Recommended Posts

Kommunikation

En fredag i höstas ringde telefonen i butiken. Det var David från Hifi Agenten som undrade om jag ville följa med på en resa till Kanada i mars 2017 för att besöka fabriken för Martin Logan, Anthem och Paradigm. Jag tyckte såklart att det lät spännande och undrade vad det skulle kosta och fick svaret att jag bjuds på resan. Jag sade att jag såklart var intresserad och bara skulle kolla hemma om det var ok.

Efter jobbet berättade jag för min fru att jag fått denna fråga och hon gratulerade och tyckte det lät jättekul för mig. Hon undrade om det var på sportlovet vilket det inte var, hon undrade vad det kostade och jag berättade att det inte kostar mer än en del mat och dryck och hon undrade om det påverkar hur mycket ledigt jag kan ta i sommar, om det påverkar familjens semester vilket jag sade att det inte gjorde.

Från mitt perspektiv var alla frågetecken utredda så jag fotade mitt pass och SMSade David. Vi åt middag och satt och såg nåt på tv tillsammans då det kommemr ett SMS från David. Jag tittar på det och säger till Josefine att "Nu kom biljetten till Kanada". "Kanada" utbrister hon, "vi måste ju prata om det först".......

Förra veckan åkte vi iväg, 8 hifimän från Sverige. Om ni ser på bilden så är det i bakersta raden, David från Hifi Agenten, Jens från Ljudshoppen, Thomas från Ljudshoppen, Bernt från Hificenter och Niklas från Hifi Agenten. (stående med ryggen, vård värd John)
Mellanraden består av Anders från Lefflers, Peter från Takt & Ton, den engelska distributören för Martin Logan och jag, Stefan från Akkelis Audio.

Det var en väldigt kul resa med fabriksbesök och utbildning, utflykt till Niagarafallen, besök på vingårdar och två dagar i Toronto. Jag tänkte visa bilder och berätta om resan.


Häng med.

01.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Martin Logan, Anthem och Paradigm har samma ägare numera och de två sistnämnda har alltid funnits i Kanada. för några år sedan flyttades även tillverkningen av Martin Logan till samma fabrik i en "håla" som heter Mississauga, 45 minuter utanför Toronto. Lokalen de har här är enorm, drygt 25 000 kvm. Att jag kallar det för håla kommer ni att se på fler bilder för landskapet och arkitekturen var det fulaste vi sett, det var vi rätt överens om. Det var helt platt, inte en kulle så långt ögat kan nå, och helt grått, inga färger, bara fruset gräs, och all bebyggelse gick i samma toner, någon borde introducera falurött för Kanadensarna.

Däremot är människorna otroligt trevliga, omhändertagande och upplevs som hjärtliga. Vi har blivit otroligt väl omhändertagna.

Att Martin Logan flyttades hit var för att modernisera och effektivisera tillverkningen. Huvudkontoret och utvecklingsavdelningen finns dock kvar i USA, än så länge.. I denna fabrik har man stationer som bygger istället för löpande band. Det innebär att man på dagen kan ställa om från att bygga en Paradigm högtalare för att nästa dag bygga Martin Logan. På så viss kan man hålla lagret mindre eftersom man snabbt kan bygga den modell som just nu har låg lagerstatus.

02.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alla tre märken har gott rykte av att tillverka bra produkter. Anthem brukar alltid få toppbetyg för sina biogrejer där de kanske inte alltid har flest funktioner, men oftast bäst ljud. Jag tror att alla gäster utom jag jobbar med Anthem eftersom övriga butiken jobbar även med hemmabio och installationer.

Paradigm har ingen aktiv representation i Sverige vilket är synd. Det verkar vara riktigt bra produkter och jag blev mer nyfiken på dem efter detta besök. Vi har ju fått se hur mycket man gör in-house, fått träffa utvecklingsavdelningen och fått veta att damen som lindar talspolarna gjort detta i 27 år och hon släpper ingen annan i närheten av sina talspolar. Absolute Sound testar en Paradigmhögtalare, toppmodellen och den får en lysande recension.

Martin Logan är ju välkända i Sverige, nästan sedan firman startades men i och med flytten till Mississauga är de bättre än någonsin. Mer om detta senare.

06.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I detta kontor sitter en del av Anthems supportavdelning och ordermottagning. Det är samma inspirerande och upplyftande färgval som på utsidan.........

 

Vad är det för fel på lite färg?

 

Återigen, människorna = supertrevliga.

Miljön ute och inne.... ja ni fattar.....

05.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahhh - kul att få följa med på denna resa :thumbsup:

Jag spenderade mycket tid i Torontotrakten (Waterloo) för kanske 10 år sen. Kanada är ett trevligt land och i jämförelse med USA erbjuder man det bästa, men inte det sämsta, om ni förstår vad jag menar. Jag räknar kallt med att vi snart får se en bild när en handfull välvuxna svenskar hoppar jämfota på glasgolvet i CN Tower :4:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ÅTGÄRD FRÅN MODERATORTEAMET

Som ni ser är tråden flyttad från Bildforum. Anledningen till det är att vi vill hålla en skiljelinje mellan branschanknutnas bidrag och "vanliga" medlemmars bidrag. Ungefär som tidningar skiljer på redaktionell text och annonser. Det finns en liten gråzon där vi inte är riktigt konsekventa. Jag tar Audagio som exempel. Men då han talar för sina kablar gäller samma regler. När det gäller en butik så är gränsen tydlig.

Flytten skall inte uppfattas som kritik mot Akkelis. Tvärtom. Det är både välkommet och uppskattat  med bidrag även från branschen, men vi vill hålla dem separerade från det övriga.

//

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kul med resereportage.

Hade frun i huset fått bestämma så skulle här ha stått ett par Martin Logan för länge sedan.

Då det begav sig i början av hifi-karriären så var hon faktiskt med på några mässor och hon tyckte att M.L's ljud, på ett positivt sätt, skilde sig från övriga tillverkares.

Tydligen så pass att hon kunde tänka sig att jag... :o ... investerade i ett par. Nu kom ju lite annat i vägen den gången men man ska antagligen inte skriva något i sten...

...eller hur det nu är :unsure:

Ska bli kul att få följa resten av resan... :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag förstår moderatorerna att det är svårt att balansera så att saker blir rätt och rättvist. Jag hoppas att många hittar denna bildtråd ändå eftersom det är rätt mycket jobb att göra den. Vi kör vidare.

Som syntes på första bilden så finns här ett lyssningsrum, främst för hemmabio. Detta lyssningsrum användes även för produktinformation och utbildning. Utanför det så fanns det lite av showroom för de produkter som tillverkas här.  Om man besökt vår svenska tillverkare Marten och deras showroom så kan man tycka att Kanadensarna skulle kunna presentera detta lite elegantare. Det funkar även såhär, men känns som om det inte riktigt görs  med fullt engagemang.

Men med tre så stora märken och alla modeller som finns är det inte helt lätt att få snygg plats för hela sortimentet, även om man som här bara har den ena högtalare ut varje par.

 

09.jpg

08.jpg

10.jpg

11.jpg

03.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anthem har ett rumskorrigeringssystem som kallas ARC. (Anthem Room Corection) . En fördel med flytten till samma fabrik är att man i senaste generationen av Martin Logans elektrostathögtalare kunnat integrera ARC för att korrigera basen. ARC är ett system där man gör minst 5, men upp till 10 mätningar på olika platser i rummet och har detta som grund för att korrigera basen. Vi fick en genomgång för hur man kan göra egna ändringar och korrigeringar efter smak om man inte göra att programmet ska göra allt automatiskt. Man rekommenderas använda automatiken om man inte har koll på vad man gör för risken är att man gör saker sämre.

Vi har jobbat med ARC men fick ändå lite nya infallsvinklar som vi ska leka lite med i butiken.

12.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Under den period jag bodde i Kanada (Montreal) var Paradigm ett av de vanligaste märkena i butikerna. Högtalare som lät bra till bra priser. För några år sedan presenterade de något helt annat i Köpenhamn som lät oerhört bra. Vad jag förstod var det en konceptmodell som inte var till försäljning. Men nu lär Paradigm komma med helt nya high-end högtalare som bygger på dessa konceptmodeller. Skall bli kul och höra dem vid något tillfälle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jo Paradigm har jag också upplevt som ett "budgetmärke" men som ni kommer att se från fabriksbesöket så har dom skruvat upp nivån, rejält!!! De verkar kunna konkurrera i den absoluta toppklassen då det gäller teknik, material, innovation  och ljud. Jag tror deras toppmodell numera kostar mellan 350 000 - 400 000 kr.

 

Då man sliter i "skolbänken" behövs såklart bra fikapauser. Kaffet hämtades i nån variant av tetrapackstermosar och givetvis fanns det smaskiga donuts.

13.jpg

14.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Väldigt skoj att få hänga med på denna resa!! :)  

Har själv inte varit i Kanada men däremot min fru som har vänner där . Stämmer det att Kanada påminner om Sverige i sin "grundsyn" på samhället, det var hennes uppfattning. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verkligen trevligt och intressant reportage. Fabriksbesök får en särskild tyngd då man sannolikt inte kommer närmare de tankar och ideér som ligger bakom en viss produkt och vad producenten vill åstadkomma med sin tillverkning. Fina bilder också! Tack för detta! :thumbsup: Skall bli kul om det kommer mer av detta framöver också.

Calm

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Bebop said:

För några år sedan presenterade de något helt annat i Köpenhamn som lät oerhört bra. Vad jag förstod var det en konceptmodell som inte var till försäljning. Men nu lär Paradigm komma med helt nya high-end högtalare som bygger på dessa konceptmodeller. Skall bli kul och höra dem vid något tillfälle.

Minns dessa högtalare från CPH-mässan, de var ngt i hästväg tekniskt och lät mkt trevligt. Hoppas tekniken hittar in i flera modeller.

Kul att följa med på fabriksbesök!

Tack Stefan:thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi kan börja fabriksvandringen med Anthem. Vi fick kika lite på en kommande modell av en integrerad tvåkanalsförstärkare. Den har inbyggd DAC, riaa för MM/MC och såklart ARC rumskorrigeringssystem. Prislappen ska hamna runt 65 000 kr.

01.JPG

02.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Richard said:

Har själv inte varit i Kanada men däremot min fru som har vänner där . Stämmer det att Kanada påminner om Sverige i sin "grundsyn" på samhället, det var hennes uppfattning. 

Ja och nej. Provinsen Quebec där staden Quebec City är huvudstad och där största stad är Montreal har många likheter med Europa. Fri sjukvård, tandläkarkostnader som inte täcks av försäkring (även större ingrepp typ implantat)  är avdragsgill i deklaration, i stort sett fri grundskola, socialt skyddsnät osv. Man känner större tillhörighet mot Europa, framför allt då Frankrike, än USA. Liknande bild gäller för Brittish Columbia längs bort i väst där Vancouver är huvudstad men där är det mer engelska traditioner och kultur och sedan 15-20 år allt mer Hong-Kong då många flyttade därifrån innan Kina tog över.

Alberta med Calgary och Edmonton samt Saskatchewan med Winnipeg känns mer som USA och Wild West med alla sina attribut typ cowboyhattar, muskulösa bilar, salooner och där allt kostar pengar. Ontario med Toronto och Ottowa lite mitt emellan.

Kanada är en federation där provinserna har stor frihet att sätta sina regler. Ett exempel: När jag bodde där hade man en nationell säljskatt på 6%. I Quebec hade de sedan en federal säljskatt på ytterligare 7% men i Alberta 0%. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack Bepop. Man hör ju annars ofta att Kanada ska likna Sverige men min känsla av den del vi vari, Ontario, så kändes det väldigt mycket som USA. Fast ändå en viss skillnad, säljarna i butikerna var inte riktigt lika "på" som jag upplevde dem i New York. Och då man ser Kanadensiska nyhetskanaler så är de inte särskilt imponerade av USAs nya president.

Vi kör vidare med Athem. Athem har för övrigt en bakgrund där de under namnet Sonic Frontiers började med att sälja DIY kit för att sedan börja sälja färdiga apparater. De har gjort rätt mycket fina rörförstärkare, cdpselare, DACar, innan de gick över till Solid State och bytte namn till Anthem.

De gör 3 st hembiorecievrar, MRX 520, MRX 720 och MRX 1120 och ingen av dessa byggs i denna fabrik. Däremot kommer alla pallar hit och var 10:e apparat på varje pall öppnas och testas på alla upptänkliga vis. Om något fel visar såg så tar de fler apparater från denna pall för att testa så att risken för att skeppa iväg felaktiga produkter minimeras.

 

17.JPG

06.JPG

Edited by Akkelis Audio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paradigm tycker jag är ett intressant märke. Minns deras servo-15, en sub med värstingprestanda utan att kosta skjortan. Den var jag intresserad av. Undrar om den fortfarande finns kvar i utbudet?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, new order said:

Paradigm tycker jag är ett intressant märke. Minns deras servo-15, en sub med värstingprestanda utan att kosta skjortan. Den var jag intresserad av. Undrar om den fortfarande finns kvar i utbudet?

Kör 2 st Servo-15 som basar i min anläggning. Finns nyare varianter som är riktigt avancerade. Personligen gillade jag att dom gamla saknade filter och övriga inställningsmöjligheter.

/Harryup

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det kommer bilder från utvecklingsavdelningen, lugn bara. Jag har ca 350 bilder att sortera, välja, fixa och lägga ut så det tar sin lilla stund ;-)

En sak man betonar på fabriken är möjligheten att göra små serier och att snabbt kunna ställa om en station att bygga en produkt man just nu behöver.  Alla Anthems finare slutsteg och processorer, samt all elektronik som används i Paradigms subar och halvaktiva högtalare byggs på plats.

03.JPG

04.JPG

05.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now