Jump to content

Discogs - erfarenheter, tips och funderingar


UffeZ

Recommended Posts

9 hours ago, Peo said:

Att @Bebophar grävt på djupet har jag redan förstått

Man lägger själv nivån och jag är inget rättesnöre för det. Jag är ju lite kameralt lagd och är petig som fan när det gäller administrativa rutiner. Det har varit en förutsättning för att klara mitt civila arbete. Det skall vara rätt och ha en struktur som är logisk för mig. Nackdelen är att det tar tid, men jag ser heller inte varför det skall gå snabbt. Vissa dagar la jag upp 50-60 album andra 5-10. Om bilderna var dåliga la jag in nya och bättre, la till musiker osv. Jag vill det skulle vara rätt på mina skivor. Är det ”vanliga” och kända album är de ofta väldokumenterade och då går det snabbt. Saknas min pressning kan man utgå från en annan och utifrån den skapa rätt utgåva och ändra bara det som är annorlunda.

 

Jag tror det tog omkring 2-3 år att lägga upp mina album. Jag började även med mina cd men har tagit en paus som än så länge varat i ett par år.

 

Det var samma sak när jag rippade alla mina cd. Det tog flera år med typiskt 10-20 om dagen. Jag lägger in det som en rutin ungefär som de som ber en aftonbön. För mig är det ingen brådska. Det finns andra områden där jag är betydligt mer otålig som skall ske precis nu, men inte administration av den här typen. En elefant äter man bit för bit om man gett sig fan på att äta upp den. :steam:

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Peo said:

Jag får hjärtklappning av bara tanken på att sälja mina skivor, det kommer inte att hända, de är en så stor del i mitt liv att vi troligtvis delar DNA.

Jag känner samma sak men jag påverkas av tiden och kanske av ålder. Jag är snart 70 bast, mina barn är tydliga med att de inte vill ha mina album. De vill inte ha några överhuvudtaget. Samtidigt säger de att jag kan strunta i det. ”Lev på så fixar vi det”. Samtidigt tror jag att jag är bättre skickad att få bättre betalt, vilket gynnar dem. Men jag märker ju också att jag allt mer tar till mig streamingens möjligheter. Det mesta jag har i skivhyllan finns på Quboz men inte allt. Många RCA- och Horizon-utgåvor saknas. Klara jag t ex av att leva resten av mitt liv utan Phil Woods och Toshiko Akiyoshi - Lew Tabackin Big Band? Eller kan jag nöja mig med att bara kunna streama hälften av Contemporary-katalogen?

 

Jag oroar mig inte så mycket för formaten. Bra digitala mastrar likställer jag med analoga om man lägger ner lite omsorg. Lika bra men annorlunda. För mig är det en myt att analogt alltid är bättre. Det är lika osant som att digitala utgåvor alltid är bra. Formatet är bara ett verktyg för mig. Bra utgåvor låter bra oavsett format. Jag undviker att förälska mig i ett format. Det är lika improduktivt som att förälska sig i en aktie. Det adjektivet är kopplat till musiken. Jag är mer orolig för avsaknad av den. Däremot finns det många minnen kopplade till mina album men de försvinner ju inte oavsett hos vem de står. Skall jag dra en gräns när jag fyllt 75, 85 eller 105 år?

 

I de här termerna funderade jag inte ens för 10 år sedan. Idag är jag klar över att jag kommer att sälja alla mina fysiska album oavsett format. Det är mer en fråga om när. Allt eller inget är det som gäller. Jag har även haft samtal med skattemyndigheten och skickat över utdrag från min exceldatabas och Discogs för vad som gäller beskattningsmässigt. Ur den aspekten är jag beredd men jag velar och driver inte frågan men den dag kommer då jag sätter klacken i backen.

 

Tiden jag lagt på Discogs kan definitivt vara en tillgång i detta sammanhang.

Link to comment
Share on other sites

On 2021-04-30 at 21:13, Bebop said:

mina barn är tydliga med att de inte vill ha mina album

Lite tråkigt att läsa men kan tänka mig att en samling av din kaliber kan kännas övermäktigt om en verkligen inte har intresset.

 

Jag tycker det var väldigt fint och passande beskrivet av @Peo med hur en delar sin historia och kanske tom dna med sina skivor.

 

Jag känner själv att jag kommer närmre min pappas historia när jag bläddrar i hans samling, tyvärr för mig så är allt väldigt välanvänt och i ganska så dåligt skick - det har aldrig funnits en tanke på att det ska passas vidare en generation utan det har spelats och levts med i nuet.

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, j_bloom said:

Lite tråkigt att läsa men kan tänka mig att en samling av din kaliber kan kännas övermäktigt om en verkligen inte har intresset.

De menar nog mer till vilken nytta. De är inte så aktivt intresserade av musik som jag. De ser musik mer som underhållning eller sällskap när man gör något annat. Samtidigt tycker det är passé att hålla på med album, tidens stenkakor.

 

Jag kan förstå dem. När stenkakorna försvann siade flera om att de alltid kommer att leva vidare och bli värda mycket pengar. I det avseendet har det varit bättre med LP-skivan som klarat sig längre. Jag tror inte den kommer överleva vare sig som bruksföremål eller värdemässigt. Undantag kommer säkert att finnas men då handlar det om annat än musiken. Var tid har sin storhetstid men i takt med några generationsväxlingar är det glömt. Musiken kommer att finnas kvar men att försöka övertyga yngre och kommande generationer att det är LP som gäller, tror jag är att hoppas på för mycket. Nya generationer kommer att skapa sina vanor i och för sin tid. LP, morgon- och kvällstidningarnas tidevarv sprattlar lite ännu och ett tag till men sen tar det nog slut. Nu har vanans makt fått sig en rejäl utmaning kring handel och stadskärnor töms på butiker och nästa krisområde ser ut att bli shoppingcentra.   Tekniken ändrar förutsättningarna och vi är rätt snabba på att anamma den vilket leder till nya vanor och beteenden.
 

Det finns ingen naturlag som säger att musik skall finnas på ett fysiskt media. Det ligger inte i vårt DNA. Det är snarare en kulturell vana som många av oss ser som självklar. För mina barn och barnbarn är det definitivt inte så. 

Link to comment
Share on other sites

Dessutom har varje generation sin musik. Så varför skulle våra barn föredra vår tids musik (på vinyl t ex) framför sin egen generations musik som kommer (eller redan finns fastän jag född 1951 inte märkt det).  
 

Även vad gäller klassisk musik är man kanske mest nyfiken på vad ens jämnåriga producerar. T ex kan jag gärna klicka på ett album som Esa-Pecka Salonen dirigerar på framför någon äldre dirigent. 
 

Just nu hittade jag detta album på Qobuz: 

Q68os89.png


 

 

Edit: Ursäkta, trodde jag skrev i tråden ”Just nu lyssnar jag på” 🙃

Link to comment
Share on other sites

Vi glider lite från Discogs kanske, men det är kul att läsa andras funderingar om sina skivsamlingar etc.

 

Intressant att höra om min jazzfrände Bebops tankar här, med hans barns ointresse etc. 

 

Mina två äldre barn har noll eller lågt  intresse för vinyl som medium. En av dem kan lyssna på jazz - den andra inte. 

 

Däremot min 12-åring (tjej) börjar älska vinyl! Vem såg den komma? Plattorna är såklart inte jazz, men typ Harry Styles och 80-tals klassiker (som jag har ganska mycket av sedan jag var grabb).

 

Så nu vill hon ha egen skivspelare etc Kul tycker jag såklart. 

 

Men med jazz samling på CD och vinyl sp vet jag inte vart det hamnar. Är 53 idag så fortfarande i "ackumuleringsfasen" för mig med fina jazzplattor i original eller tidig press. Skulle jag trilla av pinn imorgon så bör det säljas så nya samlare får möjlighet att ta över och njuta. Om det är en butik eller privat försäljning så blir det nog butik/handlare då ingen har kunskaperna om pressar etc. här hemma. Det står visserligen på plattorna vad jag betalat, men dels har det ändrats men det tar nog för mycket energi att lära sig och sälja.

 

Själv har jag inte lagt upp CD o Vinyl på discogs - känns lite övermäktigt.

 

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, j_bloom said:

Jag känner själv att jag kommer närmre min pappas historia när jag bläddrar i hans samling

Han har nog en intressant samling, det lilla jag sett.

 

 

23 hours ago, j_bloom said:

tyvärr för mig så är allt väldigt välanvänt och i ganska så dåligt skick

Inga problem.

De du gillar men som inte är i bra skick går att få tag på.

Be honom plocka ut de bästa till dig!

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...