Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

On 2019-05-10 at 08:02, A/Wing. said:

Kul att följa dina tester och se vad det ger.

Var själv inne på Lumin och Auralic men Akkelis hade bara en instegsmodell på Lumin och jämföra den mot Aries G2 

var ju inte rättvist precis.

Men testen med Aries G2 föll väl ut så den har fått en permanent plats här hemma hos mig.

Intressant att läsa att Auralic rekommenderar trådlöst har testat detta mot trådat men kunde inte höra någon skillnad

men jag ska nog ge det en chans till.

 

Du får be Akkelis att be oss att be Schenker att skicka ner en större modell ifrån Lumin till dig nästa gång :). Grattis till din G2 ska dock sägas - ett mycket värdigt alternativ.

 

/ Marcus

 

Link to comment
Share on other sites

Den "luriga" resan fortsätter! Som jag beskrev för bara några veckor sedan trivdes jag förvånansvärt bra med Sennheiser HD800, ffa när de drevs balanserat, via Moon 430 HAD. Nyfikenheten pockade på och jag vågade lägga nån lusentapp till på ett par HD-800S som ju har en försiktigt varmare karaktär. Jag upplevde INTE HD-800 som kalla eller kantiga, bara högupplösta, men visst kommer 800S med termostaten på snäppet högre värme. Jag tycker de behåller den underbara ljudbild som faktiskt inte någon av mina andra lurar mäktar med.

HD800S.JPG

Sennheiser HD 800S

 

Spelar just nu en underbar platta, som verkligen utnyttjar det stora frekvensomfånget och ljudbildens egenskaper. Fantastisk bas och

underbara detaljer och "krumelurer" som verkligen tydliggörs med bra lurar! Det gör inget att detta är DSD utgåvan från High Vibration boxen, rippad till fil.

E00xL3l.png

En klart underskattad pärla i Yes katalog, om nån skulle fråga mig! :)

 

Jag har haft mycket bra lyssningstid de senaste veckorna, och nästan bara med lurar. Alla lurarna får lyssningstid, utom de Philips Fidelio X2 som också hittas i skåpet hemma, men å andra sidan är de mina "öron-kuddar" på arbetet, när jag behöver fokusera på mina mera komplexa uppgifter. Det skall väl sägas att det inte är så mycket lyssning i det fallet iofs.

 

De övriga lurarna har alla sina fördelar och i nån mån nackdelar men man hittar alltid någon ny aspekt i musiken när man byter till ett annat par! Lite som att ha ett flertal lyssningsrum med olika högtalare, vill jag påstå! Oerhört lyxigt! :D

 

Link to comment
Share on other sites

Radio Paradise FLAC-ström är numera officiell och jag har därför editerat post #313 i tråden. Men, här kommer länkarna i alla fall:

 
Quote

 

FLAC Links
Main Mix FLAC  http://stream.radioparadise.com/flac
Mellow Mix FLAC  http://stream.radioparadise.com/mellow-flac 

These links currently do not currently include stream metadata (song title info). Not our choice. We would if we could. 

FLAC playback is only supported by some players. If your player requires you to go through TuneIn or vTuner to add stations, then our links will not work. They will also not work in iTunes. Player limitations like those are entirely out of our hands. 

 

 
 
Nudå, @ulfsan, skall vi väl kunna njuta dessa i de flera sammanhang? :D 
 
Link to comment
Share on other sites

On 2019-06-01 at 19:30, AlfaGTV said:

Radio Paradise FLAC-ström är numera officiell och jag har därför editerat post #313 i tråden. Men, här kommer länkarna i alla fall:

 
 
 
Nudå, @ulfsan, skall vi väl kunna njuta dessa i de flera sammanhang? :D 
 

 

Sen reaktion från min sida från kolonistugan!

 

Jodå, jag har upptäckt länkarna och är mycket nöjd med RP:s satsning - Bill är fantastiskt ambitiös! Mellow Mix passar mig ofta bäst. Mycket känner man igen så att song title info saknas kan man ofta tåla. Dessutom kan man ju plocka fram deras hemsida på Safari (har Apple) och få reda på vad som spelas/spelats. En ordentlig synkning mellan Roon och hemsidan är det dock ej.... men det låter bra, vilket ju är viktigast! Funkar det bra över Auralics Lightning DS också?

 

/ Ulf

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, ulfsan said:

Funkar det bra över Auralics Lightning DS också?

Absolut! Lika bristfällig metadata där dock. Det är nog så att jag rekommenderar en begagnad Bluesound, den fungerar både med MQA (om man är lagd åt det hållet), Spotify Connect, Roon Ready samt ett otal olika musiktjänster. Dessutom Radio Paradise full integration med Flac-strömmarna OCH metadata med omslagsbilder! 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, AlfaGTV said:

Absolut! Lika bristfällig metadata där dock. Det är nog så att jag rekommenderar en begagnad Bluesound, den fungerar både med MQA (om man är lagd åt det hållet), Spotify Connect, Roon Ready samt ett otal olika musiktjänster. Dessutom Radio Paradise full integration med Flac-strömmarna OCH metadata med omslagsbilder! 

 

Var i kedjan skulle du i så fall koppla in en Bluesound? och vaddå för bluesound om man har en DAC av högkavlitet (men utan uppackning av sista ledet i MQA) som man vill använda?

 

undrar/ Ulf

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, ulfsan said:

Var i kedjan skulle du i så fall koppla in en Bluesound? och vaddå för bluesound

 

Den som passar bäst in i ett befintligt tvåkanalssystem torde vara en Bluesound Node (eller ngn av dess efterföljare) men en Vault fungerar på samma sätt. Båda är streamers och musikservers som styrs med app och lämnar digital- och lågnivåsignal ut, med variabel volym. Båda packar upp MQA till 24bitar 88.2/96Khz innan signalen exponeras för digitalutgångarna. (Endast TOSLink på första generationen) 

 

Node är en ren streamer/server utan inbyggd lagring eller rippningsmöjlighet, men bygger snällt ett bibliotek av en ansluten USB-disk eller hellre en utdelad mapp på ditt nätverk. Vault är identisk bortsett från inbyggd hårddisk på oftast 2Tb och en optisk enhet som automatiskt rippar CD-albumen till interna disken. (Vaults interna disk dyker upp på nätverket som ett musik-share också)

 

De låter inte lika bra som en Auralic Aries eller SOtM sMs-200 eller liknande, men är otroligt lätta att komma igång med och är fantastiskt stabila som streamers. Det är mycket, mycket sällan som jag ens behövs starta om appen för dessa, och än mindre apparaten i sig.

 

Och appen ja, den är fullt tjänlig som mjukvara om man har ett mindre bibliotek som är hyfsat skött med avseende på taggar och sånt.

På bilden ser du dels albumen i mitt lokala bibliotek men ffa visas urvalet av källor som är tillgängliga på min Bluesound Soundbar. Under Musiktjänster finns ett otal ytterligare som kan konfas och därmed bli synliga direkt i menyn. (Där du ser Roon, Radio Paradise, Qobuz etc)

AAA612C9-F340-4B89-9501-65EF674E8E19.png

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Allt är inte digitalt och gröna skogar här uppe i Dalarna! ;) Några arbetsveckor har precis inletts och förmiddagen inleddes med ett ihärdig hällregn...

Men, då är det trivsamt att komma hem på eftermiddagen och färdigställa några saker på "att göra"-listan. Det blev montage av både tonarm och pickup på min mycket fagra Technics SL-1000! Jag visade ju tidigare hur jag börjat bearbeta ett stycke underlägg från IKEA i bambu, för att passa i tonarmsfästet på plinten.

 

Det här är resultatet:

SL1000-SMEV.jpg

Min SME V är åter i bruk och jag tyckte nog att det lät som om den trivdes exemplariskt på SL-1000. Jag monterade min Delos som legat undanstoppad ett tag och den är klart mildare i sin framtoning än Etna (som sitter på Viella f.n.) samtidigt som den är mindre sliten. Det är att trevligt sound från denna kombo, mildare som sagt, och kanske lite mindre upplöst, men mycket engagerande med mycket trummande på benen och fotstamp!

 

Link to comment
Share on other sites

Har spelat en hel del vinyl de senaste dagarna och njutit, men idag var det dags att konsumera lite filer igen.

Ibland saknar jag min Chord Mojo för dess sköna ljud och bärbarhet så jag ville prova något alternativt. Jag rapporterade nyligen om den överraskande Topping D10 för några hundralappar från öst. (Utöver kostnaden för tull, moms o hantering som tillkommer)

D10 har jag jobbet och tycker det fungerar utmärkt, så jag undrade om inte Topping gjorde nåt som var mera anpassat för bärbart, så det kan funka både till mobilen och till laptop och kanske även i bilen om man får en släng av audiofila nervosa på resan! :)

 

Jag hittade en apparat som jag tyckte borde passa mina önskemål! Den heter Topping NX4 DSD, och är en rackarns liten DAC/Hörlursförstärkare. Den har helt galna prestanda när det gäller format och kompatibilitet och kostar inte mer än en hyfsad middag ute, utan frun... 

 

Den anlände idag, och efter att ha gjort en "Far, jag kan inte få upp min koko-nöt!" i köket lyckades jag bryta mig in i den extremt väl förpackade lilla försändelsen! ;) Väl innanför de många lagren av bubbelplast och tejp hittar jag en väldigt proper kartong. För de av oss som låter förpackningskvalitet och estetik återspegla upplevelsen av en produkt väntar inga besvikelser, det lovar jag!

 

Nåväl, min promenad förbi Kjell & Co för att skaffa en lämplig adapter från USB-C (MacBook Pro) till micro-USB (Topping) visade sig vara överflödig då Topping skickar med i princip allt (utom en Apple Camera Connection kit-kabel)  man kan tänkas behöva.

 

Jag laddade på NX4 lite grann innan jag provade ansluta den. Det inbyggda batteriet tillåter runt 6-7timmar DAC+hörlursstärkeri enligt Topping, samt över 20timmar analogt förstärkeri. Okej, tålamodet tryter, jag är ju nyfiken! :)

Jag börjar med att ansluta den till min iPad, inga problem, den verkar identifieras direkt. Jag plockar fram ett par lämpliga lurar för "bärbart" bruk och det blir Hifiman Edition X v2, de är hyfsat lättdrivna och trivsamma. Väl anslutna och Topping påslagen går jag in i Roon och pekar på iPad som ljudenhet. Lite koll i inställningarna visar att NX4 verkar rapportera sina formatmöjligheter korrekt, upp till 768Khz samplerate för PCM och DSD256 för DoP.  (DSD512 om man kör DSD Native)

 

Jag kan kort konstatera att den upplevs otroligt kraftfull som lurstärkare och ljudet från det inbyggda Sabre ES9038Q2M-chipet skäms inte för sig, med det lite fylligare ljudet som jag känner igen från den HAT jag tjatat om på sistone. Med Low Gain är kl11.00 på volymratten mer än tillräckligt i EdtX-lurarna! Basen trycker på fint, det har den dära "punch"-effekten som en bra bas har när det finns gott om pulver kvar att ta av. Upplever ljudet som nästan lite voice'at åt det fylligare hållet, och det är fortfarande utan Bass Gain påslaget. 

 

Testar uppsampla lite och kör upp Qobuz RedBook material till DSD256 över iPad vilket går hur bra som helst. Ja, det här kan nog bli riktigt bra!

 

8626DBC4-59E9-4F95-AD38-7BB298A49DAD.jpeg

88B8DD31-F5D3-4486-B828-0AB67581829E.jpeg

C0AF0B29-2EF1-4B91-832F-BB36F36ECC03.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Fattar precis vad du håller på med;)

 

En stilla undran i all välmening - hur många sådana däringa (test)-prylar har du haft de senaste åren? Det verkar finnas en uppsjö av liknade produkter som du velat testa,  av ren nyfikenhet eller?

Jag förstår att du har bra koll på allt du testar och programmerar men hur fan kommer du ihåg alla inställningar etc, bra jobbat och kul att läsa om dina tester även om jag inte förstår allt eller nästan inget. 

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Jadu @byZan, du vet ju att jag är lite nörd! ;) Jag vill ju ha med mig lite trevlig musik när man är i sommarstugan (husbilen alltså) och då är det lurar som gäller. 

Tyvärr så kräver ju de flesta lurar någon form av "turbo" för att kunna drivas ordentligt idag, iaf de jag gillar. Så det här är ett exempel på en lur-turbo!

 

Jag ser tre användningsområden på rak arm, med min bärbara Mac och dess Roon Core har jag med mig i stort sett hela biblioteket. En smidigare lösning är Pioneer XDP-100r med ett rejält lass FLAC-filer på de microSD som är lagring. Allra enklast är nog ändå att cacha ett gäng album i Qobuz app på iPhone. Av dessa är det egentligen bara Pioneer som levererar ljud av vettig kvalitet, de båda äpplena är lite tafatta om de ska driva en planarmagnet-lur. Men även Pioneer mår bra av lite hjälp på traven, så därav denna lilla tingest.

 

Men, i huvudsak handlar det om nyfikenhet! Får man en bra lur-turbo för en lusentapp? :) (Ja, det får man!)

 

Topping NX4 DSD är ju också en ren DAC om man vill, så jag passade på att koppla in den till min gamla MacMini. Via ASIO-drivrutinen kan man köra Native DSD upp till 22.4Mhz, alltså DSD512. :41: Jag har inga sådana filer, men Roon låter mig prova genom att sampla upp det jag vill. Nu är uppsampling till DSD512 inte någon trivial uppgift rent matematiskt, det kräver lite processorkraft så det fick bli min NAS och min Intel i5NUC som fick göra grovjobbet och det gick fint!

Inga jättemarginaler för att t.ex. DSP-anpassa ljudet samtidigt, men inga avbrott eller missljud.

Hur lät det? Jo, tack, bara fint! :) Men, jag har inte lyssnat noga ännu, bara konstaterat att det inte skaver eller låter konstigt. 

 

@kasra, jag sålde min Mojo med ambition att prova nåt annat. Kanske en Mojo 2 eller så. Den här NX4 kommer fungera utmärkt tills dess! Angående ljudet så tror jag Mojo upplevdes mera upplöst men Topping har definitivt mera muskler och kanske kommer mogna någon med några timmars bruk?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Andra högtalare på besök! Men varför kan man inte vara enhetliga med kompatibiliteten för anslutning?

Så, med alternativa högtalarkablar spelas det just nu med ganska ogenerat nöje :)

För att komma hem fullständigt krävs dock lite modifikation av mina Jorma, och ingredienserna är nu beställda från hovleverantör Svalander.

 

 

B544B57B-4844-4B9A-B9BE-FB0A46B1E5D8.jpeg

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, triomio said:

Oj, vad spännande. Har du måhända lånat hem ett par Kharma? :tongue:

 

Nej, tyvärr inte. Det hade förvisso varit mycket intressant och min lokale handlare brukar ju emellanåt ha något sådant par hemma. Lite dyra dock!

Det kommer nån bild snart när det blir tillfälle så ni får se vad som flyttar luft här hemma.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, lindome said:

Har du hittat hem till slut @AlfaGTV:41:

 

Hehe! Ja, kanske det! Jag är i alla fall mycket förnöjd med resultatet.Men, det är inte Respons eller Sonus faber heller;

Sophia3.JPG

Dessa följde med, liksom ett par våldsamt tunga plattor i NeroAssoluto med urfräsningar för den nedre delen av Cerapuc'arna. Orginal-spikes och sånt finns också men jag tänker hitta rätt positions först innan jag börjar fippla med fötter. Det fungerar förvånansvärt bra just nu, även om jag inte köper logiken med keramikkula mot flexig parkett. Kanske @Taxmannen kan tipsa om en bra kombo?

 

Sophia4.JPG

 

Wilson Sophia är det alltså, generation 1. Mycket trevligt låter det och jag tvivlar på att de får flytta på sig i första taget. :D 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Mellanregistret är ScanSpeak (liksom basen) men diskanten är en annan:

 

Hur upplever du Focal diskanten i dem? Många skyr ju dem som pesten jag har inte haft några större problem med Tioxid versionerna i äldre JM Lab och när jag tävla i bilstereo men smaken är ju som baken :D

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Dessa följde med, liksom ett par våldsamt tunga plattor i NeroAssoluto med urfräsningar för den nedre delen av Cerapuc'arna. Orginal-spikes och sånt finns också men jag tänker hitta rätt positions först innan jag börjar fippla med fötter.

 

Just de där högtalarna har jag installerat minst en gång. :-) Tycker att Sophia 1 & 2 är några av de mest lyckade Wilson-modellerna. Om jag vore du skulle jag undvika granitplattorna och använda hjulen, eller original-spiksen vid positionering. Då får du rätt höjd från golvet. Original-spikes med mässingsbrickorna är faktiskt väldigt bra, och snyggt. Men visst beror det på ditt golv, och dina rumsliga förutsättningar. Jag tillhör även de som gillar den gamla focaldiskanten mycket! Grattis till en kul högtalare! 

Link to comment
Share on other sites

Se där @Daniel! :) Jag antar att det ändå inte cirkulerar så ohyggligt många par Wilson i detta lilla land? 
Menar du förresten att du skulle undvika granitplattorna helt, eller bara vid positioneringen?

 

Tack till alla för glada tillrop givetvis! :77:Och för att gjuta vatten på vågorna ang. den gamla vattendelaren Focals Tioxid-diskant så upplever jag den inte alls hård eller påträngande, långt därifrån. Mitt Karan-steg är väl inte det "fnissligaste" i toppen heller, men för mig är det bara upplöst, naturligt och underhållande.

 

Min subjektiva uppfattning är att dessa passar minst lika bra i rummet som Pioneer S-3EX. De har större pondus, går djupare och har snäppet bättre släpp. Jag njuter av det mesta mellan Arvo Pärt, D.C.Fontaines, Billie Eilish, Alva Noto/Blixa Bargeld, Genesis, Tool, Metallica och vad-du-nu-kan-tänka-dig! Pioneer har en lite "kvickare" attityd som kommer till sin rätta på bra inspelad music, ffa electronica som Infected och så. Men upplösningen är märkbart högre med Wilson, djupet och bredden i ljudbilden är top notch!

 

Nåväl, placering och hgt-kablar skall förfinas de närmsta veckorna, det kan bli ännu bättre mao!

Link to comment
Share on other sites

Jag har ju tidigare haft ett par likadana Sophia, gillade dem mycket. När det gäller fötter till dem experimenterade jag dock inte särdeles mycket. Någon som jag däremot vet höll på en hel del med detta på sina Sophia var @Bimota, som till sist ändå kom fram till att original var bäst, åtminstone var det det sista jag hörde. En sak som gjorde skillnad dock var ju att ta av frontarna, men det gäller ju å andra sidan många olika högtalare.

 

Är osäker på varför det skulle gnällas på diskanten, tycker den var alldeles utmärkt.

Edited by bfjohansson
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, bfjohansson said:

Är osäker på varför det skulle gnällas på diskanten, tycker den var alldeles utmärkt.

 

När man varit ägare till äldre JM Lab med Tioxid diskanten så har man fått utstå en hel del på forum att de var mer eller mindre omöjliga att lyssna på (jag hade inga problem med dem) där av min fråga till @AlfaGTV hur han upplever diskanten i Wilson men nog om det vi tycker olika helt enkelt :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...