Jump to content

Ny router och mobilt bredband en hit


sprudel

Recommended Posts

3 hours ago, AlfaGTV said:

Haha, jo, men coaxial SPDIF stödjer också DSD (iaf DSD64 i DoP). Men okej, du vill förmodligen prova lite högre upplösningar också. :)

Ja, jag vill gärna kunna skicka dsd-strömmen som den är och även kunna spela dsd128.

Dsd128 kräver ju 352kHz samplingsfrekvens så både gränssnitt och dac spelar in här.

 

 

7 hours ago, Bebop said:

Bryston BDP-Pi klarar inte DSD men det gör däremot efterföljaren BDP3.

Det var BDP-3 som jag testade.

 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, sprudel said:

Från Melcos hemsida

 

 N1 Local USB-DAC Player supports PCM up to 384 kHz / 32 bit, and DSD up to 11.3 MHz Quad DSD.

De skriver också:

 

MELCO Markerless DSD Playback (Not DoP) - DSD file is played without PCM marking if the connected USB-DAC supports Markerless DSD playback. Check the compatible USB-DAC.

 

Det innebär den inte funkar med dacar som inte stöder "direct DSD" och normalt är anpassade för enbart Wasapi drivrutin och DoP för att plocka ut DSD. Så är det med min som har dubbla Burr Brown 1792A-dacar. Jag har läst igenom specarna en gång till och där står faktiskt inget om att den måste ha Wasapi men någonstans har jag läst det. Skall ta och prova med Asio (som kör Direct DSD) och se om det funkar. Om så är fallet skulle Melco även fungera med Aesthetix.

Link to comment
Share on other sites

De flesta streamers med Linux (i princip de flesta idag) har drivrutiner för USB 2.0 och kommer fungera med de flesta DAC av nyare modeller. Min TAD behöver bara installera drivrutin när man kör Windows dator med min SOtM är det "plug and play" med både PCM och DSD via DoP över USB.

 

Som jag förstår behöver streamern ha inprogrammerat vilken DAC som kan ta native DSD (inte via DoP) för att det ska fungera så är det med SOtM. 

 

Greetings, 

SOtM announces that Eunhasu supports native DSD with certain audio function: RoonReady, Squeezelite, MPD/DLNA and HQPlayer NAA, from F/W version 3.2.

And the native DSD support on Eunhasu is available with certain DACs. If your DAC is not listed below, you can continue to play DSD via DoP. If you think we may miss to update your DAC on the list below, please contact us to check whether your DAC is supporting native DSD with sMS-200. we will proceed some test with you and try to update your DAC on the list. 

 

Audiolab M-DAC+

Aune X1S 32BIT/384 DSD DAC

AURALiC VEGA

Bryston BDA3

CH Precision C1 DAC

DIYINHK DSD DXD 384kHz USB to I2S/DSD

Eastern El. MiniMax Tube DAC Supreme

Engineered Electronics Stereo Playback Interface

Gustard DAC-X20U

Holo Springs Level 3 R2R DAC

iFi Audio micro/nano iDSD

JLsounds I2SoverUSB

LH Labs Geek Out 1V5

LH Labs Geek Pulse X Inifinity 2V0

LH Labs VI DAC Infinity

Matrix Audio Mini-i Pro

Matrix Audio Quattro II

Matrix Audio X-Sabre

MSB Technology

Mytek Brooklyn DAC

NuPrime Audio DAC-9

NuPrime Audio HD-AVP/AVA

NuPrime DAC-10

NuPrime IDA-8

OPPO HA-1

OPPO HA-2

Playback Design

PS Audio NuWave DAC

Singxer F-1 converter board

Soekris dac1101

Unison Research Unico CD Due

WaveIO USB Audio 2.0

Wyred 4 Sound DAC-2 DSD

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, sprudel said:

Bra med lista för de som letar nätverksspelare

Ja, men det känns lite avigt också att man tappar förtroende för standarder och måste gå på modellbeteckning för att säkerställa vad som fungerar.

Jag har sett sådana listor från tillverkare där man skriver "usually work", "works if...", "may work", "probably works" osv.

 

Link to comment
Share on other sites

Äldre dac med vissa typer av XMOS chip har haft problem via USB men idag tror jag det är väldigt få mer moderna dac och streamers som använder sig av USB 2.0 standarden som kommer skapa några problem.

 

Roon gör ett test med dac för att se att de ger full kompabilitet med deras mjukvara.

 

Följande märken är testade men givetvis fungerar det med massa andra med.

 

 

partners-allo.png partners-aqua.pngpartners-audioquest.png partners-auralic.pngpartners-bel_canto.png partners-benchmark.pngpartners-bowers.png partners-brinkmann.pngpartners-chord.png partners-cos.pngpartners-dcs.png partners-devialet.pngpartners-didit.png partners-exasound.pngpartners-exogal.png partners-holoaudio.pngpartners-ifi.png partners-kef.pngpartners-kitsune.png partners-korg.pngpartners-lh_labs.png partners-linn.pngpartners-matrix.png partners-meitner.pngpartners-meridian.png partners-moon.pngpartners-msb.png partners-mutec-soon.pngpartners-mytek.png partners-naim.pngpartners-oppo.png partners-peachtree.pngpartners-project.png partners-ps_audio.pngpartners-schiit.png partners-soulution.pngpartners-t_a.png partners-teac.png
 
 
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calle_jr said:

Ja, men det känns lite avigt också att man tappar förtroende för standarder och måste gå på modellbeteckning för att säkerställa vad som fungerar.

 

Vår kompis Torkel sa: "Det är bra med många standardlösningar eftersom man får mer att välja på" :D

 

Jag har läst lite historik idag om Asio, bakgrund till DoP och liknande. Det sammanfattar jag så här:

 

  • Asio var först ut men är i huvudsak inriktad på den professionella världen och inspelning. I stort sett inga uppdateringar görs för Windows och den fungerar inte i Windows 10 utan att sätta den i kompatibel mood mot t ex Windows 7.
    • Det är heller inte en standardiserad driver utan måste anpassas till varje dac av tillverkaren vilket då inte gör den till en ren standard.
    • Istället har Asio4All utvecklats mer och den finns för W10 och den skall känna igen de kort som den måste bli vän men fungerar inte på alla 
    • Asio tippas av en del att försvinna för konsumentanvändning
    • Senaste WASAPI med extended mood är en ren standard (utvecklad av Windows och W10 är optimerad för den). Det gör den enklare att välja för dacgränssnitt mot Windows och (Mac har ju något motsvarande för sin DoP-funktion) som man får anta uppdateras löpande, vilket inte är fallet med Asio-lösningar..
    • Jag har bl a läst denna tråd: https://www.reasonexperts.com/realtek-asio-and-drivers-in-reason.html
  • Ursprunget till DSD over PCM kommer har sitt ursprung från Mac o Windows där man var tvunget att göra något för att kunna spela DSD-filer. Då utvecklades DoP.
    • Mac kan bara hantera PCM. Fördelen var dock att den kunde hantera höga sample rates så där var det bara att ansluta den DoP-klara dacen för att få kontakt och plug and play.
    • Windows klarade också bara PCM men där fanns en gräns på 96 kHz så det krävdes en separat drivrutin för att få till det. Sedan Windows 10 kom är det historia. W10 klarar 24/384 så även Windows 10 är nu plug and play med DoP-konfigurerade dacar.
    • Om detta kan läsa bl a här: https://dsd-guide.com/dop-open-standard#.XBuSIPZFzug

Så min slutsats är att om man kör via Windows eller Mac så är det en DoP-dac man behöver. Om inte så omvandlar de flesta dacar/mediaplayer DSD-filer till PCM. I Melcos fall sker det inte med automatik. Där får man göra det i "settings".

 

Egentligen är det ett mindre problem, såvida man inte vill gå högre än DSD128. Där funkar inte DoP. Skulle man skicka in en DSD256-fil i min dac så visar displayen DSD128. I den mån det är ett problem så är det snarare informationen och tydligheten kring vad mediaspelarna klarar och även dacarna i mer specifika termer, tycker jag. Det är ju nästan det första de skulle tala om.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Vår kompis Torkel sa: "Det är bra med många standardlösningar eftersom man får mer att välja på" :D

Torkel brukar ju också vara i kompatibel mood, för det mesta.

Fantastiskt träffsäkert uttalande, som vanligt.

 

 

1 hour ago, Bebop said:

Egentligen är det ett mindre problem, såvida man inte vill gå högre än DSD128.

Instämmer.

 

:39:

Jag hade för mig att det var dCS som utvecklade DoP.

Och jag har spelat 32/352 pcm-filer från en pc för några år sedan, med win7. Det blev jag inte gladare av, men jag gjorde det.

 

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, calle_jr said:

Jag hade för mig att det var dCS som utvecklade DoP.

Enligt länken ovan tycks de varit tre:

 

Andy McHarg, dCS

Andreas Koch, Playback Design

Ron Robinson, ChannelD (Music server software for Apple)

 

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, calle_jr said:

Och jag har spelat 32/352 pcm-filer från en pc

Jo, om du anänder Asio eller Wasapi i extended mood och inte maximerat upplösningen i "sample rate" så körs filerna ut i originalstorlek men sen är den fråga hur dacen hanterar filerna. Om jag skulle köra 32/352 pcm i min dac i USB-läge 1 så maximerar dacen till 24/96 för filer större än så. I USB-läge 2 maximerar den till 24/192. Samma sak med DSD. Mer än DSD128 tar den inte. 

 

DSP-Output_Format.png

 

Det som är lite förbryllande är när jag kör DSD128 så visar displayen DSD2 och när albumet är färdigspelat visar den (pcm) 352.8 i displayen trots att det är 24/192-dac :39:  Det kanske hänger ihop med helt andra beräkningsmodeller i kretsar för just DSD:question:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Jo, om du anänder Asio eller Wasapi i extended mood och inte maximerat upplösningen i "sample rate" så körs filerna ut i originalstorlek

Äsch, jag reagerade på din formulering för att det framstod så som jag läste det att Microsoft fixat spelning av dsd och att de även grejade högupplöst pcm :)

Microsofts insats för audio är snarast att försvåra och förstöra så mycket det bara går.
Asio (utvecklat av Yamaha!) var en räddning, men jag tycker det var struligt att få en stabil och säker output via Asio i det långa loppet. De hade ju (av det skälet) en liten figur i verktygsfältet för att man skulle notera om drivisarna startade eller inte.
Ända sedan ljudkort för pc började användas har Microsofts kärna försökt ockupera ljudhantering.
Konflikter och hoptrasslande av hård- och mjukvara utan dess like. Detta pågår fortfarande, men jag tycker att Wasapi är på rätt väg genom att renodla.
 

Här är en 8 år gammal bild:

 

DSC_0527.JPG

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, calle_jr said:

Microsofts insats för audio är snarast att försvåra och förstöra så mycket det bara går.

Du lever i dåtiden, @calle_jr Tiden stannade inte med Windows Vista. Du får bedöma dem för vad de är idag. De har satsat ordentligt på sin ljudsida. De påverkas av verkligheten som alla andra och måste anpassa sig till verlighet och möjligheter som råder idag, vilket också skrivs om i en av länkarna ovan: So from this angle  [Windows utvecklingsarbete], it makes sense that Operating system drivers will have way better responses then what they would have back in 2011. 

 

I följande länk finns massor av dokument på de massiva ändringar de gjort för att höja Windows 10 i framkant när det operativsystem för ljud. De är riktade till i huvudsak utvecklare av drivrutiner, spelare, mobiltefoner och tillverkare av hårdvaror för att de skall få all fakta och verktyg de behöver/kan välja mellan för att optimera sina produkter. I Computer Audiphile höjs fler röster om att Windows tagit ledningen inom high-end.

 

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/audio/low-latency-audio

 

 

Link to comment
Share on other sites

I veckan släppte SotM sin nya mjukvara till sina streamers med uppdaterad Linux kernal som enligt dem ska förbättra ljudet....håller just nu på att ladda ner den nya versionen och ska bränna den till ett SD kort.

 

-Especially with the new custom Linux kernel, the sound improvement of the mid-low range is noticeably made.

 

-Improve sound quality by upgrading Linux system and custom kernel

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Bebop said:

Tiden stannade inte med Windows Vista.

Exemplet var kopplat till att jag spelade 24/352 med Windows Vista, dvs att det gick att göra långt innan Win 10 och att det inte berodde på insatser från Microsoft. Tvärtom.

Idag använder jag Win 10 och kan relatera till det också. Det som Microsoft har gjort är ett bättre set subrutiner för ljudhantering, och det är ju bra eftersom de då kunde skrota kmixer. Jag minns att detta api fanns redan med Vista, men jag vet att Microsoft har förbättrat både dessa subrutiner och övriga api som involverar ljud i en pc.

 

Att man bockar i en dialogbox i en mjukvara innebär inte att de och endast de instruktioner som bocken avser inträffar. Och att de gör det ena dagen innebär inte att de gör det nästa dag. Om motsvarande skulle hända med en standalone apparat så skulle det betraktas som att apparaten är trasig. Att det händer med en PC är en sak man ska leva med, och det är sannolikt ingen egentlig bugg om man skulle ge sig på att gräva i det.

Det handlar inte om att någon har fel eller att det ena är bättre än det andra. Det ligger i produktens natur, personal computer.

 

Vi har haft denna diskussionen tidigare och jag kan bara konstatera att vi har olika synsätt på det. Det ger bara lite krydda i tillvaron :)

 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, octavia rs said:

I veckan släppte SotM sin nya mjukvara till sina streamers med uppdaterad Linux kernal som enligt dem ska förbättra ljudet....håller just nu på att ladda ner den nya versionen och ska bränna den till ett SD kort.

 

-Especially with the new custom Linux kernel, the sound improvement of the mid-low range is noticeably made.

 

-Improve sound quality by upgrading Linux system and custom kernel

Du kan väl återkoppla om du tycker den fungerar väl? Jag läste om att många hade jätteproblem med uppdateringen via det inbyggda gränssnittet, så jag vågade inte gå vidare...

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, AlfaGTV said:

Du kan väl återkoppla om du tycker den fungerar väl? Jag läste om att många hade jätteproblem med uppdateringen via det inbyggda gränssnittet, så jag vågade inte gå vidare...

Uppdaterade Sotm häromdagen! Mjukvara till Kernel behövde uppdateras i två omgångar och övrig mjukvara en ggr. Uppdateringen tog typ 45 min totalt. Man får inte börja fippla med datorn under tiden, då kan det gå fel! Ljudkvalitén märker jag ingen större skillnad på efter uppdateringen, den var redan på topp ?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Du kan väl återkoppla om du tycker den fungerar väl? Jag läste om att många hade jätteproblem med uppdateringen via det inbyggda gränssnittet, så jag vågade inte gå vidare...

 

Jag använder inte gränssnittet när jag uppdaterar tycker det är alldeles för opålitligt. Jag laddade ner 4.5 (man slipper steget via 4.4) och brände det på ett extra SD kort jag hade liggande (enkelt att gå tillbaka till de fungerande om de strular). 

Tog väl allt som allt 20 min att uppdatera och det fungerade utan problem de 2h jag lyssnade igår.

Hurvida de låter bättre ska jag låta vara osagt just nu men "bra" låter det i mina öron precis som @Muffin skrev så lät det bra innan med :)

Link to comment
Share on other sites

On 2018-12-21 at 11:50, octavia rs said:

Hurvida de låter bättre ska jag låta vara osagt just nu men "bra" låter det i mina öron precis som @Muffin skrev så lät det bra innan med :)

 

Jag tog hem imagen igår och gjorde ett första försök med Windows och Etcher... Gick åt skogen eftersom SOtM väljer att presentera image-filerna i ett binär-format för Windows. Etcher larmade om att image  jag försökte skriva inte var bootbar.... Det var den inte heller. 2-3timmar bortslösade pga av att man dels inte säkrar imagen genom att zippa den och det får ju också konsekvensen av att det skall tankas hem nästan 8Gb imagefil! Att sedan bränna en image på 8Gb är ju inte gjort på "en svinblink" heller...

Okej, nästa försök gjordes på Mac, den imagen är iaf i ett zippat tillstånd, .gz och dels så behövde jag bara tanka 3.2Gb som kan skrivas direkt av Etcher. Det gick bra! Och sjukt mycket snabbare... Men, den fungerar inte korrekt... Upplever dropouts och glitches vid uppspelning av filer på 24/96 och över samt DSD... I synnerhet i början av ett uppspelat spår och då man hoppar till en annan del av spåret genom att klicka på tidslinjen. 

Ägnade en knapp timme åt att ta hem version 4.2.2 istället och brände denna, fungerar klockrent. Uppgraderade via UI till 4.4 och det fungerar klockrent. Provar uppgradering via UI till 4.5 men den verkar verkligen ta mellan 2 o 4 timmar som det varnas för så jag avbryter.

 

Alltså, jag har ingen kritik mot SOtM när man väl aktiverat Roon Ready mode, då är den klockren och stabil. Men detta? Och varför i hela friden knyta webläsaren till uppgraderingsprocessen? ("Stäng inte webbläsaren", "Uppdatera inte sidan")

Varför ens distribuera olika image-filer till Windows och Mac? Imagen är ju lik förbenat en Linux-image???

 

Tacka vet jag DietPi på Allo USBridge eller en Pi... Det tar 30sek att uppgradera. Vill man blåsa om hela SD kortet är Imagen på ca 90Mb!!! Sen är det surt att de inte kan lösa problemet med NTP-åtkomsten...

 

Auralic och Bluesound har smidig, väl fungerande software management, har inte upplevt några problem alls. Väl värt den extra kostnaden om man inte tycker om att svära över datorer...

 

Så där, färdig med gnällandet! Nu ska jag spela lite julmusik istället! :D

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag tog hem imagen igår och gjorde ett första försök med Windows och Etcher... Gick åt skogen eftersom SOtM väljer att presentera image-filerna i ett binär-format för Windows. Etcher larmade om att image  jag försökte skriva inte var bootbar.... Det var den inte heller. 2-3timmar bortslösade pga av att man dels inte säkrar imagen genom att zippa den och det får ju också konsekvensen av att det skall tankas hem nästan 8Gb imagefil! Att sedan bränna en image på 8Gb är ju inte gjort på "en svinblink" heller...

 

Jag använder USBimage de program som SOtM hänvisar till och som sagt det tog inte direkt långt tid att ladda ner, bränna och få igång den igen med 4.5 mjukvaran.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

 

Jag använder USBimage de program som SOtM hänvisar till och som sagt det tog inte direkt långt tid att ladda ner, bränna och få igång den igen med 4.5 mjukvaran.

Och, du kan spela högupplöst utan bekymmer med 4.5? Det hackade sig för mig med flera olika DACar, men när jag bytte Roon bridge till Tinkerboard med DietPi funkade det klockrent.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
1 hour ago, sprudel said:

Är det någon som vill dela med sig av erfarenheter från extern strömförsörjning till dac, exempelvis Chord.

Akkelis har ju några alternativ där SBooster syns mig som mest intressant.

 

En vän till mig har Qutest som DAC och han köpte relativt snart en sBooster med Ultra-filtret. Jag är inte tillräckligt inlyssnad på hans anläggning för att kunna bidra med någon kvalificerad uppfattning, men vi var överens om att det inte handlade om några stora skillnader i ljudkvalitet.

Iaf inte i hans anläggning. Som f.ö. har en Entreq grendosa och en Minimus som jordar det digitala innan integrerad förstärkare, Bladelius Brage vidare ut till Dynaudio Special Forty

 

Däremot skaffade han en sPS-500 till min gamla SOtM sMS-200 och det hävdar han var ett tydligt kliv framåt. Förvånande för mig, då jag kört sMS med ett flertal olika linjära nätdelar men den har (i mina öron/anläggning) inte reagerat nämnvärt på strömförsörjning.

 

För övrigt är det väl 5V som Qutest behöver?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...