Jump to content

Roon 1.3 släppt.


octavia rs

Recommended Posts

Självklart är det så att de svårt att veta vad som är rätt och fel men sen brukar ju oftast tillverkare av oavsett vad det är tycka att det de gör är bäst eller mest rätt att göra så man får sålla lite i "snacket" ibland.

Antipodes har tidigare använt SOTM usb kort i sina servers vet inte om de gör det idag?

De finns ju flera olika produkter för detta och varför finns de det för att det finns en marknad för sånt sen om de alla tillför något de är kanske mer tveksamt men som du säger man måste ju prova för att se om de gör nytta på den produkt man har.

Uptone tex tycker ju att deras ISO regen ska sitta direkt i usb ingång på dac med usb adapter för att inte påverkas av usb kabeln.....rätt eller fel vem vet :)

Här kan man läsa om ISO regen och deras USB adapter USPBC.

https://uptoneaudio.com/products/iso-regen

Samma sak de är tillverkar snack så ja rätt eller fel?

 

 

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, bigblue said:

Jag skulle behöva hjälp att räta ut ett frågetecken när det gäller R.O.C.K. Jag tolkar det som att man tagit fram ett eget OS. Är det inte baserat på Win/Mac/Lin? Bakgrunden till frågan är att min DAC i Gryphon Diabo 300 är kompatibel med just Win/Mac/Lin baserade format. 

 

 

ROCK är Roons egna OS baserat på Linux. 

https://kb.roonlabs.com/Roon_Optimized_Core_Kit

I Roon knowledge base finns i princip allt man kan behöva för att förstå de olika delarna av Roon.

Om man kör Roon ROCK på NUC kan man använda en av usb utgångarna på den för att mata ut ljud till dac. Kanske inte den bästa lösningen men för att prova mot sin dac till att börja med säkerligen fullt tillräckligt och inte annorlunda än de som kör sin PC/MAC direkt mot dac.

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, octavia rs said:

Jag lutar år Roon ROCK på NUC med en Pi/Digione endpoint drivna av en Paul Hynes SR5 PSU dubbla utgångar med 19V/6A till NUC och 5V/3A till Pi

Hej, hur har du tänkt koppla NUC'en? den hur ju endast en LAN-port.

Behöver man inte 2x portar för att plocka nätverket till den ena och din endpoint till den andra?

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, bigblue said:

Jag skulle behöva hjälp att räta ut ett frågetecken när det gäller R.O.C.K. Jag tolkar det som att man tagit fram ett eget OS. Är det inte baserat på Win/Mac/Lin? Bakgrunden till frågan är att min DAC i Gryphon Diabo 300 är kompatibel med just Win/Mac/Lin baserade format. 

 

 

Du behöver inte alls oroa dig för detta. Gryphons USB implementation kräver drivrutin endast för Windows-baserade PC. För Mac och Linuxbaserade (ROCK) operativ är drivrutin (för USB Audio 2.0) inbyggd. 

Men liksom Octavia_RS tycker jag definitivt att du skall satsa på att separera Roon Core från Bridge. Alltså en ROCK med musikbiblioteket i en lämplig skrubb och en ethernet-kabel till en Bridge i form av Pi/mRendu/Sonic Orbiter/Auralic Aries e.d. i närheten av stereon, som då ansluts med USB till din Gryphon.

Men, det går givetvis att koppla en ROCK direkt med USB till din DAC också!

Link to comment
Share on other sites

Tack, när du säger att jag ska placera den i en "skrubb", är det av utrymmesskäl (för att den inte behöver vara nära) eller är det för att den låter. Tänkte att den är fläktlös och utrustad med SSD så borde den vara supertyst, eller?

Jag har möjlighet att placera min NUC en våning upp från lyssningsrummet. Men, jag har bara CAT5 i väggarna. Hur ska man tänka där? Är det då bäst att bara ha själva NUCen, utan musikbiblioteket där, och istället köra med en NAA/endpoint med SSD och musikbibliotek nere vid stereon för att minska risken för drop outs?

Link to comment
Share on other sites

@bigblue du behöver inte vara orolig för kablaget de kommer fungera.

En NUC är inte passivtkyld utan har fläkt och en i7 som jobbar låter, inget för lyssningsrummet. Jag har inte sett passivtkylda i7 NUC lösningar förutom Roons egna Nucleus.

Jag tycker ju att du ska ha musiken i NUC du kommer inte drabbas av dropouts allra minst om musiken är i NUC. Du ställer in buffer tider i Roon så om du får dropouts då är där något fel på nätverket. 

Musiken kommer alltid att gå ifrån hårddisk till core till endpointen så att ha biblioteket på annat ställe genererar bara mer trafik på nätverket.

Hela poängen med Roons Rock lösning på en NUC tycker jag är allt i ett. Linux OS som Roon har full kontroll över. Möjlighet att ha två diskar i en NUC. M.2 disk typ 128 eller 256GB för Roon OS och sen en SATA SSD med musik. Placera den någonstans på nätverket och sen är det bara till att plocka ut endpoints på nätverket där man behöver det.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, octavia rs said:

Jag kör med en switch mellan dem@Volfram. NUC med Roon och endpoint en kan befinna sig varsomhelst på nätverket. Man kan ha flera endpoints som antingen spelar olika musik eller grupperade i zoner som då spelar samma musik.

Jaja det har du rätt i @octavia rs. Jag har läst mycket i tråden "A novel way to massively improve the SQ of the sMS-200 and microRendu" på CA där användaren Austinpop (tror jag) får gött ljud genom att brygga sin NAS med dubbla LAN, och då kunna skippa switch helt. Det blir då Modem>router>NAS>NAA>DAC. Hade enna snöat in på den lösningen själv.

Link to comment
Share on other sites

Ja de har blivit populärt att köra moderkort med dubbla nätverksportarar för att brygga vidare till endpointen. 

De nya sonicTransport har också möjlighet till det, de kör ju iofs inte Roon ROCK men de blir ju rätt likvärdigt och de finns vad jag vet i i7 med passivkylning. 

Följer de mesta som har med nätverk/Roon på Computer Audiophile och Roon forumet. För oss som gillar detta finns där ju mycket som helst att grotta ner sig i :)

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

Ja för mig känns det lockande. Provade nyligen att koppla en ifipower PSU till min router och blev bra förvånad hur mycket tightare basen blev. Då jag spelar min musik från en SSD kopplad till en Pi med digi + kort trodde jag inte det skulle påverka så mycket men det gjorde stor skillnad. Även prylar uppströms i nätverket påverkar alltså.

SonicTransport'en va fet men kostar en del.

Ja efter att jag bytte PSU'n på routern förstog att aha! här finns det mer ljud att hämta. Men det är mycket att tänka på tycker jag. Ofta är det oklart vilken väg man ska gå för att få mest bang for the buck. Och det öser in nya prylar och plåsterlösningar. Men det är kul!

Link to comment
Share on other sites

Hur ser logistiken ut i "nätverket" om man har Roon på en NUC och en separat endpoint, och vill använda Roons DSP/upsampling t ex? Från paddan skickas ett önskemål att spela låt x. Detta tas emot av Roon som skickar ett meddelande att ta emot låten som samplas upp och skickas därefter tillbaka till NAA och sedan vidare till DAC, eller?

Link to comment
Share on other sites

Helt korrekt @bigblue allting som Roon gör med signalen sköts i "Core" endpointen sköter endast omvandling av ethernet till usb, aes, spdif eller vad de nu kan vara för vidare befordran till DAC. 

Har du musiken på en NAS tex så går filen ifrån NAS till Core och sen till endpoint(s)

Musiken passerar Core oavsett hur du konfigurerar Roon eller vad Roon gör med signalen.

Allt processor krävande sker i Core för att göra livet enkelt för endpoints som då kan göras ganska enkla utan en massa processor kraft.

Roon vet ju även vad som är inkopplat och visar hela kedjan vad som händer i Core och ut till endpointen. 

 

Roon med RAAT till endpoint som har USB ut.

491dfa8e-83a3-4caf-8f03-d3933e119c3c.png.4eeda7c7a7595eaf990a58a46d0b2656.png

 

EQ inlagd i Roon.

Sonore.png

 

Roon med RAAT direkt till DAC som har inbyggt nätverkskort och omvandling ifrån PCM till DSD

Rossini 1.png

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

Jag har inte jämfört HQ Player och Roon på senaste tiden så där intensivt @bigblue men i en av de senare Roon uppdateringarna så lade Roon till nya up-samplings filter och då upplevde jag små skillnader mellan dem.

Även om de skulle vara något bättre med HQ Player så kommer jag välja bort det för att göra systemet enklare och endast ha Roon ROCK. 

Man kan köra HQ Player även om man har Roon ROCK men då måste man ha HQ Player på en separat PC/MAC/Linux och skicka ljudströmmen ifrån Roon till HQ Player som sen skickar den vidare till NAA. Helt plötsligt har man ett rätt komplicerat system som kanske ger minimalt med förbättringar.

Jag har en bekant som tidigare kört HQ Player med PCM till DSD då de låtit bättre på hans DAC än med Roon men när han nu testade Roons nya DSD filter (DSD128 Linear Phase Smooth DSD7 CLANS) så tyckte han att Roon var minst lika bra på hans ESS9028PRO baserade DAC. 

Roon har utvecklats rätt mycket sen jag skaffa det och jag tror att de kommer mer framöver både mer och bättre funktioner och saker som kan påverka ljudkvaliteten. Roon lyssnar mycket på sina användare genom sitt forum och där kan man komma med förslag på förbättringar eller ändringar vilket de alltid besvarar.

Link to comment
Share on other sites

On 2017-07-15 at 10:06, AlfaGTV said:

För Mac och Linuxbaserade (ROCK) operativ är drivrutin (för USB Audio 2.0) inbyggd. 

Är det alltid så att man kan förutsätta att något med Linux fungerar via USB mot en DAC? Tex en Raspberry Pi2 med USB ut för att testa att DAC funkar via Linux?

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, octavia rs said:

Är det alltid så att man kan förutsätta att något med Linux fungerar via USB mot en DAC? Tex en Raspberry Pi2 med USB ut för att testa att DAC funkar via Linux?

Jag skulle vilja svara: Ja!, men vågar inte riktigt... :)

Det vi pratar om avs Roon och nästan alla andra musikspelare i Linux (inkl Pi-varianter) är ALSA och är en generell audio infrastruktur i Linux. 

Den stödjer plug'n'play och om din USB DAC identifierar sig som en USB AudioDevice så kan den också förhandla fram max sample rates och liknande. Kort sagt, den installeras utan tillförande av drivrutiner. Samma sak händer eg. i Mac OSX.

Link to comment
Share on other sites

Jo jag har kollat runt på dessa typer av datorer @Volfram men då måste man ju antingen köra Windows eller Linux och jag vill ju helst köra något som garanterat fungerar med ROCK och i det fallet så garanterar ju Roon bara det på vissa NUC modeller men de kan fungera på annat med.

Sen vet jag inte hur mycket den bryggade LAN kopplingen ger jag har sett att Danny på Roon fixat så att man kan köra en USB till Ethernet adapter på deras ROCK NUC så att man kan ha en bryggad anslutning med ett helt eget nätverk till endpointen vilket ju iofs blir lite bökigt då man inte kommer åt endpointen ifrån de vanliga nätverket om jag fattar det rätt?

NUC (Intel) ethernet 1 port:
ip: 5.1.1.1
netmask: 255.255.255.0
gateway: nothing
dns: nothing

NUC (USB Ethernet adapter) ethernet 2 port:
DHCP (you can set-it up as static IP but use the IP within your subnet.)

sMS-200 IP:
ip: 5.1.1.2
netmask: 255.255.255.0
gateway: nothing
dns: nothing

ROCK will provide the IP of your LAN network that was set in DHCP. For example: 192.168.0.x or 10.10.10.x. This is the IP you will access from your Roon remote (browser). IP's 5.1.1.1 and 5.1.1.2 cannot be accessed from your browser because they are now in a different subnet.

 

Har läst en del om de som kört USB ut ifrån NUC med ROCK och fått blandade resultat via det men flera som antingen satt en SOtM tX-USBUltra eller Uptone ISO regen innan DAC och då upplevt att de blivit likvärdigt med att ha en separat endpoint typ SOtM SMS-200 eller Sonore microRendu.

Börjar faktisk bli lite sugen på att till att börja med köpa en NUC7i7 och ladda den med ROCK och sen köra USB kabel till en Uptone ISO regen med deras USPCB adapter direkt in i DAC. Fördel med detta upplägg är att de blir rätt få komponenter totalt sett och jag kan ta ethernet direkt ifrån min router och de behövs endast 2 PSU för att driva allt. Om jag inte är nöjd med detta kan man alltid bygga vidare med en endpoint. JAg kan ha NUC bakom mitt rack i en garderob så fläktljudet spelar mindre roll och all min nätverks utrustning finns i garderoben bredvid så de blir enklet och bra.

Kedjan blir då Fibernod->Ethernet->Router->Ethernet->NUC->USB kabel->ISO Regen->USPCB->DAC

För er som inte vet vad ISO Regen och USPCB är så finns de här.

https://uptoneaudio.com/products/iso-regen

https://uptoneaudio.com/products/uspcb-a-b-adapter

Dessa produkter finns att få tag i inom EU om man inte vill köpa direkt ifrån USA kolla hos http://www.vortexbox.co.uk/

UpTone ISO REGEN.

IMG_1287.jpg?v=1493140819

IMG_1252.jpg?v=1493140819

 

USB adapter A till B med switch för att stänga av 5V om det inte behövs till DAC.

USPCB_web.jpg?v=1493262389

 

 

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Volfram said:

Jag hitta en dator med 2x LAN-portar:

Vad är grejen med två nätverkskort? Är det att datapaketen mellan Roon core och endpoint skulle störas av andra paket på ditt nätverk eller att det skulle vara en flaskhals? Jag gissar att man bara krånglar till det i o m att datorn då även måste agera router om man t ex vill streama Tidal. Känns som att gå över ån efter vatten, men det kanske är något jag missar!? :)

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Taxmannen said:

Jag gissar att man bara krånglar till det i o m att datorn då även måste agera router om man t ex vill streama Tidal.

Som vanligt verkar det finnas två läger inom detta men oftast verkar det vara de som endast kör sitt egna bibliotek inte Tidal som använder detta och kör ett Subnet mellan dator och endpoint. Jag har sett att Danny ifrån Roon och Jussi som gör HQ Player är tveksamma till detta för att just datorn ska agera router vilket de anser kan medföra mer problem än nytta. Jag är inte alls insatt i detta och kommer troligtvis inte att bry mig om det heller.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Jag skulle vilja svara: Ja!, men vågar inte riktigt... :)

Jag skulle inte heller våga sticka ut hakan :)

när jag skulle sparka igång min TAD D1000 och lyssna på Tidal via en Mac Book ansluten via USB hände absolut ingenting. TADs manual var superotydlig och jag tyckte att jag testade alla varianter men gav till slut upp och hade lite mailväxling med återförsäljaren och TAD (som tyvärr aldrig svarade). Tipset jag fick var att prova med andra USB-kablar, så då kopplade jag med en noname kabel jag hade liggande och då hoppade det igång... Det var klart irriterande så då provade jag igen med "fin"-kabeln, och då funkade det med den också :o:icon_smile_angry:

Link to comment
Share on other sites

Just de här du skriver @Taxmannen är ju det jag inte vill råka ut för med en DAC att man står där och inte får streamern till att fungera.....

Mail till TAD är som att skicka en signal ut i rymden och hoppas på svar. Min handlare som var med i Munchen och hjälpte till att fixa rummet ställde lite frågor till dem men en del svar skiljde sig mellan vem som svara, någon tysk ifrån TAD sa en sak och en av Japanerna sa en annan dock verka Japanens svar vara mer tillförlitligt och jag har även sett att Melco har med TAD i sin lista över DAC som fungerar vilket ju bör betyda att de funkar med Linux :blush

Link to comment
Share on other sites

Bra poäng där med att datorn agerar router.

Är själv i valet och kvalet om att slå till på en NUC. Blir nog en i5'a efter att ha läst att prestandan endast är 5-10% högre på en i7'a.
Sitter redan på en Pi med LPSU så lär prova med den som end point.
Dock gilar jag inte tanken på att ljudfilerna transporteras via routern. Vet inte hur mycket den påverkar men känns inte som en snygg lösning.
Oavsett om man kör med endpoint via nätverket/ISO regen blir det lika många prylar att köpa LPSU'er till.
Dyra rackera, men man kan ju böra utan

Link to comment
Share on other sites

Som jag tolkar det Finns det fördelar och nackdelar med båda alternativen.
Skickar man signalen via ethernet får man galvanisk isolering mellan sina enher. Dock klockas signalen om i alla enheter i kedjan, typ routern. Är den då kass påverkar det signalens integritet och därmed ljudet negativt.
Kör man istället USB kan man köra direkt till DAC'en men då bör man ha någon galvanisk isolering där emellan, typ ISO regen.
 

Link to comment
Share on other sites

Nu vet jag inte exakt hur din router ser ut, men om du har en dedicerad switch mellan Rock och endpoint med en kabel till routern så har jag svårt att se att någon trafik mellan Rock och endpoint skulle passera routern eftersom moderna switchar "vet" vart trafiken ska. Jag skulle gissa att även mera avancerade routers klarar av att hantera trafiken inom subnätet mellan switchens portar på samma sätt som en separat switch. 

På vilket sätt menar du att sIgnalerna klockas om?

Link to comment
Share on other sites

Jag har en ASUS RT-AC51U. Jag är nybörjare på nätverk så kan inte bekräfta att routern klockar om all info som passerar den, men det va så jag tolkade tråden på CA "A novel way to massively improve the SQ of the sMS-200 and microRendu".
Tack för tipset @octavia rs om tråden om dual ethernet på roons forum.

Link to comment
Share on other sites

Ok. Jag ska villigt erkänna att jag inte heller har full koll, men jag har väldigt svårt att tro att det skulle kunna ha någon som helst betydelse vad som sker på vägen eftersom paketen trillar in och buffras i endpointen oavsett om du kör 100 Mbit, 1 GBit, om det är annan trafik på ditt subnät o s v. Om man jämför med när man strömmar t ex Tidal så går dom paketen genom et otal routers, gateways, switchar, mediaomvandlare med mera utan att man har någon som helst möjlighet att påverka. 

Jag är kanske naiv, men min "tro" är att om bara endpointen får sin dataström i en takt som är minst lika hög som den konsumeras så spelar det nada roll hur den kommer dit :icon_smile_cool:   

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, octavia rs said:

Roon lyssnar mycket på sina användare genom sitt forum och där kan man komma med förslag på förbättringar eller ändringar vilket de alltid besvarar.

Precis - det är det absolut viktigaste för att skapa förtroende. Lösningen är fantastisk och som jag ser det outstanding redan nu, men det finns alltid saker som går att förbättra!

Link to comment
Share on other sites

Personligen så skulle jag inte fästa så särskilt stor tilltro till folk som testar en massa saker om de inte redovisar en test där man inte bara tycker utan man också testar om man får fram något som flera verkligen kan höra. Datorer och nätverk är individuella saker när det gäller skick, störningar och allmän kvalité. En "krasslig" i7 är inte bättre än en i5 som är nyinstallerad. Så ja, klart man skall testa saker men vilken dator som helst har dagsform vilket förhoppningsvis inte dac, försteg och slutsteg inte har. Behövs bara en uppgradering av nått så kan den bete sig på ett annat sätt än dagen innan. 

/Harryup

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...