Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

2 hours ago, AlfaGTV said:

 Det är väldigt form-lika! Men det sticker ut ca 1mm vid montage enligt Baerwald geometri.


Hehe, jag tyckte jag för ett ögonblick såg en genväg vid montering av en dylik pickup. :D

... funderat lite åt Cadenza-hållet av och till.

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, AlfaGTV said:

Presentationen är mindre ”energisk” kanske man kan beskriva det som. 

Det stämmer väl med Ortofons egen beskrivning. Kring jul var jag inbjuden av Ortofon till en lyssningskväll i Köpenhamn där deras konstruktionschef Leif Johannsen presenterade deras pickuper och illusterade på olika sätt. Just Cadenza Bronze föredras ofta av diggare av klassisk musik och jazz, sa han medan Cadenza Blue är rockarnas favorit. Cadenza Red beskrev som ett billigare alternativ som ligger närmre Bronze än Blue och Cadenza Black är variant som summerar de tre andra men med mer av allt. Man kan också se den som en något nerskalad Windfeld.

 

Just skivbruset är det som slår en mest med Replicant 100-slipningen. Det illustrerades också på demon. Nackdelen är att den är mer kräsen när det gäller inställning.

 

Jag tycker Ortofon är intressanta genom att de erbjuder olika ljudsignaturer i 4 klasser i flera serier som de betecknar röd, blå, brons och svart (alltid i den ordningen). 
 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, AlfaGTV said:

Tror jag vågar mig på en liten recension av Ortofon Cadenza Bronze också! Har gnuggat en hel del plattor sedan montaget och tycker mig ha identifierat lite av dess karaktär. Referens och motspelare för detta får bli Lyra Delos, den sitter monterad på SL-1000 MkII alldeles bredvid. Det är snabbt gjort att lyfta över en platta och vrida ingångsväljaren på Röcklinger PHA-1.

Det skiljer lite grann i utnivå, men dB-indikatorn på Moon försteget är pålitlig och 3dB upp eller ned är lätt ordnat. 

 

Ortofon är den som har snäppet lägre utnivå, 0,4mV mot Lyras 0,56mV. Lyran är den som har lite färgstarkare presentation, kanske lite bättre separation av röster och instrument. Även scenen blir lite större med Lyra, eller är det fasförskjutningar? 

Hursom, när plattorna hamnar på Viellan och avläsningen sker med Ortofon så minskas vinylbrus och knäppar. Presentationen är mindre ”energisk” kanske man kan beskriva det som. Men, trots att jag uppfattar Lyra som mera tydlig i detaljer, ljudbild etc. så finns precis allt där även med Ortofon, bara mindre ”spotlight”-belyst. Och det finns en värme i presentationen som stärker tunna inspelningar och gör dem mindre blodfattiga. Det är inte så mycket att det inkräktar på mellanregister och röster, bara brösttoner som blir mera påtagliga. 

 

Med andra ord skulle man kunna beskriva Cadenza som den trygga och pålitliga som presenterar musiken ärligt och sakligt. Lyra brer på lite mera, målar med starkare färger, kanske lite skrytsam men är lätt att gilla.

 

Vilken är ”bäst” i mina öron då? Tjae, det valet behöver jag ju inte göra! Jag har ju tillgång till dem båda! :D 

 

Med Ortofonen inköptes även denna apparat:

BC69EEE9-86E8-4B09-B1DB-6D88E70D3A6A.jpeg.6b5d70297c42c9392894792522c496cd.jpeg

Furutech DeStat III 

En lite manick som fläktar ut avjoniserad luft vilket eliminerar statisk elektricitet. Riktigt bra, och effektiv.

(min gamla Zerostat har kastat in handuken tyvärr)

 

 

Jag känner igen dig i beskrivningen av dessa pickuper. Har ägt urmodern till Cadenza, Ortofon Jubilée. Och har kört Lyra i många år. Det är två olika djur, en ändå på samma planhalva ljudmässigt. En pickups jobb är ju att läsa av spåren och göra om den mekaniska energin till en elektrisk signal utan förluster. Och det är en mäktig uppgift, när man tänker närmare på det. Kan du inte sätta på Lyran på Viellan och tvärtom? :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
On 2020-02-13 at 14:01, Daniel said:

Kan du inte sätta på Lyran på Viellan och tvärtom?

 

On 2020-02-21 at 19:54, figge said:

Händer det något?

 

Det är precis vad som hänt, och dessutom tänker jag utmana er lite! På min sajt ligger en 3Gb stor zip-fil, den innehåller inspelningar gjorda från båda pickuper, på båda skivspelarverken och med mina båda aktuella RIAA-steg. 

Filerna är namnsatta och försedda med metadata som grupperar dem i 8 olika album, med fyra låtar var. Jag avslöjar inte direkt vilka produkter som döljer sig bakom vilken "kod" utan ni får fritt gissa, tycka och tänka om ni eventuellt upplever skillnader, och om dessa sedan är avgörande eller ens tydliga?

De fyra låtar som spelats in är följande:
Roseanne Cash - Modern Blue (The River & The Thread), BlueNote 0602537559138 EU 2014

Phil Collins - Like China (Hello, I Must Be Going!), WEA 99263 Germany 1982

Led Zeppelin - Ramble On (II), Atlantic SD 8236 US 1969 (inte en förstapress, men tidsenlig)

Cyndee Peters - House Of The Rising Sun (Testrecord 4), Opus3 LP 9200 Sverige 1991 

Varför dessa låtar? Tja, de har blivit mina standard-inspelningslåtar! ;) Har spelat in mina skivspelare och pickuper sedan iaf 10 år tillbaka och kan gå tillbaka och lyssna för referenser.

Som ni kommer märka låter t.ex. Led Zeppelin lite muggigt men det är medvetet, alla mina plattor är inte audiofil-pressar.

 

Och utrustningen är alltså (i ingen specifik ordning) Lyra Delos med ca 500 speltimmar, Ortofon Cadenza Bronze med uppskattningsvis 200 speltimmar.

Verken är AMG Viella V12 med AMG 12J2 arm och Nordost Tyr tonarmskabel samt Technics SL-1000 MkII men med en SME V tonarm och en Nordost Heimdals 2 tonarsmkabel. 

Slutligen är det Röcklinger PHA-1 samt Tom Evans The Groove + SRX Mk II.

 

Inspelningen gjordes med Audacity på en MacMini via Fixed LineOut från mitt försteg. Alltså ingen super-inspelare direkt, men duglig för syftet.

Alla låtar har klippts ungefär lika och normaliserats men de varierar tyvärr något i utnivå ändå. Ni får ta med det i era analyser! :)

 

Så, nu är det bara för er att ladda hem och lyssna, och återkoppla era klokskaper!

 

Link to comment
Share on other sites

Det är givetvis fritt fram att diskutera via PM eller direkt i tråden om ni vill, men avvakta gärna några dagar så flera kan ta chansen att lyssan först och diskutera sedan. 

Hoppas bara att jag får lite feedback på era intryck så småningom! :) 

 

För att tydliggöra namnsättningen så utgör första bokstaven pickup, den andra verk och siffran anger vilket phonosteg som använts. Och för er som inte tidigare spelat in digitalt så är det inte heeelt enkelt att få till en bra balans mellan nivå och återgivning. Framför allt när det gäller så dynamiska pressningar som Opus3 skivor, där dynamic range hamnar runt 18. Roseanne Cash är betydligt "plattare" och gör sig i någon mån bättre i inspelad form.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Daniel said:

@AlfaGTV Kunde inte öppna filen på mac. Är det något märkligt format, eller packat på något vis som mac inte förstår. :-)

 

Samma för mig :icon_khoc:. Jag har filen Arkiv.zip på 3,05GB i Mac-datorn, men kommer inte vidare. (Kan inte expandera Arkiv.zip... , Fel 1 - Åtgärden ät inte tillåten)


Och vad händer sen? Innehåller zip-filen ett antal flac-filer? Ska då dessa dras över i musikbiblioteket så att sedan Roon kan hitta dem, eller hur ska man annars kunna spela upp dem i anläggningen. :question:

 

 

Edited by ulfsan
Fler frågor
Link to comment
Share on other sites

Så där då! Det strulade med uppladdningen av filen så jag gjorde resolut slag i saken och konverterade alltihopa till RedBook istället. Filen är nu på 842Mb istället och lättare att både tanka ned och ladda upp.

 

För er som kör Roon föreslår jag att ni skapar en Temp-mapp någonstans på nätverket eller där ni9 har er Roon Core, lägg filerna i denna så länge, och peka sedan ut sökvägen i Roon Inställningar-Lagringsplatser... Då blir den lätt att aktivera/avaktivera och Roon presenterar dessa hyfsat begripligt.

Jag rekommenderar samma sak om man har JRiver eller eg. alla andra program. Skap en tempmapp och inkludera denna i ert bibliotek, då blir det lätt att hålla dessa avskiljt och man kan kassera dem senare.

 

Link to comment
Share on other sites

@AlfaGTVJag är generellt mycket förvånad över hur bra du lyckats föra över vinylplattor till digitalt media. Låter ju kanonbra! Imponerad! Hur gör man? Vilket som låter bäst och hur det låter vill jag dock inte redovisa ännu, men jag har fortsatt med att byta RIAA i min lyssning nu...:cool:...

 

Jag kommer inte att bli klar med mina samlade lyssningintryck ännu på några dagar. Vill du då ha dem direkt här i tråden eller via PM, @AlfaGTV? Om man redovisar i tråden är ju smittorisken stor..;)...  - Och det vill man ju inte utsätta någon för nu i Coronavirus-tider :dry:.

Link to comment
Share on other sites

Kul att du tyckte om det @ulfsan! Jag upplever skillnaden som mycket tydligare vid direkt uppspelning men vissa egenskaper lyser ju igenom även då man spelat in det hela. 
Det spelar ingen roll om du skriver i tråden, men du kan väl vänta några dagar? Är det nåt du funderar över, eller är så nyfiken att du spricker så kan vi ta det via PM! :D 

Link to comment
Share on other sites

Har också gjort en första genomlyssning nu och har en uppfattning om de olika komponenterna. Detta var kul. Mycket bra inspelat @AlfaGTV. Skillnaden mellan det jag tycker minst om, och det jag gillar mest är inte enorm. Men det är skillnader och jag vet nog vad jag skulle välja. Men det betyder inte att jag inte uppskattar kvaliteter i de andra kombinationer. Det handlar nog mycket om vad man tycker är viktigt. 

 

Har dock inte slängt över filerna i ROON och lyssnat på det stora systemet ännu, ska göra det och jämföra mina nuvarande anteckningar. Nu har jag lyssnat via ett par mindre Audeze-lurar och en liten skrivbords-dac.

 

Återkommer. 

Link to comment
Share on other sites

Tack, jag brukar själv tycka det är roligt att delta i ”blindtester” så där!

 

Och här hemma har det hamnat ett par ”snokar” på inbränning! Den som hävdar att alla kablar låter lika har FEL! Vad man tycker lägger jag ingen värdering i, men olika är det onekligen!

 

9AF97053-D294-406C-B3D1-AEB1EDCB3734.jpeg

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, AlfaGTV said:

Tack, jag brukar själv tycka det är roligt att delta i ”blindtester” så där!

 

Och här hemma har det hamnat ett par ”snokar” på inbränning! Den som hävdar att alla kablar låter lika har FEL! Vad man tycker lägger jag ingen värdering i, men olika är det onekligen!

 

9AF97053-D294-406C-B3D1-AEB1EDCB3734.jpeg

 

Är du säker på att det är originalkablar? De ocentrerade skyltarna ger mig en känsla av kopior.  

Edited by Vox
Stavfel
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, AlfaGTV said:

Och här hemma har det hamnat ett par ”snokar” på inbränning! Den som hävdar att alla kablar låter lika har FEL! Vad man tycker lägger jag ingen värdering i, men olika är det onekligen!

 

Okej, mina popcorn blev precis klara...

 

... F5

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, David_33rpm said:

 

Dom kanske har "outsource'at" tillverkning till Entreq?

 

@David_33rpm

 

Jävligt konstig kommentar i denna tråd.

Kan du inte skicka mig ett P.m och förklara dig lite så slipper AlfaGTV få sin fina tråd besudlad med onödiga kommentarer

som antagligen inte riktigt hör hit och lätt kan komma att misstolkas.... ?

Link to comment
Share on other sites

Nyfikenhet? En del spelar med trådgalgar, andra gillar märken som är etablerade.

Jag vill helt enkelt skaffa mig en egen uppfattning om hur mycket plagiat och välkonstruktion dessa är. Jag tror inte att de kommer låta som Jorma Statement, men jag hoppas att de kan vara värda sina slantar!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...