Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

3 hours ago, Bebop said:

@calle_jr kanske har erfarenhet av dessa eller liknande.

Inte mer än att vi gör sådana golv stup i kvarten.

Även övergolv, installationsgolv och liknande som dessutom måste potentialutjämnas.

 

Men kunde man inte testa med ESD-armband?

En tråd där ena änden ansluts till tallrikslagret och den andra med en krokodilklämma i underarmsfläsket när man vänder LP.

 

Krokodilklämma 40A svart

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bebop said:

Det finns även elektriskt avledande gummimattor till labbord som jordas.

Värt att notera att produkter för ESD-skydd har ett förmotstånd på ~1 Mohm och är inte kopplade direkt till jord (vanligtvis). Detta för att skydda komponenter från strömspikar vilket främst CMOS-kretsar är känsliga för.

 

1 hour ago, calle_jr said:

Men kunde man inte testa med ESD-armband?

Vettigast är nog ESD-golv med sandaler och kanske byta ut favoritfåtöljen mot en riktig ESD-stol:D

image.png.71a551c66d5c21103b4398de01964c5b.pngimage.png.6e6cc1065d6b9252324a293a48b45735.png

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calle_jr said:

krokodilklämma i underarmsfläsket

Haha, jag grinade illa bara jag läste texten, men måste erkänna att jag tänkte som @Bebop! Jag har mera "jordmån" runt midjan tyvärr! :grinquint:

 

Jag har även investerat i en Hygrometer och den visar inga extrema värden, men visst, det ligger runt 30% rH just nu.

 

Och även om ni är kreativa så det räcker o blir över :rolllaughing: så har jordsladden bidragit till en nästan helt symtomfri avspelning, så det är faktiskt inget bekymmer längre. 

Link to comment
Share on other sites

Bra att ditt problem löste sig.

Jag kör själv med Clearaudio Anniversario och den har en jordanslutning i centrumpinnen via lagret. Finns ett speciellt litet hål i vilket man kan ansluta jorden med ett litet stift. Har egentligen inte haft något problem med statisk elektricitet med någon av mina båda armar, från Clearaudio. Men som nämnts här tidigare så hjälper ökad luftfuktighet. och i en tidigare bostad var detta enda sättet att få bukt med problemet. Hade testat alla möjliga metoder med speciell dammsugare för skivorna, antistatpistol, speciella borstar med antistatvätska etc. Detta var faktiskt en anledning till att jag gick över till CD istället och sålde större delarna av min skivsamling. Något jag ångrar än idag. :weary:

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mellan pickupbytena så finns det alltid något på streamingsidan att prova.

Och den här gången fick jag och @Gryphon300 möjlighet att prova en intressant nätdel!

QSource_S.JPG

Efter diverse strul med att få rätt kablage till en NUC så fick vi slutligen till ett test! 

Nordost QSource är ju utrustad med Lemo-anslutningar i PSU-änden, så får man köpa de kablar som passar till förbrukarna man tänker sig nyttja.

Fina kontakter men lite pilliga att ansluta för gubbar över 50 med dåligt mörkerseende och för korta armar! :D 

Vad är speciellt med den här rackarn då? Jo, den har två utgångar, så man kan strömförsörja både en Roon ROCK/Nucleus och en router/switch/extern USB-disk eller vad man nu kan ha behov av. Utöver det så har den fyra anslutningar som i praktiken är dedikerade till QPoint Resonators, alltså de här aktiva pilsnerunderläggen som har någon form av resonanskrets som skall göra goda gärningar för välljudet. De lämnar 5V men bara 500mA per uttag om jag inte missförstått, så de kan tyvärr inte användas till en Raspberry Pi eller liknande.

 

Jag har lyssnat till denna hos Gryphon300 där den ersatte en Farad Super 3 som strömförsörjare till hans NUC7i3 som kör ROCK. Gryphon kör kablat mellan ROCK, Innuos Phoenix Net och vidare till hans Aries G2.1. QSource erbjöd ett fullgott alternativ till Farad och ljudåtergivningen blev möjligen ännu bättre, på nästan all musik vi spelade! :)

Framför trivdes jag när QSource även strömförsörjde den externa USB-disken som tillhandahåller musikfiler. Det lät toppen, som det alltid gör hos @Gryphon300, förutom ett spår där vi båda nästan duckade lite i lyssningsposition: Freya Ridings - Lost Without You

2E7912B9-3709-4EA1-B25D-161C1F791DD9.png

Varför det här stycket plötsligt blev påstridigt och tvingade en volymsänkning är inte helt tydligt, men båda lyssnare famlade efter fjärren för att dämpa nästan simultant! :unsure: Provlyssna gärna själva, det är en ganska processad inspelning av modernt snitt med både goda och mindre goda egenskaper.

 

Efter dessa övningar så snodde jag med mig QSource hem till eget bo, där den skulle få strömförsörja min NUC10i7 för att se hur det påverkade. Men se det var inte helt enkelt visade det sig? NUC10i7 har mycket dynamisk strömförbrukning och dess prestanda är nästan på desktop-nivå trots dess lilla format. Det här innebär en aggressiv strömhantering i dess 10:e generationen Intel-processor. Det visade sig tyvärr att QSource inte förmår lämna nödvändig ström för alla tänkbara konfigurationer av NUC10...
Men, det orsakade istället ett parallellt test, nämligen något som jag sett nämnts i vissa kretsar, nämligen att det skall vara ljudmässigt fördelaktigt att stänga av Intels dynamiska effekt-hantering och köra med en statisk, men lägre klockfrekvens.

Så, efter att ha släpat fram en monitor och ett tangentbord så tog det inte många minuter innan jag hittat en inställning som tillät Nordost QSource att strömförsörja min NUC10i7! Detta inbegrep att avaktivera Intel Dynamic Power management, vilket sänker de toppar i strömförbrukning som "Turbo" medför, men ökar strömförbrukningen totalt. Det här innebar att QSource drev ROCK och dess två portabla USB-diskar helt stabilt i slutänden.

Kompromissen det innebar medför långsammare uppstart av ROCK, sämre prestanda vid analys och bibliotekshantering men väl igång och vid normalt nyttjande upplevde jag ingen prestandaförsämring.

 

Hur lät det då? Min ROCK NUC är kablad med @octavia rs hemslagna Ethernetkablage till en Zyxel GS-108 switch som strömförsörjs av en iFi iPower X. Sedan tar musikströmmen vägen över 5Ghz WLAN till min Aries G2.1, vilket innebär galvanisk avskiljning från server-sidan. 
Jag har min egen teori som säger att WLAN-lösningen gör min återgivning ganska immun för förändringar på den "lortiga" sidan av nätverket och kanske det förstärker min upplevelse av att det inte medför några markanta skillnader? Det låter trevligt oavsett och jag upplever möjligen ett "lugn" med QSource som inte standard "brick" erbjuder.

 

Efter ett par dygn med QSource så provade jag även min sBooster 16V för att strömförsörja samma NUC. Med de "mildrande" inställningarna i BIOS kan även den strömförsörja NUC'en stabilt. Här tycker jag mig tappa lite av lugnet som Qsource erbjöd.

 

Tillbaka till standard "brick" (120W switchad) där man åter möts av lite "vårskitiga fönster" i återgivningen, alltså lite sämre kontrast och en "barriär" mellan dig och musiken.

Men när jag återställde BIOS-inställningarna för full effekt igen tyckte jag faktiskt att den låter bäst hittills, alltså med full effekt och full dynamisk strömhantering av CPU.

Det innebär att den gasar på rejält under uppstart och vid biblioteksförändringar men även att den tillåts begränsa både strömförbrukning och klockfrekvenser när den är uppstartad och aktuell låt inläst i cachen. Vid låtbyte spikar strömförbrukningen under ett par sekunder när disken spinns upp och mediat cachas, men sedan går CPU ned i nästan hibernerande läge vilket också återspeglas av fläktens hastighet vilken även stannar under längre låtar medan Roon spelar utan att applicera DSP. Det här medför att jag faktiskt tycker det låter bäst när NUC får jobba som den är tänkt, med Roon OS som är tillräckligt "lean" för att tillåta strömsparfunktioner efter inläsning av mediat.

 

Så, någon form av slutsats blir att QSource är en utmärkt nätdel som trivs extra bra i en kontext av övriga Nordost-produkter som QKore jordning, Qpoint resonators och en NUC/Nucleus samt en router eller vad du nu nyttjar. Den är ganska kostsam men erbjuder en kvalitet och passform i sin tänkta miljö som motiverar priset.

Min egen miljö är lite för vildvuxen och apart för att locka mig till köp dock! Men åter, ett jättetack till @Stylus Audio för att vi får prova och klämma på dessa produkter!

 

Den andra slutsatsen blir att skillnaden i ljud hos mig, med mina förutsättningar, påverkades tydligare av förändringarna i strömsparfunktioner i NUC:ens BIOS än vilken nätdel som användes. :grimacing:

 

Ha nu en trevlig helg i det blåsiga solskenet! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I Mickes Musikrum är det för närvarande tyst? Jag hoppas det iaf., för jag är inte hemma! ;) 

Men jag ska avslöja för er vad som just nu intagit högtalartronen(rna)!

Efter några veckor med NS-1000M lär man sig uppskatta andra saker än de Wilson gör bäst. Sophia sjunger vackert och homogent och riskerar inte alls att bli avpoletterade men det vore fel att hävda att de är kompletta och utan skönhetsfläckar. Det avslöjade ju mässan i Stockholm förra helgen om inte annat! :) 

 

Men faktum är att herrn i huset hoppade i bilen för en senvinter-tur till nordligare breddgrader, redan i veckan innan mässan! Och vad hittar man väl där? 

03644565-9AF7-4FBD-9EBA-0A35979C7942.jpeg

Så där ja, då är man uppe på 14" i basen! :D 

 

Varför vill jag prova nåt sånt här då? Jo, min vän Jojje66 har ju impregnerat mig med härliga basgångar och ett underbart tryck från hans JBL, dock en större och exklusivare modell, JBL 250Ti Jubilee. Men, hittade jag då detta i dessa mindre syskon? Ja, de delar elementbestyckning bortsett från att en 8"-kompletterar i nedre mellan och övre bas.

Däremot är lådorna i 250Ti Jubilee en betydligt rejälare konstruktion och delningsfiltret avsevärt mera påkostat, om än båda signerats av Greg Timbers.

 

De är i ett strålande skick och basarna har kantats om av kompetenta hantverkare så det syns inte ens att de renoverats. Däremot behöver nog delningsfiltren ses över, med sina snart 40 år gamla elektrolyter och vipporna för dämpning av diskant/mid trilskas ibland. Men, efter att de spelat i några dagar tyckte jag att de "lossnade" och började spela ut på ett trevligt sätt. De är både allätare och konnässörer när det gäller musikdieten, många saker får en helt annan karaktär än jag är van vid och vissa grejer driver lyssnaren till att bara vilja ha mer, mer och lite mer! :D 

 

För att vara helt ärlig så får de storstryk i de övre registren av många andra men det finns få av dessa högtalare som återger ståbas, kicktrummor, pukor och elektrisk bas och liknande på ett så fysiskt, ärligt och realistiskt sätt! Jag behöver knappast antyda hur kul min favvogenre dynamisk electronica och psy-trance funkar va? Infected Mushroom, anyone? :horns:

 

En viktig ingrediens är givetvis JBL LE14-1 med sina groteska magneter!

3C3337FC-8396-4B5E-8D8C-6A7C6F62BDDD.jpeg

(lånat en bild av deerhunt på hififorum)

 

För kalenderbitaren:

7FF1D475-F52D-4756-AA1E-D00A5659A810.jpeg

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calle_jr said:

 

Är du helt främmande för att prova med andra passande mellanregister?

 

 

Det hade varit ett intressant projekt! Jag hade nog gärna sett att man hade ett par andra lådor att experimentera med dock.

Jag sneglar återkommande efter ett par JBL Array 1400 där "samma" bas utgör fundament men kompletteras av en 2" kompressordriver i vertikalt horn och en mindre driver med horn i diskanten. Men, då lär jag troligen avveckla grannarna! ;) 

Link to comment
Share on other sites

Mitt i högtalar-shuffle'n så har jag också fått förmånen att provsmaka en digital produkt. En som väl måste betecknas som något dubiös för en nätverkstekniker och IT-mänska. Varför kan en nätverksswitch påverka ljudet när det rent konkret bara är paketdata som transporteras, precis som när du skriver ut ett Worddokument eller kopierar en fil till G: på jobbets PC?

QNet2.JPG

(Is it a bird, or is it a plane? No, it's a super-switch!)

 

Ja, jag kan i ärlighetens namn inte säga varför vi upplever olikheter med olika switchar? Jo, jag gör det också, men skillnaderna i mitt system är inte så tydliga som när "ljud-bryggan" är trådad, oavsett om det är en SOtM sMS-200 Ultra Neo, Auralic Aries G2.1 eller en Raspberry Pi. Den generiska förklaringen säger ju att det handlar om störningar i jordplan eller EMI/RFI som letar sig hela vägen, ända in i omvandlingen till analog signal.

 

Efter att ha haft denna Nordost QNet inkopplad en vecka till min huvudsakliga musikserver så har jag nu kopplat bort den igen och återgått till den Zyxel GS-108 G3 med iFi iPower X nätdel som satt där tidigare. Ja, jag tycker faktiskt att ljudet försämrades? Men å andra sidan ska jag inte undanhålla er mitt första intryck heller, när QNet kopplades in rynkade jag på näsan när de första tonerna strömmade ur högtalarna! Men den fick sitta kvar och jag har under veckan vid flera tillfällen reagerat positivt på att det digitala låtit väldigt självklart och rätt. Detta förstärktes tydligt när jag efter att ha bläddrat i instruktionerna och konstaterat att Nordost anser att man skall koppla sin streamer och server till 100Mb-portarna för detta verkar introducera mindre störningar i trafiken.

 

Nu ska jag ta den här med mig ner till @Gryphon300 ngn kväll i veckan så ska vi se vad den eventuellt kan göra i ett sammanhang där en Innuos Phoenix Net huserar i vanliga fall. Men, jag ska också koppla in min HP Procurve-switch med 1Gb+100Mb-portar för att se om jag upplever den annorlunda?

 

Link to comment
Share on other sites

Ja du @Ampalang, jag vet inte ens själv? Ibland blir en tanke till handling och ibland leder en handling till flera?

 

Men det hela bottnar i hela den digitala resan där jag förvisso haft den allra största behållning av Aries G2.1

Den lyfte hela den digitala återgivningen till en helt ny nivå som jag inte trodde var möjlig. Men, nyheternas behag har ju en begränsad livslängd och vardag inträder. Och i vardagen har jag större utbyte av investerad krona på den analoga sidan medan skillnader mellan digitala omvandlare och transporter är förhållandevis små, och förbättringar dyrköpta.

 

Jag njuter just nu av Lunatic Soul (Mariuz Duda från Riverside, 🇵🇱

LDZkubU.png

 

Det sker ifrån min portabla Roon-rigg, en HP Elitebook med en 5Tb portabel disk och en sån här:

9D2BEDD7-BB57-4408-880D-B9733DCE69E0.jpeg

Den lilla Chord Mojo är fortfarande en glädjespridare utan jämförelse, och jag har provat en bunt liknande portabla DAC'ar men den här är min favvo. Nu är det så att den här Mojo köptes beggad för nåt år sen och den är av äldre modell. Den sades vara i utmärkt skick med bra batteri och en av två är väl rätt skaplig träffbild? Av någon märklig anledning upphörde även mailkorrespondensen med säljaren efter att pengar och produkt bytt händer? 

 

Batteriet var iaf halvfunktionellt så jag lade inte så mycket vikt vid det utan beslutade mig för att skaffa ett nytt när jag tröttnat på att ladda i tid o otid!  Den tiden anlände för ett par veckor sedan :) 

Den svenska grossisten (Audio 7) var mycket behjälplig och tillhandahöll ett nytt batteri för en knapp 500-ing. Och bytet var enkelt, med bra instrumentmejslar från tyska Wera. 8 små insexskruv på undersidan och sedan en försiktig öppning av det tudelade aluchassit avslöjade detta:

3DAC8B78-8C0B-4806-8C78-FEA5B3021AB4.jpeg

Jag tog ingen jämförande bild, men det syns väl på konturerna av kretskortet att det varit lite trångt inne i chassit? Och vid en okulärbesiktning uppskattar jag att den nya batteriet väl hade en höjd som var runt 3-5mm lägre än det gamla svullna som bilden visar. Det fåniga är att jag upplever att den låter en smula bättre? 🥸 Och den går definitivt mindre varm, både vid laddning och spelning.

 

När det gäller förehavandena i musikrummet så kommer det förklaras lite längre fram, men den portabla riggen är ett exempel på att digital återgivning med, för mig, riktigt bra kvalitet inte behöver vara speciellt kostsamt.

 

Link to comment
Share on other sites

Nåväl, lika bra att dra plåstret! 

Jag har ju ifrågasatt @bigblue mentala hälsa, men vem är jag att ifrågasätta? ;) Den gode mannen har nämligen spelat en roll i denna rockad!

 

Jag älskar skivspelare! Det har ni kanske uppfattat tidigare, men nu har det antagit oanade proportioner. 

Hur go än min Nagra var så fick den inte så mycket speltid och jag har ju tidigare också deklamerat hur små skillnader jag uppfattar mellan olika digitala lösningar. Men, en skivspelare till finns det alltid plats för:

407DF1F9-B7E7-4017-9A21-DF0A366DBF7F.jpeg

Visst är det en Brinkmann Bardo med 10.0-armen. En bit bort befinner sig också RöNt II så i praktiken har gått från ett rör i anläggningen till 3st! 😉 Efter lite inkörning och fintrim av inställningarna så låter det nu riktigt, riktigt trevligt! :D 

Brinkmann Pi som sitter monterad är dock inte min, den är lånad av @Daniel för provsmakning. Och det smakar riktigt bra!

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag har ju ifrågasatt @bigblue mentala hälsa, men vem är jag att ifrågasätta? ;) Den gode mannen har nämligen spelat en roll i denna rockad!

 

Kan bara hålla med. Det här kan ju inte vara ett helt friskt beteende 😂.

Brinkmann Bardo är en skapelse som ger livet njutning och mening. 

 

För egen del hade jag ett behov av att smalna av min breda tekniska uppsättning. 

Det fanns både CD, streaming, vinyl och rullband på menyn. 

Varje gång man upptäckte ett nytt favoritalbum var det 3-4 nya medier som man skulle (försöka) införskaffa. 

 

Istället fokuserar jag på två källor:

den breda, lättillgängliga, nyfikna digitala leveransen. 

Och den hantverksmässiga, nerdiga och analogt magiska rullbandspelaren. 

Tillsammans blir det, det bästa av två världar - för mig. 

 

Link to comment
Share on other sites

Grattis!🙂

 

Men @bigblue vad har du gjort?😮

Jag som tyckte att det lät så jäkla bra hos dig blir nu riktigt konfunderad på om du verkligen har valt rätt?😉

 

Jaja, allt har sin tid och snart är det tid för ett nytt Gbg’s besök och hoppas då att det låter berörande bra från de två återstående källorna?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Perfect sense said:

Tack för besöket

Tack själv för trevligt mottagande! :foldedhands:

 

13 hours ago, David_33rpm said:

käpphästen

Hehe! Ja, den är inte fel och ganska given i startfemman! ;) Tack för titten! Ryska jazz-plattor kanske är det nya heta? :D 

 

15 hours ago, bigblue said:

Tillsammans blir det, det bästa av två världar - för mig. 

Såklart är det här det kloka valet, och ett jag förstår fullt ut. :) Ni har ju en rätt bördig mylla för rullbandsmaffian där bland kobbar o skär! :smilingeyes: Och i kombo med en toppklass-digitallösning, :thumbsup:

 

Här hemma snurrar nu:

MdMa4x5.png

Fast på vinyl då, i Steven Wilson-remix utgåvan från nåt år sedan och ståpälsen behöver nästan kammas! Goa upplevelser!

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...