Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

Jag har fått upp intresse för en DAC/streamer som nyligen blivit klass A listad hos Stereophile och tydligen ska kunna mäta sig med enheter för det tiodubbla priset(?!)

https://www.stereophile.com/content/okto-dac8-stereo-da-processor

 

det är Okto dac8 Stereo jag tänker på:

https://www.oktoresearch.com
 

Förutom att den låter bra så mäter den dessutom bäst av alla dacar som Audiosciencereview mätt.

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/okto-dac8-stereo-dac-review.14705/

 

Vad tror du Alfa? Du som är en av de mest respekterade dac-testarna här på forumet. Kommer den att provköras i ditt stall?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, j_bloom said:

Jag har fått upp intresse för en DAC/streamer som nyligen blivit klass A listad hos Stereophile och tydligen ska kunna mäta sig med enheter för det tiodubbla priset(?!)

 

En DAC för 12.000 kr som kan mäta sig med en DAC för 120.000 kr är inte illa, alla borde köpa en sådan... :winking:

 

Vilket de tydligen gör också...

 

"Due to large amount of orders, we have temporarily stopped taking new orders. Thank you for your understanding."

 

Borde ju dock innebära att det kommer en massa användarrecensioner snart då...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

En DAC för 12.000 kr

Och streamer! 
 

Jag har försökt googla hur det ser ut i iphonen(mjukvaran) när en t ex streamar Qobuz med Rasperry Pi men hittar inga bilder…

 

Är det att en väljer streamern i Qobuz appen eller spelaren via en annan app som via T ex Lumins egna?

 

Förlåt för att jag skriver i din tråd @AlfaGTV du behöver dock inte straffa mig för det har gudarna redan gjort - brände alla kantareller när jag skrev inlägget 🤪

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, j_bloom said:

Vad tror du Alfa?

Jag tackar givetvis för "tillmälet" men skulle känna mig rätt obekväm att ta på mig den rollen! :) Det skulle ju betyda att jag behövde vara faktastyrd och konsekvent! :D 

Ska kika mera på dessa senare, men jag tycker det verkar vara en vettig konstruktion utan att "krussidulla" till det alldeles väl. Pragmatiskt t.ex. att nyttja en standard Pi4 för streaming-mekanismerna, men jag klurar på varför man hoppar över går via USB när man har I2S i direkt närhet till klockor och dylikt internt? (OM det är nu så man gör!)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Inspirerad av lyssningar runt hufvudstaden under helgen så fick jag en ingivelse att ställa upp Technics SL-1000 Mk II igen. Det var ett tag sedan den nyttjades och det är inte det att den inte är uppskattad, för det är den... Det är snarare böket med att lyfta ner den från sin förvaringsplats, uppe på en garderob i lyssningsrummet. Den är inte speciellt lätt att balansera runt med på en stege :) Jag uppskattar vikten till runt 25-30kg!

Technics1.jpg

 

Väl på plats och inkopplad fick den börja mjuka upp sig med lite Tracy Chapman från hennes första platta. Alla som har den vet att det är en välljudande sådan, nästan oavsett press inbillar jag mig? Men, jag hade väntat mig en lite tillbakalutad och saklig presentation från den pickup som sitter monterad på, en Ortofon Cadenza Bronze.

 

Det var inte alls vad jag hörde, det var drag under galoscherna och starka klangfärger och stort engagemang! Det fick mig att fundera, har jag ens lyssnat till Cadenza med Tom Evans tidigare? Eller har den alltid fått spela med Röcklinger? Ärligt talat tror jag att det senare alternativet är svaret.

 

Och då blir följdfrågan, finns det fler parametrar som kan spela roll i den elektriska matchningen mellan phono-steg och pickup än impedans, gain och möjligen kapacitans? 

För det är ingen tvekan om att jag tyckte betydligt mer om det jag hörde här och nu, med Ortofonen och Tom Evans The Groove+ SRX MkII! Riktigt roligt, att hitta en sån oväntat trevlig kombination i egna gömmor!

Technics2.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-10-14 at 15:38, AlfaGTV said:

Jag är lite glad, för jag fick precis en räkning från Postnord... Ja, inte räkningen i sig då, där 70% av hela summan bestod i Postnords schablonavgift... 
Utan det förmodade innehållet!, Mitt Mastergroove verkar vara på hemväg!!! :)

Mina förhoppningar möttes inte riktigt, tyvärr.. Det var ju inte Mastergroove som var på hemväg utan en bandcamp-vinyl!,

f2eY5NY.png

Lite spännande med en jazz-harpist! :) Vinylen är helt OK också, men inspelningen är lite småskum med distad harpa? Det är man inte direkt van vid!

Nåja, prova gärna, sköna grooves!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Okej, nu har jag provat mina "vingar" med JPlay Femto:

063F653B-3A28-4A67-8B46-44EFE4C12702.jpeg

Det här är alltså en mjukvara som erbjuder några olika tjänster. Syftet med dem alla är att erbjuda högsta möjliga återgivningskvalitet vid uppspelning av filer (och strömmat media). Den klassiska JPlay metodiken finns fortfarande kvar, dvs. man går till sin mapp och "kopierar" de filer man vill spela upp. Sedan startar man JPLAY Mini och med det fönstret i fokus trycker man på mellanslagstangenten. Då spelas det du nyss "placerade i urklipp" upp via JPLAY Classic-motorn. 

Det ingår också en ASIO-drivrutin, som tillåter dig t.ex. att peka Roon mot denna, vilken i sin tur dirigerar ljudströmmen mot Classic-motorn och vidare ut till din USB-anslutna DAC (Eller t.ex. ett professionellt ljudkort i PC'n). Men det som @VoicesInMyHead  visat är nog det som de flesta kommer nyttja, alltså JPLAY Femto i skepnaden av en UPnP Renderer. Många av dagens streamers har stöd för UPnP i sin styrmjukvara och det finns även generiska styrappar som är kompatibla. Jag har en licens på mConnect HD, som är utvecklad av Stream Unlimited, ett Schweiziskt bolag med kopplingar till ReQuest The Beast, Alluxity, COS och många andra tillverkare av nätverksspelare.

Det fungerar okej, men lämnar en del övrigt att önska med urval och sortering m.m. Det ser dock rätt OK ut med omslag och sådant i bläddringsläget.

C0C52E96-DED0-4DF3-9AFB-6448EC2744A8.jpeg

 

VoicesInMyHead visade ju en del inställningar i JPLAY Femto och nämnde specifik Hibernate-inställningen. Den är intressant ljudmässigt, men galet irriterande eftersom den gör servern mer eller mindre okontaktbar när det kommer till att göra urval av nästkommande musik och liknande. Vill man dessutom använda Hibernate tillsammans med JPLAY Classic krävs en USB-sticka för temporär lagring av spelkö-info(?). Enda sättet att avbryta spelningen är att rycka ur stickan!!! 
Det tråkiga är att med Hibernate på så upplever jag återgivningen som mera lugn, ordnad och med bättre separation mellan instrument! :) 

 

Nu ska jag inte utmåla skillnaderna som "gigantiska" eller "dag & natt" men de är för tydliga för att man skall bortse från dem... För mig är det dock fortfarande separat streamer och server som ger lika bra eller bättre ljudkvalitet än detta. Men som sagt, det är gratis att prova och jag imponerad över hur bra man kan få till det med en simpel server direkt till DAC med en vanlig USB Supra! 

 

För övrigt tog det ett tag innan jag fattade hur man bör utnyttja detta och jag vet inte hur många gånger jag startat om för att återfå kontrollen över min Windows Server 2022-burk som huserar dessa mjukvaror. (Både Roon Server och JPLAY Femto) Det är dessutom en av mina "low power"-burkar med en Intel Celeron J3355 i botten.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, AlfaGTV said:

Okej, nu har jag provat mina "vingar" med JPlay Femto:

 

:thumbsup:

 

Jag tycker fortfarande att ett av de största problemen med UPnP är avsaknaden av bra kontrollappar. JPLAY håller ju på och tar fram sin egen till iOS som ser lovande ut, men vi får väl se. JPLAY Femto har även konceptet med 'Audio PC' och 'Control PC', dvs 2-delat precis som Roon. Detta rekommenderas för bästa prestanda och framförallt om man vill köra 'hibernate mode' som inte är garanterat att fungera för alla. Det där med USB stickan gäller bara den gamla Classic versionen dock. 'Hibernate mode' fungerar (nästan) klockrent för mig annars, jag kan fortfarande kontrollera musiken men allt annat stängs av, en eventuell remote desktop anslutning mot servern stängs ner osv och sen hoppar allting igång igen när musiken spelats klart. MEN, däremot får jag en artefakt att slutet av låten repeteras, jag har inte lyckats komma bort från detta oavsett om jag kör med Kernel Streaming eller ASIO och olika DAC Link parametrar. En klar besvikelse då jag verkligen gillade det annars.

 

Det har varit en del testande för att få till en stabil och bra lösning för min del, jag har nog landat i att jag tyvärr inte kan köra 'hibernate mode', däremot funkar Kernel Streaming, 1 Hz DAC Link stabilt med ASIO drivern satt till minsta buffert storleken och 'safe mode' avstängt, detta låter trevligt. Som du säger en väldigt minimalistiskt och enkel lösning när det väl fungerar.

Link to comment
Share on other sites

On 2021-11-11 at 07:39, VoicesInMyHead said:

ett av de största problemen med UPnP

Jag delar inte riktigt din uppfattning, jag ser det snarare som att UPnP inte är ett protokoll för musikuppspelning. Det kan göra allt mellan att konfigurera om din router, lägga fram nya fillingar i rätt färg och bre frukostmackan, men kan inte spela Dark Side Of The Moon gapless... Därför måste man hoppa genom ringar och kasta salt över vänster axel för att "tweaka" standardprotokollet för att komma till rätta med grundläggande uppspelningskrav. Tack Linn, för OpenHome som ställer hårdare krav på musikspelardelen av protokollet. Här tycker jag att Lumin och framför allt Auralic har tagit ett vettigt steg genom att begränsa sitt stöd till den del-standarden, och även tagit fram väl fungerande appar som är väl så bra i många aspekter. 

 

Apropå... Jag hittade en simpel nätverksspelare med inbyggd förstärkare som jag ville prova:

C58ABA66-B86C-436A-A2F2-BA1AFC572066.jpeg

Jag tror den evt kan hamna i stugan. Notera även dockan och min gamla iPod Classic!!! Det var inte igår den var igång kan jag meddela! :D 

Men, det här är en UPnP-baserad nätverksspelare och ett exempel på hur kinkigt det kan vara att få urval och uppspelning att fungera väl. Inte bara det, har man köat något så har apparatskrället elefantminne och börjar genast spela upp samma spår från UPnP-server varje gång den startas upp o erhåller nätverkskontakt!

Oavsett, man lär sig ganska snart hur man kan tillämpa work arounds för att den skall göra det man vill. Det är betydligt enklare med Roon, Lumin, Auralic, Bluesound och i nån mån Sonos (och säkert andra som jag missat att nämna, som Innuos)

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag delar inte riktigt din uppfattning, jag ser det snarare som att UPnP inte är ett protokoll för musikuppspelning. Det kan göra allt mellan att konfigurera om din router, lägga fram nya fillingar i rätt färg och bre frukostmackan, men kan inte spela Dark Side Of The Moon gapless...

 

Nja, jag tror nog vi delar den uppfattningen ganska bra, jag är verkligen inget fan av UPnP om någon nu trott det och jag kanske kunde uttryckt mig lite tydligare som t.ex "ett av MÅNGA problem med UPnP" istället för "det största"... :winking: JPLAY Femto kan dock faktiskt spela "Dark side of the moon" gapless med en inställning i BubbleUPnP. Men som sagt, det är alldeles för mycket som hamnar på konfiguration i fel ände.

 

13 minutes ago, AlfaGTV said:

Apropå... Jag hittade en simpel nätverksspelare med inbyggd förstärkare som jag ville prova

 

vi har faktiskt en sådan i köket (fast svart)... som vi aldrig använder... :winking:

Link to comment
Share on other sites

Serru! Varför krånglar vi med streamers, servers och DAC:ar i tårdrypande prisklasser? Man KAN ju leva med en Denon CEOL Piccolo och vara nöjd? Iaf om man är en tålmodig mänska med bra känsla för IT och måttligt god hörsel! ;) 

Jag raljerar givetvis, för när man lär känna apparaten och dess egenheter så fungerar det faktiskt riktigt väl. Jag har min gamla iPod Classic "ombord" och tyckte det var rätt skoj att bläddra i de album jag överförde till den när det begav sig senast, vilket väl kanske är 5 år sen eller nåt? Och med mConnect HD så får även jag möjlighet att spela Dark Side gapless! ;) 

 

Hursom, jag ville visa min senaste server-skapelse:

71D4AA6E-2424-4070-B7A8-882ABBD4DC76.jpeg

Det är ett Streacom FC10 chassi som huserar min senaste Roon Server. Faktiskt mitt tredje Streacom chassi som jobbar passivt kylt. Det är lite högre än de andra jag byggt och denna gång ville jag kruta på med lite kraft under huven. Av många olika skäl valde jag en Intel Core i5-11400 till denna, och minnen hade jag redan liggande, 2st 8Gb DDR4 HyperX med Aura-LED på! Jag valde ett moderkort ur business-klassen för att härbärgera dessa komponenter, ett Asus Prime Z-590P.

BFCEF739-FFC6-470B-A3A4-CDE5DEBE5459.jpeg

Många moderkort idag har kylflänsar lite här och var vilket gjorde min glädje över den "riser" som möjliggjorde montage än större. Chassit köptes nämligen begagnat då de inte tillverkas längre, och kom med en komplett värsting-rigg från ca 2009, som aldrig riktigt trivdes i det här chassit. Den här "risern" möjliggör montage på många fler moderkort, och det visade sig att den krävdes för det jag valt. (Risern är en "höjare" som tillåter heat pipes i en högre position mot kylflänsen)

 

Jag valde en Samsung 980 Pro m.2 NVMe som "disk" för operativet och media lagras på en 10Tb WD Red som man ser "magen" på till vänster om den optiska enheten. Eftersom Roon ROCK inte ännu fungerar med UEFI Boot så stod mitt val mellan Linux och Windows och jag valde det senare. Jag valde även att prova Windows 11 vilket verkar fungera utmärkt för mig. Jag vill poängtera att alla mina servrar är konfigurerade att köras utan skärm och tangentbord/mus utan fjärrstyrs via iPad vid de få tillfällen detta krävs.

 

Det SOtM txUSB Ultra USB-kort jag nämnt tidigare är permanentat i denna apparat där det verkar trivas utmärkt och fungerar toppen att driva en DAC direkt med. Det är numera konfigurerat att enbart ta ström från extern adapter och denna är en iFi Power. SOtM-kortet är det vita uppe till vänster, och man ser även den onödigt långa PCI X-kabeln jag hittade. Strömförsörjningen är en 400W Nano PSU som matas av en extern MeanWell switchat aggregat. Detta skall byggas in i en egen låda och förses med några fina drosslar och rippel-filter från ett skrotat bygge senare. 

 

Själva poängen är dock att det här är en mycket trevlig apparat, det givetvis helt tyst utom då man nyttjar den optiska enheten eller precis vid uppstart då man kan höra ett mycket vagt knatter från den spinnande hårddisken. Du hör den garanterat inte på en meters håll vid normal musikspelning! 

(För er som minns så hade jag en 8Tb WD Red som jag returnerade för den härjade så brutalt tidigare. Den här 10:an är otroligt civiliserad)

 

Jag upplever denna som laid back och stabil i sin musikåtergivning, faktiskt den som kommer närmast uppspelning via separat streamer/endpoint av alla dem jag provat. Och det börjar bli oroväckande många nu! Att den är oerhört kraftfull och snabb (men samtidigt strömsnål) gör sitt till eftersom den startar Roon på ett kick, trots nära 200K låtar på disken och urval och bläddrande är "instant". 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I vanlig ordning så händer det lite småsaker här hela tiden! Jag köpte @A/Wing. PSUer som han annonserade här tidigare, och en av dem fick axla jobbet att strömförsörja SOtM txUSB Ultra-kortet i min senaste server. Det fungerar väldigt bra och jag blir mer och mer nöjd med den "direkta" kopplingen till DAC (över USB). Däremot är det fortfarande tydligt "bättre" att gå via separat streamer, iaf om den är så trevlig som Aries G2.1.

 

Min Embla som jag köpte för knappt tre år sen är en tråkig historia, som till och med gick till KO efter att den totalhavererat i samband med försöken att reparera de trasiga digitalingångarna. Servicepartner gjorde ett försök men det resulterade i att apparaten returnerades till mig utan att de gjorde en funktionskontroll på de saker som faktiskt fungerade när de fick den. Det här tog dessutom så lång tid att jag förlorade styrappen på min iPad, inte Servicepartners fel men en konsekvens av att den var borta i ett halvår (första vändan). Efter retur hamnade den hos Bladelius själv där tiden gick och gick... Jag lackade ur ett år efter att jag returnerat Emblan efter det första misslyckade rep-försöket och anmälde till KO. Servicepartner tog sitt ansvar och vi förlikade med ersättning för havererad produkt (vilket är klart) men också att "liket" med tillbehör skulle returneras till mig i originalförpackning. Det är nu i runda slängar ett halvår sedan. Stackars Servicepartner har jagat och jagat och nu har jag även blandat in Hifi-Agenten som representerar Bladelius i Sverige. Förutom alla otaliga mail och telefonsamtal jag gjort under dessa år... 

 

Trots mitt kraftigt tilltygade förtroende för Bladelius som tillverkare valde jag häromveckan att prova en Mimer som RC Ljud & Bild hade till salu, för en spottstyver.

mimer.jpg

Den här apparaten är nyare än Embla med avseende på kompatibilitet och funktioner, t.ex. stöd för Tidal, Spotify Connect, UPnP, Bluetooth (?) och AirPlay. Den kan styras utan padda eller med ngn UPnP app men även direkt via den stora touchpanelen. Jag tycker den är snygg och jag blev stormförtjust när den anlände. Gränssnittet på skärm och via app var över förväntan, den var snabb och väl fungerande och det var enkelt att välja musik och källor. Jag tyckte tyvärr inte att den levde upp till mina förväntningar när det gällde ljudet, men fungerade fint som transport in i Denafrips Ares II. Tyvärr var glädjen kortvarig... Apparaten visade sig bara vilja arbeta i runt 30-40 minuter, och sedan började skärmen leva sitt eget liv och välja andra ingångar växla v yer och sluta svara på instruktioner. Det här upprepades efter omstart, dvs kall fungerade den fint i 30 minuter, men blev sedan oregerlig. Retur... :weary:

 

Jag ska tydligen inte ha någon Bladelius streamer mera... Trots tre Embla, en Mimer och även en Bladelius USB DAC om någon minns den?

 

Nu ska jag väl inte sitta utan streamer  (jag skojar... ;) ) så jag tänkte mig att försöka återanvända chassit från Embla (om den någonsin kommer tillbaka från Bladelius dvs) och kände att det kanske skulle funka med Audiophonics RaspTouch som donator? Efter trevlig konversation med en Petar så kom en väl förpackad RaspTouch till Falun:
RaspTouch.jpg

Eftersom jag nyligen pillat med dess lillebror och fått fart på denna till Jojje så var jag glad i hågen och hade en känsla av att kunna gå iland med att få funktion på en sån här apparat. Jag valde Volumio som operativ av flera anledningar. Det är flexibelt, stabilt och förvånansvärt väl fungerande numera. Det har också plugin-stöd och där finns redan pluggar för displayen, den belysta off/on-knappen, Roon Bridge, Spotify Connect, AirPlay och allt möjligt. 

Dessutom sitter den redigt välljudande HAT'en redan i, Audiophonics I-Sabre v3. Det här är ett lite äldre Sabre-chip men det har fått skapliga förutsättningar med bra klocka, bra strömförsörjning och rejäla kontakter. Vill man så tar man givetvis ut USB till en ännu bättre DAC, men det här fungera väl till vardags. 

Jag tänker att displayen kommer passa i Emblans chassi eventuellt? Dessutom med en touch-funktion som faktiskt fungerar! :D 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag blev nyfiken på ett BlackFriday-fynd. Jag gillar ju verkligen min gamla SPU som jag har lite svårt att hitta någon konkret ålder på. Den har iaf väldigt låg utnivå (efter att jag kopplat förbi "brumgeneratorerna" i den, alltså de inbyggda StepUp i själva huset) och verkar trivas med ett nåltryck runt 3.6-3.8gr med sin koniska nål. Den verkar fungera fint i SME M2-12R-armen på ClearAudio Master Solution-spelaren.

Hursom så tipsade @David_33rpm om den här på Reference Audio:

62AF78F1-0BAA-4E59-A963-421B0904865D.jpeg

Det är en Ortofon SPU Gold GM E ur den limiterade serien från (vad jag tror) mitten på 80-talet? Den kom komplett med kartong, instruktioner och givetvis den fina mahognylådan med sin dedikerade plakett med serienumret graverat.

Den verkade ha levt ett mycket stillsamt liv då huset och allt var i väldigt fint skick, men farhågorna runt en så gammal puppa manifesterar sig ändå för torkade fjädringsgummi och andra ålderstecken.

 

De farhågorna besannades då den återgav musiken med en lätt distorsion som jag inte kunde urskilja på t.ex. den andra SPU'n. Det är givetvis väldigt enkelt att skifta mellan dem med bajonettfattningen. Hmm, tråkigt.. Jag får väl fundera på renovering då... Men jag tyckte oavsett inte det var så allvarligt och jag tyckte om en del aspekter i ljudet också, med en högre detaljeringsgrad än den andra SPU t.ex. Så den fick hänga med några skivsidor och jag stördes mindre och mindre av den här distorsionen. Efter ett tiotal plattor är det här inte längre ett problem, och den låter toppen med en tyst och ren återgivning på etablerat SPU-manér, dvs musik och sväng i första hand, hifiparametrar i andra hand. Därmed inte sagt att det inte är hifi, jodå, men på ett annat sätt liksom. :) Så jag måste säga jag blev väldi' nöjd med den "lilla" guldklimpen!

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, VoicesInMyHead said:

 

man får akta så biceps inte går av bara, att fenomenet är sällsynt är nog för att det mest är audiofiler som försöker lyfta sina förstärkare det handlar om :grimacing:.

image.png.383996e6548c51fbf4aa571ba2c71473.png

Hm, otäckt. Lite styrketräning ska inte underskattas om man är audiofil eller "normal"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...