Jump to content

Musikhörna och experimentverkstad


MatsT

Recommended Posts

2 hours ago, MatsT said:

Den röda grafen visar "peak value" precis på slutet och den gröna visar nivån när musiken tagit slut.

Hur trovärdig är den röda kurvan under 100Hz tro? Och vad är det egentligen den visar vid minus 30dB/20-30Hz? Så mycket musik så långt ner är det väl inte på Mozarts musik?

Link to comment
Share on other sites

Den röda kurvan knuffas uppåt av den gröna när nivån blir högre och det känns som att det följer musiken bra men de lägre frekvenserna innehåller inte mycket toner. Det är nog omgivningsljud från inspelningsrummet och när bassektionen i orkestern kommer in sätter det igång rummet även vid lägre frekvenser än de som spelas, tror jag.

 

Jag kommer att undersöka mer noggrant så småningom.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-05-10 at 19:40, MatsT said:

Jag har lite funderingar på att försöka resonera kring och åskådliggöra upplösning i olika former och vi får se om jag orkar göra det i en egen tråd så småningom. Det kommer att krävas en del jobb och anteckningar men det är intressant och nog värt en tråd.

 

Idag har jag tagit en snapshot av spektrum precis när en LP-skiva med Mozart's pianokonsert nr 21 tog slut.

 

P1010487s.JPG.0b5a78ea7e16ab21e9209043b3172067.JPG

 

 

Den röda grafen visar "peak value" precis på slutet och den gröna visar nivån när musiken tagit slut. S/N är inte så dåligt på LP trots allt och den gröna kurvan ligger faktiskt mycket nära bakgrundsnivån i rummet som jag mätt upp. Jag återkommer om jag får något nytt att visa. 

 

Det är alltid intressant att belysa de saker som spelar roll.

Ser fram emot en sådan tråd.

:satisfied:

Säg till om vi kan hjälpa till på något sätt.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har redan gett upp försöken med appen i läsplattan för ändamålet. Jag litar inte på det som visas och det är ett trubbigt verktyg. Jag tog smällen och köpte PRO-versionen (13 kr) och fick då lite fler val i FFT och annat men det gjorde ingen större skillnad.

 

Jag tror att det nog är bättre att använda en riktig dator och mätprogram men det jag kom fram till redan med den enkla appen är att det är ganska uppenbart att S/N på jättehöga värden snabbt dränks av rummets bakgrundsnivå och det är också något som jag märkt med min anläggning i praktiskt bruk också. Om det är storm utomhus är det knappt lönt att lyssna på musik med lite dynamisk variation eftersom bakgrundnivån (stormbrus) då blir så hög att detaljerna försvinner och jag kan inte spela så högt att jag kompenserar för det och det är då väldigt högt som menas.

 

Att jämföra uppspelningssystem med varandra i termer av antal bitars upplösning tycker jag i praktiken saknar större mening. Det finns förstås undantag med rumble, knaster och brus vid vinylspelning eller brusiga band eller kassettband, då kan bakgrundsnivåerna bli riktigt störande. På många nyutgivna klassiska inspelningar har de använt "brustvätt" för att få tystare bakgrund men oftast tycker jag att det stör mer än bruset de tar bort men med förfinad digitalteknik så blir det nog trots allt mindre och mindre problem med brustvätt, det handlar väl om att få tillräckligt hög upplösning vid mätning av nyttosignal och bakgrund.

 

Just uppdelning mellan "nyttosignal" och "störsignal" är något jag hade tänkt avhandla och jag använder mig ofta av begreppen men alla verkar inte vara överens om att det är så viktigt. Störsignal är störsignal oavsett vad som spelas menar en del och att kvalitet mäts just så, tystast vinner! 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Det pågår något i snickeriverkstaden. Kaos ska bli ordning och bättre förutsättningar för bra arbete.

 

P1010521s.JPG.1d90eabe659b2566374f59cecdc6a363.JPG

 

En liten skiljevägg har kommit upp och på andra sidan blev det förvaring, det blir aldrig för mycket av förvaringsmöjligheter.

 

P1010522s.JPG.848247a9e3cc6d06cd65d06006fbc8f2.JPG 

 

Imorgon kommer en leverans av något som ska placeras på platsen framför väggen som röjts upp en del. Jag måste försöka få bort en del skrot först. Golvet är i alla fall skurat och klart. :smile:

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nu har jag fått 2 vaccinsprutor och det har gått någon vecka därutöver så jag har tagit mig ut bland lite folk igen.

 

HiFi är ett ganska stort intresse så jag prioriterade ett besök hos Akkelis Audio för att titta lite närmare på ett par streamers. Lite klokare blev jag nog men jag ska prova lite innan jag slår till på något nytt.

 

Det "råkade" bli ett inköp ändå av ett mer modest slag:

175393109-origpic-7c7df4.jpg?max-width=500&max-height=333&quality=85

 

Jag behövde en ny matta till min Unamco och det har snackats en del om Origin Live och deras produkter. Deras skivmatta passar mig fint och nu har jag provlyssnat utan att jämföra med något annat direkt men det var rackarns hur bra det lät om skivspelaren idag! Kan detta vara enbart dagsform?!

 

Vidare försök måste till men tills dess spelar jag bara vidare och känner mig nöjd med köpet. :smile:

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, MatsT said:

Jag gissar att tvåvåningssteget med hålmonterade OP är utgångssteg och att det ska vara ganska enkelt att plocka upp signalen från strömutgången på DAC'en där någonstans.

:winktongue:

Såg att det var strömutgångar.

Spännande detta.

Och det handlar ju inte om vansinniga pengar om det skulle strula.

 

6 hours ago, MatsT said:

SMD-kretsar är för pilligt för mig, jag är van vid rör!!

Samma här. Alltså att det är för pilligt.

Rör är ju mänskliga dimensioner, men det är för höga spänningar för mig :fire:

Det bästa som hänt med utvecklingen av IC är adaptrar :grin:

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calle_jr said:

:winktongue:

Såg att det var strömutgångar.

Spännande detta.

Och det handlar ju inte om vansinniga pengar om det skulle strula.

 

Samma här. Alltså att det är för pilligt.

Rör är ju mänskliga dimensioner, men det är för höga spänningar för mig :fire:

Det bästa som hänt med utvecklingen av IC är adaptrar :grin:

 

 

Med stereolupp och smal lödspets är allt möjligt att löda ... men nys inte i SMD lådan ...

 

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, LPL said:

Det känns som om du @calle_jrtänker lite bakvänt i detta fall:shame:

Inser det. Det är lite ju förr desto bättre över min inställning där.

Men det handlar om audiobandet, och om vi är i den analoga domänen ser jag inte finessen med att göra allt så förbannat smått.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Det var ett tag sedan jag skrev något i den här tråden och det har sin förklaring i en sommar full med andra aktiviteter som resulterat i att jag inte haft igång huvudanläggningen i stort sett alls på 6 veckor. Nu har det lugnat sig lite och jag har fått ett par kvällar med lugn och ro framför anläggningen och det är intressant att höra anläggningen efter ett längre uppehåll. Det blir alltid ett visst mått av tillvänjning till ljudet efter långvarig och regelbunden lyssning, det märks när det blir lyssning efter en tid med hjärnan "rensad från tillvänjningseffekter".

 

Det låter bra men lite ovant när jag mest hört ljud från betydligt enklare system under en tid, det är en mycket större upplevelse att få ett "stort ljud" som bara "svävar fritt" i rummet än det jag hört den senaste tiden. Folk som kommer på besök brukar beskriva ljudet som "tydligt även vid lägre nivåer" och så är det helt klart. Kanske är nivån inte riktigt så låg som den uppfattas eftersom det låter oansträngt och rent men en av styrkorna hos Quad's elektrostater är helt klart att de låter bra redan på låga nivåer. Mina högtalare är lite modifierade och låter inte riktigt som original, de är lite "piggare" i återgivningen så det är inte så "laid back" som Quad kan uppfattas med fel omgivning och apparatur, det är snarare så att det är nästan lite chockerande att höra närmickade röster som verkligen låter nära. Jag har en del tricks för att ändra ljudet en del och det är för komplicerat att gå in på men jag justerade ljudet så att det blev mindre nära än jag hade justerat det till före uppehållet.

 

En reflektion (!) jag gjorde under gårdagens lyssning var hur viktigt det är för en naturlig instrumentklang att "de tidiga reflexerna" fångats vid inspelningen. Om de saknas blir klangen inte riktig eftersom ljudet sprids olika i olika riktningar från ett instrument och då behöver man "fånga upp all klang". För att det sedan ska förflyttas på ett trovärdigt sätt till det egna rummet behövs tidiga reflexer i lyssningsrummet för att ljudet ska klinga naturligt. Allt ska ske med viss måtta förstås men jag är lite imponerad av Stig Carlsson och hans tankar kring reproduktion av ljud som han hade redan för länge sedan. Moderna studioinspelningar saknar ofta naturlig klang men kan låta väldigt precis och imponerande. Det är väl inget fel med det egentligen och visst kan det ge njutbar upplevelse även det.

 

Jag har lite luckor i min kalender framöver så jag hoppas att det ska börja röra lite på sig i verkstad och lyssningsrum. :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Instämmer med inställningen att låta rummet förlänga klangen från högtalarna till örat är det som bäst efterliknar en live-upplevelse.

 

 

1 hour ago, MatsT said:

hur viktigt det är för en naturlig instrumentklang att "de tidiga reflexerna" fångats vid inspelningen.

Ja. Enkelt att testa för den som tvivlar. En torr inspelning av ett akustiskt instrument är inte behagligt att lyssna på.

 

Link to comment
Share on other sites

Ett visst intresse för kartonger verkar det finnas. :grin:

 

Jag var mer intresserad av innehållet och sprättade upp lådan ganska snabbt.

 

P1010553s.JPG.700e41f6d517fc92530bcdf3286f67d7.JPG

 

Det finns säkert de som redan ser vad det är men jag ska inte hålla mer på det för de övriga.

 

P1010554s.JPG.b26ed91d2dbc4c56c4cacdfbfcc70a8e.JPG

 

P1010555s.JPG.1cfeabb3d5127e41f9d73785b4afe2da.JPG

 

P1010556s.JPG.e3cd2933ef9792a9011c47a60c6ce8c3.JPG

 

P1010557s.JPG

 

Det tog en stund mellan första bilden och de här och den stunden har jag ägnat åt inkoppling, inställningar och provlyssning. Det var ganska smärtfritt att få igång den men det tar en stund att anmäla sig än här och än där och för scanning av musikbibliotek och annat. 

 

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, calle_jr said:

Här ska det strömmas !

 

Kanske inte mer än tidigare men lite annorlunda. Jag hade 2 kandidater för streaming, DCS Network Bridge och Lumin U1 Mini men det blev en Auralic Aries G1 istället. De kan ungefär samma saker men ett par funktioner i Aries G1 gjorde att valet föll på den.

1. Det finns en display på apparaten

2. Det går att manövrera utan läsplatta eller telefon

3. Den är främst avsedd för trådlöst nätverk (förenklad installation och mindre problem med jord)

 

Även i övrigt är den lättarbetad och bör vara tillräckligt bra för att ge ett ljud som jag finner tillfredsställande.

 

Förutom ny streamer har jag också sedan igår Qobuz på prov så det blir lite inkörning på nya funktioner där också men det verkar lovande. :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MatsT said:

2. Det går att manövrera utan läsplatta eller telefon

Grattis till Aries. En mycket bra streamer som jag också hade som alternativ. Men för att undvika missförstånd så gå även Lumin styra utan mobil eller läsplatta. Däremot ser man inga albumbilder utan mobil/läsplatta.

 

Screenshot_20210817-204536_Chrome.jpg

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, AlfaGTV said:

Det ska bli riktigt intressant att se hur du kommer nyttja den!

 

Till att börja med har jag anslutit en USB-disk och spelar direkt från den alternativt från Qobuz via trådlöst nätverk.

 

Från manualen för G2 (G1 är likadan)

 

g2_digout.JPG.18179ebdd5ca7420410e956f833d9e1e.JPG

 

Jag använder COAX ansluten till "ANK DAC 2.1 Signature MT Edition". Senare ska jag ansluta AES till Tascam DA-3000 så att jag kan spela in digitalsignalen direkt och USB-utgången ska jag prova med Marantz SACD-spelaren.

 

Min DAC tar bara emot max 24/96k så högre frekvens på PCM samplas ned och DSD likaså. Jag kan nu spela alla filer via min gammaldags DAC utan att fundera allt för mycket och det verkar fungera fint med nedsamplingen så vitt jag kan bedöma så här långt. Filter "smooth" används.

 

Link to comment
Share on other sites

Här kommer en dålig bild som ska tjäna som exempel på hur det ser ut vid uppspelning via app och IPAD.

 

P1010562s.JPG.16b6079253c7894ec05f6ebb1155dab1.JPG

 

Till min glädje finns det ett uppspelningsläge med USB-disk som heter "folder view" och det trivs jag med och kan enkelt navigera fram i trädstrukturerna som jag gjort vid rippningen. Om behov skulle uppstå går det att söka på disken också på diverse olika sätt som brukligt är med streamers.

 

Jag har också provat att spela upp från hårddisk på nätverket och där finns det ett uppspelningsläge som heter "By folder", bra tänkte jag och provade. Det går bra att navigera fram till rätt bibliotek men vid uppspelning kommer låtarna på albumet i bokstavsordning!! :angry: Det fungerar inte för mig och därmed går nätverksdisk bort som uppspelningsalternativ.

 

Qobuz via nätverket fungerar fint och jag trivs bra med navigering och annat i Qobuz så jag kommer att köra vidare med det. :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, MatsT said:

Jag har också provat att spela upp från hårddisk på nätverket och där finns det ett uppspelningsläge som heter "By folder", bra tänkte jag och provade.

Låter skumt. Du kanske behöver ett serverprogram typ Minimserver 2. Det är fritt och håller ordning på filerna. Jag har provat lite olika appar utöver Lumins egen men har aldrig råkat ut för att de inte spelas i rätt odning. Om det är Minimserver som fixar det eller apparna vet jag inte men någon form av musikserverprogram bör du väl ha som håller rätt på filerna där du också kan lägga hur du vill ha det sorterat med en syntax typ %genre%\%artist% - %album% 0%track% %title% @AlfaGTV räddade mig i min nöd. Han var mitt ljus i mörkret för att få rätt på detta.

 

https://minimserver.com/minimserver2.html

Link to comment
Share on other sites

Jag har, som Mats, också sett att det kan bli oordning på spåren i en mapp (ett album, för mig) men jag minns inte under vilka förutsättningar, och jag är rätt säker att det inte är ett Aries-problem. Jag kan dock inte minnas hur/var/varför, men har en viss aning om att det var Twonky som ställde till det?

Om det skulle vara ett taggningsproblem så löser vi det med gemensamma krafter! :) 

 

Oavsett, det funkar givetvis utmärkt med USB-ansluten disk också, och Aries verkar ha helt separata klockor för HDD-porten resp DAC-porten. Jag har iaf inte märkt någon degradering av ljudkvaliteten då USB används för både lagring och uppspelning.

Link to comment
Share on other sites

Det låter bra med USB-disk och nu har jag provat ett tag med en 2.5" som inte har separat matning och det fungerar också bra. Jag provade först med en HD som har separat matning eftersom Auralic rekommenderar det men jag kan inte påstå att jag har upplevt några problem utan separat matning men det beror säkert på hur mycket ström hårddisken drar, jag har en 2TB WD.

 

Det är inte ett taggningsproblem jag har stött på men det har jag däremot gjort vid rippning av DVD med "DVD Audio Extractor" som inte får med spårnummer på rätt sätt så då har jag fått lägga in spårnummer före låttitel för att få allt i rätt ordning. Det går att ägna mycket tid åt taggning och jag försöker att inte överdriva men är samtidigt väldigt mån om att få bra ordning.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...