Jump to content

Hemma hos Sammy


Sammy

Recommended Posts

Det jag fått låna är ett par Purist Audio Dominus biwire högtalarkablar.

Reagerade på att dom väger en hel del annars så skiljer dom sig inte så mycket utssendemässigt från Neptune kabeln som jag har, där man också har separata ledare för plus och minus men istället för vätska i isolering så har dom här Ferox.

 

Dominus Speaker/Bi-Wire Specifications
Conductors Alloy
Metals Ag/Cu/Au
Dielectric Material F.E.P/P.E.
Gauge (effective) 7 AWG
Dampening Material Ferox
Current Capacity (DC) 82
Resistance 0.000498Ω/FT
Estimated Break-In Time 300 Hours
Cable Diameter (Speaker) 5/8 Inch
Cable Diameter (Bi-Wire) 7/8 Inch
Connector Type Spade/Banana or Custom
Material Treatment Triple (3x) Cryomag©

 

Utssendemässigt så hade det varit trevligt om dom varit lite snyggare i direkt jämförelse mot Shunyata! Men det är ju inte utseendet som den här hobbyn handlar om även om det kan vara ett trevligt inslag! Utan här är det viktiga hur låter dom? Kommer det välljud ur dom? för man kan ju sminka en gris utan att det låter bra!

Link to comment
Share on other sites

On 2022-04-26 at 12:09, LISTEN TO MUSIC said:

Jag har alltid upplevt att PAD kablar med ferox är öppnare och mer dynamiska än sina motsvarande vätskefyllda. 

Det ligger nog en del i det du säger!

 

Vet inte riktigt var jag ska börja för det här var jag inte bered på när jag koppla in Dominus kabeln, det första jag upplevde var en otrolig kontroll och snabbhet i basen som jag nog aldrig haft innan med någon annan kabel som jag hittills testat. Detta parat med att det kändes som scenen blev större, bredare, öppnare och djupare! När jag sedan börja lyssna på musikerna så var känslan att allt är på plats och inget fattas i ljudkulissen när det gäller både detaljer och rumsinformation, samtidigt som inget sticker ut på ett onaturligt sätt men ändå kunde jag plocka ut ett instrument och med lätthet följa den för den här kabeln spelar otroligt rent utan att den blir påträngande på ett sätt jag inte varit med om tidigare. Samtidigt så är den väldigt ärlig och man hör med lätthet skillnader och nyanser i inspelningar och karaktär på mina komponenter och andra kablar jag kopplar in och testar.

 

Så vad är summeringen? Det är något speciellt med Purist Audio inkopplat men jag har ju inte haft något annat inkopplat på den här nivån förutom Shunyata.

Hemma hos mig så fick jag bättre resultat med Purist kontra med Shunyata, men betänk på att jag har allt kablage samt strömlist från Purist och jag tror detta spelar in. Vem vet kanske Shunyatan hade låtit lika trevlig om jag haft allt från Shunyata, dessutom så tror jag det handlar om att hitta rätt balans och jag vet att mitt rum är lite akustisk svår och även det här kan ha påverkan på val av kabel.

 

Så nu frågar man sig säker hur är det att gå tillbaka från Dominus till Neptune inte så farligt faktisk som man kunde tänkt sig. Visst Neptune har inte samma kontroll i basen ljudbilden blir lite smalare men samtidigt så får den tråkiga inspelningar låta mer live medans Dominus är mer korrekt det märkte jag när jag spelade Sade´s live skiva där Dominus lät nästa lite på gränsen tråkig men den spelar bara som det är inspelat för jag kunde känna igen karaktären av att det är nog en Shure SM58 mikrofon som hon använder sig av och har rätt så nära munnen men ändå så tycks jag höra lite av medhörningen läcka in från scenen in i mikrofonen. Tycker Neptune är en riktigt prisvärd kabel även om den inte är helt gratis.

 

Skulle jag vara ute efter kablar så skulle jag låna hem och testa Purist Audio, Transparent, Shunyata och Jorma!

 

Om jag skulle få tid över någon gång så hade det varit intressant att ha testat OePhi, Esprit, @Anders65 kablage.

Sedan så finns ju det en otrolig mängd kabelmärken där ute som säkert är lika bra eller bättre och det finns inte en universal kabel som fungerar överallt så det gäller låna och testa och hitta rätt balans i sin anläggning!

 

Här är några anläggningar som jag haft nöjet att lyssna på och tycker spelar världsklass, som har använts sig av kablage av nedanstående märken!

 

@Bjorn W och @LISTEN TO MUSIC som kör med Shunyata.

 

@A/Wing. @kenneth @ishoot som kör med Purist Audio och Eitan som har en blanding av Purist och Shunyata.

 

Sedan så har vi ju några Respons gubbar ;-) som kör med Reidars kablar.

 

Några anläggningar med Transparent och Jorma.

 

Jag kan inte bortse att jag har haft väldigt lyckade kombinationer med Transparent som är ett rätt så säkert kort på dom lite högre nivån som ultra och referens samt Jorma som jag tycker är lite underskattad här i Sverige.

 

Ni som har andra märken ska inte behöva känna er förbisedda, då jag ser framemot att lyssna på andra anläggningar i framtiden som har annan kablage som Anzus, Nordost mm...

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

IMG-0838.jpg

 

Man är ju alltid nyfiken på att prova olika komponenter till anläggningen och jag var förbi Per på Hifi-Consult i Sävedalen. Ett kabelmärke jag haft längst i olika omgångar i min anläggning är Transparent, dom har kommit ut med generation 6 av Ultra och nyfikenheten var stor på vad detta medför för ljudet och om det är någon skillnad mot tidigare modeller.

 

Kan bara konstatera att det har skett en förbättring till det bättre, upplever att här har man fått en bättre upplösning utan att det är påträngande. Svärtan är som alltid imponerande och har varit Transparent paradgren undrar om inte det är en uns mer av den varan här med en härlig 3D.

Basen är som vanligt trevlig och kraftfull som en V8 jag upplever att kabeln har en härlig homogenitet genom hela frekvensen inget som sticker iväg så som jag tycker en bra kabel ska vara, kanske inte så imponerande kabel om man snabbt lyssnar på men när man sätter sig ner och börjar lyssna så uppskattar man dom mogna  kvalitéerna som återspeglas på ett professionellt sätt.

Här blir det lite av att här skiljs pojkarna från männen om man försöker beskriva det bildligt med andra ord en kabel som kommer att uppskattas av dom som hållit på med hifi en längre tid som sitter nöjd med elektroniken och högtalarna i sin anläggning och bara vill optimera små parametrar som kablar och diverse små tweaks.

 

Jag har jämfört generation 5 mot min Purist Audio Neptune högtalarkabel och föredrog Neptune kabeln nu skulle jag nog säga att det är rätt jämt skägg med kanske väldigt liten fördel för Transparent.

 

Jag passade även på att testa en Transparent referens powercable generation 5 till min Innuos Statment och hittills så har jag testa ett antal olika kablar och ändå suttit nöjd med  Purist Aguilan som jag har inkopplad till Stamenten men här gav faktisk Transparent referens kabeln en bättre symbios när det gäller diskant och bas.

 

Sedan som vanligt får man ju alltid utgå att det inte är säkert att man har samma upplevelser i en annan anläggning, beroende på vad man har för elektronik och även akustiken i rummet kan spela ett spratt när man testar utrusning och jämför sedan hos någon annan.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Har gått lite i bytes tankar när det gäller elektronik, Devialet 1000 har verkligen levererat men i med övergången till Peak Consult högtalarna upplever jag att det finns mer att få ur dem med annan elektronik. Har ju hört vad dom prestera med Vitus monoblock och försteg som är svårt att glömma! Dessutom så finns det ingen SAM profil till dessa högtalare i Devialen, tycker att SAM profilen gjorde stor skillnad när jag hade kteman. Skulle säga när jag körde SAM aktiverat så infan sig ett mer organiskt och lugnare ljud som var vanebildande. 
 

Så nu går tankar på om man ska ha integrerad förstärkare eller ska man gå på spåret med försteg, dac, riaa  och slutsteg! Eller kanske en riktigt bra dac med inbyggd försteg och ett slutsteg men hur gör man med riaa då? Så jag forska lite i ämnet och hittade faktiskt att det finns digitala riaa försteg som man kan koppla in i sin dac! Sedan blir det ju lite som att svära i kyrkan att köra riaa digitalt men med tanke på hur bra riiat är i Devialen så känns det faktiskt inte som en så skrämmande tanke!

 

Jag har fört en dialog om förslag med Marcus på Perfekt Sense, Daniel på stylus och Olle på Ljudupplevelser om olika lösningar som man skulle kunna välja på! Det finns så många bra spår att välja men sedan så ska man ju även få det fungera med en viss budget vilket kan göra saken lite svårare men spännande!

 

När det gäller digitala riaan så har jag hittat två intressanta riaan!

 

https://lnx.m2tech.biz/support/joplin/

 

http://parksaudiollc.com
 

Just parks tycker jag har en hel del smarta och spännande lösningar, men som i hifi sammanhang så har man blivit lite skadad och undrar om en sån här billig lösning skulle kunna leverera riktigt bra ljud. Fast har ju blivit överraskad då och då att en billigare hifi pryl presterat bättre än en dyrare i en viss setup, här är det ju tänkt att man ska koppla den till en bra dac och inte använda parks inbyggda analog omvandlare ut! Så det är möjligt att det skulle fungera alldeles ypperligt!

 

Det är som sagt en massa tankar på vilken lösning skulle passa bäst!

 

 

Link to comment
Share on other sites

En riktigt smart funktion med parks är att den kan hjälpa att mäta in azimut dessutom har den funktion som analyserar skivans skick och betygsätter den samt att den har räknare som räknar hur länge man spelar skivor för att hålla koll på hur många timmar man spelat men sin pu!

 

Link to comment
Share on other sites

Det är många frågor. Dessutom mycket relevanta.

 

Jag svarar efter mina erfarenheter. Det är generella svar så specialfall finns alltid. Dessutom tycker folk olika så ta detta för vad det är. Mitt tyckande. 

 

51 minutes ago, Sammy said:

Så nu går tankar på om man ska ha integrerad förstärkare eller ska man gå på spåret med försteg, dac, riaa  och slutsteg!

Gå absolut på försteg, dac, riaa  och slutsteg, gärna monoblock! Om du kan välja detta. Du har mycket potenta högtalare som är stora. De kommer älska monoblock och stora nätdelar. 

Du får mer kontroll i allt du kan tänka dig av olika egenskaper i återgivningen med monoblock/biamping/triamping  kontra stereosteg (i de flesta fall) och integrerat. Det beror bla ofta på nätdelar/strömtillgången som är mycket bättre i monoblock generellt.

51 minutes ago, Sammy said:

Eller kanske en riktigt bra dac med slutsteg 

 

Nej nej och nej. Jag har testat flera gånger och tycker alltid det låter sterilt. 

Köra DAC som försteg ger bra upplösning men jag tycker det blir oengagerat och mer av analytiskt lyssnande. Du får ofta ett mycket bättre driv i musiken och dynamisk prestanda med försteg. Dessutom kan du trimma återgivningen åt det håll du önskar bättre med ett välavvägt val av försteg.

 

Du kommer längre med både DAC och Riaa om de är separata enheter. Dessutom även här kan du trimma mer åt ditt återgivningsideal.

 

Jag skulle börja med ditt förstärkeri om byte är aktuellt och satsa på det du tycker låter bäst och köpa enklare begagnade Riaa och DAC så du har något att spela på tills du kan testa det du gillar bäst i lugn och ro. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Apexorca said:

Jag svarar efter mina erfarenheter.

Tack för dina förslag är alltid trevligt med andras infallsvinklar och tankar!

 

7 minutes ago, Apexorca said:

De kommer älska monoblock och stora nätdelar

Ja det är något speciellt med monoblock! Frågan är om jag får plats med monoblock. Dessutom så är det någon som dammsugit upp alla begagnade monoblock av ett visst märke i Sverige har jag hört! Vem det nu kan vara? 😉

 

12 minutes ago, Apexorca said:

Köra DAC som försteg ger bra upplösning men jag tycker det blir oengagerat och mer av analytiskt lyssnande

Där håller jag med om att det flesta DACar med inbyggd försteg håller inte måttet jämfört med riktigt bra försteg, men en som jag vet som låter riktigt bra är Audio Reseach Ref Dac. Men som jag förstått det så bygger den egentligen på en ref 6 eller var det ref 5 försteg som man monterat dac i mer eller mindre! Sedan så ska det finnas en annan som ska vara riktigt bra! Men håller absolut med dig om att med ett försteg vinner man mer flexibilitet och välljud med!

Link to comment
Share on other sites

Två försteg med inbyggd DAC jag lyssnat på hos Ljudupplevelser som faktiskt låter riktigt bra om DAC-delen är Dan d'Agostino Progression Preamplifier och TAD C2000 (som Olle har ett inbytesex till riktigt bra pris).

 

Digitalt riaa hade jag nog undvikit, blev inte särskilt imponerad av det som satt i Devialet när jag testade det för ett antal år sedan. Helt ok, men kände man tappade mycket jämfört med ett bra traditionellt RIAA, men det kan så klart blivit uppdaterat i senare modeller, både hårdvara och mjukvara, då jag bl.a. tyckte där var ganska hög brusnivå.

 

Vill man dra ner på antalet lådor och kablar, så finns det bra försteg med bra riaa  (isf inbyggd DAC), t.ex. Accuphase C2900 med RIAA-kortet AD2900 som låter oerhört bra. Visst inte lika bra som C3900 med C47, men man sparar en bra slant :)

 

Kan även rekommendera det nya Accuphase P7500  klass AB-slutsteg som kommit nyligen. Oerhört bra slutsteg, man får upp i betydligt dyrare för att få samma välljud.

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Kilgore said:

Två försteg med inbyggd DAC jag lyssnat på hos Ljudupplevelser som faktiskt låter riktigt bra om DAC-delen är Dan d'Agostino Progression Preamplifier och TAD C2000 (som Olle har ett inbytesex till riktigt bra pris).

Intressant att du nämner detta då även Olle har föreslagit just TAD och det är onekligen en riktigt intressant lösning.

 

17 hours ago, Kilgore said:

Digitalt riaa hade jag nog undvikit, blev inte särskilt imponerad av det som satt i Devialet när jag testade det för ett antal år sedan. Helt ok, men kände man tappade mycket jämfört med ett bra traditionellt RIAA, men det kan så klart blivit uppdaterat i senare modeller, både hårdvara och mjukvara, då jag bl.a. tyckte där var ganska hög brusnivå.

Kan vara att det blivit bättre men som sagt så är Devialens svaghet om man har en PU men låg utnivå så kan Devialen vara brusig! Själv så har jag en PU som skickar ut en högnivå så jag har inte märkt av detta. 

 

17 hours ago, Kilgore said:

Kan även rekommendera det nya Accuphase P7500  klass AB-slutsteg som kommit nyligen.

Ska kanske försöka låna en sådan och se hur det fungerar, har några vänner som kör med Accuphase som i mina öron låter riktigt trevligt.

 

Var förbi Akkelis igår och Björn visa mig en intressant produkt som jag ska föröka låna någon dag.

 

Men jag kommer inte stressa med beslutet och inväntar även HIFI mässan här i Göteborg, för att få en möjlighet att kanske upptäcka något man inte har tänkt på!

 

Vi får väll se vart det här landar i.

Link to comment
Share on other sites

Var nere hos 'nya' Peak-Consult och lyssnade på deras instegsmodell 'Sonora', en två-vägare med slavbas. Imponerande mellanregisterdynamik

(och bas i det stora lyssningsrummet). Drivna av Audionet's nya integrerade Humboldt och högtalarna levererade. 

Det gjorde också Humboldt men smakar det så kostar det, strax under halvmiljonen (SEK).

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, kenneth said:

Det gjorde också Humboldt men smakar det så kostar det, strax under halvmiljonen (SEK).

Ja det är inte direkt gratis men gillar designen skarpt på Humboldt och kan tänka mig att dom låter alldeles trevligt. Tar och ringer dig senare blev nyfiken på vilka intryck du fått från besöket i Danmark!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
3 hours ago, Fatii said:

Jag kan tycka att det är lite tråkigt med så snabb leverans! ;) 

Nja nu ska vi inte ta ut något i förskott det handlar ju om Charels De Gaulle´s flygplats har en känsla att paketet lär inte anlända idag.. De få gånger jag flugit via Paris så har resväskan kommit efter några dagar efteråt ;-)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, lindome said:

Inga analoga produkter med tanke på den snabba leveranstiden:grin: Uppgradering till Devialet måntro?

Se där bra gissning men döm till förvåning så handlar det om analog produkter men den ansluts till Devialen. Vad jag vet så ska den ha en rätt händig storlek av emballage...

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Sammy said:

Nja nu ska vi inte ta ut något i förskott det handlar ju om Charels De Gaulle´s flygplats har en känsla att paketet lär inte anlända idag.. De få gånger jag flugit via Paris så har resväskan kommit efter några dagar efteråt ;-)

Tänkt mer på att jag inte kunde låna dina fina strömkablar mer då du behöver dom igen. 😅 

Link to comment
Share on other sites

Sambon ringde att bud hade kommit förbi med paketet :victory:

 

Sedan fick jag ett glädjande samtal från Björn Wiman att Devialet kommer att ha ett event den 24 november hos Akkelis och att någon från Devialet kunde komma förbi och mäta upp min högtalare så att jag får en SAM profil, blir spännande kanske jag kan släppa tanken på att byta ut Devialena.. med andra ord.

 

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, SeqPro1 said:

Vad är det i paketet?

Jag får återkomma till vad det är i paketet när jag har spelat in den lite, då kan jag även ge ett omdöme om produkten!

Det är sällan jag beställer något ohört men produkten har fått väldigt bra omdömen av olika recenter som gjorde att jag våga ta steget. Dessutom har dom 30 dagars retur hur det nu fungerar om man skulle behöva skicka till baks till USA.

Men kan säga så mycket att hittills så gillar jag och min sambo vad vi hör musikaliskt.

 

IMG-1022.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Sammy said:

Jag får återkomma till vad det är i paketet när jag har spelat in den lite, då kan jag även ge ett omdöme om produkten!

Det är sällan jag beställer något ohört men produkten har fått väldigt bra omdömen av olika recenter som gjorde att jag våga ta steget. Dessutom har dom 30 dagars retur hur det nu fungerar om man skulle behöva skicka till baks till USA.

Men kan säga så mycket att hittills så gillar och min sambo vad vi hör musikaliskt.

 

IMG-1022.jpg

 

 

Men Sammy för bövelen du behöver ju inte spela in något för att berätta vad det är.....!!!!! Va ?!?

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, SeqPro1 said:

Men Sammy för bövelen du behöver ju inte spela in något för att berätta vad det är.....!!!!! Va ?!?

Nja nu är jag lite taskig och löjlig men jag vill suga lite till på karamellen har lovat en att jag väntar med att berätta vad det är än så länge.

Men ni kan se det lite som en cliffhanger....

Men det är inte det vad jag tror du tror det är :sunglasses:

Link to comment
Share on other sites

Men tänkte bjuda på en bild som min sambo skickade till mig när hon var på en loppis!

Tycker designen är riktigt spännande med vibbar av steampunk och lite märklig konstruktion. Någon som vet vad själva armen som går till mitten fyller för funktion?

 

faa12ac0-411a-4327-b950-e0b51ccde6d4.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...