Jump to content

Musikhörna och experimentverkstad


MatsT

Recommended Posts

Jag har sedan tidigare LL1933 som har en lite annan kärna än LL1931 och dessa kan vara ett alternativ om 1:16 räcker och för PU'er med högre impedans.

 

Omkopplingen på kretskortet som jag använt sker bara med en pol per kanal medan den visade LL1931-varianten har omkoppling med 2 poler per kanal och så borde det göras. Det är därför jag pekar ut kretskortet som ansvarigt för sämre prestanda vid koppling 1:32.

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, MatsT said:

Det borde egentligen fungera med 1:32 också och jag misstänker att kretskortet jag köpte inte optimerar kopplingen med parallella primärer. Jag vet inte om jag orkar gräva i det eftersom det fungerar fint med 1:16 i min anläggning. Tills vidare kör jag vidare med det. Nu låter det definitivt som att frekvenskurvan är rak hela vägen upp. :smile:

 

Lundahl uppger frekvensomfånget 10Hz till 100kHz +/-1dB och mina mätningar stöder den uppgiften. Ortofon använder med stor säkerhet just LL1941 i sin MC-transformator ST-70 och där uppges 10Hz till 80kHz +/-1dB med koppling 1:32. Jag har sett samma uppgift på annat håll och kan konstatera att min SUP inte är i närheten av detta och misstänker därför att kopplingen inte är optimal på kretskortet.

 

Det skulle vara roligt att prova med någon transformator från Audio Note, de får fina omdömen. Vi får se om jag tycker att det är värt pengarna någon gång i framtiden. Det finns dels färdiga lådor men även lösa transformatorer finns att köpa.

 

Jag har en Kondo S9 MC som du kan få prova

Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, alf said:

Jag har en Kondo S9 MC som du kan få prova

Tack för ett fint erbjudande men jag tror att jag kanske inte vågar. Jag hittade en kommentar på nätet och eftersom priset ligger lite högre än jag är beredd att betala just nu så kanske det är bäst att avstå så att jag inte hamnar i detta läget.

 

"Gosh. I heard an S9 once, with an Io2. One of those moments where I wish I hadn't, it as it will haunt me forever."

 

Link to comment
Share on other sites

Mats, är du helt frälst på step up-metoden eller har du tassat i MC Phono-marker något? Jag lutar definitivt åt bra MC förstärkning med lågbrusiga solid state trissor. Nu är det en utmaning som heter duga att förstärka din Io2 aktivt och kanske inte ens görbart eller? Krävs runt 75dB minst och det kanske är svårt att få det bra....

Link to comment
Share on other sites

Jag har använt MC-steg i transistorform tidigare men det är länge sedan jag tyckte att något sådant kunde konkurrera men transformatorn måste förstås hålla bra kvalitet. Jag tycker också att rör-RIAA ger något speciellt som också fungerar särskilt bra ihop med transformatorer. Jag har genomgående MC-PU'er med låg utnivå men det är möjligt att det kan fungera bättre med MC-förstärkare om utspänningen är lite högre. Senaste provet utan SUT var med Audio Note Soara och iFi Phono som är rätt OK om än inte toppkvalitet och det var inte inkopplat länge. Jag har tidigare haft MC-steg i förstärkare från Naim, Luxman, Yamaha, Sansui och Accuphase, jag längtar inte tillbaka till något av dessa. Andra kan förstås tycka annorlunda så jag menar inte att jag sitter med facit utan bara att det blir ett resultat som jag uppskattar.

 

Link to comment
Share on other sites

Erbjudandet om test av en Kondo S9 MC har tagit en ny vändning. :smile:

 

Jag fick ett telefonsamtal igår från @alf som visade sig vara en av mina HiFi-vänner som jag känner sedan många år. Vi har preliminärt pratat om att träffas om ett par veckor och då kommer jag att få låna transformatorn en tid. Den är inte till salu men han kommer att kunna vara utan den ett tag så att jag får god tid på mig att testa.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag tror det blir bra med HM-X och förutom bra data får de också fina vitsord. Lundahls transformatorer är nog också och nosar på den allra högsta nivån liksom t.ex transformatorer från Audio Note. Jag är lite sugen på att bygga ihop något med Audio Note också och det finns transformatorer därifrån till ganska humana priser och även en del som är ohemult dyra. Jag hoppas att jag får en känsla för hur de fungerar när jag provat Kondo S9.

 

HiFi Collective - Audio Note MC-transformatorer

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har lyssnat en del på Audio Note Soara med Lundahl LL1941 kopplad 1:16 och det låter fantastiskt bra. Jag skulle kunna använda det lite okonventionella uttrycket "nakenchock" för att beskriva ljudet. Det är påfallande obeslöjat och naturligt, ljudet är nära den nakna sanningen.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har rensat i gömmorna och detta är en del som har stått oanvänt ett tag så i och med att jag tog bort mina "isbjörnsfällar" på väggen så blev det plats för mer grejor. :smile:

 

Dämpningen på väggen (för direktstudsar) behövs inte längre eftersom dämpning sker ändå på annan plats.

 

Det är roliga apparater allihop och de fungerar klockrent ihop dessutom så jag är mycket nöjd med resultatet. Skivspelaren är inte en SL-1210 men de har hämtat mycket inspiration därifrån.

 

P1010755s.JPG.a94e11708e2a798598cabdfc9c08615b.JPG

 

Det är en billig spelare som jag köpte för skoj skull för en del år sedan från Thomann. Spelaren är ganska OK faktiskt bortsett från tonarmen som var rena skräpet. Tidigare hade jag en SME 3009 på den men nu har jag satt dit en ADC-arm istället. Träbiten runt armen är till för att stabilsera lådan och tonarmsfästet och träsidorna är bara för utseendets skull och den ser faktiskt inte så billig ut längre. ADC-armen ville jag ha dit för att kunna använda PU'en på ett optimalt sätt.

 

P1010754s.JPG.fb9d8f22feb88c153852295b9186bc04.JPG

 

Det spelar jättebra med den här kombinationen. Jag glömmer aldrig första gången jag fick höra en ADC XLM mk II i en ADC-arm hos Stridbeck, plötsligt lät den lika elegant som dyra MC-PU'er! I fel arm försvinner lyster och punch. Jag ställde in 100k på phono-ingången för att få den fina utsträckta diskanten som är möjlig med ADC XLM.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har fått igång bandspelaren också nu.

 

P1010761s.JPG.5babe6b5b6fd7f6537cc901c88a3302a.JPG

 

En behändig maskin som jag är rätt förtjust i. Texterna visar en del av de vettiga finesserna.

 

P1010763s.JPG.27df8725e413f4a50174dca748b6930f.JPG
 

Tonhuvudena slits inte ut i första taget och de är gjorda så att det går att spela både framåt och bakåt! Motorerna är direktdrivna och det minskar problem med remmar som inte är så roliga att hantera. Bandspelaren har det som behövs för hemmabruk och den låter också riktigt bra. Brus finns men det är ofrånkomligt med 4-spårsmaskiner och max 19 cm/s. Jag har skaffat en DBX-enhet som jag ska göra lite test med framöver och då ska det inte bli mycket brus. Jag har bandspelaren mest för att det ger mig ett visst välbehag att hålla på med gammal teknik som jag är uppväxt med.

 

Jag har spelat ett par förinspelade band och det är definitivt njutbart. :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

 

Kul att se!

 

 

12 hours ago, MatsT said:

Jag har spelat ett par förinspelade band

Det finns ett bra utbud av förinspelade 2- och 4-spårsband, men de är dyra på auktionsplatser.

Jag kan tänka mig att det är något man mycket väl kan hitta en trave av på loppis. Än så länge!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vintagehörnan i sin helhet vid fototillfället, den har redan ändrats lite...

 

P1010756s.JPG.7b2353cc3c61b0b188ee54ceaa64c46c.JPG

 

På nedersta hyllan står ytterligare en Sansui AU-999 och en TU-999, båda med trähölje. De ska ses över lite och vilar bara tills vidare. Kassettbandspelaren är en toppmodell från AIWA som jag fick gratis i samband med en felleverans en gång i tiden. Den är faktiskt riktigt bra men ville inte vara med nu, troligen någon rem som behöver bytas till att börja med. Den åker in i garderoben igen och ut har istället en toppmodell från AKAI kommit, jag återkommer till den.

 

Link to comment
Share on other sites

Bortsett från att det är roligt att köra vintagegrejorna så har jag ett visst behov av en extra anläggning i musikhörnan. Ibland känns det onödigt att köra igång finanläggningen och särskilt på sommaren när det är varmt känns det fint att köra helt med transistorer. Jag vill också enkelt kunna koppla in apparater och högtalare för prov och Sansui AU-999 är en dröm att använda för sådant. Många kopplingsmöjligheter och fina tonkontroller gör att jag kan testa det mesta och det allra bästa med förstärkaren är att den låter oförskämt bra också!

 

Jag har sedan tidigare en vintageanläggning i musikhörnan byggd runt en Luxman-förstärkare men den behöver ses över så då är det bra att få in en frisk och fräsch anläggning.

 

Jag kommer att försöka få till möjligheter att spela de flesta formaten och med tre högtalarutgångar kan jag köra lite olika högtalare och dessutom finns möjlighet att koppla in min Audio Pro B2-50 eller något annat aktivt bassystem eftersom för- och slut-steg kan separeras. Jag saknar flexibiliteten som fanns förr i tiden med t.ex band-kopiering, val av L/R/L+R och växling av kanalerna. Tonkontroller av väldigt hög kvalitet är också ett plus, särskilt när de är urkopplingsbara. Egentligen saknar jag det ju inte längre, det finns i vintageanläggningen. :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

En ledtråd.

 

P1010766s.JPG.8f1eca46745c92c0ffba3d9907cb2b46.JPG

 

Mestadels japanska krumelurer men även några som är begripliga för en svensk.

 

P1010768s.JPG.084dc89857c25e0fddb736a5d2f47479.JPG

 

Hashimoto HM-X har anlänt men inte lådan som jag beställt för att sätta dem i. Jag hittade däremot en passande låda i mitt eget lager så jag kan börja bygga men det kan ta lite längre tid än jag önskar eftersom jag har lite annat att göra också. Motivationen att bygga är dock hög så det kommer att bli gjort så fort jag har möjlighet.

 

Link to comment
Share on other sites

Kakor är förbrukningsmaterial liksom kaffe. :smile:

 

Jag hann med lite håltagning igår.

 

P1010769s.JPG.b3108ab5cf64525ea6a35875ecf4afe2.JPG

 

RCA-kontakter för in-/ut-gångar sattes dit tillsammans med en jordskruv. Det behövs ingen text på baksidan, jag monterar jordskruven vid ingångskontakterna och färgmarkeringen på RCA-kontakterna gör att det är lätt att koppla in utan anvisningar.

 

P1010770s.JPG.d29dccfd0c43fd6637c49ddfb8e55baf.JPG

 

Det behövs några monteringshål i topp-plattan och ett större hål för nedsänkning av transformatorn. För att inte riskera snurrande plåt vid håltagningen skruvade jag fast plattan ordentligt.

 

P1010772s.JPG.a62c851ce27d8c3227ae8abbd9d2d688.JPG

 

Jag har gjort hålen som behövde vara precis så stora som jag har verktyg för, återstår att se om det passar.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag ställde in promenaden som jag hade tänkt ta och satte på lite uppiggande musik i bakgrunden.

 

P1010775s.JPG.48cbf1de411062197610cb9b313f4a27.JPG

 

Sedan satte jag igång med koppleri.

 

P1010776s.JPG.b20540c3b2cb2919f18d65b58e641213.JPG

 

Smidigt med tydligt uppmärkta grejor och gott om plats för lödarbetet.

 

P1010777s.JPG.59ea16d83269f9c031e7124e80d72f98.JPG

 

Slutresultatet.

 

P1010778s.JPG.a722a23e8bb80cdbf30e791caf04fe90.JPG

 

Den officiella förklaringen till den asymmetriska monteringen är att det ska minimera virvelströmsresonanser pga magnetfält i lådan. Den inofficiellla versionen är att verkstadspersonalen (jag) tänkte fel. :grin:

 

Nu återstår bara det tunga arbetet att utvärdera.

 

Link to comment
Share on other sites

Det finns en inkopplingsanvisning publicerad.

 

Jag har kopplat så och det brukar jag göra. Jag beskriver det som trädjordning där jorden dras från varje steg till föregående steg. Sett från utgången blir det jord på RCA ut till minuspolen på transformatorutgången som kopplas till transformatoringångens minuspol (och kopplas ihop med transformatorns kärna/skärm). Från minuspolen på transformatorns ingång dras jorden till minus på RCA in och sedan kopplas jordarna till L och R på ingångarna ihop och den sammanfogningen ansluts till lådans skärm/jordskruv.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...