Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

21 hours ago, Gryphon300 said:

Fortfarande ”budget” puppa på😄🎶🎼

Ja, fast "budget-puppan" fick hoppa över till ett annat sammanhang! 

3CE97418-7DA6-4539-9DF1-EFAF420C3D27.jpeg

Rega Planar 3 spelar nu med Neo PSU och uppför sig riktigt trevligt! Nålen till Ortofon 2M Silver skiftades till 2M Blue här på morgonen och det är genast en högre upplösning som gör det lättare att både placera Nick Cave bakom micken och betydligt lättare att höra vad han sjunger men kanske än viktigare HUR han fraserar och låter berättelserna bli till visuella upplevelser för mig!

5e2Og7a.png

En reissue från RSD för några år sen tror jag? Den låter bra, men är lite rå vilket lika gärna kan gälla för originalet, om det ens släpptes på vinyl?

 

Neo TT PSU fick Rega att gå från okej, till bra.

FDD587CD-B7C0-4EC9-BBC7-8D190AC91811.jpeg  ED351CE3-7A0F-4BB8-938D-7CEE748863F4.jpeg

 

Det ska sägas att drivremmen byttes från Regas vita till den nya, svarta EBLT, deras egen konstruktion om jag förstod det rätt. Dels så håller den en mera korrekt storlek vilket undviker att Rega går tydligt för fort som standard, men Neo PSU tillåter även justering av hastigheten.

 

Jag har väldigt svårt att tänka mig att någon skulle tycka det här låter mindre än bra, givet mina övriga förutsättningar då! :)

(Och det gäller även med 2M Silver med sin enklare nål, om än båda är elliptiska)

 

Link to comment
Share on other sites

Provar en annan nätdel i min Roon MOCK (Använder Roon OS, men på osupportad hårdvara):

8E80CD28-AD8F-40DC-BD8A-1201E9261E60.jpeg

Röran beror på att jag inte demonterat den NanoPSU som normalt sitter däri! Det är en Streacom ZeroFlex 240W nätdel som jag ville prova i något av mina Streacom-byggen. Jag kommer dock inte låta den sitta kvar i denna låda just nu, ska prova den i "stora" servern innan jag tar ngt beslut. Jag gillar att den är inkapslad och kraftfull men ändå energieffektiv. Hur energieffektiv vågar jag inte säga dock då jag fick intrycket att den verkade pumpa ut en hel del ström till moderkortet i det här läget.

 

Lät det bra? Helt ärligt märkte jag ingen skillnad alls mot den lilla NanoPSU som normalt strömförsörjer denna maskin och dess enheter. Det betyder inte att inga skillnader finns, bara att jag inte noterade något uppseendeväckande vid spontanlyssning.

Jag spelade lite Peter Gabriel på Bardo istället! ;) Det däremot, låter förbaskat bra! 👍🏻 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, shifts said:

Är den det tro? :unsure:

:D Njae, den är oerhört stabil och trygg iaf. Inga bekymmer att uppsampla till DSD512 om man vill och drar knappt ngn ström alls.  Jag tror det här är första gången jag stänger ned apparaten på månader.

 

Så, nej, ouppfostrad är den inte! :grinquint:

Link to comment
Share on other sites

Storebror och lillebror!

AF302224-2950-45C0-ADA9-A58FE72E773D.jpeg

Och då är det inte Knut Reiersrud och Kalle Kalima jag avser såklart! Jag har ju ett gott öga till Chords DAC'ar, tycker de låter toppen faktiskt. Och eftersom jag räknar med att tillbringa en stor del av sommaren i stugan så är det lurar som gäller. 

Lillebror Mojo (med nytt batteri) låter toppen men har visa begränsningar när man vill driva planarmagnetiska lurar ffa. Och efter att ha sneglat mot Hugo 2/Qutest-lägren ett tag så snodde jag en Hugo 2 till slut. Den är ju en bra lösning för både stationärt och transportabelt bruk så den kommer få jobba även hemmavid i racket framledes.

 

Ljudmässigt är det en ganska tydlig utveckling från Mojo, med tydligare transienter, bättre kraft och detaljeringen är helt makalös. Mojo är lite mjukare i återgivningen och även mer förlåtande mot inspelningar och lurar och kanske den helt enkelt lämpar sig bättre för Spotify-folket? 

 

Jag spelar nu med Philips Fidelio X2 och Sennheiser IE-800 men räknar med att Hugo 2 även kommer driva Hifiman Sundara/Edt X v2 med bravur när ledigheterna och "den svenska sommaren" inträffar.. (de kalla och regniga dagarna, alltså!)

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Ampalang said:

Kommer du möjligtvis prova 2go och hur de fungerar tillsammans?

Nä, det tilldrar sig inte något större intresse. Jag tycker min iPad/iPhone är fullt godkända transporter för de tillfällen man vill ligga i hängmattan och tryna med musik i lurarna. I övrigt är jag nöjd med att ansluta den till laptopen via kabel.

Dessutom tycker jag den är oskäligt dyr, för att vara helt ärlig.

Link to comment
Share on other sites

Eftersom jag hänger i musikrummet idag, så kunde jag ju gå vidare med att lära känna Brinkmann Bardo!

Bardo-Hana-ML-xsm.jpg

Beslutet togs att Hana ML skulle få sin stund i rampljuset, och den trivs där, utan tvekan.

Det som skaver lite är då att med sina 0,3mV utnivå så trivs den inte helt optimalt med Grandinote, så jag passade på att skifta RIAA-stegen när jag ändå grejade!
Så laguppställningen är följande:
Lag Nord - Viella med Transfiguration Axia, Nordost Tyr tonarmskabel till Grandinote Celio. Last 220Ohm, gain runt 60-62dB

Lag Syd - Brinkmann Bardo med Hana ML, Nordost Heimdal 2 tonarmskabel till TEAD The Mastergroove Mk II. Last 168Ohm, Gain ca 67-69dB

 

LP'n som ligger på är nya Black Keys - Dropout Boogie i ltd white vinyl. Inte den mest välljudande LP'n i min samling, men Bardo lyckas väl med att locka fram artikulation, scen och djup utan att "kastrera" rocken och drivet. Det är ganska markant mera detaljerat än med Ortofon 2M Blue och det är inte självklart att en oinitierad lyssnare skulle välja den dyrare kombinationen. För de flesta av oss vinylspelare på den här nivån tror jag inte det är ngn tvekan om att det här tickar av de flesta boxar på checklistan.

 

Hur lirar Viella med Grandinote då? Jodå, det här fungerar utmärkt det med. Grandinote har ett skönt ljud för mina öron, men den är inte like "stor" i ljudbilden som Mastergroove. Den förmår inte heller bena ut detaljer på samma sätt utan att de serveras med ett visst "stickigt bett" som Mastergroove lyckas hantera bättre.

Det viktigaste är dock inget bekymmer, musik och inlevelse på mycket hög nivå och det är roligt! :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det här var en knepig övning! Efter att de inledande intrycken satt sig lite mera tyckte jag ändå att det var mindre roligt så här...

 

Jodå, Bardo petar ur sig så mycket detaljer och information att man nästan duckar och det är STOOOR skillnad på olika vinylpressningar, vissa blir nästan vassa, andra lite blasé. Och jo, jag har labbat med last, vta/sra och nåltryck och dubbelkollat att nollpunkterna ser korrekta ut. Det knepiga är att jag inte riktigt hittade igen det underbara, självklara soundet från TEAD längre. Det tog dock bara ett par skivsidor (och en lätt ökad last, från knappt 200Ohm till ca 100, samt några tester med VTA) innan jag kände mig hyfsat hemma igen.

 

Och Grandinote lät tunn och spökade med jordbrum via Viellan. Det har troligen sin förklaring i att Celio blev utan ström i en timme medan jag meckade runt. Den behöver verkligen sitt dygn igång innan den lirar riktigt bra igen?! Jordbrummet ordnades till genom att ansluta jordsladden till den andra jordposten. Ska nog koppla båda dit tror jag!

 

Idag tycker jag inte längre att det låter fel, bara lite annorlunda. Har spelat allt möjligt, vissa grejer låter kanon, andra "not so

much". Eller så är det så enkelt att en enklare diamantslipning kommer det mesta låta lite "likadant" för att dra till med ett förenklande uttryck. Nu är det ju inte så att Hana ML eller Transfiguration Axia måste lira fantastiskt i alla sammanhang, de kommer väl såklart att påvisa synergier i olika sättningar de också. 

 

Oavsett orsakerna, så var det klart förvånande att jag tyckte det blev så pass eljest mot i förra sättningen? Jag känner ju de flesta ingående komponenter väl, eller skapligt iaf. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

och det är STOOOR skillnad på olika vinylpressningar, vissa blir nästan vassa, andra lite blasé.

Bingo och blåkopia på den erfarenheter. Jag tycker det var en veritabel förbannelse att få till det denna gång. Anledningen tror jag är att jag redan har en bra spelare där jag kan växla mellan dem och jämföra, t ex genom att köra dubletter samtidigt och växla emellan i realtid. Det har jag inte haft tidigare. 
 

Jag levde ju i förvissningen om att det var dags för renovering av min Windfeld… inte nu längre.

 

Beträffande vinylens kvalitet så tycker jag det är en myt. Jag har massor av vinyl som låter nästan oförskämt bra men även många som låter som låter illa. En kombination av eller antingen/eller dåliga produktioner någonstans i kedjan. Sedan är det väl så att nyare/modernare pickuper och slipningar är mer avslöjande för just detta. Toleranserna under t ex 60/70-talen hade förmodligen någon koppling till de anläggningar/pickuper som då gällde typ MM/MI från Empire, Shure, Ortofon, Stanton, Pickering, Technics… med runda eller eliptiska nålar, aluminiumrör och tunga rörliga magneter.

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Bebop said:

Det har jag inte haft tidigare.

Nä, det måste väl sägas att jag också är ny inför möjligheten att jämföra två spelare på den nivån Bardo och Viella erbjuder. 

 

Hursom, min något förbryllade övning gjorde att jag resolut gick tillbaka till Gå på spelplanen igen. Det betyder AMG Viella med Transfig Axia via Nordost Tyr till Tom Evans Mastergroove. Resultatet, med en DG Resonance utgåva av Verdi's La Traviata är fantastiskt, även med en lätt minskning av lasten från 112 Ohm till ca 170. :thumbsup:

Okej, här är min "base line", nu jädrar ska de tweakas med Bardo! :unsure:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Nä, det måste väl sägas att jag också är ny inför möjligheten att jämföra två spelare på den nivån Bardo och Viella erbjuder. 

 

Hursom, min något förbryllade övning gjorde att jag resolut gick tillbaka till Gå på spelplanen igen. Det betyder AMG Viella med Transfig Axia via Nordost Tyr till Tom Evans Mastergroove. Resultatet, med en DG Resonance utgåva av Verdi's La Traviata är fantastiskt, även med en lätt minskning av lasten från 112 Ohm till ca 170. :thumbsup:

Okej, här är min "base line", nu jädrar ska de tweakas med Bardo! :unsure:

 Bra dag att testa Bardo, ser ut som att ni får ett blött dygn.

Link to comment
Share on other sites

Tack för uppmuntrande inlägg! :)

Jag vill bara poängtera att det inte är Bardo som jag uppfattar som ett bekymmer, den möter alla mina önskemål! Men som med allt annat inom denna sport så är det "mix'n'match" som gäller! 

 

Så Lag Syd bytte in en spelare från "bänken", nämligen Tom Evans The Groove+ SRX Mk II. Det här verkar varit ett genidrag från coachen (😊) för här trivdes genast Hana ML i sin orubbade position på 10.0-armen. Jag kan inte förklara varför det matchade bättre, det är ju trots allt en lillebror som står för för förstärkningen nu. Med en liknande tonalitet och scen som breder ut sig, bara lite mindre utvecklade muskler.

 

Nu kan jag återbesöka de nyare vinylerna igen så ska vi se hur det lirar. Jag är fortfarande kvar vid La Traviata nämligen! 

V0e0b5R.png

En härli inspelning för övrigt! 

Link to comment
Share on other sites

Denna vackra nationaldag spenderades på en biltur till de lummiga villaområdena nordväst om Stockholm! :)

Föremålet för färden var i huvudsak detta:

18C480A1-ECDF-4F8D-A703-AF0B28840916.jpeg

Det vackra "röret" i mitten alltså, Helmut Brinkmanns halvledar-ekvivalent till GZ34 röret! Med @Daniel förnämliga assistans lyckades vi både bryta oss in i RöNt II, mäta upp PL36-pentoderna och ersätta det Sovtek-rör som tidigare utfört likriktning, med Helmuts BZ34.

 

A6BFAD24-117D-4B01-84E2-689582597B22.jpeg

(Den makalösa manicken! Daniels AVO rörprovare!)

Varför gör man halvledar-ekvivalenter av rör? Jo, de GZ34 som gjordes av Mullard är svåra att hitta, mycket dyra och de allra bästa för denna tillämpning. Brinkmann satte på sig tänkarmössan och konstruerade då ett "rör" som skulle både vara driftsäkrare och minst lika välljudande i denna tillämpning. Jag noterar redan efter några timmars spelning att driftstemperaturen sjunkit markant på RöNt, som för övrigt kan sägas vara en III-version, iaf nära. Det tar jag som ett gott tecken som sannolikt ytterligare förlänger den redan långa driftstiden på de PL36 som fortsätter sprida sin behagliga glöd.

 

Vad hade jag för förväntning på denna övning då? Egentligen var det mest nyfikenhet, och att hålla spelaren aktuell. För vad kan en nätdel påverka egentligen? :unsure:

Jag kan utan tvekan säga att Bardo tog ett prestandamässigt skutt som jag inte förväntat mig! Och kanske inte i de aspekterna jag möjligen kunde tänka mig heller...

Det var ju inte det att farthållningen blev "bättre", jag tycker den är granit-stabil numera, efter service och underhåll. 

 

Redan tillförsel av RöNt II i förhållande till den fina halvledar-nätdelen som är original gjorde något med ljudet som inte kan beskrivas med mätvärden eller fakta. Spelaren tog nerven och livet med sig in i lyssningsrummet, är det närmaste jag kan beskriva upplevelsen. Med bytet till RöNt III följde något annat, nämligen tystnad! Alla skivor jag spelat sedan hemkomst måste fått sig en runda i Okki Nokki av gumman (Jo, tjenare! ;)) för de är betydligt knasterfriare, med en svärta (jodå, minst en floskel per post är väl kravet, va?) som jag får svårt att matcha med någon anna spelare. Den berömda svärtan alltså... Lite svartare och ljuset kommer inte att kunna fly ut ur lyssningsrummet! :D 

Men det är det jag upplever, och med den kommer mikrodynamik, detaljer och djup och ett liv som jag inte hittar i det digitala...

 

Jag är lessen @P-pan, @Azur, @Apexorca och ni andra som snurrar lakritspizzan med hjälp av Bardo eller Balance etc.! Det här är värt att prova! 

(Sen vet jag givetvis inte om effekten är densamma eller så på t.ex. Balance som är remdriven)

 

Link to comment
Share on other sites

 

1 hour ago, AlfaGTV said:

... för de är betydligt knasterfriare, med en svärta som jag får svårt att matcha med någon anna spelare. Den berömda svärtan alltså... 

Men det är det jag upplever, och med den kommer mikrodynamik, detaljer och djup och ett liv som jag inte hittar i det digitala...

 

 

Är du säker på att den där "rödingen" är analog :think:

Den kan på sin höjd vara "placebolog" va ? :redface2:

 

1 hour ago, AlfaGTV said:

Jo, de GZ34 som gjordes av Mullard är svåra att hitta, mycket dyra och de allra bästa för denna tillämpning.

 

 

Precis va... så jag chansar inte utan har försett mig...

 

GZ34 PL36_647.JPG

 

... med reserver :64:

Link to comment
Share on other sites

On 2022-06-06 at 21:57, AlfaGTV said:

 

Jag är lessen @P-pan, @Azur, @Apexorca och ni andra som snurrar lakritspizzan med hjälp av Bardo eller Balance etc.! Det här är värt att prova! 

(Sen vet jag givetvis inte om effekten är densamma eller så på t.ex. Balance som är remdriven)


Det ger precis lika mycket på Balance. 😀 Kul att det blev bra för dig. Nu kan jag även mäta PL36 utan att brinna upp. Det känns tryggt. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...