Jump to content

Thorens TD124


minesota

Recommended Posts

Hej forumet.

Länge sedan jag loggade in.  Har bara läst trådar sista åren. 

Har idag en modern Acoustic Signature /SME 309 skivspelare som väger som en mindre bil . Har sista tiden börjat fundera på En TD124 som komplement utan att egentligen veta varför . Jag skulle vilja ställa en öppen fråga i ämnet. Nämligen , -Vad får man om man skaffar en fint renoverad 124 ? 

Trevlig kväll /M

 

Link to comment
Share on other sites

Du får en legendarisk och mytomspunnen klassisk skivspelare. Jag har aldrig hört den själv riktigt seriöst. Min bild (fördom?) är att många använder den tillsammans med SME-armar från samma tid och en av Ortofons lika klassiska SPU-pickuper som fortfarande tillverkas, både i stereo- och monopickuper. Jag skulle gärna ha en TD 124 men jag skulle säkerställa att den är ordentligt renoverad.

Här kan du läsa ett omdöme om TD 124: http://hometheaterreview.com/thorens-td124-turntable-reviewed/

Scopper AG i Schweiz är kanske den mest initierade och välrenomerade TD 124-specialisten. Följande länk leder till honom: http://www.schopper.ch/index.php?page=guide-how-to-buy

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, minesota said:

Har idag en modern Acoustic Signature /SME 309 skivspelare som väger som en mindre bil .

Det där tror jag först när jag sett det :D. Men jag vill gärna se det även om det det skulle visa sig vara en "alternativa fakta" :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Richard said:

Det där tror jag först när jag sett det :D. Men jag vill gärna se det även om det det skulle visa sig vara en "alternativa fakta" :thumbsup:

Haha korrekt ! Å andra sida delges inte specifikationen på bilen i inlägget.  Det finns faktiskt väldigt små bilar :-) 

Link to comment
Share on other sites

Thorens TD 124 lanserades 1957 efter en lång tids utveckling på fabriken i Sainte-Croix i Schweiz som svar på Garrard 301. De var så kallade Trancription-spelare. Alltså skivspelare som såldes utan arm. Plint gick att köpa till.

I princip allt på skivspelaren är av Thorens egen utveckling och tillverkning. Det är bara några få delar som exempelvis drivrem, lager och skruvar som kommer från OEM-tillverkning.

Skivspelaren består av ett gjutet aluminiumchassi. Gjuten (järn) och maskinbearbetad skivtallrik på 4,5 kilo, axel, lagerhus med lager i sintrad brons. Thorens egna E50 synkronmotor och en sinnrik drivning.
Över den gjutna skivtallriken ligger det ytterligare en tallrik i formpressad (svarvad) aluminium som man kan lyfta och sänka med en liten spak vid sidan av tallriken från den roterande inre skivtallriken. Det gör att man på ett säkert och enkelt sätt kan byta skiva istället för som vanligt ”on the fly”. 
Totalt väger verket 9,5 kg utan arm och plint.

Skivspelaren är egentligen inte en renodlad mellanhjulsspelare då motorn driver en rem via ett step pulley-hjul som i sin tur driver ett mellanhjul mot insidan av skivtallriken.
Hela verket är byggt med hög precision och är otroligt stabilt.
Totalt sitter det sju (7) sintrade bronslager och två kulor i drivenheten.

Skivspelaren är byggd för kontinuerlig drift för att undvika slitage vid uppstart och för att alltid ha rätt arbetstemperatur i lager och drivningen.

s-l16006.jpg

Bild på drivningen. Från vänster Motor med remskiva som driver en rem till Step Pully. Däremellan en bromsmagnet kallad Eddy Current som man kan justera hastigheten via ett vred. Till höger i gummi finns mellanhjulet som driver tallriken från insidan. På bilden skymtar också lyftmekanismen för den yttre tallriken.

Thorens TD 124 kom i två modeller fiffigt nog kallad Mk I och Mk II.
Exteriört fick Mk II en ljusare grå kulör och modernare design på reglage än Mk I och en ny gummimatta.
Tekniskt sett fick den starkare motor på från 10 watt till 15 watt och bättre motorupphängningen.
På uppmaning från den Amerikanska marknaden introducerades även en skivtallrik i aluminium på grund av magnetfältet från MC-Pickupen SPU.
Jag har aldrig lyssnat på någon spelare med den tallriken och den verkar inte heller speciellt populär då de flesta byter ut den mot Schoppers egna omagnetiska tallrik.

IMG_2276.jpg

Tidig td 124 Mk I med Ortofon SMG 212 och SPU Meister

IMG_1786.jpg

Mk I med SME 3012, SME pickupskal. Kommer inte ihåg pickup men troligtvis Denon dl 103r.

IMG_2273.jpg

Thorens td 124 Mk II med SME + SPU Meister. Det brukar sitta en SPU Gold Reference på denna.

Aldrig tidigare hade det byggts en skivspelare för konsument med samma precision och data tidigare. TD 124 blev snabbt en utmaning för konkurrenterna och stod alltid som referens när andra skivspelare skulle testas.
Thorens TD 124 tillverkades mellan 1957-1967.

Det är ett jäkla driv i TD 124. Stampa-takten-känslan infinner sig snabbt och den mejslar ut otroligt mycket ur skivorna men det krävs att man matchar rätt och att man genomför en bra renovering.
Att tro att en 50-60 år gammal spelare skall prestera på topp utan genomgång är dömt att misslyckas.

IMG_1855.jpg

Bild på en nästan helt demonterad td 124

Skivspelaren trivs bäst med lite tyngre armar som ex. SME 3012, 3009, Ortofon RMG, SMG. Dessa armar med SPU-pickup är en perfekt match tycker jag.
Att man ofta ser skivspelarna med äldre armar beror nog bara på att de passar bättre ihop designmässigt. Dessutom står sig dessa armar mycket bra mot dagens armar också.
Med ovanstående uppsättning spelar den ypperligt på Microgroove skivor men självklart även nyare pressningar.

Mellanhjulsspelare brukar vara beskyllda för mycket rumble. Det stämmer men rätt matchad kommer man förbi detta problemet. I allmänhet har jag upptäckt att en pickup tillverkad för en lätt arm ger problem med rumble.
Fördelarna man vinner med en mellanhjulsspelare är att den i allmänhet har ett lågt Wow & Flutter om den är rätt renoverad.
Jag upplever spelaren mer alert. Mer på, med mer driv än med en remdriven.
Motorn är starkare och har ett högre varvtal än en remdriven vilket kan vara en orsak.
Varvtalet ligger på cirka 1350 rpm jämfört med en remdriven som ligger på runt 300 rpm vilket gör att en mellanhjulsspelare kommer upp i varv mycket lättare.
Återigen, rätt renoverad så skall den klara att nå rätt varv på ett tallriksvarv. Lenco brukar faktiskt vara lite snabbar från ½ - ¾ varv.
Allt bygger på låg friktion. En rätt renoverad motor kan snurra upp till 60 sekunder efter den är avslagen (utan rem). Det visar lite av den otroligt noggranna balansering det är på motorerna.

Puritanen bygger sin skivspelare med original plint och Ortofon eller SME men skalan är lång. Det jag har lärt mig genom åren är i alla fall att den kanske inte trivs helt fullt ut i en stenkonstruktion. Den gillar mer trä eller plywood.
Vissa förespråkar spelaren med Mushroom (gummisvamparna) som ligger mellan chassi och plint andra utan.
Med original plint förordar jag Mushroom’s.

Vill man renovera själv kan man köpa nytillverkade delar från Shopper, Audiosilente och Hanze Hifi i Europa men jag vill även höja ett finger för att det inte är helt lätt att renovera själv även om man har mekat en hel del innan.

IMG_0266.jpg

Lånad bild på en snygg spelare :thumbsup:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kul och intressant!

Lite av en drömspelare när det begav sig. Men det blev en Lenco istället pga personalrabatt i den butik jag jobbade i under gymnasietiden.

Du har på ett förtjänstfullt sätt beskrivit delarna i drivningen, men då kanske en dum fråga. Vad döljer sig under det som verkar vara en rund pappskiva över vilken kabeln är dragen och sitter fäst i med en kabelklammer? Framgår inte av bilderna.

Calm

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, calm said:

Kul och intressant!

Lite av en drömspelare när det begav sig. Men det blev en Lenco istället pga personalrabatt i den butik jag jobbade i under gymnasietiden.

Du har på ett förtjänstfullt sätt beskrivit delarna i drivningen, men då kanske en dum fråga. Vad döljer sig under det som verkar vara en rund pappskiva över vilken kabeln är dragen och sitter fäst i med en kabelklammer? Framgår inte av bilderna.

Calm

Den döljer bara ett hål som ibland täcks med en rund plåt som även är lämplig att använda för att klamra kablage.

Link to comment
Share on other sites

On 2017-03-31 at 00:33, eliot said:

Har du också den separata nätdelen SCHOPPER PS 1:

SCHOPPER_PS1_1.jpg

 

Nej jag har inte köpt en sådan. Den är intressant men har också kollat närmare på en annan från Hanze Hifi i Holland som verkar mycket intressant.

Saxat från deras hemsida.

Turntable power supply H.A.T. CPS-2

0__468_l_ms2.rvf_1.jpg

The AudioTeam (Het Audio Team in Dutch hence the abbreviation H.A.T.) have developed a very special Clean Power Supply (CPS).

Like many places in our environment the power grid is quite badly polluted. When we switch on our washing machine or our computer we will never notice, but if we switch on an audio device like and amplifier we can definitely hear the difference between "clean"and "polluted" power. This phenomenon is a known issue in amplifiers. That is why Jaap Pees and Richard Herman designed their first CPS in the first place.

Big was their surprise when one evening they switched on Jaap's Thorens TD-124 powered via the CPS. "Silence", "blackness", inner detail, everything improved! This was the beginning of the development of the CPS-2, a power regenerator for turntables. A regeneratornot a power line filter! The CPS-2 uses the Joules (used to be Watts) from the mains. It regenerates the 230 Volt (or 115, or 240) stabilizes it within 0.1% and by means of a very precise analogue oscillator a pure 50 Hz (60 Hz) sine wave is (re-) generated. 

On the picture below you can see the "pollution"  of the grid. Instead of gently rounded slopes, peaks and dips we see blurry lines and flattened peaks and dips.The lower line is a visual representation of the measured distortion which can add up to 4% ! What you see is the power from the average wall socket in your home. The pollution you see is caused by for instance switched power supplies (computers, flat screen televisions gaming consoles) energy efficient lamps (PL, LED) and halogen dimmers.

IMG_6011.jpg

Below you see the regenerated mains from the CPS-2.

IMG_6012.jpg

Our experience so far with the CPS-2 is that it gives an clearly audible improvement on most turntables. On the Thorens TD-124 and the Garrard 301/401 the improvement is major. The CPS-2's output voltage is specifically chosen for the specific turntable it is supposed feed. 
For the Thorens turntables form the 50's & 60's this 220 Volt. That is the voltage the motors were designed for. 230 Volt or 240 Volt is too high. This causes the turntabels to turn too fast. In order to obtain the correct speed the motor needs to be slowed down by the break. This causes extra forces in the motor resulting in unwanted vibrations which will be evantually picked up by the stylus thus distirting the audio signal. The (extra) use of the break to slow down the motor also causes unwanted friction which has lead to the premature death of quite a few motors.
Beause the Garrard's idler wheels are in direct contact with the motor pulley the transfer of motor vibrations is often more serious. The CPS-2 works wonders.......

Link to comment
Share on other sites

On 2017-03-24 at 20:19, minesota said:

Tack Bebop. 

Har en spelare som är helt genomgången av just Schoper, Inklusive en 9003 arm på gång. Känner till historien och har läst lite "reviews" på nätet. Vore också kul att höra lite vad ägarna av dessa tycker. /M

Kollade ditt inlägg en gång till.

Skulle misstänka att det gäller den spelare som finns till salu i Sverige på en känd sälj-site.

Thorens TD 124 Renoverad med Schopper och ny mc

Renoverad motor m.m. specialplint i björkplywood med blyinlägg, färg svart. Schopper armboard och SME 3009i (renoverad) kompl med ny Hana MC pickup.

Undra om den skivspelaren verkligen är renoverad av Schopper?
Det står bara att det är en "Schopper armboard"
Skulle misstänka att SME 3009i står för SME 3009 Improved. Det finns armar som passar bättre till td 124 än just den.

Link to comment
Share on other sites

On 2017-03-27 at 09:00, UffeZ said:

 

Thorens TD 124 lanserades 1957 efter en lång tids utveckling på fabriken i Sainte-Croix i Schweiz som svar på Garrard 301. De var så kallade Trancription-spelare. Alltså skivspelare som såldes utan arm. Plint gick att köpa till.

I princip allt på skivspelaren är av Thorens egen utveckling och tillverkning. Det är bara några få delar som exempelvis drivrem, lager och skruvar som kommer från OEM-tillverkning.

Skivspelaren består av ett gjutet aluminiumchassi. Gjuten (järn) och maskinbearbetad skivtallrik på 4,5 kilo, axel, lagerhus med lager i sintrad brons. Thorens egna E50 synkronmotor och en sinnrik drivning.
Över den gjutna skivtallriken ligger det ytterligare en tallrik i formpressad (svarvad) aluminium som man kan lyfta och sänka med en liten spak vid sidan av tallriken från den roterande inre skivtallriken. Det gör att man på ett säkert och enkelt sätt kan byta skiva istället för som vanligt ”on the fly”. 
Totalt väger verket 9,5 kg utan arm och plint.

Skivspelaren är egentligen inte en renodlad mellanhjulsspelare då motorn driver en rem via ett step pulley-hjul som i sin tur driver ett mellanhjul mot insidan av skivtallriken.
Hela verket är byggt med hög precision och är otroligt stabilt.
Totalt sitter det sju (7) sintrade bronslager och två kulor i drivenheten.

Skivspelaren är byggd för kontinuerlig drift för att undvika slitage vid uppstart och för att alltid ha rätt arbetstemperatur i lager och drivningen.

s-l16006.jpg

Bild på drivningen. Från vänster Motor med remskiva som driver en rem till Step Pully. Däremellan en bromsmagnet kallad Eddy Current som man kan justera hastigheten via ett vred. Till höger i gummi finns mellanhjulet som driver tallriken från insidan. På bilden skymtar också lyftmekanismen för den yttre tallriken.

 

Thorens TD 124 kom i två modeller fiffigt nog kallad Mk I och Mk II.
Exteriört fick Mk II en ljusare grå kulör och modernare design på reglage än Mk I och en ny gummimatta.
Tekniskt sett fick den starkare motor på från 10 watt till 15 watt och bättre motorupphängningen.
På uppmaning från den Amerikanska marknaden introducerades även en skivtallrik i aluminium på grund av magnetfältet från MC-Pickupen SPU.
Jag har aldrig lyssnat på någon spelare med den tallriken och den verkar inte heller speciellt populär då de flesta byter ut den mot Schoppers egna omagnetiska tallrik.

IMG_2276.jpg

Tidig td 124 Mk I med Ortofon SMG 212 och SPU Meister

IMG_1786.jpg

Mk I med SME 3012, SME pickupskal. Kommer inte ihåg pickup men troligtvis Denon dl 103r.

IMG_2273.jpg

Thorens td 124 Mk II med SME + SPU Meister. Det brukar sitta en SPU Gold Reference på denna.

Aldrig tidigare hade det byggts en skivspelare för konsument med samma precision och data tidigare. TD 124 blev snabbt en utmaning för konkurrenterna och stod alltid som referens när andra skivspelare skulle testas.
Thorens TD 124 tillverkades mellan 1957-1967.

Det är ett jäkla driv i TD 124. Stampa-takten-känslan infinner sig snabbt och den mejslar ut otroligt mycket ur skivorna men det krävs att man matchar rätt och att man genomför en bra renovering.
Att tro att en 50-60 år gammal spelare skall prestera på topp utan genomgång är dömt att misslyckas.

IMG_1855.jpg

Bild på en nästan helt demonterad td 124

Skivspelaren trivs bäst med lite tyngre armar som ex. SME 3012, 3009, Ortofon RMG, SMG. Dessa armar med SPU-pickup är en perfekt match tycker jag.
Att man ofta ser skivspelarna med äldre armar beror nog bara på att de passar bättre ihop designmässigt. Dessutom står sig dessa armar mycket bra mot dagens armar också.
Med ovanstående uppsättning spelar den ypperligt på Microgroove skivor men självklart även nyare pressningar.

Mellanhjulsspelare brukar vara beskyllda för mycket rumble. Det stämmer men rätt matchad kommer man förbi detta problemet. I allmänhet har jag upptäckt att en pickup tillverkad för en lätt arm ger problem med rumble.
Fördelarna man vinner med en mellanhjulsspelare är att den i allmänhet har ett lågt Wow & Flutter om den är rätt renoverad.
Jag upplever spelaren mer alert. Mer på, med mer driv än med en remdriven.
Motorn är starkare och har ett högre varvtal än en remdriven vilket kan vara en orsak.
Varvtalet ligger på cirka 1350 rpm jämfört med en remdriven som ligger på runt 300 rpm vilket gör att en mellanhjulsspelare kommer upp i varv mycket lättare.
Återigen, rätt renoverad så skall den klara att nå rätt varv på ett tallriksvarv. Lenco brukar faktiskt vara lite snabbar från ½ - ¾ varv.
Allt bygger på låg friktion. En rätt renoverad motor kan snurra upp till 60 sekunder efter den är avslagen (utan rem). Det visar lite av den otroligt noggranna balansering det är på motorerna.

Puritanen bygger sin skivspelare med original plint och Ortofon eller SME men skalan är lång. Det jag har lärt mig genom åren är i alla fall att den kanske inte trivs helt fullt ut i en stenkonstruktion. Den gillar mer trä eller plywood.
Vissa förespråkar spelaren med Mushroom (gummisvamparna) som ligger mellan chassi och plint andra utan.
Med original plint förordar jag Mushroom’s.

Vill man renovera själv kan man köpa nytillverkade delar från Shopper, Audiosilente och Hanze Hifi i Europa men jag vill även höja ett finger för att det inte är helt lätt att renovera själv även om man har mekat en hel del innan.

IMG_0266.jpg

Lånad bild på en snygg spelare :thumbsup:

 

 

 

 

Hej UffeZ,

Tycker du har fantastiskt fina skivspelare. Ser du något problem med den ganska höga uteffekten på motorn, speciellt då MK2? Varför ökade man från 10 till 15W?

Edited by tek
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, tek said:

Hej UffeZ,

Tycker du har fantastiskt fina skivspelare. Ser du något problem med den ganska höga uteffekten på motorn, speciellt då MK2? Varför ökade man från 10 till 15W?

Tack Tek

Nej jag ser bara fördelar.
Thorens ökade effekten på motorn för att få jämnare gång, mindre vibrationer och snabbare uppstart.
Det är en klar skillnad i ljud och driv genom hela registret med den starkare motorn.

Det var en Italienare vid namn Simone Luccetti som upptäckte skillnaden mellan motorerna för några år sedan. Han tillverkar genom sitt bolag Audiosilente nya spolar med fler antal lindningar som alla inklusive Schopper AG använder sig av idag när man renoverar td 124.

coils5.jpg

Här kan man se skillnad på spolar för 10 watt respektive 15 watt. Bild lånad av Audiosilente.

coils3.jpg

Spole för 10 watt. Bild lånad av Audiosilente.

coils4.jpg

Spole för 15 watt. Bild lånad av Audiosilente.

coils7.jpg

Nya spolar monterade. Bild lånad av Audiosilente.

 

Audiosilente har även tagit fram nya sintrade lager med mycket hög precision till motorn. (se nedan)

sintered.jpg

 

Så här ser en isärtagen motor ut. Det är den svåraste biten i en renovering av en td 124. Allt är balanserat från fabrik så det gäller att man har tungan rätt i mun när man sätter ihop den. (se nedan)

13316798_1790374097852592_41717881105857
Bild lånad av Jaap Pees, Hanze Hifi.

 

Bild på monterad motor inklusive mätprokoll. Renoverad av Jaap Pees på Hanze Hifi. (se nedan)

13350346_1790372831186052_32214583908758

Edited by UffeZ
Saknades ord
Link to comment
Share on other sites

On 2017-04-04 at 08:03, UffeZ said:

Nej jag ser bara fördelar.
Thorens ökade effekten på motorn för att få jämnare gång, mindre vibrationer och snabbare uppstart.
Det är en klar skillnad i ljud och driv genom hela registret med den starkare motorn.

 

Intressant, tack för infon!

 

Link to comment
Share on other sites

On 2017-04-03 at 09:55, UffeZ said:

Kollade ditt inlägg en gång till.

Skulle misstänka att det gäller den spelare som finns till salu i Sverige på en känd sälj-site.

Thorens TD 124 Renoverad med Schopper och ny mc

Renoverad motor m.m. specialplint i björkplywood med blyinlägg, färg svart. Schopper armboard och SME 3009i (renoverad) kompl med ny Hana MC pickup.

Undra om den skivspelaren verkligen är renoverad av Schopper?
Det står bara att det är en "Schopper armboard"
Skulle misstänka att SME 3009i står för SME 3009 Improved. Det finns armar som passar bättre till td 124 än just den.

Hej

wow, tack för all info allihopa.  Jag har sett den annonsen du nämner .  Den jag haft funderingar på kommer dock från ett annat håll och skulle vara en MK2.  Säljaren beter sig lite underligt så jag har avfärdat den tsv. Letar vidare helt enkelt utan stress.  

Har haft en td124mk1 på lån ett par veckor som ser ut som ett vrak med i gott spelskick och jag tycker det är fantastiskt kul. Jag vet inte vad det är men på nått sätt blir det mer på riktigt när man lägger på ett gammal skiva på den jämfört med den moderna klumpedunsen .

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Eftersom denna tråd redan finns om Thorens td 124 fortsätter jag i den.
Intressant är också att det är strax 1000 som har kollat i tråden så något litet intresse finns förmodligen :)

Efter lång väntan och flera bedrövelser har det äntligen börjat ramla in lite nya delar till de tre spelarna jag har på bänken för tillfället.
Observera att jag inte brukar renovera td 124 mer än mina egna men när trevliga personer i min närhet frågar så gör jag det.

Delarna är till två mycket trötta Mk I och en Mk II och det är Mk II som står i fokus för tillfället.
Nya sintrade SKF-lager beställdes i mitten på januari och efter lååååång väntan dök de upp. Hade som tur var beställt flera lager. Efter en nästan en hel dag i leverantörens verkstad hade jag två stycken lagerhus med nya lager som inte gick att använda överhuvudtaget och ett som jag har under övervägande. Antingen var de för tighta eller också glappade axeln rejält  :schild_help:

Samtidigt beställdes delar från Audiosilente men de var restade :o När de väl fanns i lager skickades de med kort varsel och efter bara två dygn kunde jag hämta ut paketet som var skickat från Italien :outdoor:
Problemen med lagrena ställde till det en del och enda utvägen blev att fråga Jaap Pees på Hanze Hifi om han kunde leverera det tillsammans med de övriga delar jag hade beställt vilket gick bra. 
Hanze Hifi var snabba med leverans. Försändelsen tog bara mindre än ett dygn på sig att lämna Holland sen uppstod problem på vägen. Efter fyra dagar dyker paketet upp i Sverige sen har det lilla paketet legat fast på Posten Nord i 28 dagar :shocked:

I dag efter flera fruktlösa försök fick jag audiens att själv få komma och hämta upp mitt hett efterlängtade lilla paket. :app:

Det finns lite tidspress på en av spelarna så det har varit lite nagelbitande på vägen.:NailBiting:
För att komma någorlunda i mål har jag varit tvingad att låna komponenter från mina spelare för att i vissa delar kunna påbörja renoveringen.

Ok men nu är jag på spår igen.

Om allt lyckas och går väl kommer många få tillfälle att lyssna på en av spelarna i framtiden.

Först lite delar från Audiosilente i Italien.

P4140477.jpg

P4140480.jpg

P4140482.jpg

P4140483.jpg

Sen till dagens paketöppning som verkar vara populärt här :D

IMG_2951.jpg

IMG_2952.jpg

Överiktsbild

IMG_2953.jpg

Och en bild på mina efterlängtade lager som ligger i olja i väl förslutna påsar :77:

IMG_2954.jpg

Fortsättning följer med ojämna mellanrum......

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, UffeZ said:

Intressant är också att det är strax 1000 som har kollat i tråden så något litet intresse finns förmodligen

Självklart! Älskar den här typen av trådar - det börjar klia ordentligt i fingrarna att börja mecka, men kunskapen är tyvärr inte på samma nivå dom entusiasmen :D

Link to comment
Share on other sites

Kul att ni gillar det :)

Skivspelaren har en gång i tiden ägts av en på den tiden känd Hifi-profil vid namn Jan Lodström som sålde den till en erkänd Jazzbassist som i sin tur sålde den till en annan kreatör inom hifi.

Jan eller Janne var känd för sina rörkonstruktioner. Har sett flera skapelser genom åren och ofta var de inte helt färdigställda. Likaså kan man säga om denna skivspelare.

Har varit dålig på att ta bilder på hur den såg ut mer än snap shots med telefonen som ni får hålla till godo med.

Upprinnelsen till renoveringen av denna spelare var att Jazzbassisten tog med den till Hifi-kreatören för påseende och lyssning.
Spelaren såg bedrövlig ut. Smutsig, dammig och med en Audio Technica ATP-16T arm som inte var fastskruvad.
En MM Stanton 681 skruvades dit. Armen var helt omöjlig att justera in så det var bara att köra på. Verket startade efter en del övertalning. Skiva lades på sen satt alla med hakan i knät.
Jäklar vad det spelade.

Affär blev av och spelaren överlämnades till mig för renovering.

När jag fick hem den testade jag spelaren mer ingående. Kollade lager och allt annat. Spelaren var mycket väl använd och väldigt sliten så beslutet blev att göra en totalrenovering av motor och byte av alla lager samt gummidetaljer plus rengöring.
Plinten var ett bedrövligt hembygge handmålad i svart. Armen som inte var fastsatt är sliten och det fattades en del skruvar. Verket var åtgärdat med en hel del fett :tv18: Microjusteringen av hastigheten var av Lodströmdesign till det bättre faktiskt :thumbsup:

Nu blir det lite bilder av hur den såg ut vid test och demontering.

Provspelning med lös arm.

Foumlrsta%20bilden.jpg

Hemma på bänken.

IMG_2778.jpg

IMG_2780.jpg

Ovansidan ser rätt bra ut.

IMG_2783.jpg

Undersidan var värre med en hembygd plint.

IMG_2784.jpg

IMG_2785.jpg

Microjustering á la Lodström

IMG_2789.jpg

Demonterad :NailBiting:

IMG_2815.jpg

To be continued.....

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Apexorca said:

Hur skall du reda ut detta? :NailBiting: Ser ut att vara lite att bita i.  Men jag tror du fixar det. :D

Hoppas verkligen det nu när jag har börjat visa bilder. 

Jag har 48 timmar på mig att få den att snurra perfekt innan den passas in i en ny plint med ny arm. Vet vilken arm det skall sitta på den men inte hur plinten ser ut eller vilken pickup. 

Skulle behövt 7 dagar för justering men har fuskat lite med att köra in vissa delar i väntan på de nya delarna. 

Link to comment
Share on other sites

Verkligen roligt att följa denna tråd!:thumbsup:

Även om jag aldrig skulle våga mig på ett sådant projekt själv så tycker jag det är intressant att se komplexiteten i en sådan här spelare och att det finns så mycket kunskap och nytillverkade delar att plocka upp från olika håll. Allt långt ifrån inställningen "slit och släng och köp nytt"

Imponerande och hatten av!:icon_smile_cool:

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Vox said:

"Less is more" var inget som den konstruktören jobbade efter. :o
Går det att bygga en skivspelare med fler delar? Antal delar i min Opus3 Continuo är en bråkdel jämfört med den där.

Haha ja less is more och oftast mer robust också.
Jag är själv gammal mek-konstruktör och eftersträvade alltid att konstruera till den yttersta enkelheten.
Tror det finns en hel hög med skivspelare med fler delar. Kronos är ett exempel men det finns många fler.
Skulle jag gå efter min egna devis så hade det blivit en remdriven men som jag redan har skrivit i tidigare text längre upp så har jag inte hittat så många spelare med den karaktären som td 124 eller Garrard 301/401 har. Opus Continuo är en av de remdrivna som jag har gillar rätt så bra men tyvärr har det varit lite si och så med byggkvaliteten på de jag har kollat.
Nu är det inte så att det ena utesluter det andra. För mig är det intressant med mångfald också.
För viss typ av musik passar en viss skivspelare för en annan typ av musik passar en annan skivspelare enligt min erfarenhet.

Summa sumarum. Det finns enklare spelare. Thorens td 124 Är komplicerad och det är en riktig match man går när man ger sig på den och det är kanske det som jag tycker är intressant. Lyckas man så blir man rikligt belönad :)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Verkligen roligt att följa denna tråd!:thumbsup:

Även om jag aldrig skulle våga mig på ett sådant projekt själv så tycker jag det är intressant att se komplexiteten i en sådan här spelare och att det finns så mycket kunskap och nytillverkade delar att plocka upp från olika håll. Allt långt ifrån inställningen "slit och släng och köp nytt"

Imponerande och hatten av!:icon_smile_cool:

Calm

Kul att du gillar det.

Nej det är verkligen inte någon slit och släng-pryl. 

I år är det 60 år sedan den första td 124 kom ut på marknaden och den är fortfarande lika intressant tycker många. 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Taxmannen said:

Självklart! Älskar den här typen av trådar - det börjar klia ordentligt i fingrarna att börja mecka, men kunskapen är tyvärr inte på samma nivå dom entusiasmen :D

Kul :)
De delarna som är lite mer komplicerade som ipressning av lager och renovering av motorn kan man lämna bort, resten klarar de flesta. Så kör på :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...