Jump to content

Musikhörna och experimentverkstad


MatsT

Recommended Posts

Det är möjligt att jag återkommer till hantering av PCM och algoritmer framöver, det kan finnas skäl att utforska gränssnittet dator/USB och då kommer man naturligt in på det.

 

Idag tänkte jag köra lite jämförelser mellan rippad DSD omsamplad till 24/88.2k och körd via streamer och ANK DAC med SACD. Jag har Scheherezade i flera format och bland dessa rippad DSD som jag fått av en kompis. Jag konstaterade snabbt att det gick inte göra en rättvis jämförelse, den rippade utgåvan låter som SACD i läge "MULTI" och jämfört direkt på det viset hänger ANK DAC och omsamplad fil med rätt bra men det är ju tämligen ointressant att gå vidare med noggranna jämförelser.

 

Det finns uppenbarligen ett problem med rippning av multi-channel SACD och jag vet inget om hur det går till så jag får passa frågan vidare till dem som vet. Får man någon valmöjlighet mellan uppspelningslternativ vid rippning eller hur väljs kanalerna? :think:

 

Jag börjar bli mer och mer nöjd med SACD-spelaren som dels låter fantastiskt fint med SACD och dessutom gett mig nya insikter i formaten. Detta kommer att ta mig till högre höjder. :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, MatsT said:

valmöjlighet mellan uppspelningslternativ vid rippning eller hur väljs kanalerna?

 

Det beror på hur rippen är gjord. Om du rippade till ISO, alltså "diskavbildning" så har du flerkanalslagret tillgängligt för val i din uppspelningsapp, t.ex. JRiver.

Men de flesta rippar till enskilda filer o då väljer man vilket lager som skall tippas till enskilda spår, stereo eller multikanal.
För egen del har jag inget intresse av flerkanal och då blir valet enkelt, rippa till enskilda DSF-filer i stereo. 

Link to comment
Share on other sites

Jag har lyssnat vidare med SA-14S1SE och när det gäller SACD har jag inte mycket att anmärka på. Det känns som att jag tills vidare kommer att prioritera SACD vid inköp av HiRes. 

 

När det gäller avspelning av CD-skivor har jag provat lite mer och det är absolut lyssningsbart och man kan variera ljudet lite med filter 1 och 2. Det är inga jätteskilllnader och jag kan förstå dem som väljer både filter 1 och 2. Jag har också provat att ta signalen digitalt till Audio Note DAC MT Edition och det fungerar mycket bra! Den fungerar bra som transport och jag kan inte påstå att det är någon större skillnad jämfört med min gamla invanda som varit svår att hitta alternativ till, nu verkar det finnas ett bra alternativ och det känns tryggt att ha om något skulle hända med den gamla apparaten. Ljudet via AN DAC är på en helt annan kvalitets-nivå (OBS! min subjektiva åsikt) och jag kommer inte att komma med några fler omdömen om CD-ljudet från analoga utgångarna på SA-14S1SE, det känns bara meningslöst att hålla på med.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calle_jr said:

Och en diskret AN dsd dac MT är inget som är planerat?

 

Det finns nog möjligheter att ta signalen från USB-ingång i ANK DAC men jag har inte riktigt hittat alla beståndsdelar som behövs och det låter faktiskt så bra med omsamplade DSD-filer i 24/88.2k med streamern att jag inte är så motiverad att ta det spåret nu. Det viktigaste är att kunna spela SACD.

 

Inget är omöjligt och jag tror att det finns ytterligare välljud att hitta i ett bättre utgångssteg än i SA-14S1SE. Jag känner inget större sug efter att modifiera just nu men jag har min gamla Sony SACD-spelare som jag funderar på att uppgradera med bättre komponenter och även bättre kunskaper om hur den bör byggas än senast det begav sig. Marantz har försett mig med ett lämpligt jämförelseobjekt så det kan vara roligt att prova om det går att få den gamla spelaren lika bra eller bättre. Det är inte säkert att DSD-signalen är lika fin fram till I/V-omvandlaren i den spelaren men det vet man inte om man inte provar.

 

IMG_0662s.JPG

 

Att ta ut signalen som ska I/V-omvandlas ser ut att vara möjligt med DSD1792.

 

dsd1792_iv.JPG.35b9f59b2c7b36cc11cd36b6d9e71f1f.JPG

 

Den beskrivna utgången är mycket lik den som finns i Sony-spelaren men den är balanserad. Iout +/- finns som pinnar på chippet och det är i princip bara att löda in två trådar på pinnarna och dra ut till en lämplig kontakt som sätts på baksidan av spelaren. Sedan tas motsvarande signal till ett externt utgångssteg som kan vara t.ex en ANK DAC's utgångssteg. Det kan eventuellt vara ganska pilligt att göra och jag får öppna lådan någon gång i framtiden och se hur det ser ut.

 

Mitt största problem just nu är att få Marantz'en uppställd på ett vettigt sätt och den är i djupaste laget och dessutom tung så vägghyllorna passar inte så bra. Tills vidare kommer det att bli en lite bättre provisorisk uppställning eftersom den står rätt mycket i vägen just nu.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag kan mest hålla med om DSD-spåren låter ofta mycket bra, och efter ett test med att spela in analogt och göra en vanlig CD så kan jag bara konstatera att DSD-spåren är mer varsamt hanterade eller kanske mindre klåfingrigt tillskruvade än CD-spåren.

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-03-27 at 14:01, MatsT said:

Efter en tids tittande efter SACD-spelare råkade jag beställa en.

Du har satt igång något i min skalle, @MatsT Inte bara du för jag har också en kompis som köpt en SACD-spelare för lite sedan. Det har också satt igång salivavsöndringen hos mig. Jag kollade någon gång i mitt excel-register hur många SACD-album jag har. Jag kom då fram till några hundra. Hur jag gjorde det är en annan femma för idag blev det bara 84. Men det är ju inte så illa det heller. I verkligheten är det säkert ytterligare några 10-tal fler då jag vet att under en viss period skiljde jag bara på LP och CD (SACD=CD i formatkolumnen). 

 

Men det är ju tokigt att ha en massa SACD och bara kunna spela CD-lagret... Dessutom är det nog så att jag aldrig blir någon riktig streamare. Jag blir mörkrädd när jag ser att så mycket bra musik plockas bort över tid. Att köpa på mig fler SACD känns ju faktiskt spännande... vid sidan om inköp av högupplösta filer. Något är nog på gång även hos mig...:rollingeyes: 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, MatsT said:

Den beskrivna utgången är mycket lik den som finns i Sony-spelaren men den är balanserad. Iout +/- finns som pinnar på chippet och det är i princip bara att löda in två trådar på pinnarna och dra ut till en lämplig kontakt som sätts på baksidan av spelaren. Sedan tas motsvarande signal till ett externt utgångssteg som kan vara t.ex en ANK DAC's utgångssteg. Det kan eventuellt vara ganska pilligt att göra och jag får öppna lådan någon gång i framtiden och se hur det ser ut.

Kanske kan komplettera din befintliga AN dac MT med en diskret I/V och lp-filter då!

AN style :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

En oväntad bonus som jag fått vid köpet av SACD-spelaren är att den faktiskt är bättre som CD-drive än min gamla Pioneer som nog får gå i pension snart. :smile:

 

Jag har lyssnat en del med Marantz som CD-drive och jag är mycket imponerad och faktiskt förvånad över hur pass stor förbättring det har givit. Det låter rent av magiskt bra om CD avspelat på detta viset och jag funderar inte på vad det är för format jag spelar utan jag njuter bara. Precis i början av provkörningsperioden gjorde jag en snabb jämförelse mellan S/PDIF från Marantz och Pioneer och då tyckte jag att det verkade vara ganska lika men det var snabba jämförelser och de ger sällan den fulla bilden. Efter att ha använt Marantz för avspelning vid normalt musiklyssnande har jag upptäckt saker som jag inte upptäckte vid de snabba jämförelserna och det är ingen som helst tvekan om att det är substantiella skillnader. Det ger ett mer naturligt ljud och en ljudbild som är "magisk" med både närhet i röster och distans i rumsupplevelsen från det inspelade materialet. Röster är speciellt lätt att höra skillnad på och de låter helt enkelt bara naturligt.

 

Jag får köra lite SACD igen för att kolla att den återgivningen inte blivit omsprungen men det tror jag inte. Det är lite olika typer av förbättringar jag har upplevt från SACD-spelande och förbättrad S/PDIF. Det som verkligen imponerat på mig med SACD är skalan och dynamiken. Det verkar inte förekomma överstyrning i de skivor jag spelat och det ligger säkert i formatet och hur inspelningarna behandlats. Det finns ingen vettig anledning till att använda limiter vid inspelning med DSD och de verkar heller inte göra det vid sådana inspelningar. Det kan förstås förekomma att SACD är omsamplad PCM som kan ha behandlats på sedvanligt och mindre bra sätt så jag ska försöka hålla mig till SACD som är gjorda från DSD-master eller analog master i första hand. Jag tror att det minimerar risken för "loudness war".

 

Jag har spelat några BIS-skivor som jag tror är PCM i grunden och de låter fint men BIS är också kända för att inte dynamikbegränsa materialet så en stor del av välljudet ligger säkert i hur det har behandlats och är nog viktigare än lagringsformatet.

 

Jag känner att jag nog framstår som lite förvirrad när jag ömsom beskriver de stora fördelarna med DSD som format samtidigt som jag lovsjunger den PCM-återgivning jag har via AN DAC och ANK DAC. De båda formaten låter faktiskt väldigt bra båda två men det finns en begränsning i dynamik och snabbhet som kan vara märkbar även om just snabbhet och trasientrespons är fantastiskt bra med mina NOS-DAC'ar. Min teori är att digitalfilter ger en påverkan på ljudet som inte är försumbar utan faktiskt tillför en rätt stor grad av "onaturlighet" och den graden minskar med ökad noggrannhet i digitalfiltren och ökad samplingsfrekvens så att påverkan hamnar högre upp i frekvens. Hur digitalfiltret är utformat påverkar också men kanske i mindre grad än jag tidigare trott.

 

Resan går vidare och förmodligen med nya upptäckter runt hörnet och det är spännande med nya upplevelser.

 

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, MatsT said:

Det finns ingen vettig anledning till att använda limiter vid inspelning med DSD

Jag tar det här lite ur sitt sammanhang, medvetet, men det är snarare tvärtom, du får absolut inte överstyra den digitala signalen med DSD då det ger en tydlig och hörbar distorsion. Därav ligger normalt sett DSD-signal med betydligt större marginaler för att undvika överstyrning. Och det ger ju som du också nämner mindre påverkan av "loudness"!

 

Va roligt att du fick mervärde av transporten även för CD! Jag kan hålla med om att en bra CD-transport ger ett lugn och en trygghet i återgivningen, precis som en bra digital transport av filer. Jag kanske tjatar, men har du ambitionen att lyssna till rippar av dina SACD för jämförelse?

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, MatsT said:

Det kan förstås förekomma att SACD är omsamplad PCM som kan ha behandlats på sedvanligt och mindre bra sätt så jag ska försöka hålla mig till SACD som är gjorda från DSD-master eller analog master i första hand.

Det är nog mer regel än undantag med nya inspelningar. I den mån det finns dsd-utgåvor till salu så är det nog konverteringar de gjort för sacd-utgåvor. Jag har frågat BIS varför de inte säljer dsd-filer. De säger att efterfrågan är låg och att de anser båda formaten är likvärdiga plus att det är lite falsk marknadsföring då både inspelning, mixning och mastring är gjord i pcm 24/96.


Din nya spelare har ju även ingång för att spela dsd-filer.

 

ECM säljer en del album i dsd-format. Det är rena analoga produktioner i grunden inspelade på 70-talet. För 1-2 år sedan var utbudet stort men nu är det färre titlar tillgängliga, åtminstone hos www.highresaudio.com. Men där finns mycket klassiskt.

 

6A3D2206-21E5-4B11-A457-11B0C919FBC5.png

Det finns också ett amerikanskt bolag, www.highdeftapetransfers.com  som säljer analoga inspelningar (jazz och klassiskt) i olika upplösningar både i pcm- och dsd-format. De har utgått från band som de lägger över på dsd256 och sedan säljer i olika upplösningar i dsd och pcm. De förklarar också att en del av dessa band har ingått i en pcm-kedja medan andra garanterar är fria från pcm-inblandning. Dessa album kallar man Pure DSD som har en egen liten logga som de förklarar så här:

OUR DSD RELEASES WHICH ARE MARKED "PURE DSD" ORIGINATE FROM A DSD MASTERING WITH NO PCM EDITING.

 

45FA5E98-DCA3-4F6C-AAAE-51AE05A28EA0.png


Så här ser deras sidor ut: 

 

B26BAEDC-8663-49B3-B31E-F3AB8B9B11B0.png
 

Under varje titel ges mer underlag om källmaterialet. Där finns mycket Blue Note, Riverside, Contemporary m fl under jazz och klassiskt från bl a Mercury, Columbia och RCA Living Stereo. De har rätten till att ge ut musiken men inte till originalomslagen men det kan man fixa själv i sin databas. Vad som inte framgår är om de använt rena masterkopior eller kopior av vinylmastrar. Det spelar mindre roll, tycker jag. Deras utgåvor håller hög klass. Fyra-fem gånger per år har de rabatterbjudande på 20% (Presidents day, thanks given, black friday osv). Då brukar jag passa på. Jag nöjer mig med dsd64. Jag har även laddat ner dsd128 men hör ingen direkt skillnad värd priset eller extra utrymme. 
 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Jag kanske tjatar, men har du ambitionen att lyssna till rippar av dina SACD för jämförelse?

 

Ambitionen finns men jag väntar lite med exekverandet. :smile:

 

53 minutes ago, Bebop said:

Din nya spelare har ju även ingång för att spela dsd-filer.

 

Det går inte att spela från USB-disk direkt tyvärr, det är det som har fått mig att börja snegla mot media-PC med JRiver eller HQ Player. Vi får se om jag tar det spåret. :think:

 

Link to comment
Share on other sites

Nu har SACD-spelaren fått en semi-permanent uppställning. :smile:

 

P1010460s.JPG.f8b3870c178755ec33adc89a34064d5a.JPG

 

Tyvärr räcker inte digitalkabeln som jag använde fram till DAC'en så jag fick ta en vanlig audiokabel med tillräcklig längd istället. Det fungerar men ljudet blev aningen beslöjat jämfört med digitalkabeln så jag har beställt nya och längre digitalkablar. Det går inte slarva nånstans. 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag lyssnade på ett par CD igår och det var tråkigt att höra den försämring som blev efter bytet till digitalkabel av fel typ. Jag kan inte ha det så ända tills jag får den nya digitalkabeln tänkte jag och skarvade ihop 2 digitalkablar med en RCA hona-hona och visst fungerade det. :grin:

 

Det är fascinerande att en stump digitalkabel kan åstadkomma ett tråkigt och beslöjat ljud. Det är bara nollor och ettor som ska överföras även om det också är masterklockan som förs över med S/PDIF men man kan ju tro att det antingen fungerar eller inte och att det borde bli avbrott i överföringen eller något sådant. AN DAC'ar har inga PLL'er eftersom de menar att det förstör ljudet så det hörs verkligen skillnad mellan CD-drivers och uppenbarligen också digitalkablar. Det var ju i alla fall lätt fixat den här gången och jag har suttit med ett stort leende och lyssnat på det väldigt intima och klara ljudet som jag har fått nu från CD.

 

De digitalkablarna som jag skarvat ihop är HQ Silver Line Digital i 1.5m längder.

 

hq_digital.JPG.4715c7d3fb5b7d63b02bd95e8ac62f06.JPG

 

Inga dyra kablar men de är av rätt typ och fungerar bra.

 

De nya kablarna som jag beställt är VanDamme S/PDIF.

 

vandamme_digital.JPG.1be9fb4c08b50ef297820e2832eb604c.JPG

 

Inga dyra kablar det heller men jag förväntar mig att även dessa kommer att utföra jobbet som tänkt. Den karakteristiska impedansen är det viktigaste.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr har min streamer + ANK DAC hamnat lite på efterkälken jämfört med CD + AN DAC så jag tyckte att det var dags att prova en liten uppgradering av ANK DAC'en nu. :smile:

 

Jag köpte ett par E188CC till utgångssteget för ett tag sedan för att uppgradera de Electro Harmonix 6922 som följde med DAC'en. Det var en del jobb faktiskt, främst för att jag inte hittade rören så jag fick leta runt en del. De hade gömt sig i en låda och till slut hittade jag just den lådan. Efter det var det inga större problem, bara att flytta DAC'en till verkstadsavdelningen och byta rören.

 

Rören har inte fått tid att stabilsera sig fullt ut än men de börjar kännas ganska klara och ljudet är helt klart bra i de här rören. Det blev bättre än med 6922'orna och det är ingen större skillnad på karaktären egentligen utan det blir bara lite bättre rakt över. Fortfarande är det en liten bit kvar till CD + AN DAC men det är väldigt bra och den lilla skillnaden kan jag leva med. Vi får se om det kan bli ytterligare lite förbättrat ljud under de närmaste timmarna av användning.

 

Vad exakt som ger skillnaden mellan de båda kedjorna är svårt att veta utan att prova allt och så roligt är det inte att prova så jag låter det vara och uppgraderar bara den ena eller andra kedjan eftersom behov uppstår.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har ersatt mina utgångsrör i dacen med Tungsram PCC88 som jag fick ett tips om. Det är egentligen TV-rör som är byggda för konstant strömmatning med 300 mA och en spänningsmatning med 7,6 V. So far so good. De låter utmärkt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det kom ett brev med det här innehållet.

 

P1010462s.JPG.eb8766b3ebf5b834db7ea265478cb2d2.JPG

 

Det är Bebop som varit vänlig nog att skicka mig några högupplösta album för att testa i min hårdvara och dessutom en hembränd skiva med Dire Straits - Brothers In Arms.

 

  

On 2021-04-12 at 09:12, Bebop said:

Det lär vi inte få reda på. Bäst är kanske att spela in LP’n på min Philips CD-brännare om man vill ha den digitalt. :39: Skall testa det.

 

CFE13979-A87D-4FC6-9BB8-AD397DAEEC51.jpeg

 

 

Jag har provlyssnat CD'n lite snabbt och den låter som jag minns att det albumet ska låta, betydligt mer dynamiskt och avslappnat än jubileumsutgåvan på SACD som jag köpte.

 

Mer kommentarer efter provlyssning av filer kommer så småningom...

 

Tack för leveransen @Bebop :thumbsup:

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Bebop said:

För tydlighetens skull så är det en LP som jag spelat in över analog ingång i en 30 år gammal Philips CD-brännare

 

Jag har en liknande Philips brännare/cd-spelare. Vill minnas att det inte funkade med vanliga CD-R utan den var kräsen och ville ha CD-R Audio:satisfied:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, plind said:

Vill minnas att det inte funkade med vanliga CD-R utan den var kräsen och ville ha CD-R Audio:satisfied:

Jo, så är det. Det går inte använda CD-R avsedda för PC. Om jag minns rätt har CD-R Audio någon form av skatt som går till någon fond för upphovsmän.


Det skall vara den här typen. Dessbättre är det inga problem att få tag på dem. När tekniken var min tanke att föra över mina jazzkonserter som jag spelat från radio till kassettband. Jag har flera hundra sådana unika konserter. Jag förde över ca 10 stycken, sedan tröt orken. Det kräver en del, t ex att dela tracknummer på rätt ställe, mata in låtar, omslag och liknande. Det är rätt så tidskrävande. Nedan ett exempel.

 

B46CBCD2-86DC-45BF-A3AC-2A832CD45FCB.png

 

0F7E8F9F-2CC3-43F0-B895-E1C10C758859.jpeg
 

546C899B-29A2-4A75-A169-608F1A39BF84.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

När jag spelade den "hembrända" var det via fin-DAC och då låter det väldigt bra om CD så det handlar kanske lite om att locka fram allt ur inspelningen också men inspelningen verkar fungera riktigt bra i alla fall.

 

Jag har också lyssnat igenom diverse filer i upplösning 24/96 och även högre samplingsfrekvens och de låter riktigt anständigt även från min Pioneer-streamers analoga utgångar. Även ett par DSD-filer provades och låter förstås också bra men det känns som om streamerns DAC är sämre på DSD relativt sett. Jag ska prova med Tascam DA-3000 också som hanterar DSD bra men det gick inte att göra igår eftersom den klagade på formateringen på USB-stickan så nu på morgonen har jag kopierat över till en USB-sticka som jag tidigare har använt med Tascam. Jag har för mig att jag gjorde formateringen på Tascam men den fungerar felfritt även på PC så jag vet inte varför det blir så. En del är lite kinkiga. :frown:

 

Filerna som är 24/96 har jag även lyssnat på via digital utgång till ANK DAC och då hände det grejor, det låter fantastiskt bra (i mina öron). :grin:

Mitt val att använda en DAC som inte klarar alla format men låter fantastiskt i de som den klarar och låta en streamer sampla ned de som inte fungerar tror jag kommer att bli en väl fungerande lösning för mig. Kvaliteten med 24/96 verkar helt klart tillräckligt bra och utöver det kommer jag att spela SACD. Förmodligen kommer jag att kunna streama DSD till Marantz SACD-spelare också via USB och även högre upplösning i PCM om jag skulle känna behov av det. Blir nog fint...

 

Link to comment
Share on other sites

Jag bytte rören i ANK DAC'en för ett tag sedan från Electro Harmonix 6922 till Philips SQ E188CC och initialt verkade det lovande men ganska snart började jag fundera på om inte något var mindre bra. Jag tyckte att det lät lite "hårt" och "o-glittrigt" men jag har låtit rören sitta kvar för att ge dem chansen att stabilisera sig och förbättra vakuumet men det har inte ändrat sig till det bättre. Idag tröttnade jag och stoppade i ett par ryska mil-specade 6N23P-EV och nu blev det annat ljud i DAC'en! De behövde en timme för att lugna ned sig lite precis som det brukar vara med nya småsignalrör men de är mycket bättre än E188CC i min DAC och även bättre än de 6922 som jag hade från början.

 

Det viktiga med rör är att de följer specifikationerna och därmed fungerar som konstruktören tänkt sig. Vilket märke eller årgång det är spelar mindre roll men kan ändå påverka en del. Jag har faktiskt ritat ihop och simulerat ett nytt utgångssteg till DAC'en som verkar mycket lovande men nu kanske jag inte behöver det. :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

Igår lyssnade jag också till de album som Bebop skickade till mig på USB-sticka via Tascam DA-3000. Jag fick göra om FLAC till WAV eftersom det är formatet som gäller och DSD-filer fungerar också.

 

Kortfattat så kan jag konstatera att DSD-filer uppspelade via Tascam låter väldigt likt SACD spelade via Marantz och när jag kollade upp vilket DAC-chip som används i Tascam visade det sig vara Burr Brown PCM1795. Detta är snarlikt Burr Brown DSD1792 som sitter i Marantz. Inte så konstigt alltså att det låter likartat.

 

Trots att chippet heter PCM så hanteras DSD för sig och är opåverkat fram till I/V-omvandlaren.

 

pcm1795.JPG.45b4fc3182dc2c0a2909ab2c9fabb230.JPG

 

Även PCM låter förträffligt i upplösning 24/96 och 24/192 som jag provade igår. Det är ingen överraskning för mig som provat inspelning med olika format och konstaterat att det är liten påverkan i nämnda format. Tyvärr är DA-3000 inte så smidig att använda som uppspelare men i och för sig kan man ju lägga enskilda album på minneskort eller USB-sticka tydligt uppmärkta med inspelningsformat och skivinfo för att sedan spela ungefär på samma sätt som LP eller CD. Jag ska se om jag kan fundera ut något trevligt sätt att använda detta på. Minnen som klarar upp till DSD128 och cirka 1 timme kostar inte så mycket numera.

 

Det var genomgående bra musik och bra inspelningar som @Bebop skickat. :thumbsup:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jag laddade ned en app till läsplattan idag.

 

spec_app.JPG.6dce880225f1a6b315c319acf2aafd57.JPG

 

Jag har suttit och lekt med en en stund och det är kul att se hur det ser ut med musik spelad. Ett exempel från Tidal nedan:

 

tw_nh.JPG.a4f95739ad7ea7536b0c5fdc2a2ccd32.JPG

 

Ett rätt välljudande album och ett utsnitt kan se ut ungefär så här:

 

P1010467s.JPG.149af50d3376c8e4a43c57024a8d7d85.JPG.

 

Det röda är toppvärde sparat en stund och det gröna är medelvärde och aktuell avvikelse från medelvärde. Ju suddigare det gröna blir, desto större är "aktuellt dynamiskt omfång".

 

Jag provade att ändra inställningarna till subwoofrarna och kollade hur det såg ut på spektrumanalysen. Jag kunde konstatera att det låg tämligen exakt där det skulle. :smile:

 

Jag laddade ned app'en för se om jag kan illustrera några funderingar om ljud som jag har och återkommer eventuellt till detta men nu ska jag lyssna på musik utan att förstöra upplevelsen med att titta på spektrum en stund.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har lite funderingar på att försöka resonera kring och åskådliggöra upplösning i olika former och vi får se om jag orkar göra det i en egen tråd så småningom. Det kommer att krävas en del jobb och anteckningar men det är intressant och nog värt en tråd.

 

Idag har jag tagit en snapshot av spektrum precis när en LP-skiva med Mozart's pianokonsert nr 21 tog slut.

 

P1010487s.JPG.0b5a78ea7e16ab21e9209043b3172067.JPG

 

 

Den röda grafen visar "peak value" precis på slutet och den gröna visar nivån när musiken tagit slut. S/N är inte så dåligt på LP trots allt och den gröna kurvan ligger faktiskt mycket nära bakgrundsnivån i rummet som jag mätt upp. Jag återkommer om jag får något nytt att visa. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...