Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

16 hours ago, Gryphon300 said:

bättre nätverkskablar gjorde lite skillnad

Dessa var säkert grädde på moset, men jag är fortfarande lite förvånad att det blev så pass tydlig skillnad med switchen mellan Aries och ComHem-routern! 

 

14 hours ago, octavia rs said:

mot switchen flyter kabelskärmen

Jag är helt säker att skärmanslutningen placerades mot switch-sidan, men jag kan ha blandat ihop placeringen av din hemslagna med Ghent. Jag tror inte det är ngn större skillnad dock, båda är välskärmade och har kontakter med bra passform.

 

Jag ska definitivt kolla på att jorda den lilla switchen på det sätt du beskrev, har ju en likadan själv. Och det här med en switch mellan uppspelare och källa är ju egentligen inget nytt under solen. Jag tror @Audionet nämnde det i samband med en pilsner på Sthlm HighEnd för några år sedan. "Sätt in en switch innan streamern!" 

Och jag har ju provat det, men inte fått lika öronöppnande resultat. Men när jag börjar granska min egen uppkoppling så visar det sig att jag "alltid" redan haft en switch mellan uppspelare och källa, som också utgjort en avkoppling från internetleverantörens billig-utrustning. 

 

Med det sagt tror jag inte att det blir "dubbelt så bra med två" switchar i serie, men jag har inte provat jämförande å andra sidan. Jag har ju just nu en likadan GS105 som grenuttag för de streamers i mitt rack som inte kan anslutas trådlöst. Där har jag inte reagerat på samma sätt som hos S, när en GS105 stoppats in emellan. Men jag har ju redan min HP ProCurve sedan många år som central fördelare i mitt nätverk.

 

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, AlfaGTV said:

"Sätt in en switch innan streamern!" 

När jag köpte min switch sa säljaren att enda anledningen att ha den i streamerändan är att det blir kortare avstånd. Effekten av det är att man klarar sig med en kortare kabel mellan switch och streamer med metallhylsor för jordning/avskiljning/skärmanslutning och därmed mer plånboksvänligt. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, sprudel said:

Kanske borde byta ut min manuella switch mellan Apple TV och streamern då, och släppa lite på den asketiska hållningen till tweaks?😂

Det går ju alltid att löda ihop en egen nätverksswitch om man vill ha kontroll på vad som händer i nätverket:D

image.png.869658c2aa786e9bb94173064de09224.png

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, Bebop said:

När jag köpte min switch sa säljaren att enda anledningen att ha den i streamerändan är att det blir kortare avstånd. Effekten av det är att man klarar sig med en kortare kabel mellan switch och streamer med metallhylsor för jordning/avskiljning/skärmanslutning och därmed mer plånboksvänligt. 

Jag skulle säga att det är en påverkande faktor var man pluggar in strömförsörjningen till switchen. Sitter switchen långt ifrån streamern ökar risken att det blir potentialskillnader mellan den och resten av anläggningen. Långa kablar ökar även risken att de tar upp störningar vilket motverkar syftet att isolera nära anläggningen.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, sprudel said:

manuella switch

Fast den där typen av galvanisk avskiljare borde väl erbjuda en liknande funktion? Dessutom helt utan behov av extra nätdelar som i sin tur inte skräpar ned. Hade varit intressant att höra dina intryck av ett test mellan denna och en NetGear eller "hifi"-switch! :) 

 

1 hour ago, Bebop said:

enda anledningen att ha den i streamerändan är att det blir kortare avstånd.

Om syftet är att minska kostnaden för exklusiv ethernetkabel håller jag helt med. Däremot klarar en vanlig "plain vanilla" Cat 6E ett minimum av 100Mbps över avstånd uppemot 100m! ;) Utan att "sortera om paketen" till och med! :D 

(Jag raljerar givetvis!, ta det för vad det är: En kombination av erfarenhet och viss kunskap med ett perspektiv som bekräftar mina uppfattningar! ;) )

Från kjell.com, ang Cat6 ethernetkabel:
 

Quote

Cat. 6 är uppföljaren på Cat. 5e och klarar bandbredden 250 MHz. Det gör det möjligt att leverera ännu högre hastigheter. Cat. 6 är lämplig för hastigheter över 1 Gb/s. Cat. 6 klarar faktiskt hastigheter upp till 10 Gb/s, men då endast på kortare kablar (max. 55 m). Ska nätverkskabel installeras i hela hemmet bör en kabel ur denna kategori, eller uppföljaren, användas för att förbereda för framtiden.

 

1 hour ago, Bebop said:

metallhylsor för jordning/avskiljning/skärmanslutning

Det här däremot är jag försiktigt avståndstagande till. De kablar jag och S köpte av Octavia är inte anslutna till de skärmade delarna av kontakterna (i båda ändar) för att just undvika kontakt där. Jag vill hålla skärmen flytande för den saknar en pålitlig referens i dessa sammanhang.

(om man inte moddar sin switch som @octavia rs visade)

Link to comment
Share on other sites

Jag säger varken bu eller bä om jordning av skärmen @AlfaGTV men de är bra att förstå att om man kopplar ihop två prylar med skärmad LAN-kabel kan de vara så att man tar bort fördelarna av den galvaniska avskiljningen som ethernet ger.

 

I @Bebop fall så har han mig veterligen oskärmad kabel till switchen och kabeln mellan switch och Lumin jordas i Lumin iom. att den har en intern SMPS PSU. Skulle man modda Lumin till extern PSU då hade man troligtvis fått jord via USB kabel som kommer ifrån DAC.

 

Det är således lätt att skapa saker som potentiellt skulle kunna påverka saker negativt eller positivt utan att kanske direkt tänka på det när man sammanbinder olika delar av anläggningar som kan ha olika jordpotentialer.

Link to comment
Share on other sites

Idag fick Denon DL-304 snällt traska iväg till avbytarbänken ett tag. Den har tjänstgjort med den äran på AMG Viella i några månader och fungerat mycket väl. Jag har inte reagerat negativt på något speciellt och den har spelat klart och engagerande, med en hyfsad ljudbild i både bredd o djup. Kort sagt, mycket pickup för den relativt modesta kostnaden. Möjligen har den haft lite mindre klara klangfärger och kanske saknat en del "substans", men inte så att det varit tydligt eller negativt.

 

Alldeles nyss fick dock Viella en ny "spårhund" monterad,

5014C880-C492-4593-B629-C44848443675.thumb.jpeg.505caae3089f88f5156b89c952a34a8b.jpeg

Flera av mina musikintresserade vänner kör Transfig i olika tappningar och när jag erbjöds denna var min nyfikna sida inte sen att tacka ja till den möjligheten. Den är inte mycket använd, bara som reservpuppa när ordinarie behövt service egentligen.

Med andra ord, väldigt måttligt brukad.

 

Efter att ha ställt in de vanliga parametrarna så lades en trevlig vinyl på tallriken och Viella snurrade igång:

6bIYVEv.png

Och givetvis är det här en mycket mera "precis" pickup än den tidigare Denon. Bill Callahan kliver definitivt fram ett steg och scenen växte markant. Transfiguration Axia S har bara 4Ohm internimpedans och här kanske man skulle kunna prova lasta ned lite under 100Ohm på phono-steget, men inget av mina alternativ erbjuder detta.

Jag tycker att Viella's egenskaper framträder genom båda dessa pickuper och erbjuder en fantastisk elegans och finess. Om det låter som att den är slank och klen är det helt fel. Den har brutala muskler men också full kontroll på när och hur dessa ska framträda och användas. Så här en knapp LP in tycker jag Axia har egenskaper som förstärker Viellas, utan att det blir för mycket. Om man vill att vinyl skall låta som en "analog CD-spelare" är det här ett toppenrecept! Vill man däremot ha mys-vinyl med rejält sväng kanske det här blir lite sakligt? "Horses for courses" :) 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-04-30 at 07:58, sprudel said:

Kanske borde byta ut min manuella switch mellan Apple TV och streamern då, och släppa lite på den asketiska hållningen till tweaks?😂

...

 Noterade precis att @ishoot skaffade en pryl med (förmodligen) samma funktion som din, eller en "extra" switch i serie, för ett antal år sedan:

Nyttjar du LAN-isolatorn fortfarande Marko?

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, AlfaGTV said:

 Noterade precis att @ishoot skaffade en pryl med (förmodligen) samma funktion som din, eller en "extra" switch i serie, för ett antal år sedan:

Nyttjar du LAN-isolatorn fortfarande Marko?

Nej det var längesedan jag sålde den vidare. Men den gjorde nytta hos mig. Efter den blev det en English Electric Switch och numera en Innuos Phoenix NET. Eskalerade rätt snabbt där... :rolllaughing:

Link to comment
Share on other sites

Jag har investerat! I en ljudförbättrande produkt, med oerhört hög förbättringsfaktor-per-krona!

Ganska nyligen gjorde jag mig av med mina Hifiman HE-1000 och Focal Utopia och i tomheten dessa lämnade skaffade jag genast ett par andra lurar:

86199082-8384-4834-96DB-726C1D1541BA.jpeg.2b90b4bc69f92acc65618d58da849c25.jpeg

Hifiman Sundara är vansinnigt bra i mina öron, till ett mycket modest pris dessutom. De är alltså inte bra i förhållande till pris, jag håller dem obekvämt nära både HE1K och Utopia. Jag har dock ingen bra balanserad kabel till dem utan kör dem single ended med sin originalkabel, som är terminerad med en 3.5mm TRS. Det är väl OK när jag driver dem med Chord Mojo eller Topping NX4 DSD, men på Moon 430HAD finns inget 3.5mm uttag tyvärr. Det ligger väl lite utanför scopet för den, men jag lovar att den inte skäms med Sundara.

 

Problemet är då dessa: 

7471F219-E7B3-415A-9972-D7DF4F337F40.thumb.jpeg.241cabdaf43f58f6710b51d21074f904.jpeg

De här som skickas med, med många lurar... Det här är rent trams, glappkontakt, klen passform och allmänt dåligt intryck. Med Sundaras sladd glappade det emellanåt och man fick snurra litet för att hitta båda kanalerna.

 

Nåväl, för 35 riksdaler köpte jag denna från hifikit istället:

261AA4E5-2440-442B-A582-1E8C1ECAE30A.jpeg.3cfeb3f91170598372fda437b57c626f.jpeg

Sådärja! Nu är det inge glapp och dålig passform! Klick så sitter kontakterna där de ska utan glapp. Och jag vill hävda att den här förbättringen ljudmässigt är ett markant kliv! 

 

Men jag vill givetvis prova en balanserad kabel senare också!

Link to comment
Share on other sites

Oj, sålt Utopian.

Den skilsmässan hade jag nog inte klarat av.

Nu är jag ingen superlyssnare sett till hörlurar men de gånger jag fått lyssnat till Focalen så har det varit absolut top notch.

Men Hifimannen är säkert jättebra den också.

 

Appropå hörlurskablar så får du väl hem någons gamla Nordostkablar snart... som du kan modifiera :sunglasses:

Berätta inte för "någon" att det var jag som föreslog det bara :65:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 2021-04-30 at 09:48, AlfaGTV said:

Fast den där typen av galvanisk avskiljare borde väl erbjuda en liknande funktion? Dessutom helt utan behov av extra nätdelar som i sin tur inte skräpar ned. Hade varit intressant att höra dina intryck av ett test mellan denna och en NetGear eller "hifi"-switch! :) 

 

Om syftet är att minska kostnaden för exklusiv ethernetkabel håller jag helt med. Däremot klarar en vanlig "plain vanilla" Cat 6E ett minimum av 100Mbps över avstånd uppemot 100m! ;) Utan att "sortera om paketen" till och med! :D 

(Jag raljerar givetvis!, ta det för vad det är: En kombination av erfarenhet och viss kunskap med ett perspektiv som bekräftar mina uppfattningar! ;) )

Från kjell.com, ang Cat6 ethernetkabel:
 

 

Det här däremot är jag försiktigt avståndstagande till. De kablar jag och S köpte av Octavia är inte anslutna till de skärmade delarna av kontakterna (i båda ändar) för att just undvika kontakt där. Jag vill hålla skärmen flytande för den saknar en pålitlig referens i dessa sammanhang.

(om man inte moddar sin switch som @octavia rs visade)

Nu har jag provat med en S 105 i signalvägen, nära streamern. Föredrar min manuella faktiskt. 

Nätdelen i samma uttag som dacens nätbula.

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, sprudel said:

Nu har jag provat med en S 105 i signalvägen, nära streamern. Föredrar min manuella faktiskt. 

Nätdelen i samma uttag som dacens nätbula.

Du menar en Netgear switch? Okej, intressant! Tja, du slipper ju en switchande nätdel iofs. (Jag har för övrigt nätdelen till min GS-105 på en annan fas än stereopryttlarna).

Jag uppfattar dina intryck av skillnader som märkbara men kanske inte supertydliga. Du får gärna rätt mig om jag är fel ute!

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Du menar en Netgear switch? Okej, intressant! Tja, du slipper ju en switchande nätdel iofs. (Jag har för övrigt nätdelen till min GS-105 på en annan fas än stereopryttlarna).

Jag uppfattar dina intryck av skillnader som märkbara men kanske inte supertydliga. Du får gärna rätt mig om jag är fel ute!

Inte supertydliga skillnader, nej. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Jag har för övrigt nätdelen till min GS-105 på en annan fas än stereopryttlarna

 

25 minutes ago, sprudel said:

Inte supertydliga skillnader, nej.

Stoppa in en extra switch och samtidigt plugga in en SMPS i samma grenuttag som stereon så har man introducerat mer skit än man eventuellt isolerat bort med switchen.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, LPL said:

 

Stoppa in en extra switch och samtidigt plugga in en SMPS i samma grenuttag som stereon så har man introducerat mer skit än man eventuellt isolerat bort med switchen.

Fast troligen en annan typ av skit! :D Men, jo, det är antagligen rätt o riktigt.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, LPL said:

 

Stoppa in en extra switch och samtidigt plugga in en SMPS i samma grenuttag som stereon så har man introducerat mer skit än man eventuellt isolerat bort med switchen.

Förmodlingen. Nätbulan till Chord Qutest ligger på en annan fas än resten av anläggningen som får sin ström via de faser som är dedikerade för uppvärmning. Fasligt noga med detta.😊

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, sprudel said:

Förmodlingen. Nätbulan till Chord Qutest ligger på en annan fas än resten av anläggningen som får sin ström via de faser som är dedikerade för uppvärmning. Fasligt noga med detta.😊

 

 

Testa att byta ut vägbulan mot en LPS? Det är många som anser att en bättre LPS är en bra uppgradering till både Qutest, Dave och MScalern. Oavsett vad Chord säger om det hela...

 

För mig skulle det kännas jättekonstigt att INTE ha min DAC inkluderad i min påkostade HiFi nätlist som jag anser höjer prestandan på allt som är inkopplat i den, så det blir ju lite 1+1=3 att byta till en LPS och att den då dessutom får vara med i gänget. :smile:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

Testa att byta ut vägbulan mot en LPS?

Det är ju lätt att testa. Det bärande argumentet brukar ju vara att SMPT släpper in skräp som påverkar ljudet oavsett var den sitter. Det innebär ju att om man spelar t ex vinyl eller en cd-skiva i apparater (utan SMPT) och rycker ut väggbulan från t ex sin switch så kommer det att påverka ljudet samt även när man sätter tillbaka den. Jag är inte människa att höra någon som helst skillnad när jag drar ut/pluggar tillbaka min väggbula till switchen och/eller till Lumin U1 Mini.

 

Men det kanske jag hade gjort om jag tagit bort alla switchade nätagregat jag har i vår bostad. Jag har tre datorer uppkopplade, TV, bordsradio, skrivare, switchar, router, laddare till iPad, Android och ett par telefoner, laddare till trädgårdsmaskiner och säkert några till. Jag antar att de flesta av dessa är riktiga skitgrisar. Att ersätta allt detta med LPS känns omotiverat för mig. Jag går på det jag kan avgöra med min hörsel. 

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Bebop said:

Det är ju lätt att testa. Det bärande argumentet brukar ju vara att SMPT släpper in skräp som påverkar ljudet oavsett var den sitter. Det innebär ju att om man spelar t ex vinyl eller en cd-skiva i apparater (utan SMPT) och rycker ut väggbulan från t ex sin switch så kommer det att påverka ljudet samt även när man sätter tillbaka den. Jag är inte människa att höra någon som helst skillnad när jag drar ut/pluggar tillbaka min väggbula till switchen och/eller till Lumin U1 Mini.

 

jag gjorde faktiskt just detta häromdan, jag har väntat på en kabel till mitt nätverkskort och under tiden så har jag använt en väldigt tillfällig SMPS som man kan ställa in typ vilken volt som helst på, otroligt flexibel och bra när man behöver ström, men kanske inte som en långsiktig lösning. När kabeln slutligen var på plats så kunde jag plocka bort den ur anläggningen och för mig gjorde det en betydande skillnad.

 

Jag tänkte inte så mycket på det precis när jag gjorde det då det mest kändes som en självklar sak som bara skulle åtgärdas, men jag har efter hand vid flera tillfällen reagerat över att det faktiskt blivit mycket bättre. Troligtvis beror det på att nätverkskortet fick bättre strömförsörjning men också för att SMPS:en försvann ur anläggningen som sagt. 

 

15 minutes ago, Bebop said:

Men det kanske jag hade gjort om jag tagit bort alla switchade nätagregat jag har i vår bostad. Jag har tre datorer uppkopplade, TV, bordsradio, skrivare, switchar, router, laddare till iPad, Android och ett par telefoner, laddare till trädgårdsmaskiner och säkert några till. Jag antar att de flesta av dessa är riktiga skitgrisar. Att ersätta allt detta med LPS känns omotiverat för mig. Jag går på det jag kan avgöra med min hörsel. 

 

Alla är vi ju olika som sagt, en del anser att bra ström är bland det viktigaste i en anläggning och en del anser inte det spelar någon roll. Har man en dedikerad fas till anläggningen så bör ju påverkan från diskmaskinen och trädgårdsmaskinerna kanske vara minimal, för det har man ju redan där sett till att isolera, liksom om man använder någon strömdistributör/regenerering/filter eller liknande. Allting bottnar ju i att man gör ett medvetet val med strömprodukter eller ej, man kanske inte börjar med att byta till en LPS utan att ha åtminstone något av det andra på plats redan dock.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

ar man en dedikerad fas till anläggningen så bör ju påverkan från diskmaskinen och trädgårdsmaskinerna kanske vara minimal, för det har man ju redan där sett till att isolera, liksom om man använder någon strömdistributör/regenerering/filter eller liknande. Allting bottnar ju i att man gör ett medvetet val med strömprodukter eller ej, man kanske inte börjar med att byta till en LPS utan att ha åtminstone något av det andra på plats redan dock.

Flikar bara in att det inte är så mycket som man kan ta för givet bara för att man har separerat ut en fas för hifi då störningar både är ledningsburna och kommer via etern. Även om man har en egen säkring eller rentav en egen fas för hifi så är det ingen garanti att man blivit av med störningarna. Vad gäller filter så har väl effektiva filter bannlysts p.g.a. att de påverkar ljudkvaliteten negativt. Vanligaste “filter ” till hifi är sådana som filtrerar minimalt eller inte alls, vilket gör det viktigt att ta hänsyn till alla störkällor.

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, LPL said:

Flikar bara in att det inte är så mycket som man kan ta för givet bara för att man har separerat ut en fas för hifi då störningar både är ledningsburna och kommer via etern. Även om man har en egen säkring eller rentav en egen fas för hifi så är det ingen garanti att man blivit av med störningarna. Vad gäller filter så har väl effektiva filter bannlysts p.g.a. att de påverkar ljudkvaliteten negativt. Vanligaste “filter ” till hifi är sådana som filtrerar minimalt eller inte alls, vilket gör det viktigt att ta hänsyn till alla störkällor.

 

Absolut, kanske uttryckte mig konstigt men min poäng var lite att om man nu är en "believer" av ström så är det kanske sällan en åtgärd som ger en drastisk förändring utan man har ett annat tänk överlag där man hela tiden försöker skapa så bra förutsättningar som möjligt vad gäller all ström till anläggningen.

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, VoicesInMyHead said:

om man nu är en "believer" av ström

Jo, jag är believer av ström och har gjort så mycket städning mellan faserna som är praktisk möjlig, nätrenare, gemensam jordpunkt, påkostade kablar och elektronik som städar upp inkommande eventuella störningar(current-sourced shunt regulator technology that minimizes impact on the audio signal. Far more precise power regulation yields dramatically improved rejection of noise and AC fluctuation). Vad det egentligen betyder och hur vet jag inte. En del får väl tillskrivas marknads-storyn på motsvarande sätt som olika läger hacka ner på SMPT i hifi-sammanhang men blundar för det i alla andra sammanhang. Men något är det ju. Det sitter 4 stora ”torn” i mitt försteg som fixar strömkvaliteten.

 

Om du upplever bättre ström över LPS så har jag inga bekymmer med det, men det huvudsakliga argumentet är att det släpper ut skit som påverkar hela anläggningen. Om det är så (vilket jag inte betvivlar) så skall man väl leta upp den som skräpar ner mest och det behöver ju inte vara den bulan som sitter i en hifi-knuten apparat, snarare tvärtom.

 

Det finns ju också hörseltrösklar, vilka skillnader som hörs. Bra hifi av idag har normalt rätt påkostade nätdelar och filterkonstruktioner som jag inbillar mig gör någon nytta. Hur mycket skall man addera utöver detta, hur påverkar det inom andra områden och när har man passerat det hörbara? En förstärkare eller dac t ex är ju framtagen och utvecklad i ett sammanhang med respektive komponenter och lösningar. Jag tror inte att det är självklart att det blir bättre att addera externa ”lösningar” som inte är framtagen för en specifik slutprodukt. Det är lite enklare för sådana här på forumet som har en helt annan kunskap om vad som faktiskt händer. Att t ex @Peo , @MatsTeller @tek vänder ut och in på sina produkter har jag full förståelse och respekt för och jag kan ta till mig råden också. Men jag är försiktig med att följa marknadsbudskap, allmänt tyckande på forum och liknande. Det är dock intressant att ta del av och kan göra mig mer vaken och följa upp.

 

Min allmänna reflektion, åsikt eller om det är fördom är att tekniksidan har stor tilltro till tekniska specifikationer och data medan såna som jag (beteendevetare) har för stor tilltro till vad vi tror oss höra. Sanningen ligger väl någonstans mittemellan.

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, Bebop said:

Jag tror inte att det är självklart att det blir bättre att addera externa ”lösningar” som inte är framtagen för en specifik slutprodukt. Det är lite enklare för sådana här på forumet som har en helt annan kunskap om vad som faktiskt händer. Att t ex @Peo , @MatsTeller @tek vänder ut och in på sina produkter har jag full förståelse och respekt för och jag kan ta till mig råden också.

 

Med all respekt för ovan nämnda herrar så är det ju ingen rocket science vi pratar om att byta en medföljande extern SMPS till en extern LPS av högre kvalitét. Jag har väldigt svårt att se att det handlar om något annat än en kostnadsfråga från dessa tillverkare som skickar med dessa billiga PSU:er. Att däremot göra åverkan och modifiera en produkt på insidan (som i Lumin fallet) är ju mer extremt och kanske inget man bör ge sig på om man inte är lite galen, även om det finns en klar förbättringspotential även där skulle jag säga som faktiskt har provat.

 

Sen att en del upplever förbättringar med att göra detta och andra inte är väl som vanligt, en del hör skillnad på kablar, andra inte. För min del tillhör det en del av nyfikenheten kring hobbyn att se om jag kan förbättra dessa produkter och min anläggning totalt sett.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, VoicesInMyHead said:

Jag har väldigt svårt att se att det handlar om något annat än en kostnadsfråga från dessa tillverkare som skickar med dessa billiga PSU:er.

 

I vissa fall är det säkert så men jag tror inte det alltid är så svart eller vitt. Eftersom jag vet att du gillar Ansuz @VoicesInMyHead speciellt strömprodukter (jag har ju själv deras strömfördelare) så kan man titta på syster företaget Aavik där samma Michael Börresen konstruerar förstärkare m.m. där finns inte en linjär PSU så långt ögat kan se och det är oftast helt vanliga standard MeanWell SMPS för någon hundralapp i dem. Om nu SMPS är så dåliga för ljudåtergivningen så tycker jag de är rätt märkligt att samma man som konstruerar Ansuz Mainz produkter sen fyller elektroniken ifrån Aavik med SMPS (elektronik som många tycker är fantastisk och just deras integrerade U-300 var en mycket lyckad konstruktion).

 

Till höger syns en liten SMPS troligtvis till standby kretsen, den större i mitten till själva försteget (i detta fall ett Aavik C-300).

 

3.jpg.aba7688a9b86e7d84133970046de630b.jpg

 

 

Just Chord är ju ett vanligt ämne när de kommer till SMPS och Rob Watts använder SMPS i alla sina produkter och i de forum där han kommenterar de som byter ut dessa till sina DAC:ar så brukar han mest se det som onödigt och han har konstruerat dem som en helhet med sin PSU (om det nu enbart är pengar eller han helt enkelt tycket att de fungerar bra med SMPS de vet jag inte).

 

På många forum finns det personer/företag som har ekonomiska vinningar i att framhäva både det ena och det andra, att kategoriskt säga att en linjär PSU "alltid" är bättre än en SMPS de tror jag inte på det finns bra och dåliga saker i båda läger allt handlar om pengar att bygga nått bra kostar oavsett teknik.

 

Tittar man på tex. en MeanWell SMPS så kan man vara rätt säker på att den varit i ett labb där den blivit uppmätt så att den uppfyller EMC kraven och inte stör saker i sin omgivning och håller sig inom gränsvärden.

 

Jag tror vi är rätt överens om att det finns både bra och dåliga konstruktioner inom alla olika tekniker sen är de i slutänden upp till var och en var man vill spendera pengar och om det är värt det.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, octavia rs said:

Jag tror vi är rätt överens om att det finns både bra och dåliga konstruktioner inom alla olika tekniker sen är de i slutänden upp till var och en var man vill spendera pengar och om det är värt det.

 

Absolut, och det har jag skrivit många gånger på forumet också att det finns bra och dåliga implementationer av det mesta, även SMPS:er. Det diskussionen handlade om från början var att byta ut den medföljande lilla grejen i övre högra hörnet på bilden nedan mot nånting bättre. Sen om man inte är övertygad om att det skulle göra någon skillnad, om man nu tycker att den är tillräckligt bra, då gör man inget åt det helt enkelt.

 

Som jag förstod det så ansåg dock @sprudel att han inte ens ville koppla in den på samma fas som resten av anläggningen, därav att jag föreslog att han skulle använda något som han kanske har större förtroende för istället. Sen får man ju även filtrera och välja vad man vill tro på som folk skriver på forum. Uppenbarligen så är det ju många här som INTE tror på de upplevelser jag med flera delat med oss av när det kommer till detta, och det är okej det också, om än lite tråkigt såklart.

 image.png.7e19bde260b55e7128c0309e293cb835.png

Link to comment
Share on other sites

Men vi är alla intresserade av att ta del av varandras intryck och erfarenheter, det hoppas jag iaf! Så även om min erfarenhet säger mig något annorlunda än din är det alltid lärorikt att ta del.

 

Som vi säkert är ense om, det handla inte bara om val av metod, det handlar än mer om hur man tillämpar den. Jag tror det blir komplext för det fins så många variabler att laborera med... Jag har ju ofta hävdat att jag tycker skillnader inom digital uppspelning är små, knappt märkbara till och med. Och i nästa skede när vi kopplar "bort" en ComHem-router hemma hos S så blir det nästan fyrverkerier! ?!?! Jag har ju gjort "samma" övning hemma, men knappt uppfattat skillnader...

 

I @sprudel fall verkar ju effekten utebli, eller snarare försämra något. Jag upplevde samma sak med English Electric-switchen hemma hos S, i det då aktuella scenariot blev effekten snarast försämrande. Horses for courses, som sagt!

Link to comment
Share on other sites

Det blev ju lite svart eller vitt detta:) Generellt kan man nog säga att en switchad normal strömförsörjning tenderar att störa mer än en linjär. Sedan är det rimligt att tro att de allra flesta SMPS håller sig inom satta gränsvärden. Nu har jag  inte koll på dessa gränsvärden men har svårt att tro att de är ligger så lågt som är önskvärda. De SMPS som jag har tittat på som följer med den mesta konsumentelektronik lämnar en hel del att önska av den spänning som man får ut på sekundärsidan, och genererar störningar på elnätet, säkerligen i etern också men det har jag inte kollat närmare på.

 

I de fall som konstruktörer valt att bygga hifi-produkter med switchade nätdelar får man anta att de inte uteslutande har gjort det valet baserat på tillverkningskostnaden utan även baserat på hur produkten presterar rent ljudmässigt. Sedan hur en specifik SMPS till en Hifi-produkt påverkar det ljudliga resultatet på anläggningen jämfört med andra nätdelar, switchade eller linjära får man nog avgöra från fall till fall. Jag är i alla fall av den åsikten att nätdelen helt klart har betydelse mer eller mindre oavsett var den sitter inkopplad i kedjan, sedan om det beror på kvaliteten på strömmen eller störningar kan nog variera från fall till fall och inte heller säkert att det är någon märkbar skillnad på just nätdel A och B. Sedan är det upp till var och en att avgöra om det är intressant att prova eller om det faller under avdelningen ointressanta saker att utforska.

 

Det inte så enkelt att allt blir toppen bara man byter ut en väggbula mot en annan, det kan ju lika gärna bli sämre. Någon som jag reflekterar över när jag läser är att det mesta alltid verkar blir bättre oavsett vad som görs eller byts ut. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...