Jump to content

På rulle till Italien - en bandspelartråd


Bebop

Recommended Posts

Det är givetvis mycket intressant att läsa om bandare och era oerhörda kunskaper om dessa! Jag står dock tämligen opåverkad i min syn att det inte är något för mig. Visst, jag uppskattar en del underbara jazz-inspelningar och även klassiskt men det är inte de som får mitt hjärta att klappa lite extra. Därmed blir kostnaden för hög för vad det ger tillbaka (tror jag)! 

Däremot blir jag nästan salig på att se alla toppenbilder som verkligen visar vilket otroligt arbete det lades ned på både konstruktion o utförande av dessa mekanisk-elektriska manicker! Keep it up! :thumbsup:

Men, en fråga från en novis:

Hur lång livslängd har ett band? Det måste ju påverkas av både lagring och uppspelning? Tänker friktion, magnetism, fukt och alla andra element som kan påverka?

 

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, AlfaGTV said:

Hur lång livslängd har ett band? Det måste ju påverkas av både lagring och uppspelning? Tänker friktion, magnetism, fukt och alla andra element som kan påverka?

Ett enkelt svar är att travestera på frågan om hur gammal en Volvo Amazon kan bll. Svaret är att ingen vet så länge de rullar.

Men det verkar som att ca 50 år är en punkt då det börjar bli känsligt med de bandtyper som fanns då. Capitol började överföra sin inspelningar till digitala media på VHS på 80- talet för att säkra inspelningarna. EMI startade på 00-talet men då till pcm/dsd. Vad jag läst har detta funkat. Digital överföring fortgår fortfarande för att "rädda" inspelningar. På de äldsta banden råkar man då och då ut för att banden klibbar ihop vilket riskerar att oxidskikt lossnar. Därför har det utvecklats en teknik som de kallar för "bakning av band" vilket innebär att man har en process föra att återskapa rätt "klimat" för banden. Efter det har man ca en vecka på sig att överföra dem till dkgitalt media och/eller göra nya bandkopior.

Så om jag då sätter en datum på 50 år med tanke på att jag förvarar dem väl och använder moderna band så får jag ta tag i detta när jag fyller 115 år, dvs det är en "icke-fråga" för mig.

Många av de s k audiofilutgåvor från Blue Note-jazz, Hendrix, Doors m fl är remastrade från band som är omkring 50 år gamla. Sedan finns det naturligtvis individuella skillnader mellan bandens kvalitet. Magnetism är trots allt en stabil energi intill @eliot påstår något annat. :icon_smile_cool:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:
5 hours ago, Taxmannen said:

hur stor är egentligen marknaden idag när det gäller antalet titlar som teoretiskt (cost no object) har omsatts? 500? 1000? 10 000?

Inte särskilt stor. Det handlar snarare om 100-tal än 1000-tal. Grove Notes titlar såldes slut ganska snabbt. Men jag har inga siffror.

Jag skulle vilja omformulera lite. Inte svar på frågan men ändå...

Antalet titlar är idag ganska skralt jämfört med vinyl.

Marknaden ökar ganska snabbt, inte som vinyl men den ökar.

På frågan om antalet titlar som finns, rent hypotetiskt, skulle jag vilja säga att sedan man började spelas in på band tills slutet på eran någon gång runt 80-90-talet finns det masterband.  En hel del band har gått hädan men många tusen och åter tusen masterband finns i olika delar av världen. ALLT är inte slängt. 
Det finns många band hos musiker/artister, studios, studiotekniker, radiostationer, arkiv som vårt egna Svenskt Visarkiv, utländska visarkiv, producenter, skivbolag osv. Listan kan göras lång.
Det finns till och med masterband på Håkan Hellströms tidiga alster.

I takt med att intresset ökar kommer det dyka upp fler titlar och priset pressas. I det läget vill jag inte börja jaga bandspelare:outdoor:

 

Link to comment
Share on other sites

Otroligt intressant tråd, inte minst för att min musikaliska uppväxt var delvis i en musikstudio i slutet av 80-talet där inspelningarna gjordes på en 2-tums 24-kanalsbandare, och mastringen ned till en Studer inte olikt de som diskuteras här (men exakt modell undflyr mitt minne). 

Nåväl, frågan:  Är det nån av er som har erfarenhet av både riktiga band och motsvarande digitala inspelningar av dem från t.ex. https://www.highdeftapetransfers.com/ eller liknande källor, uppspelade på vettig utrustning?  Hur bra kan det digitala bli där? 

Edited by lemanfan
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

Ett enkelt svar är att travestera på frågan om hur gammal en Volvo Amazon kan bll. Svaret är att ingen vet så länge de rullar.

:D Hahaha! Jovisst, men jag var otydlig, jag avsåg inte förvaring i första hand, utan hur mycket ett band slits/påverkas av uppspelning?

Låt mig ta ett exempel och samtidigt besvara @calle_jrs fråga om vad som får mitt hjärta att klappa lite extra: Jag köpte Genesis - Seconds Out ny i slutet av 70-talet. Den dubbel-LPn har jag utan tvekan spelat 1.000 gånger, förmodligen det dubbla. Märkligt nog låter den fortfarande riktigt bra när jag droppar nålen på den, om än lite knastrigare än de alternativ jag senare skaffat.

Kanske det finns ett urval av den musik jag gillar också, det har jag ju egentligen ingen koll på. Wish you were here eller Animals vore inte helt fel, eller Master of Reality kanske! Troligen inte Script for a jesters tear dock?

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

1,000 timmar är mycket. Med ett band på 25 minuter så innebär det nästan 500 gånger eller nästa 20 år vid spelning en gång i veckan. Det kan vara i mesta laget men jag har inga siffror. Det har varit en del diskussioner på en del forum men inga absoluta och entydiga svar. Några exempel på uttalande.

  • Någon skrev att de tappar diskant efter 5 spelningar vilket avfärdades av att allt inte stått rätt till
  • Någon påstod att de tappade diskant efter 30-50 spelningar vilket någon avfärdade eftersom spelaren inte avmagnetiserats
  • En tekniker hade använt ett testband mellan 3-500 gånger med inspelade testtoner i olika frekvenser. På något band hade de högsta frekvenserna tappat med max 1 dB
  • Proffsband håller längre eftersom de har tjockare slitskikt
  • Bandspelare med bandsträckare med rulle sliter mindre än fasta utan rulle
  • Band som förvaras rätt, inte för varmt, inte i ljust, dammfritt, jämn luftfuktighet... håller längre
  • Viktigt att hålla tonhuvud rena så att man inte får avsättningar som verkar som en smärgelduk på oxidskiktet.

Summa summarum. Jag vet inte. Själv ser jag inte detta som ett orosmoment. Att de slits är helt klart men det gör även en LP-skiva. Hur mycket beror på nålslipning och vilken vinylmix som används. Ur den aspekten är CD/digitala filer att föredra. På  70-talet var det inte alldeles ovanligt att skivsamlare spelade in nya plattor och lyssnade på dem via band första tiden för att spara på LP'n.

Några diskussioner om hur många gånger man kunde spela ett band kan jag inte minnas förekom. Jag ser det inte som ett problemområde.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, lemanfan said:

Är det nån av er som har erfarenhet av både riktiga band och motsvarande digitala inspelningar av dem från t.ex. https://www.highdeftapetransfers.com/ eller liknande källor, uppspelade på vettig utrustning?  Hur bra kan det digitala bli där? 

Jag är inte rätt person att svara, men har hört material därifrån som är fantastiskt. Nästan genomgående bra musik. Jonathan Horwich är inblandad och han slarvar inte. Jag hade gått på DSD256.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, lemanfan said:

Är det nån av er som har erfarenhet av både riktiga band och motsvarande digitala inspelningar av dem från t.ex. https://www.highdeftapetransfers.com/ eller liknande källor, uppspelade på vettig utrustning?

Jag har köpt flera album härifrån. Några av dem kan du se i följande inlägg

Jag har i huvudsak köpt DSD64, vilket innebär samma format som SACD. Albumen låter alldeles utmärkt men med samma skillnader som mellan album i allmänhet oavsett format. Tekniken är ingen garanti. Det krävs också ett bra hantverk, bra bandkopior (som inte pcm-konverterats i något led), bra utrustning mm. Detta är inget man har koll på dessvärre. Överlag låter det mycket bra.

Om du skall satsa på det som låter bäst så skall du enbart köpa "Pure DSD". Det är någon form av garanti att banden är överförda till DSD256 direkt från den analoga kedjan och att ingen PCM-behandling förekommit i något led. Det är däremot inte säkert att du kan ladda ner filerna i högre format än DSD128 och efter samtal jag haft med Jan-Eric Persson på Opus3 ger det inget direkt att gå från DSD128 till DSD256. Däremot att gå från DSD64 till DSD128. Då har man kommit så nära man kan masterband-kvalitet enligt Jan-Eric. Min dac tar max DSD128 så jag kan inte verifiera Jan-Erics utsaga men jag har heller ingen anledning att tvivla på honom.

DSD128 innebär dubbelt så mycket information mot SACD och 128 gånger mer än vanliga CD-formatet så det blir stora filer.

Men jag upprepar. Det skall vara "Pure DSD" eller "Pure DSD256"-klassade album. Vilka de är hittar du i sökfunktionen.

En viktig förutsättning att du kan ta till dig dessa kvaliteter är att din DSD-dac kan konvertera DSD-filerna direkt till analoga signaler. Det finns flera DSD-dacar som först konverterar DSD-filerna till PCM och därifrån till analog signal. Då är vinsterna inte så stora.

Kolla specarna på din dac så du verkligen kan tillgodogöra dig "Pure DSD". På min egen dac från Aesthetix skriver de så här: (DSD 1 = DSD64, DSD 2 = DSD128)

The new section includes an advanced Xilinx gate-array which allows the DSP to be completely bypassed for pure DSD 1x and 2x operation. No alteration of DSD data occurs. Many DACs in the market that claim to play DSD actually convert the data to PCM and thereby completely lose the purpose of DSD operation.

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Bebop said:

hur stor är egentligen marknaden idag när det gäller antalet titlar som teoretiskt (cost no object) har omsatts? 500? 1000? 10 000?

Inte särskilt stor. Det handlar snarare om 100-tal än 1000-tal. Grove Notes titlar såldes slut ganska snabbt. Men jag har inga siffror.

Groove Note - Jacintha: Here's to Ben gjordes i 15 exemplar och jag har ett  :mm:

- de andra inspelningarna som släpptes på band verkar finnas kvar :thumbsup:

Ofta vet man inte hur många som gjordes. Det var Jonathan Horwich som gjorde bandkopian av Patricia Barber: Café Blue, och här finns information om inspelningen.

Det kostar rätt mycket att skicka band från USA så jag passade samtidigt på att köpa några av hans Master Tape Copies.

Jonathan släpper band antingen som Production Copy, $150, eller som Direct Copy Of The Master, $250.

På Audionirvana har man gjort en lista på de band man tycker låter bäst och det är en lista som är tänkt att motsvara TAS-listan från Absolute Sounds som gäller för vinyl och det är Myles B. Astor som ligger bakom listan liksom det en  gång var Harry Pearson som låg bakom TAS-listan (eller HP-listan).

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Kul att läsa om rullbandare - gillar dem också ;-) Jag undrar om herrarna tycker det finns något att hämta när det gäller kommersiella släpp på rullband när det begav sig? T.ex Sinatra's Strangers in the Night som ju såldes som rullband samtidigt som LPn kom. Jag antar att det var High speed copy  och kanske inte de bästa bandkvaliteterna, men ändå - har Ni testat?

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, shaft said:

Jag undrar om herrarna tycker det finns något att hämta när det gäller kommersiella släpp på rullband när det begav sig? T.ex Sinatra's Strangers in the Night som ju såldes som rullband samtidigt som LPn kom. Jag antar att det var High speed copy  och kanske inte de bästa bandkvaliteterna, men ändå - har Ni testat?

Hej. Jag har ett gäng fina titlar varav en del är i klass med LP, och i det läget tycker inte jag att det är värt att gå vidare med. Tycker trots allt att det är enklare hantering med LP än band.
De kommersiella band jag då avser är 2-spårs 7 1/2ips. 4-spårs och 3 1/4ips är det inte ens tal om, där är LP mycket bättre.

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, calle_jr said:

De kommersiella band jag då avser är 2-spårs 7 1/2ips.

Vanligast var nog 4-spårsband om jag minns rätt. När jag var ung (på 60-talet) kan jag inte minnas någon i min bekantskapskrets som köpte förinspelade band. När hade de sin storhetstid?

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Bebop said:

Vanligast var nog 4-spårsband om jag minns rätt. När jag var ung (på 60-talet) kan jag inte minnas någon i min bekantskapskrets som köpte förinspelade band. När hade de sin storhetstid?

Ja.

'60- och '70-tal med en enorm dominans från USA. Typiskt filmmusik och entertainment, men även Dave Brubeck, Art Pepper, Sarah Vaughn, Miles Davis, Harry Belafonte, Nat King Cole, Ray Charles. Om man utvidgar till 4-spårs så blir utbudet mycket brett, med allt från Beatles til Don Kosaken Chor. Omslagen är minst lika trevliga som en LP. Man kan säga att de låter 12.5% så bra som 2-spårs 15ips :)

 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, shaft said:

inte ett audiofilt alternativ då med 4-spårs

Inte så märkligt. Avspelningshastigheten 9,5 cm/sek innebär att spelaren bara får en 25 % bandyta att spara samma information som normala "audiofilhastigheten" 38 cm/sek. 4 spår istället för två halverar ytan ytterligare till 12,5 % eller 1/8-del mot 38 cm/sek och 2-spår. Om vi spinner vidare till kassettband så halveras hastigheten till 4,75 cm/sek och halverad spårbredd mot 4-spårs 1/4"-band. Det är så lite så det märkligt att det hörs överhuvud taget.:icon_smile_cool:

Link to comment
Share on other sites

Jag har ingen erfarenhet men det finns lite information om du söker runt på nätet. Vad du måste byta är i vart fall kapstanmotor och kapstanaxel.  Du måste även byta tryckrulle. Sedan finns det lite delade meningar om du måste göra ändringar i någon i styrelektroniken. Du måste naturligtvis trimma och kalibrera också. Någon menar också att man måste ändra positionen på kapstanaxeln.

En del menar att det är billigare att köpa en HS-modell och renovera den.

Inget entydigt svar, alltså. Om du har en Low Speedversion så är det väl också en 4-spårsversion, eller? I såfall måste du även byta in- och avspelningshuvud och då är definitivt billigare att hitta en annan maskin.

Vi har pratat mest om Studer här i tråden men det bör understrykas att även Revox gjort många utmärkta maskiner som inte står Studer långt efter. Den skillnad som finns är i huvudsak 4:

  1. Det är inga balanserade konstruktioner
  2. De är inte lika "pansarvagns"-lika konstruktioner avsedda för bruk varje dag (mindre betydelse om spelaren är renoverad).
  3. Avspelningskvaliteten skiljer inte mycket mot en Studer men kan inte styra ut proffsband riktigt lika mycket vid inspelnin som en Studer men ändå tillräckligt
  4. Tilltalar inte riktigt allas fåfänga (jfr Leica - Nikon eller Harley Davis - Kawasaki)

"Revox on line" (som är enhet som arbetar för Revox som sedan många är skild från Studer) renoverar och säljer Revox med 2 års garanti. B77 och PR99 är utmärkta köp men det skall vara High Speed och 2-spår. A700 har lite sämre rykte. Här är en länk till deras B77 men de har även andra modeller. http://www.revox-online-shop.de/epages/64512991.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/64512991/Categories/Geraete/Bandmaschinen/"Revox B77"

I dina kläder hade jag övervägt en kontakt med dem. De har gott renomé.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, shaft said:

Jag blir sugen på att modifiera min B77 till High-speed. Är det någon här som har erfarenhet?

Det är inte lönt. Du får byta för mycket. Även delar av elektroniken. Dessutom sitter motorn lite förskjuten i chassit vilket inte så många tänker på. Skall man få det rätt måste man borra nya hål för att kunna justera bandspelaren rätt.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Lite uppgradering. Jag har nu haft bandspelaren på en "mölkpall" med hjul. Nu har jag hittat en leverantör som tillverkar ställ/stativ till bandspelare och dammskydd. De har ställ som passar i stort sett alla bandspelare. Och finns de inte med på listan så behöver de bara måtten så fixar de det. Om ni är intresserad så har de sin butik på Ebay och företaget finns i Riga. Här är en länk dit. http://stores.ebay.com/Pro-Center-store?_trksid=p2047675.l2563 Leveransen tog 3 veckor och är föredömligt paketerat och lätt att plocka ihop.

 

R7MBJl.jpg

 

De enda "åverkan" man behöver göra på sin spelare är att plocka bort sidopanelen och ersätta den med de som följer med paketet.

Det går att vinkla spelaren i ett antal lägen från horisontalt till vertikalt, allt efter önskemål. Fästet sitter i spelarens tyngdcentrum så att det krävs ingen muskelkraft att ändra vinkeln.

 

sJO4YS.jpg

 

Dammhuvan passar perfekt och det går ha den på under spelning, men det är inte meningen. Den värmeutveckling som sker bör inte täckas in.

Som ni ser har den slitsar för spolarna så man behöver inte plocka bort spolarna och den har också höjd för NAB-hubbarna. Mycket elegant, lösning.

 

ZiiUZd.jpg

 

9o1D6r.jpg

 

5N97Sv.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Igår spelade jag med bandspelaren i rent horisontalt läge med hastigheten 19 cm/sec. Det brukar jag använda för bandningar av 45-varvare på det längre LPR35-bandet. Jag har provat även med det tjockare SM911 i 38 cm/sec men det är att skjuta över målet. En vinylskiva innehåller inte den dynamik och information som försvarar det dyrare bandet och högre hastigheten.

 

Efter ca halva bandet stannade bandspelaren, vilket upprepades flera gånger (dock inte på 38 cm/sec). Även vid snabbspolning stannade den. Jag kontaktade naturligtvis Fabio som förklarade att B67 kan optimeras för vertikalt eller horisontalt läge. Det går också justera för en kompromiss men till bekostnad av hastigheten för snabbspolningen. Även B62 har en inställning för detta där man för över arm inuti spelaren för det ena eller andra läget. Så här svarar han:

 

the problem very probably is caused by the tension arms which really I have optimized for vertical position, no matter if 19 or 38 cm/sec.  On B67 there isn't spring setting as for B62, but some trimmers which regulate the tension of the arms and contemporarily on the FF-Few speed.  The optimization for vertical positioning consists exactly to match the proper tension with the maximum rewind speed;  the fact that at 38 cm/sec. no problems occur, is because the higher speed produce automatically an higher tension on the roller arms and the optimization of those trimmers has been calculated (again) particularly for 38 cm/sec. rather than 19.  If you need horizontal position and frequently 19 cm/sec, I will explain you which trimmer adjust  to find a compromise, which probably will reduce a little the rewind speed.

Man lär sig något nytt hela tiden. Detta antar jag är en effekt att jordens dragningskraft är en parameter i den mekaniska lösningen. För A807 kan jag tänka mig att detta är en icke-fråga eftersom den styrs elektroniskt.

Link to comment
Share on other sites

Nej, de snurrar runt hur fint som helst. Åtminstone än så länge. Med tiden kan den här typen av "castor wheels" kärva. Det får jag ta då om det händer. De är inte så klena. Diametern är 7 cm och tillsammans bär de upp ca 50 kg. Det skall de klara.

 

Min kontorsstol har 5 castorhjul med en diameter på 5 cm och de bär upp helt andra vikter som dessutom inte sitter stll. :icon_smile_cool:

Link to comment
Share on other sites

Tack, Spiros... jag skall läsa på.

 

Det där med "procedur" är väl så viktigt. Jag har provat vid 45 graders lutning och då tycks det fungera. Eftersom det fungerar vid 38 cm/sec vid alla vinklar så gör jag inget just nu. Jag får först bestämma mig för vilken lutning jag fastnar för.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...