Jump to content

AlfaGTV

Recommended Posts

Råkade vara hemma på lunch när posten ok och lämnade ett litet vilset paket! Det har varit på väg från Österns rike länge och väl!

Det kom fram hyfsat oskadat och innehöll detta:

sabre.JPG

 

Ännu en liten HAT, men denna har det senaste chipet från ESS, lämpat för lägre strömförbrukningar, ett Sabre 9038Q2M.

Inga problem att få igång detta på en RasPi 2 med DietPi med 192Khz/DSD64 som max. Men med rätt kernel skall det gå att få detta upp till 384Khz PCM och DSD256.

Ser fram emot lite mera laborerande med detta! (Ja, det spelar riktigt bra redan!) 

Link to comment
Share on other sites

Jag har nu spelat i stort sett enbart med min gamla Pi2 och det nya HAT-kortet under några dagar...

Som synes på bilden ovan strömförsörjs Pi av HAT-kortets spänningsregulatorer och strömförsörjningen är bulan som kom med Allo USBridge. Jag tror att det kan vara en god lösning för jag måste erkänna mig vansinnigt imponerad av vad denna tingest gör i denna tappning. Jag kan inte skilja ljudet ifrån DACen inbyggd i Moon 430HAD och den har jag redan lovordat, i förhållande till mycket kostsamma DACar.

 

Om jag ska beskriva något som Sabre ES9038Q2M gör annorlunda än alternativen så är det i så fall att den spelar dynamiskt och möjligen att presensregistret uppfattas något mera understruket. Basen är rapp, korrekt och stenhård och diskanten får i princip aldrig den där "krossat glas"-kvaliten som äldre digitala omvandlare ofta drogs med, iaf de billigare. 

Det här är förödmjukande bra i förhållande till kostnad! (Nej, det låter inte lika bra som Aries + Nagra, skillnaden är påtaglig. Men inte lika påtaglig som prisskillnaden!)

Link to comment
Share on other sites

Använder du fortfarande din sMS-200 som endpoint @AlfaGTV

 

I senaste mjukvaran 4.57 kan man välja om man vill köra 1000BASE-T eller 100BASE-T på nätverket skulle vara kul och höra vad du tror om det.

 

"Also we tested when setting network speed to 100BASE-T, there was certain sound improvement compared to when setting network speed to 1000 BASE-T, so we’ve added a function to be selected the network speed between 100Base-T and 1000Base-T  and it is to make the better sound quality according to the system and network environment."

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, AlfaGTV said:

Har inte haft min inkopplad de senaste dagarna, men skall ge det en chans!

 

Jag uppdaterade via Eunhasu men sen tog man tillbaka mjukvaran igen och har nu lagt ut den igen för nedladdning. Nu laddar man ner en zippad fil så endast 2,8GB så jag ska bränna in den om de nu är så att de ändrat nått ifrån den jag uppdaterade till.

Link to comment
Share on other sites

Var lite detta jag var inne på tidigare då jag skällde på SOtM och deras leveransmetoder. .IMG är normalt leveransformat för Mac och jag minns inte om det är "mängd upptaget utrymme" på en 8Gb-partition. .BIN är iaf hela partitionen men okomprimerad. Men, rent krasst finns ingen som helst anledning att leverera olika format av images som skall skrivas till minneskort, blir bara förvirrat. Och det SKA givetvis vara komprimerade i någon form... För snabbare överföring, men ffa för att överföringen skall effektivt kunna säkerställas vara korrekt, vilket ingår i alla zip-format.

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, AlfaGTV said:

För snabbare överföring, men ffa för att överföringen skall effektivt kunna säkerställas vara korrekt, vilket ingår i alla zip-format.

 

Ja detta är ju bra men oavsett vilket så funkar inte den .IMG filen som det blir när jag zippat upp den. Det program som jag skriver med till SD kortet (imageUSB) säger att det misslyckats när de kontrollerare filen efter den är bränd.....har råkat ut för detta tidigare då har där varit fel i filen ifrån SOtM. Blir till att lägga in 4.56 igen.

Link to comment
Share on other sites

Nä, det verkar vara lite sisådär med tillgängligheten på SOtMs servrar... Provat ett antal gånger att ta uppgraderingen från gränssnittet men resultatet är ofelbart en "Timeout, bad gateway"

Tänkte att jag provar väl ta hem imagen då, men jag får lika bra respons från deras hemsida.

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, AlfaGTV said:

Tänkte att jag provar väl ta hem imagen då, men jag får lika bra respons från deras hemsida.

 

Jag laddade ner den ett par gånger med Firefox och filen blev inte större när jag zippade upp den men efter att ha laddat ner den med Chrome så blev filen rätt och blev runt 7,6GB när jag zippat upp den.

 

SOtM:s server verkar vara väldigt ostabil men jag tyckte faktiskt att det gick rätt smidigt idag när jag uppgraderade i Eunhasu via Chrome i telefonen.

Link to comment
Share on other sites

Jag svor lite till över gränssnittet på sMS-200 och det måtte ha hjälpt! :D Efter ett antal försök ytterligare fick jag kontakt med servern och genomförde FW-uppgraderingen via Eunhasu-gränssnittet. Det gick smärtfritt och orsakade inga problem, åtminstone innan jag bytte ansluten DAC...

 

Hursom har jag fått på senaste firmware och det låter och fungerar fint! Jag kan inte påstå att jag kan höra nån skillnad på buffert-tiden för Roon RAAT, men det verkar finnas de som gör det.

 

Den lilla HAT-dacen har fått en konkurrent! Jag ville ha nåt som tål hyfsade upplösningar på jobbet och gärna får låta OK, men inte kosta så mycket. De funderingarna resulterade i ett inköp av en liten läckerbit:

topping.jpg

Den kostade som av en händelse lika mycket som HATen! Denna bygger dock på det äldre, men välljudande ESS Sabre ES9018K2M-chipet, samma som satt i min uppskattade S.M.S.L M8. Displayen är dock mycket trevligare på denna och formatet lite gedignare.

Som ni ser på displayen tar den DSD256 Native utöver PCM384 så det täcker definitivt mina behov. Och jo, den strömförsörjs av USB-gränssnittet. Det verkar inte vara nåt bekymmer och faktum är att den drivs av min SOtM sMS-200 just nu.

Den ska få spela in sig lite och sen tänkte jag den skulle få jämföras med Pi+HAT.

Link to comment
Share on other sites

Efter att länge ha klurat över hur jag skulle trivas med Sennheisers klassiska HD-8xx gjorde jag häromveckan slag i saken och köpte ett par begagnade HD-800. Alltid ett vågspel att köpa begagnade lurar men jag har faktiskt bara blivit besviken en gång, för många år sedan. Dessa var i väldigt fint skick, men väl utnyttjade. Konstaterade att det var så fina och lät så bra att de förtjänade ett par nya öronkuddar från Sennheiser. Denna beställdes i torsdags och var framme idag! Trots krångel-UPS! :)

 

hd800.jpg

Jag har provat i princip allt under dessa i Sennheisers linje, men aldrig riktigt kommit överens med ljudet. Dessa ÄR faktiskt nåt klart annorlunda än t.ex. HD-700 eller HD-660S som jag också ägt. i köpet ingick även den balanserade kabel som Sennheiser tillhandahåller och det är en märkbar skillnad i "trygghet" och klarhet med denna. Dessa lurar kommer nyttjas flitigt, det kan jag utlova redan nu, efter någon veckas lyssning. :) Härlig bredd i ljudbilden som faktiskt är nog den rymligaste av alla mina lurar. Det finns andra lurar som vinner på vissa parametrar men jag tycker Sennheiser har gjort ett bra jobb här, det är en riktigt bra lur, ingen tvekan ur mitt perspektiv.

 

Och ett paket ytterligare anlände också idag och det kom från Aberbargoed i Wales. Faktum är att här var DHL strået vassare, upphämtat i fredags eftermiddag och framme idag på lunchen! Vad gör man i Aberbargoed då? Jo, blandannat gör man phonosteg och mitt uppskattade The Groove 20th Anniversary har nu fått en ny titel i form av The Groove+ SRX Mk II. Det innebär andra ingångssteg, "noise cancellation" från Master Groove, lite uppdaterade strömregulatorer och ffa en helt ny extern nätdel som både är kraftigare och MYCKET hårt reglerad.

groovesrx.jpg

Behöver jag nämna att ström och dess kvalitet är en av Toms käpphästar? :D 

Efter att ha spelat nöjd med mitt avbytar-steg, ett MicroGroove+ X Mk II, under tre månader kan jag meddela att skillnaden är betydande! :64:

Tack till @Peo för inspirationen att genomföra denna uppgradering! ;) Och givetvis återkommer jag till SRX när det fått några timmar...

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Här pågår inspelning av Tom Evans The Groove Plus SRX Mk II vilket har påvisat MYCKET påtagliga förändringar i ljudet under de veckor detta pågått! Jag var initialt imponerad, sedan förbryllad, besviken, euphorisk (måste det väl heta här va?) och den senaste tiden rätt o slätt helnöjd! :) 

Jag bad Tom sänka Gain ett snäpp för att ge mig bättre spelrum med volymen då jag spelar med Lyra-pickuperna, de har ju en hälsosam utnivå som i mitt system ger vardagsnivå ca kl 08:30 på volymratten. Jag tror det ger effekten av att man tycker man tappar "drag under galoscherna" varje gång man går från en digital ingång med högre utnivå, till RIAA-ingången. När volymen anpassats är det dock ingen som saknar "drag", det här phonosteget har en fantastisk dynamik och tystnaden avseende vinylbrus och knäppar är absolut så liten jag någonsin hört vid vinylåtergivning. Den här tystnaden gör det väldigt lätt att höra detaljer som gärna försvinner i andra sammanhang, eller "rummet" vid inspelningstillfället. 

 

 En annan sak som jag nämnt tidigare är det suveräna musikurvalet som ofta spelas på Radio Paradise, det passar mig utmärkt! Sedan ett år eller så har de haft en FLAC-ström också, och nu är den åtkomlig via en vanlig internet-adress.

Det betyder att den är på plats i mina Roon och Lightning DS favorit-stationer:

 

Edit 2019-06-01, nya, officiella FLAC-länkar:

FLAC Links
Main Mix FLAC ( http://stream.radioparadise.com/flac )
Mellow Mix FLAC ( http://stream.radioparadise.com/mellow-flac 

These links currently do not currently include stream metadata (song title info). Not our choice. We would if we could. 

FLAC playback is only supported by some players. If your player requires you to go through TuneIn or vTuner to add stations, then our links will not work. They will also not work in iTunes. Player limitations like those are entirely out of our hands. 

 

 

radio_paradise_318.jpg

Edited by AlfaGTV
Justerade länkar!
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, AlfaGTV said:

En annan sak som jag nämnt tidigare är det suveräna musikurvalet som ofta spelas på Radio Paradise, det passar mig utmärkt! Sedan ett år eller så har de haft en FLAC-ström också, och nu är den åtkomlig via en vanlig internet-adress.

 

Hur upplever du att de funkar med FLAC-strömmen via Roon? Initialt så fungerade det ok hos mig men sen var det perioder där det slutade spela lite som det själv ville, har iofs inte provat de senaste dagarna.

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, octavia rs said:

Hur upplever du att de funkar med FLAC-strömmen via Roon?

Den har spelat oavbrutet sedan halv åtta i morse, så jag vill nog kalla den stabil. Läste nåt om tidiga störningar, men inget jag upplevt.

Jag gick in och gav ett bidrag på förmiddagen, tycker de har ett bra urval av musik så jag stöttar gärna verksamheten.

Link to comment
Share on other sites

Quote

 En annan sak som jag nämnt tidigare är det suveräna musikurvalet som ofta spelas på Radio Paradise, det passar mig utmärkt! Sedan ett år eller så har de haft en FLAC-ström också, och nu är den åtkomlig via en vanlig internet-adress.

Det betyder att den är på plats i mina Roon och Lightning DS favorit-stationer:

http://audio-3.radioparadise.com:8000/flac

 

Hur får man in den som favorit i DS-Lightning?  Den hittar bara den "vanliga" Radio Paradise när jag använder sökfunktionen:clown:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, plind said:

 

Hur får man in den som favorit i DS-Lightning?  Den hittar bara den "vanliga" Radio Paradise när jag använder sökfunktionen:clown:

 

Gå in på MyStations i Radiofunktionen och lägg till URL. Går dock inte att få den som favvo

Link to comment
Share on other sites

 

22 hours ago, AlfaGTV said:

Jag bad Tom sänka Gain ett snäpp för att ge mig bättre spelrum med volymen då jag spelar med Lyra-pickuperna, de har ju en hälsosam utnivå som i mitt system ger vardagsnivå ca kl 08:30 på volymratten. Jag tror det ger effekten av att man tycker man tappar "drag under galoscherna" varje gång man går från en digital ingång med högre utnivå, till RIAA-ingången. 

Balansakt.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-04-29 at 08:15, AlfaGTV said:

 

 En annan sak som jag nämnt tidigare är det suveräna musikurvalet som ofta spelas på Radio Paradise, det passar mig utmärkt! Sedan ett år eller så har de haft en FLAC-ström också, och nu är den åtkomlig via en vanlig internet-adress.

Det betyder att den är på plats i mina Roon och Lightning DS favorit-stationer:

http://audio-3.radioparadise.com:8000/flac

 

I RP-appen får man rullande info om låtarna som spelas ; låtens namn, artist och t o m lyrics för det mesta. Detta får jag inte fram i Roon, varken i "gamla" RP eller i nya flac-varianten enligt adressen du annonserar. Lite synd.... , eller lyckas du i Roon AlfaGT?

 

/ Ulf

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, ulfsan said:

 

I RP-appen får man rullande info om låtarna som spelas ; låtens namn, artist och t o m lyrics för det mesta. Detta får jag inte fram i Roon, varken i "gamla" RP eller i nya flac-varianten enligt adressen du annonserar. Lite synd.... , eller lyckas du i Roon AlfaGT?

 

/ Ulf

Tyvärr Ulf, FLAC-strömmen visar inte artist/titel, varken i Roon eller Lightning DS.

Däremot har jag artist och titel via 320Kbps-strömmen i Roon.

 

I Bluesound-appen visas både artist, titel och omslagsbild från den ström som är tillgänglig direkt i BluOS-menyn. Och om jag inte missförstår så är det numera FLAC-strömmen som spelas upp av BluOS.

 

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

Stämmer att det kommer en rad med låtnamn och artist under radiostationsnamnet i 320Kbps-strömmen, men den spelar jag aldrig. I övrigt ingen rolig bild. Och ingen info överhuvudtaget mer än att flac spelas från RadioParadise i FLAC-strömmen. Jag kör ibland appen över airplay till AirportExpress istället för att få mer info.

 

/ Ulf 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dags för lite lyssningsrapport här i tråden! Eller kalla det för "De små giganternas kamp!" om ni vill.

Jag växlar ju mellan produkter för någon hundralapp upp till betydligt dyrare apparater. Nu har jag fått tillfälle att prova en prismässigt likvärdig streamer som min Aries G1, och det är en Lumin U1 Mini.

LuminU1Mini.jpg

 

Och den kommer alltså få gå några ronder mot Auralic Aries G1, två liknade apparater för strax norr om 20Tkr, med både gemensamma drag och avvikelser.

AuralicAriesG1.jpg

 

Båda är streamers med möjlighet att ansluta en hårddisk, eller att spela upp musik från en befintlig UPnP server eller Roon Server. Auralic rekommenderar trådlös koppling medan Lumin enbart har anslutning för trådar nätverk. Båda kan spela lokala filer, Tidal, Qobuz och Internetradio. Ingen av dem har någon DAC utan man får ansluta till en DAC med USB eller SPDIF i ett flertal olika tappningar. Båda tillhandahåller en fullt kapabel (nåja..) app för fjärrstyrning, i Auralics fall enbart tillgänglig på iOS.

 

Längre än så har jag inte kommit i granskningen ännu, så nu skall Lumin få sätta sig i min miljön och spela lite Radio Paradise så den inte är spritt språngande ny!

 

Link to comment
Share on other sites

Kul att följa dina tester och se vad det ger.

Var själv inne på Lumin och Auralic men Akkelis hade bara en instegsmodell på Lumin och jämföra den mot Aries G2 

var ju inte rättvist precis.

Men testen med Aries G2 föll väl ut så den har fått en permanent plats här hemma hos mig.

Intressant att läsa att Auralic rekommenderar trådlöst har testat detta mot trådat men kunde inte höra någon skillnad

men jag ska nog ge det en chans till.

Link to comment
Share on other sites

On 2019-05-11 at 09:15, sprudel said:

verkstadsattityd

Hahaha! :) Tack, jag tar det som en komplimang!

 

Då har jag hunnit prova lite mera och tänkte ffa visa er lite hur det ser ut i gränssnitten. Jag utgår ifrån att flertalet av er som funderar kring Auralic/Lumin avser att köra Roon i någon mån, men för dem som inte ännu hoppat på tåget eller där "handsken inte passar"...

En streamer utan styr/kontrollprogramvara är oftast ganska omständig och komplicerad att styra, om det ens går alls.

 

Auralic har en mjukvara som kallas Lightning DS, den har definitivt sina nackdelar men även fördelar. Den har inbyggda "klienter" för Qobuz, Tidal och Internetradio via TuneIn, men kan också skapa ett eget bibliotek via den del som kallas Lightning Server, eller utnyttja en befintlig UPnP-server på ditt nätverk. (Alla NAS har en sådan funktion inbyggd, och idag även de flesta routers av lite dyrare modell)

 

Jag har ju mitt Roon på en NAS, och den har också en UPnP-server installerad som heter Minim Server. Minim är avancerad, bökig men som så många andra linux-prylar 100% stabil. Dvs, en hög tröskel för att erhålla funktion och anpassa, men i drift är den i stort sett helt underhållsfri. 

 

Jag har utnyttjat Minim server för att bygga upp indexeringen av mina filer i både Lightning DS och Lumin-appen.

Så här kan det se ut efter att man sökt på "magic moments" i Lightning DS (Auralic);

 

Som ni ser samlar jag på ACT's samplers, har upptäckt många fantastiska artister den vägen!

 

 

 

DA2B39E4-E06E-43B4-8883-84368364A1E3.png

Här har vi en skillnad i Lumin, där kan man välja mellan att "söka" eller "filtrera" under en rubrik (som Album, Artist etc). I det här läget har jag valt filtrera som jag tycker fungerar bättre, och filtrerat på samma sökord.

Obs! Båda apparna har byggt sina index på samma innehåll, biblioteket från Minim servers UPnP-tjänst.

 

C64223F8-7EB2-4368-9267-FDD82CF7AF1D.png

Den uppmärksamme ser här att resultatet i Lightning DS har två ytterligare plattor? Varför det blir så är att de album som jag "favoritar" på Tidal/Qobuz stämplas som en del av mitt bibliotek, precis som i Roon. Jag gillar den tanken. 

Edited by AlfaGTV
Komplettering
Link to comment
Share on other sites

Att spela upp musik skiljer sig lite mellan apparna och för mig ligger hanteringen i Lightning DS närmare det naturliga. (En liten Play-symbol läggs på t.ex. Album-omslagen som ni ser i sökresultatet ovan)

I Lumin har man valt "playlist"-baserad uppspelning som jag anser vara ett otyg. Fullt medveten om att många tycker tvärtom, men för mig är det bara stökigt och ger administrativt merarbete. 

Hela konceptet bygger på att det du väljer att spela läggs till den aktuella spelkön/listan. Denna byggs på vartefter du spelar och blir snart ganska lång och oöverskådlig. Hör har Roon gjort helt rätt i mina ögon, då de implementerat både Historik och möjligheten att titta bakåt i Spelkön, men det påtvingas inte mig i gränssnittet hela tiden. Bluesound har för övrigt samma bedrövliga idé som Lumin, med en evigt växande spellista.

För mig betyder det att jag måste "kassera" aktuell spellista ofta, med bekräftelser på att jag verkligen vill städa.

I Lumin finns ett flertal varianter på hur du väljer att spela låtar eller album beroende på vy, och det tog en stund innan jag faktiskt lyckades spela upp ett album, inte bara en enskild låt. Men, trägen vinner och jag skulle nog kunna leva med Lumins app också, efter lite tillvänjning! :) 

 

Jag har valt "Dark" theme i Lumin f.ö. och så här ser "nu spelas"-skärmen ut i appen:

0B522560-B42D-4CAF-82E4-9A717EAD5928.thumb.png.987b4477405156e59f9a8d1d0f10367e.png

 

 

Och motsvarande vy i Lightning DS, som blir "mörk" i just denna vy. 

D8361240-8335-4DC2-8AE9-2613FE7415F8.png

 

Det här är bara två exempel givetvis, på dussintals olika vyer beroende på inställningar och preferenser.

 

Hur låter dessa båda likvärdiga streamers då? Ja, likvärdigt kan vi väl konstatera, med små skillnader.

Har haft några gäster på plats vid spelning också och vi har oftast varit ense om vad vi hört.

 

Nu ska det sägas att detta bara är ett kort test och förutsättningarna har varit så likvärdiga jag kunnat gjort dem, men inte optimala för resp apparat.

Aries och U1 Mini anslöts via coaxial digital signalkabel till min Moon 430HAD som används som DAC/försteg. Det betyder ett par saker, Aries hade en Marcus Cable digital kabel och Lumin en QED digital rca. Aries hade också en NO Heimdal 2 medan Lumin fick en WyreWorld Electra Silver. 

Eftersom jämförelsen gjordes via Coax (då jag har två parallella ingångar på Moon) kunde vi inte spela DSD direkt utan båda streamers fick anpassa signalen till PCM. Detta fungerar utmärkt och både Lumin och Aries kan både upp- och nedsampla samt transcoda signal till PCM. Lumin behöver instruktioner medan Aries valde själv korrekt utformat för utmatning via SPDIF.

 

Båda apparaterna låter riktigt bra och överglänser enklare transporter som Raspberry Pi och Bluesound men även SOtM sMS-200 och Allo USBridge. Är skillnaderna dramatiska? Nänä... men både Lumin och Auralic har ju också servermöjlighet och egen vettig appstyrning så de får iaf epitetet prisvärda.

 

I de fall där jämförelser gjorts har vi inte lyckats höra några avgörande skillnader men Aries G1 uppfattas gå en halv oktav djupare i basen med bibehållen struktur. Lumin kan uppfattas ha en nyans mera information i de övre registren men inte nödvändigtvis helt smickrande. Båda skapar en fantastisk scen med både rejält med bredd och djup men även en illusion av höjd och det sista fallet tycker iaf jag mig uppfatta Lumin som något tydligare.

De är tysta och det är lätt att uppfatta mikrodetaljering samtidigt som de kan drämma till med rejäl dynamik, möjligen att Auralic uppfattas ha lite mera muskler att bibehålla ordning i crescendon och intensiva delar av rockmusik.

 

Vid den sista lyssningen anslöts Lumin med USB till Moon och då tycker jag att skillnaden mot Aries minskar, med än mindre upplevd skillnad.  Jag föredrar Lumin via USB före via coax SPDIF, men å andra sidan kan jag säga samma sak om Aries.

 

Summering:

Lumin U1 Mini vs Auralic Aries G1.

 

Lumin och Aries låter i stort sett likvärdigt, jag kan inte tänka mig att någon skulle vara missnöjd med någon av dessa. Båda erbjuder appar för styrning som är fullt funktionella och har stöd för de tjänster iaf jag önskar.

Aries erbjuder trådlös möjlighet (och till och med rekommenderar anslutning via denna, över trådad) och har även en inbyggd serverfunktion. (Som kan utnyttjas av andra apparater på ditt nät) De lyssningar jag gjort har skett blandat med Roon som källa samt med respektive apparats egen app och då via Tidal/Qobuz eller från Mimim Server och då mao via UPnP.  Alla växlingar av källa har skett helt transparent och både Lumin och Aries tar också insignal via Airplay och kan Spotify Connect för de som nyttjar detta. Aries G1 kan även Bluetooth vid behov.

 

Apparna fungerar lite olika och där blir det lite tomejto/tomaato över vad man föredrar. För egen del Lightning då jag spelar musik baserat på album, gillar få klick för att uppnå resultat och föredrar en renare vy i gränssnittet. (Vilket betyder indirekt att konfig och annat nås via menyer, snarare än direkt i gränssnittet som i fallet Lumin)

 

Utseendemässigt är det ju en smaksak såklart, men Aries erbjuder omslagsbild och otroligt hög upplösning vid uppspelning, Lumin erbjuder mera saklig information. Jag har dock svårt att se vad displayen visar på mer än 2m håll på Lumin.

 

Slutligen, Aries kommer inte med, men kan styras med valfri fjärk. Jag har programmerat min att svara på min gamla AppleTV-fjärr för grundläggande bläddring och uppspelningskommandon. Viktigt? Inte för mig, men kanske nån annan.

 

Båda apparaterna har i min miljö varit helt stabila och inte krånglat eller strulat. Och det kanske är det allra viktigaste!

 

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mina digitala äventyr fortsätter! :)  I en tråd angående hårddiskar och bandbredd för streamers beskrev jag mina upplevda skillnader vid olika typer av lagringsmetoder och platser.

Kontentan av dessa tester var att jag föredrar ljudet av Roon Core på QNAP NAS, galvaniskt avskiljd från uppspelningshårdvaran, oavsett typ av lagringsmedia.

 

Jag är nyfiken på orsaken, men har en teori om att det handlar om störningar, i jordplanet eller på signalledare eller var det nu må vara. På den Intel NUC8i3 som agerat Roon ROCK på mitt kablade nätverk kunde jag nämligen komma mycket närmare NAS'ens upplevda prestanda genom att ansluta en Entreq Minimus till en av dess outnyttjade USB-portar?

En liknande effekt som jag beskrivit att jag fick i förra lägenheten, där NAS'en var ansluten via kabel.

 

På streamer-sidan har jag återupplivat en gammal kompis, nämligen min första "streamer" som jag tyckte kunde konkurrera med och även förbättra en bra CD-spelare! Det är alltså en gammal MacMini från 2010, med en Intel Core2 Duo-processor. Denna har streamat musik från NAS med hjälp av Amarra och iTunes med den äran för ett antal år sedan. Den har sedan kunnat utvecklas med mina streamingbehov och kört även JRiver Media Center, Audirvana, Tidal, Spotify och givetvis Roon Bridge.

 

Nu ville jag prova en sak, nämligen att streama "native DSD" till min Moon 430HAD. För att detta skall fungera behövs Windows och en ASIO-drivrutin. Så, efter lite trassel lyckades jag installera Windows 7 32Bit på en liten partition på den inbyggda SSD-disken. Till detta kom Roon Bridge och Moons ASIO-drivrutiner.

 

Och faktum är att det här låter trivsamt, jag slipper den overhead som DoP (DSD over PCM) ger, och detta höjer också bitrate för DSD-filer till DSD256, medan PCM kvarstår vid 32Bit/384Khz. Jag åstadkommer denna upplösning genom att uppsampla i Roon Core med den inbyggda DSP-funktionaliteten och det går utmärkt med de Cores jag nyttjar, processing speed hamnar strax under 3.0x. 

Jag upplever ett lite fylligare ljud, med en mjukare återgivning av de övre registren, utan att det blir för "smooth" och tappar rumslighet och konturer.

Har lyssnat mycket med mina olika lurar på detta och giller det jag hör, tillsammans med denna DAC. (Baserad på ESS Sabre chip)

35.jpg

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...