Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

Jag ska fortsättningsvis enbart marinera lyssnaren i öl/ale/lager, inte elektroniken! :D Tror det blir bäst!

 

Så här ser racket ut från lyssningsplats för tillfället,

KitNov191.JPG.5b71f7f003de9620bcc34e252f0453c2.JPG

Jag monterade ned hela racket utom botten, kapade (med bågfil) fyra av de 320mm långa benen, till 8st 150mm. Sedan in med den Solo-hylla jag köpte tidigare. Så nu får jag bättre möjligheter att placera de saker som har en mera permanent plats i min rigg!

 

Link to comment
Share on other sites

Min bulvan i Oslo har slutligen haft anledning att besöka oss här i Dalarna. Tredje gången gillt?

För en spottstyver blev denna Embla Basic med Classic DAC min, då den inte fungerar helt, de digitala ingångarna på bakpanelen vill inte låsa på samplingsfrekvensen uppfattar jag det som.

Men, som streamer, CD-spelare, rippare och filspelare  fungerar den utmärkt. Även försteg om man bara kör digitalt.

Hjälps inte, men dessa låter riktigt jäkla bra fortfarande, trots sin ålder, trots den obefintliga servicen på mjukvaran.

Ja, jag har en iPad kvar som fortfarande kör Bladelius-appen med den äran! 

E19A558A-AEEB-4A69-B78D-F35603D8B3C0.jpeg

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

På samma resa hade vi förmånen att besöka Lasses HiFi på lördagen efter en intensiv fredag så var det bara bra att öppningstiden var kl.11.

Vi började att lyssna på ett par äldre Respons i det rum som betecknas som lite svårt basmässigt enlig de lokal förmågorna.

Signalkälla Gold Note vinylspelare Pianossa? pu? och ML 5805.

 

IMG_1453 (2).JPG

Edited by figge
Link to comment
Share on other sites

Det som fångade vår uppmärksamhet var en slank fransyska i ett annat rum tillsammans med lite glödande rör.

Lät riktigt trevligt, här blev nog många förvånade.

 

Visserligen med en annan prislapp på signalkällan.

 

IMG_1456 (2).JPG

Edited by figge
Link to comment
Share on other sites

Som kännaren kanske såg på min förra post, så har jag valt att testa ett par Sennheiser InEars, efter att jag misslyckats med att fatta tycke för flera av deras lurar tidigare. Men jag gillar deras HD-800S som är en välanvänd hemma-lur, och lite inspirerad av tips i ämnet chansar på ett par IE800, alltså den gamla modellen. När jag beställt dessa av Radiohandlarn så Googlade jag runt lite och dels så hittade jag ett par kopior, för ett par hundralappar!!! Jag beställde även dessa, av ren nyfikenhet men de har inte anlänt ännu.  Vid googlandet fick jag också svart på vitt varför de låter så pass bra som de gör:

462625682_Skrmavbild2019-11-23kl_14_45_11.thumb.png.2fb016cafb1a8da21f5064a7d2985ae0.png

:24::smash:

Det är PriceRunner som kommer med så kompetenta recensioner, om ni undrade! Dessutom tror jag faktiskt kabeln är snarare 2.5mm i diameter, men det låter trots detta riktigt bra! ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Igår kväll fick jag tillfälle att besöka en vän med en intressant anläggning. Han (MB) har en hel del prylar och vi rätt lika i det avseendet att vi båda tycker det är kul med omväxling. Med andra ord vill man ha mer än ett par högtalare, försteg etc...

Men nu hade han skaffat sig en ny vinylsnurra som han var jäkligt nöjd med, och med lite andra rockader så var det ett ganska annorlunda system som spelade än jag var på besök senast.

Ni får ursäkta snapshotet med mobilkameran, det är inte så beskrivande men tyckte bilden blev OK.
968818C6-9428-476B-98F6-7CA3DB736A73.thumb.jpeg.a6e9436bc393908f72583e125b3eed45.jpeg
Vinylsnurran som tronar överst är en Avid Ingenium, med en Rega RB-303 arm och en Ortofon MC 20 Super lät det riktigt trevligt.

RIAA-steget är det inbyggda i den kanonläckra Denon PRA-1000 förförstärkaren, en riktig läckerbit, och den låter dessutom riktigt najs!

Kraften kommer sedan från de lite mindre Denon mono-blocken (POA-4400) som gör ett helt OK jobb, även om jag nog föredrar den Jungson Hedo som agerade slutsteg senast. Högtalarna är dock ett par superfina rariteter, ett par QLN Reference HD II tror jag de heter?

Hursom spelade hela riggen riktigt trevlig musik och i sweetspot inmundigades det jästa drycker!

Tackar MB!

Edited by AlfaGTV
Lade till modellbeteckningar
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Så här i juletider vill jag tacka för inspirationen som du ger genom din hemma-hos tråd. Många funderingar har kommit och gått genom den - och faktiskt gjorde jag ett inköp tack vare den - en dac till min Pi3 som låg sysslolös här hemma. (Ser  i princip likadan ut som den som finns tidigare i den här tråden).

 

Den slogs in och under gårdagen blev det lite pyssel och nu är den igång och spelar i köket kopplat till ett par aktiva högtalare - den ersatte en chromecast audio. Helt klart ett lyft för kökslyssningen.

 

God Jul!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Först o främst ett stort Tack! till @hultin! :) Uppskattat!

 

I övrigt sker det både lite mekaniskt pyssel och diverse ficklande (säg inte så i Tyskland bara!) här hemma. Om ni nu trodde något annat... ;)

Inspirerad av forumkollegors övningar och tå-doppande i streamingträsket, så sprang jag på en Innuos Zen Mini MkII för en modest peng. Trots att jag är hyfsat erfaren inom området är det väldigt svårt att läsa sig till hur en produkt är tänkt att passa in i en streaming-arkitektur, om jag tillåts ta till lite "stora" uttryck. 

 

Nyfikenheten kom sig av att man ibland vill rippa CD-skivor utan allt för mycket för- och/eller efterarbete, samt möjligheten att spela självständigt, utan Roon, som tyvärr fungerar bäst med Internet-access. Nåväl, bara att prova då? :39:

 

Om jag skulle beskriva Innuos produkter så kommer tonvikten att ligga på rippning och hantering av musikbiblioteket, snarare än uppspelning av mediat som hanteras. I grund och botten är Innuos en användarvänligare variant av Vortexbox. För att bryta ned det lite ytterligare så kan man beskriva grundstommen för båda som en Logitech Media server med automatisk rippningsfunktion. Givetvis finns spelmöjligheter också där den naturliga utvägen är via USB till en extern DAC. De aktuella modellerna av Innuos produkter har flera utgångar av olika typer, både digitala och i flera fall även analoga. 

 

Det blir dock att förringa Innuos arbete med gränssnitt och funktioner så jag vill ändå poängtera att gränsnittet är tydligt och med bra hjälp-funktioner så de allra flesta kommer igång utan att ta till svordomar. I sin grundkonfiguration är alltså en Innuos-maskin en rippare och ett musikbibliotek med spelfunktion. I denna konfiguration finns också stöd för Spotify, Qobuz och Tidal, utöver de lokala filer du väljer att göra tillgängliga. Fint så, men det som är lite kymigt är att det inte finns någon kostnadsfri app/mjukvara för att styra uppspelning av allt detta på ett vettigt sätt. Jag hade tidigare Logitech Squeezebox Controller men den appen finns inte längre på Appstore. För att få ett grepp om användarupplevelsen av Innuos i sin "oförvanskade" form skippade jag en utelunch och köpte iPeng, som appen heter för iPrylar. 

 

Förutsättningarna först, anslut Innuos till nätverket (med kabel) samt till strömförsörjning (tegelsten medföljer, switchad 12V DC), tryck på strömbrytaren ~ Klart!

InnuosZenMiniMkII.thumb.jpg.6733f6921eec23272bc333f7b4c30d4a.jpg

(i mitt fall så utnyttjar jag min trogna sBooster BOTW 12V LPSU)

Med en lämplig webläsare på samma nätverk knappar du in adressen http://my.innuos.com och hänvisas direkt tillbaka till just din apparat, med tydligt angiven IP-adress i namnlisten.

Gränssnittet är mycket snabbt och rappt vid bläddring, "not so much" vid andra operationer (mer om det senare).

137784224_Screen3.jpg.9d1e136c00275f4e47b1c8d7cf5f7e61.jpg
(snodde en bild från nätet, men min ser ~likadan ut. I övrigt går jag inte in i detalj på hur konfig går till, fråga gärna om ni är nyfikna på något speciellt)

Bilden ovan visar maskinen när man skapat ett bibliotek, lokalt eller via NAS/Share. Och det är där du bör börja, dvs med att bygga ett bibliotek genom import av mediafiler, eller att ansluta dina streamingtjänster, Tidal, Spotify eller Qobuz. Givetvis kan du skicka i en CD och rippa den också, det tar lagomt med tid för att gå vidare. :)

 

Rekommenderar här att du skaffar iPeng/OrangeSqueeze eller någon annan app som är kompatibel med Logitech Media Server, det kommer du vilja ha. Annars är bläddring i streamingtjänsternas kataloger ganska rudimentär. 

 

Innuos själva säger inget alls om hur man utan extra appar/utgifter kan styra uppspelning av deras maskin, tyvärr, men jag kan skvallra för er direkt att det här fungerar precis som en vanlig Logitech Media Server-installation. Det betyder att du kan ansluta till gränssnittet på den ipadress din apparat fått, se adressfältet tidigare, följt av porten ":9000" som är standard för LMS.

LMS.thumb.png.25e92dac79a5a1a1b473860a67fe8eef.png

(Klassisk mark för alla "streamare" som varit med ett tag!
Vyn är enkel och logiskt uppbyggd, utbud i vänster sektion och spellista i höger.
Här är lokalt bibliotek valt och Albums visas, medan Radio Paradise FLAC-ström spelar Bruce Springsteen)

 

Det går utmärkt att bläddra och välja musik via LMS eget gränssnitt, men för en lite mera polerad vy rekommenderas iPeng, som erbjuder en vettig överblick över funktionaliteten i Innuos (LMS) streamer.

iPeng_1.thumb.png.fb2b0c943a1485dcf66daa8d5f77ec72.png

(Nästan samma vy som i förra bilden, men i iPeng denna gång. Fortfarande Bruce'an som lirar från RP ;) )

 

Bilderna ovan visar ju hur det ser ut när man spelar musik, men för att göra det på just min Zen Mini (MkII) så behöver man ansluta en USB Audio2.0-kompatibel DAC via USB-portarna bakpå. Har du bara en så väljs den automatiskt, annars kan du välja vilken av de anslutna som skall spela via Settings i Innuos gränssnitt.

 

Hur det låter? Jodå, det låter som man kan vänta sig. :smash: Det finns inget omedelbart att klaga på, i mina öron ialla fall. Det här konceptet är väl beprövat och använda av Innuos, SOtM och även i den något meckigare gratisversionen VortexBox (mjukvara, installeras på valfri gammal PC) och säkert flera.

 

Givetvis är detta bara en liten, liten del av funktionaliteten hos Innuos men troligen den som man är mest nyfiken på! Det som bör nämnas är en bra rippnings- och importfunktion där osäkra album hamnar i en "karantän" där man kan korrigera och snygga till metadata innan man släpper dem vidare till biblioteket. Och det är vid redigering av metadata som man blir varse att maskinen inte är någon rejsingapparat. Det tar tiiiid att spara korrigeringar, men funktionaliteten är jättebra och det är smidigt att kunna göra detta på sin padda t.ex. Helt okej så länge det handlar om något dussin album.

 

Man kan tyvärr inte ansluta externa USB-diskar för annat än Import till den interna disken, eller för backup av detsamma. Man kan alltså inte spela filer som ligger på USB-anslutet media med Innuos. De hävdar hög störningsgrad från dessa och stödjer inte detta. Har man större bibliotek än den interna disken klarar får man ansluta mera media via NAS/Shares på nätverket.

 

Och som sagt, den här beskrivningen avser standard-konfiguration av InnuOS, som mediaserver och spelare baserad på Squeeze-arkitekturen. Utöver detta kan man köra apparaten som Roon Core, Roon Bridge och även Sonos media server och UPNP-server, dock inte alltid flera funktioner samtidigt. Jag kommer visa lite mera framöver men redan nu är UPnP aktivt på min Zen Mini och den servar mina båda Auralic Aries med musikbiblioteket, vilket fungerar klockrent och smidigt.

 

Jag skall inte glömma att nämna att apparaten är så gott som ljudlös vid drift, och kan gott och väl samsas i sterohyllan med dina övriga apparater. Den inbyggda disken är mjukt upphängd och hörs inte (ej SSD i min enkla variant) och vid rippning så har jag ställt min på Quiet Mode vilket innebär att man inte störs av pågående rippning om man samtidigt spelar musik.

Som bibliotek är jag imponerad av prestandan, den är rask och hantera utan att rygga 50.000 spår fördelat över intern disk och NAS/Share, samtidigt som den drar mindre än 10W.

Det här kommer säkerligen att påverka prestandan som Roon Core när jag provar detta, men då tänjer man väl lite på syftet med apparaten. Som Roon Core där lejonparten av biblioteket är via streamingtjänster kommer det fungera klockrent.

Link to comment
Share on other sites

Tack för den genomgången. Har nyfiken på fortsättningen. Har försökt komma på hur en InnuOS skulle kunna passa in hemma, men det känns tyvärr inte riktigt som den fullträff jag först trodde de skulle kunna vara.

 

Skulle vilja använda rippningsfunktionen i InnuOS-produkter, för att sedan skicka filerna vidare till musikmappen i min Roon-NUC med ROCK, men gissar att det inte går att sköta automagiskt, utan det skulle tvunget bli en manuell förflyttning. Verkar gå att dela ut mappen i InnuOS till Roon, men då skulle läsningen av filer gå över nätverket vilket jag vill undvika.

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, shifts said:

Skulle vilja använda rippningsfunktionen i InnuOS-produkter, för att sedan skicka filerna vidare till musikmappen i min Roon-NUC med ROCK, men gissar att det inte går att sköta automagiskt, utan det skulle tvunget bli en manuell förflyttning. Verkar gå att dela ut mappen i InnuOS till Roon, men då skulle läsningen av filer gå över nätverket vilket jag vill undvika.

 

Jag anar att du har goda och genomtänkta skäl att behålla din nuvarande Roon-NUC istället för att helt enkelt skippa denna och låta Innuos göra hela jobbet? Annars kan du som sagt manuellt flytta rippade filer ifrån Innuos till din NUC.

 

/ Marcus, www.perfect-sense.se

Link to comment
Share on other sites

Marcus: Njaee, egentligen inte. Vill mest vara säker på att den topologi jag byggt upp skulle fungera även om jag byter. InnuOS är tilltalande av många anledningar och det känns inte som man skulle bygga sig in i ett hörn om man gick den vägen. Men det finns vissa saker att förvissa sig när det kommer till de begränsningar som kanske finns där, i alla fall så de inte kommer som en överraskning om ett inköp/byte skulle ske.

 

Det jag inte riktigt förstått än, om man låter InnuOS göra hela jobbet som Roon Core är om det fortfarande går att använda Spotify Connect till exempel, eller om lådan i så fall blir en hängiven Roon-enhet och endast det.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, shifts said:

Marcus: Njaee, egentligen inte. Vill mest vara säker på att den topologi jag byggt upp skulle fungera även om jag byter. InnuOS är tilltalande av många anledningar och det känns inte som man skulle bygga sig in i ett hörn om man gick den vägen. Men det finns vissa saker att förvissa sig när det kommer till de begränsningar som kanske finns där, i alla fall så de inte kommer som en överraskning om ett inköp/byte skulle ske.

 

Det jag inte riktigt förstått än, om man låter InnuOS göra hela jobbet som Roon Core är om det fortfarande går att använda Spotify Connect till exempel, eller om lådan i så fall blir en hängiven Roon-enhet och endast det.


Jag förstår :). Det ena utesluter dock inte det andra, dvs. båda varianterna fungerar där du alltid kan gå tillbaka till en fristående Roon NUC eller motsvarande.

 

Om du aktiverar Roon Core hos Innuos så utesluter du tyvärr möjligheten till Spotify Connect.

 

/ Marcus, www.perfect-sense.se

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, AlfaGTV said:

 

Man kan tyvärr inte ansluta externa USB-diskar för annat än Import till den interna disken, eller för backup av detsamma. Man kan alltså inte spela filer som ligger på USB-anslutet media med Innuos. De hävdar hög störningsgrad från dessa och stödjer inte detta. Har man större bibliotek än den interna disken klarar får man ansluta mera media via NAS/Shares på nätverket.

 

 

 

Efter detta inlägg blev jag nyfiken funktionerna i mitt gamla Squeezebox-system och kunde konstatera att det är likadant där. Jag försökte spela upp Flac-filerna från ett USB-minne i Logitec Media Center på min MacBookAir, men det gick inte att få LMC-servern att nå dessa filer och ta in och organisera dem för uppspelning. Däremot gick det att spela upp högupplösta filer som låg i musikbiblioteket i samma datorn. (Squeezebox Touch efterföljande DAC visade då 88,2). Även Tidal och RadioParadise funkade och spelades upp med 44,1. Tidals Master-quality (24/96) blev dock inte högupplöst utan DAC visade även här 44,1. Stämmer det enligt din kunskap @AlfaGTV att Squeezebox/LMS-servern har denna begränsning? För just SqbTouch kan ju spela 24/96 om den jobbar som endpoint till Roon t ex...

 

I vilket fall är det väldigt intressant att Squeeze-systemet (eller vad man ska kalla det) fortfarande är högaktuellt. Så djäkla långt har man tydligen inte kommit ännu med streaming att det är nödvändigt att handla prylar för hundratusentals kronor för att kunna streama och njuta av musiken med högsta rimliga behållning...:dry: . Jag börjar undra vad det egentligen är som funkar eller låter bättre med de nya spelarna om man redan har en bra DAC, inte tänker köpa och ladda ner högupplösta filer och finner sig i att fortsätta rippa manuellt som tidigare. 

 

/ Ulf

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, ulfsan said:

Jag börjar undra vad det egentligen är som funkar eller låter bättre med de nya spelarna om man redan har en bra DAC, inte tänker köpa och ladda ner högupplösta filer och finner sig i att fortsätta rippa manuellt som tidigare. 

Det är en befogad fråga. Jag prenummererar på engelska HiFi News. I senaste numret som kom i veckan testade man Innuos Statemt (deras finaste streamer). Denna har heller ingen dac. De nämner mycket av det @AlfaGTV är inne på. De laddade också ner iPeng. De jämförde också att spela från MacMini via NAS och en del både billigare och dyrare lösningar men kunde inte höra några säkra skillnader i ljud. De lyfter istället fram andra funkionaiteter typ en full station med ripping, streaming och ett bygge som säkerställer att den digitala signalen inte störs på något sätt.

 

But, however hard I tried, I really couldn't identify a significant uplift in overall performence when compared to options both lesd expensive and more user-friendly in operation.

 

Om man vill ändra sitt ljud, menar de, skall titta mer på dacar, förstärkare, kablar och högtalare. Men då är det tryggt att veta att Innous inte lägger till något som inte skall vara där.

 

Jag tror det är samma sak med den brygga (utan dac) jag har från Lumin, såvida man inte tror/tycker att upsampling tillför något positivt. Eller att det finns ett värde att ha både Roon, Tidal, MQA, Quboz, Spotify, Airplay och Internet Radio i sin streamer.

Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-10 at 22:00, ulfsan said:

Stämmer det enligt din kunskap @AlfaGTV att Squeezebox/LMS-servern har denna begränsning? För just SqbTouch kan ju spela 24/96 om den jobbar som endpoint till Roon t ex...

Jag tror du har delvis rätt. Jag tror man löst det som att man i LMS helt enkelt begränsar upplösningen på Tidal-strömmen till motsvarade HiFi (alltså CD/Red Book) och inte Master. För att man inte köpt sig rätten att expandera MQA/Master-innehållet. Jag kan oavsett inte se högre kvalitet än 16/44.1Khz från Tidal.

 

Däremot går det utmärkt med Qobuz, där man utan tvekan strömmar 24bit/96Khz material via detta system. Och givetvis likaså med de lokala högupplösta filer jag lagt på den interna disken. Alltså, LMS i sig begränsar inte högupplöst, det fungerar fint. Jag minns dock inte om jag testat några DSD-filer?
Förresten, Radio Paradise FLAC-ström är bra implementerad häri! Funkar fläckfritt och helt stabilt!

 

Det kommer ta ett par dagar innan jag provar vidare med Roon och så, då jag råkade ut för ett mindre haveri. Jag kan inte svära mig fri från ansvar i detta, och lägger därmed ingen som helst skuld på Innuos. Hursom, ställer man till det får man rätt till sina misstag, och det har jag nu gjort!

 

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-11 at 09:54, Bebop said:

Läste åter om Innous i januarinumret av HiFi-News. Där finns en faktaruta som jag tycker väcker frågor.

 

Hifi news Innous.jpg

 

Jag fattar nada! ? Vad betyder detta i praktiken om man skalar bort fikonspråket och marknadssnacket? Innebär detta att Inuosen inte skulle vara Roon-ready och därmed inte kunna köra Roon obehindrat eller vad? Har utgått från att detta fungerar eftersom Roon alltid frontas vid upp och avspelning. Sämre kvalitet eller vad?

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, calm said:

Vad betyder detta i praktiken om man skalar bort fikonspråket

 

Jag tolkar det som att Innuos inte har rättigheten att distribuera Roon Core vilket man ju gör, förmodligen då utan att betala nån form av licenskostnad till Roon för detta. Antingen gör de om så man får installera Roon Core själv eller så får de ta ett snack med Roon och lösa det rättighetsmässiga. Det skiljer sig egentligen inte så mycket från andra programvaror, man kan inte bara ta någon annans arbete och profitera på det själv hur som helst. Inte så mycket teknisk begränsning alltså, det fungerar ju uppenbarligen...

Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-11 at 09:54, Bebop said:

Där finns en faktaruta som jag tycker väcker frågor.

Det är relevanta frågeställningar och jag samtalade med en annan forumkollega om detta igår. Vad betalar man för egentligen?

Och vi var båda överens om att det finns all anledning för de priser som tas ut, för "in the box"-lösningar. Likväl som att man kan åstadkomma väldigt mycke med lite eget pyssel, till en marginell kostnad om man är beredd att avstå funktionsgaranti, support och "pride of ownership" och allt vad det må vara.

 

Hursom, jag såg att @calm kommenterade precis nu. Jag kan ta upp tråden om Roon-funktionalitet redan nu, eftersom det gick riktigt bra att indexera/analysera mitt Roon-bibliotek och den är snart klar med de 35K spår jag lade till igår. Den analyserar fortfarande och jag vill inte göra några förhastade uttalanden om hastighet och så ännu. Min Zen Mini MkII har alltså en spinndisk, dessutom en 5.400rpm, 2.5". Det är INTE vad Roon rekommenderar hårdvarumässigt, de hävdar benhårt att det är SSD som gäller. Min egen erfarenhet säger att det spelar fasen ingen roll... Sedan 1.6 så har Roon varit en rätt sävlig historia enligt egen uppfattning, både trögt att söka, och trögt att få upp de startsidor jag gillar, (Upptäck eller Aktuellt) De senaste uppdateringarna har korrigerat en del av sök-trögheten, men just att presentera startsidorna är fortfarande trögt. Detta är alltså oavsett vilken Core jag utnyttjar, hur denna är ansluten, vilken kontroller som används. 

 

Med 90% av aktuellt bibliotek (ca 30T lokala filer och ca 5T hos Qobuz och Tidal) indexerat i min Zen Mini MkII kan jag dock säga att det är ingen prestanda-försämring. Den lilla spinndisken gör precis det den ska, och den relativt gamla processorn jobbar toppenfint. Jag skall göra prestandamätningar ikväll och sammanställa för den nyfikne. :) 

 

Men min preliminära slutsats är att Innuos som Roon Core fungerar alldeles utmärkt, oavsett om den är designerad som Roon Ready eller inte. Dessutom är det "det bästa av två världar", du kan utnyttja Innuos rippningsfunktion och preppa dina rippar/importer snyggt innan de pytsas in i Roons bibliotek för katalogisering! Och, burken är i princip ljudlös, det susar litet, litet grann i den optiska enheten. Men totalt sett kan denna apparat stå i ditt rack som en diskret server med rippningsfunktion och tillhandahålla musik över USB till en vettig DAC.

Jag lade in en iFi iUSB 2.0 USB "de crapifier" mellan Innuos och min Audiobyte Black Dragon igår och det är för mig ett tydligt steg mot att likställas med Aries G1 som streamer.

 

För den tekniskt nyfikne är Zen Mini MkII byggd på ett standard Mitac moderkort med en inbyggd Intel 64bit Celeron J1900 (2-2.4Ghz QuadCore). Den har en TDP (Thermal Design Power) på endast 10W och kräver därför ingen fläkt, bara en kylfläns. Den kan hantera 8Gb ram i två sockets men jag utnyttjar bara den ena med en 4Gb SO DIMM. Enligt Innuos så kan inte Zen Mini MkII hantera SSD men i samband med att jag sabbade hårddisken tidigare så petade jag in  ett flertal olika 2.5" diskar, både SSD, Spinn och hybrid och alla bootade maskinen utan bekymmer. Med andra ord, tröttnar man på InnuOS så petar man in en SSD och kör den som ROCK, eller Linux eller Win 10 (vilket går hur bra som helst) och väljer uppspelare efter tycke o smak. Tyvärr bara två SATA-anslutningar dock, vilket betyder att man får offra den optiska om man vill ha separat media-disk. Det finns dock en m.2-slot på moderkortet men tvivlar på att det kan hantera en NVME eller SSD-disk?

 

När det gäller Roons tvekan att supporta Innuos prylar är det helt i linje med den prestanda-slösande hållning man har. De tror att man kan lösa alla tröghetsbekymmer genom att "kasta hårdvara på systemet" men tyvärr är det precis tvärtom. En av sidoeffekterna med den breda kompatibilitet som Roon stödjer... Lite som Windows faktiskt, skall stödja tusentals olika moderkort, processorer, minnen, hårddiskar etc...

 

 

Edited by AlfaGTV
Komplettering och korrigering av "sär skrivning"
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, calm said:

Vad betyder detta i praktiken om man skalar bort fikonspråket och marknadssnacket?

Så mycket marknadssback är det väl inte. Det är kommentar som infogats till en i övrigt positiv recension om Innous Statement i HiFi News. Produkten är det inget fel på. Den får en stark rekommendation. Det recensenten reagerat på i sammanhanget är kopplingen till Roon. Tydligen skriver Innous att deras burkar fungerar med Roon "out from the box". Samtidigt skriver Roon's COO i länken som anges att Innous inte är Roon Ready eller Roon Tested. Roon skriver tydligen också att de Innous inte klarar "our minimum requirements as a Core".

 

HiFi News kontaktar Innous för att få deras bild och deras Nuno Vitorino säger: Innous är godkända för att distribuera RoonServer men att inga ytterligare enheter kommer att bli RoonServer-godkända. Han säger också att de har inte för avsikt att få dem Roon Ready-cerifierade.

 

Skillnaden mellan Roon Core, Roon Ready, Roon Certified, Roon Server och Roon Testified vet jag inget om. Jag inbillar mig att det kan handla om att alla funktioner som Roon erbjuder inte finns med (?) men det kan ju också handla om framåt- och bakkompatibilitet i takt med att nya Roon-uppdateringar släpps. Jag tycker det väcker frågor.

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Bebop said:

Samtidigt skriver Roon's COO i länken som anges att Innous inte är Roon Ready eller Roon Tested. 

 

För att de ska bli det måste produkten skickas till Roon för att bli testad så att den fungerar som den är tänkt med Roon. 

 

https://kb.roonlabs.com/Roon_partner_programs

 

Sen behöver inte en produkt vara testad för att fungerar som den ska med Roon.

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Bebop said:

Så mycket marknadssback är det väl inte. Det är kommentar som infogats till en i övrigt positiv recension om Innous Statement i HiFi News. Produkten är det inget fel på. Den får en stark rekommendation. Det recensenten reagerat på i sammanhanget är kopplingen till Roon. Tydligen skriver Innous att deras burkar fungerar med Roon "out from the box". Samtidigt skriver Roon's COO i länken som anges att Innous inte är Roon Ready eller Roon Tested. Roon skriver tydligen också att de Innous inte klarar "our minimum requirements as a Core".

 

HiFi News kontaktar Innous för att få deras bild och deras Nuno Vitorino säger: Innous är godkända för att distribuera RoonServer men att inga ytterligare enheter kommer att bli RoonServer-godkända. Han säger också att de har inte för avsikt att få dem Roon Ready-cerifierade.

 

Skillnaden mellan Roon Core, Roon Ready, Roon Certified, Roon Server och Roon Testified vet jag inget om. Jag inbillar mig att det kan handla om att alla funktioner som Roon erbjuder inte finns med (?) men det kan ju också handla om framåt- och bakkompatibilitet i takt med att nya Roon-uppdateringar släpps. Jag tycker det väcker frågor.

Till marknadssnack hör väl ett påstående att den fungerar "out from the box" och att den inte egentligen är Roon-ready, vilket vore en klädsam information.  Ett utelämnande får väl ändå tillhöra det en marknadsavdelning har ansvar för? Hur skall annars en konsument förväntas förstå skillnaden? För mig är det helt ny information, i synnerhet som allt som kommer fram av burkens information är märkt med Roons logga. Databranchen är inte bara tekniskt komplicerad, den spelar tydligen enligt andra regler. Om man i normala fall använder andras produkter eller tekniska lösningar även om dessa kan laddas ned av konsument kostnadsfritt, så är det väl att anse som ett intrång i upphovsrätten?

Tycker att det liknar kommersiellt nyttjande av allemansrätten på annans mark med forsränning och andra jippon. Syftet med allemansrätten som sedvanerätt var att befrämja kommunikation till fots eller häst, inte att tjäna pengar på. 

Men jag kanske har fått det hela om bakfoten?

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...