Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

1 hour ago, Apexorca said:

 

Vad är det som slår dig i återgivningens skillnader när du är tillbaka?

Det är nog att det är färre nackdelar egentligen. De små XTZ spelar med en fantastisk ljudbild, och ett suveränt släpp. Basen känns (förhållandevis) en smula syntetisk och hänger inte helt ihop, men den har kraften som krävs. JBL Ti 240 har ett galet skönt driv och en oslagbar punch, men lite sämre förmåga att måla upp en scen. Lådorna hörs rätt väl och basen, om än tokigt skön, når inte så djupt. 

Med Wilson så får jag de goda egenskaperna från de båda andra men jag erfar inget lådljud eller dåligt släpp. Och basen är nästan lika rolig som hos JBL men känns mera homogen & ärlig och den går betydligt djupare.

Det kommer nog ned till att Wilson är bättre på att "Do no harm!" än de båda andra. :) 

Link to comment
Share on other sites

Just det ja! 

Jag har ju skaffat en gammal server till, i form av en SOtM sMS-1000U.

Det är en välbyggd server som bygger på en Intel Atom-baserad plattform med egenutvecklad strömförsörjning och SOtM's egna USB-kort i sin tidigare PCI-baserade form. Den bygger på Vortexbox-plattformen i en äldre version (v2.2) med allt vad det innebär, och det medför en lite äldre Logitech Media Server och en tillhörande SqueezeLite för uppspelning. Givetvis skivinkast med automatisk rippning och inbyggd disk på 2Tb.

8F112888-3E1A-4792-AC97-151D665E9965.jpeg

 

Den är egen uppspelare via den inbyggda SqueezeLite-endpointen och det inbyggda ljudanpassade USB-kortet och låter riktigt trevligt. Man styr uppspelningen lämpligen med iPeng på iPaddan och gränssnittet är helt OK, men inte i Roon-klass såklart.

C149B3B5-AC2B-4580-B360-F945C586FFEC.png

 

Det som är intressant är att jag ändrade min SOtM sMS-200 Ultra NEO till agera SqueezeLite-endpoint också. Den förser min Denafrips Ares II med USB-signal och låter väldigt bra i sin vanliga roll som Roon Endpoint.

 

Skillnaden mellan SOtM/Denafrips Ares och Auralic Altair G1 är i Roon-kontext svår att skilja åt, det finns vissa "ledtrådar" som skiljer dem men i stort sett är de väldigt lika ljudande. Vad som förvånade mig storligen var den markant större ljudskillnaden jag upplevde mellan SOtM/Denafrips Ares som LMS/SqueezeLite-uppspelare och Altair G1 som Roon endpoint! 

 

Jag har inte bestämt mig för vad jag föredrar ännu, men nu pratar vi markanta ljudskillnader som inte är svåra att uppfatta alls. Det märkliga är att jag vågar nästan garantera att båda lösningarna är bitperfekta! 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Den datacentralen som du har är jag glad att slippa, fy f*n vad jag skulle bli tokigare:winking: Men du har väl koll på lösenord etc så du i vart fall kan komma åt att ändra inställningar m m. Det verkar så enkelt när du fixar och donar medans en annan bara vill att det ska fungera genom att trycka på play och gör det inte det så hamnar jag i helvetet. Men grattis till en leksak till:thumbsup:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, AlfaGTV said:

Skillnaden mellan SOtM/Denafrips Ares och Auralic Altair G1 är i Roon-kontext svår att skilja åt, det finns vissa "ledtrådar" som skiljer dem men i stort sett är de väldigt lika ljudande. Vad som förvånade mig storligen var den markant större ljudskillnaden jag upplevde mellan SOtM/Denafrips Ares som LMS/SqueezeLite-uppspelare och Altair G1 som Roon endpoint! 

 

Jag har inte bestämt mig för vad jag föredrar ännu, men nu pratar vi markanta ljudskillnader som inte är svåra att uppfatta alls. Det märkliga är att jag vågar nästan garantera att båda lösningarna är bitperfekta! 

Jag har testat samma sak med min Innuos Statement. Nämligen att köra den som Roon Endpoint och Roon server/endpoint kontra Innuos Sense som bygger LMS. Upplevde också markant ljudskillnad mellan dessa. För mig var valet enkelt. Kör numera bara Sense.
 

Nu har jag förvisso bara erfarenhet av Roon vs LMS i min Innuos-miljö men kan inte riktigt begripa hur och varför skillnaden kan vara så

så stor!? 
 

Vilken variant man föredrar är

väl som allt annat smak och tycke. Men skillnaderna finns där och är lätta att höra. 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, byZan said:

tokigare

🤪 Det ska vi undvika! Vi gör det vi finner givande, du är byggledare och jag (digital) lekledare! 😊

Jag har sedan länge tappat rädslan för att ställa till det, och har tillräckligt mycket verktyg i min virtuella lådda för att veta att jag kan backa tillbaka till känt läge. Då är det mycket enklare att "bolla runt" med alla digitala byggblock, och se vad man kan göra med dem. Det är kanske att ge sig själv onödigt mycket credd, jag är ju inte upphovsman till så mycket, men är rätt okej att modellera med befintliga moduler.

 

 

2 hours ago, ishoot said:

smak och tycke

Ja det är inte helt klarlagt vad man gillar bäst, det kan säker skilja en del och jag vill ta hjälp av några ytterligare öron innan jag drar några slutsatser.

 

Och givetvis prova med lite andra mediafiler också! 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Befinner mig i stugan för dagen och har fått min kopp kaffe, lite frulle och gjort en rejäl brasa i spisen. 

Är "tillgänglig" på jobbet så jag utnyttjar min 4G-anslutning. Men jag har saknat möjlighet att kunna spela lite musik här, utanför lurarna. Så, om är inte lika avancerat som @byZan, @Josaa och andra som byggt en anläggning i sina alternativa boenden, har jag ändå skaffat mig en liten "ljudlåda"!

 

Eller, ja, så jäkla liten är den inte men den låter ännu större!

EA52C05C-BAA2-4866-B318-583FAC0A074B.jpeg

Med Roon ARC och en blåtandsanslutning från iPhone är det fullt tillräcklig kvalitet och underhållningsvärde! Och jag har givetvis full tillgång till hela min hårddisk som står hemma o pyser!

Och, jag kopplar den till TV'n och använder den som soundbar också! :) 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Josaa said:

Det är så i början…för mig urartar det alltid….betrakta dig varnad! 😀

Det känner jag igen. När vi hade ett sommarhus ute i nordöstra Skånes vildmark började jag med småplock från dåvarande OnOff och slutade med en Quad-anläggning. Då tyckte tjuvarna att det kändes moget och tömde huset på ljudanläggning och den nyinköpta spisen...

 

riramzkaukv2ojwedb5t.jpeg

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Det känner jag igen. När vi hade ett sommarhus ute i nordöstra Skånes vikdmark började jag med småplock från dåvarande OnOff och slutade med en Quad-anläggning. Då tyckte tjuvarna att det kändes moget och tömde huset på ljudanläggning och den nyinköpta spisen...

 

riramzkaukv2ojwedb5t.jpeg

Och det där känner jag igen,skaplig Nad anläggning med Hegel HD11 dac och Dali högtalare i stugan då vart det dags att tömma 🎼🎶😉

Link to comment
Share on other sites

Är inte så sugen på "oväntat besök", och kommer inte förvara pryttlar i stugan.

Tillbaka igen sedan igår kväll, då den blanka isen sjöng och månen stod för ljusshowen vid -15°. Vaknar idag till ett ymnigt snöfall och -4°...

Lömskt, till och med min pälsmissil med fyrtassdrift sladdar runt! 😬

 

Bra tillfälle att mysa inomhus och då passar man väl på att spela lite musik? Jag plockade med mig Chord Hugo2 upp, då jag ville prova mata JBL-högtalaren med Aux istället för blåtand. Den hoppade automatisk till Aux när jag droppade blåtandsanslutningen och jösses! :) Visst, det lät helt OK med blåtand men nu är vi på väg åt det håll vissa varnade för! Jösses vilken skillnad! Visst, det blir sladdar och krångel, men när jag är här själv är det lätt värt det! 

 

C020924F-CF41-497A-8B43-5A6320ED68DF.jpeg

God fortsättning på er! :) 

Link to comment
Share on other sites

Hemma igen, och hämtat paket hos ombudet. Ett förvånansvärt tungt paket måste jag säga, med tanke på det förhållandevis lätta innehållet. 

Efter att ha låtit Heimdal 2 spela en skivsida, kunde jag inte avvakta längre.

016A63E7-8C75-4FB6-8618-E21414D93F64.jpeg

Jag tog tillfället i akt och kontaktade @Josaa, som ju tagit det stora steget med egen tonarmskabel. Vi enades och nu sitter den Valhalla 2 Plus som han fick över i min Bardos 10.0-arm!

En enkel fix för att inte behöva böja för hårt blev att Bardo fick "hänga ut rumpan" över kanten på Nero Assoluto-blocket den står på.

Jag har i första hand tänkt mig kabeln till Viella, där böjen inte är lika hårdhänt. Men oavsett den tillfälliga placeringen så möter den här kabelstumpen alla förväntningar. Förväntningar som @Daniel till stor del bär skulden till, då han hade med sig en Odin V2 på besök tidigare. Den upplevelsen är svår att mota, det enda vaccinet är väl prislappen egentligen. :) 

 

Min upplevelse är liknande nu, med en svårförklarlig känsla av "äkthet"eller "nära till mastern". Det här motsvarar faktiskt att lägga liknande slantar på att uppgradera sitt RIAA-steg, eller möjligen än större behållning. Det är lättare att bara bli bortförd av musiken och jag har suttit här och njutit, till alla möjliga plattor. 

 

Tracy Champmans debut fick börja, och den är ju ordentligt bra och välljudande redan i andra sammanhang, men här kliver hon fram än närmare och sjunger till mig, med en påtaglig dynamik och kraft. Basen är fantastisk och bättre än jag hört den tidigare. 

 

Nästa platta blev Arvo Pärt - The sound of... som påvisar ännu en egenskap, nämligen förmågan att inte accentuera de få knäppar och knaster som nästan alla vinyl uppvisar. Den här plattan håller hög kvalitet men nu tror jag de flesta skulle ha svårt att avgöra att det faktiskt är vinyl som spelas.


Jag hoppade vidare till en gammal favorit som jag vuxit upp med på kassett, Genesis - Three Sides Live. Det här är långt ifrån den mest välljudande plattan i min samling men den har en del fantastiska live-spår som plötsligt framträder i en ny och betydligt tydligare, klarare och mer engagerande dager. Genesis (Eller iaf Phil Collins och Bill Bruford Chester Thomson) gillar cymbaler vet ni kanske. De kan bli ganska påstridiga i vissa partier men nu sitter jag lyssnar till det helt fantastiska cymbalspelet på t.ex. Misunderstanding, In The Cage & och Follow You, Follow Me. 

 

Min summering måste bli att det här är ett av mina bättre val när det gäller hifiprodukter. Jag är mycket nöjd! Med ett sladdskrälle? :D 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Här har det varit vinyl för hela slanten ett tag nu! Dels för sladdskrällets skull, ni vet "ny skivsamling" och den känslan! Men jag plockade också fram Etna med ambitionen att landa den på Bardo, men av nån märklig anledning så hamnade den på Viella istället!:

9929711F-B73D-418D-882D-FCA85C0F3689.jpeg

Det låter riktigt, riktigt fint! Men dess ålder (välanvänd) medför också en lite högre brus/knasternivå än vad jag är van vid, även om Valhalla 2+ av outgrundlig anledning sätter fokuset på nyttosignalen och nästan dämpar knastret. Summan blir att det är riktigt roligt att lyssna på den och andra pickuper i min samling kämpar i uppförsbacke. De kommer aldrig nå den upplösning, 3D och frekvensomfång som Etna visar upp. Men, som jag skrivit tidigare, jag har i stort sett lika kul med de enklare pupporna, men på ett annat sätt.

 

Apropå kul, så är det rockad i digitalstallet:

AE260CF2-8D1D-4764-99D3-86503D7B4AD4.jpeg

Omständigheter gjorde att jag kunde plocka hem den Embla Classic jag sålde till Jojje för ett antal år sedan, utan att lägga så mycket slantar i affären. (Jag sålde min Basic med Classic-DAC)

Den här har alltså lite mer finesser (analoga ingångar, större SSD, touch-skärm) men framför allt fungerande digitala ingångar.

 

Eftersom jag har en iPad Mini med Bladelius-appen på så är det dessutom en utmärkt streamer och filspelare. Det allra roligaste med den här åldermannen är dock hur den låter! 😀 Ja jädrar vilket drag det är i ljudet från den, det är muskulöst och rytmiskt på nästan engelskt manér. Nej, den är inte lika detaljfokuserad som nyare spelare, och basen kanske är lite rundhult men jag har görskoj med den! 

 

Jag ville köra ut lite Roon till den så jag plockade fram IAN Canada PurePi med en SPDIF-HAT. Fördelen med Roon i det här fallet är att Embla av outgrundlig anledning inte gillar 88.2Khz och 176.4Khz med ingångsbufferten påslagen. Det är en av de märkliga missar man gjort i mjukvaran, och aldrig fixat till. Hursom, med Roons DSP kan jag välja att omsampla de besvärliga bitrates som får den att hicka. 

F7C8407C-254D-4B04-98A3-CF88EAC9D064.jpeg

Och det här var dagens höjdare, för det låter helt otroligt bra även via Coax SPDIF! Och Roon är onekligen ett bättre gränssnitt än egna appen. 

 

Jag blev självklart sugen att höra lite Fleetwood Mac - Rumours från min gamla vinyl som jag håller högt, både avseende musik och ljud. Men här fick vinylen storstryk av rippen som ligger på den interna disken! Pinsamt!

Jag bytte LP till Tusk istället så vinylen fick hedern återupprättad! 🤓

 

Link to comment
Share on other sites

:notes: "Who you gonna' call? Humm-busters!" :notes:

Jag har nämnt tidigare att Grandinote Celio är lite kinkig och gärna plockar upp lite RFI, men vid den senaste inkopplingen har den hittat ytterligare "transmission" att plocka in och förstärka. Det är ett märkligt jordbrumsliknande ljud som kommer och går. Jag har provat slå på/av de flesta maskinerna i dess närhet, men detta har inte gjort markanta skillnader.

 

Det gjorde att den åkte ut på avbytarbänken, och TEAD The Groove Plus SRX MkII fick tjänstgöra istället. Men eftersom jag är sådär lagomt sjuk, att jag är hemma men inte så slut att jag bara sover, så fick jag för mig att prova den helt borta från racket och dess apparater o sladdar. 

Sagt o gjort, men LP12'an behövde ju en pickup så då åkte Lyra Dorian på. Efter lite pysslande så var den redo för tjänstgöring, och Lingo II och Celio ställdes på en tillgänglig yta på golvet. Till utgångarna på Celio kopplades en Xindak hörlursstärkare och ett par Denon AH-D2000-lurar. Celio är ju lite speciell då chokarna ska mättas i alla de steg innan det kommer spänning o ström fram till själva RIAA't, men efter de ca 10minutrarna konstaterade jag att det intermittenta brummet inte manifesterade sig här? Jag kan höra det RFI som letar sig in om jag skruvar på ordentligt, med puppan höjd från skivan, men det är inte ett avgörande bekymmer om puppan har så pass frisk utnivå som Lyra har, runt 0,5-0,6mV.

 

Så, det är alltså något i närheten av Celio's vanliga placering i bänken som gör detta! På min LP12:a har jag en SME tonarmskabel, den som kommer med SME V av nyare modell. Den har dubbla jordtaggar för att erbjuda varianter på jordning, precis som Nordost's Plus-serie tonarmskablar, och det gick att få den tillfälliga riggen att både brumma och vara tyst med olika laborationer.

 

Bara att slå av och vänta 5 minuter på att chokarna ska dränera sina energireserver, innan man drar ut kablaget och flyttar grejerna igen.

 

För att inte tröka ut er med mina experiment så har jag nu anslutit jordtaggarna i båda ändar av Valhalla 2 som brukligt, men jag har också anslutit de extra anslutningsdon som man kan ansluta till skärmen i kabeln, i skivspelaränden till chassit, i samma punkt som signaljorden. I phonostegets ände är den extra anslutningen kopplad till Gnd 1, alltså chassijorden, som också har en banan med en EK-kabel till Nordost QB8'ans jordterminal!

Nu är det nästan tyst och jag tror att det är Celio som är känslig för Viellas spänningssatta chassi! Den har ju "touch"-knappar som jag tror jobbar med kapacitiv avkänning, och det verkar vara den styrmekanismen som tidigare bråkade med Celio (men inga andra RIAA jag provat?).

 

Så, nu kan jag återigen spela Viella/Etna med Grandinote Celio utan att bli galen av det intermittenta brummet som dyker upp då och då! Skönt! :sunglasses:

Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, AlfaGTV said:

 

 

För att inte tröka ut er med mina experiment så har jag nu anslutit jordtaggarna i båda ändar av Valhalla 2 som brukligt, men jag har också anslutit de extra anslutningsdon som man kan ansluta till skärmen i kabeln, i skivspelaränden till chassit, i samma punkt som signaljorden. I phonostegets ände är den extra anslutningen kopplad till Gnd 1, alltså chassijorden, som också har en banan med en EK-kabel till Nordost QB8'ans jordterminal!

Nu är det nästan tyst …

Det kändes lite dock lite konstigt…extra jordkabel till chassijord, dvs primary earth på qb8…whatever works….har du provat qkore?

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Josaa said:

har du provat qkore?

Jo, men den gav ingen större skillnad mot den Entreq som redan "hänger" på QB8:ans jordterminal. Det är ju ett riktigt råttbo med så mycket pinaler o sladdar, inga goda förutsättningar mao.

 

Jag överväger en storstädning! :D 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, AlfaGTV said:

Jo, men den gav ingen större skillnad mot den Entreq som redan "hänger" på QB8:ans jordterminal. Det är ju ett riktigt råttbo med så mycket pinaler o sladdar, inga goda förutsättningar mao.

 

Jag överväger en storstädning! :D 

Storstädning skall jag också göra…nån gång…och tvätta alla kontakter

Link to comment
Share on other sites

Vad kul att se att du slog till på en IAN Canada Pure Pi. Vi snackade lite om det höstas om jag inte minns fel. Tyvärr blev det bara snack för min del men drömmen om IAN Canada lever vidare. :smile:

 

Tycker du det var värt jobbet och pengarna att koppla in Pure Pi?

 

Har själv lekt med det digitala i höst och vinter och fått besynnerliga resultat som jag har svårt för att acceptera. Men att det går att påverka den digitala signalen är för mig uppenbart.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Audionet said:

Vad kul att se att du slog till på en IAN Canada Pure Pi. Vi snackade lite om det höstas om jag inte minns fel. Tyvärr blev det bara snack för min del men drömmen om IAN Canada lever vidare. :smile:

 

Tycker du det var värt jobbet och pengarna att koppla in Pure Pi?

 

Har själv lekt med det digitala i höst och vinter och fått besynnerliga resultat som jag har svårt för att acceptera. Men att det går att påverka den digitala signalen är för mig uppenbart.

Ja, det var ditt "fel" kan vi nog konstatera! :D Men det tackar jag för!

PurePi gör ordentlig åverkan på de små pajerna, och bara i den enkla tillämpning du ser på bilden har den fått både en o annan att höja förskräckt på ögonbrynen. Även de lyssnare som delar min uppfattning att det är väldigt svårt att särskilja nivåkalibrerade DAC'ar, reagerar tydligare på förändringar hos transporten och denna var inget undantag, till det bättre.

 

Nästa nivå blir dock ett lite kymigare beslut, och relativt kostsamt. Jag tänker två varianter av IAN Canadas prylar, där den ena bygger en digital transport och den andra en påkostad DAC baserad på ESS Sabre-chippen. Båda hamnar runt 5.000:- i runda slängar och jag har lite beslutsångest för vilken väg jag vill gå.

PurePi kan användas som bas för båda dessa dock, men man kan även toppa den med separata nätdelar för pajen och transport-bitarna.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...