Jump to content

Roon 1.3 släppt.


octavia rs

Recommended Posts

4 minutes ago, Harryup said:

En "krasslig" i7 är inte bättre än en i5 som är nyinstallerad. Så ja, klart man skall testa saker men vilken dator som helst har dagsform vilket förhoppningsvis inte dac, försteg och slutsteg inte har. Behövs bara en uppgradering av nått så kan den bete sig på ett annat sätt än dagen innan. 

Den riktigt stora poängen med just Rock baserad på en i3, i5 eller i7 jämfört med en vanlig dator (som jag tror att du missat :)) är att den inte bara får en uppgradering sådär som en vanlig dator kan råka ut för via windows update eller liknande. Inga uppdateringar sker som inte är testade och paketerade av Roon.

Link to comment
Share on other sites

Nu menade jag mera generellt men personligen skulle jag inte tro att folks tester av vad som låter bäst i olika kombinationer stämmer så väl för andra än möjligen hemma hos den som testat. Datorer, nätverk, nätström och störningar i dessa är individuella. Tester ifrån USA är också gjorda med 110v så där finns skillnader i grunden också. Så  jag ser andras åsikter och lyssningsresultat som tips man kan testa. Att det skulle gå att få fram samma förbättring i alla anläggningar man testar på känns verkligen inte troligt. Och jag tror inte att en Rock kommer fungera likadant hela tiden på alla datorer överallt. 

/Harryup

Link to comment
Share on other sites

Jag ser väl mest vad andra testat som en indikation på vad som kan vara intressant att prova sen är de ju rätt givet att ens egna anläggning ger förutsättningar för hur resultatet blir i slutändan. Men så är det ju oavsett vad man provar, kablar eller elektronik osv osv. 

I slutändan är det ju upp till var och en att avgöra vad som är värt att lägga pengar på och framförallt tycka att det tillför något sen kan ju andra tycka vad de vill om det :)

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, octavia rs said:

I slutändan är det ju upp till var och en att avgöra vad som är värt att lägga pengar på och framförallt tycka att det tillför något sen kan ju andra tycka vad de vill om det :)

Helt rätt...

Jag har vare sig de kunskaperna eller gigantiska erfarenheter från alla alternativa lösningar som finns inom den digitala området som några av er visar prov på. Men en del konklusioner har jag ändå gjort som blivit min sanning. Jag tycker att mycket av den digitala diskussionen mer övergått till att handla om logistik-/distributionsprojekt. Mycket handlar om hur filer förvaras, hur de kan nås i olika rum, tillgänglighet för flera personer, hur man skyfflar filer hit och dit, droputs, layouter och flexibilitet i filstrukturer, driftsäkerhet... Men väldigt lite tycker jag handlar om ljudkvalitet och att försöka förstå varför det låter på ena eller andra sättet om man gör si eller så. För min del blir därför ämnet rätt så "kallt". Mina egna slutsatser efter det jag har gått igenom sammanfattar jag så här:

  • Jag är uppe i min 4:e laptop för ljudhantering. Den första med 1 GB internminne gick bra till en början men det blev ganska snart uppenbart att det krävs mer internminne. Åtminstone 4 GB men det känns säkrare med 8GB.
  • Den första aha-upplevelsen blev när jag lärde mig vad Asio och WASAPI (exclusive mood) står för. Båda exkluderar pc'ns mixer och ljudkort och skickar ettor och nollor direkt till dacen. Det blev ett steg framåt ljudmässigt men funkar inte med alla mjukvaror som t ex iTunes och Windows Media Player.
  • Min grabbs svärfar använder Mac och jag har hjälpt honom att få igång sitt system. Då har jag också kunnat jämföra och försöka hitta ljudskillnader mellan PC och Mac. Jag kan inte upptäcka någon som helst skillnad och den som påstår något annat är inte trovärdig i min värld alternativt att någon parameter inte är lika alternativt felställd.
  • En annan "sanning" för mig är att det behövs en bra dac. Men jag tror inte att den avgörande faktorn för ljudkvaliteten handlar i sig om ettorna och nollorna utan snarare om klocka/jitter samt det som händer efteråt, dvs dacens analog-/nätdel. Jag har svårt att ta till mig hur fler kopplingar och övergångar kan vara av godo oavsett kontaktdon. Jag vet inte, men jag ser en risk att man tillför saker som kan resultera i negativa "jitterkomponenter"
  • Jag har valt en rördac som efter uppgradering låter väsentligt bättre än standardmodellen. Digitalchippet och klockan är densamma men inte nätdel och kondingar. Därav min slutsats om dacens analogdels betydelse. 
  • Jag kör med USB och har provat ett antal både dyra och billiga varianter. Jag fastnade slutligen för Transparent High Performance. Men orsaken är främst att jag vill ha ett och samma märke i hela kedjan. Några avgörande ljudskillnader kan jag inte märka men den känns vettig med bra skärmning och inte så sladdrig.
  • Vad gäller media-/musikprogram så ser jag inte dem som har något med ljudkvaliteten att göra under förutsättning att de kan hantera och att man använder Asio/WASAPI (exclusive mood). Jag kan inte heller se att ljudet skulle påverkas av om man styr från t ex en läsplatta (som i mitt fall).
  • En HDD -> PC/Mac -> DAC -> försteg/förstärkare -> högtalare... med ovanstående anmärkningar... behövs det mer för att få ut mer ljudkvalitet från rippade/nerladdade filer? (För egen del är streaming helt ointressant). Eller menar ni att de burkar ni pratar om kommer att ge bättre ljud? 

@AlfaGTV  schema i sitt inlägg ser jag som sagt som ett distributionskoncept snarare än att hitta bästa ljudkvaliteten, eller? 

OBS! Detta är inget "anti-inlägg". Jag läser tråden med intresse och är impad av era kunskaper och ert intresse. Men jag får som sagt inte kläm på vad som handlar om ljudupplevelsen och inte.

Link to comment
Share on other sites

Då jag inte själv äger ett hårddiskbaserat system - ännu så är det med stort intresse jag följer och tar del av alla inlägg. 

Just det som du @Bebop du nämner i ditt inlägg över parametrar som gör/inte gör skillnad är det bl a mjukvarans inverkan som sätter griller i huvudet. Läste på AudioStream om den nya uppdateringen av SonicOrbiter till V 2.5. som man menar låter bättre. https://www.audiostream.com/content/sonicorbiter-25-making-microrendu-better

Vad är det som sker där? Skriver man kod som gör det lättare för hårdvaran att agera optimalt? Är det mjukvarufilter som optimeras?

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, bigblue said:

Läste på AudioStream om den nya uppdateringen av SonicOrbiter till V 2.5. som man menar låter bättre. 

Så kan det ju vara eller upplevas men frågan jag ställer mig är i förhållande till vad? Rippade filer eller enbart strömmade Tidal-filer... ? En grej jag reagerade på är : 

DSD playback now supports Native DSD with POP free PCM/DSD transitions. 

Ett "riktigt" mediaprogram går inte in och fipplar med musikfilerna. Ettor och nollor skall bara rätt ut till dacen där de konverteras till analog signal. Som jag förstår detta så har t ex DSD-filerna tidigare konverterats först till PCM och sedan till analoga signaler. I den uppsättning jag har konverteras DSD-filer direkt till analoga signaler i dacen utan att först gör dem till PCM-filer. Eller är det så att han i programvaran konverterade alla PCM-filer till DSD och skickade dem till dacen som sedan gjore om dem till PCM-filer...? Jag blir inte riktigt klok på det.

Min tolkning är att uppdateringen gör att filerna nu går mer opåverkade genom systemet. Det är en av de saker jag uppskattar med bl a Foobar2000 och JRiver som (rätt inställd utan DSP aktiverad) inte gör något med filerna, de bara sorterar, arkiverar och skickar filer och sedan överlåts det ljudliga till dacen och efterföljande led. Det finns de som påstår annat men jag tror inte på sådana utsagor. Däremot har jag hjälpt några personer med JRiver som är väldigt nöjda med ljudet, framför allt med högupplösta filer. När jag sedan gått in och kikat på inställningarna så har jag i två fall upptäckt de har haft Direct Mode som gränssnitt istället för Asio eller Wasapi (exclusive mode).

Det innebär att JRiver inte skickar ut mer än CD-kvalitet (om konvertering av högre format till 16/44.1 är aktiverad). De hade alltså hört sina högupplösta filer i CD-kvalitet tidigare men ändå har de upplevt en högre kvalitet. Hjärnan är lättmanipulerad.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Eller menar ni att de burkar ni pratar om kommer att ge bättre ljud?

Bättre ljud är ju upp till den som testar/använder dem har man inte provat själv i sin anläggning så är det ju svårt att uttala sig om sådana saker. Vissa av apparaterna handlar ju mer om det sätt Roon byggt sin struktur på med att ha en dator som sköter allt processorkrävande och sen en endpoint där filen överförs som okomprimerad PCM/DSD via deras RAAT protokoll. Men som sagt de går ju alldeles utmärkt att ta USB ut direkt ifrån datorn med Roon om man vill det.

1 hour ago, Bebop said:

Men jag får som sagt inte kläm på vad som handlar om ljudupplevelsen och inte.

Det är väl både och i mitt fall jag har inte valt Roon enbart för ljudets skull då kunde jag säkert hittat annat men av diverse medelmåttiga UPnP appar osv som jag provat innan så fastnade jag för Roon och ångar inte det en sekund. Utan en vettig och fungerande GUI när man använder dator kvittar det hur bra de låter i min mening.

 

Inom datorljudets värld går det ju att mäta på det mesta, jitter, störningar på DC spänning osv osv sen hänger det ju alltid på vad som kommer efter, om man har en DAC med en dålig USB lösning så kvittar det ju hur man ändrar sin datorlösning de kommer ju ändå inte bli bättre.

Mätning på USB port i en vanlig laptop.

591f368a00b49_LenovoUSBporteyepattern.jpg.9432e08576b8eef137d81eb52e752412.jpg

 

Samma mätning fast med en ISO Regen inkopplad.

591f368849402_ISOREGENeyepattern.jpg.dbf5b4469d843ad41ad4fb9ba7f706f3.jpg

 

Hur vida förändringen av USB signalen kommer märkas på DAC handlar nog mest om hur DAC hanterar signalen.

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, Bebop said:

DSD playback now supports Native DSD with POP free PCM/DSD transitions. 

Ett "riktigt" mediaprogram går inte in och fipplar med musikfilerna. Ettor och nollor skall bara rätt ut till dacen där de konverteras till analog signal. Som jag förstår detta så har t ex DSD-filerna tidigare konverterats först till PCM och sedan till analoga signaler. I den uppsättning jag har konverteras DSD-filer direkt till analoga signaler i dacen utan att först gör dem till PCM-filer. Eller är det så att han i programvaran konverterade alla PCM-filer till DSD och skickade dem till dacen som sedan gjore om dem till PCM-filer...? Jag blir inte riktigt klok på det.

Nej det handlar om när ljudströmmen ändras ifrån PCM till DSD eller vise versa så kunde det bli små klick eller ploppar i ljudet på vissa DAC. Detta problem uppstår då man kör native DSD inte DSD över DoP då streamern mellan native DSD filer kunde skifta till PCM ett kort ögonblick vilket då fick DAC att skifta snabbt vilket kunde ge konstiga fenomen.

SonicOrbiter är inget mediaprogram för vanlig PC/MAC de är ett Linuxprogram som vissa mediaspelare tex sonicTransport datorer, Sonores microRendu kör och har inget alls med konverteringar av filerna att göra om du har en streamer med sonicOrboter kommer den att skicka vidare precis det den får ifrån Roon, HQ Player eller andra UPnP lösningar.

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, Bebop said:

..........................Men väldigt lite tycker jag handlar om ljudkvalitet och att försöka förstå varför det låter på ena eller andra sättet om man gör si eller så..................

Drivkraften för min del i utvecklingen av den digitala riggen är framförallt att njuta maximalt av musiken med bästa möjliga ljudkvalitet och ett enkelt handhavande! Har skippat Roon då jag mest strömmar flac-filer via Tidal/Hifi, det mesta finns högupplöst på nätet, finns inget behov att lagra själv tycker jag. Roon gör ju annars ett fantastiskt jobb med att länka samman musik på egen hårddisk och strömningstjänster. 

Utvecklingen går fort på den digitala hårdvarusidan. Roligt att följa med läsa om detta på nätet och prova sig fram. Att gå över från PC till streamer upplevde jag som en klar ljudförbättring, troligen beroende på en mer störningsfri digital miljö med streamer med mindre jitter. Haft Squeezbox, microRendu och nu senast Sotm sms-200 som streamers. Strömförsörjningen är en viktig parameter, där uppgradering till linjära PSU:er betytt en hel del för ljudkvaliteten. För strömförsörjning använder jag SBooster. För omvandling av USB- till Spdif-signal för vidare transport till DAC i Dynaudiohögtalarna använder jag DXIO PRO3Z, efter tips på Computeraudiophile. Testat omklockning av signalen med en Mutec mc3+USB, men den gav för lite bang for the buck i mitt system. 

Intressant tanke med med bra strömförsörjning även för routern, som @Volfram är inne på, det skall testas!

Finns många vägar att gå, men istället för en allt-i-ett-fancy-hifi-komponent, tycker jag det är roligare att följa och uppgradera med separata komponenter enligt senaste digitala teknikutvecklingen. Så nu undrar jag hur en Sotm sms-200Ultra kan höja ljudkvaliteten?

(Uräkta octavia sr för offtopic, tråden skulle ju handla om uppgradering av Roon!)

En bild från den digitala provbänken i förändring; högst upp linjära strömförsörjningar, under streamer Sotm sms-200, samt USB-converter DXIO PRO3Z:

20170717_093716_001.jpg.b1ff3d92aea0350228e77faa6cddf6ed.jpg

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, octavia rs said:

Mätning på USB port i en vanlig laptop.

591f368a00b49_LenovoUSBporteyepattern.jpg.9432e08576b8eef137d81eb52e752412.jpg

 

Samma mätning fast med en ISO Regen inkopplad.

 

Saknas det inte en bild här? Eller ska man kunna tolka "med och utan Regen" från en och samma mätning?

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Muffin said:

(Uräkta octavia sr för offtopic, tråden skulle ju handla om uppgradering av Roon!)

Du behöver absolut inte ursäkta de är väl fritt fram att skriva om våra olika erfarenheter här även om det är en Roon tråd men visst det kan ju ha lite med Roon att göra :)

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, bigblue said:

Saknas det inte en bild här? Eller ska man kunna tolka "med och utan Regen" från en och samma mätning?

Jag råkade lägga in inlägget med en bild sen var jag inne och editerade det så de finns två bilder nu i inlägget :blush

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, Bebop said:

En annan "sanning" för mig är att det behövs en bra dac. Men jag tror inte att den avgörande faktorn för ljudkvaliteten handlar i sig om ettorna och nollorna utan snarare om klocka/jitter samt det som händer efteråt, dvs dacens analog-/nätdel. Jag har svårt att ta till mig hur fler kopplingar och övergångar kan vara av godo oavsett kontaktdon. Jag vet inte, men jag ser en risk att man tillför saker som kan resultera i negativa "jitterkomponenter"

 

47 minutes ago, Bebop said:
  • En HDD -> PC/Mac -> DAC -> försteg/förstärkare -> högtalare... med ovanstående anmärkningar... behövs det mer för att få ut mer ljudkvalitet från rippade/nerladdade filer? (För egen del är streaming helt ointressant). Eller menar ni att de burkar ni pratar om kommer att ge bättre ljud? 

@AlfaGTV  schema i sitt inlägg ser jag som sagt som ett distributionskoncept snarare än att hitta bästa ljudkvaliteten, eller? 

 

Hej Bebop,

Jag klippte bara in några av dina kommentarer. För mig handlar detta om två saker:

1: Användarupplevelsen. Roon tycker jag är mycket trevligare att använda än t.ex. JRiver som jag har använt tidigare. Jag strömmar i princip aldrig utan spelar filer från NAS då jag vill äga min musik.

2: Ljudkvalitet. Jag kan köra precis som du gör från dedikerad dator, i mitt fall en mac mini, via USB till DAC. Jag håller helt med dig om att jitter, bra nätdel, analogdel m.m. är viktigt. En bra DAC är nog viktigt men det har hänt en hel del det senaste tiden med apparater som microRendu, SOtM, USB Regen och nu ISO Regen m.m. Ta nya SOtM SMS-200 Ultra som ex. Den innehåller en superfin klocka med extremt lågt jitter. Det finns massor av trådar på andra forum som visar att USB signalen från datorn innehåller en massa "skräp" som dessa olika apparater tar hand om så att DAC:en får en bättre signal. Jag kan idag välja att köra USB direkt från dator till DAC men jag kan också välja att köra från dator till min mediaspelare som agerar endpoint, Bryston BDP-2, och sedan till DAC och det låter helt enkelt bättre. Så något händer med signalen på vägen.  
 
Att Roon sedan erbjuder en massa olika distributionssätt får man liksom med på köpet. När det gäller Rock så handlar det även om enkelhet. Du behöver inte kunna något om Wasapi, drivrutiner m.m. Bara att köra och låta Roon Lab sköta uppdateringar m.m. Om man vill köra Roon på en dator som jag gör eller vill satsa på Rock är upp till var och en men oavsett så går det onekligen att lyfta ljudkvaliteten ett snäpp till med någon apparat mellan dator och DAC för en bättre signal. Min DAC är A+ ratad i TAS men jag upplever ändå att ljudkvaliteten är bättre när jag kör signalen via BDP-2.  Tycker att det är spännande med all ny teknik som kommer. Jag är väldigt nyfiken på just nya SOtM SMS-200 Ultra som endpoint.

Jag är absolut ingen expert inom digitalteknik men det är i alla fall så här jag upplever det. Andra som är kunnigare får rätta mig om jag har fel.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Muffin said:

Haft Squeezbox, microRendu och nu senast Sotm sms-200 som streamers. Strömförsörjningen är en viktig parameter, där uppgradering till linjära PSU:er betytt en hel del för ljudkvaliteten.

@Muffin Hur skulle du vilja beskriva skillnaden i SQ mellan mR och sMS-200? Skulle du säga att skillnaden är mindre/större i jämförelse med att byta ut väggbula mot riktig PSU?

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, bigblue said:

@Muffin Hur skulle du vilja beskriva skillnaden i SQ mellan mR och sMS-200? Skulle du säga att skillnaden är mindre/större i jämförelse med att byta ut väggbula mot riktig PSU?

mR upplevde jag lite spinkigare i ljudet i jämförelse med sMS-200 som är lite fylligare med något mer bas, samt öppnade upp lite mer med spatial rymd. Lyssnar man på mR enbart utan att jämföra så är mR alldeles utmärkt ljudförmedlare. Kollar man innehållet i burkarna, så ger sms-200 ett större förtroende med sina större kondensatorer bl a. (Nu har ju Sonore kommit ut med en (större) mRUltra som säkert kan mäta sig med sms-200).

Bättre och linjär strömförsörjning har gett något mer skärpa kring instrument och sång som också separeras bättre. Inte natt och dag, men skillnaderna finns där. Är man inne att finslipa sin digitala rigg i anläggningen så skulle jag inte tveka en uppgradering av en bra LPS! 

Svårt att jämföra skillnader i förbättring mellan streamers och väggbulor, då de förbättrar lite olika parametrar! Hoppas det klargjorde lite grann.

Link to comment
Share on other sites

Fick svar från Innous gällande deras uppfattning om det låter bättre med Roon på separat NUC vs. Roon internt:

"In our tests the Zenith performed better as a stand alone unit (once Roon has finished scanning the music library), than using a separate (core i5) server. So unless you are set on upsampling to DSD128 and above the Zenith as a Core/Player is the way to go and no separate server is required."

Link to comment
Share on other sites

Sen är det ju så att man hade blivit förvånad om Innuos sagt att en annan lösning är bättre än deras egna.....de är ju dåligt för försäljningen :)

En Innuos är ju en linjär nätdel med ett vanligt moderkort med en rätt enkel processor därav begränsningarna i DSP. Jag förmodar de kör ett eget Linux OS som i sin tur kör Roon Core.

En skillnad mot en vanlig dator lösning är att de buffrar filerna i ett 4Gb minne så filerna spelas ifrån det och inte direkt ifrån SSD om jag fattar det hela rätt. 

Ljudet tas ut via USB eller en andra nätverksport till valfri endpoint så de finns ju lite möjligheter. 

Skulle vara intressant att jämföra Innuos mot en NUC med ROCK. Tycker själv att Innuos är intressant och priset är överkomligt mot många andra lösningar. 

Kommer en SE version av deras största server med bättre PSU osv.

http://www.digitalaudioreview.net/2017/05/the-heart-of-future-fi-innuos-zenith-se-streamerserver/

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Muffin Ja gör det! Provade själv med en ifipower 5V till mitt 12V-router och fick en klar förbättring. Provade samma sak på modemet (12V) och fick liknande resultat. Tyvärr har jag bara en ifipower så prova aldrig båda samtidigt men det kommer.

Beställde pricis en NUC. Är påväg in i dimman i roon land. Riktigt taggad!

Edited by Volfram
-
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Bebop said:

AlfaGTV  schema i sitt inlägg ser jag som sagt som ett distributionskoncept snarare än att hitta bästa ljudkvaliteten, eller? 

Helt rätt @Bebop, det är en beskrivning av min infrastruktur, inte ett generellt recept på optimal ljudkvalitet med Roon som bas.

Jag vågar påstå att ljudresultatet är mer än acceptabelt för de som spelar filer dock. Vi har ju pratat lite tidigare om DSD uppsampling och andra lösningar och jag har testat en hel del olika varianter att spela filer. Roon Core på en separat burk med inbyggd lagringsyta och en Bridge som ansluts med oskärmad Cat5 (för galvanisk åtskiljning) tror jag är ett riktigt bra utgångspunkt för flexibel, välljudande och stabil filspelningslösning.

Krydda med en DAC som passar dina ljudideal och du är på 85-90% av "uppnåelig ljudkvalitet". (Givetvis mellan tummen o pekfingret)

Sen kan man börja greja med linjära strömförsörjningar, kablar och exklusiva/alternativa varianter av Bridge-applikationer och apparater för att få ut de sista 10-15% av din DAC.

Men generellt vill jag ändå säga att musiken, hanteringen och ljudkvaliteten överskuggar alla teknikaliteter med Roon. Jag har alltid grejat och provat andra alternativ när det gäller filspelning sedan början på 90-talet och min referens är uppspelning av PCM-filer direkt från SSD hårddisken i min Embla Classic. Min önskan att förbättra gränssnittet men bibehålla ljudkvaliteten har överträffats med hjälp av Roon. I första hand gäller det gränssnittet men ljudmässigt är det så pass bra att det matchar det bästa jag kan kräma ur Embla. (Jag föredrar DACarna i Audiobyte och Mojo och med en Pi som Bridge till ngn av dem vinner dessa på vissa parametrar över Emblan)

Link to comment
Share on other sites

Intressant detta. . läste just om någon som haft en Microrendu som ROON streamer till sin Devialet . . .men som nu när Devialet fått "inbyggt" ROON tycker det inbyggda låter klart bättre.

O det kommer mer o mer DACar med ROON stöd inbyggt. . .mindre "lådor" , kanske den bästa lösningen?

Jag väntar på ROON till min Trinnov, skall bli kul att testa. . .föredrar helt klart att ha det inbyggt o slippa massa extra lådor

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Volfram said:

Får man inte galvanisk avskiljning om kabeln är skärmad?

Enligt vad jag förstått, nej. Skärmen är det som kopplar galvaniskt. Nu är det ju inte i signalens domän utan på jordplanet, men många hävdar att resultatet förbättras utan skärm. 

Jag har dock inte gjort jämförelser eller lyssningstest. :)

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bebop said:

En HDD -> PC/Mac -> DAC -> försteg/förstärkare -> högtalare... med ovanstående anmärkningar... behövs det mer för att få ut mer ljudkvalitet från rippade/nerladdade filer? (För egen del är streaming helt ointressant). Eller menar ni att de burkar ni pratar om kommer att ge bättre ljud?

Jag kan hålla med dig i dina slutsatser om att det inte behöver vara så komplicerat för att få bra ljudkvalitet, men samtidigt passar inte din lösning med en dator vid stereon mig. Jag vill inte hålla på med Asio/WASAPI, windows update, virusskydd o s v, så jag söker något annat. Jag tror som du inte att jag kan få (avsevärt mycket) bättre ljudkvalitet genom att spela på en Aurender eller en Roon-lösning jämfört med en PC vid stereon, så för mig handlar inte det som diskuteras i den här tråden i första hand om det om det, utan det är mera valet av en infrastruktur som uppfyller mina krav och en som jag ser det en rejält mycket bättre användarupplevelse.

  • Infrastrukturen jag valt möjliggör central lagring av all digital musik och uppspelning (egen musik, streaming och internetradio) vid stereo, kontor, kök och andra platser. Full frihet att välja uppspelningsenhet/plats och styrning med dator och/eller padda.
  • Med all respekt för att alla inte är intresserade av eller har behovet av streaming eller internetradio, ser jag det, trots att jag har ett skapligt stort eget diskotek, som en fantastisk möjlighet att upptäcka ny musik tillsammans med familj och vänner. Jag använder det begränsat men skulle inte vilja vara utan! 
  • Användarupplevelsen är fundamental när det gäller digital uppspelning och eftersom det går så rasande fort gäller det för leverantörerna att lyssna på och kommunicera med kunderna, vara agila och snabbt anamma nya trender. Vem blir först med att utnyttja augmented reality inom HiFi och musik? Eller förresten, Shazam får nog betraktas som en lösning inom området  :icon_smile_cool:
  • Sist men inte minst är ljudkvaliteten naturligtvis central och jag tror som du (och flera andra) att det till största delen handlar om vilken DAC man väljer så länge "bitarna är på plats".

 

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, Volfram said:

Får man inte galvanisk avskiljning om kabeln är skärmad?

Krävs att man inte har nån elektrisk kontakt med hjälp av en metallisk ledare.

En optisk fiber ger t.ex. galvanisk avskiljning. 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, thli72 said:

Intressant detta. . läste just om någon som haft en Microrendu som ROON streamer till sin Devialet . . .men som nu när Devialet fått "inbyggt" ROON tycker det inbyggda låter klart bättre.

Sen finns det minst lika många som inte hör någon skillnad mellan de olika lösningarna tex med Devialets egna AIR lösning kontra den lösning som Roon nu använder som också baserar sig på Devialets AIR protokoll men utan PC/MAC program. Flertalet Devialet ägare vet jag alltid tyckt att USB ingången varit den som haft mest emot sig kontra Ethernet/AES tex och åter igen de är så mycket runtikring som påverkar att vad en upplever behöver absolut inte bli likadant hos andra och definitionen "klart bättre" de kan ju variera mellan olika individer :) de är ju inte helt ovanligt att de överdrivs lite med hur stora skillnaderna är mellan olika produkter och ord som haksläpp duggar tätt.....

Jag snackade lite med en på Roon forumet om Allo DigiOne SPDIF kort till Pi och han hade provat det kontra nya Roon/AIR lösning och skillnaderna var så små att han hade haft svårt skilja på dem om han inte visste vad han lyssnade på. Han trodde AIR lösningen lät bäst men efter ett tag av lyssnade så insåg han att han glömt växla över ifrån de ena till de andra så ja slutsatsen var att de skiljde inte mycket.

Jag tror att har man en vettig digital "front end" och en vettig DAC som hanterar signalen på ett vettigt sätt så kommer de vara små skillnader mellan dem och hanteringen av signalen efter DAC chipet kommer påverka mer men de är ju bara vad jag tror.

Visst är Devialet/Roon en trevlig lösning allt i ett och jag tror att de nya streamer kortet till Pro modellerna kommer bli en riktig Roon Reday lösning så då kommer man att kunna synka den med andra endpoints de kan man inte med dagens AIR lösning och de kommer kanske ännu mer finneser med de nya kortet.

 

Link to comment
Share on other sites

Känns bara skönt med allt-i-ett, själv tittar jag mest åt Lumin då dom klarar ROON men snart även MQA o Spotify connect . . .de tre sakerna jag vill en DAC/streamer skall klara i en låda.

Tror ROON mer o mer går mot att vara inbyggt i förstärkare, DAC o liknande så man "slipper" ha en separat låda som ROON endpoint

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, thli72 said:

Tror ROON mer o mer går mot att vara inbyggt i förstärkare, DAC o liknande så man "slipper" ha en separat låda som ROON endpoint

Så är det absolut de blir bara fler och fler som gör detta och de kommer fler lösningar för detta men sen är det ju så att vissa märken vet man nästan med sig att de kommer aldrig att göra en sådan lösning i sin DAC så ja då får man leva med andra lösningar.

Om man kör Roon kommer man ju alltid ha någon form av dator som kör Core så de blir ju alltid minst en låda och kör man då USB ut så blir de ju inte fler lådor men kanske inte den bästa lösning. Sen finns de ju lösningar där man byggt in Roon endpointen i DAC som om den ändå vore kopplad via USB så de behöver inte generera bättre ljud mer bekvämlighet att slippa den separata lådan. Allt i ett är smidigt men kan ju också generera att de blir svårt att uppgradera en del av kedjan om man vill det tex.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...