att den har ett (i sammanhanget) oförskämt lågt pris, under lusentappen. Den är bra, förbaskat bra med hänsyn till priset. Den är dock lite "kantig" och lite valhänt med musiken, men inget allvarligt. Upplever en bred scen som känns lite "fejkad".

 

LasseHifi Flow X1 - Den här är lite längre än de övriga, värt att nämna kanske. En vettig kabel som hos mig uppvisar lite mera detaljer o luft och struktur i ett fast fundament. Rätt matchad, ett bra val för den som vill friska upp ljudet litet. 

 

Nordost Tyr 2 - Oj, här växer anläggningen! Det här är ingen blyg viol, utan en kraftkarl som verkligen ger musiken fri lejd. Dynamik, fysik, detaljer, ja det låter som om ljudnivån åker upp när vi växlar till Denafrips som matas med denna. (Den är kalibrerad att vara likvärdig, så det är ingen reell skillnad) Det är skoj, och engagerande, men möjligen en liten, liten smula grovt i de övre oktaverna.

 

Bertram The Wave Ultima (Prototyp) - Här kommer nästa kraftkarl, med liknande fysik som Tyr, men tyglar topp och övre mid som ger den en mjukare, balanserad framtoning. Jag gillar den, den ger en lugn och snygg återgivning som  kan vara ett självklart val för den med "digtialitis". 

 

Nordost Valhalla 2 - Det var ett tag sedan jag hade en Valhalla hemma på prov, och jag hade en förhoppning om att den inte skulle "dra ner byxorna" på övriga sladdar, men jag fick släppa den idén efter bara några takter med Hubert Sumlin...

Precis som Bertram så blir allt lugnt och naturligt, men med dynamiken och engagemanget från TYR. Både Hubert S och Wes Montgomery är ju naturliga inspelningar med mycket luft, och här är det lätt att höra hur brusgolvet försvinner när jag växlade till setupen med Valhalla. Det var ingen annan kabel gjorde detta och det är fortfarande ett mysterium för mig hur detta ens kan ske. Det sker dessutom inte på bekostnad av mikrodynamik och detaljer, utan dessa framstår nästan än tydligare.

 

Hela testet gjordes med växling mellan Audiobyte Black Dragon (som matades via en 5m Supra USB från SOtM txUSB Ultra i min server) och Denafrips Ares II som matades via aktuell USB-sladd från SOtM sMS-200 Ultra Neo. De båda ljudzonerna grupperades i Roon, och spelade därmed samma ljudström.

Att förlita sig på ljudminnet vågar inte jag göra, därav den här "fasta referensen" i form av Audiobyte. 

 

Summeringen då? Jag skulle allvarligt överväga att betala för en begagnad Valhalla om någon skulle dyka upp, men i realiteten så kan jag leva vidare med den redan inskaffade Tyr. De övriga har varit ett nöje att få provsmaka, och ingen gör bort sig. Jag har fått löfte om att nöta på dem vidare så det finns ju möjligheter att de får mer "sändningstid" framöver! :) 

 

Och som brukligt poängterar jag att det är förhållandevis små skillnader, där det i vissa fall varit svårt att hitta någon skillnad alls mellan de båda DAC'arna vid växling. Samtidigt har preferensen lutat mot Audiobyte Black Dragon med de "enklare" kablarna, men Denafrips har svarat fint på kabelbyten och ganska klart varit att föredra med t.ex. Tyr, Bertram och Valhalla.

Bra skrivet och beskrivet @AlfaGTV som vanligt!

Tack för en trevlig kväll!

Alltid intressant med våra diverse tester och äventyr inom Hifi!

Ps: lite synd att Valhalla V2 inte bara höjer kvaliteten utan även ” drar ner byxor”😄😅🎼🎶

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, AlfaGTV said:

Och spellistan kan du provsmaka här, för den delen!:

http://open.qobuz.com/playlist/13839667

Hur gör man om man vill spela upp en sådan här länk/playlist i Roon? Jag har Qobuz.. Vill helst inte ladda ner offline i min iPad eller i RoonRock och uppta utrymme. Vill bara ha in själva playlisten, som sedan får streama låtarna varje gång playlisten körs. 
 

🤔

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...