Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

49 minutes ago, calle_jr said:

Det används lite nedsättande i samhället att vara digital, men som vi vet är det inte bara ettor och nollor.

 

Det slog mig i samma sekund som jag tryckte in ett "tack" till @figge... :) 

Märkligt? Digitalisering har ju inneburit så oerhört mycket positivt också. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nämen? :sherlok:En uppmärksam läsare som även följer annonsmarknaden kanske? :D

Visst är det en Miyajima Takumi med sitt nålrör i aluminium och med en elliptisk diamant (bonded)! Huset i mpingo (African Blackwood) är väldigt likt de övriga i producentens katalog, men den här är lite lättare och har lite mer rimlig VTF (2.3gr). Tycker om det jag hör, men behöver mera tid på mig för att hitta dess egenskaper!

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, AlfaGTV said:

Nämen? :sherlok:En uppmärksam läsare som även följer annonsmarknaden kanske? :D


Precis så! :D Synd att jag förstörde gissningsleken så fort bara! :cool:

Ser onekligen ut som en intressant produkt, ska bli kul att få höra mer om den. 

Link to comment
Share on other sites

@JWE Jo, det gick ju lite fortare än vad jag tänkt mig! :)

 

Har spelat en del,  men inte lyssnat så noga ännu. En rätt krävande utbildning på jobbet denna vecka, fjättrad till dator(erna) med en avancerad säkerhetsutbildning på engelska!
Lite mör i hjärnan, och inte så analytiskt lyssnande men jag tycker den spelar fint! Har precis lastat den något mindre typ 200 Ohm (började runt hundra) och jag tycker det låter toppen! Först tyckte jag den var lite "loj" i brist på bättre uttryck. Nu är det annorlunda, och den är minst lika detaljerad som Lyra (Delos) men med lite mera tryck i "färgerna". Kanske en blivande favvo?

MT_2.JPG

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

28876433-4DC5-466E-8FF3-EE2A36FB8EE3.jpeg.1f2fa1a3582cbe248b7f7273242a8fb5.jpeg

Portabel setup i stugan! 

Idag var faktiskt första gången på länge som det var aktuellt att lyssna lite på musik, med tanke på vädret. Trots de enkla lurarna (Philips Fidelio X2) så tycker jag det låter mycket bra!

Min MacBook Pro ansluts alltså till en LaCie 5Tb portabel hårddisk och tillika via en Audioquest Forest USB-C till USB-B. Sen är det bara att dra igång Roon och njuta. Jag måste av oförklarliga skäl ha internetanslutning för att Roon ska kunna skapa ljudanslutningar men sedan är det bara koppla bort nätet och njuta mit lokala bibliotek.

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, AlfaGTV said:

Portabel setup i stugan! 

 

Jag ser att den är med hjul och därmed går den ju att rulla;) 

 

Håller med om att vädret har varit alldeles för bra för att sitta och lyssna på musik inomhus så portabla grejer fyller verkligen sin funktion under sådana omständigheter. 

Om du har semester så önskar jag dig en skön sådan, själv är det sista dagen i morgon och sedan pensionär (en sanning med lite modifikation).  Så passa er då jag kanske kommer till Falun under hösten, man vet aldrig!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

On 2020-06-29 at 19:06, byZan said:

 Så passa er då jag kanske kommer till Falun under hösten, man vet aldrig!


Det är snarare obligatoriskt! :) 

 

Jag har haft ett par dagar hemmavid då vädret var måttligt kul för stug-vistelse, och då finns ju tillfällen att prova en del saker!

2E587324-DC4A-41D5-9436-88A03BB99642.thumb.jpeg.0d4601bffb1c00fce65b80e0f3412c0c.jpeg
Oppo BDP-103:an är min sedan ett tag tillbaka, och den håller vid fototillfället på att rippa en SACD med en BIS upptagning av Ottorino Respighis Rom-trilogi. Men den kommer få tjäna som jämförelseobjekt med den apparat jag lånat av Lasse (Lasses Hifi).

 

Den apparat jag tänkte skriva några rader om är alltså Gold Note DS-10, en streamer med måååånga strängar på sin lyra (nä, inte en sådan Lyra ;)
Jag lånade den lite spontant av Lasse som sagt, jag var nyfiken på vad man kan vänta sig av denna apparat som streamer, Roon Ready endpoint, DAC, hörlursförstärkare, Bluetooth audio-enhet, Spotify Connect, AirPlay och vad det nu kan vara mera... Jo, försteg! Eller förresten, kanske jag inte är så sugen på det sista.

 

Själva streamerdelen är baserad på den "generiska" streamingplattformen CDM-2121 från ConversDigital, som används av många andra också, t.ex. ReQuest och Melco(?) m.fl. Den nyttjar därmed den tidigare omnämnda mConnect appen för att styra och ställa med musikbibliotek och olika källor. Även Oppo BDP-103 kan styras med samma app även om inte den har samma streamingplatform. 
 

Jag tycker det verkar fungera helt OK med mConnect och ett hyfsat funktionellt bibliotek. Eller en lokalt ansluten hårddisk för den delen... Nu ska det sägas att Gold Notes egenbrandade mConnect-app, GN Control C8B6EF17-346E-48FA-9865-7AE976DCE600.jpeg.e8d94da81f19548b89b97e2b3234082e.jpeg, inte tillåter att musik spelas till andra UPnP-kompatibla apparater, bara Gold Note. 
Så här ser tjänsteutbudet ut innan man "skalat bort" det man inte nyttjar. Man kan alltså välja bort de tjänster och funktioner man inte vill slösa skärmyta på.

D9F99D76-B968-4AC3-8B34-7311D7B3074E.thumb.png.71bad7938b9b83c3d3c85e5a5029a943.png
Apppen är lite "träig" i brist på bättre uttryck, men det fungerar rätt smidigt och utan några mankemang. Nederst ser ni mina UPnP-servrar som kan skicka musik till DS-10 (eller Oppo). Det här ser identiskt ut med mConnect, den generiska. Däremot har Gold Note skrivit in en del konfigurationsmöjligheter i sin egen app GN Control.

15D331D7-6B4E-4C8A-80D3-79F9B5577D0B.thumb.jpeg.57b7c132125a5eb1d20edb0f3985e26d.jpeg
En av fördelarna med Gold Note DS-10 är möjligheten att anpassa DAC'ens ljudkaraktär efter tycke och smak eller kanske anläggningens övriga egenskaper.

Just den anpassningen kan man inte göra från appen? Det antyds att ska kunna det i manualen, men jag lyckas inte hitta dit. Däremot se ni en bit ner två alternativ som heter DF High/Low samt Booster Off/1/2, men de har ingen koppling till de filter som kan anpassas direkt på frontpanelen.

Där kan man spara sina favoritinställningar när det gäller PCM Equalization (lågpassfilter), De-emfas (högpass-anpassning) samt nåt så udda som mängden ström till DAC'en! Denna är för övrigt från Asahi Kasei och heter AKM AK4493.

 

Jag har några frågor på gång till importören som förhoppningsvis skall klargöra några funderingar. 

 

Nåväl, nu ska jag spela några låtar ytterligare innan jag återkommer!
 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har spelat med Gold Note ytterligare idag, och jämfört den ljudmässigt med Oppo BDP-103 och efter ett par timmar kopplade jag in min Auralic Aries Mini som ju är betydligt mer lik DS-10 ur ett funktionsperspektiv. 


Den app som GoldNote tycker man ska styra DS-10 med heter som sagt GN Control och är en version av mConnect Control som låser betraktningsperspektivet till porträtt-läge och slösar enormt med utrymme på en iPad Pro 12.9":

2AA0A9A4-1074-47C4-B2E7-3BECA859AB4A.thumb.png.58a7d25afedb3097a3eb5fb7067e724f.png

Det lite tråkiga med appen är att den inte är så anpassad till just DS-10. Vissa funktioner som hade varit enklare att styra med en app, än med den rotera/tryck-knapp som fronten utrustats med, fungerar helt enkelt inte tillfredsställande.

Jag säger så här, kör den som nätverks-DAC till ett Roon-system och det kommer fungera alldeles utmärkt, och stabilt. Vill du ge dig in i mConnect/UPnP-djungeln rekommenderar jag både myggmedel, machete och ett rejält tålamod. ;) 

 

Jag har inte provat DS-10 som ren DAC (alltså med SPDIF-ingångarna) eller USB-DAC men i det läget kan den hantera de allra flesta ljudformat, av okänd anledning fungerar t.ex- inte DSD med Roon? Och från USB-ansluten disk kan den bara läsa DSD64, trots att den kan hantera DSD512 via USB med rätt drivrutiner.

 

Hursom, den låter finemang i olika sammanhang och har en riktigt funktionell hörlursförstärkare som kan hantera även lite besvärligare lurar. Dock inte strömsugande planarmagnetostater, men t.ex. Focal Utopia och Sennheiser HD-800S låter fint. Den är helt stabil som Roon endpoint, med smolket att DSD inte kan hanteras, men i övrigt finemang. Airplay låter också finemang, men jag upplever en något större fördröjning i ljudet än vad jag är van vid. Tråkigt om man t.ex. kikar på någon musik-video på YouTube och vill peta ut ljudet i stereon. 

 

Jag hade trassel med den trådlösa uppkopplingen först, då den tydligen inte kunde komma ihåg uppgifterna till mitt trådlösa nätverk, men efter "gör om, gör rätt, igen" så har det funkat. Förvånande att den inte klarar 5Ghz-bandet dock? Här är det nog läge att rekommendera trådad anslutning i de flesta fall.

 

Jag tycker det är en vettig och mångsidig produkt, men det finns en del mjukvaruskavanker som behöver putsas på. Kan man undvika de fallgropar detta innebär, eller leva med dem, så tycker jag ändå att det är en vettig apparat. I rätt sammanhang är den dock helt optimal! 

 

Jag glömde jämförelseobjekten, och hur de låter i förhållande till denna. Oppo BDP-103 hänger inte riktigt med i svängarna ljudmässigt, men dess app är betydligt mera mogen och funktionell. Ljudskillnaden är dock så liten att jag utan Roon skulle välja Oppo, för sinnesfridens skull :(

När det gäller Auralic Aries Mini så kör den över de båda andra nämnda i perspektivet mjukvara, appstyrning och mognadsgrad. Lightning DS är en riktigt bra mjukvara. Ljudmässigt, med en linjär strömförsörjning, gillar jag Aries bäst. Här vill jag poängtera att Gold Note enligt uppgift skall fungera utmärkt som digitalt försteg, direkt anslutet till aktiva högtalare eller slutsteg. Jag provade inte detta tyvärr. Men som nätverks-DAC gillar jag Aries Mini bäst, med dess filter på Balanced blir den lite mjukare och passar min smak bättre. Men, det är enbart Gold Note som driver ett par hörlurar med gott resultat! 

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-13 at 19:51, Perfect sense said:

Mot bakgrund av detta så har Innuos under snart två års tid jobbat på att utveckla sin egen tjänst för styrning, hantering och uppspelning. Ambitionerna är höga, där man själva menar att denna kommer att vara minst lika funktionell, användbar och attraktiv som Roons tjänst idag. Denna kommer också att vara "gratis" för Innuos-ägare, till skillnad emot Roon. Lansering planeras under våren.

 

Hej Marcus,

 

Det har visserligen varit en udda vår och gissar att det varit udda även för Innuos, men har du hört några fler viskningar om detta projekt? Har varit nyfiken sedan du delade detta på forumet i januari.

Link to comment
Share on other sites

Bra fråga @shifts, det hade jag glömt bort!

 

En sak till kom jag på avseende Gold Note DS-10 och det är att det finns en "Plus"-version som även har analoga ingångar. Det finns även slutsteg (bryggkopplingsbara) i "samma" som möjliggör en kompaktanläggning av riktigt hög klass! Nyligen har Gold Note även släppt den externa linjära nätdel som byggs för just DS-10. Jag ska försöka få till en lyssning, om inte annat hos Lasse, för att försöka få ett grepp om ffa den externa strömförsörjningen.

 

För övrigt tror inte att jag nämnde det, men genom att ansluta en kompatibel USB-disk (inte alla typer och filsystem funkar) dyker det upp en ytterligare musikkälla i GN Control-appen. Den heter DS-10 Server och är en återspegling av filstrukturen på disken. Det går bra att spela de vanligast förekommande filtyper och format, DSD64 och upp till PCM384 (det senare är jag inte helt säker på).

Det här är exakt funktion som Oppo BDP-103 besitter, men den spelade gladeligen filer från min 2.5" 4Tb WD Elements med exFAT filsystem vilket GN inte gjorde.

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, shifts said:

 

Hej Marcus,

 

Det har visserligen varit en udda vår och gissar att det varit udda även för Innuos, men har du hört några fler viskningar om detta projekt? Har varit nyfiken sedan du delade detta på forumet i januari.


Det enda jag vet är att lanseringen är uppskjuten till i höst, där Corona effekten är en del av förklaringen.

 

/ Marcus, www.perfect-sense.se
 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tyvärr har något hänt med mitt Mastergroove... :( Ena kanalen är död och sänder enbart ut en lätt negativ DC... Detta inträffade efter en rengöring med strutsvippan runt chassiet...

Mycket tråkigt, ffa med tanke på frakter och väntan på sävliga welshare... Eftersom mitt Röckliger är utlånat, och SRX fortfarande inte är tillbaka från nämnd welshare så stod jag utan RIAA! Vad göra, jo, jag fick hämta mitt utlånade Lehmann Black Cube från systersonen, han är i flyttagen så det gör inget.

Det är förmodligen nyttigt med lite "markkänning" emellanåt, men det här är bara knappt njutbart. Jag blev så ledsen att jag blev tvungen att bygga en till Roon-server!

 

På det lokala återbruket (Ta Till Vara) som det kallas här i Falun inhandlades en fräsch Dell Optiplex 3050 SFF. Dessa kommer från kommunen, när PC-utrustning roteras där, och säljs för mycket rimliga pengar. Varför denna då? Tja, eg. enbart kuriosa. 

 

Jag köpte datorn, for direkt till Netonnet och köpte en m.2 disk för en total kostnad av strax under 3.000:- 

Väl hemma monterades m.2-disken på 250Gb i det outnyttjade uttaget på moderkortet, original SSD kopplades bort. Med en redan förberedd USB-sticka installerades Roon Optimized Core Kit på m.2-disken, det tog troligen under två minuter... :D 

B040C901-01FA-4C13-BB50-2AC627A63890.thumb.jpeg.02911ab642db0c6271eccd5b2ee6c1e3.jpeg

Varför inte bara installera ROCK på den befintliga SSD*n då? Jo, jag ville kunna utnyttja dess plats till en större disk, utan att offra DVD-snurran. Ni kommer snart förstå varför!

Eftersom det nu fanns plats för en "riktigt" disk, monterades en 6Tb WD Red hårddisk på platsen där SSD'n satt. Den formaterades via Roon ROCKs GUI på ett par minuter, men nösta övning tog lite längre tid; Nämligen att klona mitt musikbibliotek till denna hårddisk. Ett tips, kör man Roon skall man INTE göra stora förändringar i ett bevakat bibliotek medan Roon är aktivt (eller iaf bevakar den platsen). Så, jag stängde Roon och startade ett kopieringsscript på en dator på nätverket, knappa 5Tb kopierades över nätverket på ganska exakt 15 timmar. 

Efter detta anslöts en extern disk innehållande en backup av en annan Roon databas, som återställdes. Detta innebär att Roon kommer känna igen alla filer i biblioteket eftersom de är kopior av varandra. 

Roon startades på denna Dell och jag gick in i Inställningarna via min padda och korrigerade sökvägarna för musikbiblioteket. Då påbörjas processen att identifiera alla 150.000 filer i biblioteket, men eftersom de redan analyserats (på den andra Roon-servern, där backupen av databasen togs) så tog det inte så många minuter innan servern var klar.

 

I vissa aspekter är detta min ideala Roon-server, den kör ROCK vilket betyder att den är helt underhållsfri. Roon OS körs på en m.2-disk vilket är blixtrande snabbt vid sökningar, filtrering och bläddring. Mediabiblioteket är lokalt vilket betyder omedelbara uppdateringar vid ändringar av enstaka album. Den är med sin Intel Core i5 6500 en jäkligt kompetent Roon Server för den som vill uppsampla och kanske köra Convolution-filter och liknande. Utöver detta är den nästan ohörbar vid drift, om man befinner sig mer än två meter bort, även om jag inte ser den som en permanent invånare i lyssningsrummet. Grädden på moset är att den inbyggda DVD-enheten identifieras korrekt av Roon, och därmed uppfylls önskemålet om att kunna rippa en o annan CD helt utan annan interaktion än att mata in nya CD och lägga dem tillbaka i sina fodral när de rippats klart och spottats ut. 

Jo, en sak till, den är så pass ny att dess energieffektivisering är påtaglig. Den drar under 20W i normal drift, även om man kan lura upp den i runt 35W vid uppsampling till DSD512 och filtreringar.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2018-12-13 at 07:41, AlfaGTV said:

Jag har under en längre period luskat och funderat på om Hifimans gamla HE-6, HE-500 eller HE-560 skulle vara nåt för mig. Jag gillar verkligen lurar som ni kanske märkt! :)

De flesta som dykt upp på beg-marknaden har varit gamla och slitna och det är liiite halvsnuskigt med slitna lurar. Ett par HE-560 v3 dök dock upp som hävdades vara i stort sett nya. 

 

Det här är en modell som funnits ganska länge, dock i olika utföranden. Första modellen var uppskattad för sin ljudkvalitet men den hade en del plast i konstruktionen som ibland fallerat. V2 lanserade med Hifimans "nya" huvudbygel där metall ersätter platsen. Däremot fick den mycket skäll för att den hade synnerligen dålig passform på de allra flesta recensenter. En v3 lanserades med justerade mptt och det är en sådan jag kommit över. De har sålts via bl.a. eBay för allt mellan $899 ned till $300 och har bedömts med blandade resultat. En sak jag lärt mig under åren är att "inte förlita mig på andras hörlursuppfattning" :) 

 

HE-560v3.JPG

Kontentan av det hela är att jag har kompletterat min samling lurar med ett par lurar som jag uppskattar enormt, gillar verkligen den härliga direkta klangen i dessa. Suverän bas, kanske den allra bästa av samtliga mina lurar!!! Inte lika stor ljudbild som HE1K/EdtX/Utopia men en härlig upplevelse oavsett. Fortfarande så nya att jag förväntar mig ett ökat "släpp" och kanske lite friare mikrodetaljer. Nu ger de en riktigt rolig upplevelse som ger stor insikt och behållning.

Men! De kräver sin förstärkare, Hugo TT tar dem inte alls så långt som Moon 430HAD. Och, v3-versionen levereas med två kablar, en balanserad och en 6.35mm, men kontakterna i luränden är nu 3.5mm istället för 2.5mm som på alla mina andra Hifiman. Dessutom är de medföljande kablarna 2m långa??? För korta för hemmabruk och jag känner inte till någon portabel förstärkare som skulle kunna ge dessa nödvändig förstärkning... (i vilket fall skulle kablarna vara för långa för portabelt bruk)

 

De var en trevlig bekantskap, dessa Hifiman HE-560 v3, även kända som Adorama-versionen. Men det var lite irriterande att de krävde andra kablar än alla andra av mina Hifiman-lurar. Ett par av version 2 dök upp på hifitorget bara nån mil från mig och jag nöp dem. De ser annorlunda ut, och jag föredrar dessa för passform och kvalitetskänsla.

HE-560_b.jpg.013b130d45a705f8181106d0f5a2a4e4.jpg

Faktum är att de låter också ganska annorlunda mot v3, med ett friskare och mindre "hämmat" ljud. De låter mera som mina övriga Hifiman, och därmed det "ljudeal" jag gillar!

Summan blev att mina v3 är på väg till ny ägare, antagligen mycket nöjd sådan.

 

Mina Roon-servrar fick också utstå en organtransplantation igår! Min fläktlösa Roon-server som huserar i detta chassi:
Streacom.jpg.d3bff7b4aebe259b7b1de7acd733823d.jpgDet är alltså ett Streacom FC5 Alpha, populärt bland HTPC-folket för dess slimmade format och o-PC-aktiga utseende. Jag har ju haft min primära Roon-server i detta under några månader, men körandes Windows. Inget bekymmer egentligen, det har varit lärorikt och jag vet ungefär hur hårdvaran beter sig med temperaturer och sådant. Samtidigt öppnar det för möjligheter att nyttja den som verktygsmaskin för filhantering, rippning etc. Jag har till största delen fjärrstyrt den via Microsofts egen RDP-app på någon av mina iPad, det fungerar förbaskat bra för att vara touch-baserat.

 

Men, syftet har hela tiden varit att köra ROCK på den för minsta möjliga underhålla, högsta prestanda och möjligen, bättre ljudkvalitet? Det var dock besvärligt att få installationen att hitta på den m.2-disk jag ville ha ROCK på.

Nu hade jag ju installerat ROCK på en m.2 redan, i den Dell jag visade i förra posten. Jag hade en aning om att det skulle gå att skifta m.2- och 6Tb-disk till den silverfärgade utan allt för mycket arbete. Och, ja, det hoppade igång utan minsta tvekan, så nu kör min huvudsakliga Roonserver ROCK med märkbart högre prestanda (vid uppsampling och DSP) lägre värmeutveckling och strömförbrukning. Det mindre underhållet och rippningsmöjlighet via den bluray-drive som monterats är välkomna bonusar! :)

 

För övrigt flyttade jag m.2 och 6Tb-disk åt andra hållet också, och även det hoppade igång utan minsta tvekan, behövde inte ens koppla in skärm och tangentbord!!! Så Dell-maskinen som jag nämnde i förra posten kör nu Windows 10 (2004) med Roon Server, JRiver, Twonky och lite annat.

 

Men, hade detta någon effekt på ljudkvalitén då? Som ren server kan jag inte höra någon skillnad, alltså när jag skickar ljudet över nätverket till någon Roon Bridge. Däremot har jag en klar preferens för den silvriga när den matar en USB dag direkt från något av sina USB-uttag, nu när den kör ROCK. Jag tycker (högst subjektivt) att musiken flyter mjukare och utan påverkan, jag tror även att jag spelar på betydligt lägre volym för det är lättare att uppfatta nyanser i ljud och musik.
 

Jag inväntar också en spännande USB-kabel, en Nordost Heimdall 2, som skall få gå en runda mot övriga. Ska bli intressant att se om jag uppfattar den som annorlunda mot de övriga! :D

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2020-07-06 at 21:51, AlfaGTV said:

Det lite tråkiga med appen är att den inte är så anpassad till just DS-10. Vissa funktioner som hade varit enklare att styra med en app, än med den rotera/tryck-knapp som fronten utrustats med, fungerar helt enkelt inte tillfredsställande.

Jag säger så här, kör den som nätverks-DAC till ett Roon-system och det kommer fungera alldeles utmärkt, och stabilt. Vill du ge dig in i mConnect/UPnP-djungeln rekommenderar jag både myggmedel, machete och ett rejält tålamod. ;)

 

Det här skrev jag ju om Gold Note DS-10 tidigare. Jag fick ett mail från importören häromkvällen, som förklarade varför apparaten upplevdes som lite förvirrad, identitetskris kanske? 

Det visade sig att det exemplar jag lånat av Lasse var en tidig utgåva, och för att den skulle förstå att den var en DS-10 (och inte en IS-1000) krävdes inmatning av en identifierarkod via fjärren. Därefter skall det tydligen fungera och lira ihop med kontroll-App och så. Vi får se om jag tar en ny runda med den när det passar.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, AlfaGTV said:

Det mindre underhållet och rippningsmöjlighet via den bluray-drive som monterats är välkomna bonusar! :)

 


Betyder detta att du numer låter Roon hantera rippningen och således även låter Roon hantera det rippade materialet automatiskt? Har för mig jag läst att du förr varit avigt inställd till just detta. 
 

Har faktiskt låtit Roon hantera det på de få CDs jag skaffar nu och det är en fröjd (till den dagen då jag byter tjänst, huvaligen).

Link to comment
Share on other sites

Jag har inget emot att låta Roon rippa de CD som landar på hallmattan numer. Men, processen är mera omfattande än vad som vore nödvändigt i ett Roon-centriskt system.

 

Med det menar jag att rippar som Roon gör, hanteras på ett av två sätt:
a. Via nätverket hämtar jag ripparna från Roon-servrn till en Windows-baserad verktygsmaskin, t.ex. den Dell jag nyligen nämnt som numera har Windows och även EZ CD Converter. Via paddan fjärrstyr jag denna (inga av mina datorer numera har skärmar/tangentbord, endast MacBook Pro) och använder EZ CD för att populera metadata och tilldela mappstruktur. Enkelt och smidigt, sedan lyfts resultatet tillbaka i befintlig mappstruktur på Roon-servern.

 

b. Använder Roons Export-funktion för att "exportera" ripparna (med metadata) till en ny mapp, och flyttar sedan in dem i befintlig mappstruktur på Roon-servern.

 

Så, rippningen med Roon är OK för mig om jag betraktar den som "ett steg på vägen" bara. Oavsett metod så kan jag sedan tala om för Minim/Lightning Server att indexera om sina bibliotek för att inkludera den nya musiken. Och helt ärligt, oftast fipplar jag till metadatat i de filer som jag köper via Bandcamp/Qobuz också, för att jag vill behålla en hyfsat enhetlig struktur på både metadata och även mapp- och filnamn. Det är idag ganska lätt att hitta det jag söker även i andra spelare än Roon, så i någon mån känner jag att jag har lyckats. :) 

Link to comment
Share on other sites

Ah, fattar. Har inte orkat göra varken a) eller b) ordentligt, men testade däremot den sista då jag läst på Roon-forumet att metadata skrivs till filerna vid export. Inser nu varför jag misslyckades med den manövern när du skrev ditt svar här, då jag endast testade kopiera ut filerna från mappen och inget annat. Det jag läst på forumet var inte så detaljerade i processen att jag begrep att det var Roons egen exportfunktion som behövdes. :45: ”Exportera” är inget entydigt direkt.

 

Har funderingar på att köra en Mac Mini headless och styra via iPad Pro, men har inte kommit till skott ännu. För tillfället lyckas jag rätt bra med att hantera nerladdade köp endast via iPad Pro och NUC, men stundtals blir det lite yxigt. 

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, shifts said:

Har funderingar på att köra en Mac Mini headless och styra via iPad Pro, men har inte kommit till skott ännu. För tillfället lyckas jag rätt bra med att hantera nerladdade köp endast via iPad Pro och NUC, men stundtals blir det lite yxigt. 

 

Jag tycker tyvärr att fjärra en Mac är besvärligare än att fjärra en Windows-maskin, från en iPad alltså. Men det är görbart, jag kör VNC Viewer för detta.

 

Nyfiken på hur du gör med downloads via iPad! Använder Filer och definerar en lagringsplats på NUC? Och, vad kör du för OS på NUC'en?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...