Jump to content

Hemma hos JR.


Apexorca

Recommended Posts

Jag tycker det är kan vara svårt nog att höra vad som gör att jag gillar det jag hör och att sedan beskriva det i ord är hopplöst svårt för egen del för att alla ska förstå vad jag menar.

Klart att jag hör om det är för mycket eller för lite av något, om det sedan är upplösning, transparens eller andra ord som ska användas för beskrivning vet jag inte. Tycker därför att hemma-hos är det allra bästa för att förstå hur den personen lyssnar, gillar etc. och då får man förståelse på vad som sedan skrivs i den personens tråd/inlägg.

Så jag vet precis vad @calm menar men kan inte med ord förklara det, men jag hör vad han menar när jag är där och lyssnar:app:

Så jag analyserar m a o inte varje ord som skrivs utan försöker bara lära mig att förstå personens intention till att försöka förklara i skrift hur personen menar.

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, tipo901C said:

efter en del filosofiska förklaringar och bortförklaringar för olika begrepp som har ingenting att göra om stackars JR och hans system jag meddelar att jag ska besöka honom innan Julhelgen och ni ska få en rapport om hans system. Och detta för att återgå på nåt sätt till hans kapade tråd.

 

 

Det är inte ett dugg synd om JR, han har en fantastisk maskinpark och ett fantastiskt ljud :thumbsup::app:

Link to comment
Share on other sites

hej plind

förstås, "stackars JR" var ett uttryck och jag vet att han har en fin maskinpark

och jag vet inifrån parken att han vill läsa om sina fina maskiner och inte en massa dravel om nåt annat.

T.o.m. jag tyckte att det var den tråkigare läsning än att läsa Plato på original språk(gamla Grekiska) när jag var i skolan.

mvh

Spiros

Edited by tipo901C
Link to comment
Share on other sites

Om Skolverket fått som det velat och vi sluppit Antiken i historieundervisningen, så hade nog framtidens elever frågat. Vem f-n är Platon?:39: Uppfinnare av Platonmattan!!?:D:)

Nej leve Antikens Aten, kulturens vagga, som har givit oss musiken, lyriken, konsten, skrivkonsten, retoriken och inte minst filosofin, Det kallar jag mänsklig utveckling! :Sing::tongue::77:

Apex som trådskapare får väl avgöra när O.T. gått över styr.

Men hatten av för tekniken också som uppenbarligen givit JR så mycket glädje! :thumbsup:

 

Calm

 

https://varldenshistoria.se/civilisationer/greker/vem-var-tankaren-platon

 

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

Väldigt intressant diskussion om upplösning som jag själv funderat en hel del på. Låt mig först säga att jag är upplösningsjunkie. Jag tänker inte dölja min läggning, det bara är så.

Den intressanta frågan är dock om upplösning kan komma i vägen för den musikaliska kommunikationen. Jag tror att det kan vara så.

Om man breddar kommunikationsbegreppet utanför hifi så är det en känd teknik att begränsa mediet för att maximera informationsöverföringen. Konstnärer och fotografer drar ner på färgpaletten för att få bilden att hänga ihop. Författare gör samma sak. Stig Dagerman och Harold Pinter är exempel på författare som medvetet begränsat sitt språk för att driva sitt budskap tydligare. Det finns konstnärer och författare som gör tvärtom också. Men budskapet blir TYDLIGARE med ett sinnrikt begränsat medium.

Jag tror att detta också gäller för vår hobby. Det är enklare att förstå och uppfatta musiken om den har en "färgning" eller ton som håller ihop framförandet. Exempel: Jag hade under många år Living Voice högtalare. Dom var inte riktigt neutrala och hade en särskild "förgyllning", i alla fall den första versionen. Men jag gillade det verkligen och köpte dom första gången jag hörde dom. Det funkade musikaliskt och ljudmässigt för mig. Jag fick många upplevelser med Living Voice, även om det jag hörde inte var hela sanningen.

Men ändå drivs jag numera mot mer upplösning. Idag söker jag produkter som har den ibland något disparata förmågan, mer än förmågan att skapa ett ordnat "rum" för det musikaliska uttrycket.

Det är inte helt enkelt, men jag står ut med inspelningar som är medelmåttiga, om det konstnärliga uttrycket är exceptionellt. Numera hör jag att mikrofonen inte är den bästa eller att kablarna är för dåliga eller för långa eller att överföringen är undermålig och det blir förstås ett annat lyssnande.

Det jag vill ha är kapaciteten att fullt ut återge exceptionellt bra inspelningar för då blir det helt magiskt. Min slutsats är att jag behöver upplösning för det. Jag behöver förstås en massa andra parametrar också, men finns inte upplösningen kan jag inte nå fram till en väldigt tydlig och "verklig" upplevelse av musiken.

Naturligtvis befinner jag mig fortfarande i en begränsning. det jag hör är inte verkligheten. Men jag vill att min anläggnings ska vara så transparent som möjligt och nå fram till inspelningens kvalitet så gott det går. Det är dit vi kommer, inte längre.

Så jag sympatiserar med "musikaliska" anläggningar och kan njuta av dom, men vill ha något annat själv.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mycket klokt @DrKlang. Jag håller med dig till 100%. Och uppskattar de konstnärliga referenserna. Tycker också att det är artistens uppgift att skapa "verket", inte anläggningen.

 

Det var väl Keats som sa “Beauty is truth, truth beauty, —that is all / Ye know on earth, and all ye need to know” :-)

 

Med det sagt så både respekterar och uppskattar jag de som vill bygga sitt system utifrån en tydlig preferens. Vi är alla olika. Jag tycker skönheten och behållningen ökar ju mer inblick jag får i inspelningen. Men ibland är det kul att byta rör, för att ändra soundet lite grann. Man kan gå från det kristallklara i Siemens Cca till mustigheten i Philips E88cc SQ till exempel.

Link to comment
Share on other sites

On 2019-11-28 at 14:26, shifts said:

Låg distorsion är viktigt för vissa personer, som mig. Det är intressant för mig då låg distorsion för mig närmare musiken/inspelningen lagd på ljudmediet, vilket på så och vis kan sägas vara närmare musikerns/producentens intentioner om man så vill. Dist kan förvisso låta väldigt trevligt, behagligt och njutbart ändå, men för mig är det inte återgivning (vilket är vad jag själv är intresserad av – andra har andra måttstockar fullgott likvärdiga). Vilket är ok det med. 

Låg distorsion till en viss nivå, ja. Därefter är det andra parametrar som spelar roll, och vissa redan tidigare. Tidigare parametrar är rum och högtalare, senare än den låga disten har du smutsigt nät via switchar och smutsigt nät via strömförsörjningen osv. 

Att övergripande jag så låga distsiffror som möjligt är lite onyanserat i mitt tycke, olika typer av distorsion ger helt olika effekter i lyssningsupplevelsen.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, sprudel said:

Låg distorsion till en viss nivå, ja. Därefter är det andra parametrar som spelar roll, och vissa redan tidigare. Tidigare parametrar är rum och högtalare, senare än den låga disten har du smutsigt nät via switchar och smutsigt nät via strömförsörjningen osv. 

Att övergripande jag så låga distsiffror som möjligt är lite onyanserat i mitt tycke, olika typer av distorsion ger helt olika effekter i lyssningsupplevelsen.

 

Låg upplevd distorsion är väl kanske begreppet? Jag går inte igång på mätdata och precis som du säger så kommer stöket ofta från andra källor.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hej alla analogfantaster:grin:

 

Nu när många av oss är fullvaccinerade så öppnar sig möjligheten att umgås igen.

Jag har träffat JR några ggr det senaste året, oftast på hans parkering eller på min garageuppfart.

Ärendena har alltid varit desamma - band, band och ännu mera band:thumbsup:

 

För nån vecka sedan var det dags igen. Jag hade spelat in ett par band till JR och mötte upp honom på parkeringen i vanlig ordning. Denna gången fråga jag lite försynt om jag inte kunde komma upp o kolla lite på de senaste förvärven.... Jomenvisst serru:sunglasses:

JR har skickat lite retsamma bilder/filmer under vår o sommar på nyförvärven och nu fick jag se dem live.

Som vanligt är allting i väldigt bra skick.

 

SL-110.thumb.jpg.2c3a4b4b66a5e60a2fdcba166776c6ad.jpg

 

En väldigt tidig Technics SL-110 utrustad med SME 3009 S2 Improved tonarm!!

 

1195618474_Thorens125.thumb.jpg.a7585738b06ae874de60be447bcff014.jpg

 

Thorens TD 125 med SME 3012 R. Longbase och i mint condition såklart:77:

I bakgrunden vaktar EMT o Garrard så allting går rätt till.

 

Vänder man sedan blicken 90 grader åt höger så hittar man avbytarbänken avseende bandspelare. Dessa har Ni sett förut men de tål att studeras igen!!

 

577909357_uppstllning.jpg.15599dbc3b76d0b563e594ba0f007248.jpg

 

Från vänster till höger:

Telefunken M15

Studer B62

Studer B67

 

Studer maskinerna har varit på Spa i Kinnahult och Telefunken väntar ivrigt på att få komma till ett liknande Spa för en genomgång.

 

Detta besöket var kort men mycket trevligt - vi spelade faktiskt bara tape denna gång. Dels från den gamla Studer C-37 men även på Telefunken M15 som låter väldigt bra redan innan den skall på översyn/service.

 

Stort tack till JR för en trevlig musikstund o fika!

Link to comment
Share on other sites

Tiden rinner oss ur händerna och jag längtar redan till High End Mässan i Munchen igen så att vi kan sitta och äta snitsel och dricka weissbier och ljuga om allt vi sett under en lång dag tillsammans... Men JR slår inte av på takten! Det finns alltid nya grejer att införskaffa och han har varit en frekvent besökare även här senaste tiden och fyndat bland hyllorna. Men snyggt blir det och säkert låter det alldeles utmärkt som vanligt med rondör och känslor i främsta rummet. :-) 

Link to comment
Share on other sites

Det kom ett sms från ägaren till alla fina spelare.

"Synd att du inte fick med en bild på Lencon med Jelco arm"

 

Så kan vi ju inte ha det :sunglasses:

 

Ytterligare en spelare med mellanhjul. Denna tycker jag är väldigt intressant med tanke på vad jag hört Lenco prestera på andra håll.

Dock spelade vi inte på Lencon denna gång.

 

1139737642_LencoL75.thumb.jpg.7ab64decfc1667a27c8fc04f77ea4f4a.jpg

 

Lenco L75 med en Jelco 350s tonarm och Denon DL103 i en stilig specialplint:tongue:

 

På bänken ovanför står som vanligt Transient spelaren med den läckra Breuer armen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...