Jump to content

Musikhörna och experimentverkstad


MatsT

Recommended Posts

@MatsT Hur flexibla är dessa transformatorer avseende förstärkning och resistans?

 

Jag har en Koetsu Rosewood som det hade var varit intressant att ge bästa förutsättningar via en SUT. Min Ortofon ST80SE ger lite för mycket gain så jag kör den via VTL's linjära MC-steg. Koetsu har gett ut en ny SUT men ca 50,000 SEK känns väl mastigt. Den nya SUTen har följande spelare. Hur märkvärdiga är dessa i ett DIY-projekt?

  • Frequency Range: 20Hz – 50KHz
  • Frequency Response: ±3dB
  • Gain: 26dB
  • Open Impedance: 10K ohm or more
  • DC Resistance: Input: 4.5 ohms
  • Output: 132 ohms
  • Insultation Resistance: 100M ohms or more at DC250V 

Den sista punkten förstår jag inte alls... 250V likström (???)

Link to comment
Share on other sites

Hashimoto HM-X kan kopplas 1:15 eller 1:30 och det ger förstärkning 23dB respektive 29dB. PU'en bör vara 2-7 ohm med koppling 1:15 och 7-40 ohm med 1:30. Jag tror att den fungerar bra om detta följs men förstärkningen kan vara onödigt stor i vissa fall och Koetsu verkar ligga på 0.4mV vilket ger 6mV på sekundärsidan, en transformator på 1:10 (ger 4mV ut) kanske är lämpligare? Ortofon ST-80 är ungefär 1:22. Med en transformator 1:15 sänker du nivån med 4dB och kanske är det lämpligt? Vad gäller övriga egenskaper tror jag att HM-X borde fungera men med en impedans på 5 ohm är den rekommenderade kopplingen 1:30.

 

Kanske är en Lundahl LL1931 ett bättre val för Koetsu?

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, MatsT said:

Koetsu verkar ligga på 0.4mV

Jag är tveksam om specifikationen är mätt vid 5cm/sec eller 3,56 cm/sec. Jag aldrig hittat hur de har mätt. Min Windfeld (gamla modellen) har output på 0,3 mV vid 5 cm/sec och ger avsevärt lägre output än Koetsuns 0,4 mV. Jag misstänker att Kotsun är specad vid 3,56 cm/sec vilket skulle ge en output på ca 0,55 mV men jag vet inte. Hur som helst funkar inte Ortofons step up Koetsun. Det blir alldeles för hög insignal. Det skiljer någonstans kring 6-9 dB mot Ortofonen baserat på förstärkning med linjesteget som jag kan ställa 6dB-steg från 44dB upp till 68dB i 100, 250, 470… Ohm.

Link to comment
Share on other sites

 

Med så tyst elektronik som @Bebop har skulle det även fungera bra med LL1961, men LL1931 1:8 kan vara ett mer rätt val. VTL riaa har normal gain 40dB bal i MM-kretsen, men försteget har 20dB gain bal.

Koetsu SUT känns inte rätt för denna pu.

 

 

On 2022-03-20 at 22:07, Bebop said:

Den sista punkten förstår jag inte alls... 250V likström (???)

Jag antar att isolationsprestandan är testad till >100MOhm vid 250VAC. Den är med andra ord immun :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

Jag hittade en konversation som tycks bekräfta hur utnivån anges för Koetsu, även om den inte är officiell. Kanske @Perfect sense kan ta reda på hur det förhåller sig med Koetsu. Det blir ju viss skillnad vid anpassning av RIIA eller SUT vid 0,4 eller 0,6 mV som kan leda till felaktiga beslut och därmed felaktiga omdömen om Koetsus pickuper.

 

Koetsu outputs are nearly always stated in the lower figure, as are some other Jap. cart's. Benz, VdH (I think) et al quote the higher value (at 5cms/sec).
The Rosewoods (not Platinum) and Black have 0.4 mV American, which is 0.6 mV European, near as damn it.

Link to comment
Share on other sites

 

Jag fattar inte hur man kan sälja pickuper utan att beskriva basprestanda :weary:

Det finns många sätt att beskriva utnivå, inte bara hastighet (3.54, 5.0, 5.6, 7.0, 8.0, 11.3 eller 12 cm/s) utan även om det avser 0-peak eller rms, 45o eller lateralt och faktiskt även vilken metod man använt. "American" och "European" är inte entydigt.

 

Om du har en testskiva med en 1kHz-ton så kan du ju kolla vilken output Koetsun ger jämfört med Windfeld (som du ju kan lita på).

Hojta om du vill ha hjälp.

 

 

8 hours ago, Bebop said:

kan leda till felaktiga beslut och därmed felaktiga omdömen om Koetsus pickuper

Exakt!

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calle_jr said:

Hojta om du vill ha hjälp.

Hojt…

 

Det som krävs är väl en millivoltmeter. Till det kan man väl använda en laptop med lämplig mjukvara och anslutning, antar jag(?). Enklast är kanske att mäta Windfeld mot 1000 Hz med till t ex 60 dB mot decibelmeter i iPaden och sedan samma övning med Koetsun på samma volym med samma riaa-förstärkning. Om man då vet att Windfeld har 0,3 mV kan man väl räkna ut vad dB-värdet för Koetsun står för omräknat till mV, eller.

 

Det som känns jobbigast är pickupbytet. 
 

2 hours ago, calle_jr said:

Jag fattar inte hur man kan sälja pickuper utan att beskriva basprestanda

I det avseendet tillhör Koetsu de värsta. Ortofon och Lyra kan man ju kontakta men Koetsu har nästan gjort en grej av att mörka mycket information och hålla sig undan. Så upplever jag det.

Link to comment
Share on other sites

Nu tror jag mig har fått en bekräftelse. Hittade Koetsu Asia och där skriver de bl a:

 

However, output for the Platinum models is lower than the others [t ex Rosewood] (0.25mV vs 0.6mV) and a good MC phono-stage is recommended to demonstrate the cartridge’s true capabilities. 

Då är frågan lite om en SUT gör så stor ljudlig nytta vs mitt rörbaserade linjesteg… :think:

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bebop said:

Hojt…

Koppla din CD-recorder till riaa-stegets utgångar, spela in vardera pu och mejla till mig som flac.

 

7 hours ago, Bebop said:

Det som känns jobbigast är pickupbytet.

Ah, förstår det. Trodde de var monterade på olika spelare.

Det går bra att jämföra Koetsun med vad som nu sitter på din andra spelare.

 

 

6 hours ago, Bebop said:

Då är frågan lite om en SUT gör så stor ljudlig nytta vs mitt rörbaserade linjesteg… :think:

Även om output skulle vara 0.6mV @1kHz 5cm/s rms lateral så behövs förstärkning innan riaa. Antingen separat SUT, eller VTL-SUT.

 

 

Hmm, nu spammar vi MatsTs tråd :blush:

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ingen fara, diskussionen tangerar trots allt det jag hållit på med sista tiden.

 

Anpassning av transformatorer är inte så enkelt alla gånger så det är bra med lite diskussioner om det. Mitt senaste projekt med Hashimoto HM-X tillsammans med Audio Note Soara har fallit väl ut och jag är imponerad av prestanda som uppnås med omsättningstal 1:30. Det känns som att den gör allt rätt och för en del kanske det kan uppfattas som tråkigt men för mig är det perfekt. Jag körde med LL1941 kopplad 1:15 innan jag bytte och ljudmässigt är det ganska likartat men för låg utsignal med LL1941. Jag har inte lyssnat tillräckligt mycket för att uttala mig tvärsäkert än men känslan är att HM-X 1:30 låter snäppet bättre än LL1941 1:15. Det är imponerande att uppnå detta med så stort omsättningstal och jag har hittat ett antal transformatorer som fungerar upp till 1:15 tidigare och ju lägre omsättning desto större chans till välljud.

 

LL1941 har nu hamnat i par med My Sonic Lab Eminence Ex och det återstår en del lyssning innan jag kan ge säkra uttalanden men första intrycket är att det spelar riktigt fint ihop! Det är en bättre kombination än med LL1933 1:8 som jag provat tidigare så jag har fått god nytta av LL1941 också. :smile:

 

@persve gjorde ett besök i måndags och jag fick ett email med kommentaren: "Allt lät bra men bäst var Soara/Hashimoto och My Sonic Lab/Lundahl 1941!"

 

Jag håller med och är mycket nöjd med båda kombinationerna. De låter inte likadant och kan kanske användas med olika musiktyper. Soara spelar med en mindre och intimare ljudbild och My Sonic Lab spelar med en större ljudbild och ger kanske en aningen mer dynamisk uppspelning.  En del finjustering återstår och jag gör detta av och till under användning när jag upptäcker något som kanske kan förbättras.

 

Link to comment
Share on other sites

Det var så kul att återvända till MatsT efter alla problem med Corona och annat! Jag blev mycket överraskad av ljudet från huvudanläggningen! Mellanregistret har alltid varit magiskt, men nu gick det att spela med betydligt högre ljudtryck med bra drag i basen och en underbar upplöst diskant! Jag tyckte först bäst om My Sonic Laben med Lundahl 1941, men så fixade Mats lite med dämpningen på armen till Soaran/Hashimoton och då gillade jag bägge lika mycket! Bra jobbat MatsT!

Link to comment
Share on other sites

Jag har skruvat lite på dämpningen för My Sonic Lab också nu och den leder kampen för närvarande. Jag ska försöka få till vinklarna lite bättre med Soara'n som är mycket känslig för detta, jag hoppas att den också ska spela lite bättre efter det. Jag hade inte hunnit lyssna själv på kombinationen My Sonic Lab och LL1941 när Per kom men det har jag gjort nu. Det är den bästa transformatorn jag provat med den PU'en hittills och kanske skulle Hashimoto HM-X 1:15 slå den men det behöver nog inte vara bättre än med Lundahl-trafon.

 

Jag har roat mig med vintage-anläggningen idag och efter inkoppling, flytt och justering av Audio-Pro B2-50 så spelar det jättebra med mina gamla hembyggda högtalare. Jag är förvånad själv över hur pass bra det blev! Jag har också kompletterat med en streamer (Pioneer N-30AE) i den anläggningen så att jag har tillgång till en massa radiokanaler och mina rippade musikfiler från nätverks-HD.

 

Det är ganska roligt att hålla på med HiFi och när jag gör det får jag lyssna på en massa fin musik också! :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har fortsatt med inställningar av PU'er och tonarmar och efter att ha gjort en rätt rejäl justering av Soara i Sumiko-armen så kände jag mig nöjd och gick vidare till Denon DL-S1 i SME typ III med tillhörande transformatorval. Jag måste lyssna lite mer på Soara'n innan jag vågar mig på ett omdöme eftersom jag gjorde så mycket att det är svårbedömt utan att jämföra lite grann med annat.

 

Denon DL-S1 kan spela betydligt bättre än den gjort hos mig på senaste tiden så efter justering av överhänget och oljedämpning ville jag sätta dit transformatorn som jag har köpt för att använda med DL-S1. Det är Lundahl LL1933 kopplad 1:8 och den ska göra jobbet på ett bra sätt med PU'en som är svår att matcha med en transformator pga hög inre impedans (40 ohm) och låg utspänning (0.15mV). Jag har kört transformatorn tidigare och det låter bra men jag har haft problem att få den brumfri så därför har jag provat andra transformatorer. Igår tog jag tag i problemet och öppnade lådan för att se vad som kunde vara problemet. Jag har inte levt som jag har lärt visade det sig, jag beskrev hur jordning ska gå till i en post nyligen och så hade jag inte gjort! :flush:

 

Här är min beskrivning igen:

"Jag beskriver det som trädjordning där jorden dras från varje steg till föregående steg. Sett från utgången blir det jord på RCA ut till minuspolen på transformatorutgången som kopplas till transformatoringångens minuspol (och kopplas ihop med transformatorns kärna/skärm). Från minuspolen på transformatorns ingång dras jorden till minus på RCA in och sedan kopplas jordarna till L och R på ingångarna ihop och den sammanfogningen ansluts till lådans skärm/jordskruv."

 

Jag hade gjort det lätt för mig och dragit jorden från utgångs-RCA till ingångs-RCA, så ska man inte göra!! Jag klippte bort den förbindelsen och drog istället en tråd mellan minuspolen på transformatorns sekundärlindning till minuspolen på dess primärlindning. Jag skruvade ihop lådan och kopplade in transformatorn, nu är det tyst och fint. :thumbsup:

 

Det kan tyckas ovidkommande hur jordar dras i förhållande till varandra, jord är väl jord? Här är ett exempel på att det faktiskt inte skadar att tänka efter hur det görs och tanken är att inducerad spänning i en jord inte ska påverka spänningen i en annan jordpunkt relativt signalen.

 

Jag blev alltså ett levande exempel på att slarv inte lönar sig. :blackeye:

 

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, MatsT said:

trädjordning

Minuspolen på rca-ingång kopplas ju till trafons pin 1 och 4 och vidare till utgångens jordskruv.

Kopplar du även tonarmsjord till denna jordskruv?

 

 

40ohm internimpedans och 0.15mV output :flush:

Vad prioriterar man då?

 

Link to comment
Share on other sites

ll1933connection.JPG.6cefa745f76012b8eb9f179ee3b58c0c.JPG

 

Jag kör obalanserat och RCA-ingången är jordad i pin 2 som också går till ingångens jordskruv, på utgången har jag ingen jordskruv.

 

Den udda varianten med låg utspänning kombinerat med hög internimpedans beror på att spolen är luftlindad och kräver lite fler varv. Egenskapen som jag tycker finns i högre grad än i andra PU'er är en fantastisk lågnivåupplösning och därmed förmåga att gräva fram detaljer. Lite svårmatchad är den i gengäld men det går att få det bra.

 

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, MatsT said:

40 ohm) och låg utspänning (0.15mV)

Är inte det lite udda? Normalt brukar man ju ha få lindningar i spolarna för att få ner den rörliga vikten till priset av låg utspänning. Men samtidigt brukar ju också interna impedansen bli låg. Är det kanske så att spolen är normalstor med fler lindningar och istället en svag magnet som ger den låga spänningen?

 

De tidiga MC-pickuperna från Ortofon, typ MC20, hade också låg utspänning (0,07 mV/ 5cm/sec) men ändå låg intern impedans kring 3 Ohm.

Link to comment
Share on other sites

Jag lånar en frekvenskurva från Vinylengine på en DL-S1.

 

dls1fcurve.JPG.4ee18f375532019c37cb6e48076b96e9.JPG

 

Jag ska leta fram kurvan för mitt exemplar senare men den är ganska lik. Utmärkande för DL-S1 är den mycket utsträckta diskanten och att höjningen inträffar högt i frekvens också. Tyder på låg rörlig massa som är en av fördelarna med luftlindad spole.

 

Det förekommer olika uppgifter på internresistansen mellan 30 och 40 ohm men jag väljer att använda mig av det högre värdet för säkerhets skull.

 

Link to comment
Share on other sites

När jag skulle sätta mig till rätta för kvällspasset i musikhörnan igår kom det bara ett svagt och mycket orent ljud ur högtalarna. :frown:

 

Jag gick fram till förförstärkaren och vred på rattarna för att kontrollera att det var rätt inkopplat och allt såg ut som vanligt bortsett från att jag inte tyckte att det lyste som vanligt inifrån lådan. Jag stängde av och fick lyssna en stund via vintage-anläggningen istället. Efter lite justerande av SW-filtret så lät det riktigt fint och faktiskt med ganska imponerande live-känsla men ganska snart började saknaden av huvudanläggningen infinna sig så det blev inte så lång lyssning. Jag måste försöka fixa förförstärkaren och eventuellt kommer det gäster idag som vill lyssna så det är en annan anledning att inte vänta för länge. Jag har extra rör av alla typer som sitter i försteget så särskilt orolig var jag inte men det fick vänta till idag.

 

P1010818s.JPG.ad5e4eb178958cdd13e61b7782bbdb95.JPG

 

Jag började med att mäta DC-spänningen och den var nära noll så jag slog av strömmen och letade i gömmorna efter rör. Likriktarröret verkade inte lysa så jag bytte ut det och efter inkoppling av strömmen på nytt mäter det som det ska! :smile:

 

Det är första gången jag råkar ut för haveri med rörlikriktare men det blev onekligen en enkel reparation och jag ska koppla in förförstärkaren nu för att lyssna. Jag tror det kommer att gå fint. 

 

Link to comment
Share on other sites

Det står inte helt stilla i min verkstad. :smile: 

 

Jag har skruvat ihop 4 lådor som ska bli nya slutsteg.

 

P1010828s.JPG.a15b4280f1a7b93fa92fe7538969ff88.JPG

 

P1010829s.JPG.2fb27cd2f929cc10e47c88eca265fd8b.JPG

 

Det går åt 2 lådor per kanal så det finns en likadan uppsättning utanför bild. De är 43 cm breda och den högre varianten ska användas i steg 2 av mitt slutstegsbygge så jag hoppas att jag återkommer till den delen inom en rimlig framtid.

 

De mindre lådorna ska bli monoblock med 300B i push-pull och med transformatorer från Lundahl. Schemat finns klart sedan länge förutom en del detaljer som inte kan spikas förrän längre fram i processen. Det blir transformatorkopplat rakt igenom med rejäla drivrör och jag tänker inte spara på komponentkvaliteten. Det kommer att bli  lite tajt att få in allting som inkluderar nätdel med rejäla drosslar. En hel del järn som ska monteras in och döljas/skärmas vilket gör att det kommer att bli tung HiFi.

 

Nästa steg är att planera för montage och sedan ska diverse håltagning göras. Det kommer säkert att ta ett tag men som det känns nu är det detta projektet jag kommer att prioritera.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...