Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

26 minutes ago, lindome said:

Underbar kommentar:24: som fjärrkontroll till CD då.....

:D Jepp, analog fjärk! Hur är din SME med vibrationer/svängningar i horisontalled förresten?

De flesta fjädrande verk tar om hand svängningar i vertikalled, men sällan i horisontella planet så vitt jag vet.

Vissa Thoren har bladfjädrar så de är nästan styva i sidled dock, men i övrigt?

Link to comment
Share on other sites

On 2020-10-06 at 10:26, AlfaGTV said:

:D Jepp, analog fjärk! Hur är din SME med vibrationer/svängningar i horisontalled förresten?

De flesta fjädrande verk tar om hand svängningar i vertikalled, men sällan i horisontella planet så vitt jag vet.

Vissa Thoren har bladfjädrar så de är nästan styva i sidled dock, men i övrigt?

 

Det kan jag svara på. En SME har en helt annan upphängning än LP12. De jobbar i helt olika frekvenser. SME är i det närmsta helt orubblig. Man kan få den orolig, men då med hjälp av taktiska kärnvapen. LP12 är, och kommer sannolikt förbli en något drucken skotsk gentleman. Lite ostadig på foten men oerhört charmig och rolig att umgås med. Nästan alla försök då Linn har försökt nyktra till lite under åren, i brist på bättre ord, har lite av charmen försvunnit. Förutom den senaste generationen med KORE/KEEL, nya Lingo4 samt Cirkus. Har ännu inte hört Karousel, hoppas att den inte sabbat balansen igen. Jag gillade aldrig Cirkus tillsammans med det gamla subchassit.

 

SME är high fidelity på riktigt, fast med den brittiska rytmiska spelstilen. Musik-first, så att säga. Jag gillar båda, men på olika sätt. ;-)

 

 

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, AlfaGTV said:

Den var väldigt.. ...svart... :) Men lite cool också! 

Jag har inte hört eller hanterat deras M2 (heter tonarmen så?) men den ser ut att vara både trevlig att ha o göra med likväl som välljudande. 

 

Mycket svart! :-) Man måste nästan känna och klämma på SME för att uppskatta hur otroligt fina byggen det är. Och enligt What HiFi, så lär den ju låta riktigt bra också. Det ska bli kul att få höra!

Link to comment
Share on other sites

 Fick ett infall och gjorde slag i saken med min lilla low power Roon Core, dvs den som är byggd på ett så kallat "bare bone"-moderkort. Det är egentligen ett vanligt moderkort, om än i den minsta formen, Mini-ITX. Skillnaden från vanliga moderkort är att processorn är lödd, inte i sockel.

 

Denna inte kan köra ROCK (Roon Optimized Core Kit, Roons serverdel inbakad i ett lättviktigt Linux operativsystem) då den inte stödjer den uppstartsmetod som krävs (UEFI boot enbart, på detta moderkort). Jag har kört en Debian-baserad distro (Linux operativsystem) på den tidigare, i form av DietPi x86. Det har fungerat skapligt, men kommit med några mindre "glitches". Kontentan var att jag ville jag prova Windows 10 på den, med fullt bibliotek. 

 

244EC977-9E3D-4761-9386-42ABD54F169F.thumb.jpeg.95d63364d004e0c1753666f9cb6ba6a0.jpeg

 

Fullt bibliotek betyder för mig att det var dags för en lite större disk, det blev en 8TB WD Red denna gång. Jag hade en äldre hårddisk i maskinen medan jag installerade Windows och jag funderade en stund om mina "vibrationshämmande" aluprofiler hade slutat fungera, men denna nya disk är i princip tyst. Och i sammanhanget snabb, skrev 5Tb data med runt 110-120MB/sekund till denna nya disk igår när den fick en kopia av biblioteket. Inget att klaga på med andra ord... :) 

 

Det ni ser i en grisskär nyans längst upp till höger är en tillfällig fläkt, en Noctua som får hjälpa cirkulationen på traven. Processen att komplettera biblioteket med 15.000 filer ytterligare är en ganska trist process så jag ger full gas. Det här ÄR egentligen inget problem, men det är samtidigt ett sätt att utvärdera vad för typ av kylning som krävs.

 

Processorn på detta moderkort är en Celeron J4105, en fyrkärnig historia som har en märkeffekt (TDP, Thermal Design Power) på 10W och har stöd för anpassning av CPU-hastigheten efter behov. En jämförelse med t.ex. Innuos Statement (samma för övriga MkIII-varianter också) kan vara på sin plats då den använder en. liknande processor Pentium N4200 men som är ännu snålare på 6W TDP. Så, väldigt låg "märkeffekt" innebär ju också en låg energiförbrukning och förhoppningsvis att störningar, EMI och RFI också håller sig på en låg nivå.  Det blir ju ändå poänglöst om effekten blir väntetider och seghet i systemet, så jag tänker mig visa hur Roon upplevs i en senare post, men jag kan säga redan nu att det här inte är ett bekymmer. 

 

Jag har ju tidigare uttryck min tveksamhet till Windows i kombination med musikspelare, men jag har acklimatiserat mig sedan Windows 10 mognat och jag är inte längre lika skeptisk. Dessutom är ju detta i första hand en server, dvs den behöver inte stå i direkt anslutning till ljudanläggningen, bara nätverket där min streamer befinner sig. Bekvämligheten i att ha en direkt ljudutgång lockar dock och jag vill ha med det på optionslistan! (Antingen analogt, digitalt eller USB)

 

Så, vad detta kommer resultera i om någon post, är en jämförelse mellan två passivt kylda servrar för att reda i om det är möjligt att uppleva skillnader mellan dessa när de a. används som server och b. används som server+transport via USB. 

 

Maskinen ovan är den med lägst TDP och den enda med Windows som operativsystem medan utmanaren är min nya standardserver som kör det optimerade operativsystemet Roon ROCK, i ett nästan lika chassi. För att det här ska bli spännande har jag dock skaffat mig Audiophile Optimizer, en mjukvara som har som syfte att strömlinjeforma Windows för att bli både resurssnålt och minska mjukvaruinducerade störningar, allt med målet högsta möjliga ljudkvalitet som server och/eller transport.

 

Fortsättning följer!

 

Link to comment
Share on other sites

Det var inte riktigt tänkt att fortsätta så här, men jag tar upp tråden igen när det passar. Jag har fipplat lite med Audiophile Optimizer, men framför allt tyckte jag Nagra skulle få ännu bättre förutsättningar, eller kanske det blir Tom Evans i slutänden?

 

Min HD DAC är inte fullt ut balanserad, vilket ger möjlighet att ansluta både XLR och RCA. Därmed ville jag prova en single ended anslutning för att se hur det fungerar. Inte heller mina Tom Evans RIAA är balanserade och de har inte möjlighet att anslutas med nåt annat än RCA.

 

Därav:
Jorma.jpg.cdcace99d55e75901cdf36e3aa663c3b.jpg 

Och dessa kommer inte från Asien, bara så ni vet! :) 

 

Eftersom Tom Evans The Groove+ SRX MkII fortfarande är kvar i Wales så får dessa snokar förgylla ljudet från Nagra HD DAC tills vidare. Och det gör de! Mina No.1 är utlånade så jämförelser har gjorts med No.2 RCA och visst är det här en hyfsat tydlig uppsnyggning, det tycker till och med jag som i övrigt börjar tycka att det mesta låter likvärdigt!?!?!

 

Och, jag har nu, efter ett år, provat namnge ingångarna på Moon 740P:
MoonPre.jpg.5cd6d89cccc373c82a7d358ed8840a67.jpg

Verkligen lätt att manövrera och hantera detta försteg, och ljudet är finemang!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Idag har en utflykt resulterat i en utökning av ett par till en trilogi, och en riktigt trevlig sådan! Har under flera år hållit span efter Pioneers serie från slutet av 00-talet, de med de konstiga produktnamnen.

6711A9EB-6F97-4DBF-842B-E489946314E6.thumb.jpeg.872e1b907db75c87383f7e132b6d5016.jpeg

Idén är att dessa skall hamna i stugan så småningom, men det hinner ändra sig vartefter. De spelar för övrigt på de små, men riktigt uppkäftiga Aurelia Magenta för närvarande. De här passar fint ihop, med mycket tydliga hifiparametrar och go underhållning. Men, jag känner att jag inte kommer kunna låta bli att prova Pioneer-trillingarna med Wilson Sasha också! :) 

 

Även om den inbyggda DAC'en inte är av någon anmärkningsvärd kvalitet fungerar det förvånande väl och även SACD och Tuner låter helt godkänt i mina öron.

 

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, AlfaGTV said:

Även om den inbyggda DAC'en inte är av någon anmärkningsvärd kvalitet fungerar det förvånande väl och även SACD och Tuner låter helt godkänt i mina öron.

Jag gillar din inställning. Ibland tenderar vi att bli lite "märkvärdiga" och "fisförnäma" som vi säger här nere. Jag har en arbetsbod som jag inrett med bl a en av Pioneers sista kassettbandspelare uppackad första gången för ett par år sedan. Till detta ett par Canton, jag tror de heter Ergo 72DC, en Kenwood KR-2400 15 watts receiver från 70-talet och Philips CD/CD-brännare.

 

Jag njuter fullt ut av musiken där också. Det låter inte som "finanläggning" men musiken engagerar på samma sätt när jag drar mig undan dit.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker det är kul när man hittar produkter som också ger stor musikglädje till en låg eller kanske till och med mycket låg kostnad. Jo, jag inser att jag är "spretig" i mitt val av fokus. Ena dagen en Jorma Origo IC och dag två beggade Pioneer-produkter för en bråkdel av kabelns kostnad... :1345658981_zanyface: Ingen ordning, liksom... 

 

Oavsett att jag är "över hela kartan" prismässigt så vill jag ändå påstå att Pioneer A-A9-J är en riktigt liten smällkaramell! :) Den går ordentligt varm när den jobbar, det är antagligen några watt i Klass A innan den börjar växla in i AB. Och idag fick den driva Wilson Sophia, vilket inte alls var något bekymmer. Visst, det låter lite annorlunda, och en del finess uteblir, men det låter faktiskt förvånansvärt trevligt. Jag kopplade även in skivspelaren till det inbyggda RIAA-steget och det funkade riktigt fint. Tyvärr plockar det upp en hel del brum via phono-kabeln som var svårt att bli av med. Kan nog inte rekommendera denna om man vill köra MC. Har även spelat en del SACD för att ge den lilla PD-D6-J bästa förutsättningar och även detta ger mersmak. Som ren CD blir den lite tunn i klangfärgerna och jag tappar ganska snart intresset om man inte skruvar upp volymen, och då blir det lite påträngande istället.

Det är inte ofta jag lyssnar till FM-utsändningar annat än i bilen, men radiodelen F-F3-J gör ett helt okej jobb med nyheter och prat. Tyvärr har jag ganska dålig FM-mottagning både via kabelnätet och med den bandantenn jag fäst på väggen, så här gör sig bruset påmint om man inte slår över till monomottagning.

 

Från det ena till det andra, via nyhetsbrevet från Simaudio tipsades idag om Soundstage Network, och deras intresse i att mäta de produkter de testar och recenserar. Efter att ha lagt rejäla summor på högpresterande mätutrustning så påbörjar de en ny tid där elektronik skall mätas för att förhoppningsvis kunna styrka lyssningsintrycken.

 

Ett av de första objekten under lupp var mitt eget försteg, Simaudio Moon Evo 740P. Om ni är nyfikna på dessa mätningar så presenteras de på följande sida:

https://www.soundstagehifi.com/index.php/opinion/1491-more-measurements-heres-why

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jag skaffade mig en gammal skivspelare som jag varit nyfiken på ett tag, nämligen en gammal Thorens TD160 Super. 
Den behöver lite kärlek med avseende på tonarmsmontage och så då VTA är helt fel. Dessutom har man i praktiken stelopererat den fjädrande delen genom att ersätta tonarmskablaget med något som uppfattas som en gammal Nordost-sladd. Oavsett, det kommer mera om själva spelaren. 
Men, det jag ville berätta lite om var pickupen som satt monterad på denna, nämligen en Denon som inte tillverkas längre.

Den heter DL-304 och är en lite speciell variant... Det är en lååågnivå MC med endast 0,18mV utnivå enligt databladet. Dessutom är den förhållandevis kompliant, med sina 14 x 10-6 cm/dyne vid 100hz, och har en internimpedans på runt 40 Ohm.

 

Jag tog fram USB-mikroskopet och kikade lite på diamanten;

Denon-DL-304.jpg

Den omnämns i databladet lite nonchalant som "special elliptical" men också "0.07 mm2 Micro stylus tip". För mina gluggar ser den väldigt mycket "micro ridge/line contact" ut. 
 

Hursom, jag ville bilda mig en uppfattning om denna historia i en känd miljö, så Viella får agera testbänk ett tag!

6DE8B0BE-7A0E-47B5-AF82-7F6F5C49DA03.thumb.jpeg.6a66fe85c8d1bfa67beb17c00870a2f1.jpeg

Och det här är ju inte illa alls? Den spårar utmärkt med den mycket lätta VTF-kraften om ca 1.25gr och låter finemang, delikat, dynamisk, och med god stereobild och djup. Faktiskt riktigt trevlig!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, shaft said:

Jodå jag har kört igenom 2st DL-304 - det är en god cigarr om man kan få till den med den låga nivån. En dos MC-magi helt enkelt!

 

Javisst kräver den ett vettigt RIAA med låga brusnivåer och hög gain! Röcklinger PHA-1 får bekänna färg, med hög kvalitet på återgivningen och enkel anpassning. 70dB gain och en last på 500 Ohm ställdes in och gav goda förutsättningar. Har spelat en bunt vinyler under eftermiddan/kvällen med behållning! 🎶👌

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, AlfaGTV said:

Den heter DL-304 och är en lite speciell variant.

Intressant pu med ovanliga specar

 

18 hours ago, AlfaGTV said:

Den omnämns i databladet lite nonchalant som "special elliptical" men också "0.07 mm2 Micro stylus tip". För mina gluggar ser den väldigt mycket "micro ridge/line contact" ut. 

Line contact har en mer uttalad rygg så att slipningen definieras av två radier med ca en faktor 20 i förhållande, men i praktiken blir ju en elliptisk slipning till slut en line contact när förhållandet mellan radierna blir stort nog :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calle_jr said:

Line contact

Jag har trott att "line contact" snarast varit ett samlingsuttryck för de mera avancerade slipningarna? Förvisso är min tolkning att "micro ridge" också är ett samlingsbegrepp som kan tillämpas på t.ex. Van Den Hul och Shibata, men knappast Fritz Gyger?

90CBE045-4CFC-466E-854C-02962A37F528.jpeg.827a48cffef0a582fac0f87d3bd7a431.jpeg

Oavsett, jag tycker DL-304'ans diamant påminner mest om Van Den Huls typ av slipning, bortsett från att diamanten är slipad i en annan ledd på Denon.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det var intressant att få se hur nålen ser ut. :331706287_thumbsup:

 

Jag har en DL-304 som är nästan oanvänd och den köpte jag efter att ha kommit in på DL-103 och sedan DL-103SA. Jag blev förtjust i ljudet men mitt exemplar har en diskanthöjning över 10kHz som är så stor att jag skulle vilja kompensera bort lite av den vilket är ganska enkelt men så långt har jag inte kommit. Min entusiasm för det mer "förfinade" ljudet i DL-304 jämfört med DL-103-varianterna ledde mig vidare till den mer exotiska DL-S1 som egentligen aldrig sålts utanför Japan men ändå fanns tillgänglig på några ställen utanför ursprungslandet. Den satt som en smäck i min anläggning och har inte flyttat ut sedan dess!

 

DL-S1 har ytterligare lite lägre utsignal och samma höga impedans som åtminstone delvis beror på att spolen är luftlindad (liksom i DL-304). En rätt ovanlig lösning som borde ha åtminstone någon fördel och jag tycker mig höra en smått fantastisk lågnivåupplösning när allt klaffar men med hög impedans och låg utnivå är det svårt att komma ned i störnivå så att man kan utnyttja det. Jag använder SUT och har letat efter alternativ som klarar uppgiften och bäst hittills är Lundahl LL1933 kopplad 1:8, det ger en låg utnivå som är en utmaning för många RIAA-steg men det låter fint. Jag har några andra kombinationer av SUT/RIAA i min pipe-line för nya konstruktioner så kanske hittar jag något som kan vara ännu bättre. Det börjar dock närma sig tiden för byte av PU och fabriken som tillverkade DL-304 och DL-S1 blev ett offer för tsunamin i Japan 2011 så det är svårt att köpa en ny likadan. DL-304 kommer jag att montera på en skivspelare när jag får plats för en till och den har ett ljud som passar pop-musik väl så bra som DL-S1, det blir lite mer skimmer i cymbalerna men ingen hårdhet eller resonant diskant.

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, MatsT said:

DL-304 kommer jag att montera på en skivspelare när jag får plats för en till

Man behöver alltid +1 skivspelare! :) Tack för ytterligare intressant information också, jag ser att DL-S1 inte är så olik när det gäller komplians och VTF heller.
Verkar var högt skattad (och därmed prissatt) på t.ex. den stora auktionssajten!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2020-11-10 at 10:59, AlfaGTV said:

Man behöver alltid +1 skivspelare! :)

Knappt har man försagt sig så blev det trångt i lyssningsrummet igen! :) 

 

Efter @Daniel's omvårdnad av min gamla 12:a har jag gillat den mera än någonsin tidigare. Så pass förtjust att jag återupptog min gamla fundering att prova en lite mera avancerad skotte! 

C2B5C6C5-F6CC-44E1-B3C6-DD992BF6E3BE.thumb.jpeg.1b96e07256c07256b645c7330e579b38.jpeg

Det resulterade i en liten nätt biltur igår på runt 140mil! Tja, finns varan i Lund så finns den i Lund! ;)

 

Varför detta då? Jo, min gamla spelare är en original-spelare från 1983, orörd bortsett från den Lingo 2 jag monterat in (helt reversibelt givetvis). Eftersom den har lite kul historik är jag lite skeptisk till att "bygga sönder den". Men jag vill också prova mig framåt i hierarkin, det har ju hänt massor genom åren och idag kostar en Linn Sondek LP12 Klimax runt 220Tkr :439864629_flushedface: (Jag siktar inte på den klassen för där tror jag mig redan ha en bra snurra i min Viella.)

 

Den här då? Den annonserades ut av en ung man (elektroingenjör och lärare vid LTH) som ärvt den av en släkting. Den unge mannen gillade förvisso musik men hade inget intresse för sån här gammal teknologi, och hade synpunkter på släktingens oansvariga beteende när det gällde inköp av "sladdar för tusentals kronor!!! :1040655327_facewithmonocle: för det finns minsann inga vetenskapliga belägg för att det gör någon skillnad!"... Jag gick inte in i polemik med den unge mannen utan nöjde mig med att pruta på ett redan bra pris och åkte hem med en bunt kartonger i skuffen! :198131928_grimacingface:

 

Det är en Sondek LP12 från 1987, med den nyare plinten med rejäl bracing. Fortfarande den vackra "fluted afromosia" finishen som jag gillar.

Under det numera polerade akryllocket hittar man en Ekos-arm med lager i utmärkt kondition. (Linns "sving-test" som bör resultera i mer än 35 svängningar passerar 70 utan knussel) Dessa är rätt dyra trots åldern och denna är i utmärkt skick. Dessutom hittade jag en Cirkus-konvertering under den fina tallriken och även en Trampolin baseboard undertill. Strömförsörjning till Philips-motorn sköts av en Lingo strömförsörjning som verkar fungera utmärkt. Tyvärr är fronten på Lingo-lådan prydd med ursprunglig ägares personnummer vagt. 

 

Dessutom följde det med ett Linn Linto RIAA-steg med Linns switchade nätdel Brilliant. Visste inte att det lanserades i samband med 25-årsjubileet:

8C3D284E-3270-4DC5-B7D2-26C2BE890CC4.thumb.jpeg.d7447871ea18fe2ea9d22cad4b546e2d.jpeg

På tonarmen satt det också en Linn Karma, en MC med futtiga 0.1mV utnivå med okänd kondition. Efter hemkomst igår kopplades allt ihop och funktion konstaterades, men ljudmässigt var det tämligen mediokert. Knepig kanalbalans och ganska murket ljud. Idag har jag dock rengjort och kontrollerat alltihopa och även bytt pickup.

Lyra Etna fick det hedervärda uppdraget att avslöja om allt stod rätt till. Och det gör det! Vid första "nedläpp" konstaterades direkt att det inte ör några fel på armen eller kablaget, det var den gamla Linn Karma som var muggig, undrar hur den lät när den var ny?

Jag är riktigt impad av Ekos-armen och känslan på denna. Dessutom tror jag den håller ganska hög klass i jämförelse med andra armar?

 

Linto steget fick provas med Viella och aktuell pickup och det låter inte alls illa, ett mycket trevligt grammofonsteg. Det är extremt tyst men kanske lite snällt med avseende på frekvensbandets ytterändar. Det gör också att jag saknar liiite dynamik men gillar verkligen den knuff i midbasen som kompenserar detta med riktigt trevlig rytmik.

 

Så nu kan man börja spana efter ett Kore-subchassi! :) 

 

Jorden kanske är platt när allt kommer kring? :D 

 

Link to comment
Share on other sites

Skojigt, bra jobbat med Lund T O R. Fin spelare och riaa och till det priset :831669895_winkingfacewithtongue:. Håller helt med om ditt omdöme om Linto. Bra men lite för avrullat och det har inte riktigt det sista i släpp. Men det är rätt bra ändå. 

 

Nästa runda får vi lyssna på min 25 års 12 ’a med Kore och Lingo 4. 

 

En LP12 är lite som att ha en brittisk sportbil. Det finns betydligt bättre, men de är charmiga som tusan. 

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, AlfaGTV said:

åkte hem med en bunt kartonger i skuffen! :198131928_grimacingface:

 

Det är en Sondek LP12 från 1987, med den nyare plinten med rejäl bracing. Fortfarande den vackra "fluted afromosia" finishen som jag gillar.

Under det numera polerade akryllocket hittar man en Ekos-arm med lager i utmärkt kondition

:331706287_thumbsup: :831669895_winkingfacewithtongue: :331706287_thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Kul! Såg annonsen när den dök upp och funderade lite grann, mest för att jag var sugen på en Ekos till min egen LP12a. (En ny Ekos SE är alldeles för mycket pengar...).

 

tips - om du vill uppgradera din LP12a så  kan det även  vara läge att fundera på Karousel (lagret) först. Jag har både Kore och Karousel på min egen spelare, men vid olika tid och med något års mellanrum är det svårt att säga vad som gör mest...
 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2020-11-21 at 14:14, AlfaGTV said:

Knepig kanalbalans och ganska murket ljud.

Jag behöver korrigera det här. Efter att ha funderat både ett och två varv varför Linn Karma lät så här beslutade jag mig för att plocka fram den igen och titta lite noggrannare på den. Jag fick intrycket redan tidigare att det var något med upphängningen som inte stod rätt till, inte diamantens kondition. 

 

Och mina funderingar visade sig vara korrekta! På undersidan har man tejpat, eller iaf draperat, spole och polstycken med något plastmaterial. Syftet är givetvis att skydda från skräp och damm men i det här fallet har plasten "ruttnat" och blivit en kladdig smet bitvis. Kanske på grund av applicering av olämpliga rengöringsmedel?

 

Oavsett orsak så har detta gjort att nålröret kladdat fast i skyddet och därmed förhindrats att röra sig fritt och generera den mikroskopiska signal som den faktiskt bör.

E7778C10-2C2A-40E9-9A7C-5E2EB01D9739.jpeg.4bbf58bf6b792e825b91a9541c4e3caf.jpeg

Jag har nu resolut petat bort klägget (bilden ovan) och ersatt med en liiiten bit kirurgtape, á la Lyra (fast deras är väl rispapper va?)

 

Nästa övning blir att montera den på lämplig snurra och ge den en ny chans! (Tyckte väl att den var väl usel när jag spelade den först!)

 

Jag passade på att "fotografera" nålen medan den var avmonterad:

Linn-Karma.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, AlfaGTV said:

Jag behöver korrigera det här. Efter att ha funderat både ett och två varv varför Linn Karma lät så här beslutade jag mig för att plocka fram den igen och titta lite noggrannare på den. Jag fick intrycket redan tidigare att det var något med upphängningen som inte stod rätt till, inte diamantens kondition. 

 

Och mina funderingar visade sig vara korrekta! På undersidan har man tejpat, eller iaf draperat, spole och polstycken med något plastmaterial. Syftet är givetvis att skydda från skräp och damm men i det här fallet har plasten "ruttnat" och blivit en kladdig smet bitvis. Kanske på grund av applicering av olämpliga rengöringsmedel?

 

Oavsett orsak så har detta gjort att nålröret kladdat fast i skyddet och därmed förhindrats att röra sig fritt och generera den mikroskopiska signal som den faktiskt bör.

E7778C10-2C2A-40E9-9A7C-5E2EB01D9739.jpeg.4bbf58bf6b792e825b91a9541c4e3caf.jpeg

Jag har nu resolut petat bort klägget (bilden ovan) och ersatt med en liiiten bit kirurgtape, á la Lyra (fast deras är väl rispapper va?)

 

Nästa övning blir att montera den på lämplig snurra och ge den en ny chans! (Tyckte väl att den var väl usel när jag spelade den först!)

 

Jag passade på att "fotografera" nålen medan den var avmonterad:

 

 

Den ser väl ok ut? Ja, Lyra kör rispapper, men kirurgtejp är bra, den kladdar inte. Snart sitter du väl och letar efter en mint condition Troika (Been there, done that )

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MrJones said:

Vad har du fotat med de grymt bra bilderna på pick-upen? Imponerad av skärpan på det avståndet.

Tack! Bilderna på diamanten är tagna med ett enkelt USB Mikroskop från eBay, typ 100:-. Tricket med dessa är att man måste använda små vita papperslappar som reflektorer för att få bästa kontrast och tydlighet, men tekniskt duger de fint!

 

Om du, mot förmodan, skulle mena bilden på hela pickupen så är det en mobilbild, iPhone X. :) 
 

@Daniel, man vet aldrig vad konsekvenserna kan bli om man trillar ner i "kaninhålet"! :D Har hört att det finns en svart marknad för den typen av varor i norra Stockholm, så det kanske är där man ska börja leta? ;) 
 

Jag monterade Linn Karma på min Thorens vilket väl lämnar en del i övrigt att önska, men det var onekligen ett helt annat ljud i (s)källan nu. En ganska avrullad historia med en klart "boppig" övre bas/nedre mellan. Tyst i spåret men saknar lite luft och dynamik jmf med andra pickuper. Eftersom jag inte haft någon Linn pickup tidigare (förutom ngn K5/K9) vet jag inte vad jag kan vänta mig heller iofs.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag börjar detta kåseri med att skylla ifrån mig! :) Det är inte mitt fel!
Min vän S är en nyfiken man och är mitt i sin resa inom ljudåtergivning. Den är lite spretig, liksom min egen, och nyfikenheten stor. Det har resulterat i ett hemlån av en spännande apparat. 

2TT.jpg.98466367a9492e515bab7dba916ccfe5.jpg

Som synes är det inte bara en Chord Hugo TT2 på bild, det är dessutom två Hugo TT :D 

 

Det var S som ville prova denna som en möjlig uppgradering till hans uppskattade Qutest. Men omständigheterna var inte på S sida utan han "dumpade" TT2'an hos mig istället. "Stackars mig!" Jag hämtade raskt hem min egen TT och kopplade upp dessa igår kväll. 

 

Jag har lyssnat till dem under så lika förutsättningar jag kan erbjuda (och samtidigt möjliggöra snabb växling). Jag är inte helt ense med Chords design, eller egentligen någon design som inte uppfyller funktion före form, men det är väl jag det. Efter att ha läst manualen lyckades jag iaf förstå ungefär hur Hugo TT2 funkar (det är nästan lika illa med den egna TT). Båda två körs nu i DAC-läge eller Fixed output som det kallades på den äldre.

 

Jag är mitt i lyssningen än så länge och vill inte avslöja för mycket om intrycken, men det är inga dåliga DACar, någon av dessa! Och egentligen så är de ju kompletta förstärkare avsedd primärt för hörlurar, men i Hugo TT2-fallet även lämpad att driva lättdrivna högtalare!!! Den lämnar runt 20W i 8 ohm via XLR-utgångarna!

 

Jag misstänker dessutom att Hugo TT2 kommer få sällskap på testbänken under veckan!??!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...